DDJH

ĐĐ (opet)

Znate da mi u zadnje vrijeme pažnju zaokuplja ĐĐ (kao prije KORF/RIVP).
Danas imamo zaista krasnu vijest o projeku u Kuvajtu. Daleko je to od sigurnoga, ali govorimo o vjerojatno uvjerljivo najvećem izvoznom poslu ikada. Ako se ne varam, to je neke dvije brigade, dakle zajedno s održavanjem možda i 500 ili više milijuna eura, u svakom slučaju se mjeri u stotinama milijuna.

U vezi s time imamo i jučerašnju krasnu vijest o vagonima.

Izgleda pomalo nevjerojatno, ali s ovim ugovorom i onim iz kolovoza, ĐĐ je već na 70% planiranih prihoda od vagona u 2015., prema ambicioznom planu (pozitivnog) poslovanja. Proizvodnja vagona je bila gubitaš, ali je u planu rečeno kako se očekuje profitabilno poslovanje zbog nabave nove opreme i većih serija, što se sve događa.

ddjh vagoni

Dakle, vjerujem i nadam se da je downside vrlo mali, s obzirom na temeljno poslovanje, a da projekti u vojnom segmentu mogu napokon od ove tvrtke načiniti zvijezdu.

Napomena: Kao što znate, imam dionice DDJH i ovo nije nikakva preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:DDJH

630 replies »

 1. U zadnje vrijeme se oko DDJH samo lijepe i pozitivne vijesti vrte, to je stvarno ugodna promjena – uspjesna dokap i restrukturiranje, buduca privatizacija, natjecaji u UAE i Kuvajtu, poslovi oko vagona:)
  Hvala Vam na borbi i zalaganju da DDJH postane prava, ozbiljna i profitabilna kompanija.

  Imam dionice DDJH.

 2. Jako lijepa vijest! Zna li se tko su druga dva konkurenta?

  Zanimljivo je pogledati i plan izgradnje BOV-a ove i iduće četiri godine; u 2015. se planira 11 komada, idućih godina po 50 komada. Uprava ĐĐ-a tvrdi da im je dinamika izgradnje jedan BOV tjedno. Dakle, nekih 11-12 (zadnjih) tjedana ove godine bi radili na BOV-u. ASDA je u rujnu. Slučajnost ili ne, vrijeme će pokazati…

  Zanima me je li u ovaj plan uključena i (potencijalna) izgradnja borbenih vozila u ime Patrije za UAE?

  • Kapacitet je već sada u stvari 100 vozila godišnje, tj. dva vozila tjedno. To znaom iz izjave potrepredsjednika Patrije u onom intervjuu Večernjem prije nekog vremena.
   Plan koji su prezentirali je konzervativan, ako pogledate brojke, uključuje samo jedan srednje veliki posao u više godina, koji bi počeo krajem ove godine.

   A u igri su, barem koliko znamo, Kuvajt UAE, te također znamo da je Irak zainteresiran za Patriju.

  • Mali ispravak, ASDA je po mojim spoznajama planirana u drugoj polovini travnja. Inače, tu se sigurno neće službeno sklapati ugovori za BOV-ove, jedino ukoliko se dinamika procesa odlučivanja poklopi s terminom, a i tada vjerojatno ne u ST nego kod naručitelja.

   • Nenade a i svi imaoci ĐĐ (tu i sebe ubrajam) malo smo zapostavili ĐĐ, tvrtku koja se stabilizirala, polako proizvodi u očekivanju nekog od većih poslova (Kuvajt, UAE, Irak…). Prirodno je da nam zadnje dane pažnju zaokuplja turizam a naravno postoje i razlozi (zadnji današnji post o skupštini Valamara i fascinantan vide o kapacitetima na otočiću sv. Nikola.
    Međutim iako cijena zadnjih dana dosta pada (iako ne s nekom likvidnosti) pomalo sam nezadovoljan što nemam sredstava da dokupim još ĐĐ po cijenama dosta ispod 30 kn. Ima li kakvih novosti oko ĐĐ i mogućih ugovora za BOV jer iako se očekuje razvitak situacije oko dobivanja većeg posla krajem 2015, nekako sam se zaželio da malo spomenemo i ĐĐ, jer turističke tvrtke poput RIVP su toliko logična i održiva investicijska priča da samo određeni fond menagerčići (ako ih je još ostalo) to ne razumiju

    Pozdrav

 3. Marine…dobivanjem velikog posla najvjerojatnije država izlazi iz vlasničke strukture i meni je više nego izgledno da u tom slučaju Patria&Kongsberg postaju većinski vlasnici đurice a tada Đuro naravno sa daljnjim kvalitetnim restrukturiranjem stječe potrebite reference da postane KORF-2.

  • U navedenom scenariju Meni je još uvijek nejasno zašto navedene firme nisu barem simbolički sudjelovale u dokapitalizaciji Đure unutar tada zadanog raspona cijene.

   • Mislim da ima odgovara da ‘nemaju nista’ s isporukama na Bliski istok … jeste li vidjeli one izvjestaje da bi Irak htio kupiti, ali da im navodno Patria ne zeli prodati?

 4. Nenade niste ništa pisali (barem ja nisam vidio) kako će Kolinda utjecati na promjene i procese sa pregovaračkog tima.

 5. Zamislite ovakav scenarij: Đuro dobije recimo do ljeta neki značajniji posao, država trenutno ima 60% udjela u vlasništvu, sposobnost države da privatizira neku kompaniju u relativno kratkom vremenu je vrlo upitna (pogledajte samo primjer hotelskih kuća), a zatim dolaze izbori na kojima ovi lete i dolaze dokazani lopovi, koji prvo što će napraviti je postaviti svog predsjednika uprave (tu neće pomoći ni Nenad, ni sindikati, 60% je jednostavno dovoljno), i zatim slijedi cash-cow scenarij, troškovi enormni, dobit nula ….. i šta mi mali dioničari imamo onda od toga ?

 6. Vlada RH je rijetko dobro investirala kupujući DDJH po 20 kuna, a sad bi još bolje učinila kad bi prodala veći dio po 40+, odlično bi zaradila i maknula bi politički utjecaj iz firme koja očito ima budućnost.
  Zaradu neka ulože u PTKM pa kad ona skoči 100% neka ponove postupak kao s DDJH i svi sretni!

 7. Da kolega dandy…takav način raspolaganja sa imovinom ima smisla jedino mi se ne uklapa zbog čega nije patria sudjelovala u dokapu đurice ili pucaju na sigurno pa kad dobiju Emirate a tada u tom slučaju najvjerojatnije i Katar onda uzmu đuricu pod svoje okrilje…

 8. Nažalost nisam vidio te izvještaju i ne znam konkretno za Irak, ali bih bio suzdržan u vezi takvog općenitog odnosa Patrije prema svim potencijalnim kupcima u regiji. To je područje preveliko tržište za bilo koga u obrambenom biznisu (posebno zemlje GCC-a) da bi na bilo koji način tako generalno kompromitirali svoju poziciju. S druge strane, uobičajeni modeli nabave obrambene opreme u regiji otvaraju mogućnost vrlo jednostavne eliminacije iz procesa zbog nekog krivog koraka ili jednostavno samog dojma, “širih geopolitičkih interesa” i sl., a istovremeno omogućavaju realizaciju poslova s iznimno atraktivnim maržama.
  Mislim da se ni u svim tenderima u regiji kao nositelj ponude Patrijinih vozila ne javlja isti subjekt. Možda je to povezano i s kvalitetom osobnih kontakata kod naručitelja, tko zna…
  Sve u svemu, naša je kompanija u povoljnoj poziciji sa superiornim osnovnim proizvodom, jedinstvenom “in house” integracijom konfiguracije i kvalitetnim proizvodnim paketom u završnoj fazi velikog tendera. Hoće li to biti dovoljno za pobjedu i kako će financijski u tom slučaju u ukupnim odnosima s Patrijom i Kongsbergom proći Đuro, vidjet ćemo. Nadajmo se najboljemu.

 9. Idući tjedan se može očekivati godišnje izvješće, vrlo vjerojatno negativno, sam predsjednik uprave je spomenuo i cifru prije par dana u jednom razgovoru ugodnom s novinarima.

  Imam neki osjećaj da se to neće na neki značajniji način odraziti na vrijednost dionice. Kao što je Nenad rekao na par mjesta; tko je mislio na brzinu zaraditi, već je izašao iz pozicije. Uduplati svoje ulaganje u mjesec dana, to nije mala stvar. Oni koji ostaju i dalje u poziciji, mislim da neće značajnije ni komentirati izvješće, u iščekivanju velikih vijesti.

  Još jedan zanimljiv tjedan je pred nama!!

   • Sandro, to nije bila vijest … to je bila priča, prvenstveno o tom bivšem manageru, a i taj kraj je bio sprdnja s njime, bar se meni tako čini. Ako se dobro sjećam, počinjalo je njegovim zamišljenim pogledom ‘iznad oblaka’ na sindikalni skup u Lisabon?!

    • Ako tako gledamo, a ne kao interes mainstream medija za DDJH, onda to stoji. Interes je bio i onda, bez obzira na sadržaj.

    • Ineteres je onda bio sarkastičan. Evo i WC papir NN je bio velika tema iste novine – mislite da je to zato jer se radi o genijalnom poslvonom potezu? 🙂

  • Ne želim biti zli prorok, ali dok ne naplate i zadnji BOV, sve je mrtvo slovo na papiru. Nitko sretniji od mene da ovo prođe, ali ne treba praviti ražanj dok zec još veselo trčkara šumom… Pogotovo ne u našim medijima koji danas dižu u nebesa, a sutra će pljuvati i naslađivati se…

   • mateje, onda nemojte biti prorok, pogledajte članak gdje PU kaže da će poslovati pozitivno neovisno o tim vojnim dealovima. Ovakvim forumaškim izjavama je mjesto, naravno, na ‘investicijskim’ forumima. 🙂

    • Tko se na mlijeko opeče, taj i u sisu puše 🙂

     Pročitao sam cijeli članak, puno je realniji od samog naslova. Posebno mi se sviđa citat Mazala: u 30 godina nestalo je mnogo firmi, mnogo novih nastalo, a svi još pričaju o velikom Đuri.

     Stvarno mi se čini kao realan, marljiv i čovjek koji je shvatio core probleme Đure. Osobno se nadam i profitabilnosti i velikim poslovima i zapošljavanju pa sutra ponovno i “velikom Đuri”.

    • Da, meni je intervju jako dobar … realan je čovjek i nikad nije istupao bezveze. Vidite da i navodi očekivanja od potpune popunjenosti vagona itd. … očekuje pozitivnu nulu i bez BOV-ova, iz sve snaeg su zagrizli u restrukturiranje, itd.

  • Bilo bi korisno i vrijeme je da opet bude gost Nu2.
   Kao ono na nogometnoj utakmici: “Gol (novi nastup) visi u zraku” 🙂

 10. Gledam i slušam danas ove pizdarije gdje će se predsjednica skućiti. Čitam u JL o planovima KGK za kadroviranja u vojsci, kome će skidati užegle, a kome lijepiti friške čvarke. I ne mogu vjerovati čime se cijela ta ekipa bavi, a mediji ih prate takoreći u direktnom prijenosu. Pa čemu služe i kome trebaju ti ljudi? Zamislite, gospođa bi smjenjivala generala Lovrića, sad kad je posao stoljeća skoro zgotovljen, u kojem je čovjek imao važnog udjela. Je l’ ima toliko pameti u ovoj zemlji da se stvar dovrši ? A poslije nek’ si međusobno kopaju oči i čupaju zdrave zube koliko hoće. Shvaća li itko u ovoj zemlji (uključujući i nju samu) da je gđa KGK vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH, ĐĐ u vlasništvu države preko 60%, a IDEX za manje od deset dana nakon inauguracije, na kojem se po svemu sudeći potpisuje ili ne potpisuje ugovor?! Pa arapski mediji sline zbog njenog izgleda, a njezin je posao da iskoristi publicitet, potrpa u avion sve relevantne ministre i ljude, a sama ako treba navuče najprostačkiju minicu, ako će to pomoći da šeici i ostali arapski feudalci donesu ispravnu odluku. Da sam na njenom mjestu, natjerao bih i muža da se preobrati na islam ako treba. 😀 A da sam njen muž, ako treba dokazao bih da nisam osunećen, pa prema tome ni Židov. 😀
  Domovina se biznisom i profitom voli. 🙂 I brani.

    • Predsjednik uprave Mazal u intervjuu krajem prosinca 2014 lokalnoj TV (izvor Youtube) na izravno postavljeno pitanje o poslovnom rezultatu najavio je gubitak 70 milijuna za 2014. Objavljen je gubitak 93 milijuna.

    • Mislim da se radi o big bath accounting, sada prikazati sto veci gubitak kako bi iduca ‘prva prava’ godina bila sto bolja.

 11. Jel bi ovo moglo značiti da je netko zainteresiran ući samo u jedan segment Đure, specijalna vozila ili im samo treba još kapitala, za, recimo, realizaciju nekog većeg posla?

  http://www.zse.hr/default.aspx?id=56051

  P.S. NEMAM dionice DDJH i nije nagovor na ništa, samo skretanje pažnje na vijest koja je upravo izašla.

   • Da, vjerojatno…. Jer je “unosom stvari i prava”, Pomislio sam radi “isključenja prava prvenstva ostalih postojećih dioničara”….

    Al nekakvo sređivanje svakako jest.

  • Po mom sudu uvjerljivo najjača vijest do sada (naravno, uzevši u obzir da ovo nije službeni izvor). A u nedavnom intervjuu je g. Mazal rekao da će Patria vjerojatno u slučaju dobijanja ovoga dio proizvodnje dati u ĐĐ. Svaki fond manager ili analitičar bi morao kupiti ovo … sjetite se samo kako nisu htjeli ni proučavati KORF, ‘jer je neinvestabilno i management mulja0 i odmahivali rukom na moje sugestije da bar dođu na skupštine i uvjere se uživo … nisu htjeli niti za 0 kuna (dolazak na GS) uzeti milijunske dobitne lutrijske listiće.

  • http://www.wam.ae/en/news/idex/1395276943029.html

   Vidjet ćemo koliko će ovo utjecati na dodjeljivanje ugovora za 8×8 AMV tijekom IDEX-a. Pitanje je šta UAE želi, ona mala narudžba Patria AMV od prije par godina je očito vodila izradi ovog vozila. Možda je ovo samo zalog za pregovaranje, a možda stvarno vjeruju da mogu samostalno napraviti 8×8 vozilo. Osobno ne vjerujem da će se ugovor za isporuku 600 8×8 vozila dodijeliti tijekom sajma, iako bih to osobno žarko želio (imam DDJH).

 12. A možda je bolja vijest o koruptivnim radnjama visokih dužnosnika RH koji se spominju u presudi suda u Finskoj. O tome treba pričati kako politiku treba isključiti iz ekonomije, barem na ovakav i ovakve načine. Nadamo se da pravosuđe i politika neće šutjeti dovjeka i glede PTKM !! Nada umire posljednja.

 13. Iz nacina na koji su ulagali se jasno vidi da ili ne znaju ili nece i nije ih briga. Ali su bas zbog toga mogli barem malo “riskirati” po onoj: kad je bal nek je bal…
  Zivo me zanima kako bi izgledao graf prinosa da je barem netko kupio korf u vecoj kolicini po 22 kn

 14. http://hr.seebiz.eu/duro-dakovic-holding-nemamo-veze-s-aferom-patria/ar-105521/

  http://www.defender.hr/republika-hrvatska/oruzane-snage/kako-je-patrijinih-16-milijuna-eur-zavrsilo-u-nicijim-hrvatskim-dzepovima.php
  …No, svejedno, sada bi u Hrvatskoj trebao početi lov na vještice. Traži se hitna istraga, a ona u Hrvatskoj zapravo traje već godinama bez rezultata. Kako baš sada? U trenutku kada Đuro Đaković ima velike izglede za dobivanjem poslova proizvodnje borbenih oklopnih vozila za Bliskom istoku, pa se treba umočiti u skandal Bartola Jerkovića jednog od čelnog ljudi kompanije i prikazati arapskom svijetu hrvatskog proizvođača u najlošijem svijetlu.

  http://www.defender.hr/republika-hrvatska/obrambena-politika/uskok-nema-dokaza-da-su-mesic-ili-druge-osobe-zahtijevale-ili-primile-mito-u-aferi-patria.php

  • Kako baš sada ? Zato što je upravo SADA finski sud objavio presudu ! A ne pitate se zašto je baš sada glavni protagonist van granica EU ( u sigurnoj Moskvi) i da li je priopćenje DORH-a zapravo dozvola za povratak u zasad sigurnu Hrvatsku. Slovenija je osudila predsjednika Janšu na zatvor: http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/slovenija-vrhovni-sud-odbacio-zalbe-janse-i-suosudjenika-u-slucaju-patria—359843.html u slučaju blizancu ovome.
   Finski tužitelji su izričito izjavili da će oni procesuirati samo finske državljane, a svaka država treba svoje.
   Ukoliko institucije pravne države u RH odrade svoj posao kod slučaja Patria, to će biti najveća moguća institucionalna potpora poslovanju i novim poslovima Đure Đakovića, neophodan i fantastičan vjetar u leđa, nadam se presudan. U suprotnom je zaista teško vjerovati u pozitivan scenarij. Minimalni standardi pravne države moraju biti poštivani i ne okrećite pilu naopako da ovo šteti ĐĐ. Rješenje korupcije podupire Đuru Đakovića i pretvara ga u moćnog i upješnog, prosperitetnog tržišnog lava.

   Večeras u Otvorenom g. Bakić u 21.45.
   Očekujem da se razjasni što je interes poduzetnika ovdje.
   Da li ćemo i dalje zabijati glavu u pijesak i propadati ili ipak evoluiramo kao društvo, nacija, država i ekonomija.
   Poslovi Đure Đakovića su jedan od zadnjih vagona zadnjeg vlaka kojega hvatamo ili ljudi moji biti će vrlo vrlo gadno. Da li je važnije da postanemo šot normalnija zemlja ili su važniji interesi gadnih uhljeba ?

   • g. Nenade pred kraj emisije kažete nešto u stilu: “sad kad napokon kod nas dolazi (ili čak da je već počela funkcionirati – nisam zapamtio točno) tržišna ekonomija…”
    Temeljem čega imate takvo mišljenje? Tu dolje na terenu sve po starom (rodijačko – partijski kapitalizam te vladavina birokracije i uhljeba kao građana prvog reda). A niti od budućnosti se ne očekuju pozitivne promjene (sjaši Murta…).

    • Ma zbrkao sam se … nije mi išlo, a vrijeme vrlo kratko. Htio sam reći nešto kao ‘Sad kad imamo predjsednicu koja razumije (tržišno) gospodarstvo …’ u smislu da bi ona sad trebala obratiti pažnju na ĐĐ.

 15. Mislim da je nastup opet bio dobar jer ste ustvari i bili pozvani iz pozicije jednog od najvećih dioničara tako da je, bar po meni, taj diskurs koji ste prebacili prema predsjednici pa i upravio taj dio izjave da je počela funkcionirati tržišna ekonomija ima svoju jeku u glavama ljudi..sve u svemu osnovna poruka i Vas i g. Miljevića je ono što je bitno u cijelom slučaju.

  lp

  • A baš je i finski sud mogao odluku donijeti u 3 mjesecu, a ne bas neposredno pred IDEX 2015, pa njihova firma je pred dobivanjem unosnog posla…no vjerujem/nadam se da ovo nece utjecati na posao sa UAE za Patriu-Ddjh.

  • Izvanredan članak!!!

   A dva detalja i naglaska čine mi se ključnima. Prije svega transfer tehnologije koji je Đuro dobio od Patrie. I to ne tehnologiju prošle i pretprošle generacije, koja se u naprednim zemljama napušta i zamjenjuje novijom, već najrecentniju, vrlo konkurentnu i kompetitivnu u svjetskim razmjerima. Što kaže Nenad Mercedes među BOV-ovima. 🙂 Velika je stvar što je Đuro, uza sve interne probleme, dokazao da je sposoban u vrlo kratkom vremenu ne samo usvojiti znanje i tehnologiju, već pripremiti i pokrenuti proizvodnju. Meni se ta činjenica čini strašno važnom u kontekstu moguće privatizacije. Nije bitna samo privatizacija, nego naći i privući najkvalitetnije i tehnološki najnaprednije moguće kupce. Dokazavši da može vrlo brzo usvojiti naprednu tehnologiju, veća je vjerojatnost da će Đuro privući takve kupce, koji proizvode kompleksne i tehnološki vrlo zahtjevne proizvode s višom dodanom vrijednošću. Još ako kupac bude netko kome core business nije vojni, to bi bilo idealno. 🙂 Tradiciju, pa i određene reference i kompetencije izvan vojnog segmenta, Đuro nesumnjivo ima.

   Druga važna stvar je offset od 150%. Ako dobro razumijem, to bi značilo, ako je RH od Patrie nabavila vozila za 180 milijuna €, Patria zauzvrat ima obavezu u budućim poslovima koje dobije na trećim tržištima, dati Đuri ućešća u njima za najmanje 270 milijuna €?! Za par dana je IDEX u Dubaiju, na kojem će se najvjerojatnije objelodaniti da li je Patria dobila ugovor za 600 vozila u UAE ili ne. Ako ga doista dobiju, vrijednost posla je skoro milijardu nečega, i to samo za vozila! Cijena dodatno raste ovisno o borbenom kompletu. Trenutni kapacitet Đure je jedno vozilo na tjedan, uz dodatne organizacijske prilagodbe, maksimalno mogu dići kapacitet na dva vozila tjedno. To su riječi g. Mazala, ako on laže, lažem i ja. A čovjek mi ne djeluje kao lažljivac i bezveznjak. 🙂 Dodatno, znamo da su poljski kapaciteti barem cijelu ovu godinu zauzeti proizvodnjom za njihovu vojsku, i lako je moguće da Đurino učešće u ovom konkretnom poslu ako se ostvari, bude i veće od ovih garancija. U tom slučaju Đuro ima posla za najmanje dvije godine rada maksimalnim kapacitetom. U sve to nije uključen mogući posao sa Kuvajtom za 100 vozila, koji će ako se ostvari biti isključivo Đurin ugovor i posao, modernizacija 84-rki, perspektive za Irak…

   Malo ću zagnjaviti s time zašto je Patria Mercedes među takvim strojevima, i po mom dubokom uvjerenju, u borbama daleko korisniji i učinkovitiji stroj od bilo kakvog tenka. Kad ste vojnik obično morate pješice, često i pod paljbom, prijeći pet i više km da bi došli do mjesta gdje prihvaćate borbu. Dakle, borbu prihvaćate već umorni, a ako ste putem imali gubitaka, barem malo demoralizirani. BOV vas dovodi do mjesta prihvata borbe velikom brzinom, relativno sigurne i zaštićene od protivničke vatre putem(iako je u nekim dijelovima podoklopljen, zbog velike brzine, manevarskih sposobnosti i sposobnosti svladavanja vrlo teških prepreka i terena, protivnik sa protuoklopom doista mora biti majstor da bi ga pogodio i nema pravo na grešku), vojnici izlaze i prihvaćaju borbu odmorni i maksimalno fokusirani i nabrijani, cijelo vrijeme štićeni i podržavani vrlo preciznom i intenzivnom vatrom iz BOV-a. Jer u takvim situacijama ne trebate razornu moć tenka. U verziji sa Kongsbergom, malo karikiram, strijelac gotovo da ne mora ni biti u vozilu. Mogao bi pijuckati kavu na špici dok puca. 🙂 Da sam vojnik takva stvar bi mi vrijedila više od bilo čega. Da smo u našem ratu imali taj stroj, mnogi momci danas bi bili živi, a neke bitke koje smo izgubili, dobili bi sa lakoćom. Da Ukrajinci imaju tu stvar, Rusi bi se puno teže odlučili za napad, okupaciju i aneksiju dijela teritorija. Jer bi puno skuplje platili tu ambiciju.
   Ne zamjerite, samo sam htio približiti zašto je stroj superioran u namjeni za koju je proizveden. I stoga vrlo poželjan svakome tko ima potrebu za nečim takvim.

   A ako je netko u cijeloj toj priči uzeo pinku koja ga ne pripada, zna se procedura. I neka svako za se travu pase. 🙂

 16. Stvar je u tome da kod ĐĐ-a u bilo kojem poslu nikada nije bilo upitno znanje i sposobnosti radnika. Može netko pričati što želi, ali ti su ljudi gradili tenkove, lokomotive, nuklearne elektrane, mostove, etc. To nije palo s neba, za to se moralo puno znanja usvojiti. Međutim, vlasnik, menadžment i tehnologija to nisu popratili. Samo postojanje holdinga je danas vrlo upitno, po meni i nepotrebno. Holding je imao smisla dok je u SOUR-u bilo 16 firmi, danas grupa ne treba holding, pa svaka firma dodatno još svoju upravu već bi sve trebalo centralizirati. Vlasnik, mila nam država, ne zna bi li piškila ili bi kakila. Tehnologija je nažalost u mnogim dijelovima grupe još uvijek hladnoratovska. To se mijenja u zadnje vrijeme, uređuju se i prostori “iza kapije”, radnici se čude uvođenju nekih stvari o kojima su do sada gledali samo na TV-u. Prije par godina su neki zaposleni preko agencija za posredovanje, dobro rat nije izbio zbog toga 🙂

  A treba li USKOK u ĐĐ-u? Treba, i to ne danas, nego još prekjučer. Malo je firmi koje su očerupane kako je ĐĐ očerupan, od strane države (masa strojeva koja je završila u Gredelju i Končaru), lokalnih kokošara (guglati VAM-ing), pa i do samih radnika koji su milijun puta trajno posuđivali neke strojeve, samo da si kuće sagrade…

  Nadam se da je konačno svim tim balkanskim igrama došao kraj i da od idućeg tjedna ĐĐ okreće novu stranicu

  • Pa jel ljudi ne smiju pokazazi sto su napravili? Mislim da ovo vozilo trenutno nije prijetnja Patriji, cisto iz razloga jer nije u serijskoj proizvodnji. Ipak, to ne znaci da ce ugovor i biti potpisan ovaj tjedan. Sto pak dalje ne znaci da neki drugi nece biti potpisan 🙂

   • Mislim da je ovo prototip. Nije ni na sajam došao na vlastiti pogon, a kamoli prošao testiranja i sl. Vjerojatno je namijenjen završnom cjenkanju prije konačnog dogovora.

  • Nisu saudijci već emiracani ti koji su ga napravili. Pogledajte listu partnera BAE, Rheinmettal i rusi to nije dimna zavjesa. Također ovdje

   http://www.4-traders.com/IDEX-CORPORATION-13044/news/IDEX–EDT-unveils-armoured-fighting-vehicle-19913293/

   jasno piše da su testiranja već napravljena i da je vozilo spremno za proizvodnju. Mislim da je patria ovdje izgubila i sada gledajuci sa vremenskim odmakom kao pravi generali iz fotelje možemo točno reći kada – kada su pristali prodati malu seriju prije nekoliko godina bez obveze kupnje.

   Dobra vijest u svemu tome jest što to nimalo ne utječe na Kuvajt. Tamo su testiranja završila i ponude su predane. Ovo će naravno utjecati na cijenu ddjh na burzi ali takav je to biznis.

   • Mislim da je praktički nemoguće napraviti vjerodostojnog konkurenta ovako iz ničega, ovo naravno ima status prototipa.
    Ako Emiratima treba vozilo, a okružje je vrlo negudno, onda im treba pravo vozilo.
    Emirati su morali nešto prikazati, kad već na tome rade godinama, ali zaista mislim da ovo nije konkurent.
    Naravno, mislim da ovo znači da ne može biti potpisa s Patrijom na ovom sajmu, jer bi izgledalo preglupo, ali da ne smanjuje šansu da se za koji mjesec u tišini potpiše ugovor.

    • Znači tender gdje su 2 glavna kandidata bili Patria i Nexter je poništen? Isprika na možda banalnom pitanju.

    • Uz gore navedene partnere nije nemoguće. Možda je to uvjet za dobivanje stvarno velikih i profitabilnih poslova. BAE se natječe u regiji sa francuzima svojim eurofighterom. To su veliki poslovi a oklopna vozila ne spadaju novčano u tu kategoriju. Dapače za tvrtke iz prve lige tipa Lockheed ili BAE ovo je financijski macji kašalj i možda gledaju na takvu pomoć kao offset za dobivanje velikih poslova (avioni, brodovi i sl.).

     Pogledajte ovdje
     http://m.thenational.ae/business/technology/idex-2015-emirates-defense-technology-puts-prototype-of-8×8-armoured-vehicle-on-show

     Čini mi se jasno i veoma određeno gdje stvari idu. Naravno već sam gore napisao ovo ne utječe na Kuvajt stvari su predaleko otišle ali u budućim natječajima (pogotovo u arapskim zamljama) izgleda da polako dolazi novi konkurent.

     Naravno kao malom dioničaru ddjh i meni bi bila Vaša analiza draža i ne bi mi bilo krivo da se pokaže da nisam u pravu. Moguće je da se takvim manevrom (prikaz prototipa) čuva obraz i spašava od velike sramote. Ipak su emiracani uložili dosta novca i vremena da ne prikazu baš ništa. Kvaka je u tome što mi kao vanjski promatrači ne poznajemo unutrasnju dinamiku UAE i možemo samo nagađati. Osobno se za mene ništa bitno nije promijenilo te ako cijena na burzi nastavi padati namjeravam dokupljivati. Ali mislim posto dosta ulagača( i špekulanata) prati blog da je fer da se i suprotno mišljenje vidi.

    • Ovo je praktički u fazi pred-prototipa, ako UAE treba BOV ove godine, to nije za njih … u ovakvoj situaciji u Zaljevu (ISIL) mislim da im nije baš za čekati do ljeta da ga testiraju, pa onda dodatni razvoj …

     “The Abu Dhabi-based Emirates Defense Technology (EDT) is targeting sales of its new 8×8 armoured vehicle to armed forces in the UAE and the wider region after trials this summer, said the company’s chief executive, Mohamed Al Suwaidi.”

 17. Na taj način i ja razmišljam kolega Dandy,kod arapa su cjenkanja uobičajena trgovina jer ako se ne cjenkaš smatraju to uvredom tako da je prezentacija ovog prototipa malo sofisticiraniji način cjenkanja a do proizvodnje će proteći još poprilično vremena. Kao što kaže stara “Nisam dovoljno bogat da bi kupovao jeftine stvari.”

  • Nadao sam se da su cjenkanja vec obavili do sada te da ce biti i objave potpisa ugovora na IDEX-u…mozda jo i bude:)

 18. UAE su potpisali nekoliko ogromnih ugovora danas s domaćim kompanijama, ali se ni jedan ne odnosi na BOV 8×8. Ako su već dijelili ugovore i novce šakom i kapom, a na linku koji slijedi se vidi da jesu, pa mogli su onda potpisati i za ovu Enigmu?! Valjda imaju razlog zašto nisu 🙂

  http://www.thenational.ae/business/technology/idex-2015-big-deals-for-uae-companies-at-defence-show

  Kad smo kod Enigme, trenutno u kinima igra odličan film, Igra imitacije, vrijedi pogledati 🙂

 19. http://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/najave/11103-izaslanstvo-gs-os-rh-u-posjetu-oru%C5%BEanim-snagama-dr%C5%BEave-katar-23022015.html
  Izaslanstvo Glavnog stožera OS RH predvođeno načelnikom GS OS RH generalom zbora Dragom Lovrićem, u vremenu od 23. do 26. veljače 2015., boravit će u uzvratnom službenom posjetu Državi Katar i Oružanim snagama Države Katar.

  Službeni posjet organiziran je na poziv načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Države Katar general bojnika Ghanim Bin Shaheen Al-Ghanima. Tijekom posjeta razgovarat će se o nastavku suradnje dviju oružanih snaga u području obuke te o mogućnostima vojno-tehničke suradnje.

  • Svaka čast, generale! Radite veliki posao za zemlju i nacionalnu ekonomiju. Sve i da nekim čudom ne bude baš ništa nigdje ništa od posla za Đuru, sa gornjom tvrdnjom bi se vrlo vjerojatno složile firme koje su već dobile ozbiljne poslove u vojnom segmentu. Vjerojatno će svratiti na IDEX i tamo imati ozbiljne razgovore. Ne zaboravimo da je ljetos u Hrvatskoj bio i šef saudijske vojske. Možda je izgubio važnost i utjecaj u dvorskim preslagivanjima nakon smrti suverena, ali ako nije, za očekivati je da će se i taj proces nastaviti.

   A što se predsjednice tiče, lucidni Antun bi rekao: “Kako koji, tako gori!” Nije još bila sigurna ni gdje želi sjediti, ali već je bila sigurna koga će postaviti, a koga smijeniti u vojsci. I to onako ofrlje iz rukava. Nevjerojatno! S većim marom i više mentalnog angažmana uskladila bi boju cipela i kostima. Nažalost, za sada je predsjednica totalno razočaranje, tim više jer sam očekivao više. Barem to da shvaća osjetljivost i važnost funkcioniranja vojnog sustava. Razočaranje je tim veće, gledajući glupu jučerašnju reakciju. Sve i da je Milanoviću namjera bila provokacija, progutala je cijelu udicu, svom snagom poput kakvog soma. Sve to zasada mi jedino ukazuje na kognitivnu potkapacitiranost. Njenu ili tima koji je savjetuje i brifira.

 20. http://www.defender.hr/republika-hrvatska/vojna-industrija/morh-ugovorio-nastavak-generalne-revizije-tenkova-za-4-milijuna-kuna.php
  MORH i tvrtka Đuro Đaković-Specijalna vozila ugovorili su 09.siječnja nastavak generalne revizije tenkova M-84. u vrijednosti 4 milijuna kuna, doznaje Defender.hr. Tvrtka Đuro Đaković-Specijalna vozila d.d. za potreba MORH-a započela je Generalnu reviziju tenkova u 2013. godini, a ista je nastavljena u 2014. godini te je u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima obavljena kvalitetna revizija na određenom broja tenkova M84.

  Generalnu reviziju tenkova provodi tvrtka Đuro Đaković-Specijalna vozila d.d. iz Slavonskog Broda koja je i proizvođač tenkova M84 i jedina ima tehničke i stručne sposobnosti za izvršenje generalne revizije. U 2015. godini planirani iznos sredstava je 5.000,000,00 kn s PDV-om za generalnu reviziju dodatne količine tenkova.

  • Ako mi je google dobro preveo, australska Vlada planira u idućem razdoblju potrošiti blizu 7 milijardi US$ na modernizaciju i novo naoružanje, a oklopnjaci su dio toga, planirani u količini od 225 komada. Na natječaj Patria namjerava izaći u suradnji sa BAE, a proizvodnju organizirati lokalno, ako pobijede. Po svemu sudeći na ovom konkretnom natječaju nema mesa za Đuru. 🙂 Međutim, ako je vjerovati Wall Streetu, širom svijeta će biti toliko natječaja i narudžbi, da bi veći problem trebalo biti kako sve to odraditi i isporučiti, nego kako dobiti poslove.

 21. dandy tom logikom bi bilo najprofitabilnije da cijela Europa zarati međusobno, međutim koliki bi bio oprtunitetni trošak za ljudsku rasu? Znamo kakve su posljedice bile u prošlom stoljeću. Ne bi tu zadovoljno trljao ruke, jer od drveta treba vidjeti i šumu.

  • Topusko, pucate u krivu metu, militaristički rečeno. 🙂 Ionako me takvim smatrate, i teško da Vas mogu razuvjeriti da to nije tako. Gore sam komentirao i prevodio linkove koje su drugi stavili, zato jer smo svi dioničari i imamo interes da bude posla za Đuru i svi skupa zaradimo. Jesmo li zbog toga svi militaristi? Ako jesmo onda je takva i cijela država jer u Đuri ima 60% vlasništva. Stoga sam i kao građanin zainteresiran da država negdje zaradi, a ne samo gubi novac. A posao koji se smiješi nosi između 0,5 i 1% BDP-a. Kao građanin, radije bih da svi skupa budemo svake godine 1% bogatiji samo po toj osnovi, makar nas smatrali ratobornim bitangama, negoli svake godine za isti postotak siromašniji, a smatraju nas plemenitim budalama, koje rade u korist vlastite štete. Vojni biznis je još uvijek legalan. Dok god je tako, moraliziranja u tom smislu su besplodna i bespotrebna. Tako gledajući, vegani mogu optužiti dioničare Vupika da su psihopati, jer u toj firmi kolju svinje. 🙂

   Svjedočimo agresivnoj ruskoj politici, u prošlosti smo imali agresivnu srpsku, kojoj smo i sami bili žrtve. Kako siledžije samo silu razumiju, onda je logično da moraš biti jači od njih, ako ne želiš da prijetnje pretvore u djela. Tako da ovakve efikasne igračke, paradoksalno, doprinose miru, a ne ratu. 🙂

  • S obzirom da je IDEX 2015 gotov te da odluka o BOV 8×8 nije jos sluzbeno donesena, postoje li barem neka saznanja o tome kada bi se konacna odluka od 600 BOV za UAE mogla donijeti?
   Neki raniji izvjestaji na Tactical reportu su spominjali kraj 2014, pa je IDEX 2015 bio izgledan…no za sada smo bez sluzbene odluke…

   • Kako ste zaključili da više nije nimalo izgledno da Patria dobije tender u UAE?
    Da li ste kupili cijeli članak pa je tamo takva teza podrobnije argumentirana?
    Naime, iz besplatnog dijela članka se može iščitati samo informacija da je na sajmu prikazan prototip Enigme (što znamo) i poziva se na čitanje cijelog članka koji bi trebao razjasniti kakvog je to utjecaja na tender

    • Kupio sam. Držim fige da Patria ipak dobije ovaj posao, no prema ovom zadnjem članku Enigma je u prednosti.

  • Ako su raniji izvještaji sa Tactical reporta bili samo igre, možda su i ovi sada koji favoriziraju Enigmu to isto?
   Kako je netko već ranije pisao, cjenjkanje bi moglo biti dobar povod za tako nešto

 22. Do kada traje sajam? Nije li rečeno da će za trajanje sajma biti objavljeni rezultati natječaja? Osobno bi mi bilo neozbiljno da nakon svih pregovora i ispitivanja na natječaju prođe tek skrpano vozilo bilo ono i od domaćeg proizvođača.

 23. Hvala vam Darko i Marko na odgovoru. Ako ne kupi sadašnja garnitura na vlasti kupovati će njihova djeca. Vrag odnija prišu.

 24. http://hr.seebiz.eu/proizvodaci-vojne-opreme-s-velikim-prilikama-za-poslove-u-azerbajdzanu/ar-107167/
  ZAGREB – “Hrvatska obrambena industrija iako mlada, svojom se kvalitetom nametnula na svjetskim tržištima i danas je globalno prepoznatljiva o čemu govori i podatak o povećanju izvoza za čak 90 posto u posljednje dvije godine”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović prilikom jučerašnjeg posjeta ministra obrane Republike Azerbajdžana generala zbora Zakira Hasanova, koji se sa svojim suradnicima susreo u HGK sa predstavnicima desetak hrvatskih tvrtki obrambene industrije: Adria-Mar Shipbuilding, Agencija Alan, Dok-Ing, Đuro Đaković specijalna, Atir, HS Produkt, Inkop, Insig2, Kap-Ko te Šestan-Busch. „S hrvatskom vojnom industrijom već smo razvili dobru suradnju, ali postoje velike mogućnosti i za njezino daljnje unapređivanje, osobito u području nabave vojne opreme te remonta starih vojnih brodova za što će sigurno biti uspostavljeni kontakti, kazao je ministar obrane Republike Azerbajdžana, general zbora Zakir Hasanov.

  General Milan Knežević, član uprave Agencije Alan predstavio je mogućnosti i proizvodne kapacitete hrvatske vojne industrije, iza koje stoji Vlada RH, istaknuvši kako ona može ponuditi desetak proizvoda najviše svjetske klase po pristupačnim cijenama. Kako je istaknuo, među ostalim, vrlo uspješne izvozne rezultate postiže tvrtka HS Produkt koja je do sada plasirala tri milijuna komada pištolja na zahtjevno američko tržište, te tvrtka Šestan Bush, čije su vojne kacige među najcjenjenijima na svjetskom tržištu vojne opreme, kazao je Knežević.

  Mogućnosti proizvodnje te remonta vojnih brodova predstavila je tvrtka Adria-Mar Shipbuilding. Dok-Ing predstavio je daljinske upravljive strojeve za razminiranje, a Đuro Đaković svoju proizvodnju oklopnih borbenih vozila. Tvrtka Inkop proizvodnju čizama za vojsku i policiju, a tvrtka Insig2 integrirane sustave sigurnosti. Tvrtka Kap-Ko ponudila je proizvodnju vojnih odora, a tvrtka Šestan-Busch je već poslala kontingent od 5000 vojnih kaciga za potrebe oružanih snaga Azerbajdžana.

  Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih 11 mjeseci 2014. godine ukupna robna razmjena između Hrvatske i Azerbajdžana iznosila je 353,7 milijuna USD što je porast od 61 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Izvoz je porastao čak 147 posto, dok je uvoz veći za 59 posto u odnosu na 2013. godinu.

 25. Ovo što država daje dionice braniteljima da li bi se moglo pdortumačiti kao uvjerenje države u održivo poslovanje i u fall back varijanti (bez poslova s BOV-ovima i stanicama, što ne može znati). Naime bilo bi apsurdno da im pogotovo u ovakvoj situaciji da te dionice, a poslovanje bude neodrživo? Možda zna nešto o ostvarenju poslovnog plana ili poslovima što mi ne znamo?

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/braniteljima-dionice-uro-akovic-holdinga-292337

  • Moja prva pomisao bila je – gasenje braniteljskog pozara i smirivanje “satorasa” tj. vladin crisis managment. Zasto dionice Duro Dakovica? Iz banalnog razloga sto se radi o industriji koju branitelji poznaju, a postize se jak sentimentalan efekt. Da je kojim slucajem trebalo rijesiti nacionalni problem pobunjenog hotelskog osoblja, dali bi dionice neke hotelske firme iz drzavog portfelja. No, nije iskljuceno da znaju nesto sto mi neznamo.

  • a ne mislite da je povezano sa prosvjedima? ne vjerujem da Vlada ima kapaciteta za tako slojevito razmišljanje i slanje nečega što nije poruka jasna svima (npr. rezanje vrpce)

   • Pa sve je moguće, ali mislim da su u ovom slučaju dobro upoznati s poslovnim planovima itd. jer su nedavno donijeli odluku o dokapitalizaciji. Mislim da su ovdje upućeni u stvari. Rad se samo o nekih 15 mil. kn nominalno, odnosno 25 tržišno, to je po mom sudu premala svota da bi se blamirali, velik je tu reputacijski rizik.

    • Nenade, zar vi stvarno mislite da je država ušla u dokapitalizaciju jer je upoznata s održivim poslovnim planovima ili da se ona brine o tamo nekom reputacijskom riziku? Pa mi živimo u slučajnoj državi, u kojoj postoje samo dvije vrste ponašanja, ono stihijsko, entropijsko ili pak s NAŠIM planom koje je u pravilu kriminalno i koruptivno.

    • Mislim da je ušla u dokapitalizaciju da ‘spasi firmu’ (politička odluka), tu se slažemo. Ali mislim da ovdje zna zašto ovo daje braniteljima.

 26. Nešto se iza brda valja…s obzirom da na IDEXu nije bilo službenog priopćenja od strane UAE da se posao sa Patrijom neće dogovoriti već će se ići na proizvodnju vlastitog “prototipa” Enigme a znamo da bi to moglo potrajati nekoliko godina te najavljeno dijeljenje dionica nezadovoljnim braniteljima slažem se sa Nenadovim mišljenjem da je država bolje upućena od nas samih. Kod dogovaranja velikih poslova uobičajena praksa je “šutnja je zlato”…

 27. Supruga PU bila je savjetnica bivšeg predsjednika. Da je bilo želje/potrebe za sastanak s predsjednikom, sigurno se moglo riješiti. Meni ovo ne liči na PR sastanak, ima mnogo drugih firmi koje bi se prije progurale kod sadašnje predsjednice, posebice iz HDZ-ove glasačke mašinerije. Ovo mi ipak liči na nešto drugo, vrlo namjenski sastanak koji je samo jedna u nizu kockica velikog mozaika.

  • Ako se sjećate, prije jedno mjesec dana sam bio u Otvorenom, tema Đuro … pristao sam doći u emisiju makar sam morao voziti sa skijanja 5 sati (i nazad), i jedna od ključnih stvari koje sam bio rekao je da Predsjednica treba obratiti posebnu pažnju na ĐĐ, upravo zbog njene orijentiranosti gospodarstvu i kompetencija u NATO.

 28. http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/industrija/izdvojeni_elektromont_cini_se_nece_biti_ugasen.aspx#.VSNvNNysWcA

  Radnici spremni za osnivanje tvrtke i nastavak proizvodnje
  SLAVONSKI BROD – Plan restrukturiranja Đu­re Đakovića u tvrtki Elektromont, čini se, razvija se u dobrom smjeru. Najavu uprave o izdvajanju ove tvrtke iz sastava Holdinga mnogi su, osobito sindi­kati, dočekali sa skepsom, misleći kako če rezultat toga biti njezino gašenje i odlazak stotinjak radnika na biro.

  Međutim, postiza­nje dogovora o potporama i najavljeno potpisivanje socijalno-gospodarskog spo­razuma rezultirali su sve većim interesom radnika za osnivanje nove tvrtke i nastavak rada u drugačijim okolnostima, ali pod istim imenom.

  – Plan restruktu­riranja odvija se u skladu s postavljenim strateškim odrednicama i, kako sada stoje stvari, bit če realiziran – kaže Zdravko Stipetić, di­rektor ĐĐ Elektromonta.

  Prema njegovim riječima, planom je predviđeno osni­vanje nove tvrtke u koju bi se zainteresirani radni­ci uključili kao dioničari, uz osiguravanje povoljnih ugovora o najmu prostora i prodaji opreme. Radnici će novu tvrtku osnovati sredstvima iz dijela otpremnina, čiji iznos je zajamčen kolek­tivnim ugovorom.

 29. Nekako me trenutno vijest oko tendera za UAE i Patriu (koja nikako da se objavi) više zanima od ovoga…no želim im sreću na tržištu svejedno:)

  • Po meni, to je pogresno razmisljanje. Djuro se mora ocistiti od svih tumora, a Elektromont je to nazalost. Inace bi se i s potencijalnim ugovorima na Bliskom istoku, koji su sve samo ne sigurni, mogla ponoviti prica kao s nasim BOV-ima kada se profitna marza mjerila u promilima…

  • Evo popisa svih ugovora koje sam našao da su objavljeni na ZSE od početka 2013. (molim dopunite ako sam što propustio), valjda se radi o većim ugovorima koji se objavljuju. Samo ova tri ugovora od početka 2015. su zajedno 330 mil. kn, a svi ugovori objavljeni u 2013. i 2014. su oko 460.:

   Naručilac Vrijednost mil. kn
   15.04.2013. JANAF 118
   15.05.2013. Atir Rail 46
   17.05.2013. MORH 112
   02.08.2013. HŽ 17
   14.10.2013. INA 17
   31.10.2013. INA 32
   29.11.2013. HEP 49
   14.01.2014. INA 28
   08.08.2014. Ermewa 27
   12.09.2014. MORH 13
   21.01.2015. Ermewa 61
   10.04.2015. HEP 125
   15.04.2015. HEP 146

  • Ovakvi ugovori ce vratiti Đuru u pozitivu. Ugovore u vojnom programu treba ocekivati, ali ne smije se dozvoliti potpuna ovisnost o njima. Prodaja i marketing moraju jos puno, puno ovakvih poslova osigurati. Za pocetak, ne bi bilo zgorega prevesti web stranicu na arapski 🙂

   • 🙂 vazno nam je to i zato da mozemo neke slicne buduce projekte vrednovati u konkretnim ili odokativnim brojkama.
    Ma meni je najvaznije da Đuro nece propast, suprotno zeljama mnogih koji nemaju dionice Đure 🙂

    • Evo i grafikona koji prikazuje ugovorene ugovore:

     ddjh objavljeni ugovori

     Mislim da su već ovime na putu da prebace plan za jedan od dva segmenta,’Industrijska rješenja’ (drugi je ‘specijalna vozila’) za dvije godine, koji je na 143 mil. kn za 2015. i 178 mil. kn za 2016.

     Ovaj posao je dakle oko 270 mil. kn, recimo da je više od pola za ĐĐ (jer je nosilac konzorcija), to je već pola plana za dvije godine. A tek je počela 2014., te naravno imamo i projekte koji se rade, a ugovoreni su ranije, te naravno i manje projekte koji se ne objavljuju.

     Istvoremeno je direktna troškovna baza smanjena zbog modernizacije postrojenja (investicija cca. 100 mil. kn), a plan restrukturiranja ide kako je najavljeno: smanjenje broja radnika plus izdvajanje gubitaša Elektromonta.

     Znači mislim da će ĐĐ u očima mnogih sada prijeći iz priče s ‘binarnim’ ishodom: Propast ili veliki uspjeh, u priču koja je u gorem scenariju održiva iako ne spektakularna, ali u pozitivnom scenariju može biti izuzetna.

     O tome imamo više i u ovom članku u Globusu: Globus DDJH 2015.

 30. 22.-24.4. u Splitu traje sajam vojne opreme i tehnologije ASDA 2015. Još jedna odlična prilika za prikazati svijetu što se može u ĐĐ-u.

 31. http://www.duro-dakovic.com/press_centar/novosti/nakon_osijeka_duro_dakovic_potpisao_ugovor_o_izgradnji_kogeneracijske_elektrane_u_sisku.aspx

  Danas je u Sisku potpisan ugovor o izgradnji kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Sisak 2 MWe/10 MWt u vrijednosti od 18,95 milijuna eura.

  Ugovor su potpisali u ime konzorcija izvođača radova (Đuro Đaković Holding d.d. i nizozemski HOST B.V.) predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal, a u ime Hrvatske elektroprivrede predsjednik Uprave Perica Jukić.

  Prošlog tjedna HEP je s istim konzorcijem izvođača potpisao ugovor za izgradnju kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Osijek 2MWe/10 MWt.

  Ukupna vrijednost obje investicije iznosi više od 35 milijuna eura.

  „Projektom izgradnje kogeneracijskih elektrana u Sisku i Osijeku Đuro Đaković snažnije zalazi u područje obnovljivih izvora energije. Značajan je to doprinos čvršćem pozicioniranju tvrtke u ovom perspektivnom sektoru s evidentnim potencijalom rasta. Širina proizvoda i usluga Đure Đakovića te osobito naše bogato iskustvo i reference u energetici omogućili su nam dugogodišnje partnerstvo s HEP-om koje se potvrđuje i ovim projektima.

  Na izgradnji kogeneracijskih elektrana u Sisku i Osijeku radimo zajedno s inozemnom tvrtkom koja je dugi niz godina prisutna na zahtjevnom EU tržištu. Time smo dodatno zajamčili primjenu najboljih praksi i najsuvremenijih tehnologija u realizaciji HEP-ovih projekata”, izjavio je predsjednik Uprave Tomislav Mazal.

 32. Zanimljivo: http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/378782/Hrvatska-otvara-veleposlanstvo-u-Kuvajtu.html

  nastavno na ovo: http://zse.hr/userdocsimages/novosti/9TAgfCdBq4Kjp5hg9JFsNw==.pdf

  Kaže: “Glasnogovornica MVEP-a Danijela Barišić ističe kako postoji obostrana želja Kuvajta i Hrvatske da se jačaju gospodarski odnosi i u tom smislu postoji realna i obostrana želja da se hrvatske tvrtke iz vojnog i građevinskog sektora natječu za poslove na velikim projektima. “

 33. http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/industrija/predsjednica_u_razgovoru_s_predstavnicima_uprave.aspx#.VTnyXtLtlBc
  Predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović na sajmu u Splitu posjetila izložbeni prostor Đure Đakovića.
  SLAVONSKI BROD/SPLIT – Na sajmu vojne industrije ASDA 2015., koji se održava u Splitu, danas je boravila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Tom prigodom predsjednica je posjetila i izliožbeni prostor Đuro Đaković Specijalnih vozila, koji se na sajmu vojne industrije uz ostale predstavljaju i s vozilom Patria. Predjednicu Grabar Kitarović ugostio je predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga, Tomislav Mazal.

  Podjestimo, na sajmu ASDA ove godine izlaže više od 100 tvrtki iz zemlje i svijeta, a posjetitelji sajma su predstavnici oružanih snaga i ministarstava obrana i unutarnjih poslova raznih zemalja te predstavnici brojnih proizvođača vojne opreme i tehnologije. Hoće li i koliko rezultata donijeti Đurino predstavljanje u Splitu tek će se vidjeti.

 34. Još jedna potencijalna prilika … nadam se da će neka od njih ‘upaliti’, a onda bi to po mom sudu bio prijelomni trenutak, pogotovo s obzirom na aktiviranje poslovanja u vagonima i energetici:

  ddjh slovaci

 35. Zasigurno ulagači ne vjeruju u dionice Đure jer zadnji dani trgovanja, a posebno trend današnjeg dana to potvrđuju. Iskreno da imam slobodnih financijskih sredstava ja bi dokupio jer vjerujem da do kraja godine će trend biti znatno drugačiji

 36. https://www.tacticalreport.com/view_news/Saudi-Prince-Mohammad-Patria-and-8×8-vehicles/4628

  Saudi Deputy Crown Prince Mohammad Bin Salman Bin Abdulaziz, who also acts as Defence Minister, is said to have intention to reinforce cooperation with Patria in favor of the Royal Saudi Land Forces (RSLF). The following 304-word report sheds light on the subject and tells what about Patria’s plans to supply the RSLF with 8×8 vehicles and what about its competitors.

   • Isti portal sad navodi da i Irak krece u nabavku BOV-a u varijantama 8×8 i 6×6 s EU trzista. Emirati, Kuvajt, Saudijska Arabija, Slovacka, Irak – mislim da se bez imalo dvojbi moze reci da ce do kraja godine barem jedan posao pripasti Djuri. Osobno, navijam za Kuvajt 🙂

 37. Mozda trziste kapitala akceptira slicne vijesti koje iako ne znače definitivno dobivanje posla zasigurno pokazuju potencijal koji je pitanje vremena kada će se realizirati

  • Mozda bi trziste kapitala i reagiralo kad bi to bilo neko drugo trziste a ne hrvatsko. Druga stvar vezana za DDJH i ne reagiranje je dodjela dionica braniteljima koji naravno, kao pravi hrvati, prodaju u bescjenje te iste dionice i hebu sve po spisku CERP-u zato sto im je dodijelio bas te. Sto nije dodijelilo INU ? 😉

 38. Meni je malo preskupo, ali i opis reporta je zanimljiv sam po sebi pa ako nekoga zanima naisao sam nedavno na ovo:
  http://finance.yahoo.com/news/military-ground-vehicle-maintenance-repair-192200557.html;_ylt=AwrC0F_IK4BVDnsARpeTmYlQ;_ylu=X3oDMTBya2tiZ2YyBGNvbG8DYmYxBHBvcwM1BHZ0aWQDBHNlYwNzYw–

  Bilo bi mi zanimljivo znati da li u ĐĐ ulažu u takve reporte, iskreno, vidi se da to jest malo reklama, ali svejedno sigurno ima korisnih informacija i analiza.

 39. Toliko o braniteljima i njihovoj zelji da se pomogne drzavi. A cim dobijes nesto od drzave spreman si to prodati u bescjenje. Ocekujem Djuru na 20 kn do kraja tjedna ako ovako nastave.

   • Vi kao da ne zelite kupovati na snizenju 🙂

    Ako je rasprodaja branitelja, koji ruku na srce nemaju pojma sto rade u ovom slucaju, jedini razlog pada cijene, onda je to odlicna prilika za dokup. Ili igranje na medvjedjem valu nanovoj dionici, kako kome drago…

    Imam dionice Djure i zelim da porastu, ali ovo nije nagovor na bilo sto…

 40. http://www.tacticalreport.com/view_news/UAE:-Sheikh-Mohammad-UAELF-and-8×8-IFVs/466

  Crown Prince of Abu Dhabi held a series of meetings lately with the General Staff of the UAE Armed Forces and the Command of the UAE Land Forces (UAELF) to discuss plans to supply the UAELF with 8×8 Infantry fighting vehicles (IFVs). The following 376-word report sheds light on the meetings and tells what about the outcome, notably on what concerns the purchase of foreign-made 8×8 IFVs.

  • MIslim da su smiješni, ‘testirali’ su ih bojevo, ali daleko od bojnih linija. Ipak, očito imaju već više primjereka, moglo bi biti ozbiljnije.

   • Sad ću biti malo zloćest, ali nadam se da su se na bojevom testiranju pokazali aktivnim kao glineni golubovi u streljani! 🙂

    • Iu izvještaja od prije tjedan dana: – The production of the Enigma vehicle should not oppose any plans to conclude foreign deals for 8×8 vehicles;
     S time da nisu bili ovdje u borbi nego se malo vozikali u pozadini.

 41. http://www.defender.hr/republika-hrvatska/vojna-industrija/krenuo-postupak-nabave-rcws-30-mm-s-integriranim-po-sustavom-za-bov-patria-cro.php

  Nakon više od dvije godine kašnjenja zbog problema sa proračunom, MORH je jučer objavio natječaj za nabavu Daljinski upravljane oružne stanice 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom (DUOS 30L) sa ugradnjom na bazno vozilo BOV Patria CRO. Radi se o nabavi osam takvih stanica, a procijenjena vrijednost iznosi je 91.2 milijuna kuna. Prijava za natječaj je otvorena do početka rujna, a krajnji rok isporuke stanica je 30. studenoga 2017.

  Nema sumnje kako će ovo biti natječaj na kojem će se voditi borba domaće industrije na čelu sa tvrtkom Đuro Đaković i njezinog strateškog partnera norveške tvrtke Kongsberg sa izraelskim ponuđačima Rafael i Elbit.

  Zbog čega bi MORH trebao podržati domaći projekt proizvodnje 30mm RCWS?

  radi se o strateškim obrambenim interesima i potrebama zemlje;
  jamči se nastavak stabilnosti poslovanja ĐĐ i očuvanje radnih mjesta;
  tvrtki ĐĐ jedino domaća referenca znači potencijalan uspjeh na inozemnim tržištima;
  jamči se nastavak suradnje norveškog Kongsberga sa ĐĐ, osobito važno na području daljneg razvoja novih tehnologija i transfera znanja i tehnologije u ĐĐ.

  ….

  • Iz članka i:
   Brodska tvrtka postala je partner norveškog Koengsberga, jednog od najznačajnijih svjetskih proizvođača borbenih stanica za oklopna vozila-teških strojnica i topova, a dogovoreno je kako će se u Đuri Đakoviću te stanice najprije montirati na hrvatske Patrie, nakon čega će započeti i proizvodnja.
   Kao što je Logožar prije par dana prenio sa Defendera, dodjeljena su sredstva za opremanje Patria, ali još nije službeno dodjeljen posao Đuri, Čini mi se da je novinar pričao sa nekim u Đuri i preležerno shvatio mogli bi dobiti Kuvajt i trebali bi dobiti opremanje naših Patrija kao već dobiveno. Ili možda 🙂

 42. mislim da bi već to negdje dalje procurilo i odrazilo se na tržištu, na nekoj ozbiljnijoj stranici ili mediju, a ne ovako preko tportala. Ako je to tako, zaista je krajnje amaterski tako pisati novinski članak. a dionica samo klizi i klizi… zar branitelji ne vjeruju našem naoružanju?

 43. ima Đuro konja za trku. Tu se nema što dodati niti oduzeti. Samo je pitanje, tko će si priuštiti favorita današnjice.
  da mi je vidjeti samo taj dan.. i tu blokadu.. i ravnotežnu cijenu…

 44. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/izvoz-i-dalje-raste-a-u-punom-cvatu-je-i-hrvatska-vojna-industrija—395759.html
  01:19 –>ĐĐ
  Sjajne rezultate bilježi i vojna industrija. Samo u prošloj godini taj je sektor izvezao robe u vrijednosti od milijardu i 500 milijuna kuna, što je porast od 20 posto u odnosu na prošlu godinu.
  ‘To su većinom manje stvari, dakle manji predmeti. Pištolji, puške, uniforme, zaštitna oprema, takve stvari. Treba posebno spomenuti HS produkt iz Karlovca, prije Ozlja, koji je uspio nekoliko godina za redom imati oružje godine u SAD-u’, rekao je vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak. Na vidiku je velik posao za vojnu industriju. Ovih dana u Kuvajtu predsjednik Uprave Đure Đakovića pokušava prodati Patrijine oklopnjake.
  ‘Pa dobro, sad kad ste me sad uhvatili u tome. Jesam evo konkretno. Očekujem skori završetak i mi smo prisutni kao drugi konkuretni i nadam se da je naš proizvod taj koji će ova zemlja izabrati’, rekao je Tomislav Mazal telefonom iz Kuvajta. Interes za hrvatske vojne proizvode pokazao je i katarski šeik Hamad. S njim se danas, bez prethodne najave, u Šibeniku sastala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

  • Znači ipak se taj projekt privodi kraju, iako su Arapi jako spori. Pitanje je hoćemo li dobiti projekt, ali sad se treba sjetiti svih onih idiotskih argumenata (kojih sam se naslušao) ‘ĐĐ nije prodao ni jedan oklopnjak već tri godine, već dvije godine traje to u Kuvajtu i ništa, zašto bi sada?’. To je kao da se kaže ‘trudnica nije rodila već 8 1/2 mjeseci, to je dokaz da i neće – zašto bi sada’?

   http://m.dnevnik.hr/clanak/vijesti/hrvatska/izvoz-i-dalje-raste-a-u-punom-cvatu-je-i-hrvatska-vojna-industrija—395759.html

   • Neovisno o tome da li ce Đuro dobiti posao u Emiratima, Kuvajtu ili Kataru ili ne (iako se kao dionicari adamo da ce Đuro dobiti posao u sve tri navedene zemlje), meni je prosto nevjerojatno da CERP ili bilo koji dionicar prodaje dionice Đure na ovim razinama, a pogotovo po 20.30kn neki dan, to je stvarno bio zalostan prizor…Bilo bi bolje da je Vlada RH iz proracuna izravno dala novce braniteljima, nego da im je dodijelila Đurine dionice – bilo ih je lijepo vidjeti na 40ak kuna prije par mjeseci, siguran sam da je samo pitanje vremena kada cemo Đuru gledati ne samo na tim cjenovnim razinama, vec i na visestruko vecim cijenama, gdje je Đuri objektivno i mjesto.

    • Da i meni je to nevjerojatno, pogledajte intervju cijeli intervju niže i pogotovo ovo. Evidentno je da ĐĐ ima stanovitu (na osnovu javnih podataka, meni se čini veliku) vjerojatno za posao te veličine. Koja uopće hrvatska tvrtka ima takvu šansu? I koliko će vrijediti ĐĐ ako to dobije? A čini se da je i bez toa ĐĐ stabiliziran ..

     ■■Ipak je glavna vijest da ste predali ponudu za nabavu borbenih vozila u Kuvajtu. Pozvani ste kao jedan od tri ponuđača i to bi bio najveći ugovor neke hrvatske tvrtke ikad. Koliko je realno da ćete dobiti taj posao?
     – Znam da su svi nestrpljivi oko tog posla. On je već proglašen poslom stoljeća ne samo za Đuru Đakovića nego i za hrvatske prilike, ali to nije nešto što dolazi preko noći. Nabava borbenih oklopnih vozila za svaku državu je strateška nabava. Priprema traje godinama i uključuje niz studija, od toga što vam treba do toga tko to ima. Zatim se provode testiranja, pa uži izbor proizvođača i tek tada specifikacije narudžbi. Mi smo u tom procesu već dugi niz godina i dogurali smo do kraja. Prošli smo testiranje 2013. godine i s još dva proizvođača pozvani smo da damo financijsku i tehničku ponudu, i to smo učinili u roku do 15. siječnja.

     ■■Kad će se znati tko je dobio posao?
     – Roka nema, stvar je kupca što će i kada odlučiti.

     ■■U ringu ste s globalnim konkurentima kao sto je General Dynamics.
     – Ne bih govorio o konkurenciji jer za to nisam ovlašten.

     ■■Može li se govoriti o nekoliko mjeseci do zaključenja posla?
     – Moja procjena je da je proces pri kraju jer traje već zaista dugo, a Kuvajt želi kupiti oklopna vozila. Zato očekujem i nadam se skoroj odluci.

     ■■Jesu li točne procjene da je riječ o najvećem poslu neke hrvatske tvrtke ikad u vrijednosti od 3,5 milijardi kuna?
     – Svakako je riječ o velikom poslu, a potencijalni ugovor osim vozila uključuje i cijeli paket koji se sastoji od kompletnog naoružanja, municije i opreme tih vozila, podrške, obuke i svega ostalog. To je puno više od same proizvodnje. O iznosima ne smijem govoriti. Kod takvih poslova uvijek se radi o stotinama milijuna eura, a konačan iznos posla ovisi o tome kako će se opremati vozila.

     Globus DDJH 2015

 45. Opa.. 🙂
  “Na vidiku je velik posao za vojnu industriju. Ovih dana u Kuvajtu predsjednik Uprave Đure Đakovića pokušava prodati Patrijine oklopnjake.
  ‘Pa dobro, sad kad ste me sad uhvatili u tome. Jesam evo konkretno. Očekujem skori završetak i mi smo prisutni kao drugi konkuretni i nadam se da je naš proizvod taj koji će ova zemlja izabrati’, rekao je Tomislav Mazal telefonom iz Kuvajta. Interes za hrvatske vojne proizvode pokazao je i katarski šeik Hamad. S njim se danas, bez prethodne najave, u Šibeniku sastala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.”

  • Držimo fige! Nezamislivo je koliko bi jedan takav posao značio za ĐĐ, pa i hrvatski BDP, izvoz… I zaista se tu ne radi samo o “sklapanju Patria” kako je PU pomalo ironično napisao na FB-u neki dan. Naime transfer znanja iz finske tvornice u ĐĐ nije one way street jer su Đurini stručnjaci predlagali Fincima brojna poboljšanja i preinake na BOV-u a koje su uistinu i prihvaćene od Finaca. O tome je svojevremeno bio članak u Globusu (ako se ne varam) a mislim da je to jako bitna stvar.

  • Baš sam prošli tjedan gledao taj P/S < 0,5 i o S razmišljao kao “e vrijeme je već, ovaj S više nikad ne može dolje, može samo gore, potencijalno puno gore ako se bar dio tih velikih očekivanja ispuni, i ne može još dugo proći do toga, sve je već dugo u procesu”. A cijena u zadnje vrijeme u sasvim suprotnim smjeru. Kako se vjerojatnost S-eksplozije povećava to P/S sve manji, možda sad i povijesno mali. To mi je zvučalo prilično “neefikasno”, to mi je zvučalo kao vrijeme za dokup 😀

 46. Neki dan na autoputu bio sam zatečen brzinom tih Patria, preko 100 km/h sigurno idu.
  Impresivno izgledaju, neki dan je bilo najavljeno opremanje oružanim stanicama, isto dobra vijest.

  • Djuro ako dobije posao lako moze cijena na 40-50 kn jer i bez tog sada aktualnog posla vrijedi toliko, a zasigurno ima kvalitetan proizvod i zao mi je bivsih branitelja koji su zbog neznanja prodavali svoje pakete po tako niskim cijenama

    • Jutro, nisam rekao da dobivanje posla vrijedi 40-50 kn vec da to moze dovesti cijenu na tu razinu, a s obzirom na dokapitalizaciju i poslove koje Djuro ima nevezano za BOV cijena bi i sada trebala biti u tim okvirima ali povecana prodaja branitelja je cijenu dovela na danasnju razinu

    • Sori, ali zaista ne razumijem zašto bi dobijanje posla dovelo na tu razinu? Znate li o koliko se poslu radi? I što bi on značio za moguće druge poslove? Uz sve ostalo poslovanje …

    • Nenade, to je samo moja procjena a nikako sugestija da ce dionica ici na tu razinu. Velicina posla se ne moze znati tocno jer ovisi koja oprema ide kod sklapanja ugovora ali zasigurno se radi o stotinama mil dolara. Takodjer dobivanje posla s BOV daje jaku referencu za buducnost

    • Ako uzmete u obzir da su dvije brigade, da BOV košta oko 1,4 mil eura, Kongsbergova stanica oko 3, plus svo održavanje … lako se dođe na preko 500 mil eura.

    • Nenade, Ma nisam htio precizno davati brojku iako ste je i vi vise puta navodili ali botom line – dobivanje posla je fenomenalna stvat ne samo za dionicare vec cijelo hrvatsko gosodarstvo jer se radi o velikoj izvoznoj proozvodnji. Imam dionice DDJH i bolje da ne spekuliram o mogucoj cijeni jer to nije moj cilj posto nisam spekulant ali procjena koju sam naveo je u mogucem dobivanju posla od 500 mil € vise nego konzervativna. Pozdrav s Korcule

 47. Ako Đuro dobije ovaj posao to će biti bomba na ZSE i možda nekakav mali pokretač većoj likvidnosti. Iako više nemam dionice ĐĐ jako bi me radovao taj posao i po mogućnosti da Đuro napokon ode u privatno vlasništvo. Hvala državi što je pritekla kada nitko nije osim Vas i nešto malo fondovi, ali mislim da na duge staze ovdje treba maknuti političko nametanje uprava.

 48. Zato ga i zovu posao stoljeća 🙂 I ne bi trebao biti jedini jer je proizvod vrhunski. Ako dođe do posla (daj Bože iako ako se ne dobije ni jedan posao smatrat ću to jednim od mojih većih promašaja u procjeni) cijena od 40-50 kn će nam se činiti smiješnom.

  • Po zadnjoj cijeni, cijeli ĐĐ vrijedi 190 milijuna kuna, odnosno 25 milijuna eura. Svatko tko je ikada samo prosao pokraj tvornice, zna da samo čisto zemljište vrijedi više, bez ikakvih objekata, strojeva, ljudskog potencijala… Ovo je debelo podcijenjena dionica, ali je odraz onoga što ljudi misle o Đuri.

   A misle da je Đuro državna mašinerija za kupovanje glasova i socijalnog mira u kojem je puno bitnije koliko ljudi radi nego kako i što rade. I to je nažalost tako već preko 60 godina, nije to ništa novoga u Đuri. Ali same izjave koje je davao Mazal, većinski vlasnik koji polako postaje samo najveći suvlasnik, okretanje od RH kao jedinog i najvećeg kupca su znakovi da ide na bolje

 49. Procjena uprave iz njihove Financijske strategije 2015-2019 je da bi izrada 50 BOV-a godišnje donjela dobit od preko 100 mil. KN. S obzirom da je trenutna tržišna kapitalizacija oko toga iznosa, x10 na sadašnje cijenu dionice (cca 240 kn) ne bi bilo puno. Ovo naravno nije preporuka za kupnju/prodaju, već samo jedna okvirna analiza. Imam dionice ĐĐ.

 50. Danas je bilo poprilično “živahno” na ZSE kada je Đuro u pitanju 😉
  U jednom trenutku je cijena dosla čak na 30.79kn. Vjerujem da je tu bilo i intra-day špekulanata koji su pokušali ostvariti dobit na današnjim cjenovnim oscilacijama, međutim vjerujem da su prošli petak kao i današnji dan svojevrsna prekretnica, te da su dani u kojima je Đuro prodavan u bescjenje iza nas. Imam dionice Đure i to zanemarivu/smiješnu količinu (nazovimo to mini štednjom za “crne” dane /mirovinu – bolje nego oročiti te iste novce u banci), i vjerujem u Đurinu svijetlu budućnost i bez BOVova.
  Međutim-vjerojatnost da Đuro uz ovakvu kvalitetu svojeg/Patrijinog BOV neće dobiti niti jedan od trenutno aktualnih BOV tendera je za mene minorna, samo je pitanje vremena. A znamo kako se kaze, strpljen-spašen! 😉

  • Ne bih rekao da je razdoblje kad se Djuro prodaje u bescjenje iza nas jer drzava jos uvijek daje braniteljima iste tako da se i krajem sljedeceg tjedna moze ocekivati val u kojem ce se moci dokupiti nesto :).

   • Vedrane, pod “bescjenje” sam mislio na cijene koje bi bile vrlo blizu nominalnoj cijeni iz dokapitalizacije tj. 20kn.
    Iako bi mi osobno bilo vrlo zao vidjeti Djuru na tim cjenovnim razinama ( ne zbog sebe i svojeg eventualnog nerealiziranog gubitka, vec zbog branitelja koji ocito ne znaju kakvo blago imaju u rukama), naravno da bih iskoristio priliku za dodatni dokup i dodatno snizavanje “average pirchase price-a” 😉
    Kao sto sam vec ranije napisao – na Djuru gledam kao stednju za crne dane / mirovinsku stednju.

 51. Dragi gosp. Bakić,

  ceć dugo godina ulažem u DDJH i pratim vaš blog. Mislim da ste vi jedini koji mi ulijevate optimizam jer nikako ne uspjevam doći na zelenu granu. Bi li vam bio problem (iako znam da je sada u fokusu turizam) napisati koji post o DDJH. Što se događa i koja su očekivanja.

  Hvala

  • Evo neka im lijepo daju te 4×4 ili 6×6 a nama naše i super!

   “A source close to the Kuwaiti Defence Ministry says that the KLF command has recently held a series of meetings to review all the contacts with the EU and US companies over specific types of 4×4 and 6×6 vehicles”

   • Čudi me ako su svi tri predstavnici ponuda u Kuvajtu, testiranja i ponude su vec prije predane logicno bi bilo da Kuvajt izabere jednu od ponuda i da se završi dugogodišnji natječaj a ne da se plasiraju vijesti sad idu u Francunsku pa u US pa oče vidit 4×4 6×6..u najmanju ruku čudno.

    • 4×4 i 6×6 su za druge namjene, nema to veze s natječajem za 8×8, to je skroz druga kategorija.

 52. Zadnjih dana čuo sam slijedeće razloge za rast: ugovor s MORH-om od 91 milijuna kn za opremanje BOV-a stanicom koja je razvijena s Konsbergom, ugovor s MORH-om za remont i nadogradnju tenka na M-84D standard, remont tenka T-72 za nekoliko zemalja (jedan od najkorištenijih tenkova na svijetu (mi smo svoje digli na M-84 standard friško nakon rata), remont kuvajtskog oklopa, prodaja BOV-a Kuvajtu… ali uvjerljivo najblesavija je priča s tim šeikom, emirom ili koju već titulu nosi. Dakle, u Hrvatsku dođe abdicirani vladar Katara, ljudi se raspišu da kupuje pola vojne industrije, a cijelo vrijeme se pregovara o prodaji Kuvajtu. Katar i Kuvajt jesu blizu, ali ipak… Ako je i od naših novinara, previše je…

 53. Hvala na odg na gornji post. A ovi analitičari vjerovatno misle da je g.Mazal išao privatno,turistički u Kuvajt 🙂

 54. A najzanimljiviji su oni špekulanti i drukeri sa Poslovnog foruma , nametnuli su priču o Katarskom šeiku da bi se onda izrugivali sa istom , a ne spominjući uopće najvažniju vijest , nevjerojatno…

  • Zse – nelikvidnost to znamo,ali gledajući trgovanje ĐĐ ovih dana ide se od euforije do depresije i tako u krug..a sve se vrti oko jedne info tj. čeka se odluka iz Kuvajta po meni pitanje je dana da ne kažem sati (g.Mazal sigurno nece bit 2,3mjeseca u Kuvajtu),a veselja u slučaju da dobije ĐĐ posao dionica ide ko raketa a u slučaju da ne dobije posao dionica bit če kao game over,stečaj,ključ u bravu haha,lijepa naša burza i ulagači 🙂

   • Nema depresije, nego nema likvidnsoti dovoljno za ‘price discovery’, tj. cijena je arbitrarna, a veliki pritisak na dolje je bio zbog nerazumne Vladine odluke da upravo dionice DDJH daje braniteljima. S druge strane, neefikasno tržište je uvijek prilika i za odlično ulaganje. Recimo sjetite se RIZO po 17 kn prije samo godinu i pol.

    • Gosp. Bakicu mozemo se prisjetiti Varteksa na sadašnjim razinama, i za godinu dana.
     Mozda nece odraditi kao RIZO,ali ocekujem pred kraj godine pozitivno poslovanje,te porast cijene dionice Varteksa.
     A u narednoj godini kad nestanu sve nedoumice oko poslovanja Varteksa veliki skok prema naprijed.

  • Po meni, pitanje je je li baš slučajno Đuro dan na rasprodaju. Iluzorno je očekivati da će se tako veliki posao odigrati, a da Vlada i Predsjednica ne znaju kako će završiti tender. Svi znamo koliko je jak utjecaj Vlade i gospon ministra u ĐĐ-u.

   Da je braniteljima ponuđeno više paketa dionica, a država u portfelju nema što nema, bilo bi mi logično, ali ovo mi je preprozirno. CIlj naravno nije uništavanje ĐĐ-a već mogućnost jeftine kupovine u naletu bjesomučne rasprodaje. Ipak, ova rasprodaja je i pokazatelj koliki je ĐĐ potencijal, ne postoji previše dionica na ZSE koje bi preživjele ovakvo kasapljenje…

   • Iskreno, ne bih nikad očekivao takvu zavjeru, nego ako je i bilo (blentave) namjere, prije bih smatrao da će im država (o našem trošku) dati nešto na čemu mogu dobro zaraditi, da kod njih dobije bodove.

    • Isprika ako je ovo sto cu napisati vec objavljeno i komentirano, ali na web stranicama DUUDIa ali i u NN 142/2014 vidim da je do kraja 2015 predvidjena i prodaja dionica Đure radnicima (ESOP?) ali i prodaja dionica u vlasnistvu RH. Meni je to prvi glas…

    • Posebno su dobro zaradili oni koji su dobili dionice cija nominala znatno odstupa od trzisne cijene.

  • Poznajem gospodina koji je u ĐĐ holdingu i koji je išao u Kuvajt. Vratio se u subotu iz Kuvajta. Za gosp. Mazala ne znam.

 55. Malo van teme o Patrijama.
  Na mojedionice.com vidimo da je dug drastično poskočio i sada je dug/kapital 1225%.
  Pritekao je ogroman novac od dokapa pa kuda još toliko zaduženje?

 56. Ipak cerp i dalje prodaje..nevjerojatno..
  CERP (38083028711)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587)
  399.206 5,26 Zast. račun

  • S druge strane, ima to i dobrih strana. Kako očekujem stabilizaciju poslovanja i bez velikih poslova u obrani, dobijanje barem jednog posla u obrani to bi bila jako dobra osnova za odličan razvoj oko tvrtke i dionice, a tom slučaju je likvidnost vrlo potrebna.

  • Jako dobro jer je ovo sofisticiran i skup proizvod. ĐĐ pokazuje da može konkurentno isporučiti i uovom temeljnom dijelu osim energetksim postrojenjima. Znači sad već imamo dva programa koji su ‘u formi’.

 57. Fenomenalno, bitno da se adekvatno napreduje! Mislim da samo treba imati strpljenja i za Kuwait, jer su oni, s obzirom na kulturološke razlike, poznati kao “slow decision makers”.

 58. Da li ima nekakav rok do kada se ovi iz kuvajta moraju odlučiti čiju ponudu prihvaćaju?
  Pa ovo sad već stvarno dugo traje…

 59. Moguće da je povlačenje CERP-a isključivo vezano za ne baš pametnu odluku kvazi Hegelovske Vlade o obustavi natječaja za Imunološki….a na način rade potrebitu dokapitalizaciju….. Nemogu vjerovat da se kapital nemože pronaći drugdje!!

 60. http://www.duro-dakovic.com/press_centar/novosti/uspjesno_provedeno_pripajanje_drustava_unutar_grupe_duro_dakovic.aspx

  Nakon što je Nadzorni odbor Đuro Đaković Holdinga d.d. u rujnu 2014. prihvatio strategiju poslovanja Grupe Đuro Đaković do 2020. i sveobuhvatni plan restrukturiranja predložen od strane Uprave društva jedan od ciljeva zadane strategije u sklopu organizacijskog preustroja bio je pripajanje društava Đuro Đaković Elektromont d.d. i Đuro Đaković Proizvodnja opreme d.o.o. društvu Đuro Đaković Inženjering d.d.

  Pripajanje društava je uspješno provedeno upisom u sudski registar rješenja Trgovačkog suda u Osijeku, Stalna služba u Slavonskom Brodu od 27.08.2015. Istim rješenjem određen je i upis promjene tvrtke Đuro Đaković Inženjering d.d. u Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d.

  U sklopu programskog preustroja Grupa Đuro Đaković izašla je iz elektromontažne djelatnosti te je radnicima Đuro Đaković Elektromonta d.d. ponuđen ulazak u vlasničku strukturu novog društva putem radničkog dioničarstva.

  Nakon potpisa socijalno-gospodarskog sporazuma jedan dio radnika Đuro Đaković Elektromonta d.d. uspješno je osnovao novo trgovačko društvo pod nazivom Đuro Đaković Elektromontaža d.o.o. uz preuzimanje postojećih poslova i referenci. Pri tome im je osiguran najam proizvodnih hala i poslovnih prostora po povlaštenim uvjetima, a pomoć im je pružena i za nabavu osnovne opreme.

  „Uspješno privodimo kraju sveobuhvatno restrukturiranje Grupe Đuro Đaković što je jasan pokazatelj smjera i cilja koji smo si zadali tijekom prošle godine. Proces restrukturiranja ključan je korak u osiguravanju budućnosti Grupe Đuro Đaković. Želja nam je da Đuro Đaković postane stabilna grupacija koja će na izvoznom tržištu biti sinonim za kvalitetu, osobito na tržištu Europske unije i zemalja MENA regije – Bliskog istoka i Sjeverne Afrike”, izjavio je Tomislav Mazal, predsjednik Uprave Đuro Đaković Holding d.d.

  Strategijom predviđen proizvodni i programski preustroj, financijsko restrukturiranje te optimizacija organizacijske strukture a ujedno i ulaganje u moderne tehnologije Grupu Đuro Đaković postavit će na stabilne temelje pri tome osiguravajući rast Grupe i orijentiranost na izvoz uz razvoj mreže ključnih kupaca.

 61. Ajde super, ako je ovo istinito, onda su se umorili od navlačenja one svoje limenke ‘Enigma’ i racionalno se vraćaju gdje treba: https://www.tacticalreport.com/view_news/UAE-Land-Forces-possible-reactivation-of-8×8-tender/4722

  “Sources close to the UAELF command say that this command has now reactivated a project to buy 8×8 wheeled combat vehicles as the local production of such vehicles cannot meet the urgent needs of the UAELF at this stage.”

  Zvuči logično, morali su iz političkih razloga dati priliku svojima, ali za sada, to je to.

 62. Ovo je vise nego li dobra vijest. Ddjh dugo nije ovako bio blizu dobivenog velikog posla.
  Imamo sve preduvjete da se dionica ide prema gore.

 63. Mogu vijesti biti ne znam kakve, ali ako drzava svaki tjedan dodjeli 20.000 invalidima nema tu vajde. Tjesim se sto ce se samo rascistiti sve to i da ce jednom i ta dodjela stati. Kad ce vec jednom ti izbori :).

 64. U naslovu Duro pada ili prolazi u 2016 a u tekstu Mazal.

  “popunjenost ugovora u proizvodnji vagona” – odlicno!

  “Naravno, uvijek namjerno izostavljam pokretača, vojni dio. Moramo osigurati da poslujemo održivo kao da on ne postoji. To je sad i moj pokretač. Volio bih razuvjeriti mnoge nevjerne tome.” – ja bih volio da ipak DDJH dobije neki veci vojni posao.

  “Kad bismo uspjeli u prvoj polovini 2016. pokazati da pozitivno poslujemo, vjerujem da bismo mogli provesti još jednu dokapitalizaciju” – jel to najava nove dokapitalizacije ako ne dode do nekog vojnog posla? Prvo kaze da sumnja da ce vise biti prilike za takav ulaz kakav se nudio u dokapu a onda ovo!

 65. Prvi put se javljam na ovaj portal koji obozavam I pratim oko godinu dana, do tada sam mislio da postoje samo blogovi i forumi za gluposti, a vidjevsi da na ovom blogu ima puno ljudi koji dobro misle i ulazu u Hrvatske dionice cime direktno pomazu Hrvatskom Gospodarstvu konacno sam se odlucio da Investiram. Javljam se na ovu temu jer jedan dio moga proftelja pripada i Duri Dakovicu. Iako sam procitao sve komentare o ĐĐ nikako mi nije jasno zasto branitelji uporno prodaju DD u bescijenje iako je to zgodno za dokup, svejedno mi je zao da ih nitko ne educira.

  • Neki sigurno ne znaju što imaju uopće, a nekima jednostavno trebaju novci za razne druge stvari. Ništa čudno.

   • A zašto bi ih čuvali ? Poklonjenom konju se ne gleda u zube, prodaš po metodi: daj šta daš. A ionako dobiju još dionica kad se sjete, samo treba dignuti malo dreke po medijima, politika se odmah usere i ide nalog: dajte im nešto od neke firme samo da ne viču i ne prijete ….

    • Kao prvo, sigurno ih ne dobivaju jer viču, nemojte svašta govoriti. Niti dobivaju svaki puta isti ljudi. Drugo, ne prodaju daj što daš nego prodaju po tržišnoj cijeni po kojoj je na burzi.

     Oni kojima treba novac to je jedina opcija, onima kojima ne treba, mogu lijepo vidjeti što su dobili i onda odlučiti hoće li ostati u dionici ako je dobra ili će ju prodati i kupiti npr. neku drugu dionicu ili staviti novac pod madrac ili što već.

    • KrešoM: pogledajte si malo unatrag na koje načine, kako, kada i zašto fond branitelja dolazi do dionica. Slažem se da je to u Milanovičevoj eri malo izmijenjeno, ali i dalje je tako, samo malo kulturnije nego u vrijeme Sanadera ili Kosor. I biti će tako dok god država ima ijednu dionicu, dok sve ne počiste. Razlika je samo u tome što im je netko u DUUDI-ju ovaj put odlučio dati za njih bezvrijednje DDJH umjesto recimo INA. I tu priča završava, štogod Vi mislili o tome, jer večinu njih zanima samo lova (uostalom, zašto su štrajkali ? ne valjda zbog bolje rvacke ?), a to što se DDJH prodaje trenutno po koliko se prodaje, hebe se njima, daj što daš …. naš problem u DDJH je taj što je previše države unutra i što postoji realna mogućnost da će to dijeliti unedogled, a burza jednostavno ne može svu tu količinu progutati ….

    • Naš problem su i stereotipi, tipa “rvatska”. Što s tim dobijete? Ismijavate se sa jednom skupinom ljudi kao da su neandertalci i jedino što znaju je jesti janjetina. Lijepo. Što da onda uopće diskutiramo? To što sve te ljude omalovažavate, govori više o vama nego o njima.

     Ove dionice ne dobiva fond branitelja, koliko znam, nego se dodijeljuju “hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i članovima obitelji smrtnog stradalog, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata”. Po zakonima države za koju su se borili i stradali. Neka dobiju sve na što imaju pravo i neka s tim rade što god ih je volja! A to što je nama burza u banani krivi su ovi što su državu doveli do “banana stanja”, a rade to više ili manje “kulturno”…

    • Dodjeljivanje FHB i dodjeljivanje samim braniteljima nije ista stvar. Ne vjerujem da se vise puta dodjeljuje istim braniteljima.

    • Da, KrešoM, obično kad se nema argumenata, onda se rasprava spušta na osobni nivo. Obzirom da je ovo ipak Nenadov blog, koji jako poštujem, suzdržati ću se daljnjih komentara. Ugodan Vam dan želim…

  • A možda neki od njih baš jesu financijski pismeni i razumiju da je DDJH rizična investicija pored koje ima puno manje rizičnih i ne žele toliko riskirati (ne vjerujem da baš ima ovih slučajeva, ali nemojmo se zavaravati da DDJH nije rizična priča).

 66. Ono sto Marijan kaze u vezi branitelja je tocno. Dobivaju ih invalidi domovinskog rata i clanovi obitelji smrtno stradalih, zatocenih i nestalih branitelja a nikako FHB. S time da se revizija invalidnosti radi svakih nekoliko godina te i oni invalidi kojima je povecana invalidnost dobivaju dionice (za razliku invalidnosti). I dobivat ce ih dok god im se povecava stupanj invalidnosti. Naravno, ne dobivaju uvijek iste, a sad, sto u ovom trenu dobivaju DDJH-R-A, nas kriz s kojim se moramo nositi 😉

 67. Nema razlike izmedju branitelja i ‘ostalih’ gradjana.
  Primjer je ERNT gdje djelatnici primaju godisnje nagrade u dionicama i prodaju ih cim sjednu na racun.
  A koliko znam tamo je vecina visokoskolovanih zaposlenika.
  Jednostavno su dionice kocka, kako bi rekao prvi covjek hrvatskih financija.
  Imam ddjh, ernt, blje i jos drugih dionica i ne pada mi napamet nagovarati nekog. Budu me sami pitali, kad tad:)

 68. Sve je to tocno jedino mozda treba dodati da ulagati u dionice treba samo sredstva koja duze vrijeme neces trebati a sto se tice kocke sve je kocka i ulaganja u nekretnine kao i u fondovi ili orocenja a u svemu tome je ipak najbrze trgovati upravo dionicama negdje dobijes negdje izgubis. 🙂

  • Ovo nije istina o ‘ulaganju na duže vrijeme’. Disperzirani (recimo, balansirani) fond/portfelj može naprosto funkcionirati i kao tekuća štednja.

 69. Imare pravo G. Bakic Vjerovatno sam se krivo izrazio ,naravno da treba disperzirati ulaganja sva jaja se ne cuvaju u istoj košari.

 70. Sa obzirom da je naftna industrija moja domena moram reci da dobiti sertifikat od API je velika stvar pogotovo za busotinske glave ,zasune i ventile to samo govori da ĐĐ ima zavidnu strucnost u svojim redovima.. Sada se samo sa tim treba probiti na trziste i konkurirati velikanima kao sto su Breda,FMC,Cameron i to bi mogao postati izvrstan kontinuiran posao.

  Proširenje API licence Đuro Đaković Strojne obrade

  Nakon što je u travnju 2014.godine postala vlasnik API 6A certifikata za proizvodnju bušotinskih ventila za naftna polja, Đuro Đaković Strojna obrada d.o.o. krenula je u proces proširenja licence i na proizvodnju bušotinskih glava i božićnih drvaca te povezane opreme.

  Pri tome je ĐĐ Strojna obrada uspješno zadovoljila sve zahtjeve American Petroleum Instituta te zasluženo primila novu API licencu proširenu na proizvodnju bušotinskih glava i kompletnog erupcijskog uređaja (kontrolni ventili i oprema), tzv. božićnih drvaca (eng. Christmas tree).

  Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji visoko kvalitetnih proizvoda prepoznati su od strane American Petroleum Instituta te kompletno proširenje API licence za ovo društvo otvara nova tržišta i pruža mogućnost proizvodnje dodatne opreme za naftna polja na inozemnom tržištu.

  Đuro Đaković Strojna obrada, društvo u sastavu Grupe Đuro Đaković specijalizirano je za proizvodnju i popravak kolnih slogova za željezničku industriju, proizvodnju različitih prijenosnika snage, proizvodnju bušotinskih ventila te usluge strojne i toplinske obrade.

 71. Đuro mora izdržati dok ne dobije prve prave poslove, koji će mu biti odskočna daska za nove. E sad, samo da se, mogućom promjenom vlasti, ne postave politički podobni, pa da opet imamo dernek.

 72. Sa obje opcije idemo u propast trčeći, to je sigurno. Jedina razlika te dvije stranke je u boji kravate, odijela su im ista.

 73. http://news.kuwaittimes.net/website/kuwait-france-ties-hailed-as-sheikh-jaber-hollande-meet-defense-deals-worth-e2-5bn-to-be-signed/

  Mislim da smo mi sve dalje od bilo kakvih poslova – dok druge države kopaju rukama i nogama naši političari kao da ih nije briga za potencijalno najveći posao u Hrvatskoj ikada nego se samo bave svojim foteljama i pričaju beskorisne priče. Isto sam mišljenja da ako netko želi dobit takav posao nije dovoljno poneki sastanak u 1 ili 2 godine nego bi naša gospodarska diplomacija trebala koristiti sve moguće resurse – a ovo je primjer kako to velike zemlje rade – a sve mi se čini da će “naša ljubljena domovina” zauvijek ostati autsajder

 74. Super za Francuze
  ali ja ne vidim ni jedno vozilo koje konkurira jednoj Patriji isto tako mislim da nije jedini kuvajt u igri kao i sto mislim da je ĐĐ dionica apsolutno podcjenjena cak i ovom trenutku bez tog asa u rukavu ĐĐ Ima dobru perspektivu u buducnosti a ipak se nadam i nekom poslu sa patrijom ali Duro ima ogranicenu proizvodnju (52 patrije godisnje max. u ovom trenutku) nadajmo se Najboljem 🙂
  PS:
  Imam dionice DDJH-R-A i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica to je samo moje misljenje.

  • http://www.renault-trucks-defense.eu/Defense/DRIVELINE-VBCI/VBCI

   ovaj link vam je dokaz da niste u pravu da oni nemaju konkurentan proizvod – ne samo da je konkurentan nego je upravo jedan od dva konkurenta – imam dionice DDJH već 8 godina i unatoč tome ih nisam prodavao jer sam vjerovao da će se ta priča mnogo prije obistiniti – ali nikako nemogu shvatiti koliko ta naša nesposobnost da prodamo vrhunski proizvod može trajati jer vijerujem da tako konkurentan proizvod ima neka sposobnija država da bi priča bila puno ljepša a ne ovo mrcvarenje

   • Kuvajt je pozvao Đuru da se javi na natjecaj. Da to vozilo i nije nesto, nebi ga zvali na natjecaj. E sad koliko ti tu mozes utjecat diplomacijom, to je veliko pitanje.
    Drugo, za ovo da su nam generalno vecina managera u HR nesposobni, se slazem. Ja na toj sceni ne vidim nikoga sa karizmom, ono kad udje u prostoriju, da se cuje samo muk. Ostaje nam da cekamo i vidimo. Natjecaj u UAE je u fazi gdje oni trebaju samo reci tko je finalni pojednik.

 75. Da znam da imaju slicno vozilo ali razlozi kupnje od njih mogu biti i sto francuzi nude puno vise ,Avione ,helikoptere ..znate kak to ide ako kupim od tebe sve ..malo jeftinije zar ne .. Mada neznam cijene ali to je tako . Moramo se nadati a i Duro ima drugih djelatnosti sve bude ok ali treba strpljenja.

 76. Kod posla za BOV uz dobar proizvod koji Djuro ima treba jos dosta strpljenja za dobivanje posla posto Arapi sporo donose odluku. Po meni niti Djuro a niti dionicari se ne trebaju opterecivati s dobivanjem posla za BOV, vec odradjivati ostale poslove kao da BOV nece dobiti. Mislim da kriza u podrucju arapskih zemalja i prijetnja islamista mozda ubrzaju odluku oko posla za BOV, pa mozda i pozitivno za Djuru. A ne bi se cudio da su vec donjeli odluku ali cekaju s objavom. Prema nesluzbenim i neprovjerenim informacijama sam cuo da je situacija takva ali vrijeme ce pokazati

 77. http://defender.hr/republika-hrvatska/vojna-industrija/morh-i-duro-dakovic-ugovorili-reviziju-tenkova-m-84-vrijednu-5-milijuna-kuna.php

  Ministarstvo obrane Republike Hrvatskeje objavilo kako je ugovorilo novu reviziju tenkova M-84 sa tvrtkom Đuro Đaković-Specijalna vozila d.d. iz Slavonskog Broda. Naime, tvrtka je proizvođač predmetnih tenkova i jedina ima tehničke i stručne sposobnosti za izvršenje generalne revizije tenkova M84.

  Navedena tvrtka je uspješno obavljala održavanje i generalni remont tenkova M84 u prethodnim godinama. Generalna revizija tenkova započeta je u 2013. godini, a nastavljena u 2014. i 2015. godini, u tom periodu tvrtka je uspješno provela generalnu reviziju većeg broja tenkova M-84.

  U ovom postupku nabave sukladno raspoloživim financijskim sredstvima nastavlja se ugovaranje revizije dodatne količine tenkova u vrijednosti 5 milijuna kuna, s ciljem osposobljavanja istih za uporabu u OS RH.

 78. Bacite oko na izvješće 🙂
  Ne znam dali se može dodati attachment na komentar ..?
  Uglavnom, prvi put pozitivan EBITDA u 11 kvartala 🙂

 79. Prvi put pozitivan EBITDA od 2012. godine. Gubitak od 6,9 kuna, ali je 5,4 milijuna kuna isplaćeno radnicima kroz otpremnine, a tek je tijekom 3. kvartala dovršena tehnička/tehnološka modernizacija i optimizacija.

   • Još malo pa je i CERP vani jer čak i nerazumnost ima svoju granicu. Tako je kad država dijeli šakom i kapom (ponekad ne dobiju oni koji su to zaslužili kao branitelji već neki sasvim treći). Đuri želim da napravi potpunu diverzifikacija svoga poslovanja, da ne budu ovisni o državnoj politici u bilo kojem pogledu. Naravno, s obzirom da je ovo ipak hrvatsko trgovačko društvo koje je strogo vezano uz naš vojni segment, mora biti prisutno i na domaće tržištu ali poglavito radi referenci. Ali, siguran sam da pravi novac leži van granica RH i tu treba nastaviti tražiti priliku jer ovdje i te kako postoji stručnost i tradicija. Već je sjajan napredak postignut, samo treba nastaviti hrabro dalje.

    • Oko ĐĐ se zaista ne brinem i nije mi uopće bitna postojeća cijena. Vjerujem zapravo da će mi to biti najbolje ulaganje na Zagrebačkoj burzi. ĐĐ ide pravim putem i pustimo ga da radi.

 80. Da li netko ima kakav-takav info ili mišljenje o tome zašto dionica Đure sve više i više tone? Da li CERP i branitelji opet masovno prodaju ili…?

  OK, nema poslova sa BOVima (još) ali transport i energetika rade punom parom, ne kužim…???

 81. Moze li netko prokomentirati situaciju sa padom cijene dionice – CERP i/ili branitelji opet masovno rasprodaju ili se spekulanti igraju?

  Raumijem da nema (jos) poslova sa BOVima, ali zato transport i energetika rade sve u 16, ne kuzim…???

 82. To traje već mjesecima nažalost. Bez većeg posla sa Bov nema rasta dionice očito, iako imaju posla i zadnji fin izvještaj je bio solidan.

 83. Neznam sto je razlog ali bice im zao kasnije kad vide sto su propustili ,Duro ima posla u svim strukturama a za BOV ce posao uletjeti kad tada nadam se vec iduce godine. Ali i bez njega BOVa Duro moze rasti i biti profitabilan . Kad gledas pad Dure treba gledati i likvidnost kaja je bila u ova dva protekla tjedna jako mala sto iznenaduje jer zapravo po meni vrijeme je za dokup. naravno imam dionice Dure i ovo nije nagovor ni na kupnj ni na prodaju to je samo moje misljenje.

 84. Za dokup isto tako treba imati novaca…dzabe niska cijena ako nemas novaca da dokupis…
  Malo off topic…a vezano za ove heliće koje smo dobili…nisam imao pojma da su imali eskadrilu mi24 helikoptera i da su to rastrajbali…a taj helic (ok, star je ali..) je neka vrsta konkurencije Apache-iju koji kosta cca 40 milijuna dolara…

 85. Đura treba pustiti da radi i bit će Ok. Slažem se, ali tko nam garantira da Država neće u nekom trenutku opet vidjeti da je firma dobra udavača pa onda opet pokušati prikačiti pijavice koje će isisavati novac? Ipak i dalje ima preko 50% udjela.
  (Znam da je bila borba i da su već jednom izbačen dio uhljeba, ali odnos snaga se stalno mijenja, nikad ne znaš kada će Država u kontranapad.)

  Što se cerpa tiče, recimo da Đuro dobije važne inozemne poslove i vrijednost eksplodira, što mislite da će branitelji stati po strane? Dignut će se šatori i napadati Vladu da ih je prevarila jer da su znali da ne bi prodavali u bescjenje itd… Država će na te pritiske reagirati foteljaški i dekretom dodijeliti novi kontingent dionica koji će se ponovno početi istresati na Burzi.

  Pozitivna stvar je ta da će se tako Državni udio smanjivati ali i to nije neka utjeha jer je sasvim moguće da će nekada u budućnosti biti dokapitalizacija u kojima će Država opet sudjelovati i tako vraćati smanjeni udio, pa onda opet u krug te dionice dodjeljivati nekom cerpu ili kako će se već zvati ta institucija u budućnosti.

  Nemojte se ljututi, samo ‘razmišljam’ na glas 🙂

  • Ako drzava vec i dodjeljuje djurine dionice braniteljima, neka ih da braniteljskom fondu uz zabranu raspolaganja / prodaje od xy godina.

   CERPu ne bih dao da skrbi niti o stadu ovaca, a kamoli o djurinim dionicama.

  • Nema smisla ograničavati raspolaganje dionicama. zašto ih ne bi mogli prodati ako cijena skoči 200% u roku godinu dana, lijepa zarada… Kod Đure nije problem cijena dionice, problem je poslovanje i njegovi rezultati. Cijena dionice se mijenja iz minute u minutu, ali poslovanje puno teže i puno sporije. Đuro jednostavno ne može kontinuirano profitabilno poslovati bez minimalno pola milijarde kuna prihoda godišnje. Restrukturiranje je odlično provedeno za sada, sve pet, ali mora se na to nadovezati i prodaja. Rast prodaje prikazan u zadnjem izvješću je odličan, ali jedna lasta ne čini proljeće, Đuro treba kontinuiran rast prodaje, usudio bih se reći i dvocifren rast prodaje svake godine.

   Bez svega toga, dionica može sutra otići na 10 ili na 100 kn, svejedno je jer preksutra čeka stečaj. Ako se kroz nekih pet godina nastavi poslovanje kao zadnjih godinu-dvije, ne sekiram se uopće za cijenu dionice, biti će puno veća od današnje cijene, rasprodajama unatoč. Ali svako odstupanje od plana koji je predstavljen i na stranicama ZSE neminovno vodi u konačni raspad

 86. Gospodine Nenade,
  koliko vidim taj gospodin je clan uprave i kupio je svoje prve dionice Dure i stekao odeedena glasacka prava .Vi imate daleko vise dionica. da li vi imate glasacka prava i da li drugi dionicari koji kupuju na burzi internetom imaju ikakva glasacka prava ,.da li imaju pravo na dividende ako se isplacuju u nekim firmama to mi nije bas jasno ,a ni ako imaju kako bi im se to isplatilo na bankovni dionicki racun ili na investicijski racun. Ja sam poceo ulagati samo prije godinu dana pa ako mozete pojasnite to ili otvorite topik u kojima cete odgovarati na pitanjanovih ulagaca i mozda time potaknete ljude da konacno vide bolje invensticije od orocenja i stednje u bankama koje su mizerne.

  • Nije pitanje meni postavljeno ali ukratko je to sve određeno Zakonom o trgovačkim društvima, i statutima pojedinih dioničkih društva. Generalno govoreći 1 redovna dionica (postoje i povlaštene bez prava glasa) = 1 glas. Taj glas se može upotrijebiti na Glavnoj skupštini društva, koje je uprava društva obvezna sazvati jedanput godišnje (a može i izvanredno, na zahtjevu određenog broja dioničara itd.), to imate u Zakonu od članka 274. nadalje.

   Pri sazivanju svake glavne skupštine, a obavijesti o tome možete vidjeti na stranicama Zagrebačke burze na stranici dionice pod rubrikom ‘novosti’ za dionice koje kotiraju tamo, i u Narodnim novinama za sva dionička društva, se izlaže dnevni red i način prijave za sudjelovanje. Ovo je poziv za glavnu skupštinu đuro đaković holdinga i lijepo piše dnevni red, prijedloge odluka, poziv i način prijave dioničara. Odluke se obično donose većinom danih glasova, osim ako nije statutom ili Zakonom propisano drugačije.

   Na glavnoj skupštini se glasa za odluke, i ono što je važno je da nakon prijedloga odluke a prije glasanja slijedi rasprava u kojoj svaki dioničar može postaviti pitanja i predstaviti protuprijedlog. Imaš i točke ‘davanje razrješnice’ upravi odnosno nadzornom odboru, što je u biti odobravanje kako su članovi tih odbora vodili društvo, tako da možete postaviti pitanja u vezi toga.

  • Što se dividende i isplate iste tiče: svake godine kada nadzorni odbor utvrdi godišnje financijsko izvješće, uprava je dužna objaviti poziv na glavnu skupštinu gdje se glasa između ostalog o upotrebi dobiti ili pokriću gubitka. Dio dobiti se može izglasati da se isplati u obliku dividende, a ima i drugih načina npr. iz rezervi prijašnjih godina, smanjenje temeljnog kapitala itd. (to se može i na izvanrednim glavnim skupštinama), neka društva imaju u statutu odredbu da uprava može tijekom poslovne godine iz predvidivog dijela dobiti isplatiti predujam dividende itd…

   Za isplatu se obično koristi tekući račun koji je unesen u SKDD, a uvijek možeti nazvati i pitati društvo ili SKDD za provjeriti.

 87. Načelnik Glavnog stožera Kuvajtskih oružanih snaga general Mohammed Khaled al Khadeer dolazi u službeni posjet OSRH u prvoj polovici prosinca. Tijekom svog posjeta obići će i pogone slavonskobrodske tvornice Đuro Đaković. DEFENDER doznaje kako je general Khadeer zatražio obilazak proizvodne linije za borbena oklopna vozila Patria CRO AMV, ali i tenkovsku liniju za M-84 nakon što je dobio informacije o reviziji tenkova OSRH koja se odvija u Slavonskom Brodu.

  izbrisano

  Ako bi 100 tinjak tenkova trebalo reviziju onda je to posao između 80 i 100 miliona kuna.Lijepo.

 88. Ha, ako je to istina onda cijene ono sto se napravilo pocetkom devedesetih kad se odredjeni broj tenkova povukao s ratista i prodan Kuvajtu.

 89. Nekoliko postova prije izneo sam jednu pogrešnu procijenu a ta je da remont jednog tenjka stoji otprilike 850 000 kuna ili ti 110 000 eura.Vezano za izjavu gospodina Kotromanovića od prije dvije godine a link vam je dolje.Ispada da se cijena revizije kreće između dva i tri miliona kuna:
  “Ja mogu najaviti da ćemo mi u idućih nekoliko godina napraviti generalnu reviziju naših tenkova T-84 i to će raditi Đuro Đaković, Naš je interes da forsiramo naše proizvođače, da oni zapošljavaju ljude zato što mi živimo od toga. Posao biti će vrijedan od 2 do 3 milijuna kuna po tenku.

  To znači da je mogući posao na reviziji Kuvajtskih tenkova težak između 200 i 300 miliona kuna.Plus posao sa nadogradnjom Patrie za MORH to bi moglo dosegnuti u optimalnom slučaju sve zajedno oko 400 miliona kuna.

  Link:
  http://www.defender.hr/republika-hrvatska/oruzane-snage/pripreme-za-pocetak-remonta-tenkova-m-84-u-ddsv/

 90. Nenade da li je moguće da je Defender prenio pogrešnu vijest naime najavili su službeni posjet načelnika Kuvajtskih oružanih snaga OSRH-e u prvoj polovini ovog mjeseca.Naime nigdje nema nikakvih podataka da se taj posjet dogodio što mi je pomala čudno.Znate li možda nešto više?

 91. ĐĐ ima u ponudi:
  BOV-P30, Borbeno oklopno vozilo pješaštva, automatski top 30 mm
  BOV-P12,7, Borbeno oklopno vozilo pješaštva, strojnica 12,7 mm
  BOV-ZP, Zapovjedno borbeno oklopno vozilo
  BOV-Sn, Sanitetsko oklopno vozilo
  BOV-Log, Logističko borbeno oklopno vozilo
  BOV-POB, Borbeno oklopno vozilo za protuoklopnu borbu
  http://www.duro-dakovic.com/info/patria_amv_8x8_oklopno_modularno_vozilo_na_kotacima.aspx

  http://www.tacticalreport.com/view_news/Kuwait-Army-plans-to-buy-8×8-vehicles-for-medical-services/4844

 92. Sad sam stigao i sam pogledati:

  BOV-P30, Borbeno oklopno vozilo pješaštva, automatski top 30 mm
  BOV-P12,7, Borbeno oklopno vozilo pješaštva, strojnica 12,7 mm
  BOV-ZP, Zapovjedno borbeno oklopno vozilo

  BOV-Sn, Sanitetsko oklopno vozilo

  BOV-Log, Logističko borbeno oklopno vozilo
  BOV-POB, Borbeno oklopno vozilo za protuoklopnu borbu

 93. Pisao sam Defenderu i dobio odgovor koji prenosim u cijelosti

  Poštovani gospodine XXXX,

  informacija koju smo objavili je bila pouzdana i vjerodostojna iz više izvora. Provjerili smo sve još jendom i doznali kako je posjet samo odgođen zbog bolesti kuvajtskog generala te će se ostvariti čim se za to steknu uvjeti. S obzirom kako su pred nama Božićni i novogodišnji blagdani, to će biti moguće u siječnju.
  Lijep pozdrav,

  Vaš Defender.

  Dana 2015-12-16 11:10, XXX je napisao(la):

  Kuvajtski general al-Khadder, Đuro Đaković, revizija tenkova M-84

  Poštovani,

  ovim putem želim vam skrenuti pažnju kako se u naslovu navedeni posjet
  nije desio,barem ne do datuma do kojeg ste ga najavili u svom tekstu.
  S toga smatram kao vaš pretplatnik da bi bilo pošteno i profesionalno
  korektno objaviti zašto se gore navedeni posjet nije dogodio. Smatram
  da je to dobar način kako bi sačuvali svoju vjerodostojnost o kojoj
  vjerujem ovisi i vaša opstojnost i tiraža.

  S Štovanjem , vaš pretplatnik XXXX

 94. Jutarnji list str. 8. Zbog lose celicne konstrukcije iz Makedonije,Viadukt je gotovo polovicu prvotno ugovorenog posla vec uzeo makedonskoj tvrtki i najzahtjevniji dio posla prebacio DDJH.

 95. Bas sad prosao pored Mimare… Patria izgleda svjetski! Tek sad kuzim ovak koji je to proizvod i kakva je to referenca… svaka cast M84 ali Patria je space shuttle… ok, nije za usporedbu ni generacijski ni po namjeni…

  • M84 izgleda malo zastarjelo, ali čini mi se da je to stari model, a ne M84-D nakon modernizacije u Đuri. Ako je neki znalac bio da potvrdi?
   A Patria stvarno izgleda super, izvana i iznutra. Još kada ne bi bila ova obična kakvu imaju u HV nego ona sa Kongsergovom stanicom… Sin mi je vidio slike kako sjedim u M84, pa je zamolio da ih za 5 godina za stotu godišnjicu uvjerite da ih opet izlože da ih i on može pogledati izbliza (sada ima samo 4 godine pa mu ne bi dali u tenk).

  • U Liderovom članku za kojeg je g. Logožar dao link , zanimljiv je ovaj dio

   ” O poslu s američkom vojskom koja je stacionirana u Njemačkoj, Mazal je rekao kako ide svojim tijekom poručivši da je riječ o poslovnoj tajni. Inače, Đuro Đaković za Kongsberg na tenkove američke vojske u Njemačkoj instalira daljinski upravljane 30 milimetarske strojnice. ”
   😚 😊

  • Priprema se nova dokapitalizacija, treba optimizma. Po meni sve ispod ovih 40 kn ne bi bilo dobro. Naravno ako prije toga ne desi se Kuvajt.

 96. logožar

  Jesi ti siguran da se ovo odnosi na natječaj na kojemu je prijavljen Đuro Đaković Holding?
  Da li misliš da se ovaj 8X8 IFVs odnosi na Patriju ?
  Ili je ipak riječ o drugom natječaju?

  • Taj natječaj se vuče već par godina i na njemu su naša Patria i Nexter glavni kandidati, a Patria se (priča se) pokazala nadmoćnija na testiranjima u Kuvajtu 2013. godine. Nisam siguran da nakon 5 godina natjčaja za 8×8 vozila pokrenu još jedan natječaj za 8×8 vozila 🙂 U svakom slučaju, napokon da se donese odluka, ako se i ne izabere naša Patria da se može dalje tražiti kupca…

 97. Njima više baš ništa ne vjerujem iako sam prije smatrao da imaju info. Sjetite se samo prošle godine kad su rekli da je siguran potpis u Abu Dhabiju pa se pojavila Enigma baš na tom sajmu. Onda su trubili par puta da Patrija nema šanse kraj Enigme. I onda je UAE kupio Patriju?!

  Tako da ne znam da li su bleferi ili zaduženi za puštanje magle i podršku u pregovorima s dobavljačem.

 98. Ma iskreno meni je to smješno…Natječaj raspisan prije par godina i sad će kao supiti u kontakt.
  Istovremeno gdin. Mazal koji je dosad stvarno bio vjerodostojan kaže da se uskoro očekuje odluka..
  Evo opet link:

  http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/industrija/zbog_cega_je_duro_organizirao_koncert_u_tvrdavi_.aspx#.V1nNlJGLSM9

  Tko će znati možda je ovo samo taktika da trznu Đuru da vide kako reagiraju na ovaj članak..Cjenkanje…

  Iako Američki lobij je jak..Navodno i 2009. godine proces modernizacije tenkova je propao zbog američkog utjecaja..To je na Palubi izjavio Vladimir Ivanović-srpski stručnjak za tenkove , a i drugi su pisali o tome…

  Link:
  http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,6303.0.html

  Tog Ivanovića sam malo istraživao na netu i čovjek očito ima velike zasluge oko razvoja tog tenka, ali isti taj čovjek napiše da u Đuri prokišnjava krov 🙂

  Usput isti taj Ivanović je izjavio da Đuro ima velike šanse da proda Patriu Kuvajtu.

  Gdin.Mazal je dosad stvarno bio vjerodostojan i nema razloga da mu ne vjerujemo,a Tactical Report od danas ne kupujem..:)

 99. Tko je inteligentni investitor taj ce dokupit dionice Djuroe. Naravno to je samo moje razmisljanje, ali evidentno je da politicka nestabilnost utjece na trenutnu cijenu

   • A gdje pise, da nece dobiti jos jedan paket branitelji pa ce opet biti ista prica.
    Meni ova cijena ne smeta. Bitno mi je da dobiju posao u Kuvajtu, i da se stabilizira poslovanje i dobit…jer ako dobiju posao u Kuvajtu…vise nece biti bitno koliko ima CERP

 100. Rjesicemo se Cerpa ali sto je sa Drzavom ne svida mi se ni njihov postotak narocito ako ova vlast opstane, Zna li netko hoce li biti i okvirno kada dokapitalizacija Dure .Kolika bi okvirno mogla biti dionica u kapitalizaciji , Kakav interes bi bio malih dionicara da idu u dokup ako bi netko od strucnijih ljudi na ovom blogu to mogao objasniti sobzirom da je G. Bakic vrlo zauzet.

  • Nitko ne odgovara jer je to vec sve napisano, pa se ljudima ne dva puta to objasnjavat.
   Otvori sve teme od Đure, upisi u search rijeci ‘dokap’ ili nesto slicno tom pojmu…i naci ce ti u svakoj temi sto je o tome napisano. Nema puno tema o Đuri

 101. osobno, mislim da nema apsolutno nikakve šanse da se država odrekne 50%+1 dionice, ipak ĐĐ proizvodi strateško oružje za OSRH. znam, postoji u svijetu 101 firma koja proizvodi oružje za svoju, ali i druge države, a nije u vlasništvu matične države. nemam ništa protiv vlasništva države, ali imam protiv načina upravljanja s đurom od 1945. do danas kada se ĐĐ iz lukrativne firme pretvorio u veliki kanader koji gasi socijalne požare u brodu i okolici…

  • Potpuno krivo, iz više razloga:
   – država je odavno stavila ĐĐ na privatizacijsku listu
   – u zadnjoj dokapitalizaciji je država htjela smanjiti udjel na debelo ispod 50% ali zbog nefunkcioniranja tržišta kapitala se to nije dogodilo: primjerice da sam ja upisao za 30 mil. kn umjesto za 10, država bi već imala DEBELO ispod 50% odavno
   – oko ĐĐ je dugo bilo lošeg vođenja, ali ne zato da bi se ‘gasilo’ oko Broda, nego iz drugih razloga; sada je situaicja potpuno drugačija

 102. Na HZZ-u je trenutno raspisan natječaj za posao, 50 zavarivača i 50 bravara u SB-u zbog “povećanja obujma posla”. Nažalost, nije naveden poslodavac već će se raditi preko agencije za privremeno zapošljavanje, ali nije teško pretpostaviti tko u Brodu može tražiti toliko ljudi tih struka 🙂

 103. Uh to znaci da ima uskoro novih vijesti iz Dure ali se Ceka sa objavom ili jos nije 100 posto definiran i potpisan ugovor ali je izgleda siguran takva kolicina te struke moze znaciti da je Duro dobio veci posao ili mu jednostavno trebaju da na vrijeme zavrse posao od prosle godine odgoden za ovu 26M eura narocito zato sto su francuzi prosirii narudzbu zaSpec. Vagone pa dio ljudi mora raditi i na tome . U svakom slucaju ov e godine Duro ide u Pozitivu i Nove Pobjede .

 104. Ja nisam siguran moguce je da je to povezano sa Bosansko Brodskom Rafenerijom njenom modernizacijom i radom na smanjenju misije zagadenja , ne vjerujem da bi Duro uzeo toliko ljudi bez dobivanja velikog ugovora koji bi popunio kapacitete za par godina jer ove ugovore koje ima sada ako su svi transparentni a mislim da jesu moze odraditi i sam . Vrijeme ce pokazati sto je to i uskoro cemo saznati .

 105. Po meni, korištenje ovog prava, a nisam skroz upoznat s tematikom, znači da: a) nemaju što novo reći b) imaju štošta za reći, ali bi okrenuli državu naopačke. od ove uprave se može očekivati svašta, ali ne i nonšalancija da bi išli po novce na blef i lijepe oči. iskreno, jedva čekam

  • Matej,

   Jedva cekate sto-sutrasnju cijenu Djure na burzi cijenu dionice kroz dokap, razlog dokapa ili svo troje? 😉

   • Da budem iskren, ni jedno od tog troje, vec 100-ti rodjendan Djure u puno boljem stanju nego je proslavio zadnjih 30-ak…

 106. Opa, Gospodine Bakicu mozete li to malo bolje objasniti ovo i ako bi se islo u dokapitalizaciju da li bi svi dionicari imali pravo uci u odnosu na udio koji imaju u Đuri Đakovicu. Zatim ja nikada nisam kupovao dionice u dokapitalizaciji kako se to uopce radi gdje se podnosi zahtjev za kupnju i kako se to analizira skroz mi je to nepoznanica kupujem on line samo na Zagrebackoj Burzi preko banke mislim da bi to zanimalo vise ljudi.

  • Sve tj. gdje, sto, kada i kako ce Vam na vrijeme biti objasnjeno i opisano u Javnom pozivu na dokapitalizaciju koji ce biti objavljen na web stranicama ZSE, Đure Đakovica i banke Agenta koja ce voditi cijelu transakciju za Đuru

  • Postovani Ivice, sumnjam da cete moci sudjelovati u dokapu. Uvjeti su malo drugaciji, sto pise i u ovoj obavjesti. Dakle, prosla dokapitalizacija nije uspjela u cjelosti i sad ce prednost sigurno imati samo oni koji su sudjelovali u prosloj. Ne znam tocno koliko je to dionicara bilo, ali drzava, postovani Nenad i jos nekolicina njih.

   • Nema mi to bas logike, na taj način nebi ni investitori koji su nakon prve dokapitalizacije ušli u Đuru mogli dokapitalizirati sad?

 107. Totalni sam laik po pitanju ove objave..Ali opet iz ove objave ja iščitavam uspjeh dokapitalizacije.Zašto?Pa dosta novca bi se skupilo i uplatama do 100.000,00 eura, a njih taj novac ispada ne zanima..Realno firma puno bolje stoji nego prije zadnje dokapitalizacije.Ako ih ne zanima, vjerovatno su uvjereni u uspjeh dokapitalizacije.Zbog toga sam sretan, ali s druge strane malo razočaran.Znači ja nisam sudjelovao u dokapitalizaciji po 20 kn nego sam nakon toga skupljao po burzi dionice i uložio za sukladno svojim mogućnostima .Znači vjerovao sam u Đuru, a sad me se automatski isključuje iz dokapitalizacije jer realno odakle meni ,a vjerujem i hrpi drugi “malih” dioničara 100.000,00 eura…Pa valjda smo mi koji smo vjerovali u Đuru , znači postojeći dioničari trebali imati neku prednost u odnosu na ostale..

  • Maki, ja sam sudjelovao u dokapu po 20k i to u jako, jako skromnom iznosu i kao ti sam naknadno kupovao dionice sukladno svojim mogucnostima/placi. Nisam razocaran s iskljucivanjem iz dokapa, jer je Djurina knjiga ugovorenih poslova poprilicno debela. 😉

   Ocito Uprava procjenjuje da ce ovako definiran dokap 100% uspjeti u smislu zeljene kolicine novca kojeg zele prikupiti u kratkom roku i to sa ocito ciljanom skupinom potencijalnih investitora, rekao bih velikih/institucionalnih ulagaca i bogatih individualnih VIP klijenata

   • Maki, mislim da cijena u dokapitalizaciji neće bitno varirati od trenutne tržišne.To ćemo točno saznati u nekoliko narednih dana. Prema tome, ukoliko želite, mislim da ćete imati šansu kupiti dionice na burzi. Jako sam zadvoljan napretkom i volio bi da g. Mazal ostane na čelu DDJH još dugo vremena jer razumije biznis i ne zanima ga politika i politikanstvo.

  • Ja sam isto razocaran…i to mi je totalno bez veze…nema nikakvog razloga da sa time ne budem razocaran, ako mi firma ne da sansu da potencijalno zaradim jos vise, a ja sam vjerovao u Đuru kada je malo tko vjerovao…
   Nevjerovatno kako novac bjezi od sirotinje.

 108. Nadajmo se da ce biti posteni prema Nama malim dionicarima a ako ce biti dokip u razini cijena na trzistu pa onda mozemo dokupiti i na burzi . Ma sve ce biti u redu sa Durom i vjerujem da cemo gledati slijedecih godina njegov Napredak ,sirenje posla i Rast . Ko zna kako ce sutra burza reagirati jer je dosta kasno dosla vijest vrijeme ce pokazati.

 109. G.Mazal je jasno rekao da će se ići u dokap kad se steknu uvjeti za to a to znači kad se društvo stabilizira i uslijed povećanog obujma posla te ukoliko se realizira veći izvozni posao uslijed čega će doći do potrebe povećanja temeljnog kapitala, kapaciteta proizvodnje i zaposlenika. Uvjeti su se stekli i za ulazak strateškog partnera npr.Kongsberga u proces dokapitalizacije po mom sudu.

 110. Sto se dokapa tice, sigurno cemo vise znati nakon sjednice Nadzornog odbora. Za sada mozemo samo nagadjati po kojoj cijeni ce ici dokap, tko ce moci sudjelovati itd.

  Sta god na kraju bilo, samo se nadam da drzava nema prste u ovome, da na ovaj nacin zeli doci do veceg udjela u ĐĐ, po bilo kojoj cijeni.
  Ako to ne bude slucaj, sve druge opcije su mi puno prihvatljivije.

 111. Pa što će državi kad ga je stavila na listu tvrtki za prodaju koliko se sjećam..Mislim da svi koji sada ulaze moraju ipak platiti neku premiju tako da ne vjerujem da će ići ispod 55-60 kn.Koliko se sjećam uprava može izdati 2,5mil što je nekih 24,7%..Brzo ćemo sve znati..

 112. Evo reakcija trzista Durina dionica pada zbog neinformiranosti malih dioncara ili barem nedovoljnom informiranoscu .

 113. Molimo g Bakića da malo pojasni razvoj situacije, jer ipak on je veliki dioničar i morao bi imati neke informacije , a mi mali ga smatramo svojim predstavnikom. hVALA

 114. A mozda se i zakotrljao onaj posao sa UAE. Jer oni su, ako se dobro sijecam, htjeli nekih 600 vozila, ali na kraju su na brzinu uzeli puno manju kolicinu. Mozda su sada uzeli tih 600 pa ce tu bit posla i za Đuru. A mozda je i posao sa vatrenim stanicama pri kraju, ali u velikim kolicinama.
  Mene muci, gdje da ja nadjem 100 000 eura??? Toliko mi ni bubrezi ne vrijede 🙂

  • A zašto ne kupite na burzi kad već nemate veliku količinu? Male količine uvijek možete kupiti, a problem je kupiti veće, za takve će biti dokapitalizacija.

   • G.Boca kako to mislite izgleda da ne razumijete sto je to dolapitalizacija . Kupovati na birzi mozete kad hocete ali dokapitalizacija je izdavanje novih dionica koje ce promjeniti vas udio u vlasnistvu ako izdaju jos novih 2,5 mili dionica bice ih na trzistu 10 milja a sada ih je oko 7,5 da sada ne provjeravam , kada na burzi kupujes dionica moze gore dole i slicno ali ti kupujes od mene ja od tebe broj dionica se ne mjenja niti stvara kapital novi niti mora biti vrijednost companije tocna mislim dionica moze biti veca ili manja od fundamentalne vrijednosti companije ali gleda se i niz drugih parametara sto sada nije vazno ali cinjenica jeste da ako kupis sada na burzi da mozes zaraditi ali i izgubiti ako nekim slucajem dionica padne iz bilo kojih razloga . Svejedno sacekajmo ponedjeljak pa da vidimo sto ce reci nadzorni odbor poslije sastanka i sto je razlog te zelje za dokapitalizacijom danli im treba novac za postojece ugovore nova zaposljavalja ili je razlog veliki posao ili poslovi sto bi onda zasigurno podiglo vrijednost dionice . Nadam se da ce gospodin Bakic uskoro reci nesto vise o tome jer on zasigurno ima nase glasove pa je vazno da nas zastupa na skupstini a mi bi trebali doci na skupstini u sto vecem broju .

    • Bojim se da vi ne razumijete. 🙂
     Ako vas smeta udio u vlasništvu kupite na burzi (odn. ako želite još dionica), a i ako nemate 100k eura onda vas stvarno udio u vlasništvu ne bi trebao zamarati jer ste zanemarivo mali.

    • Da, sve OK, ako će to razrjeđivanje biti po bar 50 kn po dionici, onako fino fer kao na KTJV. Takva razrjeđivanje su sasvim OK 🙂

 115. Nenade, obzirom da ste Vi veliki dionicar Djure, sto kazete na to da Vi u svoje ime a za racun nas malih dionicara upisete tih 100 000 EUR (ili vise?) uz odgovarajucu naknadu Vama za ulozeno vrijeme i trud? 😉
  Ljudi smo, siguran sam da cemo se dogovoriti kako operativno provesti ovako slozenu i strukturiranu transakciju 😉

  Naravno da se salim i karikiram, medjutim neovisno o ovom dokapu, mozda ne bi bilo lose da po uzoru na kolege dionicare Valamara osnujemo udrugu dionicara Djure, jer ce i RH kad-tad prodati svoj udio u Djuri a i da nas se cuje.

 116. ja sam sigurno za to , Mozda bi bilo dobro da novim postom u vezi udruge napisete kako je to izvedivo i da nam pomognete da je napravimo uvjeren sam da taj broj dionica nije mali i da vi ako damo punomoc vama da nas zastupate zajedno sa vasim udjelom sigurno bi to nesto znacilo a i mi mali dionicari bili bi Sigurniji 🙂

 117. @Mclynx – sve ispod 50kn bi me poprilicno iznenadilo, medjutim sve ce u konacnici ovisiti o tome koliko Djuri trebati novaca 😉

  • Da, ovo mi ne izgleda bas dobro. Vec drugi put otkazuju raspravu o dokapitalizaciji.

   Koji god razlozi su u pozadini, mogli su ih razrijesiti prije nego su dali prvu obavijest.

   Ovo mi izgleda pomalo neozbiljno.

   • To sto postoji razlog ..naravno da postoji ,ali obrazlozenje nije dobro trebalo je najaviti samo opet odgodu Sjednice a ne da se nema sto objaviti zato sto nije niti odrzano nit ista receno i to juce najmanje samo se nadam da nema nikakve veze sa politikom i strankama na vlasti .

 118. Neznam , ali nesto tu nije dobro mozda da to pokusa objasniti Nenad Jer ovakvo cudna dogadanja moze jako utjecati bespotrebno na burzu .

 119. Gos. Bakic ,A sto preostaje nama ulagacima na duge staze nego biti strpljivi i cekati .. 🙂 ,koliko vidim zadnjih dana ste turbo radite barem 17 -18 sati dneevno ali ne mozete vi Ko Bandic on radi 24 sata 🙂

  • I moglo bi ih biti sve više, svuda, u svakom smislu :D. Željeznica, vlakova, vagona, tunela, mostova, transformatora itd.

   Naime, što s tim silnim dolarima i eurima otpuštenima u sustav ekspanzivnim monetarnim politikama zapadnih centralnih banaka? Da bi to na kraju završilo dobro, moraju se pretvoriti u infrastrukturu, na korist budućem dugoročnom gospodarskom rastu. I to je super, bolje ih tako malo “zamrznuti” u dugoročne projekte nego da su se pretvorili u srednjoročnu visoku inflaciju cijena.

   Zanimljivo je kako se uloge zamijenjuju. Sada kad će Kina postepeno prijeći na rast baziran na potrošnji građana, manje napuhivanjem brojki kroz infrastrukturne projekte, zapad će početi graditi infrastrakturu (jer stvarno počinje zaostajati za istočnom, pogotovo u USA).

   Poduzetnici već smišljaju nove zanimljive ideje u domeni “infrastrukture” kako se javno mnijenje okreće u tom smijeru. Ako je na red došlo rješavati large scale infrastrukturne probleme, ako će se novac od investitora moći skupiti za takve projekte koji više nisu tako “dosadni”, pa zašto ne, inovativni umovi će početi tražiti rješanja za probleme iz te domene (nije da problema nema već godinama i desetljećima, samo još nisu došli na red, u fokus)

   Elon Musk već duže od mjesec dana daje neke kriptične hintove o nekakvim tunelima. On bi možda prometne čepove (i nedostatak prostora na površini itd.) rješavao nekim novim, boljim, modernim podzemnim prometom.

   Znamo kako je skupo izgraditi metro. Možda se može naći nove, bolje, efikasnije načine za graditi te tradicionalne (i možde neke nove, moderne?) podzemne putove? Gradski prostor je oskudan resurs. Tko zna kolika se može stvoriti vrijednosti istovoremeno štedeći nadzemni prostor i nekim novim efikasnim metodama iskorištavajući podzemni. A u svakom slučaju ti poduhvati su megalonamski, treba puno kapitala, i tome služi tržište kapitala: da se prikupe sredstva za veliku stvar koju niti jedan pojedinac ne može sam.

   Pa eto, i Đuro treba malo skupiti kapitala ovim malim dokapitalizacijama na ZSE. Tome služi tržište. Kada se ima profitabilne projekte u planu, kapital se skupi od investitora i idemo stvarati vrijednost.

 120. Ma super 🙂 Samo neka se Duro sto vise probije na Evropsko trziste sa specijalnim vagonima i svim drugim radovima mostovima , silosima i td a onda ce sam od sebe doci i veliki posao sa patrijom , dokapitalizacijom i vracanjem Dure na mjesto koje mu Pripada . Go go Duro…..

 121. Odgoda narucitelja 26 M Eura velikog posla sa Patriom za ovu godinu je sprijecila da Duro bude u plusu ,ali Duro se Modernizirao kompjuterski Zavarivac i niz noviteta nakon Dokapitalizacije i skorom popunom narudbi BOV,a i Strojnica , skorom dokapitalizacijom Duro krece prema dobroj i sigurnoj buducnosti. Treba uzeti u obzir da je EBITDA u velikoj pozitivi i da se DD u zadnje dvije godine odlicno poslozio i probio na Europsko Trziste , Narudzbe su sve ćesce ,uvjeren sam da cemo cuti jos puno dobrih vijesti od DD ove godine i da ce ovu godinu duro zavrsiti u solidnoj pozitivi i veselim se njegovoj perspektivi u buducnosti.

 122. Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, ovoga će vikenda otputovati u državni posjet Kuvajtu, gdje će biti otvoreno hrvatsko veleposlanstvo.

  S predsjednicom putuju i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, Martina Dalić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Zdravka Bušić, predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice te gospodarstvenici iz tvrtki poput Đure Đakovića, RH Alan, Brodotrogir.

  U dvodnevnom državnom posjetu predsjednici je na raspolaganje stavljena državna rezidencija zbog niza sastanaka s predstavnicma političkog i gospodarskog života Kuvajta.

  Iz Ureda predsjednice poručuju kako su odnosi Hrvatske i Kuvajta iznimno prijateljski s ogromnim potencijalom za daljnji razvoj gospodarske suradnje.

  Autor teksta: N1 Hrvatska

 123. Odgađanje sjednice nadzornog odbora…Nikad ranije objavljeno financijsko izvješće ..I sad vijest da predsjednica ide u Kuvajt..Zna se da su Kuvajćani tražili jamstva da se posao može i napraviti. Rasplet je izgleda jako blizu!!!

   • Dandy vjerojatno si mislio maki umjesto laki.Jednom sam ja ovdje napisao da nisam objektivan kad je Đuro u pitanju jer znaš da sam rođen u Sl.Brodu tako da me nekad ponese kad je Đuro u pitanju.Nemojte zamjerit..

    • Kad smo već kod besmrtnih filmskih citata Maki… a, šta sam ti reka’?! A za Dan bezbedenosti, ako nas se sete, sete…;)

  • Sto onda reci o Gradevincima , netko napisao nesto u novinama i ovce krenule na burzu raste ko ludo 40% 50 % pa i vise , vidjecemo slikedecih tjedana koliko ce ovaca ostati bez vune . Duro je Transprentan samo u zadnjih mesec dana obavio je 4 nova ugovora , posteno izvjesce za proslu godinu i naravno mogucu dokapitalizaciju jer prosla nije odradena do kraja . Treba biti oprezan jer Mister Market je pojeo puno vune kroz povijest. :), Sto se tice Dure imam dionice ali sam dugorocni mali dionicar i me zanima me da li raste danas 10 posto pa sutra pada 10 % kad ih ionako necu prodati osim ako budem previse izlozen . Duru se slobodno moze gledati kao novi start up od pocetka 2015 godine i to je to . Ovo nije nikakav nagovor na kupnu ili prodaji posjedujem dionice DD .

 124. Sindikati opet rovare protiv uprave, da nisu politički paraziti nanjušili posao? Zamisli toliki posao a nemaš preko koga to prelijevati.

 125. Ubrzano se miču sve barijere… moguća priprema terena…
  Danas na Vladi donesena odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Kuvajta o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih, posebnih i službenih putovnica.
  Obrazloženje: U odnosima između Republike Hrvatske i Države Kuvajta na snazi je režim uzajamnoga zahtijevanja viza za sve vrste putovnica, što je uočeno kao prepreka daljnjem razvitku bilateralnih odnosa.
  🙂

 126. Ako sam dobro shvatio ne ide dokapitalizacija po 20kn , nego će se cijena naknado utvrditi ovisno o potražnji za dionicama?

 127. A da G. Bakic malo nama objasni sto ovo znaci za nas male dionicare i kako mi mozemo pomoci, najavljene tocke su mi u najmanju ruku sumnjive

 128. Datumski se vijesti jedna za drugom prate (Predsjednica za vikend s ciljanim izaslanstvom u Kuvajtu, današnji poziv na Skupštinu pred taj isti vikend…). Iskreno se nadam i vjerujem da bi mogla biti gužva kod upisa, s obzirom da se očekuju do same Skupštine još neke tematske vijesti…
  A i obvezan izvještaj sa puta po povratku delegacije…
  🙂

 129. A ne treba zaboraviti niti jučerašnju medijsku akciju sindikata o Đuri, koji su, ne slučajno, htjeli ostati primjećeni i “bitni” u ovom jurećem vlakiću… 🙂

 130. Hmm isprika, brzopleto čitanje pdf-a u hodu 🙂 20kn je nominalna vrijednost, cijena će se utvrditi naknadno. Odlično, idemo dalje 🙂

 131. Nije li Arapima interes kupiti pola firme, i proizvesti si Patrije i još debelo zaraditi?
  A to je za njih sića, love imaju!

 132. Ovakvi ili onakvi sindikati ali evo DD jepao 5% na nekih 350k trgovine njihovo kukanje samo rusi cijenu dionice , MR Market nije bas za sve . Evo primjera : uzeo sam nedavno sve knjige o Buffetu i naravno Inteligentni investitor od Grahhama i pogledao zadnje posudivanje tih knjiga bilo je prije dvije godine , a grad ima ekonomski fakultet ?? Knjige su u knjiznici vise od 10 godina a posudene su sve 4 puta znaci ja sam 4 koji ih je procitao , grad i okolica 100 000 stanovnika . Blago nama
  Narode

 133. Piše:
  Kapital se povećava za IZNOS OD NAJVIŠE 151mil kn.

  Izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim ako se u unaprijed utvrđenom roku upiše i uplati NAJMANJE 5 000 000 novih dionica.

  Da li to znači da je najviša cijena po kojoj će biti moguće napraviti dokap 151/5 = 31kn??

  • Pobrkali ste nominalni kapital i cijenu po kojoj će biti izdane dionice. Nema gornjeg limita na cijenu koliko ja vidim 🙂

   • Pa da, nema gornjeg limita cijene, nego kornjeg limita povećanja kapitala. Piše najviše 7.600.000 dionica što po nominali od 20 kuna daje tih maksimalnih 152.000.000 kuna povećanje kapitala. Iznos preko toga ide u kapitalne rezerve, kao kod npr. Vupika (posljednje povećanje temeljnog kapitala i izdanje dionica po cijeni od 90 kn, a nominala 40kn)…

   • Uz to, jako, jako, zanimljivo je i da ako samo jedna osoba dokapitalizira maksimum broj dionica imati će 50,01%, dakle imati će 50%+1 dionica i biti će većinski vlasnik!

    Po mojoj računici: Trenutno je Temeljni kapital 151.933.680 HRK i podjeljen na 7.596.684 dionica. Ako se upiše maksimalni broj dionica (7.600.000) temeljni kapital će biti 303.933.680 i biti podjeljen na 15.196.684 dionica.

    • Upravo tako, i što je još zanimljivije, ako slučajno ima neki investitor koji kaže da nudi neku cijenu za sve dionice, ali samo ako može dobiti sve i imati 50%+nešto sitno, onda se mora skupiti dovoljno investitora koji bi kupili zajedno sve dionice po cijeni višoj od njegove kako bi ga spriječili da postane većinski vlasnik. Bez obavezne ponude za otkup.
     I još sitan detalj, NO se dva puta nije sastao da izglasa dokapitalizaciju, koliko vidim na odluku o dokapitalizaciji na skuštinu šalje uprava, a ne NO.

  • Veći invesitotori bi trebali biti zainteresirani za cijene jednake tržišnoj do plus market impact koji pretpostavalju da bi imali da žele tu količinu kupiti na burzi (plus fundamelna promjena koju smatra da se dogodila tom dokapitalizacijom, a očito DDJH dokapitalizaciju ne radi tek tako, samo zato što može, nego smatra da mu ta dokap znači pozitivnu promjenu fundamenta).

   A da nam je tržište koliko-toliko efikasno, cijena na burzi nakon dokap treba skočiti točno na tu iz dokap (mada, imamo mi u zadnje vrijeme slučajeve na manje likvidnim i van svakog fokusa dionicama da cijena ne reagira baš tako brzo, ali DDJH je fokusu, to ne bi smjele dugo potrajati te “kratkoročne”/informacijske neefikanost).

 134. Mislim da je ovaj način dokapitalizacije sasvim u redu. Prihvaćam sva obrazloženja koja su navedena u pozivu. Sumnjam da bi se na ovo išlo a da praktički ne postoji prešutna potvrda zainteresiranih investitora. S druge strane također ne vjerujem da bi se ovo radilo a da društvo ne očekuje značajne poslove.
  Sve u svemu, jako lijepo i uzbudljivo.
  Sretan sam ☺

 135. Na kraju zanimljivog dana, a pred početak možda još zanimljivijeg vikenda možda vidim slijedeći scenarij –
  – po zadnjoj odluci Skupštine (iz 2014. godine) Uprava je imala odobrenje za dodatno povećanje nominalnog temeljnog kapitala za iznos 50 mil kn, što je 2,5 mil novih dionica
  – po dnašnjem pozivu izgleda da smo to odavno prerasli 🙂
  – novi prijedlog je izdavanje 7,6 mil, što je samo malo više od trenutnog broja postojećih, ali to malo više je ključno (!!!)
  – za vikend ili odmah iza vikenda se očekuju (nadam se) lijepe vijesti iz Kuvajta, čime ĐĐ prelazi u “Premier League”, i postaje zanimljiva meta mnogima
  – nakon, danas, najavljene Skupštine ide poziv za dokapitalizaciju, što će biti cca 60 dana od danas, a što će biti i više nego dovoljno da zainteresirani sagledaju puni potencijal i odriješe kesu za nešto jako VELIKO
  – to veliko je ponuđenih 50%+1 (ili nešto više dionica), čime samo najhrabriji i najizdašniji, bez obveze javne ponude preuzima upravljanje cijelim potencijalom i uzima uzde u svoje ruke
  – to znači da bi kod upisa mogla nastati velika gužva i od zainteresiranih – od onih sa sjevera Europe, do onih sa Bliskog istoka… 🙂
  – to bi možda mogla biti repriza svojevremenog pripetavanja za Plivu…
  – i naravno, ukoliko se sve odigra po opisanom scenariju, to bi moglo biti apsolutno najbolje riješenje za našeg Đuru, njegove radnike, Slavonski Brod, Državu, i naravno za nas – najvjernije dioničare

 136. Vojno industrijski poslovi vrijedni 400 milijuna USD moraju biti sklopljeni pod patronatom hrvatske državne politike kao svojevrsna garancija za izvršenja posla. Kuvajt to traži sa potpunim pravom. Inače, to bi bio samo dio uspješne vojne suradnje sa zemljama poput Katara, Omana i Kuvajta, koje koriste hrvatsko znanja i iskustvo za obuku pripadnika vlastitih OS, a kupci su vojne opreme hrvatskih proizvođača.

  Ovaj potez hrvatskog državnog vrha je od iznimne važnosti za tvrtku Đuro Đaković koja izvrsno stoji u Kuvajtu kad je u pitanju natječaj za borbeno oklopno vozilo sa Patria AMV 8X8.

 137. Veceras u HRT1 Dnevniku u 19:00 je bio poduzi prilog o posjetu RH izaslanstva Kuvajtu, s posebnim osvrtom komentatora na Đuru Đakovića i natječaj za Patrije.
  U Dnevniku je receno kako je “Kuvajtski ministar obrane Đuri Đakoviću osigurao neplanirani sastanak sa Kuvajtskim vojnim vrhom! 🙂

  Ukinute su vize za Kuvajtske diplomate a Kuvajt bi u drugoj polovici ove godine trebao otvoriti i svoje veleposlanstvo u RH.

  Ocjena Martine Dalic da je posjet bio vrlo uspjesan i da se mozemo nadati lijepim vijestima iz Kuvajta 😉

  Vise detalja http://www.hrt.hr/enz/dnevnik/373062/

 138. Nenad je elaborirao Đuricu pred par godina u vezi mogućeg ovog mega posla kako za samu firmu tako i za Hrvatsku i vrlo dobro se sjećam da je bio napomenuo da realizacija poslova sa arapskim zemljama traje poprilično dugo za hrvatske pojmove a evo nas 5 godina od samog početka pregovora i nakon ovog dvodnevnog gospodarskog posjeta delegacije Hrvatske realizacija bi mogla uslijediti vrlo brzo.Evo dokaz da politici nema mjesta u firmama i puno hvala Nenadu što je uspio gotovo nemoguće…KORF I DDJH jesu vjerodostojan dokaz za bolju i optimističnu Hrvatsku.

 139. Ali Đuro otkriva svu jad i bijedu naših mirovinskih fondova i ljudi koji upravljaju NAŠIM novcima..Nadam se da će se uskoro početi više pričati o odgovornosti tih ljudi u upravljanju NAŠIM novcima, o njihovim promašenim ulaganjima..Može ih biti sramota.

  Gledajte prognoze:

  http://www.jutarnji.hr/biznis/karijere/otkrivamo-analizu-rasta-hrvatskog-turizma-do-2020-pogledajte-koliko-ce-se-novih-radnika-zaposliti-u-turizmu-u-svakoj-regiji/5589387/

  “Dobar znak tako je i činjenica da su tržišta kapitala prepoznala atraktivnost turističkog sektora te kroz dugoročno stabilnu potporu dionicama turističkog sektora osigurali porast dioničkog indeksa CROBEXturista kojeg čine dionice najvećih hotelijerskih kuća kao što su Arenaturist, Hoteli Imperijal, Valamar Rivijera ili Maistra, i to za nevjerojatnih 500 posto u periodu od pet godina.

  “Razlog tome je vjerojatno i činjenica da je većina ključnih hotelskih kuća udvostručila svoje prihode unazad zadnjih 10 godina, uz prognozu novog udvostručenja u narednih pet do sedam godina”, procjenjuje Topalović.”

  I onda Novoselec i dalje tvrdi da nemaju gdje ulagati.Znači očekuje se udvostručenje prihoda , a on i sada i dalje tvrdi da nema gdje ulagati.

  SRAMOTA!!

 140. G. Bakic za sada drugi na listi za osobi godnine a prvi je Premijer koji nema vremena slaviti jer bas sada osniva koje kakva povjerenstva da rjesavaju koje kakve po jerljive stvari a na osnovi toga ce neka druga povjerenstva provjeriti te iste stvari da bi se ro kasnije dalo i sabor na glasanje a bez obzira kako se izglasa najbolje da klubovi osnuju jos jedna povjerenstva pa da to ks jednom provjere ali ni to nije bitno jer premijer i oni znaju najbolje . Glasajmo za Nenada moramo ovo promjeniti on ne bi trebao biti na listi ker ga mi placamo za tu poziciju a nenad trosi svoja sredstva da bi pomogao u edukaciji i skolstvu i ovo je glasanje za covjeka godine a ne politicara 🙂 Nenad je to zasluzio sto posto.

 141. Potpisujem V.Ivice.!!Htio sam i sam objavit sličan post ovom Vašem, al malo sam zatrpao blog svojim objavama pa nisam htio više 🙂 .Po čemu to gdin.Plenković ( protiv kojeg nemam ništa protiv ) zaslužuje titulu osobe 2016. godine ?Po čemu? Po tome što je izabran za predsjednika Hdz ili premijera?Što je on to napravio u 2016. godini?Za premijera je izabran ako se ne varam tek u rujnu 2016 ..Što je napravio u preostala tri mjeseca?? I ova je anketa primjer da politika u svemu ima prste.Znači imamo Nenada kao dokazanog borca za bolje sutra,pokretača revolucije u školstvu, investitora u hrv.gospodarstvo preko posrnulih tvrtki …ali ne ne može Nenad.Čak ne mora biti ni ni Nenad ( naravno da sam ja za Nenada ) ali da gdin.Plenković bude osoba 2016. godine?Cirkus maximus..Ali treba pokušati, pa se slažem s gdin.Ivicom podržimo Nenada šaljite anketu prijateljima jer Nenad je to zaslužio..

 142. Plenković je zaslužan zato što ga je netko torbom ili notesom lupio na saboru HDZ-a, još tijekom 2016. i 2017. godine ništa nismo od njega konstruktivno čuli i vidjeli. neznam njegove zasluge u EU parlamentu, a to nezna niti većina građana RH. pa se pitam po čemu je on vodeća figura, po ničemu.

 143. Ivice – to je bio samo dodatni podsjetnik za one koji kazu kako “nemaju gdje ulagati” a ne smiju javno priznati da citaju ovaj blog 😉

  Ponavljanje je majka mudrosti 🙂

 144. Ovoga puta zelim i ja ici po prvi put , nikada nisam bio ni na jednoj skupstini i zelim bas vidjeti kako to izgleda . Duro je vazan za moj portfelj a i zelja mi je stisniti ruku Gos. Bakicu ako dodem u priliku za sve sto cini za nasu Zemlju.

  • Jako lijepo rečeno g. V.Ivica. Svaka čast. To su lijepe i ispravne riječi. Odmah su me privukle. I ja sam dioničar Đure, nemam puno, ali imam dovoljno za skupštinu. Ako ne griješim, i jedna je dovoljna za prisutnost. Nikad nisam prisustvovao niti na jednoj skupštini tvrtki koje imam u portfelju. No, polako ćemo mi, svi zajedno, i to početi mijenjati. Tko zna, možda se i ja pojavim, vidjet ću kako stojim s obvezama, pa se možda svi skupa tamo vidimo i upoznamo. Veliki pozz….

   • Hvala g. tmandic i meni je zelja da upoznam ljude sa Eclectice od mnogih mogu puno nauciti a i razgovori sa njima bi bili sasvim drugaciji nego sto ih vodimo ili ja barem vodim u svojoj okolini . Tko zna mozda bi mogli osnovati udrugu malih dionicara Dure pa cak i nekih drugih ugledajuci se na udrugu Valamara pa bi na taj nacin bili jaci u svojim interesima a i brzo bi mogli reagirati kao udruga i dati punomoc Gos. Bakicu u kriznim situacijama ako bi to bilo potrebno.

    • Točno rečeno. Razgovori su puno bolji u živo i kad je atmosfera opuštenija. Muslim da je g. Nenad takvu stvar već predložio za udrugu, ako se ne varam. Svakako je prvi korak od nekud krenuti. Meni nije palo prije na pamet, ali kad sam ugledao Vašu volju i ideju, odmah sam se zalijepio. Idemo korak po korak. Imam dosta osobnih obaveza, još nisam stigao dobro niti proučiti Đurin poziv, moram uskladiti posao i obiteljske obaveze, na što, vjerujte mi nemam puno utjecaja. Ima vremena, koliko sam shvatio prijave su do 29.3., imamo vremena. Samo polako, sve ćemo dogovoriti. Ako mognem ići i sve dogovorim (posao, obitelj, prijava…..), objavit ću, pa se možda možemo dogovoriti za zajednički prijevoz. Vel.pozz…….

 145. Hvala Maki pronasao sam ,ali me cudi da se to ne moze e-mailom rjesiti pisma u danasnje vrijeme svasta 🙂 . ali bas mi se ide pa cu i to obaviti po ovome sto sam vidio dovoljno je poslati pismo sa svojim najavljenim dolaskom i to je to (adresu ime i prezime valjda isto treba :), Broj dionica ih ne zanima valjda? ) .

 146. Pozdrav škvadro. I ja se prijavio mailom. Nije potrebno niti slati poštom. Ljubazne i strpljive gđe Marina Dadić i Tihana Kuterovac iz Pravne službe, objasnile mi sve telefonom i mailom (G. V.Ivica, ja sam slao na uprava@duro-dakovic.com, a br.tel. pravne službe je na 035 218 481). Ja sam čak skenirao u prilogu svoje pismo s potpisom i dobio odgovor da je zaprimljeno. Kažu mi da je bitna samo osobna iskaznica kad dođeš, tako provjeravaju. Ako nešto drugo ne iskrsne, vidimo se u SB 21.3. u 13 sati. Idemo se educirati, idemo u živo učiti od najboljih. Uvjeren sam da će biti zanimljivo i poučno za sve. Vel.pozz…..

    • Tako je, izmedu dvije skupstine ce biti obavljena dokapitalizacija a na drugoj cemo onda saznati koji su daljnji planovi i ulaganja kao i opseg mogucih novih ugovora 🙂 .

   • Gđo Biba, moja velika isprika. Nisam ranije skužio komentar. Ipak planiram ići i prijavio sam se na ovu GS prije. Vel.pozz…..

  • POZIV DIONIČARIMA DDJH-R-A ZA ZAJEDNIČKI PRIJEVOZ NA GS 21.3.2017.

   Dobar dan ekipa. Obzirom da planiram ići svojim automobilom na GS, odlučio sam napraviti cijelu stvar malo zanimljivijom. Nudim prijevoz za još 2 osobe. Krenuli bismo tog dana oko 8-9 sati, povratak poslije GS ili ručka (ovisno o dogovoru, ja mogu cijeli taj dan). Mjesta ima za 2 osobe, kako bismo bili komotni. Iako imam zanemariv broj dionica (pitanje je hoću li glasati ili se javljati za riječ), na GS prvenstveno idem slušati i učiti.

   Karakteristike vozila: Mercedes (ipak sam ja Hercegovac) C klasa, 220 CDI Avantgarde, 2006 g., 117000 km, izrazito “uščuvan”, zlatna boja, svijetla unutrašnjost, alu naplatci, zimske gume (stare 2 g), u vozilu se ne puši (ako pušite, stat ću vam na stajalište).

   Karakteristike vozača: prvi put “sjeo za upravljač” s 9 g. (izvan ceste, naravno, ako ste slučajno pomislili), a u pratnji oca samostalno upravljao vozilom s 11 g. (gle čuda, kao onaj čudak iz Omahe u svezi dionica), 1996 g. položio B i C kat., 2003. g. E kat., upravljao raznim “cestovnim krstaricama” od 7 do 40 tona u Hr i većini europskih zemalja, prometnu nesreću imao sam jednom 1999 g. (krivnja pola-pola…semafor….nisam bio kriv, ali nisam mogao dokazati), pažljiv i tolerantan vozač, ne vozim pod utjecajem alkohola, upravljam vozilom po zakonskim ograničenjima. Odlučna sam osoba, donosio sam i znam donositi značajne odluke u djeliću sekunde, ukoliko je potrebno (ne samo u vožnji). Ima toga još, ali za sada i više nego dovoljno.

   Od suputnika očekujem: vedrinu, pozitivu (ovo je za mene vrlo važan uvjet), pristojnost (uključujući prema svim sudionicima GS i predstavnicima RH), spremnost na učenje, ne smije biti prekomjerno alkoholiziran-a (ukoliko skužim, a vjerujte da hoću ili se dovede tijekom puta u takvo stanje, zamolit ću da napusti vozilo na prvom stajalištu s benz.postajom i telefonom…..ako bude bez novca, platit ću mu kartu ili ostaviti novce), da se veže sigurnosnim pojasom, da ima valjanu prijavu za GS, osobnu iskaznicu (ili drugi valjani dokument, meni ne treba, ali će vam trebati za GS). Spol, boja kože, vjera, nacija,………. i ostalo nebitni. Maloljetnici isključeni. Mogao bih još nabrajati, ali nema smisla. Mislim da sam jasan.

   Ono što nudim je dobra i ugodna atmosfera, mjuza u vozilu je vrhunska, imam nešto glazbe na CD-ima, a možete ponijeti i svoju, pa ćemo dogovoriti, dobra z….cija i ugodan razgovor o bilo kojoj temi.

   Dosta je bilo o meni i mojem vozilu, sad ćemo o “nagradnoj igri” (za one koji žele, naravno, nema prisile). Ukoliko bude zainteresiranih, prednost imaju osobe koje se prve jave (g. Nenad isključen jer je autor i vl.bloga, pa bi mogla biti sumnja u namještaljku, a to nitko ne želi). Ako nemate novca, a želite ići na GS, ne brinite (u tom slučaju ste moj gost i na moj trošak skupa s hranom, od kad sjednete u vozilo do izlaska iz vozila). Živim na području Zg-a, nemojte da Vas to obeshrabri. Platit ću Vam i povratnu kartu za put iz bilo kojeg dijela Hr do Zg-a (ukoliko budu i dvije osobe, neće mi biti problem). Sve ćemo dogovoriti. Ako Vam se na kraju svidi sve to što ste vidjeli i doživjeli samnom, ponudit ću Vam da ostavite nešto novca (ako niste prethodno izjavili da nemate), koliko smatrate da je vrijedilo. Ako me prevarite ili pokušate učiniti bilo što nečasno, na Vašu dušu.

   Pravila: isključeni su oni koji nakon moderiranja ovog oglasa, prvi put komentiraju, prve dvije osobe čiji komentari se pojave pobjeđuju, a ako je komentar u isto vrijeme, prednost Eclectičaru koji ima starije komentare (g. Nenad je sekundant), nakon čega ću ja proslijediti svoj br.mob-a g. Nenadu, a on će Vama (radi daljnjeg dogovora i detalja – da ne opterećujemo Eclecticu).

   Iako je i meni želja upoznati i stisnuti ruku g. Nenadu Bakiću, ako se pojavi na GS, ukoliko skužim da je oko njega gužva, da mu je neugodno, da ima druge planove ili bilo što slično, odustat ću trenutačno od toga. Isto očekujem i od svojih suputnika.
   Važne napomene: ovaj oglas vrijedi do sutra, 10.3. do 20 sati, nakon čega više nema prijava. Pošto nitko od nas nema sposobnosti znati što mu se može dogoditi do održavanja GS, tako niti ja, ukoliko iz bilo kojeg razloga ne mognem ići, obavijestit ću odabrane osobe o tome. Isto očekujem od potencijalnih suputika.

   Inače, ako niste već skužili, imate novi brutalan, jednostavan i moćan video g. Kreše na Youtube-u.
   Veliki pozz…..

   • Cijenjeni kolege ulagači, novi i stari Eclectičari, maloprije sam poslao e-mail sljedećeg sadržaja na adrese svih obveznih mirovinskih fondova, pod naslovom “Prilika za ulaganje – upit”:

    “Poštovani upravitelji obveznih mirovinskih fondova, molim Vas da mi odgovorite na jedno vrlo kratko pitanje:

    “Smatrate li predstojeću dokapitalizaciju koja će uslijediti u tvrtki Đuro Đaković iz Slavonskog Broda, prilikom za ulaganje? Ako da, molim Vas 3 do 5 kratkih i jasnih odgovora, zašto? Ako ne, također Vas molim 3 do 5 istih takvih odgovora, zašto ne?”

    Osim što sam član jednog fonda iz naslova (oni će znati kojeg), također sam i ulagač u dionicu DDJH-R-A. Svakako Vas molim da ne trošite svoju i moju energiju, navodeći članke zakona i pravilnika temeljem kojih možete ulagati. Također Vas molim da mi odgovorite u roku od 3 do 5 dana jer Vaše odgovore planiram podijeliti s kolegama ulagačima na blogu eclectica.hr

    Unaprijed zahvaljujem na odgovorima……Lp,……..potpis (ime i prezime)”

    Možda će im se jedan mail, poslan s adrese jednog čovjeka učiniti smiješan, čudan, luckast……(nastavite sami niz), ali, kada bi, npr. ulagači u ĐĐ i oni koji to možda sutra požele postati, kopirali sadržaj mojeg maila, ili napisali vlastiti i poslali na sva 4 OMF-a (inf. sa stranice hrportfolio.hr) , vjerujem da bi situaciju sagledali drugačije……….nema prisile, naravno…….samo ako želite……..veliki pozz svima……

    • Ne znam da li ce mirovince zanimat dokapitalizacija,ali znam da specijalna vozila rade i noćnu smjenu..

 147. Rjeseno prijavio se mailom na uprava@duro-dakovic.com ,Tihana K. mi je odgovorila da je zaprimljeno i to je rjeseno 🙂 , bas se radujem . Bilba treba naci neki kafic u blizini i sastanak tamo Eclecticara u 12:00 pa do skupstine a onda poslije kako ko. 😉

 148. Gosp.tmandic svaka cast na ideji i inicijativi.

  Ukoliko nije kasno bezicirao bi jedno mjesto.

  Dugogodišnji sam štovatelj/čitatelj bloga “Eclectica” koji me je puno toga naučio.

  Ulažem uglavnom na hrv.tržište kapitala od 2006 godine a značajan zaokret tj “aha moment” upravo mogu zahvaliti učitelju/guruu/Oraclu from Croatia g.Bakiću.

  Sram me je priznati ali dosada nisam bio na niti jednoj skupštini poduzeća u kojima sam dioničar i smatram da je krajnje vrijeme da se to promijeni.

  Živim u Zagrebu i želim podijeliti troškove puta.

  • G. Tin, dobra večer. Jako sam do kasko radio, predlažem da se sutra dogovorimo, ako Vam odgovara. Ja ću sada poslati broj.mob-a g. Nenadu, a on neka Vam slobodno proslijedi, pa me Vi ujutro iza 10 h kontaktirajte radi dogovora. Hvala što ste se javili. Iz Vaših riječi zrači iskrenost i dobrota tako da sam uvjeren da će nam biti lijepo na GS. P.S. ako sam previdio nečiji komentar kojim se javio za prijevoz, slobodno neka me netko upozori pa ću ispraviti. Ugodan ostatak večeri želim…..

 149. Odlično g. Tin. Bit će mi čast i zadovoljstvo. Pričekajmo do kraja ako se pojavi još netko. Sutra sam jako zauzet cijeli dan, ali navečer se čujemo. 1. mjesto je Vaše. Vel.pozz…..

 150. Ja kao sto sam i rekao dolazim aline mogu nikoga voziti jer ne idem od tocke A do B zapravo idem u kao neko kruzno putovanje ( Koprivnica- Zupanja pa za par dana u povratku Slavonski Brod na Skupstinu . Naravno i dalje se nadam da cu se sresti sa ekipom iz Mercedesa i svim Eclecticarima koji dolaze ako neko zna neki kafic u SB koji je dobar i blizu mogli bi se naci tamo prije skupstine ako ste za da se upoznamo 🙂

  • Gđo Biba, mail Vam je poslan. Svaka čast na poduzetnosti. Iako je “rok” prošao, Vi ne odustajete i to je jako dobra osobina za Vas. Ugledali ste priliku, poduzeli radnje i uhvatili je. Granice su samo u našim glavama. Vi ste upravo jednu pomaknuli. Siguran sam da će nam tijekom puta i na GS biti lijepo. G. V.Ivica, jako dugo nisam bio u SB, ne poznam nikakav kafić tamo. Na Googlemapsu, kad prođete uzduž ulice M.Budaka, obzirom da je naš ĐĐ, dosta velik, nema nikakvog obližnjeg kafića, samo parking, koji je, pretpostavljam za djelatnike (iako je g-maps vjerojatno iz 2010). Vidjet ću sa suputnicima, ali možda je najbolje da se sretnemo na skupštini, pa poslije eventualno nešto dogovorimo. Naravno, ako se svi slože. Vel.pozz svima i nadam se da će sve biti u redu i da ćemo se sresti i upoznati.

 151. Hvala g. maki na informacijama. Biba, Tin i ja povezali smo se (Bibina ideja, dobro je uvijek imati ženu u ekipi ako ste muškarci, donose se bolje odluke……vrijedi i suprotno, naravno) i, ako sve bude u redu, dolazimo na GS. Međutim, složili smo se kako ćemo najprije doći i prisustvovati GS, a onda, po završetku, možemo se upoznati i podružiti s ostalim Eclectičarima (najprije posao, a onda zadovoljstvo). Mi možemo ostati cijeli dan, ako nam bude lijepo. Navečer se moramo vratiti. G. V.Ivica, obzirom da ste Vi začetnik ove ideje, nadam se da će sve biti u redu i da ćemo se i s Vama upoznati. Svi skupa ### izbrisano ### i g. Nenad uspjeli doći. To bi bio odličan novi početak, prvenstveno za g. Nenada, jer onda ne bi morao više sam “kao duh”, braniti i moguće i nemoguće na raznim GS-ima. Vel.pozz svima…….

 152. Naravno da Dolazim i da vas zelim upoznati , vec sam opisao da moj dolazak je vise kruzno putovanje i sa mnom ce bit i moja bolja polovica , ja cu stici ranijje malo pogledati centar Broda i okolo , onda cu doci do kafica koji je spomenuo Maki -Kafe Bar “Elite ” Vam je blizu Đure . Adresa:Primorska 8. eto ja skromno predlazem da se tamo skupimo i popijemo pice nakon Skupstine a poslije se lako dogovorimo ko sto kako jer sve ce zavisiti o obavezama kakve imamo.
  Vec se radujem to ce biti moja prva skupstina a obecajem sebi da cu ici i na Valamarovu slijedecu a za to cu si uzeti cijeli vikend :), ugodno sa korisnim :).
  Veliki pozdrav svim dionicarima.

 153. Tjedan odluke za Đuru!!Nadam se da će nakon ovog tjedna uspješno biti završeno i financijsko restrukturiranje!!!

 154. Potpisujem , ma sve ide polako u pravom smjeru cini mi se a nadajmo se najboljemu i da Duro krene u nove pobjede 🙂

 155. Da i ja se tome nadam a i tome da cete vi sudjelovati barem da zadrzite 10% a ako ne da se pokrene jedna velika udruga malih dionicara po uzoru na valamarovu 🙂

 156. Danas je pocela prezentacija DD o dokapitalizaciji u Esponadi vjerovatno cemo znati puno vise mozda jos danas kakvi igraci su tamo bili :).

  • Bru-tal-no! 🙂

   Vec sam u nekoliko navrata za potencijalni posao u Kuvajtu napisao “strpljen-spašen”, ali ponekad se pitam kakav je to tender u kojem narucitelj moze de facto neograniceno dugo razmisljati? Koliko je godina proslo otkada je Djuro pozvan u finalni krug? Dvije? Tri?
   Pa nije Kuvajt Albanija da pretresa svaki novcic, stvarno ne kuzim zasto i o cemu tako dugo vijecaju i razglabaju…???

 157. Pa mi smo svoje BOV-e naručivali doslovno godinama, a ni dan danas još nisu sve isporučene MORH-u, odnosno službeno se vode u vlasništvu ĐĐ-a. Ako se tako posluje u RH, zašto bi negdje drugdje bilo drugačije. Situacija na Bliskom istoku je užasno zamršena, ne zna se tko protiv koga ratuje, svi pomažu terorizam, a istodobno ga ne pomaže nitko…

  • Matej thanx,

   Sada mi je ipak malo lakse….

   Obzirom da sam totalni laik za vojnu industriju, ocito je da se kod ovakvih tendera radi o izrazito slozenom i visegodisnjem procesu, pa opet ponavljam “strpljen-spasen” 🙂

 158. Lijepo je vidjeti zelenu boju uz cijenu Đurine dionice na ZSE, a jos je ljepse vidjeti i 17.58% (u 16:08h) spred zelenog trokutića okrenutog prema gore 😉

  • Jako me zanima dan kako ce izgledati burza kada DD dobije prvi veci posao sa patrijom 🙂 , Dobro je cuti da ameri mjenjaju svoje SDO dajuci dva za jedan podravkin , a ovo da je degustator rekao da nikada nije jeo tako dobar suhi obrok kao podravkin je super vijest .

  • Tamo gdje Maric stavlja prste , posljedice ce biti katastrofalne kao i u podravci sto su mapravili , odlazak Mazala ce biti isto katastrofa ko je radio sa arapima i bliskim istokom to mora znati oni kad steknu povjerenje u nekoga to je to a stjecu ga dugo . Nova uprava na kojoj nije Mazal ce izgubiti sve sanse tamo mozemo zaboraviti Kuvajt ili bilo koju zemlju tamo nece kupiti ni upaljac od nove uprave , od kud njima pravo da oni mjenjaju upravu , promjenili su se odnosi dionicara , drzava nema 50% ali moze raditi sto god hoce sa dionicama mirovinskih pa cak i drugih fondova , Podravka je ponovo drzavna Sisa , dok je isla dokapitalizacija u DD koja uopce ne bi uspjela bez Nenada vjerujem da je cak on reagirao koliko je bilo potrebno u zadnjem produzenju nisu mi trepnuli . Zakljucak da ako se ovo desi po tom scenariju itekako ce utjecati na DD ponovo ce biti socijalisticka krava muzara Neznam , to je moje misljenje ,Nenad bi se trebao po ovome ocitovati i nike mi jasno zasto Mazal ne bi bio opet kandidat za slijedecih pet godina ??

  • Ne treba dramiti oko ovoga. On to mora po zakonu napraviti. Doduđe, ponižavajuće je za upravu, ali mislim da država nema većinu za provesti ono što ne odgovara drugim dioničarima. Samo sada je upisano oko 2,5 mil. dionica, vjeurjem da privatni dioničari lako mogu skupiti 4,5 (država ima 3,8). Naravno vjeurjem da bi u nepovoljnom razvoju preglasavanja OPET stajali zajedno vanjski privatin dioničari i radnici, jer smo jednom tako spasili kompaniju.

   • Sad mi je lakse , ne dramim ali vidjevsi sto se desilo u Podravci zabrinulo me to 🙂 ,nadam se da se to nece desiti DD jer onda cemo biti opet na pocetku ako ne i gore ali podravka nije imala Nenada Bakica .

 159. Ja bi rađe da Nenad i recimo Lukšić kupe tih 38% i zajedno vode ĐĐ u nove uspjehe. CČ se pokazao jako neozbiljan a svi su mu išli u susret.

  • Poki upravo te to treba zamisliti kako je moguce da je CČ toliko neozbiljan ili je bilo sasvim nesto drugo u pitanju .

 160. Maki hvala na linku i informacijama. Izvukao bih samo neke detalje iz 30-minutnog intervjua. Dobili smo potvrdu da u zadnjoj neuspjeloj dokapitalizaciji se uz očekivanih 250M bilo uplaćeno i 6M+ kn koji su došli od strane privatnih investitora. Drugo, kontakt s vlasnicima Crnog čelika i dalje postoji, ja bih dodao očekivano jer i prije je postojao zbog poslovne suradnje, pitanje je samo hoće li ikada biti formalno ponovljen u svrhu dokapa. Za zadnji natječaj izgradnje spremnika tumačim da dio nominiranih podizvođača je bio naveden i u dobitnom konzorciju i u našem (Đuro+ZM). Ne znam je li moguće da su oni naknadno dodani ili ispravno zaključujem da su sjedili na 2 stolice? Dodatno, pretpostavljam da to nije bilo jasno komunicirano prema odgovornima u DDJH. Ono što mi je nepojmljivo je izjava predsjenika Janafa da DDJH nije imao valjana jamstva. Nakon te izjave je jasno da laže ili g. Kovačević ili g.Bogdanović a ja sam ipak skloniji vjerovati predsjedniku naše uprave. Također se u u razgovoru spominju novi pregovori za zajedničku kolektivni ugovor pa me iskreno zanima što svatko o tome ima za prokomentirati a pogotovo oni blisko uključeni i njihovi bližnji. Ukoliko od strane sindikata ne bude teških riječi, povišenih tonova i najave štrajka ne znam koji signal više nam bude trebao kao pokazatelj smjera u kojem se grupa kreće.
  Na kraju bih ponovio svoje razmišljanje, knjiga narudžbe za ovu godinu je već sada skoro popunila DDSV i možemo s razlogom razmisljati o najvećem prihodu u zadnje vrijeme. ĐĐIR će sigurno se dijelom restrukturirati (djelomicnom preraspodjelom ljudi) a mozda i prema planovima u potpunost (ovisno o likvidnosti ako sam dobro shvatio jer možda neće imati sredstva za program zbrinjavanja). Ja osobno ili sam slijep jer ne vidim nikakvu manju vrijednosti kompanije sada i prije 2 godine ili kompanija stvarno vrijedi kikiriki tj 16kn.Tko zna, možda ću uz Nenada i još nekoliko pojedinaca biti dežurna budala koja će dokupljivati po ovako niskim cijenama i zatim se veseliti kada se u ovoj našoj ZSE močvari sve vrati na ne tako davne cijene od xxx kn.