21 replies »

  • Da zgodno je, ali problematicno da za pola sata mozes nesto ili saznati ili cak I nauciti,
   kao primjer mozes li za pola sata videa nauciti svirati klavir ili nauciti spanjolski,
   Tako je to minimalno vrlo upitno

 1. Hvala vam na izvrsnom Ackamnovom videu!
  Nevjerojatno kako je preko jednostavnog primjerka limunade u grubo objašnjeno ulaganje.

  Nego razmišljam na glas: savjeti koje daje su teško primjenjivi na našem TK.
  Ne kažem da takvih kompanija nema kod nas, naprosto se radi o vrlo malom broju.
  Razlozi su višestruku, a jednog od njih je i sam Todorić naveo rekavši da njega ne zanima Tk i da su izlistali kompanije na burzu jer su bili primorani zakonom. Na TK gleda kao na nužno zlo.
  I većina firmi radije traži novac zaduživanjem kod banaka nego preko TK-a.
  Dodajmo tome relativno laku mogućnost manipulacije knjigama i postaje jasniji strah većine ulagača.

  Što hoću reći, naša burza izgleda kao Kargo kult 🙂
  tj. Hrvati se iščupali iz ralja socijalizma i vidjeli kako veliki momci na zapadu to rade pa ajmo i mi nešto ala to napraviti, zgradica, tickeri, boss odijela i kravatice i eto čekamo da dođe novac i razvoj a avion sa kutijama hrane nikako da sleti 🙂

  U svakom slučaju koristim priliku da zahvalim vama i cijeloj zajednici koja pomaže upravo u toj potrazi za rijetkim biserima.

  • Nase je “prokletstvo” sto smo vidjeli pa i iz prve ruke dozivjeli, sve dobro sa zapada i htjeli bi to implementirati kod nas preko noci. A to tako ne ide. Moramo mi jos puno pure pojesti da bi dozivjeli zapad u vlastitom dvoristu, ali tome moramo teziti, bez iznimki. Kao i sve drugo sa zapada, i razvijeno trziste kapitala ce preci breganu…

 2. Samo dragulj vidi pravi dragulj…
  Hvalevrijedan i jednostavan video. Ali, primjer iz zadnjih mojih 72 sata: čovjek koji je pukao na nekretninama (2008-2015), i s kojim sam nazalost i ja, ali sa razlikom diverzifikacije osobnog kapitala, isto tako popusio lijep novac&vrijeme: prvo; nema vremena za gledanje, drugo; tvrdoglavost i zatvorenost balkandojčerskorentijerskoguma, treće i najbitnije: opet mu je ulaganje u građevinu core

 3. Gospodine Bakic, u nekoliko vasih postova procitao sam da ste smanjili svoj udio u pojedinoj dionici zbog prevelikog udjela u vasem portfelju.

  Vi ste svakako ozbiljan investitor, ali u kontekstu nas malih dugorocnih ulagaca, kolika je vasa preporuka maksimalnog udjela pojedine dionice u portfelju?

  Hvala vam na odgovoru.

  • Smatram da se primjerena diverzifikacija postiže već sa 7-8 dionica. Dakle, drugačije gledano … možda 20-25% je neki štreberski maksimum. S druge strane, ako puno znate o kompaniji i mislite da je dionica ‘beton’ i znate da je tržište neefikasno, mislim da se može i više. A udjel pojedine dionice ovisi i o Vašoj percepciji njene rizičnosti … recimo ako ste portfolio investitor u nekoj maloj relativno čudnoj kompaniji, onda gkedate i na udjel u njoj, recimo ja u RIZ ne želim imati veći udjel i zbog pisama koja su mi slali, ali s druge strane to ne smeta nekog manjeg koji njih toliko ne smeta.

 4. Nenade znaci da vas udio u RIVP/DDJH preko 50% vasih investicija pokazuje koliko vjerujete u te dvije dionice, a ja se tu slazem s vama(iako se ne slazem uvijek u svemu). Ova druga (DDJH) mi se cini malo rizicnija, a samo zbog udjela drzave, iako je dokapitalizacija uspjela zahvaljujuci drzavi, a i vama s uplatom 500.000 dionica sto ipak vjrujem da nije kockanje, jer vi niste taj tip investitora. Pozdrav i nastavite s voznjom bicikla jer bolje stoji nego nekima bjesni auto. Rekao bih da je skromnost vrlina

 5. Imam jednu konstruktivnu kritiku vezanu uz redizajn bloga, ovo je nemoguće čitati od blještavila i ne preglednosti, oči zabole…inače sam sklon češćem modificiranju stranica što radi monotonije, a što radi kvalitete ali ovo Nenade nije dobro, nadam se da se niste uvrijedili, ne mogu a da ne komentiram…Hvala.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.