VPIK

Rezultati: VUPIK

Ovdje trebam vašu malu pomoć.

Oni koji su možda pratili, doklepesao samo do 2. najvećeg dioničara VUPIK-a.

Zbilja mislim da je VUPIK krasna kompanija. Međutim, objavili su (opet) negativan kvartal. ALI EBITDA je pozitivnih oko 11 mil. kn, ako se ne varam.

Pri čemu je naročito zanimljivo sljedeće:

vupik zalihe 2

Pri čemu:

vupik zalihe gotovoih proizvoda

A da ovo nema veze samo s rastom aktive, pokazuje ovo:

vupik zalihe u aktivi 2

Tu trebam vašu pomoć. Malo sam zaboravio stvari i ne znam kako ovo točno ide kod VUPIK-a, ali čini mi se da kad ove zalihe iscure da se (ako u međuvremenu nije jako pala cijena na tržištu), mora biti realizirana i dobit na njima. Zadnji put kad su zalihe gotovih proizvoda pale (Q1 2014.) su “Promjene vrijednosti zaliha proizvodnje u tijeku i gotovih proizvoda” bile pozitivnih 20 mil. kn. Ali jednako tako, kao u zadnjem kvartalu, kad nisu pale, ali su bile velike, je također ta stavka bila prilično pozitivna.

Znači, ako je stanje visoko, pa je ‘protočni bojler’ velik, realizira se velika dobit po ‘istovaru’ zaliha, ali jednako tako ako se zalihe gotovih proizvoda smanje.

Ako je to točno, onda nije čudno da ovaj kvartal nije bio pozivitivan (uzevši u obzir i dalje visok dug, o čemu kasnije), ali ako se jednom istovare zalihe gotovih proizvoda na ovako velikoj razini, onda bi to moglo generirati jako veliku dobit?

Ono što je jako važan element je dokapitalizacija VUPIK od strane Agrokora po 90 kn, pretvaranjem duga u dionice. Po 90 kn. Nisam baš bio sretan s time, jer mi se 90 kuna činilo jako nisko, ali svakako nije bilo nepristojno — naime to je bio 3-mjesečni prosjek, mogli su i po nižoj cijeni dokapitalizirati i brutalno nas razrijediti. Ali činjenica je da je Agrokoru to vrijedilo barem 90 kuna po dionici. Zato mi to daje dodatno uvjerenje da se osjećam komotno u toj dionici i toj ‘priči’.

Ali dokapitalizacija ujedno znači i puno manje duga koji je (s obzirom na propise) morao biti obračunavat kao jako skup. Uočite da je kamata i u zadnjem kvartalu 2014. bila preko 9 mil. kn.

Ukupno, čini mi se da ovdje imamo dva važna elementa:
– stanje zaliha i njihovo računovodstvo
– stanje duga
koji bi oba mogli jako utjecati na rezultat u idućim kvartalima.

Kako vam se to čini?

Napomena: Imam dionice VPIK-R-A i ovo naravno nije nikakva preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:VPIK

101 replies »

 1. Iskreno dugo njušim ovu dionicu jer u načelu tvrtka je cijelo vrijeme Operativno poslovala pozitivno sa 36 mil.kn čiste EBIT dobiti u 2013 što je bilo oko 8% EBIT Marže, što je za naše poslovno okruženje prilično dobro. Ono što je falilo tvrtci je prezaduženost, gdje je većina dugovanja bila prema povezanim tvrtkama, odnosno prema Agrokoru i praktično im se zarada topila zbog zaduženja. E sad s obzirom da je Agrokor većinu duga pretvorio u vlasništvo, što se lijepo vidi na bilanci, za tvrtku se više ne može reći da je prezadužena, nego da je “u pravim rukama”. Stoga sam ja iskreno očekivao da će se, nakon pretvorbe dugova u vlasništvo i dokapitalizacije, tvrtka riješiti tereta dugova i početi napokon generirati dobit. Međutim u Q4/2014 kvartalu je EBIT dobit je bila 0,8 mil kn a prošle godine 16 mil. kn. a to se onda lijepo vidi u kumulativu EBIT Poslovne dobiti, odnosno u konačnom gubitku od -24 mil kn.
  E sad zašto tvrtka gomila zalihe iako je praktično izvršila financijsku rekonstrukciju mogu nagađati. Pa evo onako paušalno nagađam da bi Todorić morao napraviti neke reforme u upravi koja će onda znati rasprodati ono što su već proizveli. A tada bi i dionica krenula gore nudeći širim narodnim masama mogućnost investiranja skupa s Agrokorom. Nadam se da će to biti uskoro a tada ću vjerovatno i ja da je kupim 😉

 2. Znam da nisam neki stručnjak, al meni je ovo sa zalihama od Vupika skroz nejasno. Čini mi se da i u ovom prvom kvartalu 2014. stavka ““Promjene vrijednosti zaliha proizvodnje u tijeku i gotovih proizvoda” nije pozitivna nego negativna za 20 mil. kn? Istina je, da se stavka gotovih proizvoda smanjila za nekih 28 mil. kuna, al se biološka imovina povećala 48 mil. kn. I bez obzira na to, što se količina gotovih proizvoda smanjila taj kvartal, vupik je taj kvartal napravio gubitak od 8,7 mil. kuna.

  Gledam i 2011. i 2012. kada se ostvarivala dobit pa ne mogu naći neku poveznicu sa zalihama, nego mi se čini da to više ima veze sa “ostalim poslovnim prihodima” koji su tih godina bili vrlo visoki.

 3. Mene kod tih zaliha muči da li su one realno vrednovane u bilanci.
  U kakvom su stanju te zalihe? O čemu se tu točno radi? Što ako se ispostavi da to ne vrijedi pola iznosa trenutno prikazanog u bilanci, odnosno ako dođe do otpisa dijela zaliha zbog razno raznih razloga?

 4. 320 milijuna su zalihe od čega je 140 zalihe gotovih proizvoda, sa 31.12. To bi značilo da je nedovršena proizvodnja180 milijuna.

  porast zaliha ne mora biti zabrinjavajući jer su investirali i raste im proizvodnja.

  ne poznam ih dovoljno, ali ono što sa našao na webu, zaključujem o nedovršenoj
  – imaju 6500 hektara zemlje, nedovršena na 31.12 je u pravilu oko 3000 kuna po hektaru, dakle tu se mozda krije 20 milijuna zaliha – ovo nije sporno sigurno, teško se moze napumpati i braniti pred revizorima jer je egzaktno
  – ne piše koliko imaju vinograda, ali mislim par stotina hektara, nedovršena je u vinogradima krajem godine vrlo niska (proizvodnja počinje nakon berbe, dakle od 1.10-15.10), tu je mozda par milijuna
  – imaju 2400 mliječnih krava, tu nedovršene proizvodnje praktički nema mlijeko svaki dan ide van. ima sigurno nešto u junicama, teladi, pitanje je da li tove tu telad, onda bi moglo biti u rangu 10-20 milijuna max na ovoj stavci
  – e sad dodjemo do 120.000 tovljenika. ne piše imaju li reprocentar ili samo tove, ako samo tove u najgorem slučaju tu mogu imati 120.000 x 700 kuna (prosječna vrijednost svinje u tovu, mix svih kategorija ako je sve puno) =84 milijuna kuna)
  _______________________
  KAd se sve zbroji došlo bi se na nekih 120-130 milijuna u najbolje slučaju nedovršene

  oko zaliha:
  – silosi su im 62.000 tona, pretpostavljam da u u ovom trenu mozda pola i više puni godina je bila rodna što se tiče uroda, ali ne znam da li im silosi sluze kao protočni samo – recimo da tu moze biti u najbolje slučaju 40-60 milijuna kuna – ovo se u pravilu realno vrednuje jer je to burzovna roba
  – mlijeko, svinje i sve ostalo ne stoji na skladištu nego ide van čim je gotovo – tu su zalihe nula (mislim da nemaju svoju mesnu industriju nego voze u Vrbovec, te da nemaju mliječnu industriju nego mlijeko voze u Belje)
  – ostane vino, e tu bi moglo biti svega 😉

  ovako ugrubo u zalihama je skriveno 100 milja gubitka

  s obzirom da si drugi najveći dioničar, nagovori ih da me puste u knjige na 2 sata pa ću ti sve reći 😉

  • Puno hvala Krulc!
   Naravno da nemogu organizirati ulazak u knjige 🙂

   Što se tiče stoke mislim da je tu veliki proces s Beljem, naime da junice nekako zatvaraju krug … da krave imaju telad i onda to ide na uzgoj u Belje, pa se vraća dio njih opet u VUPIK ili tako nekako (obratno?). Znači biološka imovina može rasti i zbog krava koje koriste i zbog tih junica.

   Što se tiče zaliha, one se u bilnaci vode po cijeli troška, dakle kad se prodaju onda se realizira dobit i ta dobi je u stvari ta pozitivna stavka kad se smanjuju zalihe.

   Zašto mislite da je u njima 100 mil. kn gubitka?

   Inače što se tiče vina, tu imam (mislim) dobre vijesti. Naime, godina za grožđe je bila katastrofalna, jako puno kiše i uproptašteno grožbe po Hrvatskoj. Međutim, slučajno sam išao na Vučedol krajem ljeta i prolazio kraj onih ogromnih vinograda od VUPIK-a i grožđe je bilo u odličnom stanju, vjerujem da je industrijska briga, pravi pristup u pravom trenutku, otklonio mnoge štete koje su se dogodile drugima.

   • Nažalost,sutra ce biti potop pesimista nakon ovakvih fin.izvješća Agrokor članica,pa ne očekujem ni da vupik kojeg imam bude pošteđen negativnih rezultata.
    Ali to je draž burze da optimisti i dugoročni investitori mogu u dokup.

    • Koliko vidim, VPIk je samo malo korigiran u 2015., a rezultat u 2016. jest loš ali ne tragičan. S obziroma da je sada P/B oko 0,13 ako se ne varam, nakon toga ce biti oko 0,20. A Ramljak je rekao da će za poljoprivredne kompanije ovo biti odlična godina.

    • Potop pesimista? Moguće. Ali zašto je to nažalost? 🙂

     I kako misliš “ovakvih” izvješća? Kakvih? Zar smo u ovim izvješćima članica (osim onih maloprodaje) vidjeli bilo što novo? Ove glavne proizvodne firme prije jednokratnih stavki sasvim lijepo posluju i u skladu s prethodnim izvještajima (nema muljaža). I čuli smo u onim preliminarnim rezultatima iz 2017. kako se nastavlja povećavati operativne marže itd.

     Ništa novo u operativnom smislu a taj jednokratni otpis je naravno gadna stvar ali zar nas to danas može nešto čuditi? Pa kad sam ja još rekao da kad gledam bilance tih članica “otpisujem si tu kratkotrajnu imovinu koja je kredit Agrokoru” (možda ne cijelu, ali bar 40 do 60 posto, kasnije sam računao 80 %, a evo još nisu toliko, tko zna, možda još u 2017. naprave dodatne otpise). To znamo od proljeća ove godine, dok se još naveliko trgovalo dionicama članica.

     Jedino što nismo znali, i tu je stanje i dalje isto, još uvijek ne znamo, kako će završiti saga s jamstvima.

   • Vupik jedino od gotovih proizvoda ima vino i to po kvaliteti i po jaćini brenda dosta lošije od Iločkih i Beljskih vina. Nekad je Vupik manje više izvozio sve vino rinfuzno mislim da niti danas nije bolja situacija jer se baš niti u Vkovaru nemože naći Vupkova vina.
    Prasce mislim da dobijaju iz Belja jer oni imaju veliki reprocentar a mislim da Vupikov reporocentar na Ovčari da je ugašen. Isto tako pitanje koliko ostane od tova kad stoćna hrana dolazi iz Belja, a tovljenici idu Vrbovec.Sad po kojoj cijeni bog te pita. Beljski idu prema FI od 10-10,50 kn i težine između 120-125 kg. Isto tako junad po 24 kn.
    Istina je da dolaskom Todorića je sve dignuto na puno viši nivo u svakom segmentu proizvodnje.
    Navodno ima i angdota kad je u vrijeme sjetve a bio je kišni dan pa se čekalo i da se prosuši kako bi mehanizacija mogla ući u polja i u obilasku Vupika Todorić kad ih je vidio da ne rade ništa sem čekanja naredio da se oćiste svi kanali od šiblja i korova i da slijedeći put da nevidi makiju.
    Svakim danom Vupik napreduje a sad dali će od svega toga imat manjinski dionićari i dali će mo izdržat to doćekat. Neznam jer sam Todorić je više puta izjavio a svakim danom to i potvrđuje da je njemu zadovoljstvo u stvaranju i razvijanju firni a ne postotak vlasništva. Vjerovatno bih i ja tako razmišljao samo da mi se dohvatit većinskog vlasništva.

    • Danas se Ramljak dotakao lažnog prikazivanja vrijednosti zaliha s posebnim naglaskom na vino.

 5. Pa zato što je u knjigama 320, a zdravoseljački uspjevam nabrojati do 220.

  Zalihe se vode po cijeni troška ili po trzišnoj cijeni, što je manje (trebalo bi biti tako, ali…). npr ako su proizveli pšenicu po 1,40, a na trzištu je cijena 1,10, moraju prikazati 1,10 u zalihi. za vino je to malo kreativnije područje jer ima zaliha iz više godina, a teško je utvrditi realnu cijenu (fakturna, sa rabatima, bez rabata, odobrenja zadnji mjesec, cijelu godinu?).

  dam se kladiti u lijevo jaje da im je vrijednost zalihe vina duplo veća od trzišne vrijednosti (osim onog dijela uvezenog iz Makedonije). vino je ko biznis generalno u komi, mislim da nitko u hrvatskoj od većih vinara na vinu ne zarađuje, jednostavno nismo konkurentni cijenom.

  bilo bi zanimljivo vidjeti starosnu strukturu zaliha vina i ostalih zaliha, to bi reklo sve. općenito je kod poljoprivrednih firmi ovo ključni problem za investitore, kreativno područje je ekstremno široko, velika volatilnost cijena, politike, a transparentnost nikakva i bilance su uvijek upitne jer vlasnici imaju šire interese od te firme (imao sam belje jedno vrijeme al u to doba se još nisam bavio poljoprivredom 😉

 6. Nenade ili netko od dobrovoljaca,
  mozete li kratko komentirati buducnost Belja i njegove dionice s obzirom da je trenutno na vrlo niskoj cijeni, a povezan je s poslovanjem Vupika, a u sustavu Agrokora s vrlo jasnom vizijom prehrambene proizvodnje i osigurane maloprodajne mreze.
  Hvala

 7. Nadam se da će ovo čišćenje bilanci Vupika i Belja napokon početi rezultirati prikazvianjem nekakve dobiti. Za sada bi se zadovljio doslovnom sa bilo kakvom dobiti. Neznam koliko se dugo mogu prikazivati ovakvi gubitci, pogotovo dok tolliki poticaji odlaze u ove firme. Znam da je Todorić država u državi, ali državni poticaji bi trebali generirati dobit. NAdam se da je napokon dostigao razinu vlasništva koja ga zadovolja i da ćemo napokon krenuti pozitivno.

  • Meni je nerazumljivo ovo o čemu govorite … pa iako su zalihe gotovih proizvoda jako narasle, EBITDA je u Q4 bio već velikih 11 mil. kn, a sada neće biti tih ogromnih kamata?

  • Pa nije dobro samo po sebi, ali sam rekao da mislim da se tu kriju velike zalihe dobiti, a da oni to moraju kad-tad iskrcati i prikazati dobit.

   • Slazem se ovo za dobit, al ako poduzece konstantno povecava zalihe, znaci da ima problem s prodajom, sto je veci problem nego benefit kod zaliha.

    Tako da ovo sta se dogada sa vupikom i zalihama trenutno je samo problem.

    Jer ako i prodaju zalihe vjerovatno ce ih prodati po manjoj cijeni jer je ocito ne mogu prodati po trenutnoj, jer da mogu, nebi imali zalihe.

    A onda kod knjizenja idu troskovi i prihodi po tim prodanim zalihama, pa je pitanje koliko tu ima dobiti.

    A i sami znate da dio zaliha ce ici na umanjivanje vrijednosti, a tu opet nema dobiti, nego trosak…

    • Kako vi znate da će ‘vjerajatno prodati po manjoj cijeni’? Koliko vidim ovo što je ulazilo-izlazilo je genereriralo dobit?
     Zanima me imate li dionice VUPIK-a? Stil VAm je ‘malo’ forumaški, glavni argumenti su ‘a i sami znate’, ‘pitanje je’, decidirane tvrdnje bez argumenata …

 8. Ovo je za vas Nenade…

  Cast mi je promatrat vas lik i djelo i vasu manipulaciju i igru koju igrate.

  moj privatni mail je ivan.oreskovic0106@gmail.com

  ajde svi koji pratite situaciju sa blogerom i zse-om, pogledajte i recite da nisam u pravu….
  nade dionicu, ok, nista posebno(iznimka valmar-tu je gradio reputaciju) kupuje, kupuje, kupuje, sa malo kapitala dode u top 10 i onda krenu postovi, blogovi i hvalospjevi, kad ono i par clanaka, dionica naraste 2x,3x,4x puta i onda prvi iskipa u valu 40,50% pozicije, vrati svoj kapital i ostane mu samo profit s kojim ostaje u poziciji…
  Nakon toga krene prodaja, a on prvi brani cijenu da ne dode do 50% pada u tjedan dana, stabilizira sve, i on je zaradio ohoooo hoooo, a vecina vas tek na pocetku tog puta…
  Koliko puta videno, na RIZO ponovljeno, i tu skidam kapu, TEORIJA IGARA jako dobro ovdje funkcionira, a Nenad to zna i koristi

  • Vidite, potpuno pogrešno gledate, nažalsot koristeći Vašu špekulantsku perspektivu. Tko zna Vama se možda čini i da se auto miče ‘jer kotači okreću motor’.

   Istina je da sam mnoge dionice otkrio, a isto tako je istina da sam nakon radikalnog rasta u nekima skraćivao pozicije, što je apsolutno razumno i u skladu sa svom teorijom i praksom upravljanja portfeljima. Naravno da Vi to iz Vaše špekulantske perspektive ne razumijete.

   Najviše sam skratio poziciju KORF, primjerice. Ali sam isto tako mnogima omogućio da prepoznaju tu i slične dionice i zarade zaista puno. Koliko se sjećam, dionice ne padaju nakon mog skraćivanja pozicije ili izlaska, znači radi se o stvarnoj vrijednosti. Primjerice ATLN koju sam otkrio na 25 kn (sada na 100), SLRS (mislim da sam ju otkrio na oko 220, sada oko 720), JDGT, RIZO … ili čak dionice koje nisam imao ali sam ih ‘otkrio’, tipa BCIN. Istina je, ADPL je pala nakon mog izlaska, ali to je zbog naknadnih događaja u Rusiji. U biti, kako je ulaganje vjerojatnosni posao, zapravo je nevjerojatno da ih nije više palo (jer uvijek neke dionice idu gore, neke dolje).

   Ja sam izuzetno dugoročan ulagač, i vjerojatno ljudi koji imalo razumiju o investiranu pohvaljuju korake kao što otkrivanje KORF na 23 kune (sada je na ekvivaletnu oko 250), ARNT (na 55 … sada 330), LPLH, VPIK, RIZO… jesam li kriv što sam ga ‘otkrio’ na 17, tj. usudio se kupiti kad drugi nisu; VART – opet koji je problem u tome da sam najveću količinu kupio po 13,50, zašto vi niste?

   Vjerujem da takvo fundamentelno bazirano i vjerodostojno ulaganje zbunjuje ljude poput Vas, ali što ćemo. Iskreno, Vaše razmišljanje bih nazvao ‘trashy’, pa je takvo razmišljanje i moguće samo na ovako nerazvijenim tržištima i nerazvijenim zemljama … a to tržište čini neefikasnim i stoga omogućava nevjerojatne prilike racionalnim ulagačima, kao što sam pokazao u zadnjem postu. Praktički sam siguran da niste ovakvim razmišljanjem ostvarili nikakve prinose, vjerujem da ste u stvari izgubili novce, što pokazuje ton ovog i drugih Vaših unosa. Žao mi je zbog Vas. Prepoučujem Vam dugoročno, portfeljno ulaganje, bazirano na fundamentima, bez špekuliranja ….

   p.s. Inače pišete na blog s Vaše službene adrese u HT, zašto sada ovako napadno navodite ovu osobnu?

   • Ja ne bih komentirao Ivanov komentar iako smatram da svako ima pravo na svoje razmisljanje pa i takvo s kojim se ja ne slazem. Ali vratimo se fundamentima i zanimljivom clanku iz danasnjeg JL gdje se navodi da VPIK i BLjE su u 2014. dobili preko 100 mil kn poticaja sto smatram vrlo bitnom cinjenicom kada se promatraju te dvije dionice i njihov tzv “sustained growth” ali prvenstveno kroz prizmu kompanije i njenog razvoja, a ne danasnje cijene.

  • Joj hvala Ivane na prosvjetljenju! Čitam Nenadove tekstove i investiram vec jedno 5 godina sa ogromnim prinosima, al nisam uopce bio svjestan, sve do ovog trenutka, da je to sve zapravo manipulacija.
   Odmah ste ga skuzili, nema sta. Koliko vam je bilo potrebno 2 dana, tjedan?

  • Ivane, ne samo jako ružno od tebe, nego sve pogrešno i u najbanalnijim detaljima. Prvi iskipa?? Pa baš je Nenad dugoročni investitor. Poznato je da su čak i KORF a da ne govorimo druge stvari ljudi brzo prodavali. Neki su čak i ovdje slavodobitno pisali kako su prodali misleći da će se to uskoro strmoglaviti, a kad ono to naraste još 100 % 😀 Malima je lakše i kupiti i prodati. Pogotovo špekulanti, oni čim nešto naglo malo naraste odmah sve prodaju, ne shvaćaju dugroročni potencijal i smisao držanja godinama (gdje se ostvare stotine posto itd.). I ja sam KORF prodavao stalno kako je “nekontrolirano” rastao, jer nikada ne volim da mi se drastično poremeti diverzifikacija. Mnogi su prodali prerano i tu i druge dionice a uopće ne sa velikim portfeljima koje svi gledaju pa time teško prodavati pa gdje se možda mora to rano početi i postepeno raditi da se ne poremeti tržište i sentiment, jače na velike rastove (velike poremećaje diverzifikacije). Pa niti kupio nije uvijek baš skroz “prvi”. Tko gleda prave stvari vidi i sam. Mislim da sam neke stvari ja imao prije Nenada, i sigurno još neki racionalni mali dioničari, na KORF možda i neki veći. To što ti nisi uočio te dionice niti prije Nenada niti poslije, i čak i dalje ih “ne vidiš” i kada ti Nenad i ostali crno na bijelo objasne što tu vide puno govori o tvojem razumijevanju investiranja u dionice. Ako o nečemu ništa ne znaš nije pristojno niti “dobronamjerno” kritizirati a kamo li se postaviti ovako bezobrazno.

  • Ivane, ako se smijem ubaciti, preporučio bih Vam da se kanete investicijskih foruma i pročitate koju knjigu. Nadam se da zbog tog Vašeg razmišljanja niste još izgubili sve novce pa Vam preporučam da ako tako mislite nastaviti da onda i ne izlazite na burzu jer ćete ih sigurno izgubiti.

   Žalosno je to kada se ljudi priklanjaju nekim anonimcima sa kojekakvih online okolina. Ti ih anonimci krivo uče da netko drugi igra neke igre, dok u isto vrijeme ih uvlače u svoju igru.

   Naravno, tu u ubrzir dolazi i kivnost zbog tuđe uspješnosti, a vlastite nesposobnosti.

  • Čini mi se dobro da se vide povremeno i ovakva mišljenja. Kao činjenice mogu navesti nekoliko crtica koje oslikavaju potpuno drugačiju perspektivu od ovoga stava koji je iznio iore. Mudri kažu “onako je kako vidiš”.

   Možda meni najljepši primjer je LPLH gdje je g.Bakić doslovno u realnom vremenu (iz sata u sat, dopisujući nova saznanja) otkrivao vrijednost skrivenu u ovoj tvrtki i time dao priliku svima da u isto vrijeme (doslovno) dok je i sam kupovao kupe i drugi (sve je zabilježeno na ovom blogu pa time i lako provjerljivo). Ne znam baš puno ljudi koji bi to na taj način napravili.

   Za ADPL je također bio (a nije trebao!) jako transparentan i odmah objasnio zašto je izašao iz dionice. Cijena nije odmah pala već se mjesecima držala na istoj razini (u jednom intervalu od, čini mi se, tjedan dana je i porasla).. itd itd.

   Nama “izmanipuliranima” koji nemamo dovoljno znanja za iščitavanje prave vrijednosti neke tvrtke svaki savjet, mišljenje, komentar, stav, analiza g.Bakića zlata vrijedi. Naravno, ključ je u povjerenju ne samo u stručno znanje g.Bakića nego i njegove ljudske kvalitete (a time i motive koji su ključ). Edukacija koju “malima” pruža blog u cjelini (zajedno s komentatorima) je nemjerljiva i možda tek s odmakom će veličina tog utjecaja biti još vidljivija. Da nam je makar više takvih “manipulatora”!

   • Upravo tako, Uostalom zašto bi smo na takve gluposti trošili svoje vrijeme kad svako sam najbolje zna koliko mu je ovaj blog pomogao ili još važnije otvorio oči. Kamo sreće da sam ga otkrio još koju godini ranije.

 9. iore,nisi u pravu!imas iskrivljen pogled na svijet oko sebe cim si si dopustio iznijeti ovo svoje površno i nezrelo razmisljanje.prvi korak ka ispravljanju “krivog pogleda” na svijet oko sebe jest osvještavanje.dok to ne osvjestiš predlazem ti da budes zahvalan Nenadu na ovom blogu,na svakom novom postu i na svakoj sekundi vremena koju potrosi da bi odgovorio na pitanja.

 10. lik je inače poznati druker na forumima poslovnog. sjećam se kada je prije skoro dvije godine, kad je krenuo ATLN prema 45-50 kn, jedno mjesec dana konstantno drukao kako to vrijedi 60-70 kn, sad se prije par dana tom istom spikom prebacio na SUNH, u međuvremenu je ATLN prodao kako kaže sa skoro 100% zarade (Ivane, ja na ATLN imam oko 180% zarade i nisam još sve prodao), a vjerojanto ga ima još gdjegod ali ne pratim ono za šta nisam zainteresiran pa ne znam …. čisto da vidite koji je to lik, šta radi i onda on ima muda ovdje optuživati nekoga za drukanje i navlačenje, a on je prvi koji to radi …. to se da lako provjeriti, samo pogledajte postove na ATLN unatrag godinu-dvije (nema ih puno) ili unatrag mjesec dana na SUNH ….

 11. Postovanje vama prije svega.Ako vam nije mrsko da komentirate malo mogucu kupovinu Osjecke šećerane od strane Viro grupe. Pozdrav,

 12. Jnaf jako dobro izvješće. Pretvara se u tvornicu para. Jmnc fantastično, prestigla ledo i postala 2. Agrokorova tvrtka po snazi ( iza knzm). Koei takoder odlično, adpl odlično, podr odlično. Izgleda da ključne energetske i prehrambene tvrtke snažno grabe naprijed!

 13. Nestvarno mi djeluje totalna rasprodaja i krajnja nezainteresiranost tržišta za VPIK-R-A. Razumijem trenutnu neefikasnost i plitkost tržišta, međutim, ovo je stvarno previše. Prijeti li Vupiku stečaj a da mi to ne znamo?

  • Za vikend sam bio u Vukovaru i okolici. Iz autu sam vidio kako jedna dizalica u luci na Dunavu nešto pretovaruje, na poljima oko Vukovara se žitarice žute, kukuruz izgleda vrlo solidno, stočna farma (na putu prema Ovčari) je puna stoke… Čisto “vizualno” (i po priči s ljudima tamo – kažu kako nije bilo nekih fatalnih događanja vezano uz prirodu) – doista nije jasan razlog pada cijene za cca. 30% od početka godine. Nadam se da će nam barem izvještaj za Q2 osvijetliti situaciju.

   • Cijena koje je trenutno pokazuje da tko ima viska sredstava ce vjerojatno kupiti, ja da imam zasigurno bi jer cijena od 60 kn je super. Trenutna cijena nije pokazatelj vrijednosti kompanije i ne treba zabrinjavati…

    • Logičan razlog bi bio zato što ima fundamentalno (podcjenjenijih) jeftinijih dionica.
     Dakle, možemo mi pričati što hoćemo o VPIK, vjerojatno i vrijedi više, bez obzira na ogroman dug, ali isto tako postoje dionice koje izgledaju isplativije i fundamentalno bolje.

    • Ja bih rekao da je problem i to što neki gledaju kako druge dionice rastu, pa se valjda vide tamo. A drugi je da ljudi nemaju novaca kupiti sve što na burzi ima nekakvu perspektivu. Rijetki mogu uložiti 20, 30 tisuća eura (premda ni to nije neka lova osim ako sve to spakiraš u jednu dionicu, pa ti naraste x10) ili više…

    • Slažem se, glavni razlog je sigurno što većina koja trguje ne može kupiti sve što djeluje podcjenjeno (vidi se po prometu da nema velikih igrača) pa biraju ono što smatraju da je više.

 14. Kad su dnevni prometi na dionici max 20 000kn netreba čuditi pad. UVijek će se naći netko ko misli da svojih 2 000 kn može pametnije uložiti…..

 15. znači vpik ostvari u IIQ rast od 16 % u odnosu na prethodno razdoblje, prvi put iskazuje dobit 7,3 mln kn, zaduženost svega 46 % s time da su obveze prema poveaznim poduzetncima 518 mln kn, što je 38 % aktive…i sa svim ovim pokazateljima dionicom se uopće ne trguje niti ima ikakva značajne reakcije na ovaj izvještaj…ovo je jedna od glupljih burza u svijetu ako ne i najgluplja.

  • Zar nisu obveze prema povezanim poduzetnicima već omogućile većinskom da zamjeni dug za kapital? Je li to bilo provedeno po ok cijeni za ostale dioničare?

   A burza je definitivno glupa, ali baš zato ne bih s većim dijelom ulazio (iako greškama jesam) u nešto kratkoročno jer ako ima takvih lijepih prilika, postoji velika vjerojatnost da će one biti i za godinu, dvije ili više još uvijek dobre (potcijenjene).

 16. Zanima me VPIK a i mišljenje od nekog o ovoj dionici.Može li se nastaviti dugoročan pozitivan trend kao i u zadnjem kvartalu pogotovo nakon smanjenje duga ?

 17. možda da – možda ne!
  imali ste i na BLJE-u pozitivan 1Q/15 pa su se poslije pojavljivali neki troškovi, koje je teško identificirati u tim pozicijama RDiG, pod ostali troškovi poslovanja, a radilo se o milijunskim iznosima; rekao bih kreativno knjigovodstvo na djelu odn. pretakanje iz jedne firme iz grupacije u drugu, ovisno već kako im je pasalo (trebalo)
  naravno, svi koji su kupovali dionice su igrali na ‘kartu’ koja je i vaša – manji dug: manji financ. rashodi (za kamate) ali opet… no ono što je vidljivo da ekonomska aktivnost raste, rastu prihodi ali i dug (rashodi za kamate)
  mislim da je BLJE čak i podbacilo u prihodima u zadnjem kvartalu (ne i u realiz. količini, dakle pad cijene), a VPIK je slična situacija
  e sad da nam je kugla za gledanje i da znamo kad će se trend preokrenuti bili bi ubrzo milijunaši!

 18. Trenutna cijena zasigurno nije odraz vrijednosti dionice a niti kako će se dalje kretati cijena u budućnosti. Međutim neobična mi je trenutna cijena VPIK-a na 50 kn iako se radi o vrlo maloj trgovini tom dionicom. Ima li netko kakav komentar bez obzira na Nenadov izlazak iz te dionice iako je bio najveći privatni ulagač

 19. Pa koliko znam i Nenad kojeg izuzetno cijenim je u vise navrata pisao da je pametno ulagati u Agrokor i Todoriceve kompanije pa mislim da vas odgovor nije na mjestu

  • Trazili ste bilo kakav komentar i sad on nije na mjestu zato jer vi jako cijenite Nenada. Ako ste primjetili, Nenad ne dijeli nikakve preporuke za kupnju ili prodaju, uvijek se jasno ogradjuje i napominje da njegovi motivi za transakciju niposto ne moraju biti univerzalno primjenjivi. Osim toga, zar ne moze i Nenad promjeniti misljenje? Meni je jasno da ljudi pitaju Nenada i forum jesu li se pojavili neki novi momenti koji utjecu na kompaniju, u slucaju da su im te informacije mozda promakle, ali zahtjevati objasnjenja o tome zasto je cijena ovakva, ili zasto se krece u nekom rasponu, je bezveze. A posebno mi je bezveze zahtjevati od Nenada da objasni kome je sto prodao i zasto.

    • Ma ni ja uopce ne sumnjam da je Vupik odlicna investicija, a posebno za Agrokor. Ono u sto sumnjam je odnos vecinskog vlasnika prema malim dionicarima i njegov utjecaj s obzirom na koncentraciju. Njemu je sigurno u interesu da Vupik zaradjuje sto vise i prosperira sto vise, ali je isto tako sigurno da ce u nekoj svojoj siroj cost-benefit kalkulaciji na razini Agrokora, zrtvovati taj isti Vupik bez da trepne ako to ocijeni lukrativnim ili nuznim.

   • Postujem svacije misljenje pa tako i Vase. Konstatacija da Nenad pozitivno pise o kompanijama Agrokora za mene ima tezinu jer je to argumentima objasnjavao, a iako ponekad ne dijelim neka njegova promisljanja. Razlozi njegova izlazenja iz VPIK-a vecim dijelom ne bi komentirao jer covjek mozda odlucio kupiti penthouse stan na Cvjetnom trgu po 1.000 € / m2 ili neki drugi razlog i to nema veze s vrijednosti kompanije a odgovor Agrokor zaista nema smisla… svidja mi se da Nenad ne komentira dalje VPIK jer ce se mnogi iznenaditi daljnjim kretanjima VPiK-a i njegove cijene

 20. Todoriceve firme su dionicka drustva silom prilika. On bi to najradije 1/1. Vjerovatno nije zelio imati jednog veceg “malog” dionicara, koji ce ceprkati po izvjestajima i postavljati pitanja pa je ponudio nekakvu premiju za njegov dio. Ili je samo iznjeo svoj master plan pa je g. Bakic odustao kad je vidio sa kim ” tikve sadi”. Nastavljamo po principu ” nadamo se najboljem, ocekujemo najgore”

  • Da se radi o dionici holdinga, stvar bi možda držala vodu (iako s obzirom na trendove poslovanja i zaduženost, osobno sumnjam u to). Ovako imate više dioničkih društava od kojih su neka vrlo perspektivna, ali su zbog koncentracije toliko potčinjena interesima Agrokora kao cjeline da je rizik za bilo kojeg malog dioničara izrazito velik. Pogledajte samo međusobna jamstva…
   Tako da što se tiče moje osobne preferencije rizika, Agrokorovi d.d.-i su odmah tu negdje iza d.d.-a u kojima žari i pali RH.

   • Svašta, radi se jednostavno o tome da su različite kompanije unutar holdinga na različitom stupnju razvoja (npr. LEDO ili Jamnica su sada jako profitabilni ali to nije bio uvijek slučaj). Zajedničko svim Agrokorovim firmama je da teže što većoj profitabilnosti ali to ne ide preko noći. Zvijezda je, prema mojem mišljenju, isto sjajno ulaganje a cijena dionice je apsurdna ali ne brine me to.

    • Ja sam uvjeren da Todorić ne radi protiv malih dioničara. Oni mu nisu važni, ali ne radi protiv njih. S VUPIK-om je vrlo korketno bio dokapitalizirao po 90 kn, a naš je problem što tržite nie bilo življe, pa 3-mj. prosjek bio bolji. Tu je ta kastrofalan uloga fondića koje vode nekompetentni špekulatni (da ne kažem neke druge stvari), pa cijene dionica krenu putem kojim idu. Što bi recimo bilo s KORF/RIVP, ARNT ili RIZO npr. da nije bilo mene? RIZO bi vjeorjatno bio jeftino preuzet u ‘radničkom dionučarstvu’ od radnika koji su već jednom privatizirali pa dionice prodali, KORF/RIVP možete zamisliti, a ARNT bi sigurno bila pala neka javna ponuda na 90-100 kn, a onda gdje bi kasnije bila dionica?

    • Za one koji se jako brinu jer sam prodao veći dio svoje pozicije. Poglejdate što je bilo sa SAPN, ATLN, SLRS nakon što sam prodao svoje pozicije. Također sam i RIZO ‘skraćivao’ stlano ako se ne varam još od 60 kn, a pogledajte ga sad.

    • Problem je sto vecina misli da vi uvijek kupite na dnu a prodate po ATH. Da znate, kada ce tocno pasti, a kada rasti i to u dan i sat…a nama necete rec 🙂
     Ali ne mozemo reci da nismo napredovali, jer ipak nema vise upita oko dnevnih promjena cijena 🙂

 21. Vidljivo je da gosp. Bakić nije skroz izašao iz dionice. Vjerojatno ima i nekoliko skrbničkih računa. Ja čekam konačni rasplet. A Vupik će morati prikazati dobit prije ili kasnije. Ne znam zbog čega gosp. Bakić šuti i ne piše više na ovoj temi.

  • A sto bi trebao pisati? Nije da ima nekih velikih novosti o ovoj kompaniji, stanje se uglavnom zna.
   A i stvarno nema smisla nagadjati koja je pozicija g.Bakica u ovoj dionici. Niti se zna koliko uopce ima dionica, niti koliko je prodao, niti po kojoj cijeni. I sto je najvaznije – nista od navedenog nebi trebalo biti osnovni razlog vase kupnje ili prodaje.

 22. Hvala Vam Nenade što ste jasno izrazlili mišljenje, jer znate, dulja šutnja kad nas više postavlja isto pitanje, budi nedoumice i sumnje, iako ja osobno nisam dvojio oko toga da i dalje VPIK je odlična investicija, no treba vremena da se i ovdje stvari počnu ‘događati’… broj radnika, CAPEX, pokazatelji (tipa EV/EBITDA, P/EBITDA…) – sve ukazijue da je ovo odlična firma ALI i dionica!

 23. Ovdje je nastao totalni muk, a tržišna cijena pada u bescjenje. Ima li tko kakav info osim rasprodaje Hrvatskog branitelja d.o.o.?

 24. I dalje nezainteresiranost. Predlažem i da se ova tema obriše…Koliko vrijedi 6700 ha obradive zemlje? Možemo staviti cijenu npr. 7,00 Kn/m2. Digitron tvrdi cca 470 mil. Kn. Trenutna tržišna kapitalizacija Vupika je 4.836.587 dionica x 39,00 Kn/dionica iznosi smiješnih cca 189 mil. Kn. Nije niti čudno što Agrokoru ovo vrijedi 90 Kn/dionici po kojoj je dokapitalizirao Vupik. Dug smanjen, bilanca čista, cijena u ponoru…Tko ima suvisli odgovor?

  • Možda su i ušle ali su naknadno oduzeta, ne znam situaciju ali je očito da nije “čista” u smislu nedvojbenosti vlasništva. Druga je stvar što nema dobiti, odnosno gomilaju se zalihe. Zašto? Čega? Koliko dugo to može stajati? Kako će (i pošto) to unovčiti? U drugom i trećem kvartalu neto smanjenje vrijednosti zaliha preko 30 milijuna kuna…

 25. Ovdje prodaje jedan dioničar, uglavnom
  A to vam onda s rezultatima i posl. logikom veze nema, a nema ni likvidnosti da pokupi i taj minimum prodaje
  I onda cijena klizi.. Strpite se još malo 😉

 26. Nemam ovu dionicu, ali mislim da je za nju i druge iz koncerna bliska budućnost puno važnija od trenutnog stanja i FI-a. Prvenstveno mislim na potencijalnu, pa ajmo reći i sigurnu, skoru prodaju Konzuma. Ponašanje budućeg vlasnika valjda 30% maloprodaje u ex-yu uvelike će odrediti budućnost vupika, belja, zvijezde, leda i drugih. Ako novi vlasnik plasira te proizvode na druga tržišta na kojima posluje, kao što je LIDL radio s nekim našim proizvodima, to bi moglo biti jako, jako dobro

 27. Mislim da ovdje logika strpljen-.spašen više neće imati ulogu. Nema više nikoga tko bi održavao cijenu svojom kupnjom poput gosp. Bakića i to je to. Zašto nitko ne oplete po asku ako je tako jeftino pa da se malo i cijena digne? Molim Vas, tješimo jedni druge bezveze.

 28. @Krezumica a zašto to mislite? meni, u ovom slučaju, razlog klizanja cijene izgleda kao jedan klasičan primjer slabe likvidnosti na našem tržištu. Tako se u ovom primjeru ističe jedan veći dioničar koji iz nekih svojih razloga izlazi iz dionice i po ovim cijenama. Kako je u trgovini bilo koje vrste uvijek pametnije kupiti po nižoj cijeni onda stvarno ne vidim razlog da informirani investitor oplete po asku ovu ili bilo koju drugu dionicu ako smatra da može i ovako skupljati “pomalo”

 29. Kolega, malo zbrojite količine – nije samo u pitanju Hrvatski branitelj d.o.o., mislim da i drugi “mali” prodaju u bescjenje. A ne kupuje nitko bitan poput Pivca ili Agro-Tovarnika. Vjerojatnije mi je da Agrokor pomalo skuplja pod skrbničkim i ruši prosjek. Pa onda skvizanje. I onda može prodati cijelu firmu po 100+ kn/dionica. Najvećeg problema se već riješio, a to je gosp. Bakić.

 30. “Predsjednik Vlade Tihomir Orešković najavio je posjet Vukovaru i naglasio da će tema razgovora biti investicije. Naveo je primjer investitora koji treba 10.000 hektara kako bi investirao te zaključio da je potrebno istražiti sve opcije i načine pokretanja investicija u Slavoniji. S tim u vezi, napomenuo je kako se sastao s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom te su također otvorili dijalog o načinima kako ubrzati procese vezane uz investicije.”
  Baš me zanima gdje će nabavit 10×10 km parcelu. (ako sam dobro izračunao).

 31. @Krezumica, pa ja sam svoj komentar i napisao nakon što sam pogledao količine. Na osnovi čega ste vi napisali svoj komentar jer mi se čini da nabrajate bez osnova? bdw. za početak, radi se o firmi Vukovarski branitelj d.o.o.

 32. “”Riječ je o investitoru s Bliskog istoka. Danas sam iskoristio priliku da taj prijedlog stavim na stol i da vidimo možemo li posložiti model kojim bismo mogli ujediniti poljoprivredno zemljište. Može to biti i 5.000, a ne 10.000 hektara. Možda bi nam kroz klastere tu mogla pomoći EU, a i Vlada subvencijama da, kada nam dođe investitor, možemo reći – evo spremni smo“, izjavio je Orešković nakon sastanka s poduzetnicima i predstavnicima lokalne samouprave i uprave s područja Vukovarsko-srijemske županije.”
  Evo nakon Srbije i Bosne došli su i kod nas iako je naše zemljište skuplje kao i radna snaga. No to njima nije važno kad imaju nafte i pljeska.
  Ja im onda lijepo predlažem da kupe polovicu recimo Belja ili Vupika.
  Svi sretni.

 33. Naravno, Vukovarski branitelj d.o.o., lapsus. Ja sam samo konstatirao da nisu oni jedini koji rasprodaju po ovoj bagatelnoj cijeni. Količine to tvrde, malo zbrojite. Što je tu netočno?

 34. @Krezumica, molim vas recite mi što vi ste vi to zbrajali i odakle ste vukli podatke. Ja sam amaterski škicnuo ZSE i SKDD povijesne podatke. *bez provokacije, stvarno me zanima 🙂

 35. @Krezumica, kužim, ovako, prije svega samo da naglasim da odluka o ulaganju/prodaji dionice na bazi “da vidim tko kupuje/prodaje pa ću i ja” je s velikom vjerojatnosti vrlo pogrešna iz osnovnog razloga jer su vam nepoznati mnogi parametri kao što su horizont ulaganja, trenutne financijske potrebe/problemi subjekta koji kupuje/prodaje i sl. (ok je ako vam posluži kao ideja za vlastitu fundamentalnu ili špekulativnu ili kakvu god analizu:). Sad da se vratim na “analizu” o kojoj pričamo. Ja sam svoje prvi komentar napisao nakon što sam pogledao malo duži period na SKDD (od 1.9.2015.) i tu je vidljivo da V.B. d.o.o. imala malo više od 85tis dionica i do danas je prodala oko 65tis komada i to znamo da se dešavalo postepeno, dalje, prema ZSE se u istom razdoblju protrgovalo tek oko 38tis dionica dakle, što sad pametno o poslovanju konkretne firme možemo zaključiti, praktički ništa, ali možemo zaključiti da se jedan vlasnik preko ZSE ali i van ZSE sustavno rješava svojih dionica i to je u uvjetima kronične nelikvidnosti logičan pritisak na cijenu dionice prema dolje. Ovi drugi što prodaju, a što vas brine imaju isto neke svoje razloge o kojima je besmisleno raspravljat (neki možda nisu imali trošak nabave dionca pa im je svaka cijena višestruka “zarada”). Ono što svi sudionici našeg tržišta moraju biti svjesni je da mi spadamo u tzv. Frontier markets sa svim njegovim značajkama. Recimo u tom kontekstu je vrlo pohvalan projekt SEE link koji je krenuo sad krajem Ožujka i posljedični blue chip indeks SEE LinX gdje je od 10 dionica Hrvatska zastupljena s 5 dionica. Ovim putem sve pohvale upravi ZSE na trudu da omogući što lakše ulaganje na naše tržište što širem krugu malih investitora iz regije i EU.

 36. Ova dionica se napokon pomaknula iz bezdana. Neki će reći – bilo je i vrijeme. Tješi me da je i gosp. Bakić ponovno počeo investirati u Vupik.

 37. Zanima me da li je udruga Vukovarski branitelj (ili tako nešto) još uvijek značajni dioničar tj. da li su oni iza nekog od ovih skrbničkih računa? U jednom tenutku su imali značajan udio a od kad se zakuhalo sa Agrokorom nije ih bilo za čuti. Lako ako se nas “špekulante i izrabljivače radnika” izvlašćuje, ali branitelje kojima je sama država dala te dionice, e to je već negatova reklama za Plenkija i ostatak ekipe.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.