Uncategorized

Bogatstvo nacije

Slučaj računa u HSBC u Švicarskoj otvara veću temu. Ako dobro razumijem u HSBC je nekih 40 mil. USD računa za koje se sumnja da su bili korišteni za ilegalne svrhe. No, kako u Hrvatskoj nema poreza na imovinu i nije bilo na kamate (vjerojatno glavni razlog ‘skrivanja’), moguće je da je jedan dio tih računa bio skroz legalan (osobno nemam novac u HSBC, ali da imam puno novca za rasporediti u svjetske banke, HSBC bi sigurno bila jedna od njih jer je jedna od nekoliko najsigurnijih banaka na svijetu).

No, ministar Lalovac je izjavio da i inače u Švicarskoj ima oko 300 mil. eura (vjerojatno većinom legalne) štednje hrvatskih građana. Nekako mi se čini da ipak Švicarska nije prva inozemna štedna destinacija za Hrvate, nego da je to prvenstveno Austrija, a vjerojatno i Njemačka. Inače, odnedavno je potpuno legalno otvoriti račun u inozemstu i ondje štedjeti.

Sad dolazimo do pitanja koliko u stvari štednje imaju Hrvati, kad se onoj u hrvatskim bankama doda i ta inozemna štednja?

I šire, koliko je bogatstvo Hrvata i Hrvatske?

Naime, primjerice, u Velikoj Britanije se takve stvari znaju: Total wealth in Britain doubles in less than two decades to £7,644,521,000,000… and most of it is locked up in our homes. Press release njihovog Nacionalnog ureda za statistiku (kao naš DZS) s više podataka je ovdje.

Kod nas nema ovakve procjene, a mislim da bismo ju trebali napraviti.

Kategorije:Uncategorized

14 replies »

 1. Imamo i vrlo zanimljiv slučaj tada najstarije švicarske banke Wegelin koja je pomagala Amerikancima u prikrivanju imovine i onda pod pritiskom tužbi od strane SAD kolabirala i njene ostatke je kupio Raiffeisen (koja se u Austriji smatra ‘seljačkom’ bankom, u stvari ako dobro razumijem koalicijom zadruga koje su prvenstveno radile na selima … ono u znaku su im u stvari dva konjića), pa su Švicarci bili konsternirai. A onda opet zaokret sudbine, koji je pak Raiffeisen (International) potom opako stradao u istočnoj Eruopi i cijena dionice mu kolabirala …. nevjerojatan rasplet događaja ..

  http://www.bloomberg.com/news/articles/2012-01-27/swiss-bank-wegelin-agrees-to-sale-amid-u-s-tax-crackdown-1-

 2. Nisam iz bankarsko-financijskog sektora (iako sam za svoju dobrodošlicu ovdje bio etiketiran kao troll iz te branše ;-), ali ponekad profesionalno radim s njima na sasvim drugim stvarima… Pa sam kroz chit-chat saznao (ako su lagali mene, ja…) da stranci imaju “poprilične” količine štednje oročeno kod nas. To je bilo prije jedno 4 god. (koliko je tad bila kamata na oročenju, 4-5-6%?), ne znam je li se tad uopće moglo legalno to raditi ili su išli preko osoba koje su .hr rezidenti…

 3. Trivia

  Na znaku od Raiffeisena, radi se o stiliziranim konjićima, ne o stvarnim.
  Naime, jednom sam imao čast provesti duže vremena u banci, pa su mi kolege objasnili kako njihov logo predstavlja krovni nosač koji drži cijelu konstrukciju prednje stranice štaglja na okupu. Zašto su ga stilizirali u konja, tu ste svakako u pravu: u početku su bile zadružne seoske štedionice. Simbolika zajedništva se vidi i u imenu: rajf (npr. za kosu) eisen (čelik), drži stvari na okupu. Znači, zajedništvo, ali bez prisile, kao kod kolhoza ili u Venezueli 🙂

  http://www.befestigungsfuchs.de/Befestigungstechnik/Dach-Wand-Fassade/Sparrenpfettenanker/100-Sparrenpfettenanker-zugelassen-ETA-080186-Typ-Universal-170-Standard

 4. Ne znam tko bi to i na koji način mogao utvrditi vrijednost “Hrvatske štednje” u Hrvatskoj a posebno u inozemstvu. Istina to bi bio zanimljiv podatak, ali ja bih bio zadovoljan i s tim da naša država imala bar “procjenu vrijednosti imovine koja je u državnom vlasništvu”, ali ona ni to ne zna bez obzira što svaka vlada iznova ustrojava kojekakve registre, očevidnike itd.

 5. Ja pak ne vidim nikakav dobar razlog zasto bi trebalo procjenjivati imovinu Hrvata i hrvatskih gradjana. Medjutim vidim citavu hrpu losih i prijetecih. Kako bi ju se moglo oporezovati, ukrasti, zaplijeniti, opravdavati visoke poreze (“ima narod para”), i slicno.

 6. Dobar dan vam zelim! Upravao sada sam rucao I sjedim u fotelji I citam ovaj clanak!Rijecka luka nikada nece biti konkurentna ! Svi bi mi bili sretni da to tako bude I da se ima posla I da se nasi gradjani a I nasa djeca imaju gdje zaposliti! Ali stvarnost je drugacija! Dovoljno je zaletiti se do Trsta I poslije shopinga ili kave vratititi senpreko zaobilaznice na Bazovicu I vidjeti njihovu industrisku zonu , luku tvornice I postrojenja ! Ne zelim komentirati uopce kada se krene prema Palmanovi I vidite sva ona polja voca I povrca I staklenike a da drugo I ne spominjem! Dopustite da vam Billy nesto objasni! Mi Hrvati bilo ljevi ili desni! Simpatizirali mi Sdp ili Hdz Mi smo nazalost jebeni KOMUNISTI dusom I tjelom I mozgom! Za nas nema pomoci ! Nasa hrana je Jugoslavija I Regija! Sanse da se mi kao nacija promjenimo je vrlo mala! Moj savjet je Skolujmo nasu djecu I omogucimo im da otidju iz Hrvatske! Nazalos Hrvatska ostaje uhljebima Ljevim I Desnima I oni ce nazalos presuditi ovoj drzavi I zadati joj posljedni udarac u glavu sa korupcijom kradjomi njihovom tastinom!

 7. http://www.vecernji.hr/tajci-otkrila-amerikancima-hrvatska-je-u-kaosu-jer-hrvati-ne-zele-priznati-neuspjeh-993649

  “-Najveći kulturološki šok bila mi je činjenica da moram promijeniti stav prema neuspjehu. Neuspjeh ne samo da je prihvaćen u Americi, često ga se smatra stepenicom prema uspjehu. Priče onih koji su ‘uspjeli’ obično naglašavaju sposobnost i želju za riskiranjem, pogreškom, kretanjem ispočetka nakon neuspjeha.”

  “-Strah od neuspjeha i poniženja čini nas pasivnima. Odustanemo i nadamo se da će dobra vila ili bolji sustav sve popraviti”

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.