Uncategorized

Prvi (jaki) znakovi oporavka gospodarskih aktivnost

1. Kao što možda znate, osnivač sam (i većinski vlasnik) naše vodeće (dominantne) tvrtke za potragu za zaposlenicima SELECTIO, koja djeluje zajedno sa sestrinskom tvrtkom Electus ljudski potencijali. SELECTIO je apsolutno vodeća za managerske mandate (‘executive search’) u Hrvatskoj, a ELJP u tzv. ‘masovnom’ segmentu.

2. Kad gospodarstvo počne malo rasti, tada ne rastu sve tvrtke ‘pomalo’, nego je sve veći broj onih koje rastu ozbiljno. A naši klijenti su tvrke koje ne zapošljavaju uhljebe, naime za njih bi bilo apsurdno platiti agneciji da traži najbolje.

3. Surprise! Trenutno SELECTIO + Electus ljudski potencijali imaju 64 otvorena mandata za potragu za kadrovima, toliko nije bilo ni blizu zadnjih godina, a što se nas tiče čak ni u ‘zlatnima’ 2007.-2008. Mi smo kao kanarinac u rudniku: prvi osjetimo problem (ali prvi reagiramo i na oporavak). Uočite da ovo ne znači ‘oporavak tržišta rada’, nego samo najavu oporavka – ovjde se ne radi o masovnom zapošljavanju preko HZZ ili oglasa, ovo su uglavnom atraktivne pozicije u najboljim tvrtkama.

4. Da pojasnim ovo zadnje. 2009. je došla u Hrvatsku ‘kriza’, a biznis koji je naravno najviše stradao je bio upravo ovaj vezan uz potragu za kadrovima i savjetovanje u ljudskim resurima – tko je tada zapošljavao ili radio na ljudima (kao što sada nitko ne uzima kredit u CHF). To je tipičan konzultantski biznis, praktički jedini trošak su ljudi, i u takvim situacijama se naprosto otpuste ljudi, to je logika takvih biznisa. Međutim, mi smo napravili samo minimalne korekcije i ja osobno sam podnio oko 4 mil. kuna ‘bespotrebnog troška’, ali smo zadržali ključne ljude i kompetencije.

Dakle, u međuvremenu od ‘samo’ vodeće tvrtke smo napredovali do stvarno dominantne. Neke od naših klijenata možete vidjeti ovdje, ali lista je daleko veća, SELECTIO vlada tržištem – što je ujedno garancija kvalitete novim klijentima jer je jako dobro informiran o kadrovima. Neke multinacionalke su nam rekle da smo najbolji s kojima su radili u Europi! Kako je naša usluga teško izmjerljiva, probali smo ju dići na neupitnu kvalitetu. Obratite posebnu pažnju na projekt Poslodavac partner i neke od najboljih hrvatskih tvrtki koje su unutra.

Inače osobno više ne radim u toj tvrki (osim kao savjetnik) iako sam u njoj ‘uhljebljen’, nemam čak ni stolac, ni ured – ključ mog uspjeha je bio osnažiti ljude u njoj, a to znači konzistentno ne-smetanje kad se postigne neka razina: ja sam im resurs, a ne ‘šef’.

5. Da se razumijemo, ne hvalim i ne kudim Vladu ovime, mislim da smo mogli znatno bolje. Samo konstatiram … Inače, za vašu informaciju, oporavak će biti spor i zapošljavanje će kasniti za rastom BDP.

Kategorije:Uncategorized

20 replies »

   • Satis je spojio taman kada je prodao SNHO. A i razdvojio je taman prije nego je ušao u SNHO. Ja bi rekao bi da je Satis založio te dionice RIVP-a i podigao margin za kupnju dionica SNHO, a sad nedavno je dionice prodao, a margin zatvorio. E sad zašto? Jel samo da pripomogne u izglasavanju dividende…
    Zanimljivo u svakom slučaju.

 1. Ajde da pohvalimo Erste plavi kad smo znali toliko toliko kritizirati mirovince 🙂 I to se napokon desilo! Pitanje je samo kad će i ostali ući..

 2. Pretjerivanje. Oporavak se dešava u realnoj ekonomiji koja se napokon prilagođava tržištu od 500 mil. ljudi. Postavljaju se zdravi temelji za budućnost. Strukturne promjene se ne dešavaju, sustav ostaje isti i podložan istim bolestima. Otprilike postalo je jasno da Hrvatska ima tešku bolest, prešli smo fazu pada morala i dezorjentiranosti, kreće val zdravih životnih promjena…. no kemoterapije nisu još ni počele. Dan O, početak oporavka, je dan kad se vanjski dug smanji za 1 lipu. To je dan nakon kojeg nema povratka, a ne veća potražnja za dobrim managerima. Teže je vratiti prvu lipu, nego još 100 milijuna nakon toga. Balon nije puknuo, samo ga više ne napuhuju kao ranije. Pozitivno je što realna ekonomija više ne puše toliko u javni balon, ali to nije razlog za optimizam. Kada čujete zvuk prđenja iz balona koji se ispuhuje to je dobra vijest.

  • Pa znate što, s većinom bih se složio. Nisam detaljno komentirao kako će oporavak izgledati, a mislim da se neće raditi o masovnom oporavku nego će narposto jedan veći broj firmi biti uspješan, manji broj firmi će početi rasti značajno većim stopama (a to su upravo naši klijenti), a cijelo gospodarstvo i dalje vrlo, vrlo anemično. Ali taj prelazak u ‘+’ sam nazvao oporavkom.

   • Ja se nadam da će jedna firma biti uspješna kad se 3.3.2015 održi izvannredna skupština na kojoj će se odlučiti o dokapitalizaciji preostalih 10mil kuna u temeljni kapital.(sveukupno 50mil. kuna)
    Trenutno su u izradi vrata Venecije vrijedne 50-ak milijuna eura.
    G.Debeljak hrabro ide naprijed i nadam se uspješnoj privatizacijskoj priči,a ne kao Petrokemija koja je na aparatima.

   • Doletjela je prva lasta u obliku ex-ministrice Dalić, ali treba još ložiti (političke) vatre do ekonomskog proljeća. 🙂

    • Naravno, elitni dio poduzetnika će uvijek naći svoju priliku. Cilj je ipak malo viši, za početak da vas ministri gledaju u oči i slušaju što govorite, da bi kasnije i manje sposobni poduzetnici bili uspješni i da napokon krene ciklus bogaćenja, da ljudi zarađuju za kuće, automobile itd, da se završi s destrukcijom kapitala, dizanjem kata za brata, potkrovlja za sina, prodaje djedovine za kupnju auta i ostalim hrvatskim sportovima.

 3. ima jedan ekonomski analiticar koji je odlicno predvidio sva kretanja BDP-a zadnje 3 godine. Naime svaki put su mu ocekivanja bila tocna, a evo i dokaza par dokaza

  1) Grčić je najavio da Vlada, unatoč negativnim prognozama, ipak očekuje barem minimalnu stopu gospodarskog rasta u 2012. godini

  http://www.seebiz.eu/branko-grcic-iduce-godine-ocekujemo-barem-minimalni-rast-bdp-a/ar-22042

  Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas da je pad hrvatskog BDP-a u 2012. godini od dva posto očekivan.
  dobra procjena

  http://www.jutarnji.hr/-pad-bdp-a-od-dva-posto-je-ocekivan–grcic-ocekuje-pozitivne-promjene-u-drugoj-polovici-godine/1088012/

  2) Grčić je pojasnio kako se u 2013. godini očekuje umjereni oporavak, rast BDP-a od 1,8 posto

  http://www.seebiz.eu/grcic-planirani-rast-investicija-iduce-godine-8-milijardi-kuna/ar-51496/

  Još uvijek neslužbene procjene za 2013. govore da je sve bilo u okvirima očekivanoga. Pad za 1,2 posto u četvrtom kvartalu možda je nešto lošiji od onoga koji su prognozirali analitičari”, rekao je Grčić.
  ponovo u okvirima ocekivanog.

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/pad-bdp-a-za-grcica-ocekivan-265336

  3,4,5) Mi očekujemo da će se gospodarski rast u narednom razdoblju intenzivirati i da će se kretati od 2.4 posto u 2014. godini, do 3.5 posto u 2015. i 2016. godini. istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić

  http://www.soundset.hr/vijesti/hrvatska/optimistican-grcic-2014-bdp-od-24-posto

  Zato g. Bakiću nije niti potrebno raditi neka druga predvidanja oporavka kad oni vec postoje, i to od uglednih i skolovanih profesora s ekonomskih fakulteta

 4. G. Grčić je definitivno kredibilnija osoba i u pogledu investicijskih savjeta od g. Bakića, naročito u pitanjima konkretne alokacije. Ključna razlika je da Bakić uglavnom ulaže osobno i preporuča ulaganje u visokorizičnu investicijsku klasu – dionice, dok g. Grčić nastoji odabrati niskorizična ulaganja, ali isključivo ona sa vrlo visokim prinosima, što ulaganje čini izuzetno sigurnim, a prinosi su visoki, uravnoteženi a Vi mirno spavate.
  Repliciraš što on radi, i to se redovito pokaže kao win-win situacija :

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/zna-znanje-ekonomski-strateg-sdpa-deponirao-novac-fakulteta-u-propaloj-credo-banci/585065.aspx

 5. Denny, svaka cast! E sad kad bi konacno i novinari pokazali malo interesa, pa da se to objavi, pa tv kuce organiziraju posebne emisije u kojima bi se komentirala obecanja i procjene politicara, pa kad bi ti isti politicari iz moralih razloga podnijeli ostavke… Onda bi konacno mogli i reci da izlazimo iz krize

 6. Naši političari što su nesposobniji više se ukopavaju u naslone svojih fotelja. Neki su kroz mandat napredovali od “brucoša” do “doktorata” vlastite gluposti i bahatosti. Drže se zajedno jer znaju da za takve nigdje osim u politici nema kruha.
  Naš narod kaže: “Mogu raditi što žele ali ne mogu to raditi koliko žele”. To se odnosi i na vladajuće i na veliku opoziciju. Mislim da nam je bronzin zazvonio dnom i sada nas čeka polako prema gore ali ne pod njihovim kormilom već pod kormilom i s punim jedrima stručnih i kompetentnih.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.