DDJH

Misterij male knjigovodstvene vrijednosti ĐĐ

Zvijezda zadnjih dana na Burzi je zasigurno Đuro Đaković (DDJH). RAst od preko 50% u četiri trgovinska dana na vrlo velikom prometu.

Misterij koji zasigurno muči neke ulagače, a protiv koje sam se okolnosti u više navarata borio, je mala knjigovodstvena vrijednost dionice. Pogledajmo kako je moguće da je tako malo.

Ključ se krije prvenstveno u Specijalnim vozilima, tvrtki za koju svi ulagači, radnici i uprava zapravo mislimo da ‘krije’ vrijednost ĐĐ. Primjerice:
Patria AMV nije samo favorit u Kuvajtu već i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima
UAE i Patrija sve bliže potpisu ugovora za 600 oklopnih borbenih vozila
Načelnik GS OS Države Katar posjetio Đuro Đaković
Makedonski ministar obrane posjetio Đuro Đaković
Obavijest o potpisivanju ugovora
Zamjenik ministra obrane Republike Azerbajdžan posjetio Đuro Đaković
Predstavnici Grupe Đuro Đaković u posjetu Turkmenistanu
Đuro Đaković s francuskim Ermewa SAS ugovorio izradu 27 milijuna kuna vrijednih vagona
i tako dalje, su sve poslovi mogući poslovi ĐĐ Specijalna vozila – evo im webstranice.

A pogledajmo koliko je taj biznis vrednovan u knjigama Holdinga, čije dionice u stvari vlasnici imaju. Nekonsolidirano izvješće ĐĐ za 2013.:

udjel u spv

Dakle, čista nula!
Ali to nije sve, i dugoročni zajmovi su rezervirani 100%:

zajmovi spvu spv

Ali to nije sve, nego su i kratkoročni zajmovi rezervirani 100%, dakle vrednovani s 0:

kratko zajm spv

Znači: ĐĐ Holding ‘smatra’ da Specijalna vozila ne vrijede ništa, te da su tako loša firma da neće vratiti ni kunu zajmova. Istina je da je na kraju 2013. kapital ĐĐ SPV bio negativan. ALI, njega treba valuirati kao start-up, koji će sada imati ‘clean start’. Da li vama zvuči logično da biznis sa svim tim gore ogromnim prilikama, vrijedi 0? Još jedan ‘detalj’ . Da je ĐĐ Holding otpisao potraživanja od ĐĐ Specijalna vozila, ona bi imala jednokratni prihod od tog otpisa, što bi povećalo kapital, i on ne bi bio negativan.

Ali ako taj biznis ne vrijedi ništa, da li bi ga Holding npr. meni prodao za 1 kunu? Naravno da ne bi ….
Dakle, smatram da se na neki način trebao zadržati goodwill (zaboravio sam kako to točno ide kad je subsidijar, kod akvizicije ako je veća vrijednost kupnje od kapitala društva, pojavljuje se goodwill).

E sad, ta akrobacija je napravljena kad je kad se tvrtka spremala za dokapitalizaciju po 20 kn, s čime se nisam slagao i, kao što znate, dao sam protuprijedloge. Na koncu je dokapitalizacija išla po 20 kuna i to je bilo najbolje za dva glavna dioničara (državu i mene), ali to nije bila moja namjera. A naprosto mi je nevjerojatno da nije bilo više interesa po toj cijeni. Bez šale, vjerujem da bi bilo da je cijena upisa bila 40.

Gledajte naime ovo. Kad bismo smatrali da će ĐĐ SPV uspjeti vratiti pozajmice Holdingu, to je oko 42 mil. kn, te da SPV vrijedi 10 miliona eura (valjda kao malo veća autopraonica), to bi značilo da je stvari BV cijelog Holdinga prije dokapitalizacije u stvari oko 129 mil. kn, tj. prema starom broju dionica oko 40 kn po dionici.

Kad bi se taj biznis vrednovao s 20 mil. eura, dionica DDJH bi imala knjigovodstvenu vrijednost 64. Itd.

Pitanje je, jasno, svakom ulagaču, da li s obzirom na:
– veličinu mogućih poslova
– njihovu očekivanu profitabilnost
– vjerojatno dobijanja
– te sve ostalo što nosi SPV
tvrtka ĐĐ Specijalna vozila vrijedi 10 mil. eura, te da li će moći servisirati svoje dugove?

Za mene je odgovor jasni DA. Zato sam snažno sudjelovao u dokapitalizaciji ĐĐ. A sve ovo gore sam vam pisao i ranije, možda ne ovako detaljno, ali u supstanci da.

Ako vas i dalje muči pitanje ‘ali kapital je negativan’, razmislite da li bi nekome bilo oportuno dokapitalizirati samo tu tvrtku (da je mogao) s npr, 20 mil. eura, time joj potpuno sanirati bilancu i imati 50% vlasništva te tvrtke? Ako da, onda njemu taj bizsnis vrijedi 20 mil. (a zajedno s tih novih 20, to je 40).

Napomena: Imam dionice DDJH. Ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju tih dionica, kao i obično. Također mogu imati razne motive da neku dionicu prodam ili kupim (osjećam se euforično, depresivno ili blentavo, treba mi za neku drugu investiciju …) tako da nemojte nikako svoje eventualne investicijske odluke donositi zbog mog pisanja ili transakcija.

Zasta ovo NI U KOM SLUČAJU nemojte shvatiti kao ikakvu preporuku za kupnju ili prodaju dionica. Sve ovo što gore analiziram, ‘smatram’, ‘vjerujem’ itd. je moje osobno razmišljanje i vjerojatno je subjektivno, i ni na koji način nije preporuka za kupnju dionica. Za takve savjete obratite se odgovarajućim profesionalcima, ili još bolje, razmislite sami. Podaci koje gore iznosim mogu biti netočni, tako da sami sve provjerite, zaista ni za šta ne garantiram, ovo je samo jedan privatni web-log.

Kategorije:DDJH

13 replies »

 1. Toliko je jasna situacija s DD da je previse prilika i mogucih poslova u opticaju, a da je dovoljno samo da se jedan realizira pa da se pokrene ovo sto vrlo jednostavno i logicno Nenad obrazlaze vec vise puta. Nazalost nisam imao fin sredstava za ociglednu priliku u dokapitalizaciji, ali se veselim za sve vas koji jeste i kako sam vec napisao zaboravite dionicu na neko vrijeme pa se ugodno iznenadite razvojem dogadjaja. Pozdrav

 2. Ne razumijem ni ja zbog čega je niska knjigovodstvena vrijednost u mnogim slučajevima i obratno. Kako to prodje reviziju, knjigovodstvena vrijednost trebala bi biti bar približno jednaka tržišnoj. Veliki je problem taj odnos između vlasnika, uprave i revizora, znam to jer sam i sam revizor. Kako revizore plaćaju vlasnici tu nema Revizorska neovisnosti i tu bi pitanje naknade i naručitelja trebalo drugačije regulirati.

 3. Rijecka gradska uprava trazi 10 milijuna eura za 30-godisnju koncesiju za Galeba + svi troskovi popravka i odrzavanja….umjesto da uzme te pare svim gradjanima i tako socijalno rasporedi trosak odrzavanja ove Titine legende. Dakle Komadina trazi mrski kapital….10 milera…pa tko ce mu to dati kada znaju da bi on to sve progresivno oporezivao.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/trazi-se-koncesionar-koji-ce-titovog-galeba-pretvoriti-u-turistickokulturnu-atrakciju/791723.aspx

  Good luck Komadina! 10 milijuna eura za koncesiju za staro zeljezo i socijalisticke snove.

 4. Nije usko vezano za DD, ali u zadnjih par dana sam bas s gustom pregledao detaljnu borbu izmrdju akivistickog Starboarda i Dardena koji je vlasnik vise restorantskih lanaca, ukljucujuci Olive garden i Longhorn. Prvi je najveci lanac talijanskih restorana na svijetu. Izuzetan primjer kako aktivisti sa 8,8% udjela aktivizmom mogu postici promjene cijelog Upravnog odbora:

  http://dealbook.nytimes.com/2014/10/10/activist-hedge-fund-starboard-succeeds-in-replacing-darden-board/

  Prezentacija koju je Starboard poslao dionicarima dostupna je kao bas zanimljivo citanje kako se rastavlja jedan biznis na sastavne dijelove i benchmarkira, te dolazi do konzervativne procjene moguceg porasta profita od preko 300 mUSD:

  http://www.businessinsider.com/starboard-transforming-darden-restaurants-2014-9?op=1

  Mozda pocnemo jednom gledati slicne slucajeve i kod nas? Mozda je Valamar dobar primjer? A DDJH slijedeci?

 5. Zanimljivo. Pogotovo ovo sa HEP-om i hotelima, a i head hunterima. Burza bi od toga imala benefite. Čini mi se da Pejnović jako dobro rezonira. Lijepo bi bilo da i država napokon zaradi – mislim na Đuri 🙂

 6. Sve najbolje svima u 2015.!

  Imam jedno pitanje vezano uz dokapitalizaciju DDJH:
  Nisam jos dobio nikakvu potvrdu postom, a ni u SKDDu nema promjene na racunu.
  Kako sam uplatu za dokapitalizaciju vrsio putem opunomocenika, malo me strah da nije nesto krivo ispunjeno pa da sam izvisio (sudjelovao sam u prvom krugu upisa).
  Zanima me da li je netko mozda vec dobio rjesenje o upisu dionica?

 7. Evo odgovora SKDD-a vezano za upis dionica kroz dokapitalizaciju:
  “Poštovani, u ovom trenutku nemamo službeno zaprimljeni prijedlog za provođenje povećanja temeljnog kapitala izdavatelja ĐURO ĐAKOVIĆ d.d. u informacijskom sustavu SKDD-a nit informaciju kada bi to moglo točno biti.

  Po zaprimanju uredne dokumentacije za provođenje povećanja temeljnog kapitala SKDD će u roku od deset radnih dana provesti povećanje temeljnog kapitala te obavijestiti dioničare koji su upisali dionice.”

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.