Turizam

(Grčka) Sve bolje vijesti za hrvatski turizam

Nastavak na ovo: Pobjeda Syrize – odlične vijesti za hrvatski turizam!, izgleda da sam bio u pravu (kao i 2010.).

Mislim da u Dalmaciji, a i svi mi ostali, možemo slaviti pobjedu Syrize: Cipras objavio rat all-inclusive aranžmanima u grčkim resortima.

Ne zaboravimo, upravo je u jeku booking za ljeto i ‘Hans’ iz Njemačke mora odlučiti SADA kamo će ići. Evidentno je da Cipras nema nikakvih izgleda ostvariti ni dio svojih obećanja osim ucjenom (nešto, će dakle i dobiti), a ucjena su tipa ‘razbijat ću kao malo dijete, pa ćemo vidjeti ….’ (točno u skladu s njegovim habitusom nedoraslog buržujćića). Sada Cipras prijeti Rusijom, eto ti ga na! Jedino što mislim da se neće nauživati ruskih turista ove godine (pad rublje). Znači nered koji će stvarati Cipras daje veliku nesigurnost za stanje u Grčkoj tokom ljeta. A 2010. je bila prekretnica za hrvatski turizam upravo zbog nereda u Grčkoj.

Kategorije:Turizam

61 replies »

 1. Nevezano uz temu članka, molio bih vas Nenade, a i ostale ozbiljne/upućene ljude koji ovdje zalaze i pišu, za jedno malo pojašnjenje.

  Iako mi je to dio struke, nije mi do kraja jasna jedna stvar vezano za kretanje prinosa/vrijednosti udjela u obvezničkim fondovima.
  Konkretno, nije mi do kraja jasno kako se formira vrijednost udjela obvezničkog fonda koji većinu sredstava ima uloženo u državne obveznice RH i nešto malo u depozite. Točnije, nije mi jasno kako vrijednost udjela u takvom fondu može padati, odnosno zašto konkrentno pada? Da li je taj pad isključivo posljedica vrijednosti obveznica na određeni dan? Također, što je bio razlog da su neki obveznički fondovi tamo još 2011. imali pad vrijednosti udjela od čak 10% na mjesečnoj razini?

  Ovo me zanima jer planiram neka sredstva staviti u obveznički fond, radi diverzifikacije ulaganja, te kako bi ostvario veći prinos od kamate na oročenu štednju.

  Ne tražim savjet, nego pojašnjenje upućenijih, ako može, a bio bih zahvalan i samo ako biste me uputili na nekakvu kvalitetnu literaturu gdje se može više naučiti o tome.

  • Jedan dio pada je uzrokovan katastrofalnim neprofesionalizmom, naime činjenicom da su imali i preko zakonskog limita neko smeće od obveznica, koje su onda revalozirali ili otpisali. Toliko o nekim našim fond managerima 🙂

  • Moj mirovinski fond je moj obveznički fond, tako da osobno ne mislim kupovati obveznice, preko njega sam sasvim dovoljno izložen tom instrumentu.

 2. Slažem se sa vama, definitivno bi trebalo promisliti o oplemenjivanju portfelja dionicama turista iz Dalmacije, vjerpjatno će oni imati proporcionalno najveću korist.

 3. Osobno mislim da ne bih bio spreman uložiti sredstva u bilo koji hrvatski obveznički fond, prvenstveno da se izbjegne mogućnost ovakvih situacija koje gosp. Bakić gore spominje. U svrhu diverzificiranja svakako dio mislim da treba uložiti u obveznice (manji prinos-manji rizik), što smanjuje volatilnost ukupnog portfelja. no, s obzirom da obveznica valja biti nekakvav “safe” dio portfelja, onda nema smisla ulagati u onakav tip obveznica koje su po rizičnosti sličnije dionicama, kao što su obveznice EM ili FM zemalja, gdje spada i Hrvatska.
  BTW, HR fondovi su i skupi, pa bih radije preporučio nekakav ETF koji prati indeks državnih obveznica zemalja eurozone (moja osobno mišljenje i odabir).

  • Možete li reći kako doći do udjela u takvim fondovima? Već neko vrijeme razmišljam da dio portfelja uložim u fondove koji prate indeks obveznica zemalja eurozone kako ste rekli ili čak i dionički indeks, npr. zemalja poput Njemačke (pošto spominjete Europu). Hvala.

  • Mislim da se trenutačnim hirovima tržišta ne treba zamarati, to je običan šum. RIVP gledam kao digoročnu investiciju i baš me briga sve da i dođe u jednom tenutku na 5. U tom slučaju, vadi se municija iz skladišta i kupuje.

 4. Još jedna stvar – stanoviti pad vrijednosti fonda desit će se i u slučaju rasta kamatnih stopa, to veći što je ročnost obveznica u fondu duža. Tog problema neće biti ako kupujete pojedinačne obveznice i držite ih do dospjeća. No praktičnije rješenje je svakako jeftini fond, kako u pogledu likvidnosti, tako i troškova.
  Opet bih naglasio da je po meni najvažnije kod ulaganja u obveznice taj diverzifikacijski moment u porfelju koji je tu da portfelj stabilizira u pogledu volatilnosti, a izlaganje ritiku valja tražiti u dionicama. Dakle, relativno malen rizik (manji ne držat lovu hr banci, čak i u pogledu dijela koji osigurava DAB), a prinos sigurno nešto veći od štednje.
  A također nije loše kao skladište munivije u slučaju pada tržišta za rebalansiranje u financijske indtrumente kojim je neopravdano mnogo pala cijena.
  A veliku većinu hrvatskih fondova mislim da ne bih preporučio, niti obvezničkih, niti dioničkih. Eventualno indeksni fond otp-a kao ulaganje na dulji rok.

 5. Hvala svima na mišljenjima. Stvar je u tome da bih htio nešto staviti sa strane, a da mi je brzo dostupno, za potrebe kupnje dionica i sl. Oročenja mi ne pašu u tom smislu iz više razloga (mala kamata, ograničeno raspolaganje, itd.).

 6. Evo mog konkretnog prijedloga :

  iShares Euro Government Bond 1-3yr UCITS ETF , link :
  http://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251733/ishares-euro-government-bond-13yr-ucits-etf

  ili, još kraće ročnosti :
  iShares Euro Government Bond 0-1yr UCITS ETF , link :
  http://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251741/ishares-euro-government-bond-01yr-ucits-etf.

  Na ovome se nećete obogatiti, ali kao parkiralište mislim da nije loše. Naravno, ne baš na jako kratki rok od par mjeseci, jer ipak valja uračunati brokersku proviziju.

  Ili alternativno malo duže ročnosti :
  iShares Euro Government Bond 3-5yr UCITS ETF, link :
  http://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251736/ishares-euro-government-bond-35yr-ucits-etf.
  Ovaj zadnji je prosječne ročnosti oko 4 godine, pa ako porastu kamate možda nije idealno rješenje. Doduše, izgleda da će još podosta vode proteći ispod mostova europskih gradova do tada, pa opasnost i nije tako velika.
  Rekoh, valja imat na umu i brokersku proviziju kod kupnje/prodaje, tako da za imat pri ruci cash ipak su bolji depoziti na banci.
  Bilo bi super kupit umjesto ETF-a klasični mutual fund, ali mislim da to nije moguće iz RH, barem koliko sam se ja informirao kod naših brokerskih kuća. Ako se ovo zadnje varam, najljepše molim da me ispravite.

 7. Što se tiče dioničkih, tu je tema ipak malo šira, a moram priznat da smo otišli skroz off topic. Ako se vlasnik bloga slaže, možemo nastavit diskusiku o tome ).
  Po mom mišljenju i iskustvu, ETF-ovi su korisno ulaganje, a nažalost nisu dobili pažnje u mjeri u kojoj po meni zaslužuju.

  • Nadam se da g. Bakić neće zamjeriti. 🙂 Ali da, recimo bilo bi zanimljivo uložiti u Vanguard 500 Index Investor -VFINX (koji nije ETF), ali ostalo mi je u sjećanju da je netko jedanput u komentarima spomenu da samo američki državljani mogu kupiti udjele u tom fondu (ovo nije sigurna informacija, govorim iz sjećanja – ako netko više zna o ovome bio bih zahvalan na komentaru).

   U tom slučaju za strance bi mogla biti zgodna opcija ETF alternativa ovog fonda, npr. isto Vanguardov VOO S&P 500. Oba imaju slične performanse i prva pozicija im je Apple :-). Evo jedan zgodan članak od prije mjesec dana koji opisuje razliku:

   http://20somethingfinance.com/vanguard-sp-500-index-funds-voo-vfinx-vfiax/

   Pretpostavljam da naši brokeri nude kupnju udjela u stranim ETF-ovima. Ima li netko saznanja o provizijama?

  • Samo da se nadopunim. Ne mislim općenito na dioničke fondove, već na indeksne koji bi pratili npr. S&P 500, Dax, Nikkei i sl. Bili Mutual ili ETF.

   • Što se tiče cijene, preporučio bih Vangardove ETF-ove (dobar tracking indeksa, fantastično mala cijena, (Total US stock market za 0,05%!) velika likvidnost, mali spread). alternativno su mi prihvatljivi i poneki Ishares-ovi, tu pak ima šarenila po cijeni, ima i skupljih i jeftinijih.
    Dalji moment koji treba razmotriti je i osobina ETF-a da dividendu distribuira (regulatorna obveza u SAD) ili reinvestira/akumulira poput klasičnog mutual funda (to je moguće kod domicilno europskih, npr. Ishares-ovih, ETF-ova). Reinvestiranje je porezno povoljnija i jeftinija varijanta.
    Nadalje, smatram prihvatljivim kupovinu ETF-ova koji fizički repliciraju indeks, dakle u portfelju imaju fizički vrijednosnice indeksa koji prate. Alternativa (kvalitativno inferiorna) su swap based ETF-ovi, koje valja izbjegavati (ako ne nude kompenzaciju za preuzeti dodatni rizik – a u pravilu ne nude), jer u svojoj supstitucijskoj košarici često imaju vrijednosnice koje blage veze nemaju s indeksom koji fond kao prati (vrlo često counterparty, koji nekad zna biti banka vlasnik izdavatelja ETF-a, u ovu košaricu iskrca neku svoju nelikvidnu imovinu i u slučaju pada tržišta i nelikvidnosti to može izazvati velike probleme).
    Što se provizije tiče, s obzirom da je ETF u osnovi dionica, cijena vam je ista kao i za trgovanje bilo kojom dionicom preko brokerske kuće neke od naših firmi ili banki. Ja konkretno trgovanje obavljam preko brokeraja jedne od banaka u RH (neću imenovati jer ne želim nikog reklamirati; već trgujem preko njih par godina, možda je netko danas i jeftiniji, kad sam počinjao sa kupovinom bila je najpovoljnija tržištu). Cijena iznosi za NYSE i NASDAQ 0,35%, min 20 USD, a za Xetru također 0,35% ili min 15 EUR, skrbništvo 0,15%). Mislim da je cijena povoljna, uostalom indeks fondovi ne služe trejdanju nego držanju na što duži rok, pa jednokratna cijena nema toliki utjecaj.
    Glede izbora, imate mogućnost diverzificiranja po indeksima, važnijim svjetskim tržištima, ako baš želite i sektorima. Po širini tržišta od ETF-akoji obuhvaća cijelo svjetsko tržište vrijednosnica, pa do infinitezimalno malih (nekad i apsurdno smiješnih) niša. Kao i svaki proizvod na svijetu, postoje u rasponu od visokokvalitetnih do bizarnih.
    Uglavnom, sjajan način da sudjelujemo, kako bi naš domaćin lijepo rekao, u stvaranju bogatstva svijeta. Naravno, uz kvalitetnu diverzifikaciju, koja je, (ne sjećam se tko je pak ono rekao), jedini besplatni ručak koji možemo dobiti.

 8. Da je naš ministar poduzetan kako nije ( a la Vlada), trebao bi uraditi pod hitno dvije stvari:
  1.Pojačati prisustvo na t.sajmovima,posebno specijaliziranim,koji promoviraju ono što možemo ponuditi (poput Fahrrad-a,a dolaze Dresden ,Hamburg za kampere,CFT,RAD+OUTDOOR,EUDISOW-a,CBS,W&Wa-Poljska,TUR-a,ATS-a -london,itd.)
  2.Do ITB-a, hitno s MUP-om najzad potegnuti te E-Card (vize) riješenja (poput Australije )za zemlje Azije i Oceanije i predstaviti ih.

 9. Glede fondova bilo je već komentara i zanimljivih razmišljanja na ovom blogu prije nekoliko godina.
  Ukratko, da i sam dam svoj obol temi kako sam investitor u nekoliko njih.

  Moji razlozi: diverzifikacija i jednostavnost povlačenja ulaganja kada nastanu dobre prilike na TK.

  Koje fondove odabrati? Pa doista većina njih su smeće, osim nekolicine koji su u zadnje vrijeme prepoznali turiste pa su počeli sramežljivo kupovati.

  Ja sam osobno tražio, budući da sam imam turiste, neki fond koji prati izvedbu eu i sad marketa.
  I gle čuda… gotovo niti jedan HR fond to ne radi! (čast iznimkama)
  Pitam se pa zar je toliko teško napraviti fond koji će imati udjele u američkim i eu indexnim fondovima??

  Otvorim X fond recimo ‘Europa Super’ kad ono: smeće.
  Otvorim ‘euro dynamic super +’ , kad ono: srpske propale firme i sl.
  Idem dalje u nevjerici pa opet ko zadnja naivčina privučen naslovom otvorim ‘euro aktiv pro turbo 2000’ : opet ista stvar.

  na kraju sam uzeo (isprika radi reklame) od pbz global fond, koji uz neizbježne default obveznice, ima cca 30% u eu i sad indexima.

  Imao sam i u njihovom bond fondu i znam da im je katastrofalni pad bio zato što su bili krcati ‘visokovrijednim, pomno, hand pickanim, nexe obveznicama.
  Što se s njima dogodilo, to svi znamo. (obveznicama, ne fond menadžerima 😉 )

  • Fascinantno je da otvoris fond koji ima u imenu ‘europe’ i ulaze po eu, i u isto vrijeme taj fond pada ko zrela kruska, a eu indexi rastu 🙂

  • Voditelj: G. Bakiću vi radite na burzi?
   Majko moja mila gdje mi živimo.
   G. Bakić bili ste sjajni, iako je pored ovakvih nebuloznih pitanja/konstatacija sigurno teško zadržati fokus. Po meni vaš najbolji, da ne kažem “najpopulističkiji” nastup do sada. Upravo na tragu onoga što su neki ovdje zagovarali: lako razumljivim, narodnim jezikom reći ljudima gdje smo, kako smo i kamo idemo.

 10. Moj glavni argument protiv naših fondova je njihov prevelik trošak, a osim toga, kao što Vorax kaže, odabir vrijednosnica. Zaista je fascinantno da portfelji mogu biti toliko loše posloženi.
  Međutim, osobno nisam poklonik aktivnih fondova, za koje je uostalom i akademski dokazano da na dugi rok ne pobjeđuju indeks. Naravno, Lynchu i nekima je to uspjelo, no tu šačicu uspješnih aktivnih menadžera možemo prepoznati samo retrospektivno. Analize kažu da je vrlo, vrlo malo investitora u Magellan fund pokupilo prinos fonda jer su ušli unutra kad je vrhnje već bilo dobrano obrano i kupili su kad je sve postalo preskupo.
  Allianz equity je možda jedini koji daje naznake da ima kvalitetniji menadžment, ali je vrijeme kratko da bi mogli stvoriti kvalificirane zaključke o uspješnosti na dugi rok. No, statistika nikad nije na strani aktivnog fonda, i indeks je za efikasna tržišta zakon.
  U HR je priča, poznato je, drugačija što se tiče efikasnosti tržišta, a zašto tu situaciju ne iskoristi neki od naših fondova za mene je vrrhunski misterij. Mislim da bi priličan broj sudionika ovog bloga bio kapacitetan stvoriti portfelj koji bio bio superioran velikom broju hr fondova.

 11. Zelim Vam veceras kvalitetnu raspravu u otvorenom i da predstavite ljudima da je burza dugorocno kvalitetno ulaganje i objasnite koja je vaznost za cijelu ekonomiju 🙂

  • Togonal je ponovo potvrdio da je pravi gospodin i vrhunski voditelj, a Marić potencijal za Nobela iz ekonomije.

  • Nbakić u Otvorenom besprijekoran u zadanim uvjetima u emisiji. Moguće da je Togonal jako dobar čovjek, ali zapanjuje razina nepripremljenosti i šprdancije na poslu. Neprimjereno je propitivati sudionike o tome koliko su zaradili (pošteno na tržištu uz punu konkurenciju) u zapravo negativnom kontekstu kao da su ukrali. Žao mi je da voditelj nema elementarno znanje o ekonomiji i koncentraciju na bitno. Ipak i mala pohvala za temu i izbor gostiju u top terminu.

 12. http://www.vecernji.hr/hrvatska/predsjednica-se-cudi-sto-su-njezine-rijeci-shvacene-ozbiljno-986963

  Ima biti da smo dobili još jednog oriđinala a ne predsjednicu?Žena je čitavu kampanju obećavala i tražila da se preseli u visoku ulicu gdje je nekada i radila i sada kada je vlada udovoljila njenoj želji ona se čudi da je vlada bila brzopleta?Bojim se da smo dobili za predsjednicu ženu koja će nas j u mozak jedno pet godina sa njenom taštinom,lapsusima,opravdanjima da nije tako mislila itd.Što smo mi kome učinili da nas ovakvi zapadnu?
  Tražila preseljenje u visoku ulicu i to non stop spominjala u kampanji a sada se čudi kada je vlada udovoljila njenoj želji iako se vlada načelno tome protivila?Jeli se vama čini da mi sve ovo sanjamo?Neka nam se više skinu sa k..ca jer nas sa njihovim ludostima j u zdrav mozak već godinama!
  Rodice htjela si visoku ulicu evo ti je!Tražili ste gledajte,tako to ide u životu!

  • Problematizirajmo opravdanost Mesićevog ureda i lutanja Zemljom o višemilijunskom trošku poreznih obveznika.
   Izabrana Predsjednica odlučila je smanjiti troškove što je za pozdraviti.

  • Nije u redu da na temelju novinarskih zaključaka vi donosite svoje zaključke, I nakon svega što je rečeno o našim novinarima i kako rade svoj posao…. Često to radite i to nije dobro. Jeste čuli za igru gluhog telefona? Ovo je nešto slično. Ja sam u ovom članku koji ste podjelili pročitao njene izjave:
   “jedno od rješenja, ponajprije uzimajući u obzir troškove adaptacije objekta”
   &
   “cilj preseljenja nije preseljenje samo po sebi, nego znatno smanjenje troškova”
   &
   “U tu svrhu nužno je izraditi ekonomsku analizu kako bi se pokazala financijska opravdanost preseljenja te osigurala sredstva za realizaciju te odluke”

   I što u ovim izjavama ima krivo ili loše?!?!?

   Naglašavam, meni se gospođa Predsjednica ne sviđa, ali tu nemam razloga više vjerovati novinarima i njihovim pogledima na svijet, nego njoj! Jer još uvijek se nadam da ćemo imati drugačijeg Predsjednika nego do sada,

   Hoćete li danas ako naiđete na neki novinarski članak di se piše negativno o nastupu g. Bakića u otvorenom napisati kakav je on luđak (a vjerujem biti će takvih članaka) jer će ga takvim ti članci pokazati ili ćete više vjerovati onome što ste čuli od njega samoga?

 13. Bravo Nenade svaka cast za nastup, vidi se veliki napredak veceras ste bili na pravom nivou. Direktna pitanja i direktni odgovori , usporedba s S K i telefonima odlicno i puno razunljivije za siru populaciju!

 14. Hahaha g. Bakić, fantastični ste!! Blackout iz svemira! Svaka Vam čast!!! Bili ste bez sumnje najbolji gost, za one koji razumiju i za one koji ne razumiju. Ovakve metafore koje ste koristili svi mogu shvatiti, i kristalno su jasne, i treba ih što više!!

 15. Nenade,odličan nastup u otvorenom!Bili ste jasni i konkretni!prvi put da smo čuli na javnoj televiziji sto se dogodilo s Petrokemijom.

 16. Gledao sam emisiju ‘Otvoreno’. Jedna od boljih emisija, gdje su sudionici vrlo dobro iznijeli svoja stajališta. Voditelj emisije katastrofa. Možda bi bilo dobro pisati HRT-u da Togonala malo ‘disciplinira’. Mislim upadica vi ste zaradili na dionicama ili zaradili ste prodajući svoju tvrtku, ma kako ga nije sram, ispod svakog nivoa. Dobro ste mu gosp. Bakiću odgovorili. Vaš nastup i nastup gosp. Krajcara je bio na nivou.

  • I ovi se usude objavljivati ovakve članke i zvati sebe poslovnim dnevnikom?! Opet vidimo na djelu stavove mozgova kojima su očito još za vrijeme Tita ugrađivali čip sa firmwareom “PLANSKA EKONOMIJA”! Pa zar jedan konkurentan vid turizma koji donosi hrpu novaca, i to CIJELOJ zajednici, uključivo naročito i trutove koji zijevaju u javnoj službi, treba administrativno ukinuti na račun nekog koji očito nije dovoljno poduzetan, pa ovom prvom treba zavezat jednu ruku i obje noge, začepit mu gubicu, da bi valjda ovaj drugi mogao konačno razviti svoje zatomljene sposobnosti koje mu je neoliberalni gad sputavao? Zar jedan vid turizma isljučuje drugi? Uostalom, zar misle da su gosti u resortu autistični bedaci koji tjedan dana besciljno čame unutra i ne zanima ih nikakav sadržaj u vanjskom svijetu oko njih? Pa tko sprečava lokalno stanovništvo da budu komplementarni sa djelatnošću rezorta i ponude svoju tradionalistički obojenu ponudu? Valjda se misli da su oni unutra pod prijetnjom prisile, da je oko rezorta bodljikava žica i kanal u kojima plivaju ajkule i pirane? Dakle, postoji proizvod koji se nudi na tržištu, i u koji su ljudi (onim prokletih kreativnih 1-5%) uložili trud i novac, i to treba pretvoriti u prah, i na mjesto toga stavit krasan konkurentan proizvod koga nema, jer da su ti isti bili sposobni, onda bi on i postojao? Vjerojatno će u tome kreativnom bumu nakon što napalmom spržimo resorte, kod nas prednjačit ovi koji glasuju protiv na referendumu u Pločama. Ili idioti poput onog iz Otvorenog od maloprije, koji na temu hipotetskog IP-a HEP-a veli preko SMS-a “eto novog refernduma”. To je logika i urbanog marksista koji Bakića tuca u mozak da je prodao firmu za XX kuna strancu? Jer mu je ista pala u krilo sa neba? Pa bi po načelu komesarske pravde trebalo dat na upravljanje lokalnoj zadruzi?

 17. Najbolji dio je bio usporedba sa Kalifornijom i dva prsta tko je bio tamo hahaha
  Pa onda, kako se mi sprdamo sa Kalifornijom, a tamo Apple, Facebook…jer nemaju struje 🙂 hahahaha
  To je ono sto govorim, sa takvim primjerima/logikom treba politicare totalno izbaciti iz rasprave i pokazati koliko su neuki

  • Odličan nastup a ovo s Kalifornijom baš sjajno. Togonal također na vlastitom vrhuncu, kada pomisliš da ne može jadnije on baš potvrdi da može.

 18. “ne mogu svi, prodati portal za 35 milijuna eura” – tipicni hrvatski jal, nevjerovatno kako u cjelokupnoj javnoj sferi postoji odboj i prijezir prema poduzetničkom duhu

  svaka čast na odgovoru

 19. Poštovani gosp. Nenade,
  pridružjujem se svima koji su Vam već čestitali na nastupu u emisiji Otvoreno!!
  Doista ste bili maestralni i za mene definitivno Vaš najbolji nastup!
  Bili ste sasvim jasni, a u pojedinim trenutcima kada je trebalo i dovoljno ironični! Sve pohvale.
  Lp.

 20. izvanredno, nikad bolje. nbakić rulez…
  iskreno, odličan nastup, mislim i da je raspored i govor ostalih prilično simbolički istinit – hdz je ostao na poštenim idealistima, iskusne lukavce ne smije javno prikazivati, jer odbijaju glasače, sdp je poslao razumnog socijalističkog kapitalistu, koji u predizbornoj godini ne smije protiv tržišta.
  Najveći je problem hrvatskom napretku čini se struktura svijesti javnih medija, jer voditelj spontano ponavlja tipične mantre koje hrvatsko društvo drže u zaostalosti, zavist i jal (koliko ste zaradili? gospodine bakić – odličan odgovo) umjesto prepoznavanja i potpore poduzetničkoj ideji, aktivnosti, negativni pogled na svijet (pa se nađe kritizirati kaliforniju – odličan odgovor)
  Čak je i hdzov marić rekao što stvarno treba zapisati da je politika 20 godina gurala najgore kadrove na managerske pozicije (odličan odgovor).

  odlično, pametno, pristojno, jasno, konkretno, odmjereno (ne imenovati ministra javno…)
  Ima još puno posla, ali ovo je već ozbiljno prosvjetiteljsko djelovanje

 21. Inace, Maric je to nekoliko puta rekao. Rekao je i da HDZ nije dobro radio u proslosti. Nije on to prvi puta rekao. Jedino sto je jucer bilo novo je uravnotezen stav oko prodaje drzavne imovine i poduzetnistvu

  • Ne slažem se s Vama. Čovjek najprije opali drugarsku samokritiku i pospe se pepelom, da bi na kraju ispalio kako samo treba postaviti prave ljude na prava mjesta. Kao nećemo više postavljati ni birati lopove, majke mi. 🙂 S takvom infantilnom logikom, čovjek ne može razumjeti da nijedan ozbiljni sustav (a energetski sustav jedne zemlje to svakako je) ne može ovisiti o tome da li ga vode lopovi ili poštenjačine, genijalci ili glupani nego mora funkcionirati unatoč svemu. Da čovjek imalo živi u realnosti i može razmišljati izvan crno-bijelog infantilnog marksističkog diskursa, ne bi potegao primjer Kalifornije i ispao glup do bola. To je baš pravi primjer plašenja ljudi babarogama u najboljoj sjeverno-korejskoj maniri. Ušao je u raspravu kao prosječan i loše pripremljen boksač u borbu s Tysonom, misleći da se bori sa boksačkom vrećom. A vreća ne uzvraća udarce. 🙂 Podcijenio je i sugovornike, a bogami i narod. Uz ovakvu surovu ekonomsku i životnu realnost, bajke i idilične pastorale će prolaziti sve teže.

 22. odlično…kod ovakvih gostovanja najvažniji su primjeri kako bi i obični građani shvatili o čemu govorite..Sva svoja stajališta ste potkrijepili argumentima..Petrokemija ( LOŠE )- Đuro (DOBRO) itd…svaka čast..

 23. … i moje iskrene čestitke – satrli ste Togu-e argumentima, uz jedno pitanje ? Biste li bili savjetnik Kolindi Grabar Kitarović za gospodarstvo – naravno volonterski !!!??? Ona po vlastitim izjavama traži takve kao Vi da mogu reći ono što znaju i misle . Evo joj prilike… mislim da bi dobila na vlastitoj vjerodostojnosti. Niste bliski niti jednoj političkoj opciji, a poglavito HDZ- u… Domagoju Miloševiću, Popijaču, Šukeru, dok bi se sa Martinom Dalić brzo “našli” u konstruktivnoj raspravi, no ona nije više u kući, nažalost.

 24. Odličan nastup u Otvorenom:)
  Nevjerojatno koliko je Togonal inzistirao na imenu ministra koji Vas je zvao da spriječi “spašavanje vojnika Đakovića…Đure Đakovića”:)
  Pa to je stvar opće kulture…to se može razmijeniti tek u povjerljivom privatnom razgovoru…a on inzistira pred tolikim auditorijem…i to zove provociranjem prave reakcije kod gosta!?
  Svaka čast, toliko “narodskih” informacija u tako malo vremena…da gospon Marić ne zbraja impulse na službenom mobitelu, možda bi i shvatio ono o Koreji, Apple-u, Petrokemiji, Švicarskoj, privatizaciji u Hrvata, ulaganju u beton…
  Sa ovakvim nastupima pomalo se razbija beton u NAŠIM glavama.

  • Što je najgore, nije baš ni neka misterija koji je ministar, zna se kada je smjena predsjednika uprave bila na NO, zna se koji su tada bili ministri, po vezi iz koje stranke je bio PU, i koje ministarstvo je najbliže Đuri i koji se ministar tamo najviše naslikava 🙂 Bolje pitanje je gospodinu Bakiću da li bi nakon toga možete toga ministra ozbiljno shvaćati i uzimati kao relevantnog?

 25. Čudi me da Togonal nije ispalio svoj standard: kako se privatniku isplati, a državi ne. Što se tiče njegovog, u kulturnim zemljama, nezamislivog komentara o zaradi gosp. Bakića to je baš tipično hrvatski. Lako je tebi ti si privatnik formulacija. Svi vide samo ono dobro, kad dođe do zarade. Nitko ne komentira kad poduzetnik riskira, ulaže i odriče se. Tko je smetao Togonalu da se odvaži u privatluk. Rađe je odabrao sigurnu varijantu/uhljebničku javnog sektora.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.