RIVP

Turisti – monetizacija

Danas je ex-dividend dan za Valamar Rivieru, našu najveću turističku kompaniju. Već i ova dividena (koja se isplaćuje iz dobiti prethodnih razdoblja, dakle bez poreza) je na razini oko 2,5% s obzirom na trenutnu cijenu (dakle kao kamate na oročenu štednju u bankama), a radi se o svega 60 mil. kn.

No, radi se o manjem dijelu dobiti koliko u stvari mogu isplatiti naime, iako ne u smislu same očekivane trenutne neto dobiti. Tj., ona bi mogla biti daleko veća kad bi se promjenile računovodstvene politike. Primjerice, mislim da je trivijalno da će EBITDA (=brza i prljava aproksimacija toka novca od operacija) ove godine biti preko 300 mil. kn – tako uostalom kažu jedina dva researcha dionice koju imamo, u izdanju Intercapitala i FIMA vrijednosnice. A kao što znamo, i tu je dosta toga ‘skriveno’ kroz agresivnu klasifikaciju inveticijskog održavanja kao trošak. Primjerice, sav namještaj, hortikultura i alati su u bilanci Riviera Adrie (to je u stvari ista ova imovina, oko 10% službenog hrvatskog turizma) bili vođeni po svega oko 4 mil. eura. Što znači da je velik dio toga ‘potrošen’ agresivnom amortizacijom i klasifikacijom kao trošak – pa time smanjilo dobit i EBITDA.

No, kao što sam više puta rekao, prava vrijednost za dioničare naših turističkih tvrtki se zapravo nalazi u asset play (objašnjeno ovdje). I tu sad imamo vrlo, vrlo zanimljivu najavu u ovom jučerašnjem tekstu:

ulaganja u jadran

Naime u njemu se kaže:

valamar apartmani

valamar apartmani 2

Sad gledajte sljedeće:

1. Koliko se sjećam, oko važnih stvari je Valamar uvijek komunicirao oprezno i vjerodostojno, sjetimo se izjava ‘rado bimo vidjeli dividenu’, ‘čuvamo novac za moguće kupnje drugih tvrtki’ i tako dalje. Sve je daleko preoprezno i prevjerodostojno da bi ovakve izjave izlazile slučajno. Sjetimo se primjerice ove samouvjerene izjave na prošlogodišnoj dodjeli nagrade za dionicu godine. Da li biste vi na mjestu grofa Eltza izjavili tako nešto da niste htjeli biti vrlo vjerodostojni, kako u izvedbi tvrtke, tako i u odnosu prema tržištu kapitala i malim dioničarima (da je htio muljati, u najmanju ruku je mogao poslati nekog podređenog da potiho podigne nagradu):

valamar eltz sigurna

2. Kao što znate, više puta sam argumentirao da je imovina većine naših tvrtki radikalno potcijenjena u bilanci. Trenutna dugotrajna materijalna imovina Valamar Riviera je 2,57 mlrd. kuna.

A radi se o 42.000 kreveta, od čega 16.000 u hotelima i apartmanima. To znači da kad bi se vrednovali samo kreveti u čvrstim objektima, oni bi bili vrednovani s 21.000 eura po krevetu, tj. nešto preko 40.000 eura po ključu (kao što znamo, Melia, vrednuje svoje mediteranske jedinice s preko 70.000). I u tom slučaju bi svi ti kampovi bili besplatni u valuaciji! Ups… zaboravio sam i 500 mil. gotovine i depozita … ma neme veze 🙂

3. Zamislite sada kad bi Valamar Riviera revaloziriao svoju imovinu (nakon oporezivanja) za svega 50%, što mislim da je iz gornjega evidentno da bi mogao. Tada bi dugoročna imovina porasla za 1,3 mlrd. kuna, i isto toliko kapital u pasivi.

Prema zadnjim finacijskim izvješćima, VR ima 2,2 mlrd. kuna kapitala, u bilanci od 3,4 mlrd. Nakon ove zamišljene revalorizacija bi imao 3,5 mlrd kapitala u bilanci od 4,7 mlrd.

Prema zadnjoj dostupnoj bilanci, Melia ima 1,1 mlrd. eura kapitala, na bilancu od 3,4.

– Dakle, omjer debt/equity za Melia je 2,1, za VR je trenutno 0,55.
– A kad bi se napravila gore zamišljena revalorizacija, 0,34.
– Da biste u tom slučaju imali omjer paive i dioničarske imovine kao Melia, morali biste uzeti još 6,1 mlrd. kuna duga, ili – altenativno – isplatiti oko 3 mlrd. kuna dioničarima. Ili kombinacija toga.

Mislim da je evidentno da gornja najava monetizacije apartmana može biti korak u tom smjeru.

Sada vjerujem da je i svima jasno kako i zašto su fondovi Goldman Sachsa – a vjerojatno se možemo složiti da oni nisu tutleki – htjeli isplatiti 280 kuna po dionici svim dioničarima neposredno nakon što su kupili Arenaturist (za koji sam siguran da je sada daleko bolja kompanija nego prije 7 godina, kad su je oni kupili!).

4. A za dodatnu sliku predlažem pogledati i ovaj jučerašnji članak Sastavnice CROBEXturista najprofitabilnije na ZSE.

5. Sad promislite. Da imate svoju najuspjeliju investiciju, mega veličine, u Burkini Faso ili čak nekoj daleko boljoj zemlji (npr. BiH), da li biste imali viziju da nekao i realizirate tu investiciju, sklonite novce na sigurno … Sad zamislimo kako se Austrijanci iz EPIC-a osjećaju s ovim jackpotom u RH. Kao što znate, upravo to sam i rekao na predzadnjoj skupštini KORF (ono s kupusom). Stoga dodatno mislim da najava izlistavanja, dividende, monetizacije apartmana, kupnje dionica u trezor … su vjerodostojne.

Napomena: Imam dionice RIVP i ARNT i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju.

Kategorije:RIVP

9 replies »

 1. Iako zbog obaveza u Zagrebu nažalost ne mogu na skupštinu, fakat napeto čekam da li će proći sve predložene točke na dnevnom redu… ako da, i ako se poslovanje a i status dionice na burzi nastavi realizirati u skladu s planovima/najavama/prognozama, ovo bi moglo biti toliko veliko da se ja već nadam piggybackingu prema ostalim dionicama. U smislu da ako čitava priča dođe do mainstream medija, a imajući u vidu da će se štednja početi oporezivati godinu dana prije nego se uvede capital gains tax (a i ja se još nekako nadam da neće…), rast likvidnosti na ZSE bi se mogao ne samo nastaviti nego i značajno ubrzati…

  Već dugo nismo vidjeli dobar price discovery, zar ne?

  • Iskreno, ne vidim zašto prijedlozi ne bi prošli? Ako je uprava predložila, a kontroliraju ju kontrolni vlasnici, a barem onaj jedan značajan dioničar koji je do sada davao protuprijedloge (ja) nema primjedbi, zašto ne bi prošli?

   • Ma tako se i ja nadam – do sad su sve skupštine u bivšoj vertikali korf/vlho/rivp bile em mirne em bez iznenađenja (osim sportskih rasprava koje mi je baš bilo drago pratiti).

    Možda ostajem na strani opreza čisto poučen iskustvom sa skupštine SNHO – nešto što je očigledno da treba proći (i to dva pokušaja na istu temu), ipak nije… no ovdje, kao što smo i ranije zaključili, je u tijeku briljantni endgame, bez sumnje na korist svih dioničara.

 2. U otok Sveti Nikola ulaže se 250 milijuna kuna
  Objavljeno: 14.11.2014 | 09:12

  Luksuzno ljetovalište
  Porečka Valamar Riviera najveći je ovogodišnji investitor u Istri, a njihovi sveukupni investicijski projekti koji se odnose i na objekte po drugim županijama vrijedni su oko 400 milijuna kuna. Najveći njihov projekt vrijedan 250 milijuna kuna je luksuzni obiteljski Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola odmah nasuprot porečke rive, koji se otvara početkom iduće sezone. Investicija u ovaj otok već je počela lani. Nanovo se izgradilo 29 vila sa 121 smještajnom jedinicom na temeljima starih bungalova, izgrađenih početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, te depandansa Miramare. Na mjestu objekta izgrađenog odmah nakon Drugog svjetskog rata izgradio se novi objekt s 36 hotelska apartmana.

  Fokus investicije preselio se na sam hotel Fortuna. Čitav resort nakon modernizacije dobit će četiri zvjezdice. Nekadašnji plemićki ljetnikovac iz 19. stoljeća dobit će luksuzne apartmane. Otočki resort gostima će nuditi i prostore za konferencije, različite događaje i vjenčanja.

  Uz Svetog Nikolu Valamar će uložiti i 25 milijuna kuna u jedan od najboljih istarskih kampova- tarsku Lanternu. Ovaj hotel na otvorenom dobit će nove mobilne kućice, proširit će se dosadašnja glamping zona inaugurirana ove godine. Dobit će bazen, a adaptirat će se i postojeći dječji bazen. Kamp Marina u Rapcu također će dobiti novi dječji i relax bazen, nove mobilne kućice, unaprijeđene parcele i uređenu plažu.

  Gradski hotel
  Od ostalih najavljenih projekata za 2015. godinu, Valamar u Istri i na otoku Krku planira značajne investicije u svoje hotele, apartmanska naselja i kampove u visini od oko 80 milijuna kuna. U Poreču će hotel Riviera dobiti novu terasu ispred restorana, u hotelu Diamant će se urediti kongresne sale, bazene te proširiti parking, a Pinia će dobiti novi beach bar.

  I malo o Arenaturistu

  Nova Park Plaza
  Pulski Arenaturist ponovno investira u pulske objekte gdje će urediti hotel Park na Verudeli. Kao i ostali obnovljeni hoteli u njihovom portfelju prodavat će se pod brendom Park Plaza. Investicija u hotel Park iznosit će oko 45 milijuna kuna, a otvorit će vrata krajem svibnja.

  – Renoviranje hotela izgrađenog 1963., a zadnji put renoviranog 1999. godine, obuhvatit će kompletan smještajni dio i sve zajedničke prostore. Trenutni kapacitet od 147 smještajnih jedinica povećat će se na 176 jedinica podizanjem kata na krilu hotela. Uz oplemenjivanje postojećih sadržaja, povećanje terase restorana i uređenje vanjskog bazena sa sunčalištem, dogradnja novog fitnessa upotpunit će hotelsku uslugu, poručuje Zoran Vucelić iz službe marketinga Arenaturista. (Barbara BAN)

  http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/u-otok-sveti-nikola-ulaze-se-250-milijuna-kuna-480950

 3. Jučer se dogodio povijesni trenutak u Primeri…Messi(Korf/Rivp) postao najbolji strijelac ikad.Kad će RIVP postati najbolji ikad/all time high?:-)

 4. evo jedna usporedba za razmišljanje:
  http://www.slobodnadalmacija.hr/%C5%A0ibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/260727/Default.aspx
  Dakle Rusi ulažu 105 mil € u hotelski kompleks pored Tisnog:
  – 60 000 m2 zemljišta, na kojem grade
  – hotel 5* cca 300 soba (navodi se 600 kreveta)
  – vile s 150 kreveta
  – popratni sadržaji relax kompleks
  Nasuprot tome imamo 30ak km udaljeni Solaris sa:
  – 800 000 m2 zemljišta, sa već izgrađenim
  – 5 hotela sa 1300 soba (zvjezdice 4+,4,4,4,3)
  – 15 vila 4* (4 kreveta)
  – 50 apartmana 4* (4-7 kreveta)
  – 800 kamp jedinica 4*
  – 250 vezova u Yacht marini
  – kongresna dvorana s 2000 mjesta
  – welnes spa centar 2000 m2
  – popratni sadržaji aqua park, etno selo, beach barovi…
  Vrednovan prema ZSE nešto manje od 50 mil €

  Ovo nije nagovor ni na što, samo se čudom čudim… ima netko razuman komentar?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.