Uncategorized

Zanimljivosti

Vjerojatno ste primjetili da je velik dio sadržaja većine tiskanih medija popabirčen s Daily Mail, koji biste trebali pratiti u originalu. Jednim pogledom na mnoštvo članaka znat ćete o stanju svijeta više nego iz naših medija u tjedan dana.

Evo recimo samo nekoliko vijesti danas:

– Socijalisti-revolucionira svuda isti, evo što smo upravo saznaali o najpopolarnijem danas: How does this fit into your revolution? Anti-capitalist Russell Brand’s film company is being ‘bankrolled by City bankers in tax relief scheme’

– Tržište funkcionira, dobra vijest za naše maslinare iako je im urod bio loš: Cost of olive oil set to rise by £2 a bottle, growers warn, after disastrous harvest in Italy

– Nekretninska investicija od 8 milijardi funti u Londonu, posebno zanimljivo za ljubitelje Pink Floyda (koliko ono na burzi ‘vrijedi’ cijeli naš turizam?): Battersea rises again: It was once a world-famous symbol of British power – then of our decline. Now Battersea power station is reborn as a place for the super-rich

– Iz 2. sv. rata: Kill without mercy, party like there’s no tomorrow: Churchill’s secret band of fearless warriors broke hearts, rules — and the Nazis’ spirit

Usput, da vidite kako poštuju svoje junake, ako idete u London, svakako pogledajte ovo:

The Lord Ashcroft Gallery: Extraordinary Heroes houses the world’s largest collection of Victoria Crosses and a significant collection of George Crosses. The medals range from the Crimean War to the recent conflicts in Iraq and Afghanistan and recognise acts of extreme bravery, both in direct enemy action and away from the battlefields.

– O životu: The clean-living pioneers: Group of 25 men beat killer diseases in radical 35-year experiment

– Za naše ‘Pikettyjevce’, tzv. Piksone, ove vrijede više nego cijela Hrvatska? Meet the richest women in the world who are collectively worth $114.6billion – a third of which belongs to Walmart’s Christy Walton

– Za Olega: That gives a whole new meaning to ‘headstrong’! Photographer travels world to document the talents of those who can carry loads on their head

– Koliko smo povlašteni, pale blue dot: A planetary photobomb: Chinese craft orbiting the moon sends back stunning shot of the lunar surface with Earth in the background as it prepares for return

Apsolutno fascinantna novina, počnite na vrhu pa skrolajte, skrolajte …

Inače, i T Portal je jučer bio subverzivan, baš jučer, u jeku rasprava o ‘napretku’ u Doing Business, rebalansu proračuna (lijepa riječ za ‘izgori nam kesa’) i promjenama poreznih zakona:

Sjede dva luđaka na obali. Jedan ubaci kocku šećera u more, a drugi gurne prst u vodu, izvadi ga i poliže, pa kaže:
‘Fuj, još uvijek je slano!’
‘Čekaj da promiješam!’

Oglasi

Kategorije:Uncategorized

18 replies »

  1. dailymail??? pa zar nije to zuta stampa? nisam svih ovih godina niti jednom procitao dailymail.

    za dnevne poslovne novosti i komentare tu je fenomenalan Financial Times,
    za komentare/ sport i ozbiljnije analize tu je The Guardian
    za tjedni pregled novosti, briljantne clanke o politici, ekonomiji tu je The Economist

      • istina, vrhunsko zutilo 🙂 meni je to tesko citat; boli kad imas u okruzenju ekipu koja na osnovu takvih clanaka usmjeruje svoje stavove. anyway, point taken.

    • Pridruzijem se preporuci za Daily Mail, a posebno pametnjakovicima koji misle da u Hrvatsku treba uvesti milijun stranih radnika kako bi se spasio penzijski sustav. Citajuci britanski tisak (kad se radi o mainstreamu, Daily Mail je najmanje politicki korektan, dakle najbolji) mozete saznati malo vise o divotama multikulturalizma, zasto UKIPu raste popularnost, itd.

  2. skoro sam se raspisao na forumu DM o maslinovom ulju iz mog maslinika u Fažani (sorte su,naravno,tradicionalne,pa su i boleštine tradicionalne,tj.gotovo da ih i nema),al’ se ustao iz kreveta osmogodišnji sin i pita me na uranak: “tata, jel ima neka veza između glupoće i zloće?”. morao sam ga izljubiti. malo je offtopic,al’ eto

    • E baš dobro da ste se javili, imam jedno pitanje. Mi trošimo jako puno maslinovog ulja, dalmatinskog. U zadnje vrijeme je jako puno nasilne reklame da su samo istarska prava, velik udjel zdravih tvari itd. … ali ja mislim da je to preslikana priča iz sjeverne Italije na Istru, naime kako problem (klima je rubna za masline pa ne mogu baš onako dobro dozoriti kao u Dalmaciji, Španjolskoj ili Grčkoj), pa se gorčina koja dolazi od takvih maslina prikazuje kao prednost. Ali tom ulju baš fali ona prava aroma. Nedavno smo kupili jedno jako dobro ulje iz Toscane, koje kao da je nešto između dalmatinskog i istarskog, kao najbolje iz oba svijeta. Znate li o čemu se tu radi?

      • Mislim da su istarska ulja bolja tehnoloski, odnosno da su u Istri otisli dalje u prihvacanju novih tehnologija (hladno presanje itd) dok se u nekim krajevima Dalmacije jos bore s prihvacanjem tog. Osim toga radi se i o sortama koje prevladavaju. U Dalmaciji Orgula (Oblica), Lastovka itd dok u Istri se vise eksperimentira (bar mislim tako). Kao test predlazem da kad budete u prolazu posjetite OPG MasVin http://www.masvin-polaca.hr/index.php u Polaci iznad Biograda gdje mozete probati i Leccino / Pendolino a i Oblicu te mix obiju pa sto vam se svidi. Vino bas ne preporucujem ali su im suhe smokve odlicne.

        • Ma dobro … ne uspoređujem neusporedivo, nego mislim baš na ona dalmatinska koja se rade po najboljim praksama, ima toga već dosta.

  3. talijani jako puno kupuju velike količine extra vergine ulja sa područja jugozapadne istre( cijena extra vergine u uljari je 95 kn, tako da čisto sumnjam da oni kupuju za manje od 10 eura,na veliko) . teorija mog super frenda (inače biologa) koji živi u firenci je da je to stoga što ovdašnja ulja imaju komponente koja toskanskima nedostaje , pa se miješanjem navedenih dobije ono pravo. gorčina dolazi od povećane količine kiselina koje se povećavaju kako maslina zrije. tako da se za extra vergine ulje plod mora ubrati kada je trećina ili maximalno polovica ploda zrela. tako se dobije bitno manja količina ulja nego da je sasvim zreo. kada sam bio klinac, masline su se brale krajem studenoga ili početkom prosinca, kada su sasvim zrele.danas je to pomaknuto na listopad iz navedenih razloga.
    inače, ulje se u plodu stvara od rujna do studenog. mislim da je sa uljima događa nešto slično kao sa vinima: više sunca pogoduje, ali i stvara i više nepoželjnih nuspojava (kiseline) koja “kvare” okus.dakle,potreban je kompromis klime,tla i bogapitajčega za nešto izuzetno. po meni, svako je maslinovo ulje jednako dobro za zdravlje, extravergine je ukusnije za stavljati u salate (tu gorčina može biti mana)i lakše se skladišti (bolje je na duži rok). ima jedna stvar koja je po meni presudna.maslinarstvo je na ovim prostorima staro par tisuća godina (rimljani nisu bili uopće blesavi). netko je odavno shvatio koje su sorte pogodne za pojedino podneblje pa je zato potrebno ustrajati na domaćim sortama koje po meni daju ulje najboljeg okusa. naime, u, kažu, “zlatnom trokutu za masline” vodnjan-fažana-barbariga (moram se malo reklamirati) su nekada bile mahom zasađene masline u kombinaciji buža-rosignola-carbonazza(potonja je mala,crna i daje ljutkast ukus).dakle, kao u vinu, kombinacija triju ili više sorti daje bingo (najbolje crno vino u italiji je iz toscane i iz još sjevernijih krajeva prema alpama, gdje nema toliko sunčanih dana kao na jugu). poslijednjih godina zasađeno je jako puno uvoznih sorti koje daju veće količine,ali sa, po mom mišljenju, znatno lošijim okusom. leccino iz puglie(IT) ima puno bolji okus od ovdašnjeg.o bolestima koje su se pojavile ( a ranije nisu postojale) neću ni pisati ( tko je ikad čuo za svrdlaša, mada, moguće da je i bio ali su ga kokoši pokljucale). malo sam se preraspisao, ali, ponijelo me, a i još sam u naletu od branja maslina. otišla žena jučer u pariz i odnijela ekipi gore litru ulja, mladog,naravno. baš me zanima komentar na okus. ima gore jedan grga iz metkovića,totalni stručnjak za hranu i piće. nije toliko svestran ko opinionmaker iz jutarnjeg (davor b.).
    p.s. za one koji su izdržali čitati post do sada, ruralna legenda kaže je ulje iz mog kraja slovilo za nabolje u rimskom carstvu 😉 , pa otuda i toliki broj zasada, rimskih uljara, a i gotovo sve amfore iz arene su izronjene u fažanskom kanalu, u fažani je bila manufaktura amfora.
    huh!

  4. e, da, u dalmaciju su malo kasnije počeli sa praksom branja nedozrelog ploda radi boljeg okusa ( slažem se sa škaricom), ne sumnjam da je potencijal dalmatinskog ulja ogroman..probao sam ulje sa korčule, dugog otoka i hvara…moguće ludilo,ali sa dodatnim ulaganjem u tehnologiju. inače, za najbolje rezultate kvalitete potrebno je što kraće vrijeme od skidanja ploda sa stabla do prerade u uljari. starinski način je bio držanje obranih maslina u ostavi ili u moru radi gubitka vlage, odnosno gorčine, pa je tada dolazilo do u biti neželjenih procesa u ulju.
    apropo, žestine u okusu, to je stvar određene sorte i namjere

  5. nego, da se nadovežem na temu (nema žene da me grdi što sam toliko na računalu) temom o turizmu. skočim ponekad u toskanu ( da je lijepa, jest). tamo dolazi narod iz cijeloga svijeta nauživati se jela i pića ( s pravom). oni se time bave stotinjak godina. organizirali su se, raspravljali ( nije bilo ovakvih foruma) koji su začini najbolji za pojedino jelo, pri tome se i svađali. ista stvar sa vinima. i mi bi trebali ( morali) tako. potencijal je barem isti. naša kuhinja je uhvatila i mediteransku i srednjeeuropsku (bečku). talijan sa juga nikad nije pojeo juhu ili tjesteninu sa šugom od mesa ( iako imaju vrhunsku klopu). takva različitost je naša ogromna šansa, raritet. evo jedne za nas nikad bolje reklame za one koji je nisu vidjeli http://www.youtube.com/watch?v=oUTTtUu9xlE
    zbilja se isplati pogledati

  6. Mi bi obicno poceli brat masline vec na pocetku 10 miseca dok su jos pola zelene. Cili dan u maslinama i poslije odma u uljaru tako da masline ne stoje. I tako dok se ne obere sve.
    Sto se ranije pocne brat ulje je bolje, manje kiseline, a to sta je gorcasto to je dok je mlado.
    Ako oces kupit dobro ulje odes na uljaru, vidis kakve su masline koje su na redu i ako su dobre to je to.
    A kad kupujes od nekoga najvjerojatnije je to proslogodisnje ulje jer se ono mora prvo prodat

  7. Ja bi se također priključio razmišljanju Tititarantina i rekao da je vrlo važno koja sorta u kojem podneblju. Pored Zadra imam maslinik i sadio sam isključivo sorte tog kraja (oblica, levantinka, puljka, karbončela, krvavica) te radi pokusa brsečku (dubrovačka sorta) i istarsku bužu. Te nekim čudom sve super uspijevaju i rastu osim istarske buže. Od 12 komada buži 6 mi je propalo, dvije su se koliko toliko razvile, a 4 jedva da su se pomakle od kada sam ih posadio prije četiri godine. Mislim da se ipak treba držati onoga što na određenom području raste jako dugo. Dr. Ivica Vlatković koji je u zadarskom kraju najuspiješniji maslinar stalno trubi da se treba držati domaćih sorti, a s obzirom kakve rezultate postiže, trebalo bi ga poslušati.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s