Uncategorized

Znanje!!

U 21 stoljeću zaista nemate isprike za neznanje (npr. biti financijski nepismeni).

Via Business Indsider, evo pregleda nekoliko odličnih besplatnih online tečajeva, svjetska klasa.

Uočite ovdje i jednu stvar. Edukacija je jedna od najskupljih i najvrijednijih stvari koje se kupuje novcem (pri tome ne mislim na ‘besplatno’ hrvatsko školstvo). A kada je to bilo u povijesti da netko s Balkana može besplatno pohađati (online) tečajeve na Yale?

Besplatno steći znanja koja su prije bila nedostupna ili samo uz velike cijene? Praktički isti korpus znanja. Kada je to bilo da najkompliciranije strojeve (ono što zovemo ‘telefon’, a u stvari HW+SW plus usluge na njemu) Bill Gates ne može imati bolje nego vi ili ja? Kada su najvrijednije usluge bile jednako besplatne za sve (zapitajte se da li biste se rađe odrekli svog auta ili Google+FB+email). Sve vam to ne ulazi u izračun blagostanja i BDP, kad se računaju ‘nejednakosti’, a u stvari je sve više najboljih stvari besplatno za sve — idemo li u komunizam drugim putem?

Znanje, danas nema izgovora za neznanje. Ovdje prezentirano BESPLATNO znanje ne samo da vam može pomoći da budete znatno bogatiji (pa tim novcem kupite još više znanja i životnih iskustava), nego učiti je lijepo. Ne budite papci! Znate da u našoj zemlji prevladava ogorčenost … a iz nje je ponekad lako izaći (na osobnoj razini).

12 online courses that could help you get rich

Pogledao sam što nudi većina ovih tečajeva, koliko vidim svi su besplatni (recimo Love Your Money je besplatana jer ga finacira njihova državna agencija za nadzor finanicjskih institucija). Neki od njih su bili prošlu jesen ‘u živo’, ali koliko vidim dostupni su stalno.

Evo nekih, ali pogledajte sve na gornjem linku! A ako vam se ne sviđaju ovi, potražite po internetu, mnoštvo je toga.

1. Stanford (!) STOCKS AND BONDS: RISKS AND RETURNS
2. Coursera & University of Florida: Personal & Family Financial Planning
3. Love Your Money: Kako izbjeći prekomjerno zaduživanje, štedjeti mudro, “… Do you ever feel clueless when it comes to finances? You’re definitely not the only one. Terms like budgeting, saving and investing can sound intimidating, but that is why we’re here.”
4. Yale & Coursera: Financial Markets – Nobelovac Shiller ‘samo’ za vas, besplatno, osnovni koncepti financijskih tržišta i investiranja.
5. University fo North Carolina & Coursera: Kako biti popularan (psihologija popularnosti)
6. University of Michigen & Coursera: Successful Negotiation: Essential Strategies and Skills

p.s. Molim podijelite svojim prijateljima na FB, vi koji dolazite ovamo već imate neke ambicije, a mnogi ljudi ne znaju i ne znaju da ne znaju … (imate dolje gumbić, pa samo ‘klik’).

Kategorije:Uncategorized

31 replies »

 1. The implications of 7+ billion connected minds are staggering, and we need to be talking about it. Again, the Rising Billion represent tens of trillions of dollars flowing into the global economy. They will drive the need to “bank, the un-banked” (probably with some bitcoin derivative), create an innovation explosion, and drive a new wave of entrepreneurship and global competition.
  http://m.huffpost.com/us/entry/7008160

 2. Mislim da ovi svi linkovi koje tu navodite predstavljaju nelojalnu konkurenciju našim sindikatima javnih službi iz sektora prosvjete koji su i ovako već nepravedno zakinuti i obespravljeni nauštrb podilaženja krupnom kapitalu, zato bi bilo potrebno da državni organi nešto poduzmu po ovom pitanju i zaštite NAŠE škole i stručnjake od ovakvih kapitalističkih podvala, te za to osiguraju potrebna proračunska sredstva.

  • Ako je nekom promaklo prije koji dan u JL:

   REKTOR DAMIR BORAS: ‘Ne možemo smanjivati broj profesora dok imamo samo 20 posto visokoobrazovanih’

   • Rekao je on i nešto još puno gore, u tom istom članku. Da je udio ‘provatnika’ u visokom školstvu 12% i da je to po njemu i više nego dovoljno ….. strava, ali dovoljno govori o tome što ti likovi misle i dalje zastupati …. daj pare i ne pitaj puno za rezultate …..

    • Koja strava. Dobro je znati pa izbjeći čitanje i želučane tegobe. Drug rektor komesar. Ali da mu sutra neki “privatnik” ponudi bolje uvjete i veću plaću, zdimio bi dok sie reko keks. Naravno, nitko nije lud da baca novac na takve “stručnjake”.

 3. Primijetili ste da je sve vise dobrih stvari besplatno. Jeremy Rifkin je nedavno objavio knjigu na tu temu: The Zero Marginal Cost Society. Interesantno ju je procitati, ako vec niste, pripisao je tom konceptu neke smjernice mogućeg daljnjeg razvoja ekonomije i društva.

 4. Zahvaljajući besplatnom online (iTunes U) tečaju (prijenosu cijelog semestra predavanja jednog predmeta sa Stanforda, koji nemamo kod nas na faksu) ja sam stekao temeljna (vrlo kvalitetna, duboka i dovoljno široka za start) znanja o zanimljivoj temi koja su mi omogućila da se javim na oglas za posao u tom konkretnom usko specijaliziranom području, što u suprotnom sigurno ne bih jer ja ne volim nigdje doći nepripremljen.

  Zahvaljući tome već par godina radim u najboljoj firmi u Hrvatskoj i široj regiji koja je zapažena i na svjetskoj mapi u toj svojoj niši na poslu koji mi je zanimljiv i s ljudima koji su najbolje osobe koje sam ikada upoznao.

  Ta besplatna znanja koja dijele velikodušni ljudi, sveučilišta i kompanije stvarno mogu duboko utjecati na ljudske živote. I moj život bi danas bio sasvim drugačiji bez iTunes U. Sada bih sigurno radio nekakav suhoparni posao s nekim bazama podataka u nekoj velikoj i bezveznoj IT firmi, umjesto jednog zanimljivog programerskog posla u mladoj, brzo rastućoj firmi već velikog ugleda.

 5. Kao što reče John Galt, školski i akademski autoriteti bi mogli zatražiti bann free kapitalističkih tečajeva na teritoriju RH. Naime ozbiljno se podriva uhodani sustav monopola gdje mi odlučujemo što će se predavati jer smo mukotrpno kompilirali svoje disertacije, da bi napretkom izgubile na bitnosti.

 6. Pozdrav gospodine Bakić. Trenutno se na fakultetu u sklopu jednog predmeta bavim tehničkom analizom. Znadete li možda neki free software na kojem bih mogao raditi TA dionica sa Zse? Pokušao sam s AmiBroker, ali ne znam kako dobiti dionice sa Zse. Na stranicama MojeDionice, hrportfolio nemam velik izbor opcija za uređivanje grafa. Bio bih Vam neizmjerno zahvalan na pomoći.

 7. Idemo li u komunizam drugim putem?
  Sigurno NE!
  Komunizam je egalitarno društvo ograničenih ljudskih bića jednakih u siromaštvu.
  Kapitalizam nam svima nudi besplatno znanje i slobodu izbora, ali to nas neće učiniti jednakima, svi smo različiti, a jednaka dostupnost znanja učinit će nas još više različitima.
  Neki od nas su lijeni, neki vrijedni, jedni će više, a drugi manje iskoristiti pruženu priliku za učenje, dok mnogi sigurno neće uopće.
  Konačni rezultat sigurno neće biti komunizam.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.