Uncategorized

Rezultati 115 godina investiranja: CS Global Investment Returns Yearbook 2015

Nezapaženo je kod nas prošao novi Global Investment Returns Yearbook 2015 u suradnji Credit Suisse i LSE, u kojemu Elroy Dimson, Paul Marsh, Mike Staunton, autori čuvene knjige Triumph of the Optimists: 101 Years of Global Investment Returns, ažuriraju podatke i prikazuju investicijske rezultate za sve zemlje u kojima je dostupno 115 godina podataka. Iako se bave i s dvije posebne teme (sektorsko investiranje i ‘odgovorno’ investiranje), ovaj Yearbook je najznačajnji zbog općih podataka:

“The Yearbook has a strong track record of identifying important issues for investment strategy across asset classes. It provides valuable guidance for investors by leveraging a proprietary set of long historical data. At a time when investors are confronted by the prevailing volatility in capital markets, the Yearbook provides investors with a unique source with which to make investment decisions.”

Za svih 21 zemlju s dostupnim podacima od 1900. (115 godina) kumulativni povrat na ulagnje u dionice premašuje povrat na ulaganje u obveznice ili zapise, često nevjerojatno. Recimo: – u Australiji, držanjem dionica imali biste 3.441 puta više (344 tisuće %), a obveznica samo 6,8 puta više od početnog uloga – u Danskoj 388 puta više držanjem u dionicama, a 39,8 puta držanjem obveznica – u Njemačkoj (uočite da se i ovdje kao i drugdje radi o 2 svjetska rata) ulaganjem u dionice 38 puta više (3700%), a u obveznice biste izgubili 80%. Pogledajte sami ovdje. Kad gledate grafikone uočite da se ne radi o postocima nego ‘PUTA’, pri čemu je y-os logaritamska. Profesionalcima će biti prilično zanimljiv zbog novih izračuna premije za držanje dionica (equity risk premium).

Kategorije:Uncategorized

10 replies »

 1. Kako objasniti ove činjenice prosječnom građaninu Hrvatske? Statistika je neupitna, ulaganje u dionice se dugoročno isplati više od drugih oblika ulaganja. Sve OK, sve jasno. Ali, iz hrvatske perspektive pitanje je koliko je neracionalna opsesija većeg dijela stanovništa nekretninama. U nestabilnim zemljama, gdje se u jednom životnom vijeku 2-3 puta promjeni država i/ili društveni sustav, dionice nisu u zadnjih 100 godina imale nikakav prinos jer se tržište kapitala ukida promjenom države/ sustava. Koliki je prinos dionica sa zagrebackog trzista kapitala iz prve Jugoslavije? Kuća koju je djed sagradio još uvijek tamo stoji, i nešto (malo) vrijedi. Kako da objasnim svom Ocu da je daleko isplativije ulagati u dionice?
  Ovdje mislim da imamo problem nacionalnog nepovjerenja u stabilnost okruženja. Čak i ulagači na hrvatskom tržištu kapitala, znači oni koji razumiju osnove, pate od povremenih napadaja panike ‘što ako zemlja bankrotira’, ‘što ako kuna ode kvragu’ itd. Teorije o propasti svega vrlo duboko su ukorijenjene kod prosječnog Hrvata. Kako ga uvjeriti da se isplati biti optimist?

  • Dinko, ali ako bi to i bilo racioanlno, kako objasniti da ne žele ulagati u doinice u svijetu, danas je to legalno i potpuno dostupno?

   • Velika većina ne zna kako bi to napravila. Vjerujem da većina stanovnika uopće ne zna da je legalno imati bankovni račun u inozemstvu, a kamoli ulagati u strane dionice.

 2. Nevjerojatno,mislim očekivao sam potajno ovakve rezultate,ali kad vidiš ovakve ogromne brojeve,barem meni su nezamislivi,uopće si ne mogu predočiti rast nečega 400,500 i više puta …

 3. Zamisli da je dida umjesto zemlje kupio dionice ili udjele u nekim stvarno super fondovima Pioneer A fund, Templeton Growth….zaradio bi dida mirovinu i praunucima 🙂

   • Evo Vam prilike pa uložite, da Vaši unuci imaju kad Vaši djedovi nisu znali.
    A možda sa današnjom medicinom i sami doživite taj rast dionica pa možete uživat u svom ulaganju.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.