ARNT

Rezultati turističkih tvrtki: odlični i mnogo bolji nego financijski izvještaji to pokazuju

Turističke dionice su kao grupa neosporna zvijezda Zagrebačke burze zadnjih godina, omogućile su nevjerojatne povrate, a što je najbolje, i dalje mi se čine vrlo jeftine.

Izašli su godišnji financijski izvještaji, koji bi s obzirom na katastrofalne vremenske uvjete prošle sezone i sami po sebi bili odlični, ali mislim da je stvarno poslovanje, kao i trend, zapravo još bolji nego se vidi površnim iščitavanjem izvješća. Uvjeti su zaista bili katastrofalni, čini mi se da ne velikom djelu Jadrana čak i 30 kišnih dana u 45. Za usporedbu, prošle zime su u Austriji imali loše (ne i katastrofalne) uvjete i odmah su zabilježili jak pad noćenja:

The winter season 2013/2014 (November 2013 to April 2014) closed with a decrease in the number of overnight stays by -1.6% to 64.49 million. This means a decline of 1 million overnight stays compared to the same period last year (65.56 million). The number of arrivals rose by 0.9% to 16.88 million. Both the number of overnight stays by Austrian residents (15.10 million; -0.9%) and the number of overnight stays by non-residents (49.39 million; -1.9%) decreased.

To ću pokazati ovom malo manje, ali i dalje površnom analizom (no, po Paretovom pravilu smatram da s 5% napora postižem 80% učinka), a pogledajte i napomenu niže.

Nemam baš puno vremena za detaljniju analizu, pa slobodno sugerirajte daljnje elemente ili upozorite na greške.

Ovo je sve vrlo površno, sad samo djelomično normaliziramo EV/EBITDA. Sjetite se, kad su valuacije bile zaista paradoksalne, i najjednostavniji P/B nam je bio dosta, kasnije je dovoljno govorio EV/EBITDA, sad to trebamo malo ‘normalizirati’, a i to je samo početak … no, već i pri ovome slika je (barem meni) vrlo jasna.

1. Počet ću od Plave lagune (PLAG) jer će mi trebati za kasnije. Ako na prvu pogledate financijska izvješća ili parametre na MojeDionice, to izgleda mnogo lošije nego u stvarnosti zbog dva razloga, EV/EBITDA preko 18.

Prvi je Istraturist, koji je u EBITDA doprinjeo, ako se ne varam, svega nekih par mil. kn (usporedba konsolidiranih i nekonsolidiranih izvješća), zato jer je konsolidiran tek s 1.12., a cijelim doprinosom u bilanci. Druga je doprinos Jadranskih luksuznih hotela (ticker HDUP), koje PLAG ne konsolidira, nego srazmjerni dio dobiti dolazi u ‘financijske prihode’, što se odbija od EBITDA.

Međutim, JLH je pogrešno gledati čak i tako, jer mislim da oni tek trebaju pokazati svoju produkcijsku vrijednost, gledajući kroz imovinsku, mislim da hoteli 5* u Dubrovniku vrijede bar 200.000 eura po sobi.

Možemo navesti i treći razlog, a to je pad ruskih turista. Retrokaktivno, moglo bi se pametovati i reći da ‘se znalo da će biti loša poslova odluka toliko se osloniti na njih’, ali to je daleko od toga. Biznisi svaki dan donose važne odluke u uvjetima neizvjesnosti, pa da se nije dogodila i ta stvarna katastrofalna situacija s ruskim turistima, ta odluka bi možda bila i slavljena:

plag 1

Upravljački pak mislim da je Plava laguna jako dobro upravljana tvrtka i da je odnos prema malim diončarima (cijele grupe, pogledajte npr. i ATLN) odličan. Iako nemam ovu dionice, smatram da se radi o vrlo legitimnom (odličnom?) ulaganju.

2. RIVP. Bez sumnje najveća ulagačka zvijezda našeg turističkog sektora je naša najveća turistička kompanija Valamar Riviera, koja je svojom kotacijom, transparentnošću, volumenom trgovanja, free floatom, sudjelovanjem u indeksima itd. vjerujem i prva ulagačka meta stranih fondova kad se u većem broju vrate na hrvatsko tržište (ujedno je i moja najveća pozicija na Zagrebačkoj burzi).

Formalni EV/EBITDA je tu sada oko 11, ali mi se čini da je normalizirani oko 9, iz barem dva razloga. Prvo obratite pažnju na vrlo velike troškove spajanja u četvrtom kvartalu, primjerice plaće i nadnice, koje su velikim dijelom uzrokovane troškovima otpremnina, koja će pak optimizacija dovesti do boljih rezultata kasnije:

rivp 1

rivp 2

Drugo, kao što je poznato, RIVP vrlo agresivno klasificira invseticijsko održavanje u ‘trošak’, prema izjavi na GS, oko 30-40 mil. kn godišnje.

Ipak, ono što je ovdje vrlo važno je pogled u budućnost. Uočimo da Valamar i dalje ima jako velike investicije, a da je prošla sezona bila pogođena ne samo (direktno) jako lošim vremenom, nego i orijentacijom Plave Lagune na ruske goste. Plava laguna je, prema vlastitim izjavama, baš u najgorem trenutku (loše vrijeme) popunjavala rupe ad hoc, vjeroajtno i agresivnim snižavanjem cijena i time značajno utjecala i na sve cijene u Istri.

A ono što znamo (izjave ministra Lorenzina) je da booking ove godine ide odlično!

3. Arenaturist (ARNT) je objavio formalno lošije rezultate, ali već i letimičan pogled odaje da ih treba normalizirati. Naime, gubitak je nastao jer su otpisane vrijednosti starih hotela koji su se rušili da bi se na njihovom mjestu izgradili novi! U izvješću ovdje pogledajte ‘Ostali poslovni rashodi’.

U tako teškim uvjetima prošle sezone ovo izgleda naprosto sjajno:

arnt 1

4. Maistra (MAIS) izvješće nisam proučavao detaljnije, a ovako na prvu ga ne razumijem, možda ako netko može dati neku malu analizu. U svakom slučaju treba pohvaliti Maistru za najhrabrija ulaganja (dva hotela 5*) koja znače puno i za cijelu Istru kao destinaciju.

5. Solaris (SLRS) još nije objavio izvješće, ali mislim da će ono biti lako razumljivo (‘čisto’) i usporedivo s prošlogodišnjim i pokazati pozitivan trend u hrvastkom turizmu.

6. Turisthotel (TUHO) je za svoju ligu objavio solidno izvješće. To je jedna tvrtka koja nije u ligi gornjih, ali je bila dosta popularna među špekulantima i, mislim, krugovima bliskim nekim lošije upravljanim fondovima koji su nekako htjeli doći do izloženosti turizmu, ali ‘baš nisu’ htjeli kupovati neke od gornjih doinica (iz poznatih razloga). Tako da mislim da je dionica bila popularna prvenstveno zbog front-runninga raznih špekulanata bliskih fondićima ili brokerima. Ono za što je meni bitna ta dionica je benchmarking. Naime, to je tipična ‘kampovska’ dionica (kampovi + pridruženi apartmani) i logika nekih lošijih ulagača je bila ‘gledajte kako je to profitabilno, što hoteli nikad neće biti’.

Međutim, prema MojeDionice, mu je EV/EBITDA sada oko 11, a, kao što smo vidjeli, normalizirani EV/EBITDA naše vodeće turističke (hotelske+kampovi) kuće RIVP je već sada značajno ispod toga!

Naprosto je nevjerojatno kako ‘profesionalci’ u našim investicijskim krugovima nisu mogli predvidjeti profitabilnost naših hotelskih tvrtki čak do prije godinu-dvije!!!

S druge strane, ovo također pokazuje koliki je potencijal kampova u tvrtkama koje ih još nisu zapravo aktivirale u pravom smislu riječi, gdje prvenstveno mislim na Arenaturist (kampovi).

7. Meni naročito zanimljivo turističk ulaganje je Lošinjska plovidba holding (LPLH). Prema izvješću, u prvom kvartalu će napokon biti završen stečaj Brodarstva, što onda više neće kvariti izvješća, i onda nam ostaju sve one krasne stvari o kojima sam pisao prije (točka 4 ovdje). Plus imamo nedavni završetak javne rasprave novih prostornih planova koji predviđaju veći kapacitet novog hotela, veći kapacitet marine i izmještanje brodogradiliša tako da se oslobodi prostor za suhi prostor marine.

Ovdje treba uoočiti zaista brutalnu bilancu brodogradilišta s patetičnom vrijednošću zemljišta, skoro potpuno amortiziranom ostalom imovinom, te valjda oko 40 mil. kn novca, depozita i sličnog.

Kao što znate, ovo promatram kao niz raznih ‘godišta’ dospjeća, našim fond managerima je sada RIVP postao razvidan, za ARNT će im trebati još možda godinu dana, a za LPLH još koja godina …

8. Ono što je jako važno za primjetiti je izrazita transparentnost u izvještavanju nekih vodećih turističkih tvrtki. Za Valamar to više ne čudi, ali PLAG je praktički ‘privately held’ kompanija, pa svakako treba pohvaliti poštovanje koje malim dioničarima iskazuju kvalitetnim izvještanjem. Slično i Arenaturist koju većinski drže fondovi Goldman Sachsa i pphe, pa svakako ne bi morali biti tako transparenti, a oni su otišli i divovski korak dalje, najavljujući već i procjenu EBITDA za iduću godinu!

Napomena: Imam dionice RIVP, ARNT, LPLH i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. Ovo sve gore može biti puno grešaka i neutemeljenih procjena, izrazi tipa ‘odlični i mnogo bolji’ su moja subjektivna procjena. Iako sam iznimno dugoročan ulagač, naravno moguće je da, iz bilo kojih razloga, npr. jer mi treba za druga ulaganja, bilo zato jer se osjećam depresivno ili euforično … prodavati ili kupovati te dionice u bilo kojem trenutku. Za savjete se obratite svojim profesionalcima ili ‘profesionalcima’ … ups … oni sve do prošle godine nisu imali procjene/preporuke za KORF/RIVP, a čak ni sada nemaju za npr. ARNT! A što ćeš …

92 replies »

 1. U vezi Rusa i turista iz satelitskih zemalja, krvo je Ministarstvo turizma,MUP i sam HTZ. Najprije se hvaliti kako ćemo vizama zaraditi 46 miliona eura ili dolara, potom mijenjati nerealno visoke cijene 2-3 puta s glavnim tour-operatorima je samoubilački potez, napravili smo samo odljev za Grčku. Problem je što i ovu godinu imamo manji broj konzulatnih službenika u Moskvi, recimo i da obrade zahtjeve, a naši u MUP-u i MVPEI-u izgleda još nisu čuli za E-vizu ,mogućnosti višekratne vize, pa će Grci opet doći na svoje.Rat “Valamara” i “Istraturista” s akcijskim cijenama u high-season 2014 ,nakon panike s Rusima (nedolaskom),pokazuje što se može dogoditi,posebice ako ti udio tih gostiju prijeđe 20-25 %.
  Izuzetno pohvalno je ulaganje gotovo svih važnijih igrača u nove sadržaje.

 2. Sramota je za jednu turističku zemlju koju turizam još uvjek drži od bankrota da se ne može uzet E-viza. Kod Turaka do prije 7-8 mj. si mogao dobit vizu na granici sad samo preko inerneta i kad uplatiš 15 eura istog momenta ti vrijedi 180 dana i na granici prema osobnom iskustvu pri pregledu putovnica niti je traže, vjerovatno mu na displeju vidljivo dali je posjedujem ili ne. A naši mudraci samo što ne traže dnk analizu.

 3. A tek kad sa radom krene , vjerojatno na proljeće, Valamar Isabella Island Resort dobivamo još jedan dragulj za poboljšanje krvne slike koja je i sada jako dobra!

 4. Jedan sam od onih diletantskih dioničara koji nemaju blage veze o dionicama i toj vrsti poslovanja. Prije dvadesetak godina stjecajem okolnosti postala sam vlasnica dionica Istraturista i sve do prije dvije godine od tih dionica imala sam barem neku vrstu zabave da tjedno kontroliram njihovu vrijednost na burzi. Međutim, otkada ih je otkupila Zg banka, a nedavno još netko, nemam čak ni to, s njima se više ne trguje. I što sad, jesam li ja izgubila novac ili…? Hvala za odgovor i prosvjetljenje…

  • Niste izgubili novac. U istom ste “sosu” kao i većinski dioničar ili bilo tko drugi. Ukoliko neko bude dobivao dio od zarade, dobiti ćete i vi (dividenda). Ukoliko bude većinski prodavao, moći ćete i vi (dobit ćete pismo sa ponudom). Ukoliko netko bude želio kupiti neku količinu, opet moguće da ćete dobiti ponudu. I zadnja mogućnost, možete dionice prodati i izvan burze ako budete htjeli (oglasnik). I možda čak i još jedna, u biti. Možete kontaktirati bilo koga od postojećih dioničara i ponuditi ako žele otkupiti vaše dionice. Možda bi čak i večinski to napravio.

   Uostalom, možete i zadržati dionice i sudjelovati u radu i sudbini tvrtke.

   Bilo kako bilo, novac nije nikako izgubljen (za sada)!

   P.S. Nemam navedene dionice i ovo nije nagovor na bilo koju akciju oko njih.

  • Čuvajte dionice, mislim da će Lukšići biti vrlo kreativni i da su odlična opcija za Istraturist i da će najzad ulagati . Biće vrlo zanimljivo pogledati što će se dogoditi srazom s kreditima Ljubljanske banke (te presudama) i Zabom, koju vodi upravo g. Živaljić, baš siva eminencija za Umag svih ovih godina, koji je morao znati za iste.Lukšići ,kao tvrdi pregovarači,sasma sigurno neće dozvoliti da teret padne na IT,prije će biti obrnuto.Isto je i s ATP-om u high season terminu.

 5. Još par stvari za RIVP…

  Ove godine nema troška VHLJ koji je dosada koštao 80M s 30M dobiti godišnje, a siguran sam da se to može i podebljati.
  Od 2012. tvrtka je na godišnjim investicijama od ~350M godišnje. 1200 novih soba 4* i 5* , a vidjeli smo iz izvještaja koliko su prihodovno učinkovitije od niže kategorizacije. Puno stvari koje je napravljeno poput promjena fasada, prozora, instalacija i interijera zapravo povećava investicijsku vrijednost objekata, ali su stavili pod trošak. Uređenje okoliša i infrastrukture nije zanemarivo.
  Ove godine Isabella i Bellevue još 400 soba.
  Također, možda i ovo ide iako više nema u investicijama, još 240 novih soba http://www.valamar.com/CmsMedia/valamar/investments/FS_Pical.pdf

  I treba još napomenuti, praktički bez povećanja zaduženosti.
  Osobno sam vrlo zadovoljan razvojem i rado bih dokupio po 10 kuna 🙂

 6. Imam dionice Istraturista pa sam kontaktirao pravnu sluzbu Plave Lagune, kazu s obzirom da dionica Istraturista nije kotirala na burzi nisu imali obavezu objaviti javnu ponudu.
  Kontaktirao sam i Zagrebacku burzu i predlagao da se dionica na inicijativu burze uvrsti na burzu jer se radi o velikoj turistickoj tvrtki sa puno malih dionicara i rekli su mi da posaljem email, pa cu to i napraviti….

  inace dionice se mogu prodati preko OTC trzista, probaj te pitati u brokerskoj kuci Hita vrijednosnice….

 7. Financijski planovi za ovu i naredne godine pokazuju da nebih trebalo biti nikakvih problema sa cijenom RIVP, po meni ovo je samo popust iako će ići jos i niže ali dobro to su već špekulacije.

 8. SN Holding je danas objavio poziv na Glavnu skupstinu. Intrigantno mi je da se u pozivu spominje mogucnost uvrstenja dionice na Sluzbeno trziste burze. Znaci, mozda mozemo ocekivati jos veću transparentnost drustva sto bi bio jos jedan pozitivan korak.

  “”IX. NAČIN I OBLIK OBJAVE PRIOPĆENJA DRUŠTVA
  “Članak 21.
  (1) Podaci i priopćenja Društva objavljuju se u Narodnim novinama Republike
  Hrvatske.
  (2) Ako dionice Društva budu uvrštene u službenu kotaciju burze, podaci i
  priopćenja Društva objavljivat će se i u jednim dnevnim novinama koje se
  redovito prodaju u Republici Hrvatskoj.”

  • Po novom statutu se odluke na GS donose sa 75% glasova, ne znam je li to dobro ili loše. Možda se veći dioničari tako žele zaštiti jedan od drugog.

 9. Ma ne brinite vi za RIVP, špekulanti ruše cijenu, izlaze po ovoj cijeni da bi došli do kapitala te pokušali ostvariti veći prirast na nekoj drugoj dionici, pa će čim zaglibe ponovno utočište naći u ovoj novoj sigurnoj dionici!
  Nenade, koje je vaše mišljenje o ovom padu cijene dionice RIVP?

  • Ljudi meni stvarno nije jasno čemu ovi panični postovi u vezi RIVP zadjih par dana. Pa ove vaše zabezeknute reakcije i pitanja čim se pojavi neka minorna fluktuacija cijene na nebitnim volumenima trgovanja vam zapravo daje objašnjenje što su uzroci ovih kretanja.
   Ako imate tako malo povjerenja u dionicu, najbolje je da ju odmah likvidirate i sačuvate svoj duševni mir…
   (Ja ću je dokupiti od vas… 😉

 10. Ne znam što se svi čudite padu RIVP (i što to znači “rušiti cijenu ispod cijene”). RIVP je pokazao lošije rezultate nego su dioničari očekivali i cijena je pala kako je i trebala, kako bi se dogodilo i na nekom normalnom tržištu. A to vrijedi li imovina puno više, nego što je tržište valuira to je druga priča, ovdje se radi isključivo o (normalnoj) reakciji na rezultate jer su mnogi očekivali nešto pa da cijena skoči pa da oni u par mjeseci zarade 10-20%.

 11. Izašao izvještaj Solarisa. Poslovni prihodi porasli 11%, prihodi od prodaje 8%, amortizacija 42% (za 28M Kn), dobit 2% (3,6M Kn), dobit od poslovnih aktivnosti pala 13,2%…
  Sad ne stignem iskoristiti moje skromno znanje za izračun nekih parametara, ali Ev/EBITDA nije daleko od prošlogodišnjih cca 7!!!

  Pozdrav

 12. Gledam baš izvješće SLRSa. Dobit marginalno veća nego prethodne godine.
  Ne znam hoće li i ovdje početi “panika” i uznemirenost. Vjerojatno da, za sve one koji će se fokusirati na dobit. Mi ostali koji pročitamo izvješće i vidimo da su prihodi rasli za skoro 11% (27mil kn), a stopa amortizacije povećana da bi i amortizacija porasla za sličan iznos, nemamo razloga za brigu…

  • Ma izvješće je jako dobro. Povećana stopa amortizacije je sakrila svu dobit. Novac je ostao u kompaniji. Super. Zanima me koliki će tek sada biti EV/EBITDA !?

   • Kada gledamo neki pokazatelj EV/soba to sve izgleda puuuuno više od onoga što imaju npr. RIVP i ARNT. Jel moguće da neke firme toliko više donose po sobi? Jel moguće da RIVP i ARNT jednog dana imaju isti takav prinos i zašto već sada nemaju (niti blizu)?

 13. Ian, kod RIVP se ne radi o panici ili fokusiranosti na dobit (za dividendu imaju dovoljno zadržane dobiti), barem što se mene tiče, meni je ionako svejedno oće li sada cijena na 15 ili 25, ne znači mi ništa kao dugoročnom ulagaču, ali morate priznati kad netko u jednom kvartalu sakrije cca 150 mil. kn dobiti (sa 220 u III na 60 u IV, odnosno ukupno), onda se zapitate čemu to agresivno sakrivanje dobiti ili čemu još agresivnije bildanje troškova, odnostno što stoji iza toga, a što mi mali ulagači ne znamo ili bi trebali znati ? Samo to, ništa više … ali ako će ovo pomoći da iz dionice izađe hrpa špekulanata koji su očekivali zaradu od 50% u 6 mjeseci, ja sam za ….

  • Pa zar vam u ovoj državi treba neki razlog zašto skrivati dobit? Meni je potpuno jasno zašto svatko tko ovdje posluje i harače ga svim sredstvima sakriva dobit ako ikako može, posebno ako mu ona nije nužna kao neki kratkoročni alat za bolju prodaju posla.
   Ja sam kao što i sami kažete dugoročno unutra i ove me fluktuacije ni najmanje ne brinu, ali pokušavam reči da upravo taj mentalitet paničnih sumnji velikim dijelom hrani pritisak na sell i promjenu cijene. Meni je sasvim jasno zašto je cijena imala ovu korekciju, ali mi je zabavno što oni koji su se najviše uznemirili te traže od Nenada objašnjenja, razuvjeravanja i razloge, ne shvaćaju da su upravo njihove reakcije gorivo i velikim dijelom objašnjenje promjene.

  • Ova “polemika” mi se čini najzgodnijim šlagvortom, jer ću ovdje donekle komentirati kao šef Udruge malih dioničara RIVP.

   Trend “zakucavanja” cijene počeo je onim “suptilnim” skraćivanjem SZIF-a. Nadam se da im je makar malo žao, sada kada je ušao Erste mirovinski. Imaju još puno u portfelju, u količinama interesantnim i ostalim mirovincima ali pitanje je koliko trenutno mogu dobiti za to, čak i uz premiju. Gledajući s pozicije otprije samo tri mjeseca, to ne bi bila premija, nego diskont. 🙂 Znam, da su dugo bili “zarobljeni” u VLHO, ali sam uvjeren da bi im se još malo strpljenja puno više isplatilo. Članovima fonda i svim dioničarima.

   Trezor kupuje. Kad vidim po kojim cijenama, osjećam se paradoksalno. 🙂 Nije mi drago zbog trenutne cijene, ali mi je drago ako po tim cijenama kupuje trezor, jer znam da će se manevar dugoročno jako isplatiti svima koji ostanu strpljivi. Trenutno su skupili nešto preko 0,5%, a imaju odobrenje i odluku sa Skupštine kupovine do 10%. To je jako i neuobičajeno puno. Neću spekulirati zašto žele tako veliku količinu u trezoru jer, ponavljam, dugoročno to ne može biti loše. Samo ću reći da, ako je ono što nagađam točno, uz nešto fleksibilnosti i kompromisa ovaj manevar ne bi bio potreban.

   Ovdje baš nagađam, ali čini mi se da su i dioničari sami dosta zaslužni za ovaj pad. Naime, čini mi se da dosta njih kratkoročno izlazi iz pozicije, poigraju se malo sa strane i zarade ponešto, te se nakon toga vrate, računajući na stalnu i neograničenu likvidnost na RIVP. Lagani gubitak na tom manevru, dosad su uspijevali obilato namiriti zaradom od spekulacije. Međutim, mislim da se igraju vatrom i čini mi se da bi se mogli iznenaditi kad to više ne bude tako. Jer ono što kupi trezor ili mirovinci, više se ne vraća na Burzu. Tako da se u jednom trenutku, brže nego što možemo zamisliti, može dogoditi da će biti teško se vratiti na početne pozicije. A moguće i sav dobitak na drugim stvarima morati upotrijebiti za to, pa čak i preko toga. Naročito ako se pojavi dodatna i nova likvidnost iz vana. A takve stvari se uvijek dogode iznenada i neočekivano.

 14. Ja sam leteći na brzaka izbacio si ev/ebitda. Provjerit ću svoje formulice kad uhvatim vremena. U svakom slučaju ako sam fulao drago mi je da sam fulao na svoju štetu, a ispričavam se čitateljima bloga ako sam iznio netočan podatak.
  Nenade, da li se to, po Vašem mišljenju, Ugo grupa sprema za eksploziju dobiti slijedeće godine, a pošto ni oni nisu “prirodni” vlasnici/upravitelji hotela i na prodaju u neko relativno skorašnje vrijeme?

 15. I mene intersira kako će proći privatizacija s HMST i HIMR, da li neko ima kakvo mišljenje o tome, odnosno što o tome misli g-din N.Bakić

 16. Nenade,
  što se ovo događa arnt? Netko konstantno pritišće cijenu.
  Pratio sam što ste pisali i nisam sitni špekulant, ali ovo već predugo traje.

  • Mislim da pogrešno gledate .. zašto bi netko ‘pritiskao’ cijenu, naprosto u uvjetima male likvidnosti stalno kapa i to je standardni negativni drift …a kad cijena krene gore, vidjeli ste kako to izgleda.

 17. U izvjescu LPLH stoji da ce likvidacija brodarstva prouzrociti povecane rashode u grupi za iznos velicine temeljnog kapitala!
  Zar nisu u prijasnjim izvjescima govorili da likvidacija nece imati posljedica za grupu?

  • Meni bi bilo logično da u nekonsolidiranim rezultatima bude izvanredni gubitak, jer se mora otpisati brodarstvo koje se u knjigama vjerojatno vodi po temeljnom udjelu. Ali zato u konsolidiranima ako stvarno nisu imali potraživanja na razini holdinga kad d.d.-a ili od drugih članica grupe, kao što uprava tvrdi, nestaje kompletna imovina, dug, i temeljni kapital brodarstva, a budući da je dug+temeljni kapital brodarstva očito veći od imovine, znači da BV konsolidiranog holdinga bez brodarstva bi morao rasti. Za RDG nisam siguran, BV raste više od imovine, znači da se od nekud mora pojaviti dobit, a koliko mi se čini trebali bi uključiti financijske gubitke brodarstva dok ga ne likvidiraju i onda nekakve izvanredne prihode ili neku drugu računovodstvenu magiju da dovedu RDG u ispravno stanje u odnosu na bilancu. Ako ima neki računovođa koji je pisao konsolidirano u nekoj grupi gdje se likvidirala neka tvrtka bilo bi lijepo da nam pojasni.

   • nisam stručnjak, ali nekako mi se čini da su gubici u brodarstvu već prikazani u prijašnjim razdobljima otpisivanjem vrijednosti imovine, dok je dug istovremeno ostao nominalan, što bi se sad kad se završi trebalo ofsetirat sa nekom izvanrednom dobiti (ovisno koliko je neto= imovina – (dug+kapital) brodarstva.)

    i ja bih volio ako je netko stručniji da pojasni iako mislim da to nije presudno za vrijednost LPLH koja je neupitna.

  • Mislim da će ovo biti sjajna sezona. Ne zaboravimo da je još uvijek velika nesigurnost oko Grčke, a booking je u jeku … kako da ‘Hans’ sad odluči da li mu je sigurno ići u Grčku?

 18. Probajte otići na stranicu Valamara i rezervirati nesto na otoku sv. Nikola….sve bookirano ili bar jako veliki dio. Nažalost ništa od mog godišnjeg tamo..s druge strane veseli jer je bookirano 🙂

 19. Primam informacije da je turistički sektor dobro krenuo. Broj gostiju i noćenja je preko 10% povećan u odnosu na prošlu godinu, međutim turističke dionice ne reagiraju. Kako to ?.Da li netko ima obrazloženje ?

  • A stvarno ne znam što se iščuđavate… Pa na cijeloj burzi dnevni promet bude milion do dva eura, a vi očekujete efikasnost? Pa zato i ulažemo, jer je neefikasno 🙂

  • Koliko znam, Valamar to radi već godinama, u tišini, i nikad to nisu isticali. Tako i treba biti. Onaj tko ima, taj može i pomoći. Za razliku od kojekakvih uhljeba, koji varaju narod podvaljujući im novu pravednost, društvenu jednakost i slične prevare; istovremeno nezasluženim parazitiranjem na državnom proračunu i lošim upravljanjem državnom imovinom, lavovski pridonose upravo tome da sve više ljudi treba sve više pomoći, i tako ustvari produbljuju društvenu nepravdu i nejednakost. Uz takve prijatelje, tko treba neprijatelje. 😦

 20. Neka samo isplate neku pinku 🙂 Još kad bi bila veće nego prošlogodišnja bilo bi fenomenalno. Nego danas su bila 2 ogromna naloga – 30 i preko 30 tis.kom. Promet odličan, a i rast. Blog je ovako vedriji i ljepši.

  • Odlično! Mislim da će već za Q1 Arenaturist iznenaditi rezultatima jer je Belvedere radio, a ovo će dati i važan poticaj ostatku sezone (plus Belvedere 2. kvartal, u kojem prošle godine nije radio).

  • Odlično! Vjerujem da nisu pratili razvoj i bila im je simpatičan ovaj porast cijene, a neki dan su signalizirali prodaju (prodali mikro količinu) i tako je netko dobro ispregovarao … nadma se da je neki etablirani fond, a to bi moglo značiti ulazak u fokus i ostalih ove dionice.

 21. Ovo izvješće je tako pisano da ga shvati ama baš svaki trenutni ili potencijalni dioničar koji se možda i ne razumije u fin. izvješća previše, ide se dotle da se tumači što koja stavka predstavlja.
  Izvješće za široke mase 🙂 Puno različitih jednokratnih troškova u prošloj godini, mogla bi ovo biti brutalna godina što se tiče dobiti..
  Toliko sve djeluje jednostavno da je teško ne zapitati se je li ovo moguće da je tako jednostavno?! Pišete Nenade o (ne)efikasnosti, nevjerojatnim prilikama na trž. kapitala…jest da Vi to trubite od ’91,pardon 2009 🙂 i da je prošlo 6 godina od tad i cijena narasla 1000 % ali ovo još uvijek ima potencijala i te kako i još uvijek je u kategoriji bar “velike” prilike ako ne već, nevjerojatne. U biti se stalno preispitujem jesma li se možda “zaljubio” u dionicu pa ne vidim dalje od nosa ili je to ona “prava” 🙂

   • “S druge strane siguran sam da će dioničari biti zadovoljni s rezultatom poslovanja ove godine”
    U sektoru se priča da kupujete Solaris Šibenik. Je li to točno? “Ne”

    • I da kupuju ne bi rekao da. Solaris nema prirodne vlasnike i za dobru tj.fer cijenu vjerujem da bi ga prodali. Resort je super sređen (plaža odlična, mini golf, bazeni, brod za noćni provod i etno selo sa dobrom hranom) i sigurno je Valamaru (a i ostalim kompanijama koji planiraju akvizirati gotov proizvod) interesantan, a i imali smo izjavu da se želi širiti u Dalmaciju.

     http://malomira.com/google-street-view/etno-selo-solaris-sibenik/

 22. molio sam da komentirate rezultate LRH i HUPZ za 1H pa da vidimo kako to izgleda po vasoj matematici jer to su prvi veci turisti za sada

    • I ne samo u vršnim vikendima iznad prošlogodišnjih vršnih, nego bi kroz cijeli kolovoz zelena krivulja mogla biti biti tu negdje oko vrha crvene krivulje. Što je nekad bilo vrhunac danas postaje normalno! 🙂 Nije nam toliko bitan vrh, nego njegova širina, treba ga malo razmazati tu kroz cijeli kolovoz da više nije šiljak nego paralela. Nema srpanjske rupe, a možda jednom nestane i ta kolovoška dvogrba deva, dobijemo kolovošku paralelu!

 23. Vidim da još nema prevelikih reakcija na izviješće RIVP. Koliko moje mogućnosti dopuštaju samo bih se kratko izrazio da je brutalno! Nenade hvala na trudu i svaka čast na analizi i procjeni ove dionice.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.