Uncategorized

Nafta ispod Jadrana, ako je i bude, možda neće vrijediti ništa

PLUS: Prijedlog za sinhronizaciju interesa ‘Zelenih’ i ‘Crvenih’

1. ‘Znamo’ da je pred nama posao tisućljeća, etc. Primjerice, jučer smo na N1 čuli da Brodosplit kaže da je u Italiji 400 plaftormi, i ako bismo i mi tako, da je to 40 godišnje tokom 10 godina što bi onda moglo (pazi sad!) zaposliti 100.000 radnika. O projektu mosta od ledenih santi do Ancone se više ne govori.

Međutim, do sada nismo vidjeli ključnu točku diskusije, naime koliko se može neto zaraditi na barelu nafte, naime cijena po kojoj se može prodati, s obzirom na cijenu crpljenja.

Ja vam točne podatke nemam, ali znam da je to vraški važan, presudan podatak. Primjerice, iznimno mjerodavno tijelo US Energy Information Administratiom u svom nedavno ažuriranom izvješću kaže da je prosječni trošak offshore vađenja nafte u SAD oko 52 USD. Ne znam da li bi u Hrvatskoj bilo manje ili više, ali je evidentno da uz trenutnu cijenu nafte od 77 USD, više ne govorimo o ekstravagantnoj zaradi po barelu.

oil craters

Poptuno je moguće da do 2019., kad bi naša naftna polja tek trebala početi proizvoditi, cijena nafte bude i ispod cijene proizvodnje: ‘skuplja pita od tepsije’. U tom slučaju ju se ne isplati proizvoditi (odnosno, malo kompliciranije, treba uzeti u obzir mix troškova razvoja i crpljenja) i u tom slučaju nafta ispod Jadrana ne vrijedi ništa. Isto kao ništa ne vrijede ni navodni svemirski objetki koji su čisti dijamant (do njih je preskupo doći).

2. Možda u Hrvatskoj bude ‘znalaca’ koji će tvrditi da će se ‘nafta sigurno oporaviti’. Ali ako netko to kaže, budite siguri da ne zna NIŠTA. Kratkoročno i srednjoročno kretanje cijena nafte je praktički nemoguće predvidjeti, iako je dugoročno, jasno, jako ranjiva na razvoj alternativnih izvora energija, uključujući fuziju.

To je najbolje iskusio mega-ugledni The Economist (inače omiljena novina našeg Premijera, ali mislim da ga nije tada čitao) 1999. godine kad je pri cijenama nafte ispod 10 USD, a neposredno pred epski rast na 145, najavio pad na 5 USD! To je bila tema broja, sjećam se kao danas. Tko ne vjeruje evo linkova i naslovnice:
The next shock? — The price of oil has fallen by half in the past two years, to just over $10 a barrel. It may fall further—and the effects will not be as good as you might hope
Drowning in oil

drowning-in-oil-march-6-1999

3. A evo i ideje kako pomiriti ideje zelenih i crvenih. Naime, ovo s mogućim zagađenjem je tipičan primjer negativnih eksternalija, jedan od nekoliko problema koje tržište ne može samo riješiti (drugi su npr. prirodni monopoli).

A ugroziti nam može ono najbitnije za naš socijalistički mindset: rentnu poziciju u turizmu. Kao što znate, Hrvati se oslanjaju na nekoliko rentnih paradigmi: turizam (apartmani, hoteli), geostrateška pozicija (trasnport itd.), vlaništvo nekretnina, posao u državnoj službi, lažne mirovine (ove zadnje dvije slijede iz prvih, jer ovise o tome koliko love nam stranci žele posuditi da financiramo to, a to ovisi o našoj ‘pravoj’ rentnoj poziciji).

To se tipično rješava porezima kao što je ‘carbon tax’. Zato bi iscrpljivači nafte trebali davati npr. 2 USD po barelu u ‘fond za zašititu turizma’, kojim bi se obeštetili hotelijeri, vlasnici apartmana i zelene udruge (koje bi time izgubile ‘poslovni model’, pa moraju nekako drugačije zaraditi) u slučaju katastrofe, čije posljedice općenito budu riješene u godini dana (nafta je biorazgradiva). Ako ne bi bilo katastrofa, lova iz fonda se vraća u proračun. (Pri čemu možemo dogovoriti da svaka stranka za tu lovu ima pravo zaposliti određen broj uhljeba, pa su onda svi – i pozicija i opozicija – zainteresirani za ekološku sigurnost.)

4. Naivniji, koji vjeruju raznim Ostap Benderima se mogu zapitati: ‘Pa zašto onda sve te korporacije žele sudjelovati u istraživanju podmorja?’. Oni naprosto kupuju opciju. Recimo danas je nafta 77 USD. Vi možete imati pravo da ju za godinu dana kupite za 90. Iako je to malo vjerojatno, to pravo ipak nešto vrijedi, pa ga vrijedi i platiti. Tako je i s ovime.

5. Ako želite vidjeti kako je to ipak malo kompliciranija priča oko nafte, možete pogledati ovu zadnju prezentaciju MOL-a.

Evo, možda smo se malo nasmijali, ali tema je skroz ozbiljna, kao i moj pristup. Ako vam se sviđa, proslijedite ga svom omiljenom političaru!

Kategorije:Uncategorized

32 replies »

 1. Prvenstveno neznam dali je ovo sa naftom u Jadranu jos jedna u nizu od podvala TRASH vlade i uhljeba ali zdravi um si mora postavljat pitanje dali smo mi tj. NASA nafta konkurenti u svijetskim omijerima.

  Ne postavljam link da mi poruka ne ode u spam ali svatko moze ukucat u google dva trenutno najjveca nalazista nafte u svijetu.

  1. Majnoon is one of the largest oil fields in the world, with an estimated 38 billion STOIIP (stock tank oil initially in place), according to the Iraqi Ministry of Oil.

  In 2011, Shell Iraq Petroleum Development BV along with its partners awarded Petrofac a significant project in the Basra region. Petrofac is providing engineering, procurement, fabrication and construction management services for the development of a new early production system comprising two trains, each with capacity for 50,000 barrels of oil per day, along with upgrading of existing brownfield facilities.

  2. Tupi field- a monster offshore oil discovery could help Brazil join the ranks of the world’s major exporters, but full-scale extraction is unlikely until 2013 and will be very expensive.

  The “ultra-deep” Tupi field off the coast of Rio de Janeiro could hold as much as 8 billion barrels of recoverable light crude, and initial production should exceed 100,000 barrels daily, says Guilherme Estrella, exploration and production director of Brazilian state oil company Petroleo Brasileiro pbr.

  Mislim da ove brojke gore govore dovoljno. Uz to jos navesti da nafta u Iraqu izvire na povrsinu i okupljena je cesto u bazene / jezera. Znaci utopija nafte 🙂

  Bojim se da se ovo gore servira ljudima isto kao sto im se serviralo kako ce cijene nekretnina na Jadranu explodirat kad udjemo u evropsku uniju ( ocito su stranci puni love i prolupali da eto kupe one nakarade sta nisu k tome ni legalizirane !!!) i kako je orocenej u banki uz ugovor o zivotnom osiguranju najjbolja opcija stednje.

  Prvo objasnit nekome da zivotno osiguranje nemoze bit prvenstveno gledano kao stednja vec kao poluga osiguranja u sljed nezgode ili bolesti i kako je kamatna stopa orocene stednje ista ili cak manaj od inflcije, ravno je udaranju glavom o zid.

  Ponekad zalim tu zlatnu YU generaciju, zavrsit ce stare dane skrseni i odsijeceni od svijeta kao u tamnici.

  Lp.

  • Da, već čujem seljoberske spike da ćemo biti ko’ Qatarci. Ko ne bude radio, imat će soma’, ko bude radio bar tri ipo…benzin kuna/litra, filipinci će nam bit kuhari i građevinari…Ubacim se i pitam, jeste bili u Qatru? Nee! Ma kakav bicikl, ovo je spin spinova! Žalim za barba Ivom, bio je car za govornicom. Ovo sve mutavci i j…. bi, a da ne uđe. :-$

   • P.S. Mi zbilja mislimo da smo ODABRANI narod. Mene je sram kako smo neuki i neobrazovani, a on mi se još hvali da je z životu pročitao jednu (1) knjigu! Al zato svaka nedelja tekma+kladionica!!!

 2. Nastavno na točku 2 i alternativne izvore:

  “A team at the company’s Skunk Works (Lockheed Martin), lead by Dr. Thomas McGuire, has cherry-picked elements from previous fusion experiments to build a magnetic containment chamber that’s 90 percent smaller than previous devices. The reactor’s small size means that it’s possible to turn prototypes around in under a year, and McGuire believes that Lockheed Martin will be able to demonstrate true fusion energy by 2020”

  http://www.lockheedmartin.com/us/products/compact-fusion.html

  http://www.engadget.com/2014/10/17/lockheed-martin-fusion-chamber/

  • Nisam stavio ovo kao “nemojmo ništa raditi/bušiti, doći će besplatna energija”, već samo kao doprinos broju faktora koji utječu na cijenu nafte.

   Na videu u drugom linku glavni inženjer iz Lockheed Martina kaže da ovo nije projekt za 2100 godinu, već da će on morati tražiti drugi posao kad izbace reaktor 🙂 Nekom NAŠEM bi palo na pamet otegnut projekt, taman do penzije :)))

   BTW, negdje sam pročitao izjavu jednog Mercedesovog direktora koji očekuje da će cijena baterija pasti 50% i imati duplo veću gustoću energije do 2020. Uz puno brže punjenje. Dakle i to bi moglo imati utjecaj na cijenu nafte, bar ove koju točimo u vozila…

   • Bitno je ovdje da i slučajno ne pomislimo kako će nekakva besplatna energija doći “nama”. Pa nećemo “mi” napraviti taj fuzijski reaktor!

    Tko ga napravi njegova je, a nama će je prodavati. Koliko njega košta za generirati tu energiju samo je njegova stvar i određuje njegove profitne marže koje se nas ne tiču. “Mi” ćemo to kupovati po tržišnoj cijeni. Možda taj reaktor već brzo bude imao veći broj tržišnih aktera pa će cijene energije zaista padati, moguće i znatno ukoliko ih bude dosta pa da nisu nekakav oligopol nego pravo tržište, i u slučaju savršene konkurencije skroz na cijenu proizvodnje klasičnog izvora energija kod najefikasnije klasičnog proizvođača.

    U tom slučaju ćemo imati prilično jeftinu energiju a ova nafta i sl. što možda i sami tada proizvodimo će nam stvarati gubitke jednake našoj razlici u efikasnosti do najefikasnijeg konkurenta kod klasičnih izvora. Tada ćemo vjerojatno po starim našim običajima subvencionirati te gubitaše, kao što će činiti i konkurencija dok može i dok se ne opameti osim možda kod onih najboljih koji će biti na oko nulte profitabilnosti i tamo gdje su pametni pa brzo ugase te svoje stare proizvodnje. Bila bi za nas to dakle nova brodogradnja.

    Moguće je da će te cijene opadati sasvim postepeno zbog brojnih “političkih” intervencija kroz WTO i druge mehanizme borbe protiv “nelojalne konkurencije”. Za gospodarstvo koje troši energiju jedan dugoročni trend opadanja tih cijena će biti blagotvoran, nema veze što nije preko noći “besplatno”. Oni koji ovise o izvozu fosilnih goriva će moći samo kukati pred WTO, neki možda i pred UN-om optužujući “zapad” za “ekonomski rat” i sl., ali tijek povijesti neće moći zaustaviti. Niti jedna pa niti naftna industrija ne može vječni drmati svijetom. Danas više naftne kompanije niti nisu najveće/najprofitabilnije kompanije svijeta, već se stvari mijenjaju.

    Što se tiče automobila i elektične energije, pa tamo je trošak goriva cjenovno već skoro zanemariv, pa zato po Americi imate besplatno punjenje svojih Tesla automobila na službenim Tesla Supercharger stanicama. Problem je inicijalna cijena samog automobila (koja se dobrim dijelom i danas otplati uštedom na gorivu obzirom na današnje cijene fosilnih goriva) a koja će s vremenom bitno opasti pa će takvi automobili ući u mainstream. Elon Musk je vrlo uporan i pametan vizionar, nekako će on doći i do boljih baterija i manje cijene… Da će se na kraju i automobilski klasici kao njemačka automobilska industrija naći u problemima…. Nisu samo naftaši oni koje bi moglo pregaziti vrijeme. To bi mogao biti i Mercedes. Možda već za 20 godina brend Mercedes bude ugašen, kao što više nema Nokije.

 3. U vezi Nenadove gramatike (:)):

  N ona
  G nje, je
  D njoj, joj
  A nju, ju, je
  V —-
  L njoj
  I njom, njome.

  Pogrešno je reći “Idem ju posjetiti”. Pravilno je samo Idem je posjetiti. Odnosno: Idem posjetiti nju.

  Jer, oblik ju dopušten je samo kad se iza zamjenice nalazi nenaglašeni oblik glagola biti ili kada joj prethodi riječ koja završava na -je:

  Marko JU je vidio. (ne može biti: Marko je je vidio.)

  Kupuje JU.

  Nije JU strah.

  Usput, budući da nijedna hrvatska gramatika ne spominje slučaj promjene zamjenice ako iza nje slijedi riječ koja počinje na je-, što je (provjerljiva) praznina u sustavu, može se zaključiti kako ne treba izvlačiti analogije s prethodnim primjerima pa rabiti ju:

  On JE jede.

  S tim se vjerojatno ne bi suglasili svi filolozi, ali pozivanje na jezični osjećaj – bez ikakvog uporišta u preskriptivnoj tradiciji – u ovom je slučaju upitan argument, koji može zagovarati i jednu i drugu stranu, ovisno o sklonostima ili o dijalektološkom naslijeđu.

   • To su količine koje su za svjetsko tržište puno manje nego je za europsko duhansko tržište šverc škije iz Hercegovine. 🙂

    Ali nemojte da ova ideja padne na pamet teoretičarima zavjere, reći će da SAD podržava ISIL kako bi imali što jeftiniju naftu 🙂

 4. Ma nek se buši i istražuje!!! Ako država može “besplatno” nać tvrtke koje će raditi na istraživanju i kasnije imati koristi ako tvrtke nešto nađu i eksploatiraju, zašto ne????????? TALIJANI IONAKO VEĆ BUŠE I EKSPLOATIRAJU JADRANSKO PODMORJE, HOĆEMO LI IM U IME EKOLOGIJE MIRNO I ŠUTKE PREPUSTITI DA POBERU SVU KORIST????

 5. Još malo i kratko. Bojim se da i u ovom slučaju Hrvati padaju u klasičnu zamku mentaliteta ili si car ili si nitko i ništa. Kad odu van vide svi rade i svi imaju, sama po sebi im je prihvatljiva i razumljiva logika i 1 kn zradade je bolje nego ništa… Ali kad isto treba doma primjeniti onda je frka, čuj ma bolje ništa ne radit nego minimalno ZARAĐIVAT…
  Jer turizam je izvrstan, tu udariš dva tri apartmana u ovo lito i i onda 10 godina samo malo nešto radiš, briskaš, čistiš i oglašavaš, a para, PARA SAMA CURI U IZOBILJUUUUU!!! Pa onda opet koji apartmančić…
  A u industrije stalno neki poso, sad kontroliraj da je postrojenje ok, da ne curi, stalno neka ulaganja, troškovi, ulaganja u razvoj, kontrole ove, one, pa zapošljavaj obrazovane ljude…. a .e.bte više ti ni nemožeš sve to ni kontrolirat, to samo švabo može, ili oni ludi hladni skandinavci, ili amerikanci…. a di će oni u ovi jad jadni…
  I tako se svi mi vrtimo u krug, u krug, i polako sve ide u k…

  • Briljantno! Šteta što svi oni “stručnjaci” s HRTa to neće pročitati, nego će nastaviti govoriti “a zašto ne bi MI sami bušili naftu, zašto bi dijelili profit s kapitalistima”

  • hehehe, zahvatio ih HR-01-CRO_SOC virus!
   Sjajan primjer socijalitičkog upravljanja prirodnim resursima i vezanim industrijama u cilju poboljšanja društvenog blagostanja širokih narodnih masa…

  • Ja mislim da je jedno milijun puta receno da se u takve projekte gdje je i rizik velik, uvijek ide sa partnerom. I to su gotovo uvijek govorili strucnjaci. Novinari dodju totalno nepripremljeni u emisiju i postavljaju tako glupa pitanja, da je mene sram to gledat. Jel se ti ljudi ikad cuju ili pogledaju nakon odradjenog posla?

 6. Zanimljivo kako mediji ne prate i daljnji pad cijena nafte (eto danas je WTI na 77$). Kad je išla gore, imali smo na dnevniku svaki dan bombastičnu najavu o još jednom rekordu.
  Vjerujem da će se probuditi čim cijena krene gore pa će biti najava “Nafta probila granicu od 80 (ili možda 70, tko zna) $ po barelu!”
  Zanimljivo, kad pričaš s ljudima i pokušaš im dati neki tračak optimizma pa im citiraš onu Šternovu da bi litra benzina do Nove godine mogla biti 9 Kn, onda svi vrte glavom u stilu “Neće te pohlepne kompanije to dozvoliti.” Kada im nakon toga objasniš da je više od pola cijene goriva porez i trošarina, a samo 1Kn marža i svi ostali troškovi, onda tup pogled i nevjerica.

 7. http://www.politikaplus.com/novost/112544/kolinda-grabar-kitarovic-odgovorila-marinku-kresicu-bolja-hrvatska-je-okosnica-mog-programa

  Jeli se vi pitate kako je ova žena dospjela na funkciju glavne tajnice nato-a?
  Pazite ona još nije skužila gdje griješi nego udara stalno po domoljublju, braniteljima i generalima a što ona više udara to njih sve više iritira?Žena je imala dobijene izbore dok nije progovorila?Ako ovako nastavi doživjeti će takav potop da će i njoj to biti nestvarno…Njena kampanja samo jača josipovića i kujunđića?Što je najgore ja kod nje nisam osjetio intuitivnu inteligenciju tako da sam ostao jako iznenađen,nisam imao priliku nikada slušati tu ženu a mislio sam da nije došla za tajnicu nato-a tek tako.Sada mi tek ništa nije jasno jer retardirana osoba bi shvatila da njeno tamburanje po domoljublju i braniteljima njome ne leži niti je narod od nje to očekivao niti je kao takvu percipira a ona vodi kampanju kao da je ruža tomašić i ne kuži da joj to samo šteti?Za nevjerovati?A što rade ti ljudi u stožeru?Možda su dobili naputke da nije bitno pobijediti josipovića nego kujunđiću pokazati tko je gazda na desnici?Ovakva kolindina kampanja postaje mezo sprdnja…

 8. Apropo razmatranja cijene i utjecaja na cost-benefit analizu, bilo kakvu – osim problema da država želi biti glavni pokretač gospodarstva umjesto da to budu oni koji će puno bolje pronalaziti prilike i realizirati ih pa kao “long tail effect” time generirati i daleko veći zamašnjak ekonomiji nego što bi to bilo koja država ikad mogla, problem je i kratkoročnosti gledanja i “tunnel vision” kod ovih intelektualnih siročića na pozicijama odlučivanja u državnom aparatu (institucije & tvrtke) – em se sve gleda na period od 2 (mandati predsjednika uprava i slično) ili 4 (politički mandati) godine… a kao kriterij odlučivanja uzmu se jedan ili max dva kriterija i onda kaže “pa to je SUPER biznis”. Doda se i još “nabijem ove ili one koji misle drugačije, kakvi turisti, kakvi Zeleni, kakvi ekonomsti, kakva Venezuela i slično”… baš ko onaj vic sa new yorkom i 10.000 km od Sarajeva.

  Nema brzo, nema “silver bullet” i nema lagano – strateški pristup i koordinirano djelovanje je jedino što može ovu jadnu zemlju izvući iz dreka.

  To i da se svi idioti koji ne razumiju tržišnu ekonomiju jednostavno maknu onima koji to kuže s puta. Ako baš i moraju nešto raditi, neka rade na uklanjanju granica i daljnjoj integraciji u euro-tokove… eto to bar nije teško, gledaš što drugi rade i nastojiš razumjeti kako bi ti mogao. Valjda. Mislim, valjda su naučili u školi prepisivati!?

 9. http://www.politikaplus.com/novost/112545/Milan-Kujundzic-Kome-laze-predsjednik-na-odlasku-Ivo-Josipovic

  Za razliku kolinde kujuđić vodi puno pametniju kampanju,kao da je čitao moje tekstove sa ovoga bloga i postavlja jako logična pitanja naročito u svezi nafte ali i onog sramotnog nedržavničkog intevjua za ft.Lukavo ga je kujunđić okrznuo i za referendum,ma radi sve ono što je kolinda grabar kitarović trebala raditi od početka,čak ako primjećujete ne udara kujunđić toliko po domoljublju koliko smo očekivali nego polako se pokušava privući i biračima desnog centra i oteti kolindi tu glasove….Shvatio je da od praznog tamburanja o domoljublju,braniteljima lii ustašama i partizanima neće daleko dogurati i zasada jako izbalansirano vodi kampanju za razliku od kolinde čija je kampanja ukratko rečeno katastrofalna…

 10. Odlican clanak. A po onome sto kaze autor, ako Ameri odluce rijesit spor na nasu stranu, Mađarima se lose pise. Imaju i pravne okvire da to naprave.

  • Tko zna što se iza brda valja. Orbanu je klimavo i kod kuće. Porezna presija je strašna,maksimalno je reducirao demokraciju, a sve uzalud. Jest da je srezao deficit, ali je ostao bez privatnih investicija. U EU ga doživljavaju kao enfant terible, a jako se zbližio sa Rusima. Vjerujem da je dovoljno inteligentan da se ne sliže s njima do kraja. U tom slučaju, doma će ga naganjati toljagama. 😀 Vjerojatnije je da će u pregovorima, s figom u džepu prijeteći približavanjem Rusima, pokušati dobiti što više ustupaka i benefita od Amera. Ako to znači da će Hernadija i cijelu tu nomenklaturu morati pustiti niz rijeku, pa i odreći se cijelog mađarskog koncepta državnog kapitalizma kojeg je MOL ključan dio, vjerojatno će to i učiniti. Ali ne prije dok na drugoj strani ne dobije bolju ponudu. Kakva god bila, činjenica je da je i to nekakva vanjska i ekonomska politika sa definiranim ciljevima, strategijom i taktikom, gdje se zna što se želi dobiti i što su spremni žrtvovati i izgubiti.
   A što je naša gospodarska i vanjska politika? Pusićka misli da je vanjska politika kad pijuckaš šampanjac po diplomatskim prijemima. 😦

  • A 10 USD, to ne može? 😀 Moguće da bi se onda već prepali. Ali ostali ako su pametni se ne moraju bojati. Ja se ne bojim za fracking postrojenja. Naime kapitala imaju, puno, jeftinog… (podizanje kamatnih stopa će možda doći prije nego smo se nadali, ali neće to ići baš naglo) pa dugoročni im investitori neće imati velikog problema i neko duže razdoblje podnositi tu neke jače gubitke ako računaju da će im se kasnije to sve vratiti. Pretrpjeti tu volatilnost/”rizik” je možda nužno za kasnije uživati zasluženi profit.

   A zapravo obzirom koliko je u Americi puno “viška” kapitala da i mali postoci nekih velikih portfelja predstavljaju velike nominalne iznose za koje se ne može kupiti baš puno nafte po tako malim cijenama a da ih se brzo ne digne gore bez da se uspije napraviti tu neku konkretnu diverzifikaciju u tu klasu… fracking uopće ne mora usporiti nego može biti jedna zgodna naftna investicija, ne moraju pristati na smanjenje udjela na tržištu, mogu igrati istu igru, proizvoditi sve više i više, koliko god mogu više, pa neka cijena ode strmoglavo prema nuli pa da vidimo tko će se uplašiti a tko zaraditi!

   Jer, mislim da bi fracking firme mogle dogovoriti neke zgodne dealove sa velikim investitorima u naftu koji recimo ne mogu kupiti dovoljne količine nafte a da ipak ne utječe na rast cijena… recimo nekim ovakvim instrumentom koji bi proizvođač izdao: platiš naftu po našoj oglašenoj realno procijenjenoj proizvodnoj cijeni (koju sve većom proizvodnjom, ekonomijom obujma, minimiziramo), za negativnu razliku do tržišne cijene dobiješ novoizdane dionice po dogovorenoj cijeni, pa time postrojenje može ostati na maksimalnom outputu uz tu privremenu stabilnu nultu profitabilnost čekajući rast cijena, a investitor u naftu je time lijepo investirao, koliko god potrebno velike količine, bez da je utjecao na rast cijena, praktički i u sirovinu i u proizvođaća, time sve skupa i dalje izložen upside potencijalu kao što je planirao (ne baš sa tako nerealno niskih cijena, ali sa ipak zgodnih), pa će rastom cijene ostvariti neki OK povrat i to na taj neki veliki ulog koji mu treba.

   Ovo je igra volatilnosti. Nekoga volatilnost može ubiti ako mu privremeno oduzme većinu prihoda a nije da ima baš neki višak kapitala za crne dane (Rusija itd.), nekoga jako izmučiti oduzimajući mu na neko vrijeme većinu prihoda i prisiljavajući trošiti ušteđevinu a bez da je time išta postigao po tržišne udjele, po squeeze out konkurencije itd. nego samo prelio nemale količine nafte u tuđe ruke po malim cijenama (SAU itd.), a netko na njoj može zaraditi (onaj tko ima viška kapitala, toliko puno viška da mu uopće nisu potrebne te cijene 10, 20, 30… nego bi bio sasvim zadovoljan i za kupiti enormne količine nafte po 40-ak USD, samo da se malo dizverzificira u tu klasu).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.