Uncategorized

Utjecaj možebitnih pozitivnih kvartala / točki preokreta

Za desetak dana su objave godišnjih rezultata, i to je za one koje zanimaju fundamenti, jedan od najvažnijih trenutaka. Ja sam (esktremno, za hrvatske uvjete) dugoročan ulagač, tako da mi nije fokus na ‘information tradingu’, ali se veselim takvim trenucima jer se neke teze potvrđuju ili ne.

Mene, kao što znate, najviše zanimaju priče preokreta, vidjeti jedan ili dva koraka unaprijed, dok drugi još misle da je ‘sve po starom’. Neke tvrkte imaju vrlo jeftine dionice po npr. omjeru P/B, ali ih ‘tržište’ smatra neatraktivnima ‘jer su eto gubitaši’. Priv put kad vidimo točku preokreta … to može biti značajan događaj.

Ali što kad takav ‘gubitaš’ preokrene u pozitivu? Sjetit ćete se da sam jedini javno takve stvari pričao za ‘turiste’, primjerice KORF ili ARNT.

Očekujem važne točke preokreta za nekoliko tvrtki, ovdje nisu po važnosti:
– RIZ odašiljači, imamo isporuke odašiljača, potpis velikog ugovora za brojila, i najavu sindikalne povjerenice na HRT da će godina biti pozitivna
– VUPIK je dokapitaliziran od strane Agrokora po 90 kn (a koliko čujem, u poljoprivredno-proizvodnoj igri je pravilo da ‘Todorić nije taj koji gubi’), a stanje zaliha je jako veliko i kad-tad to mora ‘iscuriti’: Agrokorove kćerke (nažalost, nema ni jednog profesionalnog analitičara u RH koji bi vam nacrtao ovakve grafikone)
– Za Varteks ne mogu procjeniti kako će izgledati dobit/gubitak, ali po naravi stvari (prvi puta obrtni kapital za pripremu sezone, plus ugovori za uniforme), napokon bismo morali vidjeti prvi korak, a to je veliko povećanje prihoda
– LPLH se nadam da će napokon iz izvješća isključiti Bordarstvo u stečaju, tako da ostanu vidljive gole, po mom sudu brutalne’ bilance ostalih dijelova, primjeirce ovdje malo niže pogledajte kako posluje Brodogradilište koje je još na kraju 2013. imalo preko 30 mil. neto novca na računu itd.
– neki turisti .. očekujem da će im Q4 biti znatno bolji nego prošle godine i tako značajno popraviti ‘trailing 12m’

U DDJH sam u dokapitalizaciji sudjelovao s 10 mil. kn. Tu također očekujem točku preokreta.

Napomena: Imam sve ove dionice i ovo nije prepouka za njihovu kupnju ili prodaju, možda dodam još neke kasnije.

Kategorije:Uncategorized

29 replies »

 1. Očekujem jako puno od ove turističke sezone iako je i prošla bila odlična, a najave katastrofične. Vjerujem da onoliko kiše neće biti, a malu pomoć bi mogli dobiti i od Grčke. E sad kako će se to reflektirati na turističke dionice je upitno jer tržište nam se čudno ponaša ali valjda će kad tad doći “na svoje”. SNHO po sobi vrijedi 26 tis. eur plus dug koji nije veliki. Naravno nema 100% LRH-a nego 62% ali opet je brutalno jeftino. Naravno da sam kupio iako mi baš nije jasno tko prodaje al ajde..

  http://www.poslovnipuls.com/2015/02/04/hrvatska-je-najbrze-rastuca-svjetska-turisticka-destinacija/

  Đuro je već preokrenuo poslovanje iako sam bio skeptičan ali treba pohvaliti ekipu. Još da upali jedan veliki posao na BI i to je to.

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/uro-akovic-strojna-obrada-ventilima-za-naftne-divove-prkose-krizi-289331

  Evo Erste je povećao ciljanu cijenu Adrisa PA za čak 32%!

  http://www.poslovni.hr/burze/erste-povecao-ciljane-cijene-adrisovih-dionica-za-30-posto-289417

  • Nadovezujem se na post i slažem se s navodom s obzirom da sam upoznat sa situacijom u RIZO. Ukoliko bude privatiziran to će biti dobar znak za mogući uzlet, u suprotnom očekujte daljnje “turbolencije” poslovanja.

 2. http://www.jutarnji.hr/tajna-nestanka-prvog-zagorskog-milijardera–svi-ga-traze-vec-dva-tjedna–tragovi-vode-do-beograda/1289226/

  “Kako doznajemo, istražiteljima su zaposlenici Gorupa ustupili nekoliko korisnih materijala, točnije škakljivu korespondenciju koju je njihov gazda primio ne tako davno. Među njima je i dopis Sindikata Petrokemije, koja je slovila kao važan Gorupov partner. Neugodni sadržaj primio je i od nekoliko Udruga, od kojih je jedna iz Kutine. Motivi su neisplate za odrađeni posao, preuzetu robu, nenaplaćenu uslugu…”

  Josip Jagušt bio je član Uprave Gorupa prije dolaska u Petrokemiju, a Gorup je ujedno bio (je i dalje?) Petrokemijin ključni kupac.

  • Vama je dokapitalizacija išla s popustom u odnosu na Agrokor za 11 kuna! 😀 Tu ide dobro onaj vaš naslov: “Svatko može investirati s Todorićem i (lako moguće) proći BOLJE od njega”….

   • I na nižima, pogledajte sredinu prosinca … možda griješim, ali ovo mi se čini kao velika anomalija. Najavljuje se IPO za Agrokor, ovdje je bilanca sređena, zalihe ogromne …

    • “Mene, kao što znate, najviše zanimaju priče preokreta, vidjeti jedan ili dva koraka unaprijed, dok drugi još misle da je ‘sve po starom’.” 😀

     Ma čak nije problem kad MISLE da je sve po starom. Onda barem nešto misle. Najgore je kada TUPE, a bez da su i sagledali stvari jer glavni je argument “to je Todorić”. A u ovoj se dokapitalizaciji, meni se čini, zbilja fer postupilo i to fer za svih!

     Da li mislite da ima veze i to što je sada tržišna kapitalizacija Vupika preko 300 (350) milijuna KN te će i fondovi moći kupovati?

    • Inače ja mislim da je i to tako jeftino išlo samo zato jer je bila prosječna 3-mjesečna cijena na toj razini, a eto kad se ukazala prilika …

    • Pa išlo je jeftino, relativno, da. Al nije Todorić (valjda) kriv što je takva cijena trgovanja… Tržište to određuje, te zašto ne iskoristiti dobru priliku, kako mi dioničari tako i Agrokor kao većinski vlasnik.

    • Malo me zbunjuje to sa zalihama. Zar povećanje zaliha nije u pravilu loš pokazatelj? Kako možemo znati da je u slučaju Vupika to dobra stvar?

    • U ovom slučaju nije, jer se radi o biološkoj imovini i gotovim proizvodima koji su u bilanci po cijeni troška, a ovise o proizvodnom ciklusu. Tako da (ako je sve u redu), kad ih ‘istovare’, prikazat će dobit na njima (prodajna cijena minus cijena troška). A njihove zalihe su utržive … nije problem u proizvodnji koja se ne može prodati.

 3. Čini mi se da je na moje dionice došlo do krivih podataka .Pogotovo što se duga tiče.
  Mislim da je dug ispeglan dokapitalizacijom a na moje dionice se i dalje vidi.
  Možeš li nenade molim te iznijeti točan podatak ako ti se da.
  Hvala

  • Jel to za Vupik govorite? Naravno da su podatci krivi kad su iz izvještaja za Q3, samo je unešen veći broj dionica. A dug naravno nije još bio pretvoren u dionice.

  • Pa lijepo pokušate pa će vas ljudi ispraviti ako nije dobro! A usput ćete nešto i naučiti te ćete i doprinijeti drugima, a nećete samo čekati da dođete “na gotovo”,,,,

 4. Jos nesto… Pogledajte na hrportfolio fodor’s-ov clanak o perspektivi hr turizma. I misao za kraj: “matematicari s vremenom postaju filozofi ali niti jedan filozof nije postao matematicar”… rip ljubo!!!

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.