RIVP

Valamar – moguće akvizicije

Vrlo zanimljiv tekst u jutrošnjem newsletteru Intercapitala pod naslovom “Hrvatsko tržište dionica: Valamar razmatra preuzimanja u Italiji, Sloveniji i Austriji.”

Bit ću tako slobodan prenijeti ga u cjelosti:

“Jučer je Mergermarket prenio intervju kojeg je trenutni CEO Valamar Riviere dao za list Wirtschaftsblatt u kojem navodi kako kompanija želi pojačati prisutnost u regiji Alpe-Adria. Stoga traži potencijalne mete u Sloveniji, Sjevernoj Italiji i Austriji, pri čemu u obzir dolaze samo veći hoteli ili klasteri.
Navedeno je ipak kako u Austriji, u kojoj Valamar gleda ski odmarališta, rizik predstavlja najavljeno povećanje PDV-a na usluge smještaja s 10% na 13%. Slično se lani dogodilo i u Hrvatskoj te je predstavljalo uteg za profitabilnost i konkurentnost hrvatskih turističkih kompanija.
Ovakva preuzimanja bi mogla biti dobra za kompaniju te joj pomoći da bolje iskoristi već postojeće kapacitete. Drugim riječima, zbog sezonalnog karaktera turizma u Hrvatskoj, dio radnika bi se u sezoni skijanja vjerojatno posvetio tim lokacijama. Zasada nije objavljeno ništa o tome kako bi se potencijalna preuzimanja financirala. Prema rezultatima za 2014. godinu, Valamar na računima ima 195m HRK gotovine, a odnos neto dug / EBITDA mu je 2,6x.

Original koji se spominje je ovdje.

Inače kao što sam vam pisao i prije, imaom izjave s glavne skupštine, kao i očito u financijskim izvješćima da Valamar jako veliki dio investicija (inveticijskog održavanja) klasificira kao trošak, pa time značajno smanjuje EBITDA. Te k tome u 2014. je bilo velikih jednokratnih stavki, a koje će pak donijeti smanjenje troškova u idućim godinama (otpremnine).

Ovo je tame o kojoj već godinama govorim (eto i tome sam bio u pravu! 🙂 ). Naše turističke tvrkte su tako jako da kad bi htjele, bi u stvari mogle biti mediternanski ili čak europski konsolidatori, evo sada imamo i službene izjave o tome! Kao što sam i pisao, mislim da su rezultati turistkičkih tvrtki značjano bolji nego su prikazani.

A od velikih turističkih dionica (mislim: velika firma i veliki free float) koje fondovska ‘industrija’ i šira investicijska javnost tek treba otkriti je moj favorit Arenaturist, koji brzo i značajno obnavlja hotele (reicmo cjelogodišnji Park Plaza Belvedere u Medulinu koji prošle godine zbog obnove nije radio prvih pola godine), a uskoro se otvara i obnovljeni Park u Puli (pod brandom Park Plaza): Pulski Arenaturist ponovno ulaže u objekte u svojem turističkom portfelju.

Rezultati Arenaturista formalno ne izgledaju impresivno, ali pogledajte ovdje: Rezultati turističkih tvrtki: odlični i mnogo bolji nego financijski izvještaji to pokazuju.

Ako niste, također pogledajte ovaj kratki izvještaj s okruglog stola o hrvatskom turizmu na Zagreb Business Forum.

Napomena: Imam dionice Valamara i Arenaturista i ovo nije prepruka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:RIVP, Turizam

118 replies »

 1. Zna li netko kako napreduju radovi na otočiću sv. Nikola. Kako sada to izgleda i hoće li biti spremno za sezonu? Može i koja slika, ne bi bilo loše….

   • Mislim da bi bilo i bolje da nema dividende, jer bi tvrtka za toliko vrijedila više, pa si prodajom dionica svatko može napraviti ‘dividende iz kućne radinosti’, ali bez poreza. Ipak, očekujem kako će zbog konzistentnoti dividende politike odlučiti opet o nekakvoj maloj dividendi, reicmo 0,50 kn kao prošle godine, što je opet preko 2,5%, nije ni tako malo … ako ne odluče tako, onda mislim da spremaju novce za nešto važno / veliko što bi bila super vijest.

    • Iako nije tema Nenade kakva su vaša razmišljanja o JNAF u? Danas u medijima izišli clanci u kojima predsjednik Uprave najavljuje rekordnu godinu, te vrlo optimisticne stvari vezane za poslovanje u budućnosti.

 2. Hm, zanimljivo,, iako je godinama snjega sve manje. Tko zna šta će bit za 10 godina.

  Ove godine na skijanju nije baš bilo neke gužve, a i troškovi umjetnog zasnježivanja su poprilični, tako da neznam koliko povoljno mogu nešto uzeti.

  Iako u Alpama i ljetna sezona je zanimljiva.

 3. Kolega Zeko, pogledajte statistike pa ćete vidjeti da austrijanci zarade više od nas u ljetnoj sezoni, koja btw traje gotovo 6 mjeseci, a nemaju more ….
  A niska skijališta su prošlost, zime sve toplije (ne možeš raditi umjetni snijeg), pravog snijega sve manje, tako da budućnost skijanja leži u skijalištima nad 2000 metara, ova niža će jednostavno premalo raditi da bi se isplatila financijski. Pričao mi je to jedan austrijanac još prije desetak godina, pa mu nisam vjerovao, ali evo, imamo danas … Tako da, i da kupe nešto u austriji, samo radi ljetne sezone se isplati, a zima kolika je da je, čisti bonus ….

 4. Ovaj dio mi je nejasan;
  “Für neue Investitionen begibt sich die kroatisch-österreichische Hotelgruppe Valamar auf eine Roadshow nach London und Wien. / Bild: Beigestellt”

  znači koliko sam shvatio za nove investicije će se ići na roadshow u London i Beč, znači tamo se ide po lovu, e sada na koji način….

 5. Novi kanal na Youtube-u od Valamara,kampovi

  Camping Adriatic by Valamar

  Camping Solitudo – a camping oasis near Old Town of Dubrovnik

  Naturist Resort Solaris, Poreč, Istria

  Camping Ježevac, Krk Island

  Camping Brioni, Pula, Istria

  Camping Lanterna; Leading Camping in Istria

  Naturist Camping Istra

  Camping Orsera, Istria

  Camping Marina, Labin, Istria

  • Koliko ja znam nije od ZB, nego od Pekao (Unicredit u Poljskoj), što je puno bolje jer će imati distribuciju značajno relevantnijem tržištu.

 6. Zanima me jedna stvar, RECIMO da bi volio ulagati u trenutno meni dvije naj zanimljivije dionice a to su ARNT i RIVP.
  U kojem bi to bilo omjeru, 50:50 ili? Evo i mojeg trenutnog mišljenja o cijeloj situaciji.
  Pošto bi ulagao na dulje razdoblje smatram da je potencijal rasta obje tvrtke(pa time i cijene dionica)velik, iako smatram da Arenaturist
  ima veci prostor za napredak. Ajmo uzeti kao relevantan pokazatelj potencijala u turizmu P/E Plavelagune koji bi bio oko 20.
  Da bi ARNT dosegla razinu PLAG po P/E=20 za pocetak cu povecati dobit na ajmo reci 60M što nam po cijeni dionice od 335kn daje P/E oko 12.
  Šta znaci da bi došli do razine od 20 cijena dionice bi trebala rasti do cijene 550Kn što nam daje prinos od 64%. Koliko je realna ovakva racunica
  i koliko realno možemo ocekivati ovakvi porast dobiti u roku recimo od 5 godina?
  Ponovimo li istu racunicu za RIVP samo uzmemo povecanje dobit na 150M dobijemo cijenu dionice od 23.8kn uz prinos od 23%(racunato trenutnoj cijeni od 19.3kn)
  Uzmemo li samo ovaj pokazatelj u obzir definitivno nam sugerira da je bolje ulagati veci postotak portfelja u ARNT zbog vece mogucnosti zarade. Šta vi mislite?
  Komentari,mišljenja?

  Ovo je samo moje osobno mišljenje i racunica, i sve ovo je vjerojatno jako krivo i netocno tako da ovo nije nagovor na ništa!

  • Razmišljati se može na razne načine … teško je reći što je točno. Osobno od Arenaturista očekujem uvjerljivo najbolje popravljanje rezultata od svih značajnijih turističkih tvrtki. Poglejdamo samo dvije stvari:
   – jednokratni troškovi od oko 10 mil. kn zbog rušenja starih hotela, koji su naravno jednokratni (za te hotele 🙂 )
   – poslovanje cjelogodišnjeg hotela Belvedere u Medulinu koji prošle godine nije bio otvorenu H1. To je potpuno obnovljen hotel, poznat po zimskim pripremama sportaša. Ako se uzme u obzir da ima 427 soba i da se pretpostavi veliki diskont na cijenu, da je ona 50 eura, te da se pretpostavi popunjenost 50% u H1, to daje oko 2 mil. eura novog prihoda; no kako su radnici postojali prošle godine kad hotel nije radio, moguće je da će samo njegovo poslovanje donijeti oko 10 mil. kn gdoišnje više na razini EBITDA.

   To je već 20 mil. kn.

   Zatim imamo i ovaj hotel koji uz obnovu raste na 200 soba: http://www.gradpula.com/vijesti/pulski-arenaturist-ponovno-ulaze-u-objekte-u-svojem-turistickom-portfelju/

   Tu je i kamp Kažela koji je veličine 110 ha (dakle kao cijeli Turisthotelov kamp u Zatonu, što je u stvari skoro cijelo poslovanje te tvrtke), a koji očito još nije počeo iskazivati svoj potencijal http://www.arenacamps.com/hr/kamp_hrvatska/kamp_kazela

   Na ovim razinama cijena bih rađe gledao EV/EBITDA nego P/E. Kako je sada formalni EV/EBITDA oko 16,8 (prema MojeDionice), gornje dvije korekcije bi ga kao normaliziranog već smanjile na oko 13, ali kao što rekoh, mislim da je to tek početak priče.

   Te razne druge stvari.

   Napomena: Kao što znate, imam dionice ARNT i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

    • Upravo ovo o cemu Nenad prica da se dogodilo kod Arnt-a, mislim da se dogodilo i kod rivp-a. Dakle troskovi pripajanja, otpremnine kao jednokratne stavke uz to otok sv. Nikola sa puno novih sadrzaja i renoviranim hotelom Isabella sa 4*. Ako pogledate booking na otoku, skoro da i nema slobodne sobe. A cijene su posvuda vise nego prosle godine. Polazna tocka i rivpa s kraja godine je sjajna, tj. mislim da nece biti tesko imati puno bolje rezultate. Bit ce pozitivno zanimljivo 🙂

    • @gor Mislim da ste u pravu, slično će biti i s RIVP, ali će relativno manje utjecati jer su puno veći, ovih par stvari za ARNT znači jako puno.

 7. Koja je situacija oko isplate dividende od strane RIVP ili je odluceno reinvestiranje dobiti sto smatram trenutno boljom odlukom. Hvala

  • @DavorL, ne zna se, bit ce objava na zse. Iako vjerojatno neki znaju..i meni se cini da je bolje da ne isplate. No, uprava valjda zna sto radi.

   • Hvala na informaciji. Ja osobno mislim da ce odluka ici u smjeru reinvestiranja a sto ce vrlo brzo ( ocekujem do kraja godine) imati pozitivan utjecaj na kretanje cijene i sam promet na Zse

 8. .
  .
  Zanimljivo da nitko od poznavaoca tržišta na ovom mjestu nije pomenuo Kupare kao glavnu metu novih investicija Valamara! Kažu procjena 300 MEUR!

  Kada malo zavrtimo film unazad, i kada pažljivo slušamo uvjete natječaja, i kada vidimo što se događa danas, vrlo lako je za predpostaviti da će Valamar poklopiti Kupare i od njega napraviti rudnik zlata sa pet zvjezdica u 1500 ležaja.

  Moguće da iz tog razloga neće biti dividende, i dobro je da je ne bude!

  Živi bili pa otišli u Kupare na odmor u ljeto gospodnje 2018.

  Ugodan week-end!
  .
  .
  .

 9. Svaki novi smjestajni kapacitet je svojevrsna “moguca” tvornica novca. No hotel sa 5 zvjezdica je vrlo, vrlo skupa investicija i iz primjera Maistre koja je strasne novce investirala u svoje hotele sa 5* nije lako hotel sa 5* drzati dobro popunjenim i jos imati dugu sezonu, predsezonu i podsezonu, sa cijenama na razini 5*. Dakako svaki hotel sa 5* je dobro dosao u RH ali povrat takve investicije mogla bi potrajati. Kako Nenad Bakic kaze Rovinj, za destinaciju je su hoteli si 5* odlicna stvar, za investitora i ne bas toliko. Tako mislim i za Kupare. Sto gostu Kupara izvan turistickog kompleksa koji ce vjerokjatno biti ureden kako spada na destinaciji mozemo da je u skladu sa 5*. Samo Dubrovnik koji je srecom blizu, drugo nista nije uskladeno da bude ni 5* ni 4* destinacija, ni prometnice ni sadrzaji. K tome Kupari su dominantno avionska destinacija, tko ce iz austrije autom ici u Kupare npr. Dakle mislim da nije lose investirati u Kupare ali od toga ne treba ocekivati neki brzi ni veliki povrat investicije mozda cak treba ocekivati i puno sporiji nego ga Maistra ima u Rovinju sa svojim 5* investicijama.

 10. Ovi naši momci i cure iz Uprave su jako tajnoviti s odlukama.. Izmjene statuta, rošade.. Morat ćete ih Nenade malo ponovo prodrmat, imam dojam da su se opustili. Očito će biti dividende, tako bar izgleda u tom proglasu puku.

  • Ja ih više nemam namjeru drmati jer mislim da kompanija ide u pravom smjeru za sve dioničare.
   Puno, jako puno toga, je napravljeno da ljudi ne znaju velike su tu bitke vođene i sve bi bilo drugačije da nije bilo mog angažmana … sad više name potrebe za time, napravili smo zvijezdu. Iako mnogi ljudi to ne vide. Recimo jedan veći mali dioničar kad sam ga tražio da podijelimo neke pravne troškove (iako sam mu zaradio milijune) rekao da je ‘nema potrebe, dali da će razmotriti ako dobro to opravdam ubuduće’, ali isto tako rekao da smatra da je on ‘vjeojatno najbolji investitor na Zagrebačkoj burzi’, čovjek ubo KORF pa eto ‘to je moralo biti baš kako je bilo’ 🙂

   • Ma Vi ste, isprika na izrazu, “genijalac”.. pri tome mislim na tu količinu energije i strasti koju ulažete u svom djelovanju. Mnogim ljudima ste pomogli na indirektan nacin, ne samo financijski, već šireći horizonte jednim promišljanjem iz kuta iz kojeg nas bas i nisu ucili da se gleda ili bolje receno smije gledati. No da se vratim nazad iz ovih hvalospjeva 😃 malo me smeta ta nedorecenost sad u ovih par objava, cisto jer mislim da ta neizvjesnost nije dobra u privlačenju novih investitora

   • Nenade, vjerujem da je većini posjetitelja (pa bili protivnici ili pobornici) ovog bloga jasno koliko je vremena i energije bilo potrebno za sve što je do sada učinjeno s vaše strane. Ovakvi odgovori su u onom istom stilu da smo svi mi odlični generali poslije bitke pa je stoga i njegovo (ne)promišljanje išlo u smjeru zašto bih ja podijelio trošak kada nisam u njemu direktno sudjelovao i nitko me ne može na njega prisiliti. Žao mi je kad vidim takve stavove ali vjerujem da bez obzira na njih nećete posustati i da bi svejedno napravili sve upravo ovako pa da ste i znali unaprijed za njih. Da je drugačije vjerojatno ovog bloga za početak već odavno ne bi bilo…
    Hvala vam još jednom na svemu!

  • Pa reći će kad bude vrijeme. To je sada samo prijedlog koji će ići na skupštinu. Po mom mišljenju (a nisam nešto iskusan) za sada je sve OK i transparentno. Pa nisu morali čak ni to napisati. Mogli su samo reći da su se sastali, vidili izvješća i dali prijedloge za skupštinu koji će biti objavljeni u pozivu.

 11. To će reći u pozivu za glavnu skupštinu, tamo će biti navedeni prijedlozi svih odluka, pa ćemo točno znati šta i kako … ako se budu držali tradicije, oni objavljuju poziv na skupštinu otprilike mjesec i pol ranije, znači strpimo se još desetak-petnaest dana, do kraja aprila i sve ćemo znati … čemu žurba ?

  • Marijan, došlo mi jutros novo porezno rješenje za obrt, bit će da sam zbog toga nervozan. 🙂 Srce mi se para kad vidim kakvi razni lelemudani vrše realokaciju tog novcu i gdje će taj novac završiti (većiinom).. pljuc..

 12. Netko je jutro odmah po otvaranju burze mrtav hladan sa aska pokupio, pazite, 33.783 dionice po cijeni 19,45 kn (nije OTP transakcija) … da mi je znati šta taj zna ??? Anyway, to već dugo nije viđeno ….

 13. koliko ja razumijem, time se samo isključuje pravo prvokupa na nove dionice postojećih dioničara, znači upisuju svi koji žele i koliko žele dok ima. Jedino s obzirom da je nominala 0, valjda će prilagodit tu eventualnu dokapitalizaciju nekoj tržišnoj cijeni dionice kad se to bude događalo, pa da ne ispadne da se nove dionice upisuju po karikiram 10 kn…

   • A mislim da je dividenda jako dobra, jer je u skladu s općom teorijom očekivanja dividendi jako dobro da ona malo raste, to se smatra signalom uprave dioničarima. U svakom slučaju pokazuje uvjerenje uprave da si može dozvoliti isplate dividedne, sjajno!

   • i ja nekako mislim da to ide u tom smjeru pogotovo kad vidim ovu rečenicu u članku 9 statuta: “Uprava je ovlaštena odlučiti izdavati dionice za uloge u stvarima i pravima. “

    • Po mom mišljenju:
     – Ako bi zaista s tom povećom količinom dionica kupila neka turistička tvrtka, onda bismo dobili diva koji je primjeren za listanja na velikim međunarodnim burzama
     – To bi značajno povećalo šanse za exit vodećim dioničarima, na što mislim da moraju misliti s obzirom na priču glavnog među njima (Goldscheider), kojemu je, čini se fokus na skroz drugom mjestu: http://rivada.com/
     – Naravno, kako sam već više puta pisao, u usporedbi sa sličnim kompanijama u Europi (i svijetu) Valamar ima vrlo malo duga, i 100% je vlasnik svih nekrenitna kojima upravlja (vrlo neuobičajeno). Stoga mislim da bi prava stvar bila razdvoje nekretninksi i upravljački biznis, djeloimčno monetiziraju nekretnine (npr. izdaju obveznice s njima kao kolateralom) i taj novac vrate dioničarima, kao što je Goldman Sachs bio planirao s Arenaturist. To bi bilo racionalno.

 14. Slažem se Nenade, nevjerojatno mi djeluje da bi se tako “suptilno” odlučili za nekakvo razređivanje. Očito imaju nešto na pameti, nadam se da će nas opet pozitivno iznenaditi .

   • Ako su to napravili zato, to bi mi bila baš odličan vijest i čitao bih ju kao poruku ‘u svakom slučaju ne smanjujemo dividendu’.

  • Po meni (a slobodno recite da pametujem bezveze) ovo i nije toliko neočekivano? Zašto? Pa RIVP ima predispozicije da bude jedna od najlikvidnijih (a ja bi rekao i daleko najlikvidnija) dionica na ZSE. Ako pogledamo zadnje vrijeme, relativno slabo se njome trgovalo. Za one koji su mislili da nema kupaca pa da je zato (relativno, za neke i razočaravajuće) nelikvidna ovo je iznenađenje. Al za one koji su mislili da treba biti (naj)najlikvidnija, ovo je najlogicnije, zar ne? Sada treba vidjeti na kojim cijenama treba biti RIVP da bi bila 1. ili 2. po likvidnosti.

   P.S. Imam dionice RIVP, ovo nije nagovor na ništa, samo malo mojeg promišljanja.

   • Otišlo 100 000 dionica, Nenade imamo li razloga za zadovoljstvo, ulazi li neko veći, sa velikim apetitom tko je prepoznao dionicu?

    • Koliko sam ja vidio, u toj transakciji je kupljeno oko 150.000 dionica, a to po naravi stvari nije ‘mali’ ulagač.

 15. Dioničari po brojem 4. i 8. su se bacili u kupnju…

  7.04.2015 > T: 15.04.15 Pros. cijena: 19,51
  RB Dioničar Broj %
  1. EPIC, GOLDSCHEIDER UND WURMBOCK M.B.H. 54.267.510 43,06%
  2. SATIS D.O.O. 6.475.884 5,14%
  3. ENITOR D.O.O. 2.720.950 2,16%
  4. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 2.142.932 1,70%……………………+37.000 dionica
  5. BAKIĆ NENAD 2.000.000 1,59%
  6. BILBIJA IGOR 1.869.626 1,48%
  7. HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D./KAPITALNI FOND D.D. 1.846.184 1,46%
  8. PBZ D.D. 1.485.347 1,18%……………………………………………….+54.000 dionica
  9. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./SZAIF D.D. 1.198.462 0,95%
  10. Erste Plavi OMF kat. B 1.167.031 0,93%
  UKUPNO 75.173.926 59,65%

 16. http://hr.seebiz.eu/valamar-riviera-najjaci-rast-prihoda-u-segmentu-hotela-i-apartmana-od-4-i-5/ar-110261/

  .. a ovdje kratki komentar blistavih proslogodisnjih rezultata, unatoc losim vremenskim prilikama. Kakvi li ce tek biti ove godine fin. rezultati, budu li vremenske prilike zaista snazno poticajne za ljetovanje na moru (obzirom na najave Meteoroloskog zavoda o ekstremno toplom ljetu i ocekivanim 6-mj. natprosjecnim temperaturama ove godine od travnja do listopada), i jos uz ovako slab euro, te vec odlicne rezultate u Q1/2015 i obnovljene postojece kapacitete u visu kategorizaciju.

 17. Sad još kad vukovi sa WALL STREETA ulaze uskoro će ponestati tih dionica, a neki naši “znalci” govorili da je previse dionica RIVP 😀 😀

  • Nenade, nemam uvid izvan top 10, a naravno da me zanima jesu li prodali dio pa ih nema više u Top 10 ili je sve otišlo? Sorry ako tražim previše 🙂

   • Bestplatno možete pogledati stanje na SKDD portalu, a ako se registrirate (također besplatno) onda možete vidjeti i povijesno stanje TOP10.

    • Pa nije problem top 10, nego su ispali iz top 10, ono sto sam ja pitao Nenada je da li ih vise nema uopce ili se ne vide. A da lijen sam malo platit pretplatu, ne skrt nego lijen. A s vremena na vrijeme nije lose pogledati izvan top 10, ako je neko ozbiljan obicno se ne kriju iza skrbnickih racuna.

   • To i ja kazem…nevjerovatno je koliko nasih investicijskih gurua nema ni za pretplatu (ne mislim na kolegu gore, nego opcenito)

 18. Sad su javili na Vijestima TVNove da su zbog Legionele zatvorena 4 hotela i kamp a ne samo jedan hotel.?! Pa valjda se zna u kojem je hotelu bio taj oboljeli, nije bio u svim hotelima i kampu istovremeno.

 19. Ne znam kako je drugdje ali u Poreču ima gro ljudi. Možda i zbog Vinistre (3 dana), ali i preko tjedna ima jako puno stranaca.

 20. Ima li tko iskustvo s Poreznom što činiti kad se kupi i proda dionica u ovoj 2016 godini sa dobiti?Treba li što ispunjavati ili to SKDD odradi izvješćem na kraju porezne godine.
  Hvala na odgovoru.

 21. Marić izjavio da razmatra i smanjenje poreza u turizmu, što bi bilo i normalno obzirom da konkurencija ima niži pdv. Samo mi nije jasno kako se Kliman pomirio da se pdv neće smanjiti. Čini mi se jako indiferentan i mlitav ministar. Umjesto da se bori za smanjenje poreza, što više kredita preko HBOR-a, viza itd. on šetucka po otvaranjima hotela i kompleksa i nabija si dnevnice. Sve to ok, ali neka mrdne malo guzicom za svoj resor!

 22. Ho ho ho! Predblagdanska rasprodaja! Idemo na 30? Jeli zaista teza iskrcavanja skrbnickih i “bježanje” kapitala (sic!) iz ovog raja na zemlji? Ajmo malo komentara, promišljanja, eventualno informacija. Hvala☺

 23. Nemam info nikakav, ali mi je sada već u domeni preprodanosti ( i tko zna do kuda će) pa sam danas počeo sa dokupom.

  • Meni je ta riječ smiješna i na engleskom 😀 Svaka transakcija ima i kupca i prodavača i jednak je broj dionica kupljen odnosno prodan, pravih stvarnih dionica, osim naravno ako nije nekakav “naked short selling”.

   Ja u normalnim transakcijama ništa ne bih nazivao tim terminama. E sad jedino ako gledamo količinu naloga na kupnji/prodaji, tu bi moglo biti nekih takvih razmatranja o odnosima “zainteresiranosti” kupnje/prodaje.

 24. Ma ok, nisam mislio na dnevno trgovanje. Podržavate udruge, a oni ovdje iznose sumnje na netransparentnost. Tu sam Vas pitam za Vaš stav prema tome, a više Vaš pogled na stavove pojedinaca iznesenih na temu akvizicija i zaduženja Valamara tj. kako vidite Valamar danas u odnosu na period prije 2 godine kada ste više bili uključeni? Osjećate li se jednako sigurno u toj dionici da ju ne gledate 5 godina 🙂

   1. Osjećam se sigurno.
   2. Vjerujem da se radi naprosto o forsiranom izlasku (iz tko zna kojih razloga) u uvjetima male likvidnosti, slično je bilo i kad sam prvi put kupovao tada KORF negdje 2010. ili 2011. 🙂
   3. Ne vjeurjem da ima ikakvih ‘netransparentnosti’.
 25. Usudio bih se iz mojeg kuta gledanja, znanja i dostupnih informacija komentirati trgovanje: veliki igrači preslaguju šahovsko polje. Zašto? Zato jer mogu. U svemu tome znam da vlada nervoza malih i manjih doničara (i ja sam) poradi kontinuiranog pada cijene dionica, trenutnog zaduženja firme, buducnosti, slijedeće sezone. Naravno, puno je parametara. Mislim da cijena ne odražava kvalitetu, ali burza je trgovina. Zakon ponude i potražnje a često i muljanje kroz dozvoljene zakonske okvire da bi se ostvario neki cilj. Slično kad vam vrhunski odvjetnik ne laže ali zapravo zaobilazi istinu. Osobni osjećaj je da ako ste već unutra, ostanite unutra. Pogotovo ako ste ušli visoko. Možda sutra neko veći od velikih odluči prodati/kupiti svoj udjel (primjer arnt), pa bude dobro. Mislim da ne treba paničariti (ali je dozvoljeno, vaš je to novac), jer i ostatak kompanija na ZSE crveni, ljudi izlaze ; treba im keša, fondovi se rješavaju, ulaze u USA obveznice, kupuju Agrokor…svašta nešto. Ipak, vrijeme će pokazati najtočnije. Najgore je svaki dan buljiti u burzu, osim ako niste brokeri. Svako dobro i LP svima ☺

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.