Uncategorized

Valuacija ‘turista’

DUUDI je upravo nakon dužega razmišljanja, i valjda, istraživanja tržišta, odredio početnu cijenu za Hoteli Imperijal od 782 kn po dionici, odnosno oko 1,5 BV. Ako je DUUDI barem poluprofesionalno odradio taj posao, za ovu tvrtku u većinski državnom , koliko bi onda vrijedile ostale turističke dionice koje su već duže u većinski privatnom?

Kategorije:Uncategorized

14 replies »

  • Nastavno na pozitivne vijesti i link, te komunicirane postotke oko 5% i 2% rasta..

   Evo jedan članak koji je prenio i MINT na svojim stranicama
   http://www.mint.hr/default.aspx?id=21288

   Zanimljivo generalno, a još više u smislu da u HR moramo rasti više od 4% da bi uopće bili u „plusu“ u turizmu jer se na svjetskoj razini broj turističkih putovanja u svijetu već odavno povećava prosječno za 4% godišnje, pa evo i ove (sad već prošle) 2014. godine za 4,7%.

   A onda ako želimo malo detaljnije regionalno i mediteranski pogledati podaci kažu:
   “…snažnih, pa i dvoznamenkastih porasta dolazaka u Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj i Malti.”
   koji su naši direktni konkurenti

   te

   “….srednjoj i istočnoj Europi stagnirao, što je u velikoj suprotnosti sa rezultatima iz te europske podregije za zadnje tri godine, tijekom kojih su dolasci stranih turista rasli prosječno 8 posto godišnje.”
   Ako se netko želi distancirati od mediterana i reći da nismo mediteran te se uspoređivati s istokom Europe koju tangira i ratna Ukrajina u 2014. opet smo debelo ispod prosjeka te zadnje 3 godine koji, eto, iznosi 8%.

   I jedna i druga konstatacija su zanimljive, a trebale bi biti i našim „turistima“ u MINT-u gdje su “naši” porasti od 2-4% zadnjih godina slavljeni kao veliki uspjeh (kao i likovanje na ovih 5 i 2%), a zapravo su ostvareni jednom inercijom (ok, ovo je puno bolje nego minus i svakako pozitivna vijest, ali moraš biti stvarno talent da napraviš minus uz ovakav globalni plus i još veći regionalni/mediteranski plus).

   I plusevi znaju biti različiti ovisno o perspektivi iz kojih ih gledaš.. 🙂

   • To možemo gledati iz različitih perspektiva ali ovdje nam je vjerojatno najzanimljivija ona investicijska 🙂 Kao investitorima nam je vrlo zanimljivo za vidjeti kako turizam koji kupujemo po ovim zgodnim valuacijama ima još puno prostora i za rast fizičkih pokazatelja (bez obzira koliko god nam pametovali da “nama ne treba masovni turizam”), i to brže nego raste sada, sudeći po tome da nam tržišni udjeli ne ulaze u neodržive teritorije, prenatrpanost turističkih površina da nam valjda nije kao kod konkurencije itd., sudeći po ovim brojevima koji govore o trenutno bržem fizičkom rastu na tim drugim mjestima.

    Ali i unatoč tome što možemo i hoćemo fizički još lijepo rasti i u sezoni (i posebno bitno nam je ono izvan) možda je ipak i važnije to da bi mi još mogli dizanjem kategorija i kvalitete usluge povećavati i same cijene s jedne strane, jediničnu efikasnost s druge, bar kod naših sve bolje uređenih velikih kompanija, od investicijskog interesa mi, koje već postižu dovoljnu veličinu da mogu imati imati neku ekonomiju obujma, mogu poduzimati kvalitetno zaokružene investicije, profitirati od optimizacije svojih procesa itd.

  • “Sve popularniji način za ulaganje u strane valute je ulaganje na FX tržištu preko brokerskih kuća kao što je Admiral Markets.”.

   Napisao bi “get me a gun”, ali malo je neukusno vis a vis Francuske.

  • Sjajne vijesti za Lošinjsku, pogledajte ovaj prilog o Brodogradilištu, kojem ide odlično: https://www.facebook.com/LosinjskaPlovidba?fref=ts

   Kao što znamo, na kraju 2013. je Brodogradilište imalo 33 milijuna gotovine na računu, 38 s kratkotrajnom financijskom imovinom. Duga uopće nije imalo, osim kratkotrajnih obaveza 11 mil. kn, a potraživanja od kupaca i zalihe su bila 24. Ukupno, kratkotrajna imovina je bila 63 mil. kn, a ukupne obaveze 11!

   Stoga je kapital bio 75 mil. kn. Kao što sam pisao, imovina je brutalno izamortizirana. Pogledajte samo ovo. Sva postrojenja i alati s kojima rade sav taj biznis gore u knjigma su vrijedili svega oko 100.000 eura?! To je sve nabavne vrijednosti preko 22 mil. kn, pri čemu se ovdje ne vidi imovina koja je u potpunosti otpisana…

   Svi građevinski objetki nabavne vrijednosti 37 mil. kn su u knjigama bili 5 (ako su nastavili istom amortizacijom, sada su oko 3,5?!

   Svo ono zemljište u centru Malog Lošinja ispod 3 mil. kn.

   LPLH brodo imovina

   Pitam se kolika je stvarna vrijednost samo brodogradilišta? A ukupna tržišna kapitalizacija cijelog holdinga je oko 130 mil. kn (s time da grupa praktički nema duga, ako se ne uzima u obzir Brodarstvo, koje više nema veze s poslovanjem grupe).

   Na gornjem linku ćete naći i dobre vijesti o turizmu.

   Pri čemu je naravno odlično da je i uprava počela na ovaj način raditi na promociji poslovanja.

   Za nove posjetioce, o LPLH sam prije pisao ovdje: https://eclectica.hr/2014/07/29/neefikasnost-hrvatskog-trzista-zvcv-lplh-turisticka-rupa-i-vrijednost-ulaganja-u-turizam/

   (Kao što znate, imam dionice LPLH, štoviše 3. sam najveći dioničar, i ovo nije nikakva preporuka za kupnju ili prodaju.)

   • Nastavno na prethodno, koliko ‘ne vrijedi’ to zemljiste od brodogradilišta … prema UP koji je upravo u raspravi na tom mjestu dolazi kopneni dio marine, a pogoni se izmještaju:

    lplh brodogradiliste izmjestanje

    lplh l4

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.