32 replies »

 1. Još je zanimljiviji ovaj porast prodaje u zadnjem razdoblju. Imate li možda pojašnjenje kalkulacije povjerenja potrošača u eurozoni? Postoji li usporediv parametar i za Hrvatsku?

 2. Da i ja napišem doprinos u vezi dizajna…. Ovaj zadnji je super. Posebno je dobro što najnoviji postovi nisu samo istaknuti na ovom gornjem dijelu gdje se listaju slike, već je i najnoviji post prvi na vrhu donje liste. Jedini nedostatak je označavanje pročitanih komentara drugom bojom (pogotovo zato jer se neki stariji komentari kasnije moderiraju i onda ne dođu na vrh liste). Budući da je dizajn takav da ispod popisa zadnjih komentara nema ništa, možda bi bilo korisno da popis zadnjih komentara bude proširen, možda na 15-20-25…. Boje i sam razmještaj meni se sviđaju, a još jedino na čemu bi mogli poraditi je bolje i učinkovitije kategoriziranje pojedinih postova.

  Što se tiče reklama, na najstarijoj verziji stranice bile su neke skromne i neprimjetne, na dnu svakog posta, a na ovom do sada još nisam primjetio ima li ih uopće.

 3. Meni je ovaj zadnji dizajn isto dobar i pregledan.
  Jedino što mi malo nedostaje je upečatljiva velika slika uz logo na vrhu bloga. Ona je bila svojevrsni zaštitni znak bloga. 🙂

  • Prvo sam uocio ovu sliku i mislim si: Sta je sad vama, kakve ovo veze ima, pa nisu olimpijske igre 🙂
   Eto kako ljudski mozak nekad cudno funkcionira i povezuje 🙂

 4. Imam jedno možda glupo pitanje, ali je ipak pitanje.
  Ovako radi se o dionici JDGT(jadroagent), na prvi pogled djeluje mi ko super firma u koju se isplati ulagati(možda se varam ali takav je dojam)
  EBIT za 2014 15M, P/E 5, EV/EBITDA 1.25 plus jos par dana se ostvaruje pravo na dividendu u iznosu od 62Kn što po sadašnjoj cijeni nakon šta se plati porez iznosi prinos oko 7%.
  Pitanje je ovo u čemu je kvaka? Potražnja za ovom dionicom je gotovo nikakva, čak koji love dividende, koji je razlog, zna li netko? osobno mišljenje da se radi o solidnoj firmi u koju se isplati ulagati čak i ako zanemarimo ovaj popust koji traje jos nekoliko dana

  P.s. Imam dionice JDGT i ovo nije nagovor na ništa samo čista znatiželja

  • Naša burza je zadnjih dana pomalo usnula. Ovako malu likvidnost, na burzi općenito, nisam dugo vidio. Ili su se svi akteri dobro utoborili u svoje dionice i čekaju neku likvidnost, ili je ovo zatišje pred buru, kada mnogi drze prst na okidaču pa je samo pitanje kad ce netko potegnut?

  • I sam sam ušao u ovu dionicu nedavno, s tim da ću ostvariti ukupni prinos preko dividende od 11% cca.
   Ni sam ne znam što da mislim o njoj, na pri pogled izgleda sve OK s firmom a opet nikakav interes ulagača.
   Zato, mada izgleda primamljivo, nisam htio riskirati pa sam ušao sa manjim postotkom portfelja ali me i dalje kopa dali da podebljam..

  • Ma ne treba nam flat-tax. Neka smanje PDV na hranu i u turizmu te korigiraju porez na dohodak za sve razrede i to je to. Danas Lalovac na tv-u objašnjava da se može uštedjeti dodatnih 2 mlrd kn, a da se ne diraju plaće!!!Gdje su bili dosada? Znači kad je frka uvijek nađu neke uštede na materijalnim troškovima i raznim racionalizacijama. Šta bi tek bilo da odrade prave reforme i ukinu sve te silne županije, neprofitabilne općine, raznorazne direktore, voditelje i uhljebe..Sve se može samo se treba htjeti.

   • Trebaju na neki način smanjiti poreze na dohodak, jerbo je Hrvatska ne konkurentna za inženjere i ostale djelatnosti s višim primanjima.
    A flat tax je najviše fer, što je i definicija postotka, nije isto 20% na minimalac i na liječničku plaću, ali očito treba još više kažnjavati “uspješnije” ljude sa progresivnim oporezivanjem

  • Meni se čini da se tu ne radi o tome što žele ili ne žele nego što mogu. Ali to su slatke brige pa me ne bi čudilo da već bar 2-3 godine intenzivno mozgaju o tome pa možda uskoro nešto i smisle pa krenu “trošiti”… Naravno da ne žele kvalitativno pokvariti strukturu svog gospodarstva povećanjem udjela države u gospodarstvu pa jedino što bi bilo moguće raditi ako bi se država sad zaduživala po tim zanimljivim kamatnim stopama (koje jednostavno zovu da ih iskoristiš) su nekakve infrastrukturne investicije javno-privatnim partnerstvom, nešto tipa država uloži 40 % kapitala (i ubrza birokraciju, dozvole itd.), privatni investitori 60 % kapitala (kojega imaju, tamo su i institucijalni kao mirovinci i mali investitori također prelikvidni kao i u Americi). A obzirom na niske kamatne stope to znači da će u bilancu tih (recimo novoosnovanih) kompanija ući i dosta, recimo još toliko, duga (kojeg se dakle puno nudi, jer nisu te stope nekako “umjetno niske”, financijski sektor je također izuzetno likvidan, i razni institucijalni investitori kao će preferirati obveznice umjesto dionica).

   To sve znači da svakih 100-injak milijardi EUR državnog duga u Njemačkoj implicira infrastrukturnu investiciju od 500-injak milijardi EUR, mahom privatnu, koja

   • zahtjeva vjerojatno i oko milijun radnika kojih nema… A sve to u gospodarstvu koje ima jednu od najrazvijenih i najefikasnijih infrastrukura na svijetu. Pa se postavlja ozbiljni problem: kako smisliti pametne projekte te enormne veličine koji su u tako već fantastičnoj infrastrukturi još potrebni, koji će je učiniti još boljom, još efikasnijom, koji će ostvariti atraktivan povrat na investiciju. Mislim da je to teško smisliti, ništa lakše nego li naći radnu snagu koja bi tu bila potrebna. Kada bi se te dvije stvari riješilo tada ne bi bilo prepreka za donošenje odluka o zaduživanju i “trošenju” (zapravo investiranju, ne znam zašto ljudi to zovu trošenjem). Eto ako smisle da im negdje zapravo fale neke nove velike podzemne željeznice i slični veliki poduhvati koje može pogurati i sufinancirati država, zadužit će se oni, iskoristiti priliku koju nude niske kamatne stope.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.