Uncategorized

Apple, Sjeverna Koreja, Hrvatska i cirkularna ekonomija

Od jučer, Apple je najprofitabilnija kompanija u povijeti ljudskog roda: Idući put kad vidite borca protiv ‘neoliberalnog kapitalizma’ s iPhoneom, zamjerite mu to! (Osim ako nije ‘Peta kolona’!)

p.s. prije je stajalo ‘pljunite mu u lice’, što je trebalo biti šaljivo :), ali za slučaj da nije tako shvaćeno, mičem

Apple je baš nerješiva enigma za naše trash-marksiste koji se bore protiv ‘neoliberalnog kapitalizma’ ili ‘kapitalizma’ uopće. Kao što znamo iPhone je kultni gadget za svakog urbanog socijalista (iako ih je sad malo zeznuo novom linijom, pa se iz aviona vidi ako imaš stari model – ne možeš ga tek tako puknuti na stol u kafiću!).

E sad dolazi veliki, veliki problem. Tzv. ‘kapitalisti’ (a u stvari mirovinski fondovi, razni durgi institucionalni, ulagači, manageri, radnici, tko zna tko sve) su prošli kvartal u Apple ostvarili najveću dobit u povijesti ljudskog roda: 18 milijardi dolara DOBITI u jednom kvartalu: Apple Just Had The Most Profitable Quarter In History.

Pa koje to veze ima sa Sjevernom Korejom, pitate se? Vidite, kad se u Hrvatskoj govori ‘kapitalizam ima alternativu’, misli se na što? Jedino što je TEORIJSKI moguću da bude drugačije od tržišnog gospodarstva je PLANSKO, nema drugog. Tj. socijalizam / komunizam neke vrste. Također, liderica treće najveće stranke se zalaže za cirkularnu ekonomiju, a znamo da voli iPhone (i Coca Colu). Pa se možemo pitati jer li prethodni model recikliran / cirkuliran u Afriku, možda prodan i s tim novcima spašei životi djece koja umiru od gladi?

U tom smislu vam svakako preporučam da pogledate ova dva izvanredna dokumentarca. Prije toga vidite zašto je Južna Koreja ‘new cool’: Why The Chinese Are Obsessed With Korean Culture. Usput, Apple raste zbog nevjeroajtne prodaje u Kini. Kako će naši provincijski socijalisti objasniti Kinezima da ‘ne smiju’ kupovati iPhone i tako ‘poticati pohlepne korporacije’, da to smiju samo urbani socijalisti?

U filmu o Sjevernoj Koreji uočit ćete jako zanimljivu stvar, kako vlast narod plaši stalnom opasnošću od ‘nadolazeće Američke invazije’. Upravo kao što NAŠI narod plaše ‘neoliberalnim kapitalizmom’ (koji nikad nije i još dugo neće zakoračiti u ove krajeve). Jednako uočite kako je ondje ideologija jednog nevinog naroda, koji je po svom moralu daleko iznad ‘Zapada’ koji ih ugrožava.

S time da su oni svoj put već zatvorili. Lijeva, komunistička Sj. Koereja je došla u totalitaristički ekstrem u kojem se potpuno spajaju lijevo i desno, pa su tako prošle godine i maknuli onu ogromnu sliku Marxa s glavnog trga.

Ali sad također dolazimo do teškog pitanja. Što ako urbani socijalist ima Samsungov telefon umjesto iPhone?! (Koliko je to besramno kapitalistička tvrtka, vidjet ćete u dokumentarcu). Što je lošije?

Kategorije:Uncategorized

13 replies »

 1. Nevezano za temu. Nevjerovatno mi je koliko je našim ljudima privlačno ne raditi ništa/malo a zaradjivati puno, pogledajte samo ovaj naslov:

  http://www.jutarnji.hr/ugodna-penzija-alexa-fergusona-ne-radi-skoro-nista–a-zaraduje-tri-mlijuna-eura-godisnje-/1283331/

  I naslov u takvom tonu koji veliča nerad vidim svako malo u raznim dnevnim novinama! Ili slično tome kako Googlevi zaposlenici imaju na rapolaganju savrsenu radnu okolinu, playstation sobe, sobe sa bilijarom, bazene i velike plaće samo nitko se u HR ne pita zasto su sve te relax sobe uvijek prazne , jer ljudi naravno rade po 15 sati dnevno a 90% komentara koje sam čuo ovdje kod nas je kako bi se samo bućkali i uzivali na poslu, Naslov je isto bio tipa pogledjete kako UZIVAJU googleovi zaposlenici haha…. pitaj SW inzinjera u jednoj takvoj kompaniji kako uziva kad je projekt pri kraju ili kasni…. krv,znoj i suze….

  I naravno da Sir Alex odradi svojih 3 mil po godini jerbo ga ne bi platili da ne vrijedei toliko i u penziji…

  Ne radit nista a banjat se, to bi ovaj novinar, većina grka i hrvata…

 2. Zato će marksistička ideja oduvijek biti opijum za mase a kapital za one koji se dilanjem tog opijuma dočepaju vlasti.
  A intuitivno izgleda logično, da stvar malo pojednostavim, onih jedan posto koji imaju većinu svjetskog bogatstva eksproprirati i zatući. Problem nastaje kad drugo jutro ustanovimo da su to dobrim dijelom oni na čijem se radu i kreativnosti bazirala i kvaliteta života ostalih 99%. Vrlo pojednostavljen pogled, ali mislim da je to u osnovi tako.
  Ili,kao mentalni ekspetiment mijenjanja svijeta “nabolje” : zamislimo što se događa to jutro kad se probudimo, i ustanovimo da je SAD sa svim svojim stanovnicima, teritorijem i kapitalom misteriozno nestao sa kugle zemaljske? Nema više omražene, imperijalne Amerike? Nema Applea (oprosti Mirela), dolara, američke vojne moći, ma da ne nabrajam, pametnom dosta.
  Kao i demokracija, kapitalizam je najgori mogući poredak, ako isključimo sve ostale. Neintuitivno, ali najveće istine su uvijek takve. Zato se dolazak do njih nekada preskupo plaća.

 3. Ovaj clanak u Businessweeku ima potpuno promasen naslov, uopce ne objasnjava zasto Kinezi vole juznokorejsku kulturu. Najbolje objasnjenje koje sam ja do sada cuo je da su Juznokorejci najekstrovertiraniji medju narodima istocne Azije zbog cega imaju i vise zabavljacke industrije a i bolja je. Posebno zene vole korejske sapunice jer su Korejci percepirani kao strastveni, emotivni itd, dakle oni su neka vrsta “latinosa” svoje regije 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.