DDJH

ĐĐ razvoj

Kao što znamo, idući tjedan počinje upis novih dionica. I dalje mislim je raspon određen smiješno (20-60), ali uz sve skupa mislim da je ostvaren jako dobar napredak s obzirom na prvopredviđeni 20-23, uz samo domaće investitore – sada mogu i strani fondovi.

Mislim i dalje da je krajnje nerealno rezerviranje iznosa od strane Holdinga prema Specijalnim vozilima (što sam više puta rekao, čak i na GS), što je dovelo do smanjivanja kapitala Holdinga, što je omogućilo tako nizak donji dio raspona (da je iznos otpisan, Specijalna vozila bi morala prikazati prihod, pa bi kapital na razini grupe ostao isti).

Međutim, danas imamo vrlo zanimljiv događaj, NATO industry forum, u kojem Panel 2 izgleda ovako:

Panel 2: “Equipped for the Challenge” (Industry perspective)
Moderated by Mr. Vago Muradian
– Chair: Mr. Patrick Auroy, Assistant Secretary General / Defence Investment
– Mr. Domingo Ureña-Raso, Head of Military Aircraft, Airbus Defence & Space
– Mr. Brett Lambert, Renaissance Strategic Advisors, Executive in Residence
– Ms. Caroline Vandedrinck, VP for Europe and Central Asia, Sikorsky Aircraft
– Mr. Tomislav Mazal, CEO Duro Dakovic

Možda znate da je Patria u vlasništuv Finske i Airbusa. Iskreno, ne čini mi se da bi g. Mazal bio u tom panelu da je ĐĐ u onome na što cilja ‘non-player’.

Također odlična vijest danas:

Konačno se kreće i u nabavu daljinski upravljanih oružanih stanica RCWS 30mm za borbena oklopna vozila Patria AMV. Tako je iduće godine izdvojeno 79 milijuna kuna, 2016. još 94,5 milijuna kuna, a 2017. dodatnih 172,5 milijuna kuna.

A implicirana valuacija po kojoj ĐĐ ide u dokapitalizaciju je 8,5 mil. eura (cijena dionice 20 kn) i 25,3 mil. eura (cijena dionice 60 kn). Teorijski, kad bi netko uplatio sve dionice, imao bi 75% tvrtke (i dakle pro rata 75% tog uplaćenog novca).

Sve to treba promatrati u kontekstu mogućih poslova i kontakata o kojima se pisalo, primjerice
Patria AMV nije samo favorit u Kuvajtu već i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Načelnik GS OS Države Katar posjetio Đuro Đaković
Irački ministar industrije i mineralnih resursa posjetio Đuro Đaković
Želimo da Saudijska Arabija uđe u Đuru Đakovića
Zamjenik ministra obrane Republike Azerbajdžan posjetio Đuro Đaković

Poslovi koji se tiču obrane / BOV (+RMW) se mjere u stotinama milijuna eura i, naravno, oni bi bili totalni ‘game cnahger’ za ĐĐ.

U međuvremenu, dobro je da se ĐĐ vratio na tržište i u ‘običnim’ poslovima, recimo ovaj ugovor s jednim od vodećih europskih operatera vagona ERMEWA.

Tako da s obzirom na podatke iz prospekta, mislim da ĐĐ može poslovati na ‘pozitivnoj’ nuli (s obzirom na restrukturiranja koje provodi) i bez mogućih velikih poslova u obrani, a da bi oni bili nešto zaista izuzetno, ne samo za ĐĐ, nego cijelu hrvatsku industriju.

VAŽNO: Kao dioničar sam izuzetno zahvalan i impresioniran mudrošću i odlučnošću nadzornog odbora koji je smijenio prethodnog predsjednika uprave i ovog. Možda je taj, prethodni, čvrsto politički imenovan i čvrsto politički održavan, bio baš super, ali eto meni nije sjeo. To je ujedno vjerojatno i prvi put da su predstavnici radnika u NO, zajedno s predstavnicima koje su predložili privatni investitori, glasali zajedno protiv predstavnika države i uspjeli smijeniti politički imenovanog managera!

Napomena: Kao što znate imam dionice DDJH i ovo nije nikako preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:DDJH

14 replies »

 1. Nema me često među komentatorima, ali redovito pratim Vaš blog.

  Zanima me Vaše mišljenje kako je moguće da se tako naprasno izvrše rezervacije za potraživanja koja prije toga uopće nisu bila klasificirana kao rizična/nenaplativa? Zar se to može tako raditi, potezom pera, a da za to nitko ne odgovara?

  Molim Vas ako možete reći što su Vam odgovorili na primjedbe koje ste im uputili s tim u svezi? Jesu li dali ikakvo suvislo obrazloženje?

 2. http://hr.seebiz.eu/kotromanovic-pet-brodova-obalne-straze-gradit-ce-brodosplit/ar-99186/
  „Mi smo prošle godine izvezli novog oružja, opreme i viškova u vrijednosti više od milijardu i sto milijuna kuna”, rekao je. On vjeruje kako će se u tom smislu i ove godine napraviti dobar posao i da će se, kako je rekao, Ministarstvo obrane rješavati viškova oružja te pomagati domaćim proizvođačima da dobiju poslove i zapošljavaju ljude. Posebno je spomenuo tvrtku „Đuro Đaković”, kojoj Ministarstvo obrane pomaže u pronalaženju poslova.

 3. @ nonescio

  Bio je na Skupštini dioničar koji se inače bavi revizijom i pitao revizora, kako se može otpisati potraživanje, ako dužnik nije likvidiran? Ako je još živ, onda samo možeš potraživanje pretvoriti u kapital. Ništa nije pomoglo, što NAŠI zacrtaju to provedu bez obzira na činjenice, struku, zakon, moral, zdrav razum… Tako da je moguće da se tih 120(?) milijuna ovu godinu vrati kući, pa ispadne plus. Iako, u stvarnosti niti je onda bio minus, niti će sada biti plus. Pravi plus će doći s poslovima. Zlonamjerni bi pomislili da se nekomu štimala cijena dokapa. Tko zna, kad imaš posla sa stranačko-uhljebničkom strankom, svašta je moguće, pa i npr. prodati zemljište koja pripada domu za siročad, lovu pospremiti u džep i ne odležati ni dana zatvora, unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi. 😦

  Na glasanju za promjenu revizora, predstavnik države ostao suzdržan, a mi se poveselili kako nam protuprijedlog prošao. Prerano, naravno. 🙂 Prvo tumačenje koje smo čuli je da suzdržan znači NE. Onda smo se malo raskokodakali, prije nego Mazal konzultirao ZTD, koji otprilike kaže da protuprijedlog ne prolazi ako ne glasa ZA 50% prisutnih na Skupštini. Stara fora predstavnika države sa tim suzdržanim glasanjem. 😉 Pojebeš se, a ne uđe ti. Super ti je, a još se nisi nikome ni zamjerio. Nikad se ne zna… 😀

  Sa ovom Kovačevićevom smjenom, zapravo je postignuta velika stvar koja se ne vidi na prvi pogled. Formalno je sve ostalo skoro isto. Međutim, iz procesa odlučivanja izbačena je uhljebničko-klijentelistička stranka, kao i CERP, DUUDI i slični dokazano nemarni i nekompetentni “upravitelji” državnom imovinom. Umjesto njih, konce povlači vojska i MORH, a taj sustav je jedini u ovoj državi restrukturiran, reformiran i funkcionira kako treba. Svaka čast Kotromanoviću na tomu, sve je obavio brzo, tiho i bez nepotrebne vike i prašine, iako istine radi, nije da se ništa po tom pitanju nije radilo i prije. Jedina zamjerka je ta da lobiranje za poslove Đuri kasni dobre tri godine. Možda nisu mislili da Đuri treba pomoć, ili da im je to posao, ali bolje da su naučili ikad nego nikad. Evo, nedavno je bio kongresmen iz savezne države u kojoj se proizvode “Apache” helikopteri i probao nam ih uvaljati kao kakav trgovački putnik. 🙂 I nije mu pala kruna sa glave, niti mu je problem što ih proizvodi privatna firma. Jer porez plaća u USA, u proračun iz kojeg se naplaćuje i cijenjeni kongresmen. Je l’ to nešto mudro i teško shvatljivo?

 4. @ nonescio
  Dandy je sve vrlo slikovito objasnio :), a ja ću samo nadopuniti stručnu temu oko revizora sa pitanjima i odgovorima sa same skupštine. Odgovore su dali, ali da li su oni baš logični i argumentirani…pokazat će vrijeme 🙂

  Još i danas mi iz glave ne izlazi jedna rečenica revizora, prisutnog na samoj raspravi, da su oni svoje mišljenje oko realnosti naplativosti potraživanja od povezanih osoba (rezervacija cca 180 mil kn) ranijih godina bazirali na informacijama iz razgovora sa Upravom. To je apsolutno pogrešno i krši osnovna načela struke – revizor bi trebao svoju ocjenu bazirati isključivo na bazi međunarodnih standarada i biti “izoliran” od uvjeravanja Uprave, koja može imati za cilj skrivanje nekih stavaka koje im ne idu u prilog i mogu postaviti pitanje njihove odgovornosti.
  Isto tako prilično “rastezljivo” zvuči pojašnjenje da su nakon toliko godina sada sva potraživanja odjednom postala sporna i nenaplativa, a prijašnjih godina nisu bila tako okarakterizirana – naglašavam da je i prijašnjih godina bio isti revizor – što se u njegovom gledištu “istoga” sada promijenilo ??
  Tu dolazimo do nužne potrebe da se svakih par godina izglasa novi revizor, a ne da se jedan previše “udomaći”…
  Objašnjenje revizora da će se s tim “otpisanim” potraživanjima vjerojatno ove godine napraviti dokapitalizacija povezanih društava, a da isto neće (??!!) imati kontra efekt (pozitivan) na RDG-u u idućem razdoblju baš i nije logično, niti je utemeljeno na stručnoj praksi…

 5. Nadam se da ćete Nenade kupiti maksimum što se kupiti može i uz nekog vanjskog igrača (dao Bog da se pojavi) od Đure stvoriti pravog svjetskog igrača.

 6. @ Dandy i hrvoje1

  Hvala na odgovorima i podijeljenim informacijama/razmišljanjima. Zaključak je da je kod naših očito sve moguće. 🙂
  Nadam se samo da neće još dugo ta politika kolo voditi u Đuri, nego da će zapuhati neki novi vjetrovi 😉

 7. Na DDJH otvoren fight MM i čini mi se jednog kupca gdje MM ostaje bez dionica. Ostali kao da su se povukli u gledalište.

 8. Mogu li zamoliti info je li netko bio u Zagrebu na upisu dionica pa da podijeli s nama neka svoja iskustva s terena (ima li gužve, treba li na nešto posebno obratiti pozornost)? Također meni osobno bi bilo zanimljivo čuti razmjenu mišljenja oko kalkulacija ukoliko cijena bude 20/40/60 (idem s pretpostavkom da će se javiti oni s vjerom u dionicu koji su već postojeći dioničari pa žele što bolje proći u dokapu).

 9. Evo da i odgovorim na postavljeno pitanje pa ako nekome bude koristilo, gužve nije bilo (ispod 10 ljudi do 11 sati), hrpa na koju je i moj upis završavao je bila 10-15cm “debela”. Jedino oko čega sam dvojio je hoću li ići na upis u dokapitalizaciji ili na kupnju preko burze ( s obzirom da nisam upisivao ogromne količine). Kako sam taj dio sada riješio jedino trebam pratiti daljnji razvoj događaja i nadati se da cijena neće ispod 20kn.

 10. Ja sam bio danas. Nisam imao pravo na neku bijesnu svotu, ali nisam vidio neku gužvu niti puno zahtjeva. Do mene je bio neki čovjek, koji je stavio “dosta” novaca, a po onome kako je razgovarao sa bankaricom, imao sam, u najmanju ruku, dojam da nema pojma šta kupuje. Izgledao je kao da je negdje čuo ili pročitao da je to dobro, pa ajde ide sad i on kupit.
  Reći ću samo, da se nadam, da ćemo se smijat onima koji se nama smiju.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.