SNHO

SNHO – molim pomoć

Ovo me zanima čisto fenomenološki, manje ulagački. Možete li mi pomoći – možda je bitno i za druge stvari …

Dakle:
– ako dobro razumijem, tek u petak je ex-dividend za SNHO, gdje dioiničari dobijaju dvije nove dionice, ‘vrijednosti stjecanja’ oko 174 kune
– bilanca na kraju 2013. je ovdje, koliko vidim u SNHO bi ostale dionice LRH, plus oko 100 mil. kn neto financijske imovine, tj. oko 40 kuna po dionici
snho bilanca
– SNHO ima 61,85% Liburnija hotela u Opatiji, što ako dobro vidim, sada vrijedi toliko da pokriva cijelu tržišu kapitalizaciju SNHO
– sama Liburnija je (po meni) vrednovana vrlo jeftino, EV/EBITDA malo preko 8
– ako se dobro sjećam onaj projekt velike vjetroelektrane kreće (molim link)

Dakle, prema gornjim formalnim parametrima bi fer vrijednost u dionici bila ono što je sada (udjel u LRH), plus gornjih cca. 210. Vjerojatno Pectinatus i Lux neće na burzi odmah biti fer vrednovani, ali svejedno …

Sada:
– da li sam jako pogriješio u gornjoj odokativnoj računici
– netko od onih koji su nedavno kupili veće količine dionica (SZIF …) ide na skromnu dobit
– netko nešto zna što mi ostali ne znamo
– ili su tržišta naprosto ‘glupa’?

Što mislite, evo ankete:

p.s. E baš mi je gušt ovo pročitati: Kako smo spasili Đuru Đakovića. Ako dobro razumijem, sve su pretpostavke stvorene d aveć i 2015. bude ‘pozitivna nula’ i bez velikih poslova s BOV-ovima. Mislim da smo ga zbilja spasili – nevjerojatna priča za Hrvatsku, kako se sve odvijalo 🙂

Napomena: Imam dionice DDJH i SNHO i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju istih.

Kategorije:SNHO

233 replies »

 1. Buljim vec dva dana u SNHO i nevjerujem. Nadam se da je tržište glupo, ali opet bojim se nitko nemoze biti toliko glup…. Kako god zadrzat cu pa vidjet i prve ruke sto ce se desiti….

 2. Kliknuo sam da mišić gricka profit, jer nešto gotovine uvije dobro dođe (i ovo bi bila vrlo korektna prilika za to, možda i podrška malim ulagačima).
  Međutim, neefikasnost tržišta je neupitna i važno ju je problematizirati.

 3. Ja sam odmah jučer pomislio da prodaje SZIF (kao što je i RIVP prodavao tako). Mislim da neki jedva čekaju da se na pojedinim dionicama otvori bar malo likvidnosti i onda prodaju jednostavno bez računice i razmišljanja.

  P.S. Ovo je samo moj pogled na stvar, imam nešto SNHO i ovo nije nagovor na ništa.

  • Iskreno, tako i ja mislim — naime da su sada rentijerski raspoloženi, samo da je ‘sigurno’. Međutim, zbunjuje me to što ako sam ja u pravu s gornjom računicom, što ako ih tuži netko od dioničara?!

   • Ma dajte….zar u našoj državi postoji odgovornost? Pih, Prije da će ovako dobiti nagradu “sa strane”…. 😀 (ne insinuiram ništa, samo kažem što je vjerojatnije kod nas!)

 4. niste ponudili, sve ili više toga od navedenog.

  vrlo vjerojatno kombinacija faktora. a kako je poznato ljudski mozak jako loše procjenjuje vjerojatnosti. odnosno ako postoji neka loša informacija, ona može zamaskirati sve dobro i naprosto otjerati cijenu u totalno podcijenjeni teritorij. sjetite se korf-a na 45 što je bio reasoning onih koji nisu kupovali.

  iskreno ja sam gledao prodati na oko 295 jer mi se činilo da cijena naglo raste a nelogično mi je da raste zbog dividende a ne raste čitavo ovo vrijeme zbog udjela u liburniji, a čini mi se da ovaj drugi dio je ipak nešto bolja (manje riskantna) pozicija od ovih “startupova”.

  na kraju nisam uspio prodati i onda kad je krenulo dole sam odustao.

  • Ne može biti sve … netko zna vrlo loše stvari, a mi ostali ne, onda tržište nije (jako) neefikasno, cijena pada s razlogom. Također u tom slučaju, moja analiza može biti 100% točna, na osnovu prezentiranih podataka. Itd.

  • dobro ne sve, ali i sami valjda vidite nelogičnost svoje izjave u okviru kretanja cijene.
   ako mi neznamo loše vijesti zašto ne kupujemo odnosno ponašamo se isto kao da loša vijest postoji. tako su se ponašali mirovinci na korfu na 45. ignorirali su ga jer je postojala opasnost od loših vijesti iako ih nije bilo, samo indicije i loša iskustva od prije.
   ispada da je nevažno postoji li loša vijest ili ne. cijena pada ovako i onako.

   što pak ne isključuje da je vaša računica kriva, zato kažem da je vjerojatno točno i jedno i drugo, uz to da je postojanje loše informacije nevažno dovoljno je da postoji strah od toga da netko nešto loše zna.

   a kao što je netko gore napisao, neki od prodavača su uz sve to i vjerojatno “glupi” ili pak stvarno nešto znaju što pak utvrđuje onaj strah sa početka.

   plus ako i postoji neka loša informacija zar je moguće da je ona toliko ozbiljna da udio u liburniji ne vrijedi ništa, kakva bi to vrijest trebala biti?? i koja je vjerojatnost realizacije baš takvog scenarija, pa nije valjda 100% po defaultu.

 5. Mene i dalje muči ta vrijednost stjecanja dvije dionice od cca. 174kn. Tko je to procijenio i zašto baš 174kn? Je li moguće da procjena nije dobra?

  • Pa i mene ‘muči’? I što onda želimo reći, da vrijedi 0, ili -100 ili 200?! Što Vi mislite? Je li moguće da u odnosima napetosti Ostoja-Juhn netko procjeni vrijednost skro bezveze?

   • Ne kažem ja da vrijedi ni manje ni više. Samo pitam ako netko zna tko jw radio procjenu, i još bolje, ako je netko stručniji o mene može potvrditi. Ne osjećam se dovoljno stručan za procjenu, pa se pitam samo na temelju zdravog razuma i javno mi dostupnih informacija. Pectinatus d.d. ima prihod cca 3-4 mil HRK, dobit cca 1,2 mil HRK. Lux ulaganja još malo manje od toga (nešto manji prihod i nešto manja dobit). Ok, kad se pogleda bilanca vidi se da te tvrtke imaju nešto u bilanci. Mene samo zanima tko je radio procjenu i s kolikom sigurnosti se možemo pouzdati u istu.

    • ‘ … kad se pogleda bilanca vidi se da imaju NEŠTO’ u bilanci’ … kad ovako pitate i precizno navodite prihode i dobit pogledajte barem otprilike koliko to imaju u bilnaci i čega 🙂
     kao paralela: eto i SNHO ima vlro male prihode i dobit i ‘zanimalo bi me zašto bi toliko vrijedilo, kad se pogleda vidi se da imaju NEŠTO (=LRH) u bilanci’ 🙂

    • Naravno da imaju “NEŠTO” pa tu podjelu dionica je morao odobriti regulator pa nije to neka zahebancija pa ta cijela priča sve skupa sa LRH je 250-300 milijuna EUR,druga stvar je to što taj prospekt odnosno dokument na temelju koga je napravljena procjena mi nismo vidjeli.
     Ako ih nazovemo na telefon i zatražimo možda ga i dobijemo.
     Ako ne uvijek postoji način!!!

    • Oprostite Nenade na možda glupom pitanju. Govorite da pogledam što je u bilanci. Ali kako ja mogu vidjeti što je to u bilanci? Društva ne kotiraju na burzi, nema transparentnih izvješća… ja u bilanci vidim samo brojeve (velike brojeve). Kako mogu znati što je to točno? Kad bih znao što je to, mogao bih imati vlastito mišljenje je li to u bilanci precijenjeno ili podcijenjeno… Ovako mi preostaje da vjerujem onome tko je radio procjenu (imam SNHO unatoč tome, još nisam prodao).

    • Filipe, svaki dd i doo je upisan u sudskom registru, kada pronađete društvo, na istoj stranici ćete naći i linkove na Godišnje financijske izvještaje na stranicama RGFI (Fina), budući da je (skoro) svaka tvrtka obveznik javne objave određenih izvještaja. Između ostalog imate negdje više a negdje manje detaljne revizorska izvješća s detaljima. Počnite od SN Holding, pa onda Lux i Pectinatus, itd. Lux ima 14-ak društva kćeri, Pectinatus ima FEH Projekte, FEH Ulaganja i Mensa Ovatio. Imam dosta toga posloženo uredno po folderima koje bih podijelio ali tehnički iako su dokumenti javno objavljeni, daljnja objava dokumenata ili čak i podataka iz njih nije dopuštena.
     Dakle FINA i Sudski registar

   • Ne kažem ja da vrijedi ni manje ni više. Samo pitam ako netko zna tko je radio procjenu, i još bolje, ako je netko stručniji od mene može potvrditi. Ne osjećam se dovoljno stručan za procjenu, pa se pitam samo na temelju zdravog razuma i javno mi dostupnih informacija. Pectinatus d.d. ima prihod cca 3-4 mil HRK, dobit cca 1,2 mil HRK. Lux ulaganja još malo manje od toga (nešto manji prihod i nešto manja dobit). Ok, kad se pogleda bilanca vidi se da te tvrtke imaju nešto u bilanci. Mene samo zanima tko je radio procjenu i s kolikom sigurnosti se možemo pouzdati u istu.

  • Te firme nešto sigurno vrijede, e sad pitanje je koliko. A da li je netko provjeravao pod zadnje imovinu tih tvrtki da li se išta u njihovom statusu promijenilo?

   • Mislim da nije osim ovo što sam u drugim komentarima spomenuo: u Aiolos projekt d.o.o. su ušli strani investitori a jedini domaći član je Mladen Markoč koji možda zastupa FEH Ulaganja a možda ne, i Villa Nubecula d.o.o koja je prešla iz Luxa u SN pa u Pectinatus. To su podaci o vlasništvu/članovima društva. Je li se nešto po pitanju same imovine promijenilo ne znam osim spomenutog ulaza stranih investitora u Aiolos projekt, budući da su zadnje dostupna izvješća za 2013. godinu. Treba pratiti pozive na glavnu skupštinu.

 6. Ja mislim da ce SNHO past za cijenu dividende al je vece pitanje dali ta druga dva drustva vrijede navedene cijene,
  Kako god , radije bi kupio SNHO na -170 od danas nego da mi9 danas daju dividendu u iznosu od te 2 dionice.
  samo misljenje

  • Nema nikakve logike da padne za iznos dividende, pa koja bi onda bila cjena LRH koju dobivate kroz SNHO. Nema vise KORF-a na 50….

  • kako znate da će past 170??
   mislim ako procjenjujete vrijednost dividende na x onda vam je svaki pad veći od x ok a ako ostatak tržišta ne prihvati vašu procjenu morat ćete platiti više od x nakon ex-div. to vam je rizik, kocka da će pasti više.

   • @KrešoM
    Evo moći će se. Nije da razumijem (LRH je i dalje pod SNHO, a u odnosu na 28.1. kad se ovdje računala vrijednost, dionica LRH je porasla cca. 5%) ali što se može, idem dokupiti.

    • Dobro. Ja se ne bunim. Čudim se, da. Al ne bunim se. Jer ako vrijedi onda padom cijene postaje bolja prilika zar ne? Ili logika ne valja? Možda je logika da rastom LRH pada vrijednost SNHO. Ko će ga znati….

     P.S. Imam dionice SNHO i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

   • Ovo je odgovor za Saki i Vedran i Kreso i Nik
    Kolege ja sam rekao svoje misljenje. dali ce past za 170 kn ili ne to tek treba vidjet. jedino sam pogrijesio sto sam napisao “-170 od danas”.
    Mislio sam od ovaj tjedan najvece ( 290 ). Interesantno je vidjet gdje danas stoje veliki nalozi. Molim provjerite..
    Ovo nije nagovor na nista i nemam dionice SNHO.
    a mislim da vlasnik ove stranice kupuje i neka…sigurno ima svoje razloge
    kako god mislim da samo zbog gospodina cijena nije vec na 200

   • A sta ce mislit…kad citas forume, pa onda ovaj blog, tek tada vidis koliko tamo ima smeca i drukanja. Najvise ima onih koji znaju sta ce biti sutra i negativan track rekord 🙂

 7. Slažem se nemože biti sve, jednostavno se jučer i danas dampa cijena.Razloge neznamo ali bi ih svakako uskoro trebali saznati.

  Dobro je znati da nas ima više koji znamo razmišljati!!!

  Nenade u “sridu”!

 8. Mislim da je Nenadova računica sigurno točna ako su raspoloživi podaci točni, Dvije dionice kojima će raspolagati Ksenija sigurno imaju vrijednost kako je procijenjeno ako ne i višu jer i snho vrijedi više nego mu je sad tržišna cijena. To njoj sigurno nije promaknulo i sigurno nije pristala na kompromis koji njoj daje manje to pokazuju i dvije prošle propale skupštine.Međutim u tom društvu ima i drugih igrača koji također raspolažu velikom količinom dionica. Velikom za naše malo ne efikasno tržište.

 9. Vjerujem svojim očima u bilance, vjerujem svojim očima da je kretanje
  cijene neobično čak i za ZSE, ali događa se.
  Očito da glavnome treba casha, ali možda gentelmentski dočekuje nove ulagače na duži rok. Naivno ? Vrlo vjerojatno, ali ne vjerujem u crnu priču nego u prvu rečenicu ovog komentara. Nelikvidnost je gadna stvar.
  Kupio sam jučer po 260 kn (15% od svoga portfelja tako da mi nije svejedno, ali hladan sam kao špricer).

 10. Zna li itko u čemu je bila fora kada je 10. 12. 2014. u SKDD-u nestao Erste skrbnički s 4,03% a pojavio se SN Holding (1/1) kao vlasnik 4,64% dionica, da bi 2 dana kasnije nestao SN Holding iz top 10, a ušao Satis (suvlasnik Valamara) s 3,14%? U isto vrijeme je čini mi se Satis podijelio dionice Valamara na skrbnički (3%) i osnovni (2,04%) račun. Je li bila riječ o opciji dionica SN Holdinga? Je li SN cijelo vrijeme imao svoje dionice ili se to pojavilo samo na dva dana? Važno/nevažno za trenutna događanja?

  • Također se 22.01.2015 na 6 poziciji top10 pojavio velifer doo sa 104.075 dionica. Na rgfi u bilješkama uz financijske izvještaje za 2013 godinu na stranici 6 piše da je na 31.12.2013 velifer vlasnik 104.075 dionica na skdd-u a na taj dan nema podataka o veliferu na skdd top10 već isti broj dionica ima gosp. Marić Joško koji je na dan kad se pojavio velifer među top10 skliznuo na 8 poziciju. Zanimljivo je i to da je suma koju je otpustio vicis + suma koju je otpustio Marić Joško upravo 104.075 dionica. Interesantno mi je kako se broj dionica poklapa.

  • Našao sam još jednu firmu na istoj adresi, I.P.T. d.o.o. koja je 31.12.2013 imala dionice SN Holdinga, i to 24.976, a nije bila u top 10. Predsjednik uprave g. Joško Marić. Ovo je možda nevažno u cijeloj priči ali je činjenica da je samo vlasništvo nekih važnih društva netransparentno. SN Holding bi još uvijek trebao držati 23,88% Velifera (nema promjena u sudskom registru).
   Nenade, pitali ste za onaj projekt vjetroelektrane VE Ogorje kod Splita, navodno FEH Ulaganja/SN Holding, međutim pogledajte u sudskom registru (Aiolos projekt d.o.o.) promjene članova/osnivača, tko zna je li to SN holding prodao, kada, koliki udio i po koliko? Svi članovi stranci osim Mladena Markoča, zastupa li on SN Holding ili Proficio ili nekog trećeg ili samog sebe?

 11. Ne znam čemu uopće raspravljati kada se radi o klasičnoj priči na neefikasnom tržištu a zašto netko prodaje ili bolje rečeno kupuje jer uvijek netko mora i kupovati kada netko rasprodaje ali teško je o tome raspravljati jer to mogu biti različiti motivi i percepcije,prodao sam i sam valamar ,korf i masu dionica rano pa se debelo zeznuo ali da je snho podcjenjen do boli to je valjda toliko očito da o tomu nema smisla ni raspravljati jer ako je danas udio Liburnija hotela u porfelju sn holdinga veći i od tk samog snho-a onda je suludo opće nešto i raspravljati,potpuno iracionalno,ovo nema veze sa mozgom,imam dionice snho i nije nagovor na kupnju ili prodaju…

 12. Koliko vidim i po nekim reakcijama ovdje i po forumima neki su dioničari jako ljuti što dobivaju ove dionice, a nadali su se kešu za dividendu. Čak do toga da se osječaju prevareno od strane Ostoje, iako i njemu ostaje isti mix kao i svima drugima. Pectinatus i Lux možda vrednuju sa 0 zbog sitne prodaje i dobiti u nekonsolidiranom izvješću. A ne vjeruju da će ići na burzu ili misle da će ići za kikiriki. Ali nekako vjeruju da će cijena pasti za 170 kn??? I po tome da će nova cijena snho biti 90-100kn što daje 60% diskonta na LRH? Meni to baš i ne izgleda kao vjerojatna opcija. 170 kuna je valjda BV nakon revalorizacije koju su napravili u zadnji tren i ako je to istina onda je stvarno puno vrijednosti bilo sakriveno u hodingu.
  Sada dalje malo špekulacije čisto za sagledati brojke, nikako kao savjet, ako krenemo od oko 240 kn što ostaje lrh i 40 kn keša i sličnoga dolazimo do 280 kn. Ako čak i diskontiramo sa 20% zato što je manje čisto nego imati lrh dolazimo do 225. Iako postoji šansa da ako će se lrh prodavati veća je šansa da će to ići preko sn holdinga jer ih onda ne dira grad Opatija. Ali čak i ako to zanemarimo 255 pošto je danas išlo minus 225 daje 30 kuna što bi bilo ispalo p/b 0.2 ako je onih 170 bvps od novih dionica???? U svakom slučaju ja ću probati špekulativno podebljati sutra na par dana da pokupim ovu dividendu jer mi brojke ne pašu 🙂
  A što se tiče ankete, zse je očito strašno neefikasno. A možda tu treba dodati i mix nekoga tko je htio realizirati porast na 295, szifu to ne bi bilo prvi put, i onda povukao lavinu paničara, tehničara i onih koji su ljuti zbog novih dionica.

  • Imate dobru percepciju.
   I ja sam jedan od onih koji vjeruje da će nakon ove povijesne podjele Junice i Ostoje doći do prodaje Lrh-a i to upravo kroz Snho.
   Zašto, pa vrlo jednostavno kao što ste rekli izbjegli bi grad Opatiju a isto tako da prodaju ili Lrh ili Nonulus direktno keš će opet biti na računu Snho-a što znači da bi morali isplatiti dividendu.Mišljenja sam da im to ne paše.
   Način prodaje Lrh kroz Snho izbjegavaju porez i prirez na dividendu.
   Isto tako oni koji bolje poznaju odnose u Snho znaju da je bilo N – puteva
   kad se nisu uspijeli dogovoriti.Zato smatram da će kako je Nenad u jednom od prijašnjim postova napisao, dionice koje se dobiju kroz dividendu
   (Lux i Pectinatus) itekako imati svoju vrijednost na određenoj razini jer će svatko od njih htjeti kontrolni paket u smislu većine na budućim skupštinama navedenih društava.
   Samo budala može misliti da spomenute dionice ne vrijede ništa jer ja osobno kupio bih apsolutno sve, svaku stvar na ovome svijetu, samo je pitanje ponuđene cijene.
   A mislim da s obzirom na projekte, nekretnine, zemljišta, vjetroelektranu i ostalo Lux i Pectinatus imaju vijednost koja će većinu u smislu cijene iznenaditi na burzi!

   Neki se pitaju tko će ih kupovati, evo ja, prvi se javljam, naravno samo je pitanje cijene.

   Uvijek je pitanje cijene!!!

 13. Ovdje imamo dvije ekstremne nelogicnosti, jedna je sadasnja cijena o kojoj ste vise-manje sve već napisali, a druga je određeni broj “investitora” koji ocekuju(tvrde) da ce dionica pasti za 170kn nakon dividende….Mislim da su obje posljedica ekstremnog dilentizma.

 14. I ja razbijam glavu sto bi moglo biti… Da sad ne iznosim sve teorije mozda je ona najjednostavnija. Netko ima hrpu snho i racuna nakon ove podijele da ce likvidnost snho pasti na likvidnost lrh, znaci nebi nikada uspio prodati ovoliku kolicinu po ovome iznosu. A s druge strane konta da ce ove dvije dividendne bit dosta dugo preplavljene dionicarima koji to nezele biti sto ce stiskat cijenu gdje opet nece moci dobiti cash u kracem roku. Ja se iskreno nadam da je ovo, jer znamo svi kakav je ostoja maher. Osobno sam se napunio do cepa.

 15. Djelomičan razlog za promjenu “vrijednosti stjecanja” može biti da je Villa Nubecula d.o.o. (temeljni kapital 60m kn) 23. 12. prebačen s Lux ulaganja na SN holding, a 29. 12. sa SN holdinga na Pectinatus.

 16. Moje mišljenje je da prodavači rezoniraju da je vrijednost nematrijalne dividende nerealna te da će ta dividenda utjecati na pad cijene nesrazmjerno utrživosti te dividende. Uz sve to ako na sadašnjim cijenama po kojima prodaju imaju zaradu, tko im što može zamjeriti. Predali su štafetu dalje pa kako bude.

 17. Čini se da je veliki prodavač ‘out’, veliki blokovi prošli. Dok sam ja zbrajao likvidnost, jer je bio veliki blok na prodaji na 247, kad sam se zbrojio …nema više papala maca. Sad me zanima hoće li stampedo u drugom smjeru?

 18. Simpatičan paketić od 2 milijuna eura po 247 kn. Trebalo je čekati zadnji dan uz dividendu u 16:05 sati, he he. Dokupio sam jutros po 250 kn.

 19. Nevjerojatno! Samo, tko će sutra to prodavati? Moja pretpostavka je da oni koji su ovo kupovali, nisu kupovali ovo radi dividende nego radi pročišćenog SNHO-a (znam da ja jesam), a da je dividenda tu kao šlag na torti.

  Mislim da za sutra nije pitanje po koliko imaoci cijene dionice koje dobivaju kao dividendu nego po koliko će se cijeniti “profiltrirani” SNHO sutra! Da li je realno očekivati da će nekome to zbilja vrijediti manje od 200 kn znajući koliko samo udio LRH vrijedi? Expect the unexpected?

  • Jedna zanimljivost na ZIF BREZI. To je inače dosta nelikvidno, a kad se trži dnevni prometi su zbilja mali (gledam zadnja dva mjeseca, ovako odokativno ispod 2.000 kn dnevno, a najveći promet je bio 11.000 kn jedan dan početkom siječnja).

   Danas 238.461 kn uz rast 9,61%.

   Njihove najveće pozicije su ovim redom (% udjela u imovini fonda):
   SNHO – 12,37%
   RIVP – 10,42%
   JMNC – 7,04%
   NIIS – 5,15%
   ZVTG – 5,11%

   Netko je kroz njih kupovao SNHO/dividendu…

 20. Ljudi ovo je prva runda, odradili smo!
  Čestitke na živcima, ja sam držao koliko sam mogao isto cijeli dan danas….
  Likvidnost isto!
  Ali sljedeći tjedan dolazi nova likvidnost tako da…

  Pozzz!

  • Ako pogledamo danas promjene u TOP10 (trgovanje od utorka, kada je počela “rasprodaja” i kada je protrgovano sa 14.333 komada) vidimo da je SZIF na istom broju dionica, a Satis d.o.o. je smanjen za 10.411. Da li su oni prodavači ovih dana?

    • Kako znate da su prodali? Promjena u TOP10 ne znači kupnju/prodaju.

     Uostalom, zbrojite to dvoje što su oni “prodali” i pogledajte količinu koju je imao novi u TOP10.

   • @KrešoM Ne znam, pretpostavio sam kad sam vidio za toliki broj komada da je manjak u TOP10! Ovo mi je onda odlična prilika da nešto novo naučim, možete mi objasniti “Promjena u TOP10 ne znači kupnju/prodaju.”? Dakle ako vidim + ili – u broju dionica kod nekog dionicara, sto iz toga mogu saznati? Thnx!

    • Jako malo možete ZNATI. Nešto možete pretpostaviti. Npr. ako prođe neki nalog sa velikim brojem dionica, a odgovara rastu/padu u TOP10 može se logički (ali često ne i sa sigurnošću) zaključiti tko je prodavao/kupovao. Uglavnom, sa sigurnošću se može zaključivati samo na temelju onih objava o prelasku praga ili o kupnji/prodaji, a također i kod trgovanja fondova mislim da je situacija jasna, tj. sigurna (nek me ispravi neko ako nije). Ostalo je sve manje više upitno. Ponekad su to samo prebacivanja među računima. To nije ništa “zabranjeno”, već svatko može imati skrbničke račune i na njima držati dio ili sve dionice, a također i promjene među njima biti će naravno zabilježene jer su u biti to različiti računi. Jedan jednostavan primjer bi bio kod podizanja margin kredita vi zalažete neke dionice koje potom idu na skrbnički račun. Da ste u TOP10 vama bi se količina smanjila pod vašim imenom, iako ste možda čak i povečali količinu. Tako da, ako je smanjenje u TOP10 ne mora značiti da je netko prodao, može biti baš da je i kupio.

 21. E sad će, sudeći po ovom članku, biti vrlo zanimljivo. Kakva nevjerojatna prilika, kupovati SNHO po 250-260 kn zajedno s dionicama Luxa i Pectinatusa, nevjerojatno da većina sudionika tržišta to nije skužila, a pogotovo fond manageri s vojskom svojih dobro plaćenih analitičara — ah da, bili su ‘na marendi’ (namjerno je mala slika da morate kupiti JL):

  snho lrh

  • Ako bi kupac kupio LRH tako da kupi Nonnullus ili SN Holding bi li na taj način izbjegao obvezu javne ponude ili ne?

  • Al šta nije da fondovi ne smiju ulagati na MTP-u? Stvarno je nevjerojatno iako mislim da tko želi kupiti jeftino imat će još priliku samo bez te Luxa i Pectinatusa! Bilo je očito da se nešto kuha 🙂 Neka neka baš su ove priče vezane za turističke tvrtke jako zanimljive i sigurno će povećati samu atraktivnost tržišta kapitala.

  • Nisam još pročitao članak, neki rade i subotom :-).
   Ali moram priznati da davno nisam bio ovako ushićen jer sam pogodio!!!
   Nenade ako može jedna sugestija i molba napravite kratku temu o
   LRH-i kako utječe na SNHO 🙂 npr:

   a) po koliko stvarno mogu utržiti LRH?
   b)uzeti EV/EBITDA od nedavno akviziranih turista npr.Istraturist čini mi se 12
   c) 3000 soba okruglo- vrijednost
   d)460 soba van funkcije
   e)vile u opatiji
   f)cavtat
   g)porotrož
   h)kamp medveja

   Smatram kako bi bilo ok povesti raspravu o realnoj vrijednosti LRH!
   Čestitke svima koji gledaju i vide!

  • Nenade mene logika vuče da će se Liburnija prodavati kroz sn holding a znate i sami da sam i prije odluke o dividendi promišljao da se priprema ovaj scenarij i ako su ostoja i ksenija odlučili da se potpuno razdvoje tada će se po mome uvjerenju Liburnija prodati kroz sn holding…Drago mi je da sam ovaj put instinktivno osjetio o čemu se radi a vjerujte mi nisam ovu dionicu puno proučavao kada sam u to vrijeme kupovao nego sam površnom analizom skužio koliko je to jeftino a kupovao sam je na cca 150-170kn.

  • Zaista koristan članak ako je sve istina. Podjela je dosta različita od one koja je bila prije godinu dana. Valjda će kada ih izlistaju dati bar prospekt sa popisom imovine. I još vrlo bitno spominje se keš koji je čini se prebaćen u zadnju tren u Pectinatus i Lux (60 kn po dionici ako je Jutarnji u pravu). A cijena je pala snho za tridesetak kuna????

   • “…uspjeli su pronaći rješenje situacije i SN Holding, odlukom diončara, praktički razdijeliti u dva dijela, odnosno dvije tvrtke (Lux ulaganja i Pectinatus), od kojih će jedna biti u vlasništvu Ostoje, a druga Juhn Bojađijev….”
    Ovo ne razumijem. Kako će jedna biti u vlasništvu g.Ostoje a druga u vlasništvu gđe. Bojađijev, kad su oboje dobili broj dionica razmjeran broju dionica SNHO koje su imali? Dakle, vlasnici su u jednakim omjerima u kojima su i vlasnici SNHO-a.
    Osobno mislim da je tu ključni problem kontrolni paket 25% plus jedna dionica koju ima Grad Opatija i općine Lovran, Mošćenička draga i Matulji.
    Da toga nema cijena bi već bila u “nebu”. Ovako je upitno koliko vrijedi nešto što ne možeš samostalno kontrolirati… u Odluci što će bit s tih 25% je ključ…

    • Njih dvoje se mogu razmijeniti za dionice Lux i Pectinatus van burze tako da bude svatko u svojoj većinski vlasnik. Dionice ne planiraju uvrstiti na uređeno tržište tako da vjerojatno neće imati obvezu ponude za preuzimanje.

 22. Navodno je po JL keš otišao po dvije dionice koje odoše u nenovčanu dionicu, ostavimo ih po strani, tko zna kada će na burzu, ali kažu daostaje LRH koja po trenutnoj TK po dionici SNHO vrijedi 270 kn, Ostaju i Hoteli Cavtat HCVT po trenutnoj TK po dionici SNHO vrijede 54 kn uz P/B 0,99, EV/EBITDA 4,66, dug/kapital 15,54, novac/dionici 19 kn a dionica 236 kn.
  To je ukupno 324 kn + Metropol resort, Portorož.
  Otišao sam na njihove stranice ali ako vi g. Bakić to možete malo protumačiti, meni izgleda malo previše s obzirom da je sve to + dividenda prije neki dan otišlo za 240 i koju kunu i to od pametnih ljudi.

  • Cavtat je uključen u cijenu LRH, a relativno i Bernardin jer njih sn holding posjeduje preko lrh. Sada koliko je cijena lrh realna, to je druga priča, ali to vrijedi i za mnoge druge turističke dionice 🙂 Vidjet ce se realna cijena kad/ako nađu kupca. A to što je tržište računalo sve ono što je otišlo u Lux i Pectinatus po tridesetak kuna je slična priča kao sa cijenama rivp i korf i vlho pred par godina.

  • Davore ja ću vam reći za jednu investiciju na jednom malom otoku blizu Dubrovnika,talijanski vlasnik povezan sa poznatom firmom marazzi je kupio derutni hotel 400 ležaja,cijena nepoznata ali govori se o 6-10 mil eura ali u koji je uložio 40 milijuna eura,to je danas hotel 4 zvjezdice i meni se čini ta investicija suluda-nevjerojatna,vidite taj hotel se lokacijski,po dužini sezone po ničemu ne može uspoređivati sa lokacijama u cavtatu a kamoli u opatiji,ne zaboravimo ovu prodaju;

   http://www.poslovni.hr/hrvatska/jako-andabak-prodao-sunce-grcima-za-155-milijuna-eura-72949
   E sada zaključite dali se tučepi,bol i brela mogu uspoređivati sa opatijom i usporedite koncern sunce sa Liburnija hotelima i shvatiti ćete da je Liburnija jako podcjenjena a mislim da je opatija potentnija od Dubrovnika zbog blizine italije i austrije i auto turista što je jako važno za mogućnost produljenja sezone jer Dubrovnik je ipak dominantno avio destinacija iako je i tu sada sezona fantastično duga…Barem ja tako mislim ali proučite vi sami cijene i porfelj jer nebi želio da nekoga navlačim ali ne zaboravite ova cijena sunca koncerna je realizirana za udjel 75%?Discontirajte sve do maksimuma i zaključite sami…


   • Mamula is gone 🙂 pa su cijene blago porasle.
    JNA bandit traži putem Vrhovnog suda pravo VLASNIŠTVA nad ovom vilom u kojoj je živio o narodnom trošku. Samo da Stjepan Mesić ovo ne čuje… Naši mahom ljevičarski i svi ostali uhljebi imali su od koga učiti.

    Dvije najljepše lokacije za živjeti po mom sudu su Opatija i Lošinj.
    Očito da je slično smatrala i dinastija Habsburg.

   • Ne bih se začudio da već imaju kupca koji vrši dubinsko snimanje, a ovo je sve bilo preduvjet da se ostvari prodaja. Ne znam kako sada stoje Rusi zbog rublja, no prije par mjeseci su grizli na sve živo i ne živo u našem turizmu i ako bi se trebao kladiti prije bih se na njih kladio. Lošinj plus Opatija sa Cavtatom i Portorožom.

   • Liburnija je,uistinu,podcijenjena, ali ako želite jednu puno ekstremniju podcijenjenost usporediti iznos koji su grci ( zapravo Dubai) platili za hotele tučepe,brela i bol sa trenutnom valuacijom tih tvrtki na ZSE…Konkretno, po trenutnoj cijeni HTCP , soba u hotelu s 4 * vrijedi oko 19 000 eura…Općenito, Makarka rivijera djeluje dosta podcijenjena,posebno nakon što je, otvaranjem tulena sv Ilija, doslovno spojena s autocestom…

  • Hvala na pojašnjenjima.
   Inače dosta velikih čeka na prodaju, biti će zanimljivo vidjti cifre kada krenu ARNT, RIVP, LRH …

 23. Nema ga još uvijek na HRT na zahtjev. Ali ga ima Ju-Bi-To!

  Jako dobar nastup, čestitke,

  Jedan biser: cerekanje voditelja o Kaliforniji bez struje – vrlo zabavno. Odgovor g. Nenada na to cerekanje – neprocjenjivo!!

  • Sheldhon traži NU2, a ne Otvoreno.
   Usput Otvoreno 41:55 Gospodin Togonal kao jalnuški diletant, a gospodin Bakić benevolentno i edukativno. JD znači jalan i k tome diletant.
   Izraz je skovao 001 Predsjednik.

 24. postoji li netko kome bi “tiskanje” cijene na dolje odgovaralo? ne bi želio vjerovati da je ovo normalan način trgovanja…

  • prekratko sam na burzi da bih razumio profesionalce i njihov stil trgovanja. ovo ocito moze biti netko kome nije stalo do novaca

 25. jel bi mogao netko postati sliku tog clanka iz jutarnjeg (al da se moze procitati)…….nazalost debelo kasnim s informiranjem…….kako je nekto ranije napisao… radim subotom i nedjeljom 🙂

 26. Danas u Novom listu prepričan članak iz Jutarnjeg – link je gore.
  Vjerujem da je SNHO zanimljiv ovih dana mnogim posjetiteljima bloga, te da mnogi razmišljaju o prometima i/ili cijenama. Ako g. Bakić uopće smatra potrebnim komentirati slijedeće tvrdnje, možda zbog malih ulagatelja.
  1. Volatilnost je doista značajna, a za dionice je to uobičajeno i ne može se zaključivati na bazi dnevnog trgovanja ili nekoliko dana.
  2. Prodaja LRH vrlo vjerojatno neće ići ekspresno…što X dijelom objašnjava ovu cijenu na neefikasnom tržištu.
  3. Dioničari koji kupuju po ovim cijenama “mogu mirno spavati” pod uvjetom da igraju na duži rok zbog nedvojbene vrijednosti kompanije koja je obrazložena ovdje na više mjesta.
  P.S. imam dionice SNHO i nije nagovor na kupnju ili prodaju kao ništa izrečeno na ovom mjestu. Hvala.

 27. Za stranicama burze objavljeni su statuti Pectinatus i Lux ulaganja, a i financijska izvješća SNHO za 2012. i 2013.

  • Odlično, još jedan korak k većoj transparentosti i end game-u. Priča LRH – SNHO me malo podsijeća na VLHO-KORF-RIVP. I dalje ne vjerujem da su ljudi prodavali (i prodaju) SNHO na ovim razinama :-). Prodaja LRH bi mogla biti jedna od najljepših turističkih priča 2016/2016. Pozdrav iz toplog Dubaia.

 28. Stavio sam na papir jaku u grubo vrijednost Pectinatus prema Jutarnjem:

  1. 9. i 10. kat poslovne zgrade (oko 2000 m2 po 1000€ kvadrat) = 15 mil
  2. 50000 m2 zemljište kraj Rovinja (po 20€ – možda pretjerujem)= 7,5 mil
  3. 12000 m2 zemljište kraj Rovinja (po 20€ – možda pretjerujem)= 1,8 mil
  4.125 mil u novcu=……………………………………………………………= 125 mil
  5. 30% vjetro-elektrane Ogorje (slična investicija oko 50 mil €) =100 mil
  6. udio u staračkom domu???

  UKUPNO: 250 mil / 2,6 mil dionica = 95 kn

  Ima li ovo smisla?

  • Pa sto se tice vrijednosti, mozete probati vlastitim izracunom doci do nje i to je sasvim u redu, ali procjena je vec ponudena prilikom isplate nenovcane dividende.
   Ok, moze se postaviti pitanje da li vjerovati toj procjeni?
   Ali ako krenemo od pretpostavke da se dvoje vlasnika odlucilo raskusurati preko te dvije tvrtke i ako se ‘zna’ da nisu u najboljim odnosima te da vec duze vremena zele rijesiti svoju situaciju onda mozemo pretpostaviti i da ta procjena nije bas pala s neba?
   Mozemo se sloziti da je tu dosta pretpostavki koje treba uzeti u obzir, ali ako ste dugorocni ulagac koji je kupio dionice SNHO prije isplate dividende, mislim da bez stresa mozete cekati rasciscavanje situacije i nove informacije.

  • Niste li možda fulali sa cijenom zemljišta? Nije li to građevinska zemlja sa gotovim projektima? Ako je, onda bi cijena mogla biti i deset puta veća nego ona po kojoj ste vi računali.

 29. Hmm..??! LRH izbaci odlično izvješće, cijena joj na burzi poraste za 4%, a istovremeno njezinom većinskom vlasniku SNHO-u, koji je ionako podcijenjen s obzirom na LRH, cijena padne 4% ?

  • Mislim da se radi o trivijalnoj tržišnoj dinamici … netko tko ima puno želi izaći, a nema puno kupaca, pa ih taj neki čeka nisko, rekao bih da SZIF želi izaći. A onda kad se to počisti mislim da je druga priča.

 30. Imat ćemo promjena u top 10 SNHO, PCTS i LULG; u narodnim novinama su osvanule obavijesti da su Vicis d.o.o., Pectora d.o.o. i Velfer d.o.o. 6. veljače u Sudskom registru upisali planove podjela, svaka na dva nova društva

 31. Po jučerašnjim cijenama udio u LRH po dionici SNHO vrijedi 300 kn, što znači preko 25% diskonta. Ne znam je li još što osim NONNULLUS D.D. -a ostalo u SNHO ali se nadam da ćemo uskoro vidjeti razlog ovom nesrazmjeru.

  • Razlog je po mom sudu jednostavan, nasilna monetizacija onog skrbničkog HITA u uvjetima nikakve likvidnosti. Možda je vezano s raspetljavanjima oko SLPF.

    • Potencijalna bi zarada bila 35% ako se kupuje pri ovim cijenama. Baš me zanima kada i ako se bude prodalo po kojoj će to cijeni biti..

   • Izgleda da sam i ovdje bio u pravu … po upravo obavljenoj transkaciji čini se da je ‘mučenje’ jadnog HITA skrbničkog privedeno kraju i stoga je i cijena sukladna 🙂 …. također pogledati i doinice dva spin-offa.

    Ponosan sam da sam ‘otkrio’ i ovu priču .. 🙂 makar nisam sam zaradio na njoj baš jako puno.

    • Jel možete dati neki link na tu transakciju? Ja tražim po ZSE-u, po brokerskoj kući i nikako naći nešto.

    • Mislite da su i lulg i pcts isto od hita skrbničkog ili da se radi o zamjeni dionica većinskih (kad se količine preračunaju to je sličan iznos)

    • Pa ako je, mogla bi to biti dobra vijest i za te dvije dionice 🙂
     Referirao sam se na to da će ovime prestati glupavi pritisak na prodaju jadnog HITA skbrničkog.

    • Zanimljiva dopuna na LUX..izvor NN
     Ad 5. Glavnoj skupštini se predlaže donošenje sljedeće Odluke:
     Odobrava se Upravi Društva stjecanje do 10% vlastitih dionica Društva, po cijeni ne većoj od sedmodnevnog tržišnog prosjeka cijene dionice Društva prije stjecanja uvećanog za 15% i ne nižoj od nominalne vrijednosti.
     Odobrenje Upravi Društva za stjecanje vlastitih dionica Društva daje se na vrijeme od 5 godina.
     Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

     napomena: Imam dionice LULG i nije nagovor na kupnju prodaju..

    • Koje su reperkusije (po dioničare) kad poduzeće kupuje vlastite dionice odnosno zašto uprave to rade? Ovako po seljački meni to izgleda kao da je sve ostalo isto, samo je cash zamjenjen vrijednosnim papirom 🙂 Ili to podrazumijeva da će smanjiti broj dionica kompanije? A u tom slučaju nam udjel vrijedi više?
     U oba slučaja kompanija ne plaća porez?

    • Trezorske dionice se mogu poništavati (ne znam napamet kako se to u bilanci dogodi, vjerojatno samo u pasivi), a mogu se i dijeliti kao nagrada upravi, (mislim) nadzornom odboru, i radnicima. Tako nerijetko ljudi kod zaključivanja ugovora o radu na važnijim mjestima u ‘neoliberalnoj’ Americi ispregovore i neke opcije pa (nekima paradoksalno) postaju i radnici i kapitalisti.

     Vezano uz buyback, nedavno sam vidio prvi put riječ ‘greenmailing’, zanimljivo. Također vezano, što sprječava u nekoj firmi da većinski vlasnik stavi sebe u nadzorni odbor i svu dobit usmjerava na buyback dionica koje potom dijeli samom sebi?

   • Da. I kako razumno to objasniti?
    Otprilike iznad 218 kn ima naloga za kupnju oko 4000 dionica (ugrubo oko 1 mil kuna po 226 kn). Gdje su bili zadnja 2 tjedna kad je cijena bila ispod 220 kn?!

    • Kako to mislite? Pa nije to tako jednostavno. Jaki prodavač je isto ulazio u kalkulaciju. Evo, ja npr. sam planirao ovo nadokupiti i nisam se usudio po 218, čekao sam niže, a danas sam mirne duše kupio iznad 230. I? pa kakve veze ime? Pa nisam spekulant koji će prodati sa 5% zarade, a opet, kad neko onako “masakrira” dionicu, zašto ne pričekati dok vidis kako će se stvari razvijati, makar kupovao skuplje. Nemojte ni vu biti tako ______ (ne znam koju bi riječ tu upotrijebio 🙂 )

    • Lako, ako me dionica zanima po 226, a vidim da je velik pritisak od jednog prodavaca, naravno da cu mu dopustiti da mi prodaje po nizoj cijeni.

    • @KrešoM nemaju svi ovdje jednako iskustva i prakse, zato sam se čudio. Eto sad ste mi objasnili i sad znam više nego prije i hvala vam na tome!
     BTW. sad vidim da sam se i sam ponašao ovako kao vi, ali nesvjesno/instinktivno (kao što vidite isto to nisam prepoznao u ponašanju drugih aktera). Nakon dividende kupio sam u najvećem padu po 204 kn, i želio sam kasnije još ali po 218 kn se nisam usudio kad sam dva tjedna prije vidio kamo to može ići ako netko jače prodaje 🙂

    • Jasno. Nisam htio “napadati”, samo sam htio objasniti da je lako “predviđati unatrag”. Npr. isto tako ćemo možda moći reći zašto neko kupuje po 300, a bilo je po 230. Ili možda, zašto netko prodaje po 150, a mogao je po 230. Takva je burza, sve prepuno “propuštenih prilika” i “pogrešnih procjena”, kada se gleda unatrag….

     Sada npr. izgleda lijepo to što ste uspjeli uhvatiti po 204 kn. Ja nažalost nisam. Ja sam nadokupljivao na oko 225 nakon dividende jer i to mi je bilo povoljno! Ali, ako smo dugoročni i vidimo “veliku skrivenu priliku” u ovoj dionici, ako se dogodi “otključavanje vrijednosti”, neće biti velika razlika u zaradi između te dvije kupovine. Isto tako, ako “propadne”, neće biti ni velika razlika u gubitku. 😀

     Neka me netko ispravi ako griješim, al ja tako gledam na stvar.

     Uz to, pogledajte po koliko je prošla blok transakcija jučer (ispod 200 kuna!). E sad, da su se gurali kupovni nalozi i da se bez problema kupovalo što je prodavatelj davao, taj paket bi bio cijenjen puno više, zar ne? Tako da, kad je situacija velike nelikvidnosti, moguće su velike kalkulacije i taktička nadmudrivanja! Bitno je koliko je prodavatelj “gladan” da unovči svoje dionice, te koliko je kupaca koji se natječu i koliko su strpljivi….

     P.S. Imam dionice SNHO i nije nagovor na kupnju, prodaju ili bilo što.

    • @KrešoM Kad ste već u raspoloženju da odgovarate… 🙂 Ta blok transakcija, 10m kuna (http://www.zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=SNHO-R-A) po 196 kn. Kako to uopće funkcionira? Ako je stvar dogovora između velikog kupca i velikog prodavača, znači možemo reći našli se “na kavi” i dogovorili kupoprodaju. Zašto to onda ide preko burze, što se nije transakcija mogla obaviti preko ž-r računa, vlasništvo prepisati kod bilježnika? Isprika ako je pitanje stupidno :O)
     Drugo, i vama i meni je SNHO i više nego ok po 218, po 230, pa i po znatno više (jer ako ništa drugo znamo vrijednost udjela u LRH). Kako u kontekstu toga gledati da veliki ulagač (ja nemam pojma tko stoji iza te jučerašnje blok transakcije, zna li se to već sad i koji je izvor gdje se to gleda – top10 kad se updeta?) tu istu dionicu napušta po 196 kn?
     (što se kupca tiče, i ja bi po 196 🙂

    • Uh! Nisam ja baš kompetentan za ova pitanja. Mislim da bi tu puno bolje g. Bakić mogao reći iz vlastitog iskustva. Mislim da su blok transakcije, baš tako kako ste i rekli, dogovorene, međutim, možda je jednostavnije to obaviti preko burze jer se kupac/prodavatelj ne moraju otkriti. Samo njihovi brokeri poklope transakcije. Kad se sklapa izvan burze onda su to OTC transakcije…. Vjerojatno je jednostavnije preko burze jer sve oko vlasništa, plaćanja i svega ostaloga ide prema pravilima burze.

     Što se tiče velikog prodavatelja….razlozi mogu biti razni. Možda je netko jedva dočekao nekakvu likvidnost da dođe do sredstava i uopće ga ne zanima hoće li to vrijediti kasnije više ili manje. Naša burza je nelikvidna i nije ni čudo da neki “vape” za barem nekom likvidnošću. A s druge strane možda prodavatelj jednostavno procjenjuje da ovo ne vrijedi ovoliko i da će ovo biti više rat nego dobra priča i da nitko neće platiti veću cijenu od trenutne za LRH. Ko zna…. Uvijek postoji “neki prodavač” ili “neki kupac”.

     Tko je kupio/prodavao moći ćemo barem djelomično saznati iz promjene u TOP10 koje će biti vidljive u ponediljak. Promjene u TOP10 možete vidjeti na SKDD portalu http://www.skdd.hr/portal/f?p=100:52:0::NO::: i ažurira se svakodnevno i vidljivo je sa transakcijama od 2 dana prije. Također, ako se registrirate možete vidjeti i stanje TOP10 na prošle dane. Na dan koji želite. Također, zgodno je pogledati i promjenu TOP10 na portalu mojedionice.com (http://www.mojedionice.com/trg/dionicari.aspx) gdje je to lijepo i pregledno prikazano za sve dionice. Ako ste registrirani besplatno, možete vidjeti ažuriranje i stanje od svakog petka (ažurira se u večernjim satima, oko 21h), a ako ste pretplatnik onda imate pregled svakodnevnih promjena.

    • Bravo KresoM. Mislim da mnogima odgovara kad se ovakva jednostavna objasnjenja ponekad objave. Ovakvi komentari i objasnjenja su dobrodosli, bas u stilu Warrena Buffeta koji takodjer sve fantasticno jednostavno prikaze u nekolio recenica. G. Bakic takodjer posjeduje taj talent i s vremena na vrijeme ga velikodusno podijeli s nama.

  • Mislim da ne griješim ima veze sa blok transakcijama, preslagivanje u top10(skdd) LULG- 6.HITA-VRIJEDNOSNICE 120.815 4,52 , ispao van HYPO. PCTS- 6.HYPO 120.815 4,52 , ispao van HITA-VRIJEDNOSNICE.

   • Ja se ne bih složio sa vama…. Vidimo da je blok transakcija na LULG bila od 120.815 komada što odgovara zbroju na računima HYPO (SZIF!) i HITA. Budući da HITA nije prodala sama sebi, radi se o dva različita skrbnička računa samo pod istom kućom. Dalje, kod PCTS je blok transakcija bila od 59.522 što odgovara količini koja je bila na HITA računu. Dakle, mogli bi zaključiti da je SZIF prodao LULG da kupi PCTS (vrijednost je otprilike ista), a netko tko je imao HITA račun prodao je obje pozicije. Znači, netko treći je kupac na LULG.

    • Imam pitanje za g.Bakica ili g.KresoM ako zele odgovorit, pise da se Mensa Ovatio(NN) dijeli prijenosom svih dijelova imovine(ima lijep temeljni kapital) na dva nova drustva radi provođenja razdvajanja. Zanima me da li ce se jedno drustvo pripojiti lulg? Posto se do sad Mensa Ovatio vodio pod pcts.

    • Ja zbilja ne bih znao. Jedino što možemo pretpostaviti jest da nešto što je pod firmom X, ne može se tek tako prebaciti na firmu Y “besplatno” jer time bi jedni dioničari gubili drugi dobivali. Znači, ako je sada nešto pod PCTS, ne može se prebaciti na LULG, mora biri neka trampa.

     Trebalo bi proučiti što se dijeli, a zašto se dijeli, možda će na skorim skupštinama biti lijepa prilika za saznati….

    • Ako su informacije u članku u Jutarnjem bile točne onda će se Miramarska (Mensa Ovatio) podijeliti Luxu i Pectinatusu, a vjerujem da su promjene u Feh projektima, ulaganjima, i u Villa Nubeculi povezano s time.

 32. Napokon će sjest na svoje. Bilo bi lijepo vidjeti analizu koliko to vrijedi i po koliko bi moglo ići. Opatija i Portorož imaju sigurno jako visoku vrijednost. Ne kao Dubrovnik ali odmah nakon njega i u rangu jednog Rovinja. Jedino što grad Opatija ima 25+1 dionicu, no vjerujem da će oni biti partneri budućem vlasniku te da neće stvarati probleme, iako bi to mogla biti otegotna okolnost za kupnju.

 33. Blok transakcije su kao bilo koje druge transakcije samo što ne idu preko burze (iako izgleda da idu) te se ne plaća naknada burzi, što čini samu transakciju jeftinijom. Placa se samo naknada namire SKDD-u i brokera (koja je vrlo mala jer su klijenti obično veliki kupci/prodavaci s posebnim tretmanom) pa nema smisla ići kod javnog bilježnika i ostaloga kako bi se napravilo isto (iako se i to može). Kako se blok transakcija dogovara između dva subjekta po cijeni koja obojici odgovara (kao u ovom slučaju 196kn) ona ne kupi ostale naloge do te cijene. Da su se dogovorili da ne ide preko blok transakcije i ostali nalozi bi bili “pokupljeni”.

 34. … uz skore skupštine SNHO, PCTS i LULG na oglasnom dijelu NN-a moguće je vidjeti nekoliko firmi iz SNHO grupacije koje se dijele na dvije tvrtke sa gašenjem izvorne: Mensa Ovatio, Velifer, Vicis, Pectora… Po njihovim FI-ima u igri je još i dijeli se (pored tvrtki koje su već “razdijeljene između PCTS i LULG” > 180 mio (svi podaci su sa FINE, sudreg-a i/ili NN-a… sve izgleda nekako ide prema poznatoj podjeli i nekakvom razrješenju u petak kada se skupštine sve tri tvrtke…

 35. … Da, vidio i to me raduje… kao da G.Ostoja salje poruku o “”poslovnom sljedniku SNHO… to moze samo prisnaziti inacicu prodaje LRH kroz pedaju SNHO!? sto Vi mislite? (:0I)…

 36. Zanimljivo je kako PCTS ima 12,84% MIV-a, kojemu se u manje od mjesec dana cijena poduplala. Tako sada SN Pectinatusov udjel vrijedi oko 13 mil. kn, a donedavno je bio oko 6,5. Na postojeći Mcap PCTS-a to je oko 5% više.

  • Baš sam sada gledao zanimljiv detalj, Pectinatus je imao skupštinu par dana prije nego su se njegove dionice podijelile, na kojoj se promijenilo ime, i još nekoliko detalja iz statuta. Na ZSE se još vodi pod starim imenom i sa objavljenim starim statutom. Ali vlasništvo nad MIV je pod novim imenom jer je SKDD malo ažurniji ipak 🙂 A ako su stvarno prije dijeljenja kako je pisalo u Jutarnjem prebacivana imovina iz Pectinatus u Lux i suprotno, i možda novci iz SNHO u jedno ili oba poduzeća, to će se pouzdano znati tek za godinu dana kada budu izvješća za 2015. Za vlasništvo nad poduzećima bi se dalo iskopati u sudskom registru, sada je valjda sve proknjiženo, a za novce će se vidjeti ako su prebačeni iz SNHO kada SNHO izbaci izvješće, ali neće se znati gdje.

    • Zaboravio sam da je i SNHO u MTP, tako da ni oni ne daju kvartalna. Prije će se prodati LRH ili SNHO nego što ćemo dobiti neko korisno izvješće 🙂

 37. S obzirom da je SNHO na MTP tržištu, može li netko sažeti scenarij za njegove dioničare u slučaju prodaje LRH direktno te preko SNHO.

  • Iskreno, budući da glavni dioničari imaju dionice SNHO, a ne LRH, nekako mi se ne čini da bi im bilo mudro prodati LRH ‘pa da ne znaju kako do novca’ … mislim da to nisu glupi ljudi. Vidjeli ste slično kao i kod KORF-RIVP, bilo je ljudi koji su mislili da se vrijednost mora iskazati u RIVP, a ne KORF.

   • Ja mislim da će i jedni i drugi dobro proći ako nastave ovako, a sumnjam da će prodavati brzo, dok ne odrade ove konsolidacije, najmanje za godinu, dvije a onda ako ja u lrh zaradim 100% neće mi biti krivo da u Snho zarade 130%. Bitno mi je da me netko ne izbaci iz igre prije nego se rast odradi.

    • Mislim da dioničari SNHO ne mogu izvisiti u prodaji LRH jer su glavni dioničati grupe u SNHO … pa neće valjda zeznuti same sebe 🙂

     S druge strane moguće je da dioničari LRH ne participiraju jednako kao SNHO. Zamisslite da videći dioničari sutra odluče prodati svoje udjele u SNHO. To im je i lakše jer ako prodaju LRH, moraju taj novac iz SNHO još i nekako isplatiti. Recimo da prodaju po npr. 400 kuna ako slučajno LRH vrijedi više nego danas na burzi. U tom slučaju nastaje obaveza preuzimanja i LRH, ali po današnjoj cijeni (3 mj. prosjek). Stoga, kao i prije, mislim da je SNHO racionalnije ulaganje, a prije sam bio u pravu. Jasno oko LRH ima neka kultna sljedba koja mislim da ne gleda baš racionalno. Zato i imam dionice SNHO, a ne LRH.

   • Hvala vam na odgovoru, i meni je nekako logično da im je cilj što jednostavnije preko SNHO izvući novac i podjeliti ga. Čemu bi inače išli prodavati LRH i izdvajati sve osim njega?

    • Gosp. Bakiću, dali je istina da obveznik koji dođe u poziciju preuzimanja, da jednostavno rasproda ‘višak’ dionica i više nije u poziciji dati ponudu. Jer prema novom zakonu o preuzimanju ako nastane obvezujuća ponuda preuzimatelj ako ne da ponudu mora prodati dionice.

    • U pravu ste što se tiče kultne sljedbe na Lrh kao i za potencijalni rasplet za Snho.Naime nitko od vodećih dioničara ne posjeduje niti jednu dionicu Lrh već Snho.”Valjda neće sami sebe”???
     Ono što mislim je da je priča oko Snho(Lrh) sve bliže kraju a posebno sa zadnjom akvizicijom Istra benza.
     Bliže nego neki to misle!

 38. … na sudreg-u još uvijek nije došlo do podjele Mensa Ovatio, Pectora, Velifer, FEH ulaganja (samo one za koje znam)… to je i dalje > od 180 mio gledajući Kap&Rez…. brine me Pectora koja je osnivač Velifera, a iz Velifera je “nestao” SN Holding kao osnivač, dok su kod Pectore osnivači “ključne osobe”… može li na taj način “nestati” dio novca van SNHO!?…

 39. … stvari sa razdvajanjem idu polako dalje: Ostoja i Maroć zasjeli na čelo SN Pectinatusa, a Juhn, Juhn, Juhn, Škurla i Bajakić na čelo Lux ulaganja… i Lux ulaganja su i adresom napustila Miramarsku… zna li netko kome naginje Vicis!? kod Vicisa nema više ni McDermota&Co-a – Dolički je sada sam u upravi…

 40. Može mala pomoć? Moguće da nešto krivo shvaćam ali -> kako to da na Sudskom registru za SN Pectinatus (bivši Pectinatus) piše da je jedini dioničar SN Holding? Zar nisu svi SN Holding dioničari dobili po jednu dionicu PCTS i LULG za svaku SNHO.

 41. … na trg. sudu se nastavlja podjela SNHO-a tj. VELIFER se podijelio…

  “…Odlukom skupštine društva od 11.03.2015. godine odobren je Plan podjele društva VELIFER d.o.o. od 05.02.2015. godine prijenosom svih dijelova imovine društva VELIFER d.o.o. kao društva koje se dijeli i koje prestaje bez provođenja likvidacije, na dva nova društva s ograničenom odgovornošću ACANTHUS d.o.o. i BREVIS d.o.o. koja se osnivaju radi provođenja razdvajanja (razdvajanje s osnivanjem)…”

  … očekuje se nastavak kroz Vicis, Mensu ov., Pectoru… i valjda nakon toga i lagani uspon vrijednosti PCTS i LULG… (nadamo se…)

  • Upisano je i pripajanje Nonnullusa Holdingu. Koliko sam shvatio po ugovoru o pripajanju, time je Nonnullus prestao postojati iako je još uvijek upisan i u sudreg i kao vlasnik LRH-a.

   • … da, da – već smo to gore komentirali… ali ovo sve s SNHO traje li ga traje :O)… postoje neki zakonski rokovi za sve pa i za likvidaciju tvrtke (sređivanje poreza, potraživanja drugih itd.)…

 42. … i MENSA OvATIO je 30.04. dobila direktore iz “krila gdje.Juhn” – Juhn mlađi i R.Bajakić… znači da je sada i pored društva osnivača Mensa O. u zajedničkoj kontroli do podjele kao i gore za VELIFER tj. “kao društva koje se dijeli i koje prestaje bez provođenja likvidacije, na dva nova društva s ograničenom odgovornošću”… samo Vas pokušavam informirati o procesima (:OI)…

 43. …malo sam i ja popratio zbivanja u sudskom registru – i Mensa Ovatio je podjeljena na dva nova drustva i time je manje/vise veci pripremni dio gotov. Dodao sam sliku kako to sad izgleda – svi discalemeri vrijede 🙂 (dakle, greske su vise nego moguce :)) pa slobodno komentirajte.

  Bilo bi dobro sad proci i “pozbrojiti” imovinu – istina jedino dostupno su izvjestaji za 2013 godinu.

 44. … fino… ovih dana se proširio i sastav osnivača Pectore i Vicisa koji još nisu izgleda podijeljeni i to: Dolički, Juhn, Bajakić… ne znam koliko je za vjerovati iznosima cash-a, ali i ja imam neke brojeve umjesto % vlasništva, pa :O)… dakle, fino, ali spo-ro, spo-ro…

 45. odnosno interesira me dug SNHO jer mi je nepojmljiva trenutna cijena na burzi u odnosu parametara na kojima se trzi LRH

  • Pa kao da je hrvatsko tržište efikasno … kako objasnici cijenu KORF od 23 kune prije neku godinu ili denedavnih 160. ARNT na 55 ili 155 … itd.

 46. … puno zanimljivoga za pročitati u revizorskom SNHO na njihovim stranicama… > 160 mio dionica, obveznica i gotovine… itd…

 47. … sutra i prekosutra svi će osim pretplatnika moći vidjeti i izvješća PCTS i LULG za 2014.!… tada će stvari biti puno jasnije… moram priznati – sjajan timing DO i KJB za cijeli ovaj postupak “razdvajanja”…

 48. A LRH je dosta realno vrednovan na burzi tj. nije precijenjen, pa je onda SNHO stvarno jeftin. Kad tad će to doći na svoje. Pitanje je samo vremena iako ponekad pomislim da neće, ali se onda sjetim Valamara, Areneturist..

 49. Danas u Jutarnjem interviju gradonačelnika Opatije o temi LRH odnosno SNHO. Pohvale ekipi SNHO-a od koje se očekivalo ipak investiranje u objekte u Opatiji, iako da papirnato nije bilo moguće. E sad iz svega proizlazi da ide neko preuzimanje – barem hotela u Portorožu i Cavtatu pa jedva čekam to razdvajanje i da vidimo što će se u stvarnosti desiti..

 50. Nakon razdvajanja liburnia Riviera Hotela (LRH) i Hotela Cavtat u dvije zasebne kompanije, njihov većinski vlasnik SN Holding priprema se za otkup 25 posto udjela u Hotelima Cavtat od Grada Opatije i triju kvarnerskih općina, neslužbeno doznajemo od izvora bliskog SN Holdingu. Razdvajanje kompanija trebalo se formalno dogoditi jučer, no na glavnoj skupštini LRH nije postignut kvorum pa je odgođena za danas poslijepodne. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić očekuje da će odluka o razdvajanju biti potvrđena. Grad Opatija te općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, koji će nakon podjele držati po 25 posto vlasništva u oba poduzeća, planiraju prodati udio u Hotelima Cavtat. Gradonačelnik kaže da će vrijednost tog udjela analizom utvrditi Zagrebačka banka i pravni tim. Neslužbeno se spekulira o iznosu od 50-ak milijuna kuna. Novac od prodaje udjela, prema Dujmićevim riječima, uložit će u opatijsku infrastrukturu. Vrijednost mora biti realna. Neće biti monetiziranja budemo li smatrali da to nije adekvatna cijena, oprezan je Dujmić, koji napominje da su razvojni projekti u koje bi trebao biti uložen dobiveni novac definirani proračunom i razrađeni za iduće tri godine. Što se liburnijskog dijela poslovanja LRH tiče, Opatija i tri općine ovdje namjeravaju zadržati svoj paket od 25 posto plus jednu dionicu te biti partneri sadašnjim ili budućim vlasnicima. Prema financijskim pokazateljima, LRH je u uzletu: bruto dobit porasla mu je u posljednje tri godine sedam do osam puta, godinu je zaključio s oko 400 milijuna kuna prihoda, što je dvostruko više u odnosu na period prije nego što ga je preuzeo SN Holding, i dobit sada iznosi 150 milijuna kuna godišnje – izvor JL

  • Mislim da je sve bliža prodaja LRH. Inače, nije sporno da SN Holding jako dobro i efikasno vodi LRH i zapravo fascinira brzina kojom se stvari odvijaju nakon dogovora dva glavna dioničara. Prema tome, ne vidim kako dioničari SN Holdinga sada mogu loše proći u slučaju prodaje LRH nekoj većoj ribi, pogotovo s obzirom na trenutnu cijenu dionice. Budemo pratili dalje. Imam nešto dionica LRH ali iskljičivo preko SNHO 🙂

  • Ima kretena na tom forumu koji se prave glupi pa onda drugi ljudi dođu u zabludu. Ne znam zašto uopće idem tamo više, ili kako se npr. Kreši da natezat sa zlobnim neznalicama

   • A iskreno nemam pojma ni sam kako mi se da. Nažalost samo trošim dragocjeno vrijeme. Pokušavam se kao boriti protiv manipulacija i laži, ali ne znam koliko ima smisla. Potiče me jer vjerujem da taj forum čitaju i mnogi koji ne sudjeluju aktivno u pisanju, a također i ljudi koji žele saznati nešto o dionicama i na početku su, gledaju što je to uopće pa ih to itekako može navesti na krivi put. Znam da sam i ja tako u početku. I onda kada ljudi čitaju takva razmišljanja na forumu, to ih navodi da i oni tako razmišljaju. A to je tek katastrofa… Onda mnogi neće ni učiti dalje, nego će se uklopiti u taj stil i način razmišljanja jer je naravno najlakši.

    A meni ne treba puno da se zakačim, kada vidim neku laž, manipulaciju ili jednostvno prodavanje mudrosti…. E sad, jel to uzaludno ili nije… Valjda ipak jest. Mislim da g. Bakić radi velike stvari s ovim blogom. Ja na sebi vidim koliko sam naučio tu, koliko me potaklo na proučavanje i daljnje učenje i koliko sam zapravo i promijenio neke poglede na stari koje sam uzimao zdravo za gotovo, a u biti ih nisam bio dovoljno proučio…..

    U glavnom, da, moram smanjiti količinu natezanja… 😀

    • Ovaj blog je relevantan u hrvatskim razmjerima. Vrlo je edukativan, postovi autora su svježi, informativni, daju perspektivu i dubinu o kojoj mainstream mediji mogu samo sanjati, a sadržajem nadilaze okvire investicijske tematike. Autor ulaže mnogo truda i vremena kako u stvaranje kvalitetnog sadržaja, tako i u uređivanje komentara sudionika. A blog je potpuno besplatan. Iz navedenog se vidi autorova iskrena želja da doprinese općem dobru. Uostalom, tu je konzistentan – da nije tako, sigurno ne bi imao imovinu uloženu u hrvatskim tvrtkama. Netko će reći da je to radi dobiti, ali mislim da neće biti da je to jedini motiv. Alternative glede sigurnosti ne manjka. Plus toga tu je još i dioničarski aktivizam. Čovjek ne bi vjerovao koliko mnogo načina postoji kako se može iskazati domoljublje, zar ne?
     Potaklo me na razmišljanje ono što KrešoM govori, pa mi padne na pamet jedna stvar koja bi bila komplementarna ovakvom blogu, a to je jedan kvalitetan forum o investicijskim temama. Kažem kvalitetan, za razliku od onog trolovskog šrota koji sada postoji. Forum gdje bi sudionici mogli participirati vlastitim imenom i prezimenom, gdje bi mogli stjecati inicijalne informacije i znanja, razmjenjivati iskustva, a mislim da bi kvalitetan moderator s jedne i identifikacija korisnika s druge strane (npr. Facebook profilom) bili čimbenici koji bi omogućili kvalitetu. I to je zadatak koji zahtijeva mnogo truda i vremena, kao i uređivanje ovog bloga…

    • Eto dobre ideje! Alternativa ONOM forumu! Izvrsno! Budući da bi bilo indentifikacija imenom i prezimenom bilo bi vjerojatno manje forumaša, al bi zato bilo mnogo kvalitetnije! Moderatori bi mogli biti neki od samih forumaša. Jedino što to ne bi bilo profitabilno, zato toga i nema… :-/ A vjerojatno bi i iziskivalo puuuuuuno vremena za kvalitetno moderiranje takvog jednog foruma. Uostalom, vjerojatno mi ne možemo ni zamisliti koliko truda g. Bakić ulaže za moderiranje ovog bloga i s kakvim se sve tekstovima svaki dan mora suočavati…

    • Sad puno manje jer su trolovi uglavnkm odustali kad su vidjeli da im ne prolazi 🙂

 51. U danasnjem jutarnjem (str. 11) je objavljen oglas za prikupljanje ponuda za ove nekretnine. Rok je 01.10.2015 sto je iznenadjujuce kratak rok + nije navedena minimalna cijena nekretnina, pa ispada da ce prihvatiti svaku ponudu ?!

 52. Ne, piše: “Prodavatelj zadržava pravo prihvaćanja ili odbacivanja bilo koje ponude i poništenja postupka bez obrazloženja razloga”!
  Možda samo ispipavaju teren da vide tržišnu vrijednost!?
  A možda će se netko lijepo okoristiti, kupiti jeftino i prodat skupo – nadam se NE.

 53. Po meni dobro. Treba se riješiti svega što nije u funkciji. Neka samo postignu cijene kao na Medveji. Obzirom da je amortizirana biti će evidentirana kao izvanredni prihod. Još ako prodaju hotele Cavtat mislim da je moguća lijepa dividenda – naravno ako ne misle dalje investirati..

 54. Te vile će sigurno naći kupca i to po cijeni koju si je LRH zamislio. To su exluzivne nekretnine na super lokacijama kojih na tržištu nema. Znači vile sa početka prošlog stoljeća sa prekrasnim okućnicama, napravljenim tako da vlasnici mogu u miru uživati. Jedan dio tih privatnih vila koji je imao uredno vlasništvo prodan je prije i danas na tržištu ovakvih nekretnina jednostavno nema, zanči vila sa čistim vlasništvom 1/1. Stan u vili se da kupiti, isto za ogromne cifre. Zainteresiranih kupaca i tekako ima. Pogotovo famozni bogati rusi. Nedavno je jedan takav tražio nekretninu “za ženu” i bacio je oko na jednu kuću u Pobrima (5 min autom od Opatije) i rekao je vlasniku da će probati naći nešto u centru, a da u slučaju da ne nađe da se vraća kod njega. Na kraju je uzeo tu na Pobrima jer dole jednostavno nije bilo ništa slično. Ovo ide samo tako i to po dobrim cijenama.

    • Nominala je x4 pa podjeljena na četiri nove dionice. Svatko će umjesto 1 dionice SNHO dobiti po jednu dionicu svakog novog društva, dakle za 1 dionicu SNHO koji više neće postojati, dobijete 4 nove (alfu, betu, gamu i deltu),

  • Niste. Ovo je svakako komplicirana stvar, ali nastavlja se na tok stavari koje su se do sada događale, kako na SNHO, tako i na LRH.

   Svakako, mislim da ovo nije zadnji korak i da će ih biti još… Vjerojatno ne razdvajanja, ali možda nekog spajanja. Ili kakve prodaje. Ili kakvog raskusuravanja. Vidit ćemo.

   Po meni pozitivna stvar.

   P.S. Imam dionice SNHO od alfe do omege… 🙂

 55. puuuno je kratkovidnih, prodaju sve u šesnaest! a ne vide – što više raskusuravanja, to se stvari jasnije vide! i sve ove zadnje akcije oko objave javnih poziva za prodaju nekretnina, igra oko LRH-LRH HC i općina, to su sve katalizatori! no nekima nije dovoljno brzo…

  evo sad u planu podjele sve stoji… samo treba znati čitati

 56. Ali koje su ovdje igre…. pogledajte samo ask na SNHO sve te puste 1-ice i 5-ce od naloga.Kao da nekome baš paše da je cjena ide prema dole.Već viđeno.Vidite samo niz od 219-222kn.

  🙂

  • Ljudi su zbunjeni, misle da većinski hoće sve prevariti i bježe, a u biti je jednostavno. Alfa i Beta su podijenljeni u dobro poznatom omjeru 62:38 i zajedno imaju 50%+1 dionicu LRH. Gama i delta također su podijeljeni otprilike 62:38 (ovisi kako tko vrednuje LRH i LRH-HC). Gama čini se ima dosta LRH da se mijenja sa Opatijom za njenih 25% LRH-HC. Rekao bih da većina ljudi koji su malo pratili zbivanja zadnjih par godina, pogotovo dijeljenje na LUX i SN PECTINATUS mogu pretpostaviti što kome ide, na koji način se prodaje LRH, tko će zadržati LRH-HC, jedino treba vidjeti što će biti sa deltom kada/ako se LRH proda.

   • u biti sam (opet) pogriješio što sam komentirao danas, uspio kupiti 600 i gle sad na kraju dana … papala maca 🙂

    • Al zanimljivo je trgovanje, zar ne? Kako nekome ovo može biti poticaj da proda i to po 5% nižoj cijeni? Ne znam…. Meni svakako zanimljivo.

 57. Molio bih jednu pomoć zapravo vezanu uz mojedionice.com čiji je uzrok spajanje dionica DELT-R-A. Naime, mojedionice.com su izvrstan i jednostavan alat za vođenje evidencije portfelja i ako unosite podatke imate izvrstan povijesni pregled svih promjena i pravu evidenciju prinosa. Problem je međutim nastao s nedavnim spajanjem dionica DELT-R-A jer je site automatizmom cijenu promijenjenio, ali nije provedeno i brojčano spajanje 104 dionice u jednu pa sad na toj stavki imam stari broj dionica sa 100 puta većom cijenom što iskrivljuje cijelu evidenciju.
  Koristi li netko mojedionice.com duže od mene pa ima iskustva sa sličnim događanjima od ranije, tj. postoji li šansa da mojedionice.com naprave tu korekciju automatski ili je to nešto što moram sam probati izmjeniti u povijesnoj transakciji vezanoj za dionicu?

  • Stoji Vam u desnom kutu na glavnoj stranici:
   14.10.2016

   Spajanje dionice DELT-R-A

   S obzirom da je došlo do spajanja 104 dionice DELT-R-A u jednu dionicu DELT-R-A, oni koji imaju tu dionicu u portfelju trebali bi podesiti svoje portfelje. Promjena se neće automatski napraviti u portfelju. Predlažemo da napravite transakciju prodaje svih dionica DELT-R-A na datum 10.10. (zadnji dan trgovanja prije spajanja) i napravite transakciju kupnje nove količine na datum 11.10.

 58. Zahvaljujem na informaciji. Palo mi je na pamet rješenje koje navodite, ali bojao sam se da nakon tih fiktivnih transakcija site ne riješi problem automatizmom još jednom te napravi još kompliciraniji nered u evidenciji.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.