Uncategorized

Depresivci u hrvatskim medijima (još)

Kad se u Hrvatskoj praktički sve lomi preko gospodarstva, i dalje imamo strašan presing:
– preušućivanja pozitivnih vijesti
– selekcije i prenaglašavnja negativnih vijesti.

Taj sjevernokorejski pritisak, kojemu je cilj pokazati kako je I U SVIJETU LOŠE (pa problem nije u Hrtvaskoj) zaista nije bezazlen, jako utječe na stanje nacije.

Jedan od generatora depresije je HINA, koja u stvari živi od pretplata državnih institucija, mnogi naši političari i institucije dobijaju briefing od njih (a znamo da uglavnom slabo znaju engleski), a potplaćene i neprofesionalne redakcije medija ih često bez kritičnosti prenose.

Nedavno smo vidjeli kako gospodarstvo HINU zanima, jako zanima. Kad su prošli put jedna dan dionice pale 1,5% (ima takvih dana), revno su izvjestili o ‘krvoproliću na burzama’ i držali to kao glavnu vijest na ‘Gospodarstvu’ skoro dva dana. Jučer su dionice u Europi porasle uglavnom preko 3% (u jednom danu), ne samo da nisu izvjestili o rastu, ili spomenuli ‘eksploziju’ ili tako nešto, nego još drže vijest o tržištima o prekjučer (samo da ne moraju napisati ovo … nadaju se da će danas pasti, pa će to biti nova vijest). Pogledajte sami trenutno stanje i koja je jedina vijest o tržištima:

hina indeksi

A jučerašnje stanje je izgledalo ovako:

indeksi

Kategorije:Uncategorized

7 replies »

  1. I dosta je natpisa po novinama ovih dana kako nema više prostora za rast na burzama. Ponajviše se to odnosi na SAD, a naša burza se spominje također u negativnim kontekstu zbog stanja u gospodarstvu. Slovenska je burza imala fantastične rezultate prošle godinu kao i neke druge burze i smatram da još ima mnogo kvalitetnih i podcijenjenih dionica koji imaju značajan potencijal za rast. Ponajviše turistički sektor koji je daleko od vrhunca, a veseli današnja vijest o sklopljenom poslu Patrie. Ima tu još dionica koje su vrijedne spomena i nadam se da će nakon izbora više postova i rasprava biti usmjereno na razno razne analize tržišta kapitala. No treba i teći da rast burze ne mora biti u korelacije sa pojedinim portfeljima fondova ili fizičkih osoba te se baš na kraju krajeve neki moji prijatelji zbog takvih natpisa i negativnosti po našim medijima dvoume alocirati dio sredstava u dionice.

  2. I ja sam također podlegao “pritisku” 🙂
    A na izborni dan u kojem neću sudjelovati bi htio podijeliti ovaj video u kojem nekoliko članova CFA Institute-a u par riječi govori što je za njih uspjeh, pa možemo svi zajedno vidjeti koliko smo mi miljama daleko od takvih razmišljanja i poruka (npr. NAŠI predsjednički kandidati s odgovorima, a NAŠI novinari s pitanjima).

    http://bcove.me/j6ihiuc7

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.