31 replies »

 1. Meni nenade po toj dividendi+keš na računu ispada da je dioničarima sn holdinga liburnija i ostalo poklon?Tako nekako u grubo to ispada,pa se sjetim onda onih ludih paketa na prodaji korf-a i vlho na 20-30 kuna ili arenaturista?Od te iracionalnosti naše burze ne znaš uopće što bi o tome mislio,ja sam prestao i misliti o tome?Imam snho i nije nagovor na kupnju ni prodaju nego kada je već nenad načeo tu temu da nešto napišem a inače ne volim favorizirati u svojim tekstovima svoje dionice…

  • Ja se isto ponekad upitam zar se neke dionice mogu kupovati po ponuđenim cijenama, ne mogu vjerovati, kao sigurno sam nešto pogriješio. Od likvidnijih sam zadnje tako gledao Luka Ploče prije nego je država prije nekoliko mjeseci prodala svoj udio na dražbi PPD-u: mala zaduženost, čini mi se preokret u poslovanju, restrukturiranje u tijeku, gotovine po dionici više nego (tada) cijena dionice, i na kraju nisam kupio jer nisam mogao vjerovati da nisam nešto očito previdio.

    • Znači li ovo Vaše razmišljanje da se sutra vraćate u snho? Ja bi volio. Kad ste Vi u dionici onda se o njoj super raspravlja i raščlanjuje se na sastavne dijelove i ništa ne ostaje skriveno,

   • Hrvoje ne znam možete li se vi sjetiti korf-a,pa sjećam se da je toliki bio pritisak na prodaji na razinama 23-30kn da se činilo da će ta dionica otići na “-25 kuna”,ja nisam mogao vjerovati što se događa?

 2. S obzirom da nitko ovdje nije dao malo detaljniji “izvještaj” sa održane skupštine evo par informacija i dojmova:
  1. Na skupštini je bilo prisutno 2 328k glasova (cca 87% ukupnih glasova) iz čega se može zaključiti da se ovaj put uprava potrudila motivirati veliki broj malih dioničara da dođu ili daju punomoć. Dvorana u prizemlju BCI-a u Miramarskoj bila je puna,vjerojatno 100-150 dioničara, po mojoj procjeni, većinom sa “stradalničkim” paketima dionica. U prvom redu svi vodeći dioničari (a ne njihovi odvjetnici) iz čega se već na prvu dalo zaključiti da je neki dogovor postignut.
  2. Protuprijedlog je išao od strane vlasnika 1 887k (dvoje vodećih dioničara) dionica pa je bilo jasno da su se vodeći dogovorili, vjerojatno zato jer je Ostoja sa punomoćima i malima imao dovoljan broj glasova i bez Ksenije.
  S obzirom da su nas doćekala tri listića za glasovanje (prijedlog + 2 protuprijedloga), a na kraju je bio samo jedan protuprijedlog, vjerojatno je dogovor postignut neposredno prije skupšine.
  3. Povećanje vrjednosti nenovčane dividende je objašnjeno revalorizacijom imovine u ova dva društva čije se dionice dobivaju, e sad da li je to realno ili ne pokazat će vrijeme.

  • Hvala puno na izvještaju. Jesu li što govorili o daljnjim planovima? Izlazak na burzu od ove dvije dionice što se dobiju, priča se da je obećavan MTP čim se podijele kada se tražila punomoći. Ali ovo je strašno, kako se digne knjigovodstvena vrijednost +50% revalorizacijom, i koliko je skriveno vrijednosti u našim turističkim dionicama…

   • DamireT tako je i meni rečeno za kada sam potpisao punomoć,rečeno mi je da će hita te dvije dionice uvrstiti na mtp,zato sam i potpisao…

    • Na samoj skupšini nije razgovarano o uvrštenju (indirektno Ostoja je dajući odgovor na pitanje koliko će vrijediti dobivene dionice odgovorio da će to naravno odrediti tržište). Inače i meni su prilikom predaje prijave za skupštinu rekli da će biti uvrštene i nemam razloga ne vjerovati im.

 3. Ja nisam potpisao punomoc pa me zanima hoce li mi brokeri to pprebacit na racun vrijednosnica kao sto su mi prebacili KORF . Ako je netko upuceniji bio bi zahvalan na odgovoru?

  • Robert po mojim info pojaviti će se dionice na mppt-u za jedno 30 dana a vi ih samo uz pomoć vašeg pina trebate registrirati na brokersku kuću ali ako vam nije jasno onda zatražite pomoć brokera,nije nikakva komplikacija i problem…

    • Nije mi baš jasno kako 6. veljače? Koliko vidim odluku, dan stjecanja tražbine je 6. radni dan od održavanje skupštine, što bi valjda bio ponedjeljak 2.2. A to znači da bi ju trebalo imati sa brokerom na kraju T-2, što bi bilo na kraju četvrtka 29.1. Ili ja nešto posve krivo računam?

    • U pravu ste, htio sam reći ‘6.dan, 2. veljače’, ali sam se sprtljao — ispravljam.

 4. Mene zanima nešto… zna li itko kako se došlo do cijene Pectinatusa d.d. u iznosu od 109,59 kn po dionici i Lux ulaganja d.d. u iznosu od 64,54 kn po dionici?
  Zašto to baš toliko vrijedi? Tko je to procijenio?
  Gledajući javno dostupne financijske parametre te dvije tvrtke nije jasno na temelju čega su izračunate baš te vrijednosti? Ne kažem da vrijedi manje jer nemam podataka na temelju kojih bih to mogao reći, možda vrijedi i više, ali me zanima tko je to procijenio i na temelju čega?
  Ovako površno i paušalno gledajući prihode i dobit te dvije tvrtke, pitanje se postavlja samo po sebi…

 5. Inače ne komentiram trgovanje dionicama, ali budući da je sam post komentar trgovanja (skok od 25%)… zna li itko razlog rasprodaje danas i jučer? Ili da ostavim nagađanja dok ne vidimo uknjižene promjene dioničara?

  • Poznate činjenice govore da je vjerojatnija preraspodjela kao posljedica dogovora većih dioničara (možda netko izlazi ili treba gotovine) nego da je vezano uz poslovanje Holdinga, makar vidimo da je Velifer (u kojem Holding drži udjel od 23,88%) preuzeo 3,9% prošli tjedan mimo burze. Nisam vidio da je Vlada najavila neku ekspropiraciju.

  • Valjda su ljudi došli do zaključka da ako dobiješ dionice ovih novih firmi kao dividendu, nećeš ništa dobiti nego ćeš još i izgubiti! Možda je dividenda u obliku uplatnice koja ti dođe na kućnu adresu i moraš platiti inače će ti doći opomena…. 😀

 6. Da li ste možda primjetili ovo silno zaustavljanje rasta snho.
  Nekom velikom očito ne paše da cijena radikalno raste.
  Baš se pitam zašto?
  U svakom slučaju kupac/kupci ne posustaju.
  Imamo prilike vidjeti tko je jači.
  Ali u svakom slučaju danas se mogla/može uzeti značajnija količina!!

  gore navedeni post nije poziv niti na kupnju niti na prodaju snho!

  • Možda su se većinski dogovorili da će se podijeliti odvojeno po firmama i već imaju međusobno dogovorene otkupne cijene, pucam napamet ali npr. ako je Ostoja obećao izaći iz SN/Liburnije i da će Juhn otkupiti njegove dionice po 250, on prodaje sve što može preko te cijene. Iskreno nemam pojma i ne zamaram se previše (osim što sam mogao proći jeftinije nego u ponedjeljak, ali bilo pa prošlo, ovo nisam mogao znati)

 7. “Pristojna” dividenda. Volatilnost i efikasnost tržišta teško je objasniti na
  dnevnoj bazi i većim stručnjacima od mene. Vjerujem sve ok i ne očekujem značajniji rast cijene u petak 🙂 (imam par kom…)

 8. …kako jednom netko 🙂 reče: “Da vidimo stan na Cvjetnom po 300 eura ne bismo se premišljali”
  A stan pun (ne)skrivene gotovine od sezone…

 9. Može neko pojasniti vezano za DELT-R-A, ostao sam šokiran kad sam pogledao danas na portfelj a dionica na2200 kn pa ispada da sam zaradio200 tisuća kuna što mi se čini nemogućim. Od podjele SN HOLDINGA nisam pratio dionicu pa mi sada jednostavno nije jasna ova situacija, pa ako je netko voljan malo razjasniti, hvala

  • Ako ste imali 104 dionice, sada imate jednu novu kojoj je trenutno cijena 2200 kuna. Na SKDD nije vidljivo do prekosutra, kod brokera bi trebalo biti ako su pametni, ako nisu, nemojte prodavati jer ćete vi i broker upasti u nevolje. Ako ste imali manje od 104, na račun će vam sjesti broj dionica x 22 kn. Također ako netko ima više od 104, imati će novih dionica podjeljeno sa 104, a ostatak će se isplatiti na račun po cijeni 22 kune.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.