Uncategorized

Potop malih biznisa

Prvi puta prezentirani agregatni podaci pokazuju katastrofalno stanje malih tvrtki, koje zapošljavaju polovicu svih zaposlenih u tvrtkama realnog sektora. Podaci ukazuju da će eventualni oporavak biti težak i spor.

Puno puta ste čuli trash priču kako problemi Hrvatske nastaju zbog tzv. ‘neoliberalnog kapitalizma’ i nezasitnosti ‘poduzetnika koji uništavaju radničku klasu’. Istina je potpuno drugačija: poduzetnici su na izdisaju, što prijeti trganjem društvenog tkiva, daljem beznađu, te na koncu i bankrotom države!

Mnogi dušebrižnici kod nas se razmeću borbom protiv ‘krupnog kapitala’. Vrlo uspješno, kao što vidimo, jer nema ni stranih investicija ni zapošljavanja. Međutim, manje je poznato da se kao društvo možda čak i uspješnije borimo protiv sitnog kapitala!

Male tvrtke (poduzetnici, poslodavci – nazovite ih kako hoćete) su na koncu 2013., prema podacima FINA, zapošljavale nešto preko 420.000 ljudi, tj. polovicu svih u tvrtkama tzv. realnog sektora.

Od 103.578 poduzetnika obuhvaćenih ovim podacima, malih je 101.956, tj. preko 98%. Od tih ‘malih’ 100.274 je u privatnom vlasništvu, a još 1.054 zadružno ili mješovito vlasništvo.

Dakle, kad govorimo o poduzetnicima u Hrvatskoj (to je naziv za osobu, ali po ZTD i sam trgovački subjekt), odnosno biznisma, u stvari u 98% slučajeva govorimo o malim privatnim tvrtkama!

Napomena: Ovo nije potpun podatak – naime neke tvrtke (financijski sektor) nisu obveznici podnošenja prijave, podaci nekih tvrtki se ne prikazuju, a neke ih naprosto nisu predale. Ali ovo pobuhvaća veliku većinu svih tvrtki (99%?).

I sad dolazmo do zaista šokantne tablice, koja pokazuje katastrofalno zbirno poslovanje malih poduzetnika (klik za veću):

mali poslodavci

Dakle o poslodavcima (= poduzetnicima = biznisima) obuhvaćenima ovom tablicom možemo zaključiti sljedeće:

1. Tokom 5 godina 2009.-2013. su svi zajedno, i kumulativno, natukli 7 milijardi kuna gubitka i radikalno si devastrirali kapital.

2. Istovremeno
– isplatili su 100 milijardi kuna neto plaća
– u svoje ime, i ime tih radnika još 61 milijarde kuna davanja
– te 12 milijardi poreza na dobit (oni kao grupa posluju negaitvno, ali neki posluju negativno, neki pozitivno), plus tko zna koliko poreza na isplatu dividende
– te neizračunljiv, ali svakako ogroman, iznos raznih parafiskalnih nameta (HGK, doprinosi za šume, HRT pretplate itd.)
– a koliko su dali bankama na ime kamata, teško je točno izračunati, ali ako im je dug prema bankama 150 mlrd. kuna, to je skoro 10 mlrd. godišnje.

Dakle, mali poduzetnici, a to skoro svi, rade kao grupa u stvari za državu i banke, kako bi isplatili plaće svojim radnicima, pri čemu gube svoj kapital i, evidentno, zdravlje. Te je od strane glasne manjine kreirana društvena atmosfera u kojoj su prezreni!

3. Minimalna profitabilnost, povrat na kapital, za nekog poduzetnika u RH bi bila 10%, to je
– oko 2% realne cijene novca
– oko 2% inflacija
– minimalno 6% premije na rizik za ulaganje u ‘equity’ (dionički kapital društava), tzv. ‘equity risk premium

Ako ne znate ništa o financijama, pa vam se ovih 10% čini puno, promislite da li biste sami ulagali u udjel u nekom dioničkom društvu u ovoj i ovakvoj zemlji, za 8-8,5% povrata (jer na isplatu dividende opet morate platiti porez!) očekivane dobiti (dakle, koja se ne mora ostvariti), a sve u kunama, ne u eurima, kao što štednja u eurima bolje čuva glavnicu nego u kunama?

Napisao sam ‘minimalno’. Prava istina za ovako rizična društva u ovakvoj zemlji, premija na rizik se penje i na preko 10%.

Znači, umjesto da budu barem djelomično kompenzirani za svoj angažirani kapital i rizik, pa imaju neki povrat na kapital od npr. 8% posto (iako je realno daleko više), male tvrkte, mali poduzetnici, u Hrvatskoj gube novce (dakle, oportunitetni trošak im je zbirno barem 10 mlrd. kuna godišnje) su u Hrvatskoj pribijani na stup srama i osuđivani kao praktički ‘devijantno ponašanje’, a državni službenik je dignut na pijedestal društvenog i moralnog uzora, te se Vlada čak i ponosi što im je uspjela sačuvati radna mjesta i visinu plaća! A tko pita male biznise i njihove radnike?!

4. Uočite enormnu zaduženost malih tvrtki. Na kraju 2013. na svaku kunu svog kapitala imaju čak 4,3 kune duga! Pa zar nije fenomenalno ugodno, nestresno, i profitabilno biti poduzetnik u RH?

Zamislite samo kolike su kamate naplaćali bankama u ovih 5 godina, dok su istovremeno isplatili onolike novce državi i radnicima, a imali za svoje biznise založene svoje stanove i kuće, eventualno štednju, a možda i bubreg!

Samo s obzirom na taj dug, premija na rizik mora biti daleko veća nego sam gore rekao ‘minimalna’. Da li biste vi htjeli biti ‘mali poduzetnik’ uz ovakve poslovne uvjete, ovakvu društvenu klimu, založenu osobnu imovinu … a sve za MOŽDA 8% zarade? (Kao što vidite da je to zaista možda – nema zarade za njih kao grupu!)

5. Da bi se poslovanje ove grupe ‘gospodarskih subjekata’, koja zapošljava pola svih radnika u tzv. realnom sektoru, dovelo donekle u normalu, oni bi morali biti bolje kapitalizirani, recimo da bi uz još 10-ak milijardi eura kapitala. Tada bi imali kapital od nekih 150 milijardi kuna, i uz neki minimalni zahtjevani povrat, trebali bi ostvariti oko 15 milijardi kuna dobiti godišnje! To bi bila donekle zdrava situacija.

Odokativno gledajući, ovakav preokret moguć je jedino u dužem roku, a kako su oni grupa u kojoj ima i dosta ranjivih, to znači da će još mnogo malih poduzetnika propasti, prije nego dočekaju oporavak.

Kako u malim poduzenicima radi polovica svih zaposlenih u realnim sektoru, ovdje ujedno i vidimo kako je svaki brzi oporavak cijelog gospodarstva, a pogotovo brz porast zaposlenosti – iluzija!

6. Uočite da je u raznim elementima situacija još gora. Mnogi mali poduzetnik koji prikazuje dobit, čini to samo zato jer si isplaćuje minimalnu plaću, pa se onda djelomično kompenzira dividendom, jer je tako porezno opterećenje manje. Da li neki (mnogi?) Tako rade i za radnike, ne mogu reći, ali vjerojatno se ljudi snalaze kako znaju, ako ime alternativa propast.

7. Drugi put kad čujete pravedničku dreku nekog političara-uhljeba ili sindikalnog vođe, protiv ‘zlog kapitala’ – sjetite se ovog. I promislite u kakvoj državi živimo i koja nam je budućnost.

8. I ono što je jako, jako, jako važno. Mali poduzetnici su TAOCI. Oni ne mogu otići. Čak i državni službenik može otići sa svoje sinekure (možeš misliti da hoće!). Oni često imaju sve svoje založeno za svoje biznise. Država ih često maltretira (to uključuje i korumpirane inspektore – eto meni je jedna takva skoro ilegalno zatvorila firmu, a mi nikad nismo saznali je li korumpirana ili možda preglupa+nemarna), te im uhljebi s govornica govore da imaju ‘društvenu ulogu’, a to je da ‘moraju zapošljavati’.

Ovi mali poduzetnici samo 11% prihoda imaju od izvoza, naprosto su nekonkurentni zbog svega toga. Dakle, nije im lako ni u prihodovnoj strani pobjeći od ove države. Naravno, možete reći s visoka ‘Ali tko im je kriv, drugovi i drugarice, oni su nesposobni, TREBALI bi izvoziti!’. Ali kako napredovati, kako postati bolji, u okolnostima koje sam opisao?

BTW, Mali poduzetnik je:
– ima zaposleno manje od 50 radnika (godišnji prosjek)
– ostvaruju godišnji poslovni prihod u iznosu protuvrijednosti do 10 mil. eura, ili ima ukupnu aktivu do 10 mil. eura

Kategorije:Uncategorized

66 replies »

 1. Budućnosti nema, barem je ja ne vidim, ispravite me ako griješim, ali mislim da ne … bez ozbiljnog resetiranja ove države nema naprijed, a NAŠI će sve učiniti da do toga dođe, a i ako dođe, za našu generaciju (danas pedesetogodišnjaci) je prekasno, predug je put oporavka …. kako ste mogli vidjeti iz prijedloga proračuna za 2015, masu plaća su povećali za koliko ono ? cca 2 milijarde kunića, ako sam dobro pratio… tko će im to dati ? Mali poduzetnici ili ćemo se opet zadužiti za njihove plaće i privilegije ?

 2. Moj muž zaboravio platiti PDV i poslali mu pismenu opomenu 15 dana od datuma obračuna PDV-a. Dakle, pitamo se kako je moguće da pojedina poduzeća ne plaćaju PDV godinama?

 3. Žalosno al istinito,i kao i svima pomalo mi je dosta svega,drzava je postala svrha sama sebi,izmisljaju se novi nameti i novi zakoni da se moze cim vise uhljeba zaposlilo,samo gledas na vrata tko ce sad doc i koliko ce te oderati,novih zakona i nameta je toliko da nemozes pratiti,a kad pokucaju na vrata koliko god da si uvjeren da sve radis kako treba uvjek nesto iskoči iz pastete,samo sadomazo moza uzivati u bilo kakvom privatnom poslu,nema vise radi sta volis i uzivaj u tome,samo patnja,grcevi i hladan znoj i naravno cir na zelucu kao orden za biti privatnik

  Evo primjer,zbog krivo napisane rijeci milion kuna kazne??

  Preživio sam socijalizam i potonuće brodova u ratu, ali teror države ne mogu
  14.11.2014. 11:55

  Ne možemo se više boriti protiv 500.000 službenika koji brane svoje privilegije, a nama otežavaju posao.

  Negdje ste rekli da je u socijalizmu bilo lakše poslovati?

  Tada opstojnost nije bila upitna, a danas te kazne tako nemilosrdno da ne možeš preživjeti. Primjerice, platili smo milijun kuna kazne zato jer je za neke radnike umjesto ‘pomorski dodatak’ trebalo upisati ‘terenski dodatak’. Umjesto da nas upozori na grešku, država odmah ide s kaznom i to od – pet milijuna kuna. Uspjeli smo kaznu svesti na milijun kuna i u par rata smo platili.

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/prezivio-sam-socijalizam-i-potonuce-brodova-u-ratu-ali-teror-drzave-ne-mogu-283675

 4. Ovaj kapetan iz članka gore kaže da su u socijalizmu bii pametniji pa nisu htjeli zaklati kravu zbog šnicle i dopusitili su “privatnicima” da posluju i donose novac. Ovi današnji su toliko očajni da nahrane sve uhljebe da ni ne razmišljaju više razumno.
  Podsjeća me ta situacija na atmosferu u mom poslu prije nekog važnog deadlinea, kad nastane kaos i panika jer treba ispoštovati rok a stvari ne rade. Tada se više ne razmišlja trijezno i logički već se zbrda zdola sve podređuje isporuci proizvoda kupcu. Ljude se cijedi do zadnje granice, radi se overtime, nema nikakvih obzira, jedino je važan rok, taj sveti cilj a što će biti nakon njega, nije nas briga.
  Tako i naši socijalisti, ajde da pokrpamo budžet za sljedeću godinu, nahranimo sva gladna usta, a da li će putem stradati ekonomija i privatni sektor, baš nas briga. O tome ćemo razmišljati poslije. Potpuni gubitak kompasa. Doduše, baš njih briga, oni su se lijepo svi namirili i ako dođe do nereda na ulicama, ili urušavanja svega, imaju od čega živjeti. Ne bojim se za njih.

 5. Pa o tome pišem već 6 godina i umorih se,pisao sam najviše o tome kada je ova vladajuća garnitura došla na vlast,nemamo mi danas opstrukcije reformama nego mi imamo dugogodišnje opstrukcije implementaciji kapitalizma,pravne države i uređenog slobodnog tržišta u hrvata a opstrukcije su najače na najnižim razinama društva jer na njih najviše djeluje socijalističko populistička propaganda koja nam se godinama servira kao jedina istina,ta propaganda u hrvatskoj je na razini sjeverne koreje?Ne opiremo se mi nekim tamo reformama nego jasno,glasno i djelotvorno implementaciji kapitalizma u hrvatsko društvo,malo nam fali da se kronično zarazimo latinoameričkim sindromom i onda je to put bez povratka…Tu onda trava više neće narasti sljedećih 100 godina.Ali NAŠI političari to ne kuže?Ne da ne kuže nego guraju zajedno sa njima kolo niz brdo i kada se probudimo krvave glave još će nas uvjeravati “da su oni govorili ali da ih nitko nije slušao” a sve što su nam govorili u ovih 20 godina je bila najeftinija populističko socijalistička propaganda sa “tabasco začinom” teorija urote čitavog tkz. neoliberalnog kapitalističkog svijeta kontra nas a pola stanovnika europe,da ne govorimo o americi i šire i danas na karti ne zna pokazati gdje je hrvatska…I ti isti kada uzmu vlast onda se čude kako su očekivanja naroda nerealna,novinari javne tv se pitaju “a gdje su radna mjesta” a godinama se širi mit o podjeli hrvatskog društva na tkz. goniče robova-poduzetnike i građane i onda se još čudimo što je onaj službenik mrzovoljan prema tkz.zločestom kapitalisti a ja se čudim kako ga ne pljune nakog te količine propagande i populizma?

  • Jedan banalni primjer koji sam jutros vidio:
   Zena sa terencem nepravilno parkira i zatvara prolaz u centru Zagreba, tik do pjesacke zone. Odlazi na kavu. Prometni redar prolazi pored auta i nista, samo prodje. Bez fotografiranja. Bez kazne. Svojim ponasanjem je ostetio drzavni proracun, ugrozi sutra svoju placu i motivirao tu bezobraznu osobu da opet to napravi.
   Sto zakljuciti nego da se takvo ponasanje isplati, jer svi ostali koji su platili parking su – ispali naivci. Zasto legalno kad moze na divlje? I tako iz dana u dan pa na vece stvari i eto “neoliberalnog-kapitalizma”. Potaknut od toga sto drzavni sluzbenik ne radi svoj posao kako treba.

 6. G. Bakiću,
  Hvala do neba na ovom članku i pojašnjenju onima koji ne razumiju. Hvala Vam na razumijevanju i podršci nas malih poduzetnika. Sutra bi ovaj članak trebao izaći u svim dnevnim novinama a, u saboru biti glavna tema rasprave (jeb… ih više ustaše, partizani i njihove sadašnje stranke). Normalno da ne mogu donesti proračun kad je on za njih samo stavka na papiru oni ne razumiju da iza svake stavke stoji grupa živih ljudi da svaki postotak nekog nameta nas male uništava i gura u dublje probleme. Mi sve svoje probleme rješavamo tako da još jače zapnemo i da se još jače borimo a oni ih rješavaju tako da dublje zavuku ruku u naš džep.
  Ja i moja obitelj imamo takve tri male firme i uz nas dvoje vlasnika još devet zaposlenih. Sve obveze plaćene, robu plaćenu, lokale svoje ali tek sada nakon 25 godina. 25 godina smo imali gotovo sve što posjedujemo pod hipotekom, svaki dan radimo 12 sati i pazimo na svaku sitnicu, a razno razni uhljebi nam govore – vama je lako.
  Puno pozdrava od malog poduzetnika sa puno uplata u državni proračun.

   • Da u Sisku. Gradu koji nestaje. Sposobni lokalni moćnici i državna politika pretvorili su jedan od najjačih industriskih gradova bivše države u grad duhova i grad bez nade. Ali nikad ne treba gubiti vjeru u ono što radiš ako radiš sa srcem i dušom. Glavu gore i hrabro naprijed i rezultati će doći. Ima i u Sisku pozitivnih primjera i ljudi koji vjeruju u ono što rade.

 7. Kakvi bi bili rezultati malog poduzetništva na temelju kriterija HGK s obzirom da oni svoju “članarinu” uzimaju od prema svojim kriterijima malog poduzetnika?!

 8. Novi poduzetnici će registrirati firme u inozemstvu, oni kojima je dosta hranjenja parazita u državnim firmama će takodjer preseliti, propasti ili se umiroviti i Hrvatska će postati raj za rad. Svi će raditi u državnim firmama 😀

  Meni je fascinantno kako je moguće tako loše gospodariti ovom državom.
  samo 4.5 milijuna stanovnika(manje od velikog broja gradova),
  solidan geografski položaj i nešto prirodnih resursa. Da živim u Indiji, bilo bi mi jasno da nije lako biti pametan, ali ovdje..
  Svaka čast državnoj “upravi”.

  • Tako i ja čujem ovih dana, svi koji bi otvarali firme to bi u inozemstvu, jer Hrvatska je dobila reputaciju države nepogodne za to. Bojim se da tu reputaciju neće biti lako popraviti. Više neće biti dovoljno otvaranje firme (početnicima presudan korak) ili daljnje uvjete poslovanja dovesti na razine Londona npr. (postaje popularno, svi bi sad bili “London based”) nego će morati postati još lakše i jednostavnije da se ljude nagovori da ipak to rade ovdje. Činjenica je da imati stranu adresu dosta znači i samo po sebi, pouzdanije izgledaš u očima većine ljudi vani.

   Naša država će morati naći načine kako konkurirati kod novih mladih poduzetnika. Ti novi su posebno osjetljvi na ove “komplikacije” naše države. Odrasli su u svijetu tehnologije, gdje je sve gotovo na klik miša, i njima stvari koje su možda i svega 5-10 godina starijim ljudima izgledale “normalno”, “podnošljivo”, izgledaju nepojmljivo zapetljano i komplicirano da ih ta kompliciranost sustava može obeshrabriti u početnim koracima. Ne radi se o tome da su glupi ili nedovoljno ustrajni da prijeđu neke male prepreke nego se radi o bitno drugačijim iskustvima, konceptima kojim vladaju. Kao što može biti nezgodno suočiti jednog ruralnog 90 godišnjaka sa računalom (koji ga slučajno nikad prije nije vidio), slično frustrirajuće može biti kad jednog 25 godišnjaka suočite sa većini možda nekako ipak “prihvatljivim, podnošljivim” birokratskim aparatom.

   Očito nema kako drugačije nego tu konkurentnost ostvariti kroz jednostavnost, lakoću, brzinu… otvaranja firme, vođenja knjigovodstva, plaćanja poreza, svih interakcija sa birokratskim aparatom u svim fazama firme. Jer ako ne možemo preko noći promijeniti imidž države, ili domaće tržište, jedino preostaje mijenjati ove “papirnate” stvari a koje nešto znače, stvari koje se mogu unaprijediti promjenom zakona, procedura. Treba nam jedan novi hitrorez, ovaj puta daleko širi i dublji, za red veličine ambiciozniji, a uspješan.

   • Ovo je apsolutno istina,mladima se ne da zamarati takvim glupostima,ja sam htio otvoriti jdoo prosle godine I odbili su mi ime firme na sudu jer nisam dobro obrazlozio ime I dao kopiju te rijeci iz rijecnika stranih rijeci??? Normalno da sam ih poslao u tri pm I otvorio firmu u Uk,bez ikakvih komplikacija a kamoli oko objasnjavanja sudu zasto bas to ime…

  • Te stvari NAŠI neće shvatiti nikad, pa ni onda. To ne shvaća ni izvršna vlast, kad kažu za poreze da su isti ili slični kao npr. u Njemačkoj. Sve i da je tako, svatko normalan će onda uložiti tamo, a ne ovdje. Jer tamo mu je omjer value for tax money neusporediv u bilo kom smislu. Da bi itko uopće razmotrio ulaganje u biznis ovdje, moguća korist mora mu biti veća barem za razliku u riziku između njemačke i hrvatske države. A realno gledajući i daleko veća. Njemačkim porezima nikog nećeš nagovoriti na mačevanje sa hrvatskom birokracijom. Da ne spominjemo lokalni, zeleni, sindikalni, koruptivni i svaki drugi zamislivi reket. Da nije tako Inu bi kupio BP ili Shell, a ne Mol. Sve dok je tako samo će takvi i dolaziti. Igrači spremni na stranputice i prihvaćanje lokalnih “pravila” igre. Ovi ozbiljni neće se s NAŠIMA zajebavati ni 3 sekunde, pogotovo obzirom na veličinu i snagu lokalnog i okolnih tržišta.

   Drugu stvar koju NAŠI neće shvatiti nikad je siva zona. Ovo što ljudi rade sa osnivanjem i prebacivanjem firmi vani, samo je drugi (bolji) način rješavanja istog problema, zbog kojeg su oni koji su mogli, prešli u sivu zonu i sklonili se ispod radara. Neće ti glupani nikad shvatiti da svatko tko ima neki zanat u rukama bez problema će ga prodati, i uz ponešto problema i naplatiti 🙂 na sivom tržištu. I time nikakvu štetu državi ne radi. Jer svatko tko spasi išta od (ove) nezajažljive i arbitrarne države i uhljeba, upotrijebit će taj novac daleko svrsishodnije i pametnije. Jednostavno, novac je ostao u boljim rukama. Samo problem je taj da ovaj ispod radara neće širiti biznis i zapošljavati ljude, nego će raditi i zaraditi samo koliko sam može i treba mu, umjesto da zaposli 5-6 ljudi i plaća (normalna) davanja i poreze za ljude i posao. Time glupost ne raste dvostruko, nego se širi geometrijskom progresijom. Kao žabokrečina. 😦 Tako i ovdje. NAŠI ne shvaćaju da smo danas u EU, a unutar te velike kuće svatko može prelaziti iz sobe u sobu. Čak i ove restrikcije u traženju posla u nekim zemljama samo su prividne. Sa lovom firmu možeš osnovati i pokrenuti bilo gdje, a restrikcije u traženju posla odnose se samo na korištenje socijalnih benefita. Ako te netko želi zaposliti, doista nigdje nema nikakvih prepreka za to. Tako da je teroetski moguća sljedeća situacija: Kompetentan i na globalnom tržištu konkurentan hrvatski poduzetnik otvori firmu u Engleskoj i zaposli isključivo hrvatsku kompetentnu radnu snagu, koja većinu posla obavlja od kuće i praktički se ne miče iz HR. Ali sve poslovne operacije vode se iz GB, uključujući plaćanja poreza i radnika po britanskoj cijeni rada i davanjima za njih. Kud ćeš bolje? Zarađuješ britansku plaću (i mirovinu), a trošiš je u HR. 🙂 A Lalovcu i NAŠIM uhljebima srednji prst. 😀 Kad tako gledamo stvari, imat ćemo problem ne samo da dođu stranci ulagati u postojeće i nove tvornice i firme, nego da zadržimo i one 100% hrvatske firme. Što sprečava Tedeschija da sjedište firme prebaci iz HR negdje drugdje? Cedevitu može proizvoditi bilo gdje u Europi i u svijetu, kao i “Podravka” Vegetu”. Tvornice ionako već imaju i u Mađarskoj i u Poljskoj. Kad se NAŠI već tako vole uspoređivati sa velikima, zašto se ne usporede sa Francuskom? Peugeot i Citroen već godinama se više uopće ne proizvode u F, a Renault preko 80% komponenti proizvodi i dobavlja izvan F.

 9. Na poduzetniku je da svakodnevno iznalazi poslovne prilike,
  da ih dugoročno i održivo razvija,
  da bude konkurentan na tržištu,
  da donosi mudre poslovne odluke, ne nužno financijski najisplativije,
  pritom da bude korektan prema zaposlenicima i ima sluha za njihove osobne i zdravstvene poteškoće,
  da zna što budućnost donosi njegovom poslovanju i da zna bez greške svoju poziciju u tome što dolazi,
  da zna kompetentno odgovoriti na promjenu,
  da uvažava okolnosti na tržištu i pozna okruženje i u onom dijelu koji nema prilike znati s drugim akterima koji na njemu sudjeluju: konkurencijom, bankama, administracijom, zajednicom u kojoj posluje,
  da štiti viziju i misiju svog poslovanja, kao i viziju i misiju ukupnog nacionalnog gospodarstva,
  da posluje po svim propisima i čista obraza, da ne ugrožava miran san svoje obitelji,
  da bude sposoban brzo se prilagoditi drugačijim okolnostima,
  da ne zloupotrebljava svoju poziciju i status prema bilo kome na tržištu, posebno ne prema onima koji su ugroženiji,
  da se zauzima za otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje nove vrijednosti,
  da zna prepoznati kad je korist od njegova rada nekome drugome potrebnija i to prihvatiti,
  da smisleno i odgovorno nadograđuje svoje poslovne aktivnosti i stvara mogućnosti da se i drugi razvijaju u njima,
  da kompetentno procjenjuje i što manje riskira.

  Jer, ne igra se samo svojom egzistencijom i egzistencijom svojih zaposlenika, već i svih onih koje su indirektno povezane s njegovim poduzećem.

  Ana Marušić Lisac

 10. a onda je jednog dana državna radiotelevizija prestala emitirati
  usred večernjih vijesti
  nekoliko tisuća ljudi preuzelo je radne knjižice
  (grupa borbenih nastavila je još neko vrijeme emitirati program preko interneta)

  On June 11, 2013 the Greek Government suspended the operation of the Hellenic Broadcasting Corporation (ERT) and automatically fired 2,600 workers, in one of numerous spending cuts that have been implemented during Greece’s ongoing debt crisis. The plug was pulled at 23:10 during the news.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-22861577

  nije se radilo samo u štednji, ukidanje rasipnog proizvođača populističke kvaziljevičarske bila je i poruka
  koju je većina građana razumjela
  sad je stvarno gotovo, svršija je kurbin pir,
  idemo radit

  bojim se da je dubina zaluđenosti takva, da se gašenje HRTa neće moći izbjeći
  kad jednu večer ne bude više ni Prvog, ni Drugog, ni Trećeg, ni Četvrtog,
  znat ćemo da smo konačno na početku

 11. Slazem se s porukom clanka, ali statistika je upravo to statistika. Mogla bi biti malo preciznija. Barem da se vidi kakvo je stanje po sektorima IT, gradevinarski itd. Ili struktura akumuliranog duga… Koliko toga potice od drzave? I najvise me zanima koliki dio ukupne zarade ‘realnog’ sektora ne potice od drzave?

  • Tako je! Sad ćete Vi to sve napisati, a ne samo kao uhljeb ‘trebalo bi’! A nadam se da nećete reć ‘lako Nenadu kad on zna i hoće, a ja ne znam i neću’, jer da su Vas učili u školi ‘svatko doprinosi prema sposobnostima, a ima prema potrebama’.

 12. Sjajan članak, svaka čast, g. Bakić, ovo je jedan od najboljih i najvažnijih tekstova u zadnje vrijeme na našem jeziku i trebalo bi ga svakodnevno nabijati na nos hordama domaćih iskompleksiranih uhljeba i socijalista.

 13. Došli smo do granice, kad se ljudi lome i odlučuju dići ruke od svega, ne toliko zbog sebe, već i zbog budućnosti, djece , ali ponajviše atmosfere linča i pritisaka , počevši od države, pa sve do medija.
  U zadnjih 2-3 mjeseca 8 prijatelja, koje imaju tvrtke duže od 10 godina, su sreću potražili drugdje, registrirajući nove tvrtke od Skandinavije, USA,Austrije, Islanda, Australije… Naravno, od službene statistike nećete dobiti podatke o tomu, kao niti od medija, ali svakim danom kreativna i ekonomska supstanca ovog društva se smanjuje.
  No, to malo koga na državnoj,lokalnoj i županijskoj razini zabrinjava, oni su dosegli svoj san- da država postoji radi njih. Otud i “zaraza” među mladim generacijama- na zadnjem godišnjem “Danu karijera” u Rijeci,mislim, većina je mladih u potrazi za budućim zaposlenjem kao idealnog budućeg poslodavca navela- grad Rijeku !

 14. Naprosto uvijek iznenadi razlika u komentarima na Indexu i na ovom blogu na isti članak.
  Šira masa građana oporno dokazuje da ne razumije što je na stvari i reagira u krivom smjeru.

  Sve ove statisike kazuju puno toga ali isto tako kazuju da vjerojatno nema izlaza, to je začarani krug. Jedini izlaz je evolucija malog poduzetništva a ona je moguća jedno kroz inovacije. Mali poduzetnici trebaju iskoristiti svoju kreativnost i inovirati u bilo kojem pogledu. Istina problem su svi oni mali koji se bave “sekundarnim djelatnostima” (ugostiteljstvo, trgovina i sl.), njih će sigurno gušiti konkurencija ali svi ostali neka što prije okrenu smjer.

  • Mislim da ne, nego je na Indexu glasna jedna manjina koja najviše komentira, neki ljudi naprosto mentalno žive od toga. Plus jedan manji broj profesinalaca i entuzijasta – partijskih pijunaca. Sjetite se samo da je Mate Kapović bio apsolutno najveća zvijezda Indexa, a onda su moj članka o porezima dijelilo 4.000 ljudi, više nego sve članke MK u prethodnih godinu dana zajedno. To u stvari misle čitaoci Indexa.

   A ovi naporni komentatotri provode svoj mobbing, straše vas, i to su očito uspjeli. Ne dajte to!

  • Meni je toliko drago zbog Index-a, i svaka im čast što objavljuju članak. Možda se puno njih i ne slaže sa time (činjenice na stranu), ali po meni je ovo veliki korak iz jednoumlja ka individualizmu, vlastitim stavovima i razmišljanju.

 15. Inače treba doraditi (tj. napisati pravilno) ovaj zahtjevani / očekivani povrat na ulaganje kroz RFR i premiju na rizik, ali ovo je bilo najjednostavnije za razumjeti otprilike o čemu se radi …

  • Sam obrazovni sustav je arhaičan, i još se k tome protive transparentnosti..
   sigurno zato jer će staviti patent ili copyright na svoje metode predavanja i korištenja novca.
   Od svoje “autonomije” nisu iskoristili niti “a” da poboljšaju obrazovni sustav.

 16. Nenade moze koja rijec vezana za ministra Lalovca , citao sam debatu u jutarnjem i vidio da Lalovac ima prilicno zdrava razmisljanja o pitanjima oporezivanja. shvatio sam da bi on mozda neke stvari mjenjao ali stranka ne da.dali stvarno misli da je burza fiktivno trgovanje i kockarnica kako je ustvrdio u nedavnom intervjuu?

 17. hvala na dobrom članku, zapravo izvrsnom
  Kruži izreka po Hrvatskoj da je jedina podjela zapravo podjela na porezne ovisnike i porezne obveznike……
  i jedna misao koju sam nedavno čuo i dobro oslikava situaciju u hrvatskoj….
  kad skočiš sa 18. kata – 17 katova misliš da letiš

 18. Nikoga veceras na Eclectici…mora da su svi na Filozofskom teatru koji u HNK organizira Srecko Horvat ili mozda u rijeckom HNK gdje intendatntira Oliver Frljic. Cudno kako ova dva filozofa samo u drzavna kazalista, na drzavnu sisu, nitko da osnuje svoje kazaliste pa o svom trosku da se igra teatra. Mozda to zato sto bi se onda pretvorili u povampirene neo kapitaliste a ovaku su humanisti dok trose narodnu lovu.

  Ja na ovaj problem odgovora nemam. Pomozite drugovi!

 19. Odličan članak koji pogađa i razotkriva iskrivljeno, izopačeno gledište koje je dominantno zastupljeno kako u hr medijima tako i društvu općenito (ili je ipak većina pretiha?). Zapravo je cijela slika tzv. Hrvatske zbilje i trenutka potpuno iskrivljena kroz prizmu sebičnosti, pohlepe, zavisti. Odakle to izvire? Moglo bi se reći i da je sve to posljedica stanja svijesti (nesvijesti) na svim razinama i pa su odluke i njeni rezultati na štetu svih građana jer uzalud (iako i toga itekako nedostaje) sposobnost, inteligencija i stručnost bez ljudskih kvaliteta i karaktera. Ima jedna izreka koja se može uzeti i kao princip;
  Kada loš čovjek uzme dobre stvari u svoje ruke sve postaje loše, a kada dobar čovjek uzme loše stvari sve postaje dobro. Očiti izvor problema je u nekarakteru, nemoralnosti i neispravnom neljudskom djelovanju.
  Pod dobrim čovjekom ovdje se podrazumijeva osoba s humanim karakterom u stvarnom smislu te riječi.

 20. Poštovanje
  Super tekst objavljen ča i na index.hr, ali smatram kao laik za ekonomiju da ste jednu bitnu stvar niste naveli, a to je koliko je tih malih biznisa odnosno malih firmi propalo zato što su poslovale sa državom, pa kad je država zavrnula pipu nestale su i te male firme. Po meni jedino što vrijedi od malih biznisa a i onih većih su oni koji su orjentirani na izvoz jer tu se treba dobro potruditi dobiti posao i zadržati kvalitetu, takvi će teško propasti.

  • OGROMAN broj subjekata ovisi o stanju države. Krenite od mirovinskih fondova. Nitko nije postavio pitanje
   “Koliki mora biti rast hrvatskog gospodarstva da bi budući umirovljenici mogli imati mirovine na “toj i toj” razini?”
   Ili
   “Ako nastavimo ovako, mirovine će biti 50% od “vaše željene mirovine” ”
   Ili
   “U redu, neka sve ostane državno, ali to znači da će za dvije godine 75% od 65 mlrd. kn za koje se vi nadate da ćete od njih imati mirovinu postati bezvrijedno, i moći ćete ju objesiti mačku o rep”

   Ali se za to vrijeme Krešimir Sever busa u junačka, radnička, zaštitnička prsa (btw. kolika je njegova plaća, a kolika onih koje on štiti?). Zanima me što bi rekao da netko ogoli stvari i suoči ga s ovim podatkom.
   Ali bilo koja usluga – restorani, dostava hrane npr. – tko su njihovi većinski klijenti u Zagrebu? Da svi koji primaju plaće iz proračuna direktno ili indirektno najednom imaju 50% manje plaće, ja sam siguran da bi se velik dio od takvih zatvorio jer jednostavno više ne bi imao tko naručivati. Pa isto i za stanove. Što mislite tko ih je kupovao? Oni koji su imali “sigurnu” plaću. I tako je sa svime. Oni su većinski potrošači jer ih jednostavno ima više.
   I to je katastrofa. Povezanost države sa svime je puno veća nego što se na prvi pogled čini, a i na prvi pogled je ogromna. A nitko od naših “boraca” za to puno i ne brine.
   Tako da kad neminovan kraj dođe, mi ćemo se srušiti kao kula od karata u sekundi.

 21. Evo, na jutarnjem.hr, Kristina Turčin i Dragana Radusinović nude drugačiji pogled na tematiku, i nude, kako stoji u naslovu “VELIKU ISTINU O POREZIMA”

  http://www.jutarnji.hr/nijemci-iz-svojih-placa-daju-vise-za-poreze-nego-hrvati/1236875/

  Jer valjda naše grcanje u dugovima nije istina. Valjda zatvaranje i selidba poduzeća u inozemstvo nije istina. Nekoliko mojih visoko obrazovanih prijatelja (FER, strojarstvo), zajedno sa hrpom drugih mladih ljudi, koji su otišli raditi van nisu istina, I kao što Antun stalno piše, da su isti porezi u New Yorku, Frankfurtu ili Derventi, gdje bi cijenjene autorice otvorile restoran?
  Do kod ta glupost seže???
  I na kraju zaključak u NAŠEM stilu.
  U Švicarskoj, po autoricama, “porezno (zajedno s doprinosima) opterećenje prosječne plaće prema podacima OECD-a iznosi 22 posto.”
  Te “Švicarska je sa svojim niskim porezima uvijek u vrhu ljestvica konkurentnosti.Međutim, s njom se na tom vrhu smjenjuje Švedska. Prosječna plaća u Švedskoj, prema podacima OECD-a, porezima i doprinosima opterećena je sa 49,2 posto.”

  I veliki finiš
  “Dvije zemlje primjer su uspješnih ekonomija zasnovanih na dva suprotna porezna pristupa, što pokazuje da je porezna politika samo jedan od faktora, a nikako presudan koji utječu na konkurentnost zemlje.”

  Naravno da mi biramo nordijski put, odnosno “i jare i pare”. Mislim da nama ni udarac glavom u zid neće pomoći. Morat ćemo i mi kao i Argentina 100 godina udarati glavom u zid. A sve zbog NAŠE pravednosti i nadasve poštenja.

  • Ovo je vrlo manipulativan tekst, jer nas nisu usporedili s usporedivima, a to je Češka, Slovačka, Latvija …

   • Ma tekst je napisan ispod svih kriterija profesionalnog novinarstva, dao sam si truda pa sam ga detaljno pročitao … sami sebi skoče u usta, ali naslov je senzacionalistički, kao njemačka ima više poreze od hr. a onda kad pogledaš tablicu, već letimično vidiš da u svim promatranim iznosima plaća njemačka ima osjetno manje poreze nego u hr (u najvećem segmentu čak 10%). jer naravno egzaktne podatke ne možeš baš toliko iskriviti, a glupa raja ionako čita samo naslove … pa onda kao fol ulete sa forom da nijemci plaćaju porez crkvi od nekih skoro 3%, samo zaborave reći da je to dobrovoljan porez i da ako ne želoš, ne moraš ga plaćati, pa kao takav se ne može ubrojiti u promatrane poreze državi. uostalom, tko spriječava naše vrle vjernike da svaki mjesec daju 3% vlastitih prihoda svojoj crkvi ? In tako naprej, bi rekli braća janezi, čim malo zagrebeš ispod površine članka, uvidiš svu tugu i jad našeg novinarstva….. prestrašno …
    Dolazite danas u Poreč ?

  • Piše i da se Njemačka uspješnije nosi s recesijom od ostatka EU-a, a ja sam mislio da Njemačka (kao i većina EU-a) nije u recesiji. Valjda strani mediji skupa s Eurostatom lažu.

 22. 1. Država uhljebljuje preko 100.000 viška službenika, što je kazneno djelo udruženog zločinačkog poduhvata ogromnih razmjera, a u jeku ekonomske krize je kontraproduktivno zaposlila nove tisuće!
  2. Administracija je spora, neučinkovita i glomazna, što je ocjena građana i međunarodnih institucija.
  3. Plaće i vezani troškovi uhljeba premašuju proračunski deficit. Bez njih nema deficita!
  4. Uhljebi, budući da nemaju pravog posla, radno vrijeme provode u smišljanju novih načina izvlačenja novca iz privrede i običnih građana, a istovremeno opstruiraju prava građana.
  5. Vlada štiti i financira uhljebe: zaduženjem, novim i visokim porezima, stotinama parafiskalnih tereta, 360 dodataka na plaće i raznim drugim beneficijama, kojih nema u realnom sektoru suprotno Ustavnoj jednakosti pred zakonom.
  6. Protuustavno je na neodređeno zapošljavanje u državi, jer svatko ima jednako pravo na takva radna mjesta po čl.44. i 55. ali prema socijalnoj pravdi, temelju tumačenja Ustava po čl.3, a svatko se mora držati ustava čl.5. Dakle, svi se državni službenici moraju pravedno rotirati s nezaposlenim građanima, radi socijalne pravde garantirane Ustavom RH. U čemu se sastoje jednaka prava na te poslove i socijalna pravda, ako jedan građanin ima posao, plaću, mirovinu i sve beneficije i drugi građanin istih kvalifikacija gladuje nezaposlen?
  7. Država protuustavno naplaćuje doprinose i druge namete poduzetnicima i građanima koji nisu ostvarili Ustavom garantiranu zaradu iz čl.56. o pravu na zaradu kojom mogu sebi i obitelji osigurati dostojan život, pa je time doslovno uništila desetke tisuća obrtnika, i još ih protuustavno ovršuje, istovremeno kršeći čl.51.Ustava o podmirenju javnih troškova u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima i kršeći sve ustavne odredbe o socijalnoj državi i socijalnoj pravdi iz čl.1 i čl.3. a sve suprotno čl.49.st.3. o poticanju gospodarskog napretka i socijalnog blagostanja građana i suprotno poreznoj pravednosti iz čl.51.st.2.
  8. Naplata PDV-a po fakturi je protuustavna po čl.51.st.2. U čemu se sastoji porezna pravednost naplatiti poduzetniku porez na novac koji nije naplaćen? Naplata PDV-a siromašnim ili nezaposlenim građanima na hranu od 25% je protuustavna po čl.51. Ustava, kao i naplata PDV-a, ali i svih ostalih poreza i nameta na životne troškove, jer se javni troškovi i porez naplaćuju isključivo prema gospodarskim mogućnostima: Tko nema prihoda ili zarade, nema gospodarske mogućnosti i prema Ustavu ne plaća ništa. Takve neustavne naplate su i genocidne, jer uskraćuju pravo na opstanak cijelim ljudskim grupama. Dokaz se vidi u negativnom natalitetu i iseljavanju iz RH.
  9. Država protuustavno, dapače inverzijom Ustava naplaćuje Spomeničku rentu poduzetnicima, dok je prema čl.52.st.2. država dužna poduzetnicima i svim građanima isplaćivati Spomeničku rentu zbog ograničenja kojima su podvrgnuti. Dakle poduzetnici i građani primaju, a ne da plaćaju Spomeničku rentu po Ustavu, ali i zdravoj logici jer je zaštita baštine obveza države, a ne građana pojedinca. Nijemci svojim građanima isplaćuju Spomeničku rentu putem smanjenja ili ukidanja stanarina i komunalnih naknada. Istovremeno je narušena Ustava pravednost tržišne utakmice iz čl.49.st.1.
  10. Popis kršenja Ustava, temeljnog pravnog dokumenta državnosti RH, je nepregledan. Svako kršenje Ustava RH i njegove Pravne snage je zapravo akt rušenja države, jer svatko je dužan držati se Ustava po čl.5, a Vlada i po čl.108. i Etičkom kodu državnih službenika, dakle barem trostruko. Sudovi sude na temelju Ustava, kao izvorom prava po čl.118, a sudci su se dužni držati Ustava po čl.5. i prema Sudačkoj etici, dakle opet trostruko, te su dužni svaki predmet sravniti s Ustavom, što u praksi ne čine. Dapače, u svakoj odluci sudci su dužni temeljem Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, koji s Ustavom RH čini pravnu cjelinu, ocjenjivati ustavnost svakog zakona i u sumnji nesuglasnosti zakona koji treba primijeniti s Ustavom, zastati u procesu i podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, dakle po sili zakona u čl.37. što ne čine.

  Da se Ustav poštuje, RH niti približno ne bi zapala u ovakvu tešku ekonomsku i socijalnu krizu, zasad bez kraja. Javnim napuštanjem Plana21, za koji je koalicija dobila mandat, nestala je pravna legitimacija obnašanja vlasti, a svako odlučivanje bez plana, osim tehničkog obnašanja vlasti, predstavlja obmanu javnosti i povredu Ustava čl.1, jer vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a ne Vladi ili Saboru.

 23. mogao bi i ovo prenijeti JL:
  evo, krepala mi stolica uz računalo (dobra je bila, svaka čast proizvođaču), pa ja krenuo malo proguglati što je u ponudi u HR. naletim na izgleda super stolice, sa pripadajućom cijenom, i na stranici prodavača slučajno kliknem na “klijenti i reference”. baš su se lijepo poslagale tvrtke i ministarstva ( cijene nisu istaknute, ali nema ništa ispod soma ojra, naravno). uz par privatnih tvrtki, ostatak je posložen po ostvarenim gubicima.

  http://www.primat-rd.hr/hr/uredske-stolice-i-asortiman-za-sjedenje/klijenti-i-reference

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.