Poduzetništvo

Poduzetnici

Poduzetnici i u Hrvata postaju cijenjeni, pa evo par zanimljivih podataka o dobi osnivača startupova, prosječnom vremenu ‘za postati milioner’, osobine ličnosti koje imaju uspješni poduzetnici itd.

1. Bliži se gala-event izbora za poduzetnika godine. Čini se da je sintagma-psovka ‘neoliberalni kapitalizam’ otišla u ropotarnicu povijesti (naknadno će vjerojatno odlazak predsjednika Josipovića biti prepoznat kao formalna razreznica prestanka značajne javne upotrebe tog izraza u Hrvata), a u novinama se pojavljuju donedavno nezamislivi naslovi kao ovaj KARAMARKO: Pokazat ćemo Hrvatskoj što je pravi kapitalizam u kojem stoji i

“Snažno ćemo podupirati malo i srednje poduzetništvo … Jer, kapitalizam kod nas još nije ni zaživio na način o kojem možemo govoriti u kontekstu razvijenih zapadnih zemalja.”

Istovremeno, ministarstvo Poduzetništva i obrta radi zaista puno na promociji poduzetništva, pogledajte. Iako je inače oksimoron da ‘država potiče poduzetništvo’, u hrvatskom slučaju ovakvi napori su zaista hvale vrijedni!

Čak se i Premijer ponešto uključio u promociju poduzetništva.

Trash-marksističke snage se slabo vide i čuju, a čak se nitko više i ne hvali da je ‘hrvatska Syriza’.

Nevjerojatno ali istinito, uskoro će poduzetnici umjesto trash-marksističkog osuđivanja, postati uzor-građani, vidjet ćete.

2. Ipak, poduzetništvo je uglavnom drugačije od glorificirajuće slike u medijima (kad se prikazuju strani poduzetnici) ili pljuvačine (kad se spominju naši). Stvar je puno jednostavnija:

“Entrepreneurship is not cool, it’s not sexy and it’s totally uncomfortable. It’s boring and grueling, and that part is never part of the movie.” Eric Reis

“I think the reality is that writing code and then building a product and building a company is not a glamorous enough thing to make a movie about, so you can imagine that a lot of this stuff they had to embellish or make up,” – Mark Zuckerberg

3. Evo nekih podataka.

Kod nas još prevladava iskrivljena slika o mlađahnosti osnivača tvrtke, pokretača poslovnog poduhvata. Međutim, evo svježeg podatka iz najpoduzetničkije nacije svijeta, SAD. Grafikon iz recentnog izvještaja Stanje poduzetništva Zaklade Kauffman s razdiobom prosječne dobi osnivača tvrkte. Crveno je za osnivanje prvog startupa – što je preko 40. Sivo je za osnivanje svih startupa, jer ih neki ljudi, tzv. serijski poduzetnici, osnivaju više:

prosjecna dob osnivaca startupa

4. Skoro ni jedan poduzetnik (kojeg znam) ne postaje poduzetnikom najprije zbog bogaćenja, nego zbog slobode, samoostvarenja itd. Financijski uspjeh, ako dođe, samo je usputan i veća mu je važnost u validaciji poslovnog modela i sposobnosti u implementaciji, te stvaranju resursa za daljnji razvoj, nego novca samog po sebi.

Stoga ‘postati milioner’ skoro nikad nije glavni cilj poduzetnika.

A financijski uspjeh je znatno rijeđi nego i sami poduzenici to očekuju (oni su po u svemu uglavnom preoptimistični), a kad dođe, često bude veći od očekivanog (razdioba je više kao ‘power law’, nego kao Gaussova razdioba).

A oni koji se stvarno obogate u projeku na to moraju jako dugo čekati, npr. vidite ovo: It takes the typical self-made millionaire at least 32 years to get rich.

5. Wannabe poduzetnici će možda htjeti pročitati ovo, a prijatelji i rodbina poduzetnika također 🙂 Psychologists say successful entrepreneurs have these 4 personality traits.

6. Zaklada Kauffman je upravo izdala i ovaj vodič za javnu upravu u vezi razvoja poduzetništva Guidelines for Local and State Governments to Promote Entrepreneurship. U Hrvatskoj ovo treba čitati sa zrnom soli jer su inkubatori u ovom trenutku razvoja poduzetništva u ovako nepoduzetnoj naciji jako važni!

Kategorije:Poduzetništvo

Tagged as:

33 replies »

 1. “Snažno ćemo podupirati malo i srednje poduzetništvo ..

  ma koji Karamrko i HDZ, nedavno smo imali priliku upoznati se sa njihovim programom…
  hrpa ljepih želja, poticaji su promašena kategorija (osim za one koji ih uspiju uzeti), sve što oni budu poticali će propasti u roku 5 godina maks.
  najavili su da neće smanjivati troškove, znači neće smanjivati poreze, znači nema reformi. samo kozmetika i poticaji. Vaso i ekipa će se još malo nakusati. čekamo MMF

 2. “Skoro ni jedan poduzetnik (kojeg znam) ne postaje poduzetnikom najprije zbog novca”
  Pripadaju li pod naziv “poduzetnici” i vlasnici frizerskih radnji, mali trgovci, vlasnici raznih drugih uslužnih djelatnosti (mehaničari, vodoinstalateri…)? Trebalo bi ih svrstavati pošto također imaju sve elemente poduzetništva na svom putu (zadovoljavajući proizvod, kapital za pokretanje, zaposlenici, rizik uspjeha itd.). Ako da, onda gornja Vaša tvrdnja nije točna, jer u većinu tih biznisa se ulazi baš zbog egzistencije, samozapošljavanja (završena “struka” i sad negdje treba raditi) itd. što se sve može staviti pod motiv Novac.
  A ako idemo dalje, većinu poduzetnika čine male i mikro tvrtke, a većinu malih i mikro tvrtki upravo biznisi kakve sam naveo.
  Inače se slažem s Vašom izjavom i osobno se u njoj pronalazim, samo što smatram da ona vrijedi samo za određene (manji dio, ali daleko eksponiraniji i cjenjeniji) poduzetnike 🙂

  • Mislio sam i na njih i upravu ste, na toj razini da … htio sam reći da ne idu ‘da bi se obogatili’. Ispravit ću to.

   • Cijenjeni gosp. Bakić, prvi se put javljam na Vašem blogu. Ovo nije odgovor na gornji post, već sam ga izabrao slučajno, kako bih uputio poruku Vama i Vašim čitateljima i komentatorima. Iznimno cijenim Vaš rad i trud, blog pratim nešto više od godinu dana, s tim da, kad god imam vremena, čitam ga od natrag. Jako kvalitetno i vrijedno štivo. U pravilu nastojim “zagrebati ispod površine” kad uočim da se nekoga konstantno napada. Tako sam otkrio i Vas. Neću ponavljati sve što je već napisano na ovom blogu i općepoznato Vašim čitateljima. Želim reći da sam čitajući Vaš blog, otkrivajući “svijet ulaganja” i čitajući knjige na koje nezaobilazno nailazite tijekom tog puta (npr. Kahneman), počeo drugačije promatrati stvari i pojave oko sebe. Naravno, u pozitivnom smislu. To me veseli i ispunjava, osobito kad vrijeme pokaže da je to tako. Vi ste čvrsti, držite se i dalje. Vašoj obitelji i Vama želim svako dobro u budućem radu i životu. Pozdrav. Tomislav Mandić.

 3. Bas mi se smijao jedan nas covjek u Kanadi kad je cuo da ne uvodimo porez na nekretnine jer kod njih to postoji 100 godina. Bolje 500 nameta nego porez na nekretnine…

  • Eh pa ne budite naivni, zar mislite da bi iti jedan političar u HR nakon uvođenja poreza na nekretnine ukinio neki namet? To bi bilo otprilike kao ono sa smanjenjem doprinosa za zdravstveno. Najprije ga smanje, pa za par mjeseci opet vrate na staro. Kad uvedu porez na nekretnine vjerojatno će smanjiti RTV pretplatu za 20 kuna i onda će trubiti kako su skresali parafiskalne namete nakon uvođenja poreza na nekretnine. Kako političari namjeravaju smanjiti javnu potrošnju najboje ilustriraju vrli župani koji su rekli da nije problem u broju županija, nego da imaju premale prihode! Na svako spominjanje uvođenja novog poreza, a da se prije toga drastično ne smanji broj općina, županija, državnih agencija itd. , treba spriječiti na sve moguće načine.

   • Slažem se. Porez na nekretnine ako bi se uvodio svakako bi trebao biti u okviru sveukupne reforme javne uprave. Bez smanjivanja broja gradova, općina i županija daljnji razvoj nije moguć.

 4. “A FB profil ministra Marasa ima više pratitelja i brže raste od FB profila tzv. Radničke fronte, iako je njima to glavni outlet.”

  Dakle nije popularan trash-Marksizam nego trash-intervencionizam? 🙂

  Pa taj ministar Maras vodi ministarstvo koje uopce ne bi smjelo postojati. Poticanje poduzetnika je kao grijanje vatre i hladjenje leda, besmislica.

  Sto mi radimo: prvo podignemo poreze, pa ih onda efektivno smanjujemo poticajima (onima koji nam se umile i kojima se smilujemo).

  Gdje mogu kliknuti dislajk?

 5. I najveći poduzetnik na svijetu ponekad čini pothvate bez financijske motivacije, koji su tu primarno iz društveno odgovornih pobuda (i/ili čisto slučajni nusproizvod njihovih drugih, komercijalnih, pothvata, npr. ovdje onih koje vodi VP of Medical Technologies spomenutog najbogatijeg poduzetnika na svijetu kojega možemo vidjeti u videu):

  VyY2qPb6c0c

  Pravi poduzetnik ili namjerno ili slučajno stvori veliku vrijednost za druge ponekad i bez ikakve primisli da bi se na tome htio obogatiti, često sasvim kao nusproizvod njegovog primarnog posla, a kojeg nusproizvoda ne bi bilo bez izvornog pothvata bio on primarni motiviran bogaćenjem ili ne.

 6. Ovo je više nego važno

  http://www.businessinsider.com/strong-dollar-is-a-signal-of-a-major-market-event-rate-hike-2015-3

  Samo prije par mjeseci predviđanja su bila da će izjednačiti USD i EUR krajem 2016. godine. Danas je to veoma blizu. Možda već i u srijedu što se da zaključiti na osnovu današnjeg rasta. Tko je ulagao u dolar kada sam ovdje i tamo upozoravao dobro je prošao zadnjih deset mjeseci.

  Prije par dana mogli smo čitati da Deutsche Bank predviđa daljnji rast USD što na osnovu nedavne odluke ECB i pozitivnog učinka QE u Americi nije teško zaključiti.

  Good luck!

  .
  .
  .

 7. Istina, poduzetnici su uglavnom slobodne, hrabre i vrijedne osobe koje nakon nekoliko desetljeca intenzivnog rada bez godisnjih odmora ni slobodnih vikenda konacno jednog dana otvore oci i shvate da u osnovi uopce nisu sami sebi sefovi negu robovi u zrvnju svojih zaposlenika s kolektivnim ugovorima kao i svojih kupaca, bankara i poreznika – koji su uvijek u pravu… Na srecu, neki si ipak do tog trenutka suocavanja s istinom zarade dovoljnu ustedjevinu – uglavnom zato jer je za vrijeme intenzivnog poduzetnickog zivota nisu stigli potrositi – ili firmu prodaju ili se “povuku na strateski nivo” pa se mogu posvetiti kreativnim aktivnostima koje im ispunjavaju novi zivot bez tolikih odgovornosti ni stresa… Makar, spasiti i uvecavati ustedjevinu zahtijeva takodjer puno znanja i svakodnevnog truda i ucenja cemu ovaj blog g. Bakica tako strucno i darezljivo doprinosi!
  Lijepi pozdrav i puno hvala te iskrene cestitike na svim zanimljivim promisljanjima i informacijama!!!

 8. Dobra je vijest da su neki utjecajniji političari počeli govoriti pozitivno o kapitalizmu (Kolinda, Karamarko…), nije loše ni to što žele poticati poduzetništvo, ali vjerojatno je pogrešan način na koji to planiraju činiti.
  Primjer Maras. Pljačkanje svih poreznih obveznika previsokim porezima i parafiskalnim nametima, gušenje svih poduzetničkih inicijativa, da bi se nekima( odabranima možda fb prijateljima) dodjelili poticaji nije poticanje poduzetništva. Drasticno smanjenje poreza i Ukidanje većine ministarstava (posebno u području gospodarstva) bilo bi najjači poticaj poduzetništvu.
  Razumiju li to političari?
  Shvaćaju li da su oni više problem nego rješenje?
  Počeli su učiti, cilj je još daleko.

 9. Poduzetnici o kojima je ovdje riječ napuštaju svoj glavni proizvod, puste ga da ide kako ide, a oni se bacaju na tu novu svoju viziju, po kojoj su opet na nuli i žive od inercije prvog proizvoda. Ti su poduzetnici stalno na front liniji novih, još ne postojećih tržišta, uvijek sebe pozicioniraju na marginu, dođu do centra i hop eto ih na margini opet. Zato u gornjem grafu postoji ona siva površina grafa za sva godišta od 17 do 90. To su ti poduzetnici na koje mislim, ti u sivom području.

 10. Što je ovo? Nova stranica. Super izgleda. Bravo! Kad čovjek teži od dobroga boljem, na svakom mjestu i na svakom poslu se može napredovati. Još jednom sve čestitke na blogu i novoj stranici.

  • Hvala! Ovaj sam dizajn uzeo eksperimntalno, zanima me mišljenje ljudi koji se razumiju u dizajn (uklj. funkcionalnost, naravno) ima li potencijala i što treba unaprijediti?

   • Možete pogledati zašto su linkovi na najnovije komentare iste boje neovisno da li su već pregledani? Čini mi se kao vrlo korisna opcija, koja mi je također jako nedostajala na mobilnom site-u pa sam zato i na mobitelu gledao desktop verziju.

   • Kada se dođe na početnu stranicu pa onda gore odmah u naslovu gdje su “najnoviji postovi” bilo bi dobro da se ti postovi mogu listati/skrolati, a ne samo da se sami pomiću. To mi je odmah nedostajalo, prva stvar koju sam htio napraviti jer je nekako intuitivna.

    • da, template je tako izgledao da ima tu opciju, strelice sa strane, vidjet ću što mogu podesiti 🙂

   • S profi strane mogu samo reci da ima puno mjesta za napredak i preporucam da odabir teme i funkcionalnosti ipak prepustite nekom dizajneru 🙂 Ovako na prvu boje, fontovi, nepotreban dio “O autoru” na vrhu svakog pojedinacnog posta itd. Također mislim da je Ecletica zasluzila i jedan dobar logo 🙂

 11. Ugodno sam iznenađen novim izgledom, doduše moram reći da sam se bio navikao na onaj stari izgled, ali eto, nostalgija je gadna stvar a čovjek mora ići naprijed i pratiti trendove 🙂

  Mislim da će nakon par dana stranica izgledati kao da je uvijek takva bila, čovjek se brzo navikne na bolje i nakon toga ne pristaje na lošije jer smo mi to zaslužili! (aluzija na NAŠE)

  Usput čestitam na angažmanu na izboru poduzetnika godine. Pratio sam malo medijsko izvještavanje s događaja i očekivao sam da će biti više cinizma i šprdnje sa manifestacijom ali gle čuda mislim da su korektno popratili cijeli događaj! Nije valjda da se mijenja onaj tko se ne mijenja 🙂

 12. Komentari na novi dizajn:
  Logo na vrhu, tj slika zajedno s naslovom se nekako ne uklapa u ostatak dizajna, kao da je samo nakeljena na vrh.
  Također od neki dan mi na mobitelu (Windows phone 8.1) ne otvara mobilnu verziju stranice (i to još prije nego je došlo do promjene dizajna).
  Zašto se onda neki postovi ne vide na naslovnoj stranici, kao govor Tedeschija i negativnost naših medija.
  Također bi mogli razmisliti o uvođenju Disqus sustava komentiranja na blogu, jer je bolji

  Ostatak je bolje nego prije 🙂

 13. Poštovanje!

  Promjene treba uvijek gledati pozitivno pa tako i ovu.
  Ako se ne varam o ovome sam već pisao ovdje ili sam možda samo noću sanjao poslije svih napisa o divu iz Kutine 🙂
  Hvala Vam za to, gospodine Bakiću!

  Ako mi dozvolite samo par komentara po pitanju sadržaja i boja:

  Sadržaj

  Smatram da na vrhu treba stajati i aktualni tečaj EUR/HRK a isto tako USD/HRK

  http://www.investing.com/currencies/eur-hrk
  http://www.investing.com/currencies/eur-usd

  Predlažem da na istom mjestu stavite i ekonomski kalendar

  http://www.investing.com/economic-calendar/

  Ima i drugih stvari ali ove su sa moje strane dovoljne i ako ih usvojite biti ću više nego sretan 🙂

  Boje

  Smatram da ih imate previše te time stranica postaje šarena i time smeta čitanju.
  Predlažem bijelu pozadinu skroz, crna slova i eventualno dvije nijanse plave.
  Naravno ako je to moguće i ako Vam se nude te opcije.

  Ovom prilikom Vam predlažem da osnujemo neki zajednički fond i da odredite iznos minimalnog ulaganja i tržište na kome ćemo ulagati. Smatram da bi ste u kratkom roku prikupili više novca nego div i Kutine i onaj Đuka iz Slavonije zajedno. 🙂
  Naravno ako imate vremena i volje za tako nešto.

  Ugodan week-end!
  .
  .
  .

  • Meni je isto malo presareno. Mi ovdje pricamo o ozbiljnim temama, tako da previse boja nije potrebno. Ja bih stavio plavu i crvenu za neke bitne stvari, a ostalo bijelo i crno.

 14. Kad ste već toliko ljubazni da pitate čitatelje za mišljenje, onda ću i ja reći svoja dva kratka komentara (iako sa profesionalne strane ne spadam u one koji se razumiju u dizajn 🙂 )

  1) najviše mi fali da su svi postovi jedan ispod drugoga, ovako kad su po “kategorijama” mi se malo teže snaći koji je najnoviji – ne vidi se odmah na prvoj stranici.

  2) slažem se također za različitu boju pročitani/nepročitani komentar.

  Na ostalo ću se naviknuti 🙂

 15. The company is one of the most amazing inventions of humans, this abstract construct that’s incredibly powerful. Even so, for me, it’s about the products. It’s about working together with really fun, smart, creative people and making wonderful things. It’s not about the money. What a company is, then, is a group of people who can make more than just the next big thing. It’s a talent, it’s a capability, it’s a culture, it’s a point of view, and it’s a way of working together to make the next thing, and the next one, and the next one.

  Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart into a Visionary Leader

  .
  .
  .

 16. Čačić je napravio i radi odličan posao u Varaždinu..Navodno Hyundai otvara pogone u županiji. Investicije su preko 700 milijuna kuna, itd.Radimir zna posao.
  Podržavam ga, cijenim što govori jer zna o čemu priča.

  On zastupa tezu da je politika mjerljiva disciplina.
  To je više nego dobro za naš okoliš naviknut na degeneričnost javnih poslova.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.