Uncategorized

Reforma javne uprave

Ne znam jeste li primjetili, ali upravo je u Sabor poslana Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2015. do 2020. godine i naknadno stavljeno na dnevni red ovog zasjedanja Sabora.

Priznajem da sam bio ‘lijen’ sudjelovati u javnoj raspravi, ali mislim da je i ovaj blog dosta ‘javan’.

A prije dvije i pol godine sam iznio prijedlog za projekt Pohvali-Pokudi službenika. Pogledajte malo u tom teksu primjere koje sam naveo. A razlikovanje dobrih i loših službenika je jako bitno, inače svi dobijaju etiketu ‘uhljeba’ što nije dobro. Vjerojatno su pohvale u ovom trenutku i bitnije od pokuda, jer daju primjere dobrih praksi itd. (Ovaj članak je zaista javan jer ga je velikim dijelom prenio i Jutarnji, a kako ćeš ‘javnije’).

Nevjerojatno kako takvih stvari nema u strategiji? Sve što vidim o povratnoj informaciji je ovo o ‘ocjenjivanju’, samo ovo:

S ciljem podizanja razine kvalitete javnih usluga, korisnicima treba omogućiti ocjenjivanje usluga koje primaju, a ocjene pojedinih usluga potrebno je učiniti dostupnima javnosti.

Općenito se odnosom javne uprave bavi samo poglavlje “4.1.1. Odnos tijela javne uprave i korisnika javnih usluga” (str. 20 gore) patetične veličine, u kojem čak i stoji:

… građani i poslovni subjekti se ponajprije doživljavaju kao pasivni korisnici javnih usluga, dok je zanemaren njihov potencijalni doprinos unaprjeđenju javne uprave.

Iskreno, ne znam kako to ide s instruiranjem ‘mog saborskog zastupnika’ (tko je to uopće), ali molim one koji imaju utjecaja da proguraju ovakve stvari kao gore!

Kategorije:Uncategorized

3 replies »

  1. U vezi javne uprave i državnih službenika općenito, evo nonsensa za vikend- PP (prijatelj poduzetnik) nesretnik mi priča jučer kako mu u Poreznoj upravi traže ,pošto je podnio zahtjev za dodjelu VAT broja, pisano obrazloženje šta će mu to i da,ako ga ne donese/pošalje,ne mogu udovoljiti zahtjevu ?! Naravno,uz sve idu čuvene ad.takse.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.