Turizam

Hrvatski turizam

Ovo već postaje vrlo zanimljivo, u SAD kao gljive poslije kiše medijski prilozi o hrvatskom turizmu, npr.: 5 places in Europe deal hunters should visit right now.

Zatim: Čak 17% više turističkih dolazaka u siječnju.

U dnevniku RTL da je 2014. bila najbolja turistička sezona u povijesti.

Jak dolar (slab euro) jako pogoduje Hrvatskom turizmu, a dodatno naravno i situacija u Grčkoj (hvala!) – ministar turizma je izjavio da je booking bolji nego lani.

Nevjerojatno, ali istinito – turističke dionice su sada prepoznali čak i mirovinci (broj 10 ovdje)… oni koji nemaju pretplatu, mogu u skromnijem obliku vidjeti na ZSE, pod Top Dioničari.

Kategorije:Turizam

17 replies »

 1. Za vidjeti TOP10 na mojedionice, dovoljno je besplatno se registrirati. Ograničenje je što se može vidjeti samo stanje od petka.

 2. Evo jo jedne lijepe vijesti :

  http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285F2863285A2863285A28582859285D286328962897289E28632863285F285B285C285E285E285B28632863286328592863Y

  Za one koje ne mogu do članka jer nisu pretplatnici, ono najbitnije :

  Hrvatska prva svjetska charter destinacija

  Hrvatska je charter destinacija broj jedan u svijetu, s rastom fizičkog prometa u prošloj godini od 15 posto. Istaknuo je to jučer na otvorenju specijaliziranog nautičkog sajma International charter expo 2015 (ICE 2015), koje se u organizaciji tvrtke Jadranski skiperi održava u Opatiji. Ovaj je međunarodni sajam okupio predstavnike 90 charter tvrtki iz 13 zemalja, među kojima su tvrtke iz Tajlanda, Azora, Švadske, Estonije, Grčke i Turske. Tu su i predstavnici 136 agencija iz 30 zemalja svijeta, kao i 40 tvrtki dobavljača
  U Hrvatskoj je lani u charteru boravilo 350.000 gostiju, a ostvareno je 2,4 milijuna noćenja. Prošla turistička godina bila je vrlo izazovna, posebno zbog loših vremenskih prilika, no ploviti se mora, kazao je Milo Sršen, savjetnik direktora Hrvatske turističke zajednice (HTZ), navodeći kako se u nautici, a tako i u charteru od 2009. stalno bilježi rast broja putnika i najmova plovila. Otvorenju sajma prisustvovao je i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, koji i sam »potiče« iz nautičkog turizma. »Hrvatska obala je prekrasna i privlači nautičare sa svih strana svijeta«, naveo je opatijski gradonačelnik.
  Ostvarujemo 33% bukinga

  Prema podacima Ministarstva pomorstva u 2014. u Hrvatskoj je bilo 3.305 aktivnih charter plovila, koja su ostvarila 61.085 najmova. Došlo je 347.093 charter gostiju koji su ostvarili 2,4 milijuna noćenja. Ukupno je aktivno 645 charter kompanija prema nekim procjenama ostvarile su najmanje 1,3 milijarde kuna prihoda. Prema istraživanju yachtbooker.coma iz 2013. Hrvatska je po broju bukinga i broju charter plovila vodeća charter destinacija na svijetu. Prema podacima yachtbooker.coma Hrvatska raspolaže s 25 posto ukupne svjetske charter flote i ostvaruje 33 posto svjetskog bukinga. Podaci se odnose isključivo na bareboat charter, odnosno charter bez posade. Upravo stoga, u branši ukazuju kako je vrijeme da se napravi korak dalje u kvaliteti, dakle, prema plovilima s posadom pa čak i luksuznom segmentu.

 3. A i dva zanimljiva članka iz današnjeg JL, ne bi bilo loše pročitati:
  Prvi je na temu cijena nekretnina u ZG, dovoljno govori naslov :

  Prodavatelji moraju shvatiti : Pantovčak i Srbrnjak više ne vrijede 1000 eura po kvadratu

  A drugi je na temu naše aktualnog premijera, i kaže da premijer da naš premijer, koji navodno jako puno čita, u skorije vrijeme pročitao knjigu :

  http://www.amazon.com/House-Debt-Recession-Prevent-Happening/dp/022608194X

  …i da je je vrlo impresioniran njome,, navodno daće tražit i da je Lalovac i ostali moraju pročitat (i valjda, onda na vladi znat prepričat svojim riječima, da se vidi da su shvatili).
  Bože, pa nama zaista pomalo kreće nabolje u životu. Maintream mediji lupaju ljude u čelu osvješćujućim istinama o nekretninama; turizam grabi velilkim koracima naprijed; premijer čita ekonomsko štivo, i to sa razumijevanjem, i biva fasciniram činjenicama koje je otkrio o funkcioniranju ekonomije…Za nam možda ipak ima nade, možda za 10 godina bude postajao video o nama Hrvatima kao onaj o J. Koreji.

  • . . . . Mian and Sufi’s proposal to shift much of the risk of falling home prices to lenders—while rewarding them for their trouble—is a good place to start. If we don’t put moralizing aside and analyze dispassionately what caused the last crisis, we areunlikely to prevent the next one.”
   (Wall Street Journal)
   Mian and Sufi are convinced that the Great Recession could have been just another ordinary, lowercase recession if the federal government had acted more aggressively to help homeowners by reducing mortgage debts. The two men — economics professors who are part of a new generation of scholars whose work relies on enormous data sets — argue . . . that the government misunderstood the deepest recession since the 1930s. They are particularly critical of Timothy Geithner, the former Treasury secretary, and Ben Bernanke, the former Federal Reserve chairman, for focusing on preserving the financial system without addressing what the authors regard as the underlying and more important problem of excessive household debt. They say the recovery remains painfully sluggish as a result.”
   (Binyamin Appelbaum New York Times)
   “Much has been written about the boom and subsequent bust that rocked the US economy during 2007–2009, but insightful and informed analysis is much rarer. This book is one of those rare gems. It offers an in-depth look at the state of housing, consumer credit, household incomes, and debt around the crisis and presents an informed discussion about its causes and consequences. The analysis of crisis resolution has resonance, not only for the United States, but for the many countries that are still entangled in severe financial difficulties.”
   (Carmen Reinhart, Harvard University)
   “House of Debt by Atif Mian and Amir Sufi of Princeton University and the University of Chicago, respectively, reads things a bit differently and, to my mind, more sagely. The authors contend that Geithner and colleagues erred mightily in not focusing more on homeowners. Homeowners’ post-bubble mortgage debt overhang was a much greater long-term threat to the macroeconomy than was bank failure. It was also, as I and others argued at the time, the ultimate source of bank peril itself. Rescuing homeowners would accordingly have offered a twofer, binding the wounds that the bailouts could but bandage. . . . Superior to Geithner’s take on the crisis.”
   (The Hill)
   izbacimo li iz rasprave o dužničkoj krizi sve teorije zavjere, namjere…, jer tu je Nenad apsolutno u pravu, ono što pišu Mian i Sufi jest isto ono što je na ovom blogu neumorno i vjerujem točno naglašavao antun, da je problem kredita u švicarcima kao golemi ledeni brijeg, i da je dugoročni učinak kroz drastičnu redukciju potrošnje značajnog dijela populacije važan i teško rješiv uobičajenim taktikama uokvirenima u priču o moralnom hazardu…
   Ono što sam ja htio naglasiti, nije bilo usmjereno protiv banaka,
   nego ukazivanje na veliku priliku, šansu, koju je kriza pružila aktualnoj politici, jer kriza jest prilika za rast, za napredak, a u ovoj situaciji, najveća prilika za napredak se ukazala upravo premijeru, baš zato jer je on u situaciji da za problem za koji je većini jasno da se ne može adekvatno riješiti klasičnim rješenjima, može ponuditi novo rješenje…
   Ne radi se o trash marksizmu, nego o primjeni savjeta kakav bi dao Ray Dalio, ili u hrvatskoj Nenad Bakić, kako iz dužničke krize postići “beautiful deleveraging”.
   U hrvatskoj sredini, i samo postavljanje kormila i usmjeravanje broda u strateški ispravni kurs, značilo bi kvantni skok…

 4. Turizam nam je trenutno na najvisoj razini, a turisicke dionice u padu.
  Ko je tu lud? Zasto je npr.dionica RIVP podcjenjena? Dok s druge strane Dalekovod i Ingra rastu a svi znamo da im treba desetak godina za oporavak.

 5. Zato što je tržište kapitala u Hrvatskoj malo, nelikvidno i neefikasno, gotovo zatvoreni sustav u kojem se novac prebacuje s jedne na drugu dionicu, bez previše svježeg kapitala. Tužno, istinito, ali nadam se i još kratkotrajno 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.