DDJH

ĐĐ – zanimljivi dokumenti u pravom trenutku

1. Kao što možda znate, trenutno je u toku (po meni) jedan od najzanimljivijih upisa kapitala, Đure Đakovića. Jučer su me zaista iznenadili ovih dokumentom kakav se rijetko viđa na hrvatskom tržištu (ne znam jesam li ikad vidio): Strategija i restrukturiranje te financijski plan 2015-2019.

Znači rekao bih da ova uprava zalužuje daleko veće povjerenje investicijske javnosti, nego prethodna (razlikuje se u predsjedniku uprave, kojeg su predstavnici privatnih investitora i radnika smjenili usprkos žestokom protivljenju predstavnika države, predsjednika uprave koji je bio tvrdo imenovan i još tvrđe održavan od strane politike, a da li je on prisni prijatelj jednog ministira, neka se svatko raspita sam, a predlažem i pogledati odnose ĐĐ i Premise, u dokumentima PSN Premise. Također mogu naglasiti da sam na zadnjoj GS rekao članovima HNS-a u NO da ih može biti sram, te zamolio sve prisutne da na licu mjestu guglaju ‘uhljeb JANAF’, pa da vidimo što ćemo dobiti.)

2. Kao što možete vidjeti, projekcije su bazirane na samo jednom osrednjem poslu za BOV-ove, i koliko vidim ni jedan za daljinsku stanicu Kongsberga (a po izjavama smijenjenog predsjednika uprave na javnoj TV znamo da jedna košta cca. 2 puta više nego BOV, i ĐĐ i Kongsberg gaje prisne odnose – primjerice praksa Đurinih studenata u Kongsbergu), te svega pola kapaciteta za vagone, o čijem tržištu možete vidjeti projekcije u ovom krasnom dokumentu.

Dakle, rekao bih da u ta dva ključna dijela procjene nisu nešto ‘nabrijane’, pogotovo kad uzmemo u obzir da ĐĐ spominje kao aktivna tržišta “Kuvajta, Katara, Iraka, Omana, Azerbejdžana, Estonija, Makedonije te eventualno Ujedinjeni Arapski Emirati i drugi “. O Kuvajtu i UAE već znamo puno, primjerice ovdje Patria AMV nije samo favorit u Kuvajtu već i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, http://www.defender.hr/republika-hrvatska/vojna-industrija/patria-amv-nije-samo-favorit-u-kuvajtu-vec-i-u-ujedinjenim-arapskim-emiratima.php, no znamo i da je načelnik generalštaba Katara nedavno bio u ĐĐ, kao i zamjenik ministra obrane Azerbejđana.

Tako da bih rekao da su tom smislu projekcije zaista konzervativne.

Prema tim projekcijama, uz 200 mil. kn novog kapitala, ĐĐ bi u 2017. ostvario EBITDA od 155 mil. kn. U toj godini bi gotovina na računu bila cca. koliko i sav dug financijskih institucijama, dakle EV bio bio u stvari tržišna kapitalizacija.

200 mil. kn novog kapitala je npr. 4 mil. dionica po 50 kn ili 5 mil. dionica po 40 kn. Recimo da se upiše 5 mil. dionica po 40 kuna, tada bi ukupno bilo oko 8,23 mil. dionica.

Uz EV/EBITDA skromnih 7, tada bi tržišna kapitalizacija trebala biti oko 1,05 mlrd. kuna, tj. oko 132 kuna po dionici.
Uz EV/EBITDA 10, oko 188.

Naravno, ako vjerujemo ovim projekcijama. No, što ako ĐĐ sklopi bar dva posla s BOV-ovima? Ili jedan veći, a ne osrednji?

3. Ovdje dolazimo i do (po meni) vrlo zanimljive stvari. Naime, kao što znamo iz raznih izvora, možda i glavni konkurent Patriji na Bliskom istoku je američki div General Dynamics, sa svojim Strykerom (zapravo je to Piranha švicarskog Mawaga kojeg je kupio GD), pogledajte npr. izvore navedene ovdje.

Znači, potpuno mogu zamisliti scenarij u kojem će neki restructuring, ili naprosto špekulativni fond kupiti sve ili značajan dio dionica ĐĐ i prodati ih General Dynamicsu. To bi, vjerujem, dovelo do raskida ugovora ĐĐ Patrijom (jer kako bi se Patrija proizvodila u pogonu glavnog konkurenta?!).

Recimo, ako su gornji izvori točni, pa su GD i ĐĐ glavni konkurenti u poslu u Kuvajtu od 500 mil. eura ili više, zar se ne bi GD isplatilo platiti za sve dionice ĐĐ 100 mil. eura ili za kontrolni paket (30%) srazmjerni dio? Ja mislim da debelo bi.

I, štoviše, mislim da bi to čak moglo i biti dobro za ĐĐ jer ne vjerujem da bi u tom slučjau GD (zbog biznisa, ali i politike) zatvorio pogone, nego im ‘dao’ da rade nešto drugo.

4. Dolazimo i do vrlo zanimljive uloge mirovinaca. Kao što znamo oni su do sada upisivali krajnje dubiozne instrumente, primjerice preko 200 mil. obveznica NEXE u trenutku kad je već bilo jasno da je ovaj pred kolapsom (u trenutku upisa je prema press releaseu samog NEXE kapital im već pao na oko 4% pasive, uz daljnje negativno poslovanje), zapise INGRE koja je nakon tri mjeseca rekla da ne može plaćati kamate i pretvorili to u dionice po 20 kn ili tako nekako, i mnogo drugih eskapada.

Vrlo važan element je i ekstremno naginjanje portfelja OMF-ova državnim obveznicama (u jednom trenutku preko 72%!!! i sada oko 70%) upravo kad je ovoj Vladi nasušno trebao novac, što se, po mom sudu, ne može gledati bez analize prisnih privatnih odnosa nekih upravitelja i nekih u Vladi. Znači, iduća vlast, ako ne bude SDP-ova, mogla bi ovo ocjeniti kao politički potez.

U tom kontekstu, zamislite da upis kapitala ne uspije, a tako da OMF-ovi samo ne daju neke smislene ponude, upraov u ovoj tvornici koja praktički drži regiju.

Mislim da bi u tom kontekstu ovo bio jezičac na vagi (ako uopće bude potreban!), da iduća vlast naprosto ukine 2. stup, te njeni upravitelji odu u povijest kao luzeri i izgube svoja lukrativna radna mjesta.

Ili zamislite da strani špekulantski fond ‘poklopi’ ĐĐ, a naši mirovinci ostanu po strani, proda GD-u, i ovaj zatvori ĐĐ?!

Naravno, moguće je da u tom kontekstu oni daju i ‘smokvin list’ ponude na 20 kuna, ali u to ne vjerujem.

Evo ovo su neki elementi, nemam sad ni vremena za dublju analizu, pogledajte prospekt i, posebno, ovaj gore dokument.

Napomena: Imam dionice DDJH i jasno ovo nije preporuka za kupnju i prodaju. Vjerujem ovoj upravi kao i vrlo sam zadovoljan odnosima privatni dioničari-uprava-radnici i nemam namjeru tražiti ikakvu dividendu godinama unaprijed. Sva moja promišljanja gore su naravno subjektivna i mogu biti pogrešna, a svi podaci su izneseni u dobroj vjeri, ali također mogu biti pogrešni, te molim da ni u kom slučaju ne donosite ikakve inveticijske odluke na osnovu njih – imate prospekt i ovaj dokument gore.

Kategorije:DDJH

86 replies »

 1. Nenade,
  Hvala na iscrpnom komentaru, kao i predvidjanjima za nadolazeci period u poslovanju. Mislim da je najbitnije, a sto ste vise puta pisali, nova nestranacka uprava i zelja da se promijeni smjer u poslovanju i napravi nesto pizitivno za kompaniju. Moje je razmisljanje da ce vrijeme odraditi svoje, a cijena dionice zasigurno ima potencijal u slijedecih nekoliko godina. Pozdrav

 2. Ovaj je dokument iz 9. mjeseca, namjenjen internoj upotrebi pa je zanimljivo zašto je sada objavljen na ZSE? Ako za koji dan dobijemo novog vlasnika, postojeća Uprava i sva navedena strategija ionako odlazi u vjetar. Ako pak dokapitalizacija ne prođe, sve navedeno je neprovedivo.
  Možda je jedini razlog ove objave da se pokaže da se nešto radilo.
  U stvari bi najveći uspjeh bio provedena dokapitalizacija a i ona je pripremana diplomatski rečeno šlampavo. Da nije bilo Vaše intervencije ĐĐ bi bio bačen na milost i nemilost mirovincima po 20 kn.
  Općenito, natjecati se za posao od 500 mil. eura, a biti izložen da te direktni konkurent u tom poslu preuzme za 100 ili manje, zvuči nevjerojatno.

   • Te također mislim da ovo nije za tek tako ‘internu upotrebu’. Po tajmingu je ekvivaletno da je ovo vezano uz dokapitalizaciju.

    • Uspjeh je što su dogurali do ovdje unatoč najavi smanjenja broja radnih mjesta bez scenarija kao u Petrokemiji gdje su sindikati i država otjerali investitore inzistiranjem na sindikalnom samoupravljanju. Osobno bi u Đuri više volio vidjeti nekog strateškog partnera koji bi ga uklopio u svoje poslovanje nego naše mirovinske fondove i daljnja koketiranja sa političkim strankama na vlasti.

 3. Koliko može DDJH godišnje proizvoditi BOV-ova, odn. je li ova brojka 50 u projekcijama stavljena jer ne mogu proizvesti više?

 4. Tek sam sada pogledao poziv i prospekt i čine mi se vrlo pošteni prema postojećim dioničarima. Kakav interes Vi očekujete u 2. krugu, obzirom da će mali postojeći vjerojatno čekati do objave cijene. Koliko je realno očekivati ponudu primjerice norveškog suvremenog fonda (izravno ili neizravno) obzirom na odnose s Kongsbergom i isprepletene vlasničke i ine odnose u obrambenoj industriji kod Skandinavaca?

 5. Je li moguće da predsjednik sindikata metalaca Dragičević ima više informacija o situaciji u ĐĐ nego što je to javno objavljeno na Burzi da u ovom važnom trenutku za tvrtku, preko javne TV, jučer u Vijestima u 5, objavljuje mogućnost gubitka tisuću radnih mjesta u ĐĐ, tj. propasti tvrtke.

 6. Probna plovljenja amfibijskih Patrija
  http://www.osrh.hr/
  Raspoređena u bojne Tigrovi i Gromovi, vozila će iznimno doprinijeti povećanju i moderniziranju sposobnosti HKoV-a. Njihove manevarske sposobnosti u vodi su iznimno dobre, rekao je zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Mladen Fuzul koji je nazočio testiranjima. „Moram naglasiti da su i prije ovih ispitivanja provedena plovljenja na morskoj vodi, te desantnoj prostoriji na jednoj od naših rijeka. Kao što možemo i sami posvjedočiti, naši vojnici ih dobro prihvaćaju, rade sve predviđene postupke, od pripreme vozila, preko plovidbe, pa do vraćanja u prvobitno stanje. Naravno, ovu sposobnost ćemo nastaviti razvijati i dalje. Primopredaja kako amfibijskih, tako i ostalih vozila je u tijeku“, rekao je general.

 7. Dopuna prospekta je samo kozmetičke naravi, probna plovljenja dobra vijest, sad još samo iščekivanje da obznane cijenu dionice po kojoj će ići dokapitalizacija s obzirom da je i službeno završen 2. krug

 8. Da, 20 kn je kako i Marko me upravo pretakao potvrđeno ali ne nalazim jasne razloge zašto najniža cijena? Nenade možda vi imate neko logično razmišljanje koje nam može pomoći?
  @arpeggio
  Rasprodaja je u ovom slučaju čini mi se neminovna ali ne razumijem baš najbolje odmah poveznicu s “neizbježnim” 3. krugom?

 9. I još jedna nadopuna razmišljanja, svi koji su kvalificirani za 1. krug sutra mogu izaći iz dionice jer imaju siguran ulazak (povratak) kroz dokap. preko 1. kruga. Dodatno, ako cijena ostane iznad 20kn imaju potencijalnu dobit, ako padne ispod 20kn mogu jednostavno preko zse kupiti (naravno uz uvijek likvidnosti) umjesto preko ponude za dokap.

 10. Imam feeling da je u 1. i 2. krugu upisano brutalno ispod 4mio dionica i da je interes ulagatelja bio mizeran. Ne bi me čudilo da dokap prođe na knap u 3. krugu, sa upisanih 4 mio dionica po 20 KN – kamo sreće da se varam i da se upišu sve dionice i da Đuro skupi tih cca 200 mio KN…
  Slaba će utjeha biti moguća kupnja po 20kn onima kojima je average u ddjh bio 50, 60, ili 80kn
  Žao mi je što Đuro nije objavio koliko je dionica ukupno upisano, te koliko su upisali građani a koliko kvalificirani ulagatelji, barem na agregiranom nivou.

 11. Ali meni nije jasno, taj pesimizam oko ove dionice. Naravno, da je državno i vidimo što se sve događa općenito u drž. firmama a i konkretno u ovoj firmi. No međutim, jasno i javno su političari rekli da će kod gradnje elektrana Đuro dobit poslove. A to može pomoći da se prebrodi kriza, dok se ne sazna hoće li se dobiti unosni poslovi ili ne, i eventualno ući u neke nove natječaje.

 12. Ništa tu nije gotovo. To je odluka Uprave i NO-a, donesena na temelju čega? Želimo čuti obrazloženje jednih i drugih i to prije Skupštine. Ovo što u ovome piše je neartikulirano i početak rečenice u koliziji je sa nastavkom iste. Da ne prođe nezapaženo, član NO Zoran Premilovec dao danas neopozivu ostavku. Sigurno je nije dao bez veze. Želimo čuti i njegove razloge i obrazloženje. Štoviše, to mu je i obaveza prema dioničarima i ulagačima, i svim zakonskim sredstvima ćemo i inzistirati na tome. Na kraju krajeva ovakav dokap mora još odobriti i Skupština. Sve u svemu smrdi na još jednu podlu i kvarnu igru uhljeba iz HNS-a. Dosta više njihovog orgijanja i divljanja. Ovo više nije zajebancija, jer je proizvodnja Đure direktno povezana sa nacionalnom sigurnošću i tu konce mora preuzeti vojska i MORH, a ne kojekakvi mutni likovi, pa i pravomoćno osuđeni kriminalci sa tko zna kakvim interesima.

  • Dosta je više općenito njihovog orgijanja! Ovo je samo jedan čir na bolesnom tijelu. Treba se počet liječiti u potpunosti!

   Nemo’š virovat koliko nisko ti likovi mogu padat. Misliš da smo dotakli dno, a oni samo nanovo iznenađuju!

   • Ma ni slučajno. Govorim o kontroli nad firmom i procesima u njoj. To trenutno, preko NO i DUUDI-ja, radi strančica klijentelista zvana HNS. Budući Đuro proizvodi između ostalog i oružje, nije normalno da je tako, već bi to morala raditi vojska i Vlada preko MORH-a. Bilo kakva trgovina oružja ide između država, ne između firmi ili pojedinaca direktno. I kad ne ide na takav način, kad se iz političkih ili drugih razloga oružje (pro)daje nekom drugom, opet se to radi preko posrednika koji su pod kontrolom države, i u dogovoru sa saveznicima budući da smo u NATO-u. Ne smije se dogoditi da npr. prodaš 50 aparata i za 10 godina nemaš pojma gdje su. Da nam se ne dogodi npr. da u neki budući Afganistan pošaljemo svoje trupe u sklopu NATO-a, a neki budući ISIL puca iz tih istih aparata po našim momcima i saveznicima. Naravno, može se uvijek dogoditi da aparati završe u krivim rukama, ali u svakom trenutku moraš znati u čijim i koliko komada. Da ne govorimo o sigurnosti i kontroli samog proizvodnog pogona. Odmah preko Save je “Radovanova država”, a to je trenutno isto kao da ti je Rusija preko puta. I najvažnije od svega, to funkcionira na isti način, bez obzira da li firma bila državna kao što je danas, ili privatna, kao što će vjerojatno biti uskoro.

    • Ma ja bih to jos jednostavnije gledao, iako ovi argumenti stoje. Djuro trenutno jednostavno nema posla i to je to, nastoji preziviti do slijedeceg. A ako se slijedeci (veliki, ja cak i zanemarujem domace narudzbe jer su to domace verzije “trzista”) dogodi, tvrtka vrijedi brutalno vise nego sto to bilo koji od pokazatelja moze trenutno pokazati.

     Ne treba zaboraviti ni kompetencije pohranjene u firmi – one uvijek vrijede jednako, ostaje pitanje tko zeli platiti da se te kompetencije pretvore u gotove proizvode. I kada (dakle bliskoistocne zemlje se krecu svojim tempom, inshallah sistem, kad treba odrijesiti kesu nikom se ne zuri jelda…)

 13. Koja je sada procedura, koliko nakon zavrsetka 1 kruga (2.12.) moze proci do 3 kruga, koji je pretpostavljam izgledan?
  Nenade imate li vi komentara za trenutna zbivanja u DDJH (cijena od 20kn, ostavka jednog clana NO i sl) ?

  • Ne mogu nikome reći da li mu se isplati ili ne sudjelovati, ali ako je cijena određena na 20 kuna, to znači da je interes bio slab. To ond amože značiti da se ni do kraja prvog kruga neće prikupiti kvota. Ako se ne prikupi, onda će biti treći krugu, u kojem onaj tko uplati sve ostalo može jeftino preuzeti ĐĐ i tada kompanija za male novce na brzaka postaje dominantno privatna (država pada na 17-18% čini mi se).

   Naime, recimo da se u prva dva kruga upiše 40 mil. kn (privatnog). Tada se u trećem samo s 40 mil. kn može osvojiti kontrolni udjel u ĐĐ (to bi bilo 2 mil. dionica, od ukupno 7,237, tj. oko 27% što uz pametan rad osigurava većinu na skupštinama). Kako postoji pravo uprave da izda još 50 mil. kn kapitala, tada će privatizirani ĐĐ to lakše učiniti.

   U tom smislu, ako neki postojeći mali dioničar želi upisati po cijeni od 20 kn, mislim da je sigurnije upisati u ovom prvom krugu koji još traje, jer nije jasno da li će dobiti odgovarajuću alokaciju u 3 (pravila mi nisu skroz jasna, ali svakako ako se pojave veliki, bit će gužva).

   Ako postojeći dioničar uplati sada (do utorka) i ako upis na koncu upsije, on je uspio upisati po najnižoj mogućoj cijeni. A ako se cilj ne ostvari (i time ĐĐ postane nesigurnija kompanija), tada dobija novce nazad.

 14. Malo pratim forume, a vidim da se neki sa tih foruma i ovdje pojavljuju, jer pišu identične komentare…da Nenad bilo što kaže, ne bi bilo dobro. Ako kaže da je dobro, “svi” će navaliti. Ako kaže da nije, “svi” će prestati kupovati. Napisao je što je napisao, njie Bog pa da zna šta će biti sutra. Ova firma može dobiti poslove i ne mora.
  Što se tiče gradnje elektrana pa valjda se i to nešto računa…

  • Jako se nadam da će elektranu ili prilagoditi potrebama nekog konkretnog tržišta ili da će napraviti redizajn temeljem nekakvog uvida u tržište – ovo što zasad imaju u portfelju za biomasu je taman preveliko da bi spadalo u male elektrane a premalo da bi se time bavili ozbiljni igrači – šteta, a baš perspektivni mogući novi proizvodni program.

 15. http://www.defender.hr/republika-hrvatska/vojna-industrija/2015-2024-nema-ulaganja-u-istrazivanje-i-razvoj-projekata-domace-obrambene-industrije-ii.php
  ĐĐSV se nalazi pred sklapanjem velikih poslova u inozemstvu kad je u pitanju borbeno oklopno vozilo, ali zbog kompleksnosti natjačaja, političkih pritisaka te specifičnosti tržišta (Bliski istok i arapske zemlje) odluka je vremenski neizvjesna i može biti prolongirana i iduću godinu.

 16. Upisano i uplaćeno samo 584 894 Novih dionica u prva dva kruga od 9.711.204 kom.

  G. Bakić, apostrofiran vaše gore navedeno promišljanje
  “Ne mogu nikome reći da li mu se isplati ili ne sudjelovati, ali ako je cijena određena na 20 kuna, to znači da je interes bio slab. To ond amože značiti da se ni do kraja prvog kruga neće prikupiti kvota. Ako se ne prikupi, onda će biti treći krugu, u kojem onaj tko uplati sve ostalo može jeftino preuzeti ĐĐ i tada kompanija za male novce na brzaka postaje dominantno privatna (država pada na 17-18% čini mi se).

  Naime, recimo da se u prva dva kruga upiše 40 mil. kn (privatnog). Tada se u trećem samo s 40 mil. kn može osvojiti kontrolni udjel u ĐĐ (to bi bilo 2 mil. dionica, od ukupno 7,237, tj. oko 27% što uz pametan rad osigurava većinu na skupštinama). Kako postoji pravo uprave da izda još 50 mil. kn kapitala, tada će privatizirani ĐĐ to lakše učiniti.

  U tom smislu, ako neki postojeći mali dioničar želi upisati po cijeni od 20 kn, mislim da je sigurnije upisati u ovom prvom krugu koji još traje, jer nije jasno da li će dobiti odgovarajuću alokaciju u 3 (pravila mi nisu skroz jasna, ali svakako ako se pojave veliki, bit će gužva).

  Ako postojeći dioničar uplati sada (do utorka) i ako upis na koncu upsije, on je uspio upisati po najnižoj mogućoj cijeni. A ako se cilj ne ostvari (i time ĐĐ postane nesigurnija kompanija), tada dobija novce nazad.”

  Kako možemo vidjeti jedino ste s potencijalno upisanih 40 mil.kn u prva dva kruga bili optimistični.

  Daljnji razvoj može biti ili vrlo zanimljiv ili ako propadne dokap. tragičan pa smo na putu PTKM

 17. Imao sam do nedavno dionice PTKM, što se nažalost pokazalo velikom greškom. Trenutno imam DDJH za koji stvarno vjerujem da ima veliki potencijal, no moram priznati da gubim optimizam nakon ovakvih informacija…
  Ovako mali interes nisam očekivao…možda se dogodi čudo u 3 krugu…samo me ovo lagano podsjeća na Dinamovo proljeće u europi.

 18. Mene jedino zanima, ako recimo Đuro ne dobije nikakav posao na istoku do ljeta, da li on do tada može opstati? A to me zanmia jer vjerujem da će se do tada arapi odlučiti ili lijevo ili desno, jer će jednom i njima vodi doći do ušiju pa će morati donijeti neku odluku.

  • Vidite, ja mislim da će biti OK.
   Te ne zaboravite da uprava ima odobrenje da izda dodatnih 50 mil. kn neovisno o ovome.

 19. Ja sam misljenja da ne treba gledati trenutnu situaciju, vec i dalje sagledati potencijal u dobivanju poslova, a koji je vrlo izgledan, a takodjer i mogucnost dodatnih 50 mil kn izdanja od strane uprave. Predlazem da se zaboravi na DD nekoliko mjeseci, a vrijeme ce pokazati tko ima siroki aspekt gledanja, a tko ad hoc reagira

  • Đuro posao može dobiti jedino ako pokaže kredibilitet i preduvjete za apsorbiranje jednog tako velikog posla kao što je proizvodnja nekoliko stotina BOV-a. Jedan od preduvjeta je i financijska stabilnost (kapitaliziranost) društva. Ako kojim slučajem dokapitalizacija ne uspije, što mislite kakva poruka će time biti odaslana potencijalnim kupcima?
   Ja sam uvjeren da je ovo ključan momenat za Đuru, biti ili ne biti.

   Sukladno svojim mogućnostima sudjelovao sam u dokapitalizaciji i dao skromni doprinos (koji je doduše kap u moru onog što Đuro treba), ali za uspjeh su bitni veliki igrači, koji nisu iskazali interes.

   Država nema mogućnosti, a ako fondovi nisu optimistični glede uspjeha, kao što vidimo, onda se pitam tko preostaje od postojećih dioničara, a da bi bio spreman uložiti 70 mil. kn?

 20. Nažalost naša vlada je dokazala da si može priuštiti puno toga, pa bojim se i ovo…kroz PTKM su zeznuli puno veće novce i skoro pa nikome ništa.
  Već za 12 dana kada završi 3 krug u DDJH ćemo znati puno više.
  Želim i nadam se uspjehu ove priče jer ih u RH stvarno nedostaje.

 21. Problem, što se Vlade tiče i osiguranja sredstava za dokapitalizaciju, je i taj su ta sredstva trebala biti unaprijed osigurana u proračunu isključivo za tu namjenu. Mislim da to nije učinjeno i da Vlada nije imala namjeru sudjelovati u dokapitalizaciji, a proračunska zaliha se istopila, kako su i sami rekli.

 22. Stvarno bi se mogli svi zamisliti ako jedan takav potencijal kao ĐĐ dovedemo do ruba poslovanja ili ne daj Bože propasti! Nadam se da će se pojaviti netko i Buffetovski to uzeti, a naposljetku i brdo zaraditi. Da li će to biti Lukšić, Bakić ili netko treći uopće nije bitno..

 23. Ajde barem su tu brodogradnju privatizirali i spasili al onda stali! Od države ne očekujem ništa u 3.krugu i vjerujem da će na kraju ipak sve dobro ispasti.

 24. Izgleda da će dokapitalizacija proći, ovo je 65 mil. kn od potrebnih 80:

  “Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o dokapitalizaciji trgovačkog društva Đuro Đaković Holding d.d. Slavonski Brod. Vlada je prihvatila informaciju Ministarstva gospodarstva o Odluci o povećanju temeljnog kapitala društva Đuro Đaković Holding d.d, Slavonski Brod, donesenoj na Skupštini društva održanoj dana 3. srpnja 2014. godine, s ciljem realizacije Programa restrukturiranja i financijske konsolidacije društva. Vlada je zadužila Centar za restrukturiranje i prodaju (u daljnjem tekstu Centar) da u ime i za račun Republike Hrvatske izvrši upis i uplatu najviše 3.250.000 dionica društva i…. “

 25. Umjesto manje države, dobili više države … sve više mi ovo sliči na poznati scenarij, još kad politika opet namjesti svoje u ĐĐ, jer idu izbori a oni imaju problem jer nemaju nikoga svoga u Đuri …… ne bude tu niš od restrukturiranja, nažalost ….

 26. Znači ukratko:
  ako Patria (DDJH) dobije jedan veliki posao onda ce biti jako uzbudljivo i pozitivno za DDJH.
  Ako ne dobije neki takav posao firma će “životariti i preživljavati” bez interesa nekoga izvana da udje u DDJH.
  Ne kužim da ne postoji baš nikakav interes izvana za ovoj pričom…

  • @jasenko taj ‘potop’ nije drugačije ni mogao biti kad je bilo dionica koliko ste htjeli po 20 kn, sve do danas, pa to je skroz trivijalna arnitraža, a 1 kn je skroz druga priča. Da je cijena upisa bila 5 kn, cijena bi pala do 5 zbog arbitraže. Od sutra je ipak to skroz druga priča jer nakon uspješne dokapitalizacije koja je dovoljna za restrukturiranje i najave države da želi privatizirati sve je puno drugačije. Zato sam i sam jako sudjelovao u dokapitalizaciji. Ovo s Tactical Report se uopće ne usudim diskutirati.

   • Da ali potop je uslijedio nakon što je objavljeno da država sudjeluje u dokapu a ne zato što će dokap ići po 20 kn. Da će dokap ići po 20 kn znalo se i ranije pa cijena nije tolio tresnula. Imam Đuru.

    • Tzv. potop je naravno uslijedio kad se vidjelo da nema interesa pa da će država morati, ali to da nema interesa ne govori puno uz neznanje i cinizam naših fond managera i kako je vođen proces, te je zadnjih par dana posebno palo zbog arbitraće, kad ste se Vi i javili. Moja procjena je da ćemo od sutra gledati točno obratnu priču, vidjet ćete uskoro koliko sam ja upisao.

 27. Kaže Tactical u najavi izvješća “There is talk about the possibility of awarding a tender to buy 600 8×8 combat vehicles for the UAE Land Forces (UAELF) during IDEX 2015 which will be held in Abu Dhabi from 22 to 26/2/2015. The following 380-word report sheds light on the subject and tells which vehicle is likely to win the tender.”

 28. Rezultat nakon prvog i drugog kruga objavili su isti dan, jučer bio zadnji dan za upis u trećem krugu, kada ćemo znati koliko je upisano pa da radimo kalkulacije?

 29. http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/industrija/nakon_dokapitalizacije_ocekujemo_nove_ugovore.aspx#.VJLWyNKG-cA
  …Novi ugovori će se sigurno dogoditi u slijedećoj godini, jasan je bio predsjednik Uprave Tomislav Mazal. ‘Naravno da mi u planu imamo i odgovor na ono ‘što ako se ne dogode. Ali ovaj iznos povećanja kapitala, ovaj novac koji je u njega ušao uz ove mjere koje se provedu će omogućiti da ipak mi imamo vremena živjeti praktički na pozitivnoj nuli i čekati te nove ugovore koji mogu donijeti značajne profitne marže’, pojasnio je Mazal, izrazivši kao svoju obvezu prema vlasnicima poruku kako ‘ova kompanija više ne smije raditi s gubicima’.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.