Uncategorized

Vladin program otpisa duga građanima ‘Novi početak’ je odličan … plus: realno o Grčkoj

1.Novi početak‘ je odlična mjera. Sjetite se što sam pisao jučer kako izgleda razduživanje (države i u državi), to je nužna komponenta. Pogotovo jer je zbog malih dugovanja velik broj ljudi gurnut u sivu ekonomiju (a neki možda i u crnu).

2. Neki naši mediji pišu loše o tom planu, prenoseći posprdne izjave nekih velikih američkih medija (WP, CNN …). Međuitm, Amerikanci nisu zlonamjerni, nego ne znaju koliko smo mi UKUPNO loši, a ova im je mjera privukla pažnju. Koja je u onome što ukupno imamo daleko iznad prosjeka.

Naravno, ono što je neshvatljivo Amerikancima je ‘moralni hazard’. Naime, koja se poruka daje ljudima: jesu li sad glupi svi oni koji su plaćali i je li oportuno ubuduće ne plaćati? No, u ovom slučaju je Vlada birala između dva zla, a sada mora uvesti vrlo jake i jasne mehanizme protiv moralnog hazarda.

3. Neki kažu da Vlada ovo radi ‘samo zbog izbora’. Prvo, najvažniji posao političara je dobiti izbore. Drugo, kao i kod privatizacije HEP-a, kao što je rekao veliki Deng Xiaoping: ‘Nije važno da li je mačka crna ili bijela, glavno da lovi miševe’. Mislim, uz sve greške ove Vlade, ne možemo stalno kritizirati jer ‘kritiziramo principijelno, bez obzira na konkretno’.

Našim ljevičarima je George Bush meta najvećeg zdvajanja i izrugivanja. Pogledajmo, međutim, što kaže Geroge Bush: Bush Tells Hannity Why He Refuses to Criticize Obama. Kad ćemo tako nešto doživjeti u Hrvatskoj?

4. Što se tiče Grčke, o kojoj sam pisao jučer, vidjeli ste da sam sve bio u pravu. Ciprasova balkanska prijetvornost tek će po postati jasna najprije njegovim biračima (jučer obećao da će nositi i kravatu, a možda opet izvuče i BMW motor iz garaže). Do sada sam koristio malo šaljiviji rječnik kako bih nadjačao buku naših socijalističkih medija koji su u njemu vidjeli nekog ‘spasioca’ od tko zna čega. Nevjerojatno, naše socijaliste nije smetalo kad je praktički svatko u Grčkoj mogao u mirovinu s 3.000 nezarađenih eura, u 50. ili najkasnije 55. godini … nisu ih smetale ni ovakve stvari u grčkom društvu (megamilijarder na čijoj jahti su barski stolci obloženi … čime ono?) Aristotle Onassis’s yacht was a floating Xanadu that seduced them all. Nego ih smetaju Nijemci?!

Ali evo nešto vrlo zanimljivo. Iako se kod NAS praktički religijski prati pisanje socijalističkog The Guardiana, nitko nije prenio pisanje zaista uglednog Der Spiegela, i to ni manje ni više nego intervju s predsjednikom Europskog parlamenta (inače socijaldemokrata): European Parliament President Schulz: ‘Greek Voters Should Be Realistic’. Da je, možda bi i cijala raspravaoko Ciprasa bila razumnija …

5. Kao i obično, burze su najbolji semafor, a ovako vam stoji raspored snaga u Europi i utjecaj ‘socijalističke revolucije’ druga Ciprasa. Njemači DAX rekordno, rekordno i opet rekordno (o grčkom indeksu imate jučer):

dax 2015-02-03

A evo i trogodišnje izvedbe talijanske, francuske i britanske burze … svima se evidentno tresu gaće od Ciprasove ‘revolucije’:

Kategorije:Uncategorized

32 replies »

 1. Ovo je ono što Ray Dalio spominje u svom filmu, “Kako radi ekonomski stroj”, jedna od mjera “lijepog razduživanja”: a) smanjenje potrošnje, b) SMANJENJE DUGA i c) transfer novca putem oporezivanja bogatijih.

 2. Uvjeren sam da su gradjani ove zemlje svjesni u kakvoj se situaciji nalazimo i da su spremni na krupnije i radikalnije poteze da bi se stvari stavile na zdrave noge. Problem je u mlitavosti i sebicnosti svake uprave, da ne kazem “vlasti”. Kad je trenutna garnitura dosla na poziciju ocekivali smo i pripremili se na tektonske poremecaje a ono – nista! Nesto se i promijenilo, slazem se ali ipak nedovoljno. Ovaj otpis dugova salje krivu poruku.

 3. Osobno, ne vjerujem u uspješnost mjere Novi početak, ako bi cilj te mjere trebao biti stvaran novi početak za ljude koji su se našli u toj gabuli. Nema novog početka do uklanjanja uzroka. Izgleda mi kao spašavanje utopljenika dobacivanjem stolca u more. Vrlo je mala šansa da će to pomoći. Ali, dobro, ako se spasi i jedna obitelj, može se reći da se nešto napravilo. E, sad, kada bi to bila najava neke buduće promišljene scijalne politike ove vlade, ili promišljene politike uopće, ili barem politike kao takve, to bih već moglo biti nešto puno pozitivnije.

 4. Po pitanju Grčke slažem se s Schulzem koji tvrdi da su Grčki problem nepotizam, ne plaćanje poreza (od strane bogataša i političara) i državna birokracija,a također je istinit onaj tvoj dio o mirovinama.
  Smatram te točke realnom osnovom za dogovor Grčke i Europske unije po pitanju rješavanja grčkog duga. Kada govorimo o sadašnjoj situaciji u Grčkoj ipak ne smijemo zaboraviti odgovornost Merkel i EU koje su provodile politiku zamjene bankovnih kredita onim državnim kako bi prije svega Francuska i Njemačka spasile svoje banke koje su dale preveliki broj kredita Grčkoj. Problem s jako puno ekonomista i navodnih ekonomista se nalazi u činjenici da oni previše gledaju brojeve,a premalo ljudske sudbine. Zanima me Nenade da li si čitao strani stručni izvještaj o stanju u grčkom zdravstvu i posljedicama po stanovništvo (povećana smrtnost) zbog provedenih mjera štednji ? Rješenja za Grčku kao i za Hrvatsku koja nije niti približno u sličnoj situaciji su vrlo jednostavna ako postoji volja da se pametno radi

  • Gledate iz potpuno krivog kuta. Problemi u zdravstvu nisu nastali zbog ‘mjera štednje’, nego jer je Grčka jedna bankrotirana i upropaštena država. Jasno iz bankrota će izaći i ‘mjerama štednje’, što ne znači da su one odgovorne za probleme u zdravstvu. Naravno, ‘problemi u zdravstvu’ se mogu riješiti tako da se Grcima pokloni još 100 milijardi eura, ali jednako tako se još veći utjecaj može napraviti tako da se u Ugandu, koja ima još veće ‘probleme u zdravstvu’ pošalju novci. Znači već danas možete svojim novcima početi rješavati te probleme, kako u Grčkoj tako i u Ugandi svojim novcem 🙂

   • Oboje znamo da pri pravljenju planova prije svega moramo postaviti parametre. Problem se javlja u različitoj interpretaciji parametara. Nešto što je za mene važan parametar za nekog drugog je potpuno nevažna stvar i tu se javlja problem s dobrim dijelom državnih gospodarskih planova jer oni se rade po principu puno babica kilavo dijete jer svatko gura svoju važnu stvar. Ovo sam pričao o parametrima jer bi jedan od parametara po meni trebale biti mjere koje ne dovode do drastičnog pogoršavanja kvalitete zdravstvenog sustava. Grčki ministar zdravstva koji je vodio tu “reformu” već prošlu godinu je počeo tražiti oprost svojih grijeha kao što je to učinio Jeljcin 1999. Barem su imali hrabrosti tražiti oprost za razliku od naših “nepogrešivih” političara. Općenito govoreći zagovornik sam soft landing ekonomske politike za razliku od onih koji traže suficit odmah i rezanje državne potrošnje za 5 % BDPa (ne znam Vašu politiku po ovom pitanju)

    • Niste odgovorili zašto već danas ne spasite živote 100 djece. To možete učiniti tako da uplatite manji iznos udruzi Marijini obroci.

    • Evo vam malo i o zdrdavstvenom sustavu u Venecueli, sada je bankrotirana, 2010. kad je bila ova epizoda kultne serije Parks and Recreation, mock documentary o jednom odjelu u lokalnoj samoupravi gradića Pawnee u Indiani. Dolazi im u posjete delegacija iz Venecuele, ovaj koji priča je ‘Ministar parkova’ u Baraqua, Venezuela.

     Best patients in the world … because of jail!

  • “Po pitanju Grčke slažem se s Schulzem koji tvrdi da su Grčki problem nepotizam, ne plaćanje poreza (od strane bogataša i političara) i državna birokracija,a također je istinit onaj tvoj dio o mirovinama”

   Roberte,
   Tvrdnja vam je potpuno pogrešna, zapravo kontradiktorna. Schulz je jedan najobičniji licemjer s rukom u vašem džepu.
   Neplaćanje poreza ne može biti problem nijedne države. Zamislite ekstremnu situaciju da nitko ne plaća porez. Automatski nema nepotizma jer nema izvora moći na kojem počiva, a državna birokracija se nema odakle financirati te nestaje.
   Zapravo je to vrlo lako za shvatiti ali ipak treba napraviti mali “reset” u glavi.

   • Neven, tvrdna nije pogrešna ako se država može (ekstremno) zaduživati u inozemstvu … kao što je radila Grčka. Može biti i ako postoji veliki rentni izvor, npr. nafta (Rusija, neke bliskoistočne zmelje).

 5. Koliki postotak uplata udruzi Marijini obroci se iskoristi za spas života djece, a koliko za takozvane volontere iz same udruge. Ako želim pomoći djeci u Rumunjskoj (bio) koju navodi ta udruga doći ću tamo i učiniti to,a neću davati novac “volonterskoj udruzi”. Niti ja niti Vi nismo pretjerano emotivni ljudi. Oboje smo prije svega analitičari koji se bolje snalaze s parametrima. Pretpostavljam da se slažete s posljednjom tvrdnjom ?

  • Postotak koji ta udruga troši na troškove administracije i svega onoga što nije izravna pomoć je minimalan pogotovo u usporedbi s unicefom ili sl.organizacijama. I da, oni su volonteri bez navodnika.

  • Ekstremno se zaduživati zemlja može do određene granice. Grčkoj više nitko neće dati novac (možda i hoće ali isključivo političkom odlukom). Do toga da joj nitko ne želi posuđivati novac nije dovelo neplaćanje poreza nego nemogućnost vraćanja posuđenog. Do nemogućnosti vraćanja posuđenog također nije dovelo neplaćanje poreza. Posuđeno se umjesto na stvaranje nove vrijednosti potrošilo na kupovinu socijalnog mira radi reizbora i korupciju.
   Neplaćanje poreza nije uzrok nego rješenje problema. Otprilike je to ono oko čega se ja i vi ne slažemo. Vi vjerojatno smatrate da je sustav na kojem počiva EU (pa čak i one ekonomski najslobodnije zemlje unutar unije) dugoročno održiv, a ja smatram da je to zapravo uvod u novi fašistički ili nacional-socijalistički poredak. Mislim da olako relativizirate pojave nacionalizma koji je direktna posljedica terora države nad pojedincima (država svojom poreznom politikom terorizira pojedince i održava apsolutnu moć kojom naposlijetku osiromašuje građane, a nacionalizam uvijek proizlazi iz siromaštva i bijede).
   Ne bojim se ja hrvatskog nacionalizma koji sam za sebe nema nikakve šanse jer ga u zarobljeništvu drži okruženje (Europa). Ali što će se dogoditi kada se Europske zemlje počnu rastakati (hrvatski nacionalizam je zapravo mala beba prema francuskom, talijanskom, belgijskom…). Ono što nacionalizme u tim “velikim stabilnim” zemljama EU-a drži na lancu je koliko tolika ekonomska sloboda i kvaliteta života. Ali budimo iskreni, kvaliteta života i blagostanje u tim zemljama rapidno pada i jedino ga može očuvati izbor ljudi da neko vrijeme žive puno lošije da bi kasnije mogli živjeti bolje. Ne vidim tko bi ljudima to trezveno i racionalno objasnio i upozorio ih na opasnosti koje nudi alternativa. Štampanje novca, oprosti dugova, preraspodjele i slične metode, neovisno što proizlaze iz možebitno dobrih namjera, su zapravo samo privremena rješenja koja će za posljedicu imati jači prasak. Po mom mišljenju, to je kula od karata koja se opasno ljulja i naginje. Ja se nadam da ste vi u pravu pa da će ovo imati nekakav happy end ali ozbiljno sumnjam u to.
   Iskreno se bojim da ćemo u kratkom vremenu svjedočiti pretvorbi socijal-demokracije u već viđeni oblik fašizma i nacional-socijalizma, a onda neka nam Bog pomogne.

   • Nevene stvarno neznam odakle ste izvukli sve te strahove od navodnog fasizma ili nacional socijalizma (bojim se da je to rezultat, nemojet mi zamjeriti, te boljsevicke kontaminacije kojoj smo kontinuirano izlozeni)….radim vec 10+godina u UK i toga nema niti u povojima… ucinite si uslugu molim i izadjite malo iz ove nase balkanske barustine, pogledajte kako je uistinu u svijetu gdje se rad, zalaganje i uspjeh i te kako cijene i gdje onaj tko hoce i moze – uglanom i USPJEVA. Svijet nikad nije bio bolje mjesto za zivjeti!

 6. Znam ja vrlo dobro stanje u Venecueli, ali nikako da shvatim običaj da se osobu koja se u određenom smislu zalaže za zadržavanje postojećih prava koliko god je to moguće naziva komunistom (ili socijalistom). Za mene nije nikakav problem na primjer uvođenje vinjeta što bi dovelo do otpuštanja u HACu tako smatrati me komunistom ili socijalistom je u najmanju ruku čudno. Mišljenja sam da ekonomisti i analitičari trebaju razgovarati i izmjenjivati mišljenja čak i kada stoje na potpuno različitim pozicijama pošto je to jedini način da nešto novog nauče, nešto novog saznaju.

  • Čudi me Vaša drskost, to je ta ‘drskost u anonimnosti’, doći na moj blog i anonimno ‘ali hrabro’ (zašto se ne potpišete svojim imenom kad ja imam svoje ime ovdje?) ovako insinuirati i vrijeđati? Gdje sam ja one koji se zalažu za ‘zadržavanje prava’ nazvao komunistima? Pokušao sam samo ukazati kako ‘prava’ uključuju i financiranje, a ako si bankrot, uzalud ti prava … žao mi je da to ne razumijete. Vidite, ni u Venecueli više nema prava …

 7. Suosjecam s ljudima koji zaista zadovoljavaju uvjete za otpis dugova prema modelu ministrice Opacic, ali nisam uvjeten da ce konacni rezultat ove mjere ikome dugorocno pomoci. Jucer sam na radiju cuo jednu gospodju koja kaze:”Oprostit ce mi 4900kn, a sto sa ostalih 25000kn?! ‘Ko ce to platit?”. Onda se vratim na svoj slucaj: iako ne radim u Hrvatskoj, iako sam sam platio svoje skolovanje, da bih zadrzao certifikate na temelju kojih sam zaposlen moram placati doprinose za zdravstveno osiguranje koje ne mogu koristiti i doprinose za obvezno mirovinsko osiguranje za mirovinu koju necu imati, pa mi je jasno tko to sve u konacnici izravno ili neizravno placa.

  • Tonci, bas me zanima, kakvi su to certifikati za koje se mora kontinuirano placati doprinose, a na temelju kojih ste zaposleni? Ozbiljno me zanima jer i sam ne radim u Hrvatskoj, pa su mi zanimljivi detalji ljudi u slicnoj situaciji.

   • Berislav mislim da se ovdje mozda radi o gramatickoj. Naime nedostaje zarez, certifikati se obnavljaju a doprinos zdrastvu I placanje poreza su drustvene obaveze ali kad si bogu iza nogu postavljas si pitanje zasto I za koga! Ovisno o struci I industriji certifikate obnavljate svake dvije ili pet godina. Clanstva u associjacijama I krovnim profesionalnim organizacijama su od godinu dana pa do tri godine. Stvarno ovisi o industriji I smjeru. Pricam opcenito.

 8. Koliko god se trudio nikako ne uspijevam uvjeriti sebe da je Vladin “Novi početak” dobra mjera. I dalje sam uvjeren da je toliko komplicirane birokracije oko otpisa nenaplativih potraživanja samo nepotrebno trošenje novaca, a javno propagiranje oprosta dugova jedan od najvećih autogolova svakom budućem urednom plaćanju obveza svim javnim, državnim i komunalnim službama.
  Po meni Vlada bi puno bolji, za prezaduženu i preopterećenu hrvatsku sirotinju, pravi novi početak napravila da je, recimo, samo ukinula plaćanje tv pretplate, te da je pojednostavnila ovršni postupak i spriječila enorman rast dugova u birokratskom i vrlo skupom ovršnom postupku, nadalje da je drastično smanjila poreze, ukinula minimalnu plaću i sve poreze na dohodak, dopustila slobodno pružanje sitnih usluga bez većeg nadzora, organizirala javne radove za sve koji su državi dužni tako da svoj dug mogu odraditi i sl.
  Ali socijalisti ne mogu bez velikih poreza i parafiskalnih nameta svake vrste, gdje je tu onda njihov dio …
  A nenaplativa potraživanja su i onako nenaplativa, nikakav djelomičan “javni oprost” dugova tu ne pomaže. Nenaplative dugove svaki vjerovnik treba potiho otpisivati, bez dizanja na sva zvona i reklamiranja nemorala.

 9. Moram priznati da se jednim dijelom ne slažem s teorijom Raya Dalia, pa tako ni s vama, premda mi je potpuno jasno što želite reći kada kažete da su mjere oprosta dugova dobre mjere. Međutim, čini mi se da se Dalio u svojim osnovama ekonomije osvrće samo i isključivo na posljedice, a zaboravlja na uzrok. Ili drugim riječima, da se bavi samo dvjema komponentama ekonomije – short term i long term debt ciklusima, ali ne i onim najvažnijim – a to je produktivnost. Dakle njegovo rješenje, štednja + rezanje dugova + tiskanje novca, saniraju posljedice depresije, ali u sebi nose sjeme neke nove, buduće depresije koja će izbiti za 50-ak godina ili bilo kad. Riječ je naime o “moralnom hazardu”.
  Na jednom mjestu ste pisali da se kresanjem dugova odabire manje zlo od “moralnog hazarda”, ali se ne mogu oteti dojmu da se ipak izabire veće. Uzmimo za primjer, recimo, korisnika kredita koji ima mjesečnu plaću od 5.000 kuna od čega mu je za život neophodno 3.000 kuna. Ali on je digao kredit s ratom od 3.000 kuna mjesečno i sada mu nedostaje 1.000 kuna. Ulijeće Ray Dalio sa svojim “prekrasnim razduživanjem” na način da mu oprašta 1.000 kuna mjesečno i korisnik je zadovoljan, održao se na životu a da nije prstom mrdnuo. Zamislimo sada da nema kresanja duga. Koja bi bila jedina opcija koja je preostala korsniku? Pa da poveća produktivnost i zaradi još 1.000 kuna. Na taj način ukupno bi zaradio 6.000 kuna mjesečno i bio bi likvidan, a ukupna ekonomija zemlje i svijeta ako baš hoćemo, od tog pojedinca dobila bi više.
  Opraštanje dugova uvijek je veće zlo jer ostavlja trajne posljedice i izaziva nove nevolje. Čovječanstvo na ovaj način ništa ne uči, već ponovo hrli u prezaduživanje, napuhivanje balona i na koncu u nove depresije.
  Pa barem ste vi, gospodine Bakić, veliki protivnik socijalizma. Ali zar nisu kresanje dugova i tiskanje novca upravo – socijalizam?

  • Mislim da niste razumjeli … sve se to treba događati u uvjetima rasta gospodarstva (produktivnosti), što prirodno smanjuje relativnu zaduženost.

 10. Kontra oprosta dugova!!!!!
  Koji oprost i kome, najava oprosta duga obrtnicima od strane porezne uprave, ma krasno, oni koji nisu plaćali svoje doprinose i taj novac potrošili te kršili zakon, njima će se dug oprostiti, svi mi koji uredno plaćamo doprinose, poreze, “zareze”… nas ko j… Nama pošalju inspekciju kako bi našli bilo šta da nam naplate kaznu. Ma krasna je ideja taj i takav oprost dugova.

 11. Ja se samo pitam kako će nekoga spasiti to što mu se oprašta dug od recimo 10.000 kn, za komunalije, račune mobitela i sl.
  Taj netko tko nije platio svoje račune i troši iznad svojih mogućnosti, sad dobiva priliku da krene od nule, i da ponovno stvori taj isti dug.
  Ako nije imao za vratiti 10.000 kn, kako će ubuduće imati za plaćanje računa? Umjesto da se ljude potiče na rad, šalje im se poruka da je ok neplaćati obveze i sjediti skrštenih ruku.
  To je kao da Grčoj oprostiš dio duga i kao sve super. A za 5 godina eto Grčke ponovno u dugovima do grla.

  • nije mi jasno kako netko moze napravit uopce dug za telefon od 10 000 kuna….koliko moras bit plitak telefonirat , ne odjavit mob ili tel i napravit toliki dug,,,mene racun za mob ispadne 100 kuna mjesecno max., da je netko napravio dug za hranu to bi jos i razumio ali oprastat dugove za telefoniranje to granici za ludoscu , a za par godina ti isti ce opet napravit slicne dugove.

   • Znam da ce ovo zvucati glupo ali mi je kolega s posla rekao da ima frenda ili rodaka koji radi u vipu i da ljudi masovno dolaze odblokirati racune a imaju novi iphone ili galaxy s5.

 12. Slažem se s nekim komentarima gore.
  Naime, ova ‘mjera’ bi imala smisla kada bi Vlada, mene, redovnog i revnog platišu poticala da to budem još više nekakvim sustavom popusta kao kod osiguranja. Što redovniji platiša to više popusta ili nekih drugih beneficija.

  Slažem se da ima među njima socijalnih slučajeva, ali složit ćete se da su mobitel i telefon u takvim slučajevima luksus. Suludo je opraštati takve dugove.
  Druga stvar je neefikasnost sustava na provjeri stvarne imovine.
  Svi znamo slučajeve nekih manjinskih zajednica koje su čak bile i u jutarnjme listu, gdje se voze BMW jeepovi a prima se socijalna pomoć.

  Sigurno će mjera pomoći nekima, ali će isto tako dati vjetar u leđa varalicama i penalizirati redovne, poštene platiše.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.