ARNT

Rezultati: ARNT

Arenaturist mi je druga najveća turistička pozicija, pa me eto posebno zanima.

Bio sam u pravu kad sam rekao da za ARNT:
(a) ‘srpanjska rupa’ ne postoji
(b) očekujem veliki rast dobiti.

Ako se slažemo da je 16,4% veliko 🙂

Iako su to sve bili argumenti tipa 2+2=4,neprozirni su mnogima, kao što je mnogima bilo neprozirno još prije 2-3 (a da ne govorim 4), da će uopće turističke dionice kao klasa biti OK.

Bolji od samih rezultata je narativ u izvješću, gdje možete vidjeti da je ovaj porast dobiti ostvaren u lošim uvjetima, tj. da su mi investicijske teze za ARNT OK:
– pad ruskih turista 51% i slovenskih 7%
– ključni, cjelogodišnji, hotel Belvedere nakon preuređenja otvoren tek krajem lipnja
” … povećanim brojem noćenja u hotelskom i apartmanskom tipu smještaja, unatoč tome što je hotel Belvedere prvih šest mjeseci bio zatvoren zbog renoviranja.”

Mislim da je ovo tek početak lijepe priče. Primjerice, mislim (onako odokativno) da samo rad Belvederea u prvih 6 mjeseci iduće godine može donijeti dodatnih 5-7 mil. kn dobiti više. Ali glavni potencijal je u kampovima, koji su očito do sada slabo monetiziratni (samo Kažela je veća od Turisthotelovog Zatona).

Tako da mislim da je za (veće) institucionalne ulagače ARNT uz RIVP (koji je zaista u svojoj klasi od svih turističkih dionica u tom smislu) jedina pravo investabilna dionica u turističkom sektoru, uzimajući u obzir:
– free float (stvarni, naime, ako pogledate PLAG i vidite koliko imaju većinski + mirovinci, a oduzmete jedan fiksni dio krajnje inertnog dijela vlasništva malih dioničara, pa onda isto napravite za ARNT; recimo da je taj inertni oko 5%, tada za PLAG dobijate ovako normalizirani 5%, a za ARNT 20%)
– growth priču
– veličinu
– a po mom sudu i idealnu kombinaciju većinskih dioničara: Goldman Sachsovi fondovi su evidentno financijski invsetitori koji će tražiti exit kad-tad (a dali su prije 7 godina javnu ponudu na preko 500 kn), a pphe, manjinski u tom konzorciju, je mislim uvjerljivo najugledniji upravitelj neke veće turističke tvrtke u RH.

Tako da mislim (nadam se?) da će ova dionica kad-tad postati miljenica i raznih većih domaćih ili stranih fondova. Stranim ulagačima je za sada ona vjerojatno totalno neprozirna (‘best kept secret’) jer – koliko znam – ni jedna investicijska kuća još nema research o toj dionici, pa kako da onda stranac zna da su “W2005/DVADESET OSAM D.O.O.” sa 74% vlasništva zapravo GS+pphe (a vjerujem da bi to mnogima bio dobar argumen).

Tako da mi je najveći dio turističkog portfelja raspoređen po fazama zrelosti biznisa: RIVP – ARNT – LPLH (koji je također neproziran mnogima jer još konsolidira Brodarstvo u stečaju).

Napomena: Imam dionice RIVP, ARNT i LPLH i kao i obično ovo nije nikakva preporuka za kupnju ili prodaju tih dionica. Također mogu imati razne motive da neku dionicu prodam ili kupim (osjećam se euforično, depresivno ili blentavo, treba mi za neku drugu investiciju …) tako da nemojte nikako svoje eventualne investicijske odluke donositi na ime mog pisanja ili transakcija.

Kategorije:ARNT

14 replies »

 1. Gospodine Bakic,
  Bilo bi bolje da vi radite na vremenakoj prognozi jer sinopticari pogadaju ,a vi znate😄
  Svaka čast!Tvrdili ste da arena nece podbacit ovo ljeto i bili ste u pravu.Nadam se da ce i rivp areninim putem😄

  • Još da nije jedno malo ‘zgužvano’ investicijsko ‘društvance’ za upravljanje agresivno prodavalo u ovako maloj likvidnosti, mislim da u međuvremenu ne bi ni cijena pala …ali u biti to sve nema nikakve veze.

   • kratkorocni pad cijene je odlicna vijest za ljude koji vjeruju u Arenaturist kao biznis (a ne kao ‘dionicu’ za ‘trejdanje’).

 2. Čestitke imaocima ARNT(nisam te sreće),mene zanima Nenade kroz koji period možemo očekivati kod LPLH da konsolidiraju Brodarstvo?

  • jednostavno zaboravite brodarstvo, nemojte gledati konsolidirani izvještaj nego probajte sami složiti sumu dijelova, jer ključni dio priče kod LPLH se niti ne vidi u izvješćima zbog toga jer se konsolidira metodom udjela, što znači da u konsolidiranu bilancu ide samo rezultat, dok imovina ostaje out a imovina kojea se ne vidi je osim toga debelo pdocjenjena u knjigama tih d.o.o. Pisao je Nenad puno o tome i mislim da tu izvješća donose jako malo informacija. Zanima nas realizacija planova i eventualna prodaja nekih djelova tipa aerodrom i sl…

 3. Treba dodati i to da ARNT odlicne rezultate ostvaruje usprkos antibusiness okruzenju: (1) drzavi, koja povecava porezne namete i steti poslovanju turizma, jedinog uspjesnog i globalno kompetitivnog sektora koji ima i (2) antikapitalistickom raspolozenju vecine gradjana zemlje u kojoj posluje

 4. Očekivao sam da se osvrnete i na RIZ-odašiljače, kompanija i uprava su smanjili gubitke za 70% a to nije mala stvar, ova je kompanija primjer kako se s kvalitetnim upravljanjem ipak može uspješno poslovati bez gubitaka, od njih bi trebali učiti ovi naši u Petrokemiji…

 5. Pa je li moguće da ovaj što izlazi iz ARNT ima još dionica. To je baš neko veće “društvance”, a nije u top 10.

 6. Vedrane2006…bez okolišanja ova cijena na burzi nema nikakve veze sa stvarnom vrijednošću LPLH čak ako ukalkuliramo i postojeće “zastarjele”vrijednosti imovine…ufff u ovoj dionici možda pronađemo “zlatnu škrinjicu sa blagom”.Zna Nenad kako i kamo uložiti novce u “nekretninski”biznis a da vrijednost imovine kroz godine ne da naraste nego se postavlja pitanje dal bude x3 ili x4…

 7. Kao što sam nekoć napisao da je Arena “mali” Korf nadam se da će istim putem i što se dividende tiče. Vjerujem da je samo pitanje vremena ulaska nekog jačeg igrača u nju.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.