Uncategorized

Kako ostvariti prinos od 150% u pet godina? (2)

Fascinantan uspjeh racionalnog, dugoročnog, portfeljnog investiranja

0. Jučer ujutro je ‘maki’ objavio ovaj komentar (‘maki’ je stalni komentator ovdje):

Nevjerojatno..Jučer sam pokušao otvoriti članak iz ulagačkih osnova “Rizik i prinos” ( niti ga mogu otvoriti niti ga ima u tražilici ) no kako nisam uspio pročitao sam ovaj Vaš članak…Objavite ga ponovno neka svi vide što ste pisali prije 5 godina.

Radi se o ovom članku Kako ostvariti prinos od 150% u pet godina? objavljenom prije malo više od 4 godine u kojem odgovaram na Sokolićevo pitanje:

Čitalac Sokolić u komentaru na prethodni članak pita naizgled ekstravagantno pitanje: “Poštovani gosp. Bakić evo jedno hipotetično pitanje, bio bih Vam zahvalan na odgovoru. Da morate odabrati 5 dionica u koje bi ulagali, a da vam je cilj ostvariti 150% prinosa u slijedećih par godina, u koje bi bionice uložili?”

2. Vrlo zanimljivo, 5 dionica koje sam u Hrvatskoj rekao da bi možda mogle ostvariti taj cilj su u 4,2 godine ostvarile 142% prinosa u portfelju! (v. napomena na kraju). U ovakvom makro okruženju!

Vidjet ćete da do kraja da je ovo nevjerojatan trijumf dugoročnog, portfeljnog, racionalnog ulaganja, a, iskreno, kad me čovjek jučer na to podsjetio mislio sam da me zeza, da je našao neke rupe pa me provocira jer razni ‘forumaši’, špekulantni, socijalisti i trash-marksisti koji ne razumiju što su ulaganja, vjerojatnosnu narav ulaganja, misle da su nešto jako pametni kad nađu neki pojedinačni neuspjeh..

3. Neki koji ne razumiju (elementarne stvari oko) ulaganja će argumentirati na razini pojedinih dionica, pa npr. reći ‘e što bi bilo da nije bio KORF, a vidi kako je PTKM pala itd.).

4. Međutim, ono što je jako zanimljivo, to se dogodilo usred ovog katatrofalnog razvoja u hrvatskom gospodarstvu. Iskreno, nama je svima sad ta ‘kriza’ postala new normal, ali tko je prije 5 godina mogao i pomisliti da ćemo biti baš ovako jako i dugoročno loši. Iskreno, da sam i slutio da možemo proći ovako loše, ne bih ni taknuo hrvatske dionice. A vidi ovo?! Nevjerajatna robusnost!

5. Oni koji možda prate, znaju moju investicijsku filozofiju, a to je deep-value i (kad treba) aktivističko investiranje. Pri čemu je ovdje velika razlika spram onoga što se u svijetu smatra aktivističkim. Nikad ne kupujem dionicu jer u njoj vidim problem, pa priliku za aktivizam (npr. greenmailing) kao Icahn ili Ackman i nisam kratkoročan ulagač kao većina aktivista nego izrazito dugoročan.

No, kod deep value investiranja je sljedeći problem. Kvarenje gospodarstva ne utječe na sve tvrtke pomalo, nego se značajno povećava incidencija jako negativnih ishoda. Tako da na neefikasnom tržištu kao što je naše deep value može donijeti nevjerojatno pozitivne ishode, jako mu odgovara pozitivan makro, ali mu jako ne odgovara negativan.

6. Donekle to možete vidjeti i u maloj grupici (3) dionice koje sam nazvao ‘jokeri’, koje su dakle tipična žrtva tog lošeg makro (npr. čiste FMPS nekretnine?!). Ipak, čak i one su ostvarile 8% prosjeka u ovih 4,2 godine.

7. Kao dodatnu vježbu sam naveo i ‘solidne, manje rizične’ dionice, njih 5 su ostvarile 64% prinosa u prosjeku (v. napomenu također).

8. Jako, jako zanimljivo. Sam CROBEX, uzimajući u obzir i dividendni prinos od oko 2% godišnje, je u međuvremenu na oko 0%. ALI, uzmite u obzir da su i ove ‘moje’ sudjelovale u Crobexu i doprinijele mu pozitivno, tako da je ‘rest of Crobex’ (=tipično fondovsko) negativno!

9. Sad gledajte sljedeće. Poznata je dosta velika energija kojom me ‘razmatraju’ mirovinci, jako sam im važan iako sam ja mali, a oni kolosi. Povijest toga seže u 2009. i načina na koji je spašena mirovinska reforma (masivna uplata mirovinaca u OTP indeksni itd.) i recimo neka moja uloga i stoga uvjerenje da mogu jako i slobodno kritizirati što rade, i to im se nije svidjelo … itd.

E sad imalo ili ne imalo to veze s time, ali oni, uvjerljivo najvažniji ulagači na tržištu, su se ponašali kao da grupno ignoriraju ‘moje’ dionice (Pazite, ne kažem da su se ponašali kartelno, nego da ‘kao’, a možda su imali baš skroz legitimne razloge, tko zna). Ipak, poglejdate samo neke slučajeve:

– Uvjerljivo najveća rupa u gornjim listama (i mom osobnom portfelju 🙂 ) je PTKM. Svi znaju koliko sam se borio da se ne dogodi ovaj mračni scenarij na kojem je država izgubila stotine milijuna eura, svi mi. Sjetite se da ta borba nije bila bez osnova, (prvi) Potpredsjenik Vlade je najavljivao da ima privatizacijsku priču teško stotine milijuna eura, itd. Oni su imali veće udjele od mene u njoj, ali nisu u toj ključnoj fazi praktički ni mrdnuli prstom, suprotno načelu dobrog gospodara.
– KORF neki znaju koliko sam bitku izborio, a kako bi tek bilo da nisam bio sam … zanimljivo, oni uopće nisu ulagali u njega (a državni Kapitalni fond ga je propoznao i zaradio jako puno na njemu)
– ADPL koliko im je trebalo da ga prepoznaju?
– DDJH zadnja dokapitalizacija, samo je jedan sudjelovao u patetičnom iznosu, iako su ogromne svote ulupavali u razne Ingre, Dalekovode, Nexeje, IGH-ove ….a gledajte, priču o ĐĐ znate, velike poslove na koje legitimno cilja, a s druge strane praktički saniran (po mom sudu mali downside). Ako se ponašaju real-politički u svojim ulaganjima (sjetimo se kupnje INE po istim cijenama u istom trenutku …), kako to da nisu prepoznali tvrtku koja je mogući najveći industrijski izvoznik u RH
– ARNT, još jedno moje flagship ulaganje u turizmu, koji je zaista ono što imamo jako vrijedno, gdje su vodeći ulagači fondovi Goldman Sachsa i pphe (ex Park Plaza), koja im nije bila dobra ni po 55, ni po 100, ni po 150, ni po 250, ni 300, a ni sada po 340 (iako ima odličan razvoj?)

Ne govorim ovo da bih se žalio, dapače. Nego pokazujem kako je tek MOGLO biti da je bilo malo više racionalnosti od onih kojima ste i vi povjerili svoju najvažniju komponentu štednje.

A zamislite da smo imali ako ne pozitivan, a ono bar neutralan makro… (tada moj aktivistički trud ne bi ni bio potreban)

10. Jasno, rasap je velik, radi se o deep value u ovakvoj Hrvatskoj i to u više od 4 godine; međutim samo 3 od 13 spomenutih dionica su imale negativan prinos!

11. Uočite da se ovo čini ‘lako’ iz ove perspektive, ali da su to bile mračne godine tržišta kapitala, te se ‘općepoznato’ smatralo da valja ulagati jedino u HT, ERNT i slične fondovske uzdanice, ‘koje ne samo da su dobre, nego treba samo uz fondove, oni će to ‘pogurati’ ..)

12. Neke tehničke napomene.
– KORF je konvertiran u RIVP po omjeru 1:12,08; KODT je imao stock-split 1:2
– prinosi su s dividendama kao da NISU reinvestirane, stručno bi trebalo napraviti reinvstiranje ali nemam vremena ni potrebe, stvar je jasna
– dividende su računate bez poreza … većina ih je tako i bila isplaćena, ali to također nije materijalno
– kod pete grupe sam naveo dvije dionice iste tvrtke KODT-P, R, uzeo sam u izuračun samo jednu (P), koja je imala manji prinos; za ADRS nisam specificirao koju, pa sam uzeo ‘P’, ona je bila puno značajnija, u indeksu, a mislim i da je imala manji prinos

Napomena: Od spomenutih dionica imam DDJH, RIVP, ARNT, VPIK i nešto malo PTKM i ovo nije naravno preporuka za njihovu kupnju ili prodaju, za savjete se obratite svom omiljenom profesionalcu.

Kategorije:Uncategorized

65 replies »

 1. Osim turista smatram da Ddjh, Vpik, Kodt i Bcin imaju potencija za takve prinose. Od navedenih nemam samo Kodt, no idući mi je target. Bilo bi lijepo da za 4 godine pišemo kako je opet Nenad bio u pravu 🙂
  Zanima me Nenade mišljenje na Bcin ako Vam se da komentirati. EV/EBITDA 2, P/B 0,5 uz malu likvidnost..

  • Očekujem da će objavom gfi za 2014. cijena dionice bcin odskočiti od ove brutalne fundamentalne podcjenjenosti. Posebna očekivanja imam od pojačanog izvoza i sve uspješnijeg poslovanja tvrtki kćeri u Turskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ulaskom u EU svi hibridi bcina automatski imaju sve potrebne certifikate za registraciju na tržištu EU tako da me ne bi iznenadio poslovni napredak i u Mađarskoj i Rumunjskoj.

   • Postoje li negdje podaci o omjeru prodaje na domaćem i ino. tržištu za recimo 2013. godinu?
    Zbog krize kod nas a posebno zbog stanja u hrvatskoj poljoprivredi eveidentno je da će taj omjer u budućnosti ići u korist izvoza što bi bilo jako dobro ali zbog trenutnih uticaja porasta izvozne prodaje na ukupne rezultate htio bih imati odgovor na postavljeno pitanje.
    Unatoč očiglednom propadanju hrvatske poljoprivrede zadnjih 15 godina kako u mljekarstvu, govedarstvu, svinjogojstvu itd. vrlo je pohvalno i poticajno da BcInstitut raste i iskazuje sve bolje rezultate.
    Ako tome dodamo i sve prisutniju i jaču konkurenciju na domaćem tlu očito je da izvoz nosi sve više i više koristi.

    • Po meni dostupnim podacima omjer prodaje u zemlji i prodaje u inozemstvu u 2013. bio je otprilike 80:20. Tu treba napomenuti da je u navedenoj godini zbog nedostatka sjemenske robe izvoz bio smanjen za 20% u odnosu na 2012. jer je raspoloživa sjemenska roba usmjeravana na domaće tržište. Ovi podaci trebali bi se odnositi samo na maticu tj. bez tvrtki konsolidacije.
     Moja laička razmišljanja idu k tome da ovim brojkama treba dodati prodaju robe tvrtki konsolidacija koju su same proizvele u zemljama u kojima su registrirane. Obzirom da je u 2013. značajno povećana proizvodnja sjemenske robe u Srbiji, Turskoj i BiH koja će vjerojatno biti prodana na tim i drugim inozemnim tržištima i najavama porasta izvozne prodaje matice očekujem da bi konačan omjer za 2014. hrv-inz. mogao biti 70:30

 2. Ne govorim ovo da bih se žalio, dapače. Nego pokazujem kako je tek MOGLO biti da je bilo malo više racionalnosti od onih kojima ste i vi povjerili svoju najvažniju komponentu štednje.

  Nažalost nismo, nego je povjerena po sili pravednog zakona Socijalističke Republike Hrvatske. I jadni oni kojima je najvažnija…
  Da jesmo, i da oni imaju bilo kakvu odgovornost, mislim da bi stanje bilo puno dručkije. Ovako su oni lijepo obavezni, stanje je “loše”, oni daju sve od sebe, 70% imovine u državnim obveznicama, naknada ide, a mi koji uplaćujemo, tko nas pita. Ima tko zna.
  Ali zato imamo lijepe fontane, razne besplatne koncerte, besplatne vrtiće, lijepe aute i zgrade za političare i sindikate, razne udruge pozitivnih i pravednih ciljeva, itd.
  Riječ “obavezno” u svom punom sjaju.

 3. gos Bakiću zar je moguće da hmst ne vrijedi više od sadašnje cijene?Imate li ga,jeli moguće da i treći natječaj neće proći ako se cijena ne spusti?Pa ipak je to djelatnost koja je in,a i firma radi sa plusom itd.Malo prokomentirajte aako imate vremena!hvala!

 4. Gospon Bakić ovo me uvijek zanimalo pa evo pucam. Da imate vrijednost u parama biste li rasporedili kao do sad ili bi ste se postavili drugačije i kako biste se postavili da imate znatno manju imovinu? Koliko često alocirate(npr. pronađete nešto novo što vam se sviđa ili se promjene uvjeti), i što radite sa imovinom kada se macro uvjeti pogoršaju(naglo)? Zašto ne ulažete u strane dionice?

 5. “Povijest toga seže u 2009. i načina na koji je spašena mirovinska reforma (masivna uplata mirovinaca u OTP indeksni itd.)”

  Moze malo vise detalja o ovome, za nas neupucene. Hvala.

 6. Evo da ostane zapisano moj portelj za nadam se 150% u pet godina, možda i prije 🙂
  HMST – 23%
  RIVP – 19%
  ARNT – 16%
  SNHO – 11%
  VART – 10%
  DDJH – 9%
  LPLH – 8%
  PRFC – 4%

 7. Ako gosp. Bakic dopusti iskoristio bi pracenost blog da skrenem pozornost na jos jednu deep value situaciju kakve po meni mozemo naci jedino na nefikasnijim trzistima poput ZSE.

  Radi se o Jadroagentu (JDGT).

  Jedna od profitabilnijih trvrtki na nasem trzistu ebitda marza od 31% za 2014, a ako pogledamo “krizna” izvjesca (2009g. itd.) mozemo vidjeti i da je poprilicno otporna na losu ekonomsku situaciju, takodjer jedna od rijetkih tvrtki koja vecinu dobiti distribuira dionicarima…naravno s druge strane ovo znaci da se ne moze ocekivati neki spektakularni rast prihoda kao sto mozemo kod DDJH ili RIZa vec da je rast uglavnom organskog karkatera uz minimalni rizik i dirketnu dobit za dionicare kroz povecanu dividendu.

  Trziste trenutno vrednuje JDGT s EV/EBITDA od 1 sto bi znacilo da ce tvrtka u jednoj godini sama sebe isplatiti?!?!?

  Doduse da bi bili precizniji bilo bi dobro iz ovogodisnjeg izvjecsa izbaciti jednokratni dobita tj. nagodbu iz koje su uprihodovali cca. 4mil kn. sto daje i dalje nevjerojatan EV/EBITDA od cca. 1,3

  Poduzece ima 0kn kredita i 0kn dugorocnih obaveza (zaista nevjerojatno) jedine obaveza koje ima su prema dobavljacima (15mil kn) dok kratkotrajne imovine ima 90 mil kn od cega skoro 50 mil cistog kesa na racunu i sve to market trenutno vrednuje 82 mil kn?

  Takodjer bi napomenu da je proslogodisnja dividenda bila 8% i da top 10 dionicara drze samo cca. 30% poduzeca sto znacajno smanjuje mogucnost “vlasnickog muljanja”.

  Meni je ovo naprosto nevjerojatno…gosp. Bakic kako se vama to cini?, Da li imate ikakvo misljenje o JDGT?

  Naravno imam dionice Jadroagenta mozda cu ih dokupljivati ili prodavati narednih dana i ovo nije poziv na kupnju ili prodaju vec moj osobni stav.

  Takodjer unaprijed bi zahvalio gosp. Bakicu sto nam pruza ovakvu jednu platformu (blog) gdje mozemo izmejnjivati politicke i ekonomske stavove uz minimalno trolanje i odvlacenja rasprava u neracionalne i neproduktivne smjerove.

  • @Libertarijanac “da top 10 dionicara drze samo cca. 30% poduzeca”
   Znači da tvrtka nema pravog većinskog vlasnika? Kako funkcionira upravljanje kod takvih firmi (ovo me općenito zanima, kako donose odluke na skupštinama?) Znate li možda ugrubo kakva je struktura preostalih 70% dioničara? Hvala!

 8. G. Bakić, što bi po Vama bio okidač ili okidači koji bi pokrenuli strana ulaganja na ZSE..? Možemo li uopće u skorije vrijeme očekivati nekakva veća ulaganja izvana ili smo i dalje osuđeni na nisku likvidnost i uglavnom domaće investitore..? Nedavno je FT pisao kako bi ZSE mogla ugodno iznenaditi u 2015. g., priziva se i rumunjski model u kojem je njihova vlada podigla likvidnost prodajom manjih paketa državnih firmi putem BVB-a. Mislite li da i naša vlada može napraviti nešto slično i vrijedi li uopće pokušavati što prodati bez prisustva većih igrača..?

 9. @00000 dionicari na skupstini glasaju koga ce imenovati u nadzorni odbor i onda nadzorni odbor postavlja i kontrolira predsjednika uprave koji poduzecem upravlja suvereno kao da je vecinski vlasnik ali uz vecu kontrolu jer u ovom slucaju nadzorni odbor ima realnu funkcuju nadziranja dok u slucaju gdje imas znacajnog vecinskog vlasnika nadzorni odbor postaje svojevrstan fikus.

  Nista neuobicajno dapace u vecini situaciju u najacim i najbolje vodjenim firmama na svijetu je tako samo sto javnost to ne zna…npr. vecina misli da je Bill Gates vecinski vlasnik Microsofta iako je on cak i dok je bio CEO imao znacajno ispod 50% vlasnistva (trenutno ima oko 5% dionica).

  Koliko je meni poznato vecina od ovih ostalih 70% dionicara su radnici posto je Jadroagent imao dugorocnu praksu nagradjivanja radnika dionicama.

  Jos neke od zanimljivosti su da su prakticki ostali jedini veci spediter nakon propasti Transadrije koja je unistena losim vodjenjem i raznim mutnim radnjama i da odnedavno dosta snaga ulazu u razvijanje turistickog chartera tako da su i svojevrstan “tourist play”.

 10. Sad je bila na hrt 4 neka emisija koju vodi Branimir Bilić i gostovao je dr. Davor Pavuna.
  Slušam ja njega i malo mi nije jasno zašto je onako nabrijan na marxa i pikettya. U doslovno 10 min je svašta nadrobio o bankaroidima, čipiranju i kontroli stanovništva putem mobitela, svjetskim vođama, zločestum bankama, itd…
  Malo mi je djelovao euforično, pa čak i paranoično. Inače ga do sad nisam gledao, pa ne znam jeli to inače njegov stil.
  Rekao je da on kao vrhunski fizičar dosta toga može predvidjeti pomoću modela u koje se ne razumiju obični ekonomisti i oni koji vode ovu državu, pa čak i zamjera hrvatskim vladama što ga nije angažirala da im u tome pomogne.
  Sad, slušajući sve to ne mogu da se ne zapitam tko je tu lud. On kao priznati fizičar ili ja nitkov? Vjerojatno ja koji sam nitko i ništa.
  Uglavnom, to njegovo obraćanje naciji mi se učinilo prilično paranoično, da ne upotrijebim težu riječ.
  Ili to što je on nadrobio savršeno ima smisla samo moj ograničeni kapacitet to ne može pojmiti?
  Molio bih goste ovog bloga i poznavatelje lika i djela dr. Pavune, ako su popratili tu emisiju, da prokomentiraju malo. Hvala.

  • Ne bih htio biti niti drzak niti pretenciozan ali ja sam stekao sličan dojam gledajući ga i slušajući nekoliko puta.
   Evo baš sad gledam tu emisiju. Super mi je ovaj Bnet s ovom mogućnošću gledanja emisija unazad 🙂

  • To je definitivno njegov stil. Pavuna iza sebe ima rezultate, sigurno nije nikakav socijalist, ali svašta zna reći u različitim prilikama. Gledao sam emisiju, navikao na njegov stil, i prema mom shvaćanju žalio se na financijski inženjering i manipulacije koje pogoduju bankarima. Slične kritike možete čuti od različitih ekonomista koji jesu za kapitalizam, ali ne cijene financijski sektor u današnjem obliku.

   Tome je dodao priču o zadrugama koje bi trebale davati kredite po 0%kamate, kvazinacionalizaciji banaka i svašta drugo. Jeftini krediti su možda bolji od poticaja, ali taj dio mi se nije dao slušati. Pričao je nešto o našoj središnjoj banci, rekao je da ona nije u stanju utjecati na sve to, ali nije dao poveznicu našeg bankarstva sa svjetskim bankarstvom u kojem imate printanje i manipulacije.

   Što se tiče njegovih fizikalnih modela ekonomije, dobar je fizičar, pričao je nešto nesuvislo o ekonofizici (Kardum je imao gosta ekonofizičara prije tjedan dana u svojoj emisiji), ali jedino što je pokazao je eksponencijalni graf. Pavuna često priča o važnosti eksponencijalnog, i shvaćanja te krivulje, tvrdi da naši političari apsolutno ne shvaćaju i ne razlikuju linearnu funkciju od eksponencijalne. Potreban nam je eksponencijalan rast gospodarstva, naši poduzetnici moraju težiti eksponencijalnom rastu svog poslovanja poput googlea i apple, a to znači da moramo osloboditi i poticati inženjere i znanstvenike koji će razvijati takve proizvode i usluge. Zalaže se i za ukidanje birokracije i povezanoga s time. Tvrdi, inače, da novca ima i novac nije nikakav problem, potrebne su nam ideje u koje će ljudi s novcima uložiti.

   Još je pričao, povezano s financijskim inženjeringom, da vam danas plaća nije dovoljna za život/zaradu, morate se i vi ubaciti u taj bankarski sustav i zarađivati, ulagati u takve stvari. To je spomenuo u negativnom kontekstu kao što to čine i drugi (kapitalistički) kritičari politike FED-a i drugih središnjih banaka. Pričao je i o našoj demografiji koja je užasna.

   Činio se rastreseniji nego inače, s jedne strane pričao je o svjetskoj situaciji (uključujući i Pikettyeve kritike), s druge strane je pričao nešto o našoj, ali i sam je rekao da to nije toliko povezano. Stalno se žali da vlasti ne rade na suradnji sa znanstvenom zajednicom i da ne rade na suradnji sa dijasporom, posebno uspješnim znanstvenicima i poduzetnicima koji rade vani.

   Svašta je rekao, kao i uvijek, poseban je čovjek.

   • Ne znam što reći na njegova razmišljanja. Uglavnom, meni to nije bilo ugodno za slušati. Banke su po njemu izvor zla, bankare naziva bankaroidima, tvrdi da na svaku kunu koju uplatimo u banke 12% se iznos vlasnicima u inozemstvo, kaže da smo svi hipnotizirani i upravljani putem mobitela, kaže da se svi razgovori snimaju i sve se prati i kontrolira, sve je čipirano. Majke mi ja sam samo čekao da još spomene ljude guštere i da mogu mirno ići spavati.
    To što je on nadrobio u 5 minuta, davno nisam čuo od nekog u nastupu na tv. Djelić toga može se eventualno čuti u onoj Mišakovoj misiji “Na rubu znanosti”.

  • Ljudska psiha je komplicirana i krhka stvar. Čovjek može biti inteligentan, obrazovan, dobar znanstvenik… ali ne jamči mu to vječno zdravlje i zdrav razum. Svašta se ljudima dogodi, često s godinama itd. Ovo je vrlo sličan primjer kao i s našim akademikom Paar-om. Čovjek zna fiziku itd., ali kad jednom počne lupetati gluposti, čak i na teme iz svoje struke (lako ovo kad fizičar lupeta o ekonomskim i drugim temama van struke), to mi je malo žalosno, jer pokvarit će svu reputaciju koju je u struci stekao u mladim danima. Nažalost to se često događalo u povijesti. Ali ipak povijest zna biti koliko toliko fer pa se u knjigama uglavnom ljude ističe po stvarnim zaslugama, rezultatima, gotovo svojevrsnom “pozitivnom” povijesnom cenzurom prešuti nečije faze ludila, ono kad se počne baviti alkemijom, “magijom”, “okultnim” itd. što se mnogim velikim fizičarima u povijesti dogodilo ali o čemu puno ne slušamo na povijesti/fizici. Ovakva lupetanja najbolje ignorirati. Ponekad se i novinari ponašaju malo neetično pozivajući ljude u emisije o nekim takvim temama gdje će iskorisiti ugled sugovornika za nekakav senzacionalizma itd., ne misleći na štetu koju sam sebi čini taj sugovornik kojega puštaju i potiču da “lupeta”.

   • Da, po meni je jako neodgovorno od voditelja emisije pozivati gosta koji ima radikalne stavove o temi koja mu cak nije ni struka i dati mu prostora i vremena da svasta govori, bez da mu itko ima prilike odgovoriti na njegova razmisljanja i stavove. Ovako ispada da je ono sto on govori vrlo mudro i istinito, jer nema nikog da mu proturijeci. Totalno neozbiljno i neprofesionalno.
    Neka pusti voditeljonda nekog ekonomista da pametuje i teoretizira malo na javnoj tv recimo o mehanici fluida ili o opcoj teoriji relativnosti. Ne bi bilo lose i to poslusati. 😃

   • Ja sam ga imao i cijena se nije nikada micala, niti se trgovalo. A djelovalo mi je kao da im prihodi stalno padaju pa sam se bojao da ne ode u krivom smjeru. Tako da sam prvom prilikom prodao iako nisam bio siguran jesam li trebao (možda da sam barem malo ostavio).

  • Kad smo kod negativnog EV… Pogledajte SPNV (nazalost nema na mojedionice). EV negativan do rasta dionice od 40%. Ali to nije sve, to u firmi koja je zadnjoj godini povecala EBIT 25% i dobit 50%. Jos nije dosta, izvoze oko 85% prihoda a lani je izvoz u hrvatske drvne industije povecan za oko 30%. Placam pivu ako ovo itko moze nadjacat 😉

   • To sam više puta gledao i izgleda odlično, ali dionica nema niti na kupnji niti na prodaji (ne znam kako je sada)…

    • da da radi se o dosta nelikvidnoj dionici, iako u zadnje kad god bi pogledo bilo bi neke kupnje i prodaje. Sjetio sam se kad je nenad napisao negativni EV

    • Čudo je ovaj Spin Valis. Neki dan je u Jutarnjem objavljen članak koji govori da je Spin Valis zavrsio elektranu vrijednu 10 milijuna eura, a prema podacima iz 2013 i trenutnoj trzisnoj kapitalizaciji EV Spin Valisa je svega 58 milijuna kuna! Znači, samo im ta elektrana vrijedi više nego cijela firma na burzi! Nazalost, podaci iz bilance su zastarjeli, ali trenutno su oni jedini dostupni, barem što se konsolidacije tiče, no biti će zanimljivo za 2 mjeseca vidjeti bilancu, a pogotovo RDG pošto sam iskopao intervju sa predsjednikom uprave spin valise gdje govori da su prihodi u 2014. iznosili 170 milijuna kuna. Što bi bio porast od skoro 30% u odnosu na 2013 godinu!

     http://www.zv.hr/?id=4145 [zv.hr]

 11. g.Bakiću novi sam na vašem blogu.interesantne su mi dvije dionice proficio i varteks.trenutna cijena kod jedne i druge dionice je sasvim prihvatljiva.moja su očekivanje da dotične dionice imaju veliki potencijal za dobrim prinosima u roku 1-2 godine ili više. zanima me vaše mišljenje.hvala

  • Sa desne strane na gl. strani bolga ispod tražilice imate kategorije starih postova.
   Predlažem da pogledate sve postove (i pripadne komentare) kategorije VART. Bit će vam potrebno neko vrijeme, ali ćete moći polako proći kroz svu relevantnu tematiku. Isto vrijedi za ostale priče na ovom blogu.

  • Zanimljiv članak, međutim valja imati na umu da su aktivni stock pickeri a la Buffett few and far apart. Buy and hold strategija bazirana na indeksiranju na efikasnim tržištima je bila bit će superiorna nad aktivnim investiranjem. Nijedan aktivni fond nije niti će ikad nadmašiti pasivni na dugi rok. End of story.

  • A pazite komentare ispod:

   “Day trader? Asok, I’ll gladly give you a Tuesday for a Saturday”
   “Two post-holiday Mondays for a Thursday right after payday.”

   Tako i kod nas često na portalima ima odličnih šaljivih komentara na neki članak. 🙂

 12. G. Bakić
  SUNH sam kupio na razinama 18-19 kn. Šta kažete na ovu eksploziju u popodnevnim satima. Rezultat za prošlu godinu odličan a dokapitalizacija za strateške po 20 kn uskoro. Mislite li da bi mogao biti nova zvijezda među turistima?

  • Koliko ja vidim, situacija je upravo skroz drugačija, nego u članko koji navodite, pri čemu ih i njiihova vlastita P/E tablica demantira.
   Evo kako to u stvari izgleda: http://www.businessinsider.com/barrons-on-nasdaq-5000-2015-2

   Naravno, uvijek je postojala i postojaće će ‘pundita’ koji će svako malo davati ekstravagantne procjene bilo na pozitivinu bilo na negativnu stranu, to im je posao, moraju nekakko privući pažnju … ponekad poneki od njih ‘pogode’.

   • Sudeći po članku, trebao bi biti ćorav pa da se dogodi tako nešto da “navrati” na ZSE. Kaže:
    “izjavio da mu se njemačke kompanije sviđaju zbog regulatorne i pravne zaštite koju uživaju tamošnji ulagači” 😀
    “a Nijemci su i produktivni.” 😀

 13. Gotovo 23 kvartala uzastopno (osim 2 koja su bila nešto beznačajno iznad nule) mi imamo pad BDP-a. Vidimo da su se i unatoč takvoj okolini mogli ostvariti značajni prinosi.

  A sad mislim da smo prošli dno. Danas DZS objavljuje prvu procjenu BDP-a za 4. kvartal prošle godine – mislim da ćemo vidjeti lako moguće rast i preko 1%. Industrijska proizvodnja je rasla sva 3 mjeseca (u prosincu čak 5%), osobna potrošnja također (2,3% u studenom, 2,6% u prosincu), izvoz je rastao značajno više od uvoza kroz cijelu godinu,.. Računicu sad može pomrsiti samo ako je došlo do većeg pada u državnoj potrošnji (slušali smo nešto da je deficit značajno smanjen, bio manji od planiranog jer je Lalovac izvršio pritisak na ministre da ne troše nepotrebno u prosincu iako su još imali prostora po planiranim budžetima).

  Kako god, mislim da će nam makro okruženje u narednom periodu biti značajno bolje od prethodnog pa bi valjda i zadovoljavajuće prinose bilo lakše ostvariti.

 14. Sjedinjene Države jedan su od glavnih generatora rasta niskorazvijenih tržišta, poput Kine. Kapital iz SAD-a je povučen i preseljen u Brazil, Rusiju i Istočnu Europu i on je bio generator rasta cijelog svijeta. Kada je došlo do krize, sve su povukli nazad i sad se štite u Americi. Još uvijek vlada trend povlačenja iz niskorazvijenih tržišta. Mislim da će vrlo brzo, s dolaskom inflacije, doći do prelijevanja na tržišta u razvoju jer su ta tržišta, u koja spada hrvatsko, zadnjih godina bitno niža od visokorazvijenih.

 15. Kako bi naš premijer rekao, mi smo prevazišli te stope rasta. Sad smo stasala ekonomija od koje se mogu očekivati stope rasta od 1-2%, ne treba više imati očekivanja da je moguće dostići 5% kao nekada, jel.
  To što SAD raste po stopama od 3, 4, 5%, to nema veze. Indija i SAD su miljama iza nas… 🙂

  • Amerika ima i prirast broja stanovnika a mi pad pa to nije isto. To se ne može porediti i to je naš glavi problem, zašto nam mladi odlaze i zašto je više umrlih nego rođeni. Sa ovakvom vlasti još dobro i stojimo, ali smi smo ih birali pa prema tome i sami snosimo krivicu.

  • Manji je problem što je uzeo plaću, a veći problem su izgubljene godine.
   Da Zelimire, politika nove pravednosti ipak pokazalo se bahatog i neodgovornog Ive Josipoviće pokazuje pravo lice široj javnosti.Još je odvratnije kako se ponio prema SDP u. Taj postupak je izdajnički, mizantropski i sa jakim zadahom zločeste pokvarenosti čak i za hrvatske prilike. Zamislite sada koliko je zapravo dobro da je izgubio izbore i štetu od slučaju Perkovića koju su proizveli ( vidim sinek Perković također uzeo plaću za nerad). Suđenje u Njemačkoj teškim zločinima daje novu šansu i pokazuje da terorističko-uhljebničko-komunističke fore ne prolaze u uređenoj zapadnoj zemlji. Hrvatska je u dobrom stanju, obzirom tko ju vodi godinama. Kolinda jedina za sada pokazuje volju za R A D O M…
   Obzirom da je KGK prva predsjednica koja ne baštini komunističku tradiciju podmetanja su toliko intenzivna i jačati će.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.