KORF

Nevjerojatni prospekt Valamar Rivijere

Sutra je službeno uvrštenje dionica RIVP na Zagrebačkoj burzi.

A jučer je objavljen senzacionalni prospekt te dionice. Ajde da smo i to doživjeli, prospekt od skoro 1000 stranica. Brutalna, radikalna transparentnost je, po mom iskustvu, nešto još neviđeno na Zagrebačkoj burzi.

Najbitnije, vidimo po koliko su u knjigama vođeni razni objekti. Primjerice, hotel President u Dubrovniku (tada 4* i jako dobro poslovao) na kraju 2013. je bio u knjigama svega 70 mil. kn. Ogromni Diamant u Poreču svega svega 81 mil. kn. Cijeli kamp Lanterna svega 100 mil. kn. Lanterna i Solaris kampovi + apartmani su ako dobro vidim ovako odokativno s oko 4.500 smještajnih jedinica, a u knjigama su svega oko 250 mil. kn (usporedite to s Turisthotel, miljenicom nekih fondmanagerčića koji tu dionicu bestidno napucavaju).

Već sam vam više puta pokazivao jedna usporedivi konkurent, španjolska Melia, vrednuje svoje sobe u čvrstim objektima s oko 70.000 eura po ključu, pa si zbrajajte.

Imat ćemo još puno vremena proučavati ovaj prospekt, a sada zaista mislim da je teška sramota za sve fond managerčiće koji nisu ‘prepoznali’ ovu dionicu. A što je trebalo prepoznati prije 4 godine na 1/10 (KORF ekvivalent) sadašnje cijene?! Sada je ona na P/B oko 1,25 ako se ne varam, ali po mom sudu, ovdje je moguća brutalna revaluacija imovine, s odgovarajućim utjecajem na kapital, recimo da se dugotrajna imovina revalozira ‘puta dva’, kako je ona slična kapitalu, to bi P/B odmah pao na 0,6.

Pazite, Hotel Diamant ima 244 sobe, krasan moderan hotel. A apartmani uz njega, 128 njih, su u bilanci na kraju 2013. bili vrednovani svega oko 13 mil. kn, odnosno oko 100.000 kn, iliti oko 13.000 eura po apartmanu. Da vam još približim, na booking.com piše da su oni veličine 38-47 m2. Ako je prosječna veličina 43 m2, onda je to oko 300 eura / m2. U takvim apartmanima. Pa vi kupujte rađe stambene nekretnine u Zagrebu, po koliko ono?

Sav namještaj u svim hotelima i uredima je u knjigama na kraju 2013. bio svega 26 mil. kn. S obzirom na oko 7.000 smještajnih jedinica u čvrstim objektima, to je bilo oko 3.700 kuna po smještajnoj jedinici, ne uključujući opće prostore u hotelima. Čini li vam se ovo realno?

Velike pohvale Upravi i NO Valamaru, koji sva obećanja ispunjavaju i koji su bez sumnje ostvarili herojski napor kako bi iznjedrili ovaj prospekt na vrijeme, kako bi dionica bila u limbu prelaska među kotacijama dovoljno kratko da ne postane neinvestabilna za indeksne fondove, što, po mom sudu, pokazuje koliko je kontrolnim vlasnicima bitno da RIVP bude prepoznat.

Danas je u jednim dnevnim novimama prezentirano veliko ‘istraživanje’ jednog mirovinskog društva o mirovinskoj reformi, vjerojatno kao odgovor na moj tekst od neki dan. No, mislim da niz sramota, od kojih je najveća ova nevjerojatna podinvestiranost u turistički sektor (čini mi se da svi mirovinski fondovi zajedno nemaju u njemu ni 100 mil. kn, a samo dva među njima su samo 2007. samo u dionicu INGRE uložila preko 200 mil. kn, i skoro sve izgubili?!) teško da može biti sapran raznim ‘istraživanjima’. o tome ću još pisati.

Kao budući umirovljenik, da li biste rađe htjeli da vaša mirovina dolazi od rentne imovine kao što su hrvatska turistička poduzeća, ili od monetizranih (=privatiziranih) autocesta i dionica INGRA?

A vjerujem da će ova flagship dionica, koja po mom sudu ima sve da postane najznačajnija dionica Zagrebačke burze, ukazati investicijskoj javnosti što sve skrivaju bilance nekih drugih tvrtki turističkog sektora.

p.s. A doći će i vrijeme kad ćemo se sjetiti prljave kampanje jednog medija kontroliranog austrijskim kapitalom, kao i njegova bivšeg uredničića, kad sam spriječio da stvari idu nekim drugim tokom. Danas ipak možemo reći da preko 10.000 ili možda i 15.000 stradalnika Domovinvskog rata ima u ovim dionicama vrijedan kapital, koji njihovim obiteljima može biti prevaga u financijskoj situaciji.

Napomena: Imam dionice RIVP i naravno ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. Podaci i analize mogu biti pogrešni, tako da molim da ne vjerujete ničemu što piše gore, nego provjerite sami ili se obratite svom omiljenom profesionalcu u Boss odjelcu.

Kategorije:KORF, RIVP

7 replies »

 1. Gledam ovih 128 apartmana .Pa da su u prosjeku 43m2 to je 5504m2.U Poreču nema stana ispod 1000eur/m2 ( bar koliko ja vidim na njuškalo ovako nabrzinu).I dolazim do brojke od cca 41 miljuna kuna,a oni to vode po 13 mil….

 2. Naravno da su cifre smiješno niske… Usporedite 22 milijuna eura ulaganja plave lagune(guglajte) 2012 u obnovu hotela Parentium sa 3 na 4+ zvjezdice i nekih 20% više soba nego dijamant… Dakle, to je bio veliki zahvat ali je prije toga tamo vec bio hotel koji je tada sigurno vrijedio barem 10, 15 milijuna eura. A sada dijamant vrijedi 11 milijuna??! Kada bi gledali samo takav jedan hotel ev/ebitda bi se kretao oko 10, kod hotelskih poduzeća, manje(racionalizacija)

 3. Evo gledam malo i park lanterna:od 82 hektara zemljišta nije sve u vlasništvu valemara.Npr. sve nekretnine upisane u zk.uložak 678 k.o. Tar imaju ukupno 378.696m2, (http://e-izvadak.pravosudje.hr/detalji-uloska.htm?ulozakId=2025140055&sudId=55 ) plus npr. čest 346/12 od 19.715m2 i još neke druge…No ima i onih u zakupu npr. kčbr. 289 od nekih 25 000m2 je u zakupu, 287/1 od 19361m2 u zakupu itd…No ovako letimično vidim da je bar 437.148m2 u vlasništvu Valemara ( nije mi se dalo sve pregledavati ).
  Evo primjer tražene cijene zemljišta u blizini kampa: http://www.njuskalo.hr/nekretnine/gradevinsko-turisticko-zemljiste-11-000-m2-lanterna-tar-oglas-13383923 -znači nekih 55 eur/m2, al ovo je vjerovatno najjeftinija cijena dok su neka zemljišta i preko 150eur/m2. Da uzmemo da je neka prosječna cijena 70eur/m2 (al mislim da je niska s obzirom na lokaciju i blizinu mora ), dolazimo do cijene samo za ove kvadrate za koje sam siguran da su u vlasništvu Valemara od 232,562,736 mil kn.A govorim samo o zemljištu.
  E sad ovo je neka gruba računica, ali i iz nje je vidljiva radikalna podcjenjenost imovine…

 4. http://www.banka.hr/hrvatska/dionica-valamar-riviere-na-sluzbenom-trzistu-zse

  “Uvrštenju u službeno tržište dionice Valamar Riviere prethodilo je ovogodišnje spajanje dva holdinga u jednu tvrtku, što već donosi znatne uštede zbog eliminacije višestruke upravljačke strukture, a uz transparentniji sustava korporativnog upravljanja time se otvaraju i mogućnosti za nove akvizicije u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, ali i susjednim zemljama”, rekao je Lanscheutzer.”

 5. Evo nakon prvog dana trgovanja na sluzbenom trzistu ZSE imamo cast vidjeti tko je na prvom mjestu po prometu 🙂 pa eto ako je istinita ona stara poslovica “Po jutru se dan poznaje” ceka nas jos jako puno lijepih vijesti od rivp-r-a 🙂
  Jedno pitanje za one koji su upuceniji. Kada bi otprilike mogao rivp biti uvrsten u crobex i crobex 10 buduci da je to jako interesantno i burzi i dionicarima? Hvala!

 6. Možda će stvari što se tiče cijene dionice doći na pravu mjeru kada se ta imovina bude koliko toliko realno vrednovala, te “amortizacija” s jedne a isplata dobiti s druge dođu u granice normale.
  Ili ćemo prije toga dočekati prodaju tvrtke.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.