riz

RIZ Odašiljači

1. Zanimljiv razvoj na RIZ-O:

Tok novca od operacija je prošli kvartal bio oko 20 mil. kn. Gotovine i depozita ima preko 7 mil. kn. Obaveza prema financijskim institucijama praktički nema. Ukupne obaveze su oko 30 mil. kn, a kratkotrajna imovina preko 70.

Tržišna kapitalizacija cijele tvrtke je 30 mil. kn

Zanimljivo, sve to iako ‘financijski plan nije ostvaren u cjelosti’ (jer je kasnio veliki ugovor koji je sada potpisan):

riz međuizvještaj

Radi se o ovom jako velikom ugovoru.

2. Zanimljivo, kad su fondovi ST investa završili u likvidaciji, dionice RIZ koje su imali su prije malo više od godinu dana stajale izložene na burzi po 17 kuna barem tjedan dana, tjednima prije toga po isto tako patetičnoj cijeni oko 24 kune, mjesecima prije toga se moglo kupiti po ispod 30 kuna … nažalost nisam ni ja obraćao pažnju sve dok mi nisu skrenuli pažnju na mom vlastitom blogu.

Budući da se velik dio tvrtke mogao kupiti po 17 kuna tokom dužeg razdoblja, zaista mi nije jasno zašto ljudi koji vode wannabe ESOP za RIZ nisu digli kredit u nekoj banci i pokupili to, teško mi je vjerovati da nisu znali što će se dogoditi u poslovanju, to je bio ‘no brainer’ i vjerojatno bi ih mnoge banke pratile? Pogotovo jer su upravo fondovi ST investa bili optuživani da zajedno s jednim drugim malim dioničarima ‘žele osvojiti RIZ zbog nekretnina’, tako bi se riješili neugodnog dioničara. A o RIZ sam pisao ovdje: RIZ-O, vježba iz ‘analize’. (Kao što tu možete vidjeti, ni najmanje me ne zanimaju nekretnine RIZ-a, osim kao potencijal koji se može prebaciti u temeljno poslovanje … ali mislim da neke druge zanimaju 🙂 ).

3. Inače, meni se čini da mi je jasno zašto sam bio na meti besmislenih optužbi iz RIZ-a, iako sam za RIZ Odašiljače potpuno benigan i konstruktivan dioničar. Naime, kao što vidite, radnici su dobro pratili cijenu dionica, pa tako su tako i upravo u prosicnu prošle godine tvrdili da po burzovnoj cijeni cijela tvrtka vrijedi svega 4 miliona kuna (to je bilo s obzirom na cijenu od 17 kn po dionici). A s obzirom na moju kupnju i ‘vježbu iz analize’ koju sam objavio, je cijena jako porasla – i to je naravno jako negativne utjecalo na ambicije, prema direktoru DUUDI-ja, da preuzmu tvrku ‘za jednu kunu’: Pejnović na HRT-u: Prosvjednici RIZ-a obmanjuju javnost; traže državni novac, novac svih građana!

Inače, iskreno, jako sam zadovoljan popravljanjem poslovanja RIZ Odašiljača (Go RIZ!) jer to omogućava i veće plaće radnicima, a, kao što sam više puta rekao, podržavam i ESOP, ali pod realnim uvjetima.

4. A jako me čudi da radnici RIZ Odašiljača (odnosno, njihovi prestavnici, za koje sumnjam da imaju podršku svih radnika) umjesto da su baš mene besmisleno napali (pa sam tako HANFI i poslao neke neke nejveroajtne dopise upućene mi sa službene adrese Uprave), nisu ponudili suradnju na mom projektu Croatian Makers, u kojem doniram opremu za automatiku i robotiku školama i centrima za rad s mladima. U razdoblju kad nisu imali previše posla, sigurno su mogli donirati dio vremena za edukaciju mladih, a jasno sam takve pozivao na suradnju u tom smilu između ostalog i na ovom blogu koji oni revno prate.

Možda griješim, ali ako ima dioničara koji su prejeftino prodali svoje dionice RIZ-O ne znajući da će biti ovako dobri rezultati, možda mogu tužbom tražiti i naknadu štete od sidnikalne predstavnice Gloković s obzirom na proturanje cjenovno izuzetno osjetljivih informacija na način na koji sam opisao ovdje, što je suprotno ZTK.

Napomena: Imam dionice RIZO-R-A i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. Jasno, moguće je da povećam udjel, a moguće je i da ga smanjim, zbog tko zna kojih razloga, recimo osjećam se euforično ili depresivno, revidiram ciljeve portfelja, dobijem novce od drugih invsticija, ili mi ustrebaju za druge investicije, itd. Za eventualni ulagački savjet predlažem da se obratite svom omiljenom profesionalcu ili sami proučite podatke.

Kategorije:riz

136 replies »

  • Cijenu ne mogu komentirati, a o vrijednosti bi se dalo pričati. Ako je prošle godine ostvario 71 mil. kn prihoda, a ako je ovaj dvogodišnji ugovor za brojila vrijednosti nešto preko 70 … kad bi sve ostalo isto, uz dodanu vrijednost tog ugovora bi to moglo biti stotinjak.

   U zadnjem kvartalu je ostvario oko 12% neto maržu. Ako pretpostavite 10% dugoročnu neto maržu na oko 100 mil. kn prihoda, dolazite do oko 10 mil. kn dobiti godišnje. Možete primjeniti neki standardni P/E i imate vrlo grubu procjenu vrijednosti uz te parametre … ili stavite koje god parametre želite pa ćete dobiti svoju ‘procjenu’ vrijednosti.

 1. Cijeli dan nitko ni slova ,ali nema veze , danas živahna trgovina , otkrivanje vrijednosti u tijeku. Eto to je to u kratkim crtama 🙂
  Laku noć

 2. Rizo čitam druge forume kažu da je novi korf.
  Mislim da malo karikiraju ali da se preokret desio je.
  Book bi trebao narasti na 230-240 kn u prvom kvartalu.
  Koliko vrijedi?
  Teško je reći.Tržište će odrediti cijenu,međutim uz moguću privatizaciju i ugovorene poslove te macp od 4 mil eura smatram da vrijedi puno više nego sad.
  Rizo ne da je dobar nego odličan.
  Nenade ti si među prvima prepoznao ovu dionicu i njezin potencijal ( kao i na korfu :)) .
  A s obzirom da je jedna od 3 firme na svijetu te da je isključivo izvozna uz moguću deprecijaciju kune ovo bi mogao biti pravi bingo.
  Tko želi prodavati na ovim razinama neka se sjeti korfa.

 3. Godišnja dobit 10 mil kn,a tržišna kapitalizacija sad na 30 mil kn,pa onda to je ne jeftino nego smiješno!Nekako mi ovo sliči na korf!

  • @ivan Da, u grubo ispadne (ako uzmemo 10 mil kn dobiti u svakoj od narednih godina) da bi dobit po dionici bila cca. 27 kn godišnje, a po ovoj sadašnjoj cijeni na burzi to znači da ste dionicu otplatili u 3 godine.

   No ugovor s brojlima je na dvije godine te je vezan uz hrvatsko tržište i još k tome naručitelj je državni monopolist (dakle kad taj posao završi hoće li Riz-o u međuvremenu sklopiti nešto drugo što će nastaviti davati takve zarade – tu sam sumnjičav jer imam loše mišljenje o tržišnim sposobnostima firmi kojima je država značajan kupac. Sumnjičav sam i o dugoročnim mogućnostima države i njenih monopolista, hoću reći super uzeti što se i dok se može, ali na tome ne graditi budućnost.).
   Također, ovdje na Riz-o temi je netko (g. Nenad u postu ili netko u komentarima) ranije prikazao da na brojilima imaju profit, a na odašiljačima minus. Ako to ostane konstanta, bez brojila imamo jelte…

   Drugi rizici su sindikatlije (ako ne rade u interesu opstanka firme, vidi PTKM!), državno vlasništvo te “hijene”. Navedena tri faktora mogu upropastiti ovo što sad imamo samo tako!
   Idealan scenarij po naš novac (i tržišni opstanak Riz-oa) je da država krene s prodajom ove godine dok je firma u ovakvom pozitivnom uzletu! Ako se to dogodi i pojavi se kupac – cijena dionice će biti vrlo lijepa.

   Imam Riz-o i još ću kupovati, ali neću preko 10% portfelja jer mislim da je ultra rizično (iako se sad u vrijeme euforije to zanemaruje).

 4. 10 mil. Kn dobiti godišnje(sto je jako realno) znači da bi za 3 godine vratili ulozeno da sad kupite cjelu firmu na burzi po trenutnoj TK.
  Nevjerojatno da je cijena dionice ovoliko dugo bila na ovim razinama.

 5. Poštovanje Nenade,imam Riz-o,kupio sam za vrijeme kad je dionica bila prilično podcjenjena (danas mislim da je još uvijek na toj razini),planiram i dalje tu istu dionicu zadržati zahvaljujući Vama!
  Hvala na savjetima,za mene su korisni! 😉

  • I jos uvijek je trzisna kapitalizacija jako mala. Jedva 40 miliona kuna. Drzavni dio koji ce ici na prodaju, je trenutno vrijedan cca 24 miliona kuna. Taj iznos RIZ drzavi uplati u roku od 3 godine samo kroz doprinose i porez iz placa.

   Poanta, drzavi RIZ vrijedi mnogostruko vise nego je trenutno vrednovan na burzi i nece ga tako jeftino dati.

 6. To sto RIZ uplati drzavi kroz poreze i doprinose nema veze s time tko je vlasnik.
  Poanta i je da to preuzme netko tko zna sta radi i makne politiku iz tvrtke pa ce razvojem uplate za doprinose i place rasti. Drzavi, tj. drzavljanima win-win, uhljebima i spekulantima jedna opcija manje za mesetarenje.

 7. Svima koje brinu oscilacije cijena (dakle i meni 🙂 ), i koji su na facebook stranici g.Bakića vidjeli video animaciju puta svjetlosti kroz Sunčev sustav:

  Monty Python – Galaxy Song

 8. Poštovani gospodine Bakić,
  evo jednog neobaveznog pitanja. Kratko i jasno – šta mislite da je trenutno bolja dionica za kupnju malog dioničara : RIVP ili RIZO po sadašnjim trenutnim cijenama?
  Unaprijed Vam hvala !

  • Pitanje je kratko ali loše (iako se zna reći da nema loših pitanja). Koliko znam Vi ste baš kratkoročni špekulant, pa iz vašeg rakursa se može čini kao da ima smisla, ali ja mislim da u stvari nema (naime OK je špekulantsko gledanje, ali onda je pitanje loše jer ste trebali pitati ‘malog špekulanta’).

   Znači, možemo gledati na drugi način, portfeljno, dugoročno i s obzirom na ciljeve portfelja. Opet, naravno, ne mogu odgovoriti jer ne znam ciljeve portfelja, udjele itd. tog ‘malog ulagača’, ono što je dobro za jednoga, to nije za drugoga.

   Ali Vam mogu reći kako ja gledam. Za mene je RIVP temeljno ulaganje, u jezgri portfelja i smatram ga vrlo malo rizičnim. RIZO mislim da je vrlo potencijalno ulaganje, ali mi nikako ne može biti u udjelu portfelja ni blizu RIVP, te na koncu (za mene) već i relativno malo ulaganje u njega može značiti neželjeno velik udjel u vlasništvu s obzirom na razne okolnosti, a pogotovo za likvidnost.

   Tako da kad je RIZO u desetak dana skočio skoro 100%, po mom sudu zbog bezveznog napucavanja špekulanata, sam poziciju skraćivao. Kad je u petak pao sam opet kupovao …

   Tako da kao što vidite, ja za sebe smatram da su oba legitimna ulaganja, po mom sudu RIZO ima zista veliki potencijal zbog ovog preokreta u poslovanju i najava za budućnost te trenutnu nisku valuaciju (npr. P/B 0,50), praktički bez duga itd. …

   • @nbakic
    Možete li malo pojasniti ovo što ste napisali – “već i relativno malo ulaganje u njega može značiti neželjeno velik udjel u vlasništvu s obzirom na razne okolnosti, a pogotovo za likvidnost”. Ne vezano za RIZO, nego opčenito kako gledate na takva ulaganja?

    Npr. osobno imam Kotku, za koju smatram da je jako loše valuirana jer nema duga, a ima novca na računu duplo više nego joj je tržišna kapitalizacija (znači, negativan EV!). Uz to još dobro posluje i svake godine isplačuje dividendu u iznosu većem od kamate u bankama. Probao bih je skupiti još i više, npr. pokupiti onaj nalog od 630 kn što već dugo stoji, ali me stalno koči ta nelikvidnost, odn. što ne mogu izaći u bilokojem trenutku kao što mogu npr. u RIVP. Iako oba ulaganja, kao niti bilo koje drugo koje imam ne uzimam zbog kratkoročnog pokušaja kapitalizacije (špekulativno). Treba li u takvim slučajevima gledati na likvidnost ili ako je nešto jeftinko kupiti… Kako vi gledate na takva ulaganja?
    Ili je bolje pitanje, koliki dio portfelja bi trebale uzimati takve dionice?

    Nemam ništa protiv da i drugi komentiraju ovo što sam pitao.

    • Iskreno nemam jedan recept. KTKA kao što kožda znate imam i mislim da je to odlično ulaganje i bilo mi je do sada isplativo. Za RIZ mi se ne da imati više jer onda moje ime zloupotrebljavaju npr. kod svojih nebuloznih priča o nekretninama … također što je ‘preveliki’ udjel ovisi o likvidnosti dionice.

 9. Čini mi se da su špekulanti ulazili tokom tjedna u RIZ a u petak izlazili, a dio je u petak ušao u Rivp. Nije ni to loše jer doprinosi likvidnosti, a i prometu. Sa druge strane špekulanti nešto i zarade dok za dugoročne ulagače značajnih promjena nema. Super je Dandy napisao da ono što se kupi za vlastiti trezor i što pokupe fondovi ne vraća se na burzu.

  • Da nadodam jos. Proucite sto pise o programu brojila u posljednjem godisnjem izvjescu predanom FINI:

   – RIZBEE
   Ovim projektom se planira bežično umrežavanje i očitavanje brojila. Glavni fokus je daljinsko očitavanje vodomjera, plinomjera te kalorimetara drugih proizvođača. Ovo tehničko rješenje je dobro za stare zgrade te kućanstva.

   – RIZ AMR
   Na postojeću aplikaciju za daljinsko očitavanje nadodaje se web sučelje, te DLMS/COSEM funkcionalnosti. U tijeku je nadodavanje očitavanja vodomjera i kalorimetara preko MBUS žičanog protokola. Očekuje se nadogradnja na Full Edition do kraja prvog tromjesečja 2015.

   – MBUS
   MBUS tehnologija omogućuje daljinsko očitavanje vodomjera i plinomjera, te integraciju usluge prikupljanja i dostave podataka s mjerila vode i energenata u postojeće AMR sustave. WMBUS je bežični MBUS.
   Razvoj uključuje više tipova uređaja. Završetak razvoja kompletnog MBUS portfolija se očekuje u zadnjem tromjesečju 2014.

   Znaci imaju proizvode i softver za daljinsko ocitavanje….svega. To je vrlo vrlo veliko trziste…

 10. Poštovani gospodine Bakić,
  najljepša Vam hvala na odgovoru. Sada bih Vam i napisao zašto sam postavio pitanje onako kako sam postavio naime – vrlo kratko i da, rekao bih čak i vrlo vrlo loše. Mjesecima sam imao problema sa “ugnjezđivanjem” komentara. Nikako mi se nije mogao prikačiti komentar i mislio sam da će i ovaj tako proći, dakle biti bačen u bunar. To je i razlog zbog kojeg se nisam mjesecima javljao.
  Vaš blog je nešto posebno i jako ga volim iz “hrpe” razloga.
  Naime, nisam špekulant i ne volim takav način ulaganja. Možda je to i glavni razlog zbog čega često molim za Vaše cijenjeno mišljenje.
  Sve već znamo – za savjete pitajte “stručnjake” i savjetnike… Ali ja ipak više volim mišljenje gospodina koji je kupovao KORF na 25,00 i RIZO na 17,00.
  A uz to taj gospodin cijeni i tuđa mišljenja i objavljuje ih čak i kada se ne slaže s njima.
  Najljepša Vam hvala još jednom i srdačan pozdrav !

  • Ne nego ste bili na spam listi iz nekog razloga … ne znam više zašto ali možda zbog nekog ‘forumaškog’ prepucavanja, ovo je dosta skromna platforma koja se vodi s ograničenim resursima i nemam više veliku toleranciju prema takvim stvarima …

 11. KAKVA firma, pa ovi prodaju elektroniku JAPANCIMA i jedini na svijetu imaju jednu vrstu odašiljača u ponudi !!!

  • Ako mi netko može objasniti paradoks, zašto zaposlenici koji toliko vjeruju u svoje poduzeće ne posjeduju / kupuju dionice (ono za par tisuća ili desetaka tisuća kn). Mogli su kupovati po smješnim cijenama na burzi. Put the money where the mouth is?! Bilo bi zanimljivo po knjizi dioničara pretražiti ove inžinjere i direktore iz članka…
   PS.
   želim sve najbolje RIZ-u, što prije se riješiti države iz vlasništva za dobrobit radnika, dioničara i društva u cijelini!

 12. http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/druga-strana-price-o-riz-u

  Kvalitetom im malo tko u svijetu može konkurirati, o čemu najbolje svjedoči podatak da su prošle godine najviše posla imali u Južnoj Koreji koja je u usporedbi s Hrvatskom tehnološka i industrijska velesila. Ne i za odašiljače. Pa je njihova državna radiotelevizija KBS izabrala RIZ-ove kojima je pokrila cijeli svoj teritorij, tako da se na južnom dijelu korejskog poluotoka nće moći čuti radiostanice iz Sjeverne Koreje. Jer hrvatski digitalni odašiljači imaju toliku snagu da će bez problema zaustaviti signale sa sjevera…….

 13. Dobio sam na kućnu adresu poziv od Udruge malih dioničara RIZ-a za učlanjenjem u udrugu te papire za punomoć za zastupanje na GS. Mo’š misliti kako će zastupati interese svih malih dioničara. To je zapravo ništa drugo doli udruga sadašnjih i bivših radnika, koji posjeduju nešto dionica koje nisu prodali kad je bila prvotna privatizacija, a koji zapravo žele da im (radnicima naravno, ne svim malim dioničarima koje žele namagarčiti da kao imaju iste ciljeve) država ustupi svoje dionice.

  U pismu, nakon početnog pokušaja plašenja kako CERP i DUUDI žele uništiti firmu i oni su tu kao nekakav branik valjda, i napisali su što im je krajnji cilj: „ostvarenje radničkog dioničarstva nad tvrtkom putem ESOP programa“. E, vidite, nećete gospodo kako ste zamislili. Niste iznad zakona, koliko god bili medijski agresivni.

  Koliko god smatram da g. Pejnović ne radi dobro neke stvari, ovdje je lijepo objasnio o čemu se radi kod RIZ-a (od 15:50).

  • Ja još nisam dobio, jedva čekam 😦 Zbog ovakvih stvari se ne usudim s većim dijelom portfelja u RIZ, uvijek kod nas nešto što kvari potencijalno lijepe priče 🙂

   Stvarni interes malih dioničara je da država izađe iz firme pa da jedini fokus svih aktera ostane ono što je svrha trgovačkih društava – profit (tko ne razumije, to znači i zaposlenost radnika, rast, dugoročnu opstojnost tj. plaće i posao i za 10 godina od sad…).
   Radnici slobodno neka kupuju dionice na burzi kao što ih i mi kupujemo, a nemam ništa protiv niti da ih uprava nagrađuje (temeljem rezultata) dionicama. Oba slučaja su win-win, jer što češ bolje nego da su radnici i dodatno motivirani povrh plaće.
   Kad će država prodavati svoj paket, neka pokušaju sakupiti za većinu pa postave svoju upravu. U tim varijantama dok god su *novci* radnika u igri, ne bojim se za RIZ.
   A kad je besplatno ili kad su gubici, u oba slućaja kad plaća Država tj. svi mi, onda bude ona “znate kod nas imamo i radna mjesta čuvara ribnjaka…”

   • Kad se čovjek malo da u čeprkanje po internetu, vidi se da se oko RIZ-a svašta događalo. Puno je tu raznih informacija i dezinformacija, ali ono što je činjenica je da je tu bilo kriminala raznih oblika (jer svi ne mogu govoriti istinu ako govore oprečne stvari). Ovdje ima posla za DORH i nije mi jasno zašto dosad nisu ušli u firmu (osim ako se već ne radi na tome) nakon svih medijskih upisa.

    Evo recimo samo jedan članak koji mi je prije promakao (kad sam radio „domaću zadaću“ oko odluke o ulaganju u RIZ): http://www.poslovni.hr/hrvatska/procitajte-otvoreno-pismo-radnika-riz-a-upuceno-vladi-i-linicu-224485# a nama daje još jednu novu perspektivu, naročito u pogledu novijih događaja!

    No, dojma sam da ovo ide svome kraju. Naprosto su se reflektori upalili i neka muljanja više nisu moguća. Najgore je prošlo, firma je zdrava (pogledajte bilancu), poslovanje se značajno popravlja i mislim da je jasno da RIZ može biti fino profitabilan. To ćemo, uvjeren sam, vidjeti već ove godine, samo pratite. Ali u slučaju privatizacije, dolazak RIZ-a u ruke većinskog privatnog vlasnika koji će imati motivacije urediti poslovanje do kraja, razmontirati nepravilnosti i učiniti radno okruženje ugodnijim i poticajnijim, uvjeren sam da ova firma može biti jako, baš jako, profitabilna. Naznaku toga će nam pokazati i ponude kad/ako DUUDI objavi natječaj kao što je najavljivao.

    Ono što sam htio reći je: da, apsolutno postoje rizici, ali od svega što se da pročitati može nastati „mess“ u glavi pa je ključno razlučiti bitno od nebitnoga. Recimo, napišite sebi što je to što objektivno predstavlja opasnost po vaše ulaganje, koji su to scenariji (možete ih i ovdje podijeliti pa možemo eventualno raspraviti o njihovoj vjerojatnosti) i tada će Vam biti stvari bistrije, a onda i lakše donijeti odluku (prodati dionice, ostaviti mali udio u portfelju ili povećati udio).

    • Otovoreno pismo radnika ne može biti istinito ako je g. Pejnović u pravu … ali vidite da su se radnici smirili, i mene su optuživali da sam ‘u pohodu na RIZ’, da me zanimaju nekretnine, da ‘otkud meni informacija, kakva je to slučajnost da se dionice RIZ mogu kupiti po 17 kn’ itd. svakakve bedastoće. Ali vidite da to prestaje i kompanija se počinje ponašati civilizirano. 🙂

    • Ali jeste li kliknuli na ovaj članak? Ovo je od prije 2 ipo godine otvoreno pismo „zaposlenika i zaposlenica RIZ-a“ kako su se potpisali, a tu se ipak piše drukčije od onog što u imamo prilike čitati u ovim novim otvorenim pismima od navodno sindikata koji predstavljaju sve radnike RIZ-a, a koji ultimativno imaju jedini cilj da država sve svoje dionice prebaci na ESOP ili tako nekako. Evo u nastavku neki zanimljivi citati iz ovog članka, a koji su u suprotnosti s onim što sad čujemo od navodnih predstavnika radnika:

     “Radnici poručuju da “dižu glas protiv organizirane skupine koja već mjesecima opstruira pravo većinskom vlasniku RIZ-a (Republici Hrvatskoj) da upravlja svojom imovinom”.

     Što će nama ESOP?

     Već smo dobili po povlaštenim cijenama dionice i većina ih je odmah prodala tajkunu Michaelu Ljubasu…

     medijsku buku čini Marina Glokević, sindikalna povjerenica sindikata metalaca s posebnim ovlaštenjem dobivenim od Milića Bijelića da upravlja sudbinama zaposlenika. Kad Marina kaže da se mora na prosvjed na Markov trg, nema da se netko pobuni. Idu svi u strahu za svoje radno mjesto.

     Za medijsku sliku i buku brinu se i još dva Bijelićeva poslušnika koji su mu na plaći : novinar Saša Kosanović koji na HTV-u i na nekom jednom internetskom portalu odrađuje prljavi medijski posao i Vedran Dragičević – predsjednik Sindikata metalaca, kojeg sad kad su radnici stvarno ugroženi i boje se za vlastiti život – nigdje nema.

     Mi samo želimo raditi i za to nam trebaju ugovoreni poslovi, a ne ESOP.

     S ESOP-om ne možemo prehraniti svoje obitelji.

     Ali ESOP treba Miliću Bijeliću #### izbrisano ####”

    • “Recimo, napišite sebi što je to što objektivno predstavlja opasnost po vaše ulaganje”
     @Ivika pa odakle da prvo počnem? Idemo od temelja, osoba ovlaštena za zastupanje RIZ-Odašiljači d.d. (što pokazuje memorandum te službeni pečat društva RIZ-Odašiljači d.d. http://i59.tinypic.com/33lfkbb.jpg s kojeg mi se javila) vrlo vjerojatno bliska upravi (a koja pak vodi firmu i o čijem vođenju ovisi to moje ulaganje) sakuplja punomoći među dioničarima kako bi njezina interesna skupina na skupštini društva gurala akcije protiv većinskog vlasnika firme:
     “… i dalje postoje nevjerojatni otpori iz CERP-a i DUUDI-ja koji s RIZ-om imaju drugačije planove. Ti planovi su usmjereni u cilju uništavanja, gašenja i likvidacije tvrtke, prema scenariju poznatom iz hrvatske post-pretvorbene prakse.”

     Pošto službeno (zasad ne vjerujem u zavjere) Duudi/Cerp žele prodati državni udjel, prevodim iz gornjeg da je plan prodaje državnog udjela zapravo plan kojem je cilj uništanje, gašenje i likvidacija RIZ-a, tvrtke u kojoj je moje ulaganje.

    • Nije mi jasno kako država koja je ulupala milijarde u velike neprofitabilne firme (tipa brodogradilišta) , sada odjedanput želi uništit jednu malu za državu skoro pa beznačajnu tek friško profitabilnu firmu?
     Isto sam dobio to pismo i nemogu shvati kakvu korist imaju CERP i DUUDI od stečaja i likvidacije RIZ-a?
     Država kojoj su do sad u interesu bila radna mjesta i prikupljanje poreza , sad odjedanput želi ugasit radna mjesta?
     Ne kužim razlog?

    • Ma dajte … pa naravno da ih država ne želi uništiti.
     Preme meni su radili mobbing, gledajte kakve su mi stvari slali, ‘da otku meni info da je cijena bila 17 kuna’ i druge gluposti … što je rezultiralo zanimljivom prepiskom s RIZ-om i određeni institucijama, a siguran sam da je upravo to dovelo do ovog počešljavanja firme i velikog unaprijeđenja u odnosu s dioničarima i javnosti:
     – najave velikih poslova
     – pravilnici
     – itd.

     Mene više ne diraju, kao što vidite. A ako itko misli da navedena pisma krše zakone ili druge propise, recimo utjecaj na cijenu dionice, mogu to prijaviti HANFI, svakako CC DUUDI i možda i tražiti odštetu za izgubljenu dobit od utjecaja na cijenu.

     riz pisma

    • Sada ispada da je slanje tog pisma nama: cilj radnika i sindikata RIZ-a da sakupe što više glasova (podrške) ostalih dioničara , kako bi time vršili pritisak na CERP i DUUDI , da im daju dionice koje posjeduje država u njihov ESOP , kako bi oni kroz taj ESOP sebi podijelili ili jeftino otkupili te dionice?
     A što ja i mi ostali dioničari imamo od tog?
     I kakvu korist imam ja ako im potpišem tu punomoć ?
     Ako oni žele vlasništvo nad RIZ-om , neka otkupe taj paket dionica od države.

   • Pismo je ipak stiglo jutros.
    Ovdje je sken: http://i61.tinypic.com/35n3hcm.jpg

    Zasad pustimo navode bez dokaza (jer ih nisu dali):
    “… i dalje postoje nevjerojatni otpori iz CERP-a i DUUDI-ja koji s RIT-om imaju drugačije planove. Ti planovi su usmjereni u cilju uništavanja, gašenja i likvidacije tvrtke, prema scenariju poznatom iz hrvatske post-pretvorbene prakse.”
    (mada bih volio da netko od pravnika ovdje potvrdi može li netko ići javno s takvim optužbama bez da su ih potkrijepili?)

    Nego idemo ovo prokomentirati. Isto pitanje za kolege pravnike ako ima koji. Kako je moguće da navedena Udruga:
    1. dopis šalje na RIZ-Odašiljači d.d. memorandumu?

    2. dopis šalje u kuverti na kojoj je kao pošiljatelj pečat RIZ-Odašiljači d.d. (naznaka “1”)

    3. kuvertu s plaćenom markicom za vraćanje Udruzi (prisupnice za članstvo u Udrugu + punomoć da nas Udruga zastupa na skupštini društva) adresira na RIZ-Odašiljači d.d. (dakle RIZ je primatelj!)

    te vrlo vjerojatno
    4. slanje dopisa Udruge dioničarima plaća RIZ-ovim novcem
    5. kuvertu za odgovor i markicu plaća RIZ-ovim novcem

    Nije li svaka od ovih točaka KRIMINAL? Onako laički: dovođenje u zabludu, neovlašteno nastupanje pod imenom treće strane, neovlašteno korištenje tuđe imovine za vlastite svrhe itd. Koliko je zakona tu prekršeno? Ako to smiju raditi, pitanje je vremena kada će imati svoje kućice na jezeru i radno mjesto čuvara koje plaća RIZ…

    • Pa prijavite Hanfi uz cc Duudi. Koliko vidim, na moje prijave je Hanfa reagirala, a da te vidite sto su meni slali, ali me nisu uspjeli pokolebati. Osobno mislim da su ovo ocajnicki pokusaji da se zaustavi rast cijene dionic koja ne odgovara onima za koje g. Pejnovic kaze da zele dobiti firmu za 1kn.

     A ako mi budu opet pisali, shvatit cu to kao izrazitu nervozu jer da firma vrijedi puno vise, pa cu nastaviti kupovati dionice 🙂

     Dnevno je objavilo ovo:
     http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/140776-napokon-raskrinkani-milic-bijelic-stjepan-planinic-i-marina-glokevic-dozivjeli-tezak-poraz.html

    • Nakon prijave se javio DUUDI, kažu da će tražiti očitovanje uprave i nadzornog odbora. Ok. cool.
     Možda onda uprava pita barakaše za zdravlje. Osim ako se i ovdje firma ne vodi iz barake pa su ovi dopisi u režiji uprave 😦

     Offtopic, neizravno su naveli da se ne radi, niti je u pripremi, na prodaji državnih dionica. Hm, a ranije sam pročitao gdje je DUUDI naveo da 2015. planiraju ići s prodajom RIZ-a.

    • Mislim da se sad više neće usuditi tako plašiti dioničare, a možda zaredaju i kakve prijave, tko zna.

    • Objavljen poziv na Glavnu skupštinu 31.8.
     Na dnu dokumenta uz Direktorov potpis onaj isti pečat
     RIZ-Odašiljači d.d. (naznaka “1”) koji je bio otisnut i uz famozno “pismo” Udruge http://i59.tinypic.com/33lfkbb.jpg 😉

     Možda odem kako bih vidio hoće li biti “praznik dioničarstva” ili “praznik socijalizma” 🙂

    • @HrvojeM ne nažalost 😦 Upravo razvijam svoj biznis i paralelno radim za preživljavanje, tako da do daljnjeg nemam vremena za takve stvari.

    • Ja sam bio. Za treću točku je pitala predstavnica Elektroprometa koliko iznosi gubitak Društva nakon odluke skupštine o upotrebi dobiti. Rasprava je bilo po točkama 4 (Davanje razriješnice Upravi i direktoru) i 5 (Davanje razriješnice za rad članova Nadzornog odbora), a pokrenuo sam ih ja.

     Ad/4.1
     Pitanje: “Ima li Uprava saznanje da član nadzornog odbora koristi imovinu Društva kako bi njegova interesna skupina skupila punomoći među dioničarima i govorila protiv većinskog vlasnika tvrtke? Naime, na internetu su osvanule slike pisma gospodina Krešimira Štiha, predsjednika Udruge malih dioničara RIZ-a, u kojemu, na papiru s RIZ-ovim memorandumom, piše kako CERP ima planove usmjerene u cilju uništavanja tvrtke, zajedno s kuvertom s plaćenom markicom za vraćanje Udruzi na adresi RIZ-a, a sve u kuverti na kojoj je kao pošiljatelj pečat RIZ-Odašiljača.”

     Direktor je odgovorio da ima. Pitala me predstavnica CERP-a jesam li dioničar, na što sam odgovorio da jesam. Zatim je predsjednica Glavne skupštine rekla da sam mali dioničar, ali da nisam član Udruge malih dioničara, koja djeluje na adresi RIZ-Odašiljača i nema svoje imovine, i uobičajen postupak kojim godinama ta udruga radi je bio takav kakav je. Direktor je ponovio da je odgovor na moje pitanje pozitivan, i da ima ta saznanja. Zatim je gospodin Štih rekao da se mogu javiti Udrugi kada god treba za objašnjenje, a i predsjednica GS me pozvala da dođem na sastanak Udruge.

     Ad/4.2.
     Pitanje: “Provodi li uprava sukladno Zakonu o zaštiti na radu, zaštitu nepušača od djelovanja duhanskog dima sprečavanjem pušenja na mjestu rada? Naime, kada sam došao danas po materijale za skupštinu, rukovoditelj koji me primio je nakon poziva savjetnici direktora za pravna pitanja da dođe zapalio preda mnom cigaretu.”

     Direktor je rekao da Društvo provodi sve sukladno Zakonu.

     Ad/5
     Pitanje: “Gospodine Štih, jeste li kao predsjednik Udruge malih dioničara RIZ-a koristili imovinu Društva u vlastite svrhe, odnosno interese Udruge malih dioničara.”

     Gospodin Štih je kratko odgovorio: ne. Nisam dalje išao pitati kako to da Direktor kaže da ima saznanja da ipak koristi.

     To je bilo to uglavnom. Ne ulazeći u navode i sporove između Udruge malih dioničara RIZ-a i CERP-a, ono što znam je da bez obzira imao ja 100 ili 100.000 dionica, ja ne smijem koristiti imovinu firme za vlastite interese. U ovom slučaju je znamenito da Direktor zna da član Nadzornog odbora koristi imovinu Društva kako bi govorio protiv većinskog vlasnika, a za javnost bitno jer je većinski vlasnik Republika Hrvatska. S druge strane, zanimljivo je da nije moguće da su i odgovor Direktora i odgovor člana NO istiniti. S treće strane, nije u redu da se za prepucavanje s većinskim vlasnikom koristi zajednička imovina, jer to nas sve oštećuje, naročito nas koji nismo ni većinski niti u Udruzi niti zaposlenici firme.

     Nakon skupštine su mi pojasnili o čemu se sve radi, pogotovo u sporu sa CERP-om. Rekao sam da ću razmisliti, ali sam kasnije se odlučio ne učlaniti jer su mi rekli da ako imam dionice RIZ-a da kao dioničar profitiram u financijskom smislu da nije Udruga mjesto za to, da ih ne interesira koliko vrijedi dionica na tržištu (jako zanimljivo za Udrugu malih dioničara), nego koliko ljudi radi, što firma radi, i hoće li danas-sutra njihova djeca moć raditi u firmi kao stručnjaci.

     O samoj firmi bih samo komentirao da mislim da rade jako dobar posao, i nadam se da će nastaviti kako su krenuli zadnju godinu i pol (otprilike kad je došao novi direktor).

    • @HrvojeM pa svaka Vam čast! Ovo je izvanredno da ste ih pozvali na red i da se k tomu javno (+ pred većinskim vlasnikom) vidjelo da netko la..ovaj…ne govori istinu.

     Ad/4.1 je znakovito, s tim da je moje osobno mišljenje da uprava i direktor podržavaju te akcije udruge. Naime tako sam zaključio iz aktivnosti g. MB-ća koji je savjetnik direktora. Valjda ne bi Društvo tj. Uprava držala i plaćala savjetnika, a da ovaj ne radi što oni žele (ili je možda obrnuto 🙂

     Ad/4.2. Društvo provodi, a ovome se omanulo 🙂

     Ad/5 Možda ne la…ovaj ne govori istinu, već kuverte RIZ-a s plaćenim odgovorom, pečat, tintu za pečat i ostale sitnarije naprosto ni ne smatra imovinom.

     “da ih ne interesira koliko vrijedi dionica na tržištu (jako zanimljivo za Udrugu malih dioničara), nego koliko ljudi radi, što firma radi, i hoće li danas-sutra njihova djeca moć raditi u firmi kao stručnjaci.”
     Trebali su se onda nazvati “Udruga radnika RIZ-a”, ovako imaju neodgovarajuć naziv jer zna se što interesira dioničare firme. No bez obzira na to, u normalnon okružju interes radnika je isti kao i interes dioničara: razvoj i dugoročan opstanak firme, a ako ti je interes “koliko ljudi radi, što radi i zapošljavanje djece radnika – npr. vidi http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/1700595/u-zet-u-se-hvale-kako-prednost-pri-zaposljavanju-imaju-djeca-i-supruznici-njihovih-radnika/) i djeluješ ka tom cilju, onda tu uskoro neće biti kruha za njih, a kamoli za djecu.

    • Mislim da ih vrlo, vrlo jako interesira koliko vrijedi dionica na tržišu 🙂
     Gledajte ovo, kad su bili ono jednom na Markovom trgu, govorili su da zašto im država ne da ‘kad je to samo 4 milijuna kuna prema burzovnim cijenama’, računajući s cijenom od 17 kn. Međutim, ‘malo’ su se zeznuli jer je cijena već bila u međuvremenu značajno skočila nakon što sam ja bio kupio to po 17. Onda su se okrenuli protiv mene 🙂 … sada su ‘malo’ stali s time nakon što su ih navodno posjetile neke institucije i sada jako dobro izvještavaju o poslovanju itd.

     A evo i par linkova informacije u kojima nisu nikad demantirane:
     http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/napokon-raskrinkani-milic-bijelic-stjepan-planinic-i-marina-glokevic-dozivjeli-tezak-poraz-140776
     http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/milicu-bijelicu-gdje-je-nestalo-88-milijuna-iz-riz-a-140248

  • Odlično je to Pejnović formulirao. Nije ljudima u glavama toliko ostao socijalizam, koliko samoupravljanje. I ništa im osim maksimalističkog cilja ne igra. Opciju skoro džabe (po 17kn) nisu htjeli ni razmotriti, nego hoće baš džabe. I o ničemu ispod toga ne žele ni razgovarati.

   Sam nisam htio ni taknuti RIZ, jer nisam vjerovao u dugoročnu održivost poslovnog modela (očito sam u krivu), ali najviše jer sam se strašno opekao na PTKM. A u RIZ-u imamo militantne sindikate skoro kao u PTKM. Zato svaka čast Nenadu, koji ih je tom kupovinom prije svega spasio od njih samih, a to što crkavaju od jala što je pritom i masno zaradio je njihov problem.

   Nije mi jasno zašto ovakve emisije ne prikazuju na nekoj od nacionalnih televizija. Pritom ne mislim na HTV jer su izgubljeni slučaj. Ne razumijem zašto takva emisija nije zanimljiva npr. Novoj tv. Nego odmah nakon najkvalitenijeg Dnevnika puste tursku sapunicu, i na taj način umjesto da suzbijaju, oni šire društvenu pandemiju debilizma. Ako toliko podcjenjuješ vlastitu publiku, pa i narod, onda im nemoj davati ni odličan Dnevnik.

 14. G. Bakiću nećete se tako lako izvući!!
  Zahtjevam da nam objasnite otkud vam informacija da je cijena bila 17 kn!
  Očito ste imali povlaštenu informaciju u vidu gledalice za ‘trejd’, nečuveno!
  Kao dokaz o vašem prljavom ‘inside tradingu’ donosimo neosporiv podatak da je nakon vaše kupnje cijena skočila na 40/50 kn, aha! što će te sad reći u vašu obranu! 🙂 🙂

  Pa ne mogu vjerovati… znam da sam i ja nekoć gledao RIZO na takvim niskim razinama ali nije mi padalo na pamet kupovati, kamo sreće da mi je onda bila sadašnja pamet. Sada ga mogu sa sjetom gledati i prisječati se davnih razina. 🙂

  • Što je najbolje, nisam ni ja gledao, nego javio čovjek ovdje na blog, pa su svi mogli vidjeti, a ja čak i pokušao biti fer pa nisam kupio sve što je bilo (aukcija u 13) da ostane i njemu 🙂 … poslije sam gledao, čini se da je bilo izloženo bar tjedan dana, a i mjesec ili dva po slično smiješnoj cijeni.

   • Ja mislim da sve te glupe optuzbe i komenatre treba staviti u jednu knjigu i onda ponuditi na prodaju u npr. Americi. Kako bi se to prodavalao, a tek smijalo…

 15. I ja sam dobio pismo. Napisao sam kratku prijavu HANFI u kojoj, ukoliko su navodi iz pisma točni, tražim postupanje DORHA a ukoliko nisu prijavljujem Udrugu za manipulaciju tržištem. Nenade, ukoliko bude potrebno Vama ću punomoć rado potpisati.

 16. Pogledao sam malo vezano za ugovore o isporuci brojila koje RIZ navodi u svom dokumentu:

  Click to access obavijest%20o%20bitnim%20poslovnim%20dogadajima%20u%202014%20godini.pdf

  “RIZ je potpisao ugovore za tri grupe brojila:
  o brojila za kategoriju potrošača kućanstva
  o brojila za kategoriju potrošača poduzetništva – protokol IEC 62056-21
  o brojila za kategoriju potrošača poduzetništva – protokol IEC 62056-31”

  Dakle, HEP je imao natjecaj za 6 grupa brojila. Gore navedeni odnose se na prve tri grupe brojila.

  1. Grupa 1 – brojila za kucanstva:

  – radi se od 127.800 brojila o kojima je RIZ izvjestio:

  Click to access 6P4DCLhqKnBgAbR7BzMtbQ==.pdf

  Radi se o 77.4 milijuna kuna vrijednom ugovoru.

  2. Grupa 2 – brojila za kategoriju potrošača poduzetništva – protokol IEC 62056-21

  – RIZ je preko Brodomerkur d.d. dobio isporuku dijela ove grupe brojila. Radi se 5056 komada.

  Vrijednost ugovora: 4 miliona kuna

  3. Grupa 3. – brojila za kategoriju potrošača poduzetništva – protokol IEC 62056-31

  – Preko tvrtke Elektrocenter Petek d.o.o, RIZ je dobio isporuku 14068 komada brojila.

  Vrijednost ugovora: 13 miliona kuna

  Dakle, ukupno se radi o oko 148 tisuca komada brojila i vrijednosti oko 95 miliona kuna (bez PDVa).

  Za najveci dio ugovora (Grupa 1) je RIZ (preko Cotra d.d.) dobio kao jedini ponudjac, ocito kao jedina tvrtka koja moze isporuciti toliku kolicinu brojila.

  Svi dokumenti su dostupni recimo ovdje: https://eojn.nn.hr/SPIN/application/ipn/DocumentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?OznakaDokumenta=2014/S%20005-0027424

  Sto je najbolje, ovo je vjerojatno samo jedan od mnogo ugovora jer EU gura proces zamjene brojila. Imate zanimljiv dokument o smart meteringu u EU:

  Click to access 1-2014-356-HR-F1-1.Pdf

  “Prema našim procjenama, obveze u sklopu uvođenja
  dosežu investicije u visini od oko 45 milijardi EUR za ugradnju do 2020. godine gotovo 200
  milijuna pametnih brojila za električnu energiju (što predstavlja otprilike 72 % svih europskih
  potrošača) i 45 milijuna brojila (oko 40 % potrošača) za plin.”

  …veliko veliko trziste.

 17. Po zakonu, za svaki energent koji se isporučuje (uključujući vodu) mora se omogućiti potrošaću individualno mjerenje. Zato se ide na ugradnju radzelnika toplinske energije, sada će inzistirati na ugranjdi vodomjera….A sve bi se to trebalo daljniski očitavati tako da i ovi koji imaju individalna brojila starijeg datuma će morati ugraditi nova(obaveza distributera). Što se tiče struje prednost novih brojila je da ti isključe struju daljinski. Neplaćaš račune, dovoljan je jedan impuls preko mreže i potrošač je off. Nema više tamburanja jadnih hepovaca. Mislio sam da su analogna borjila u upotrebi samo još kod nas, kad ono i u Ita i u Španj. još uvijek ih se može vidjeti na puno mjesta.

 18. …a RIZ vec ima rjesenja za daljinsko ocitavanje..svega::

  – RIZBEE
  Ovim projektom se planira bežično umrežavanje i očitavanje brojila. Glavni fokus je daljinsko očitavanje vodomjera, plinomjera te kalorimetara drugih proizvođača. Ovo tehničko rješenje je dobro za stare zgrade te kućanstva.

  – RIZ AMR
  Na postojeću aplikaciju za daljinsko očitavanje nadodaje se web sučelje, te DLMS/COSEM funkcionalnosti. U tijeku je nadodavanje očitavanja vodomjera i kalorimetara preko MBUS žičanog protokola. Očekuje se nadogradnja na Full Edition do kraja prvog tromjesečja 2015.

  – MBUS
  MBUS tehnologija omogućuje daljinsko očitavanje vodomjera i plinomjera, te integraciju usluge prikupljanja i dostave podataka s mjerila vode i energenata u postojeće AMR sustave. WMBUS je bežični MBUS.
  Razvoj uključuje više tipova uređaja. Završetak razvoja kompletnog MBUS portfolija se očekuje u zadnjem tromjesečju 2014.

  • Koliko vidim, opet su im narasle zalihe proizvodnje u tijeku, a zadnji put kad se to smanjilo (Q4 2014.) su iskazali veliku dobit:
   riz zalihe

   Zanimljivo je da imaju i velike obaveze za predujmove (preko 12 mil. kn), što znači da velik dio tih zaliha zaista jest rađen namjenski.

   Naravno, ne znamo jesu li to vrijedne ili nevrijedne zalihe itd., ali eto samo prikazujem činjenice. U skladu s time imamo i izjave uprave da se sve odvija prema planu, pa se možemo nadati da plan nije bio gubitaški 🙂

   • Da, bas gledam sada malo detaljnije. I meni se takodjer cini da je stanje slicno kao na kraju Q3 2014. To namjenski su vjerojatno brojila.

    Jos mi je zanimljivo da je broj zaposlenih smanjen na 214, a proizvodnja u tijeku dugo nije bila veca. Znaci optimizacija poslovanja. Istina, nedavno (u ovom kvartalu) su zaposljavali ljude u sektor odasiljaca. 6 ili 9 ljudi…nisam siguran

  • Nikad ne treba žaliti za onim što je prošlo, uvijek ima drugih prilika. A možda ni tu još nije kasno…, nikad ne treba gledati na prošle cijene same po sebi. A i nije to jedina “takva” (tehnološka, ali ipak time kvalitativno ne baš anti-buffettovska, a po cijeni možda grahamovska). Takva je valjda i KODT. A nisu takve, izvozne itd. jedine prilike na ZSE. Eto ja sam nedavno kupio nešto što prihode pretežno ostvaraju u RH od naših jadnih siromašnih potrošača, prihodi im padaju već 2 godine, profitabilnost uvijek bila traljava, ali sviđa mi se cijena. Prilika ima posvuda u raznim oblicima. Možda nam uskoro i HT postane dobra investicija. Sve se mijenja, jedino činjenica da na burzi ima prilika ostaje, osim ponekad kad smo baš pri vrhuncima nekih balona, ali to ne možeš predvidjeti.

 19. Kao što se na RIZ-u opet vidi kako se baš i “ne čita” financijski izvještaji odnosno se, bar se meni čini, reagira onako odoka pa se te zalihe shvaća kao potenicjalni rizik i zaboravlja na najavljenje poslove slično sada izgleda i reakcija na izvještaj ATGR…odnosno ili negativan ili mlak i nikakav, a izvještaj je pozitivan osim EBITA marže….čini se sve skupa opet dokazano više puta rečena ovdje neefikasnost našeg tržišta…

  Prije par minuta objavljen izvještaj ATGR

  Click to access ATGR-fin2015-1Q-NotREV-K-HR.pdf

  Naravno imam nešto i RIZO i ATGR pa nije nikakav nagovor nego konstatacija gore spominjanog.

 20. Ponuditi Udruzi u predsezoni i postsezoni…lijepo sami sebi “investiramo” dio dividende uz nešto povoljnije cijene sobe nego na tržištu … 2 x win-win

  • To je istina, ali sam mislio na sobe koje nisu još prodane za ljeto, a vjerojatno / sigurno će biti prodane 🙂

 21. Odlična dinamika i opet se pokazalo kad zalihe ‘iscure’, pokaže se velika dobit! A još ima jako puno zaliha 🙂

  rizo dobit

  rizo poslovni prihodi

  rizo zalihe2

  • Ali zalihe su se još povećale! Što može značiti da su realizirane one iz Q1, a da su u Q2 bili vrijedni i opet napravili nove zalihe. A te će se onda mogle pretvoriti u dobit na idućem izvješću….

   Čestitke na odličnoj prognozi i zaključcima!

  • Kumulativna dobit u zadnja 4 kvartala oko 15 kuna po dionici sa ocitim trendom da to bude jos bolje. Fino.

   Pogledao sam i godisnje FI na stranicama FINE. Ima zanimljivih detalja kao naprimjer pripremanje određenog tipa brojila za stranog kupca,…

 22. Hr. firma izvozi visokotehnološki proizvod u J..Koreju!!! Meni je ovo pervezno dobro. Svjetla točka ove depresivne države. Pod hitno privatizirati. Zainteresiranih će biti i više nego….

  • Meni ovo zvuči nesuvislo. Prema jučerašnjoj cijeni je EV/EBITDA po mom izračunu 4,2 (MojeDionice kaže 4,36, ali to je valjda zato jer ne uzimaju u obzir cijelu kratkotrajnu financijsku imovinu).

   EBITDA u zadnja 4 kvartala je 9,05 mil. kn, ali je treći kvartal prošle godine bio gubitak 1,9 mil. kn, a EBITDA -1,05.

   Ako bi u ovom kvartalu bila dobit od recimo samo jedan mil. kn (imamo brojila ali i barem ovaj odašiljač, a smanjenje zaliha je obično dovodilo do dobiti), EBITDA bi bila oko 2 mil. kn, i onda EBITDA u 4 kvartala oko 12, što bi dovelo do EV/EBITDA oko 3,15?!

   • Ja bih bio zadovoljan sa nulom za 3Q uz povecanje zaliha. (to bi bilo nekih 5-6 kuna po dionici bolje nego prosle godine) Onda opet spektakl u zadnjem kvartalu kada zalihe “iscure”. 😀

    Vjerujem i da uskoro (recimo tijekom slijedece godine) mozemo ocekivati neki ugovor za brojila za stranog kupca. Vidim da se firma priprema za uzimanje komadica velikog europskog smart metering kolaca i najavljuje iskorak na nova trzista. (u zadnjem FI)

  • Koja bi po Vašem sudu bila odgovarajuća cijena da država nije 55% vlasnik, i koji s obzirom to treba uključiti diskont?

   • U svakom drustvu u kojem RH ima kontrolni paket rizik se prakticki ne moze kvantificirati. Ostaje nam samo osobna preferencija rizika zacinjena slijepom vjerom i zato za mene nema smislenog, objektivnog diskonta, osim ako se zaista ne bi radilo o nekoj karikaturi cijene.

    • Mislim da ovdje država ima konstruktivnu ulogu. Pogledajte samo kako nisu dali internoj ekipi ‘besplatnu’ privatizaciju, te koliki je napredak ostvaren u izvještavanju (a o poslovanju d da ne govorim).

    • A kako vjerovati vlasniku u jednom slučaju, a u drugom ne? Kako smo trebali znati da ne možemo vjerovati u slučaju Petrokemije, da moramo diskontirati 95%, a možemo u slučaju neke druge (iskreno, na prvu se ne mogu sjetiti “državne” firme od koje su korist imali mali dioničari, nadam se da će to biti Đuro)?
     Kod takvog vlanika stvarno treba puhati i na hladno, bez obzira koliko neke dionice izgledale podcijenjeno, dobro su nas tome poučili.

 23. Da država nije vlasnik cijena bi bila veća, neću nagađati koliko jer je to nemoguće pogoditi. Realno riz ima ogroman potencijal samo kad bi ga privatizirali. Ovako se sindikalni pamfleti štampaju i šalju dioničarima na teret riz-a, kadrovira po podobnosti, a ne sposobnosti. Jednostavno rečeno nevjerujem ovoj državi da će se ponašati pažnjom dobrog gospodara.

 24. “‘HEP operator distribucijskog sustava je dužan u roku od 15 godina opremiti kupce iz kategorije kućanstva brojilima s daljinskim očitanjem’, rekao je dr.sc. Srđan Žutobradić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.”

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/struju-cemo-placati-prema-stvarnoj-potrosnji-302377

  To je oko 2 miliona brojila koje treba zamijeniti ili 133 tisuca komada godisnje. (naravno ako bude ravnomjerna raspodjela). Fini dugorocni stabilni posao za RIZO.

  Po trenutnim cijenama to bi bilo oko 81 milion kuna prihoda (bez PDVa) godisnje samo od brojila (znamo i da je odlicna dobit na njima ;-).

 25. Vaše mišljenje o nadolazećem izvješću? Zadnjih dana imamo solidan rast cijene dionice, zanimljive promjene u top 10 dioničara. Uglavnom tema je malo zamrla pa da napišemo par rečenica. Poštovanje

  • Imaju isporuku 100kW odašiljača za Južnu Koreju, što su naveli da je vrijednost 1 mil. eura. Uz redovni posao s odašiljačima, mislim da bi to trebalo biti dovoljno za pozitivan kvartal. Prošli Q3 je bio prilično negativan, pa ako tako bude, paramtri bi se mogli prilično popraviti.

  • Ne znam da li dobro vidim, ali situacija izgleda ovako za zadnjih 12 mjeseci:
   – EBITDA 10,4 mil. kn
   – dug financijskim institucijama 2,1
   – kratkotrajna financijska imovina i gotovina 7,7
   – prema tržišnoj cijeni od 120 kn je tržišna kapitalizacija 44,9 mil kn

   Tako da bi onda EV bila 44,9+2,1-7,7 = 39,3 mil. kn

   Što bi onda po zadnjoj cijeni dalo EV/EBITDA 3,8. Uz svu onu veliku nekretninsku imovinu praktički viška?

   • Zadovoljan sam izvjestajem. Uistinu puno bolje nego prosle godine. Pravi preokret u poslovanju.

    Fundamenti to najbolje i pokazuju. Nisam bas zapazio tvrtku koja ima bolje pokazatelje.

 26. mojedionice kazu (prema danasnjoj zavrsnoj cijeni):

  EV 42,72
  EV/EBITDA 4,11

  Trzisna kapitalizacija 47 miliona kuna

  P/S 0,50
  P/E 6,99
  P/B 0,60
  BVPS 208,94
  EPS 18,03

  Trzisna kapitalizacija 47 miliona kuna

  Meni to dobro izgleda 😀

  • Tržište je jako nelikvidno, većina malih ulagača prati isključivo kvartal do kvartala (tipični špekulanti), ali ih ne zanima the big picture tipa zalihe, gotovi proizvodi itd. Mislim da je RIZ upravo dugoročna priča i to priča kroz najmanje 6-10 godina. Kad spomenete nekakvu strategiju ulaganja kao ja u prethodnoj rečenici, špekulanti će se u pravilu samo nasmijati i reći: “ti si dugoročni ulagač samo zato jer si popušio”. Prinos mi je trenutno preko 100% (s time da je mogao biti puno, puno veći), ali kad se sjetim koliko sam tip top dionica prodao prerano s takvim prinosom (pa su nastavile s enormnim rastom) dođe mi muka. Imam 30 godina, počeo sam štediti kroz ZSE s 18, naučio sam mnogo i još uvijek puno toga ne znam, ali sam siguran da bi prije par godina rješio sav RIZ po brzom postupku s ovolikim prinosom, a sad sam sebe kritiziram jer nisam kupio više i ranije. Mislim da imam strašne šanse pobijediti oročene štednju kroz 6-10 godine, skoro sam 100% siguran.

 27. Riz, riz, riz…..imao sam mantru u sebi i svojevremeno buljio u cijenu od 30kn. Osjecao sam da je priča velika i dugoročna. Liquid mi je bio (jos je) zarobljen u betonu, tako da nju i arnt necu prežaliti dok sam živ. Čestitke kompaniji, viziji i kolegama koji su prepoznali dionicu. 🙂

 28. G. Nenad, vidim da smanjujete poziciju u RIZO, jeste izgubili vjeru u tvrtku? Novi natjecaj za brojila tezak 50 mil. kn je u tijeku, ako Riz opet pobijedi na tenderu, bit ce veselo sljedece godine. Prema nekim procjenama, jos niti postojeci ugovor nije izvrsen do kraja. Nadam se da bi to moglo rezultirati pozitivnim 4Q. Ako tako bude, “krvna slika” firme bit ce jedna od najboljih na ZSE. Moze komentar? Vec dugo sam dionicar RIZO-a, vjerujem da mogu bolje, a uvijek u pozadini treba racunati i na mogucu privatizaciju.

  • Ne nisam, samo mi se nije sviđalo što se ekipa iznutra okomila na mene, za druge male dioničare to nije problem (u biti nije ni za mene, ali ne da mi se). Kad je porasla cijena dionica, valjda su mislili da sam im ja kriv što ne oni ne mogu preuzeti firmu kroz ‘radničko dioničarstvo’, a čini se da jak porast cijene zaista i jest bio važan faktor u svemu tome 🙂

 29. Vrlo razočaravajuć izvještaj za četvrti kvartal, gubitak 1,6 milijuna kuna uz smanjenje zaliha i obveza za predujmove. Međutim, jučer je HEP objavio poziv za nadmetanje u postupku javne nabave brojila ukupne vrijednosti 145 milijuna kuna bez PDV-a.

  Prva grupa se odnosi na 93.508 brojila za izravno mjerenje procijenjene vrijednosti 57,76 milijuna kuna, a druga na 47.980 brojila s GSM/GPRS komunikatorom procijenjene vrijednosti 87,3 milijuna kuna.

  Tržišna kapitalizacija RIZ-a u ovom trenutku iznosi 33 milijuna kuna, i prema zadnjoj bilanci nema ni kune kamatonosnog duga.

 30. Što reći za tržišnu kapitalizaciju, pa nije ovo automehaničarska radnja da se može pozicionirati preko noći. Nekoliko milijuna bar vrijedi “dobar glas” RIZ-a, a u bilanci je 0,00 kn 🙂

  Država će se ovoga osloboditi prije ili kasnije i ne vjerujem da bi se netko usudio riskirati robiju zbog jeftine prodaje u ovoj političkoj konstelaciji kada prije nisu uspjeli, a bilo je puno volje da satru RIZ. Ozbiljan poduzetnik iz Rijeke kontinuirano skuplja, a špekulantići svih vrsta kojih ovdje ne manjka zamagljuju stvar. Biti će od pomoći kasnije, naravno. Mislim da ovdje ne treba biti previše izložen, ali i da treba biti hladan ko špricer, na cjenovne oscilacije.. Da će ispod 17 kn sumnjam 🙂 To da pada zbog FI bi značilo da je ZSE strašno efikasna, a svi znamo da nije. Polako se ide u raj…

 31. Imamo neke novosti koje se tiču RIZ-a. Na dnevnom redu sjednice CERP-a zakazane za četvrtak, 28. travnja, imamo ovo:
  6. Odluka o pokretanju postupka prodaje dionica društva RIZ-ODAŠILJAČI d.d. Zagreb javnim prikupljanjem ponuda – prvi krug.

  Također je u tijeku natječaj za isporuku brojila HEP-u vrijedan 145 milijuna kuna bez PDV-a, a grupa 2, koja se odnosi na brojila s GSM/GPRS komunikatorom (daljinsko očitavanje) ima procijenjenu vrijednost 87,3 milijuna kuna bez PDV-a. 29. 3. je bilo javno otvaranje ponuda, a rok za donošenje Odluke o odabiru iznosi 120 dana od tada.

  HERA je dala prethodnu suglasnost na prijedlog novog Desetogodišnjeg plana razvoja distribucijske mreže HEP ODS-a, iz kojeg citiram: Na osnovu prvih grubih procjena mogu se navesti očekivane niže i više granice troškova ugradnje brojila s daljinskim očitavanjem, sukladno zahtjevima Općih uvjeta. Prema grubim procjenama, u sljedećem desetogodišnjem periodu 2016.-2025. godišnja ulaganja u zamjenu brojila mogu iznositi između 250 i 400 mil. kuna.

  Za kraj, izašao je članak o RIZ-u u izdanju pretežno vladino financirane nevladine udruge, u kojemu sindikalna povjerenica potvrđuje da RIZ Odašiljači sada posluju dobro i odašilju dobre vibracije nakon podatka da Nakon niza godina poslovanja s milijunskim gubicima, u 2014. godini je RIZ ostvario 771.000 kuna dobiti, a u prvih devet mjeseci 2015. godine 2,4 milijuna kuna. Ovo je zanimljivo s obzirom da je članak izašao tjedan dana nakon što je objavljeno izvješće za četvrti kvartal, u kojemu je napravljen gubitak od 1,6 milijuna kuna, tako da je dobit bila na razini one iz 2014, pa iskreno ne znam što bih o ovome mislio, možda 1. kvartal pozitivno iznenadi, a možda negativno.

 32. U Jutarnjem objavljeno da se “nakon razgovora sa sindikatima odustalo od prodaje udjela u RIZ-u, tj. da je ta točka maknuta s dnevog reda sjednice CERP-a”. Naravno, izvor informacije nije naveden.

  U međuvremenu, trgovina dionicom se smirila, ali nije izazvana nikakva reakcija (bolje reći panika). Također, u sljedećih dan i pol nije objavljen niti jedan demantij, no niti potvrda YU-LEAKS-ove izvanredne obavijesti.

  Ono najbitnije: na stranicama CERP-a nema ispravka/dopune dnevnog reda za odgođenu sjednicu.

  Pitam se, ukoliko je ta informacija netočna i RIZ-ova prodaja bude potvrđena, koliko bi teško bilo dokazati namjerni ili radi nemara i aljkavosti utjecaj novinara na tržište kapitala? To kod nas postaje zabrinjavajuće. Em pišu ono što ne razumiju, pa nerijetko nenamjerno griješe (manji grijeh), ali dogodi se da im netko zaista i servira netočne informacije koje oni niti ne provjere prije objave (srednji grijeh), no najgore je kad namjerno obmanjuju (naravno, veliki grijeh).

 33. Smatram da je sutrašnja sjednica CERPa ključna za budućnost tvrtke.
  Ili će se krenuti u privatizaciju i krenuti raditi po tržišnim principima ili ostaje stanje kakvo je, bezvlašće pod državnom ili sindikalnom kapom.
  U prvom scenariju procvat za tvrtku, dioničare i radnike koji ostaju ( zamislite scenarij da npr. ERNT postane većinski vlasnik i uvede svoje standarde u poslovanju ).
  U drugom scenariju sindikati vode glavnu riječ, tvrtka balansira između gubitaka i pozitivne nule a zaposlenici lagano voze u drugoj. U tom slučaju ne vidim kruha za male dioničare.

 34. I zaista: sindikat(i) još uvijek uspijevaju blokirati rad državnih institucija.

  Pet radnika RIZ-a pojavilo se pred CERP-om gdje su ponovili kako im je obećano da će prodaja njihove firme biti maknuta s dnevnog reda Upravnog vijeća.

  Nevjerojatno.

  Prodaja RIZ-a predviđena je dokumentom nazvanim “Plan upravljanja državnom imovinom” i taj isti plan nije (ili barem ne bi trebao biti) mrtvo slovo na papiru. Taj plan prezentiran je tijelima EU i njega bi trebalo poštovati.

  Strašno je koliki utjecaj na gospodarstvo i razvoj tržišta (s kojim veze nemaju) imaju sindikati i njihovi čelnici. Sramota za državu.

 35. Dobra vijest za male investitore u RIZ-u odgoda prodaje. Jasno je da ta odgoda neće trajati godinama. U međuvremenu će ovi koji blokiraju prodaju polako, ali sigurno gubiti na važnosti. Isto tako puno je špekulanata trejdera u ovoj dionici, sumnjivih spodoba u firmi i oko nje. Međutim,
  nikome se ne ide na robiju iz CERPa i slično, a da netko pokupi vrhnje. To pokazuje i odgoda prodaje. Poslije će se svi čuditi CIJENI ….Bolje pričekati ozbiljne investitore, sređivanje poslovanja, nove ugovore koji se očekujU prema izvješću. Voda je tu još uvijek, mutna ali se polako,i sigurno bistri. Svatko ima vremenski horizont ulaganja, ali to je priča za sebe… Izvrsna vijest za RIZ će biti sklapanje novih značajnih poslova i ozbiljni investitori.
  Tržišne prilike su važne kod svake prodaje, logično je da RIZ ne ide sada prioritetno, ovako nezreo. Ove cjenovne akrobacije su po mom sudu totalno nebitne. Samo nek se trejda.

  • Slažem se. Treba pričekati da se objave rezultati nekoliko glavnih natječaja pa onda ići sa privatizacijom. Pa tržišna kapitalizacija je cca 30 mil. kuna a vrijednost natječaja je par puta veća! Mislim da RIZ ima jako dobre šanse da dobije nove poslove unutar RH a bome i u inozemstvu. Nek proda tko hoće…ja se za RIZ dugoročno ne bojim.

 36. Čini mi se da su nekako svi zaboravili na RIZ. Cijena klizi malo po malo, sa mizernim prometima, nikakvih konkretnih vijesti i informacija. Zna li netko nešto više? Najavljeno je bilo potpisivanje ugovora do kraja studenog za isporuku brojila. Ima li ovdje ikakve perspektive ili klasično “naševanje” na hrvatski način?

 37. Najava za potpis ugovora za studeni stoji i dalje.
  Proizvodanj u tijeku od 37 milijuna kuna sugerira isto.
  Obično “zaboravljene” dioninice nude prilike za iznad prosječne prinose.
  Ostaje za viditi hoće li i RIZO ponuditi takvu.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.