Društvene paradigme

Zadovoljstvo životom: neugodni podaci Eurostata o Hrvatskoj i njenom mentalnom sklopu

Depresivna slika na razne načine: zdravlje, nekretnine, društveni odnosi … Hrvatska, mijenjaj se!!

0. Jučer je izašao Quality of Life – Fact and Views, koji preporučam pročitati. Evo nekih zanimljivih podataka, a kasnije ću ih objaviti još.

Za početak, Hrvati su među najnezadovoljnijim nacijama u EU, označeno rozim u ovoj tablici. Uočite da su to podaci iz 2013., tako da očekujem da smo Grci i mi u međuvremenu još potonuli, a ostali se počeli oporavljati:

nezadovoljstvo

Ovo ima više dimenzija – pogledajmo neke!

1. Krenimo od zdravstva, o kojem se u zadnje vrijeme puno priča. Znamo da nije takvo kakvo bismo htjeli, kao ono u tzv. ‘neoliberalnom’ kapitalizmu (to je ono što MI nećemo!). Ali velik dio nezadovoljstva je u našim glavama!

Za početak, kao kontekst. Ex-komunističke zemlje su prema svojim populacijama zaista bile nehumane, to vidimo u najvažnijoj varijabli, očekivano trajanje života (iako ubrzano napreduju, još su daleko od Zapada, s izuzetkom Slovenije, koja im se približila):

ocekivano trajanje zivota

Međutim, Hrvati su najnezadovoljniji u EU (i šire), u smislu samoocjene svog zdravlja, uvjerljivo najveći postotak onih koji svoje zdravlje smatraju lošim ili vrlo lošim:

samoocjena zdravlja

Je li ovo utemeljeno u činjenicama? Ne! Zdravlje ima mnogo dimenzija, ali dvije vrlo važne (s kojima je onda snažno korelirano sve ostalo) su teški problemi koji vas sprječavaju u redovnom životu ILI dugotrajni problemi. U oba slučaju su Hrvati oko Europskog prosjeka, a pogledajte koliko odskačemo u odnosu tih varijabli u odnosu na zadovoljstvo zdravljem. Pravi Jeremije iz Alana Forda, nevjerojatno:

samoocjena zdravlja vs. dugotrajni problemi

samoocjena zdravlja vs. teski problemi

OK, možda ćete pomisliti, da je to zato ‘jer nam je zdravstveni sustav loš, pa su nam neke medicinske potrebe nezadovoljene’? Vjerovali ili ne, i tu smo u europskom prosjeku, iako smo u nezadovoljstvu neprikosnoveni šampioni:

samoocjena zdravlja vs. nezadovoljene medicinske potrebe

O ovomo mi se dalo još puno, možda uskoro. Da vam ne oduzimam previše vremena, prijeđimo na ….

2. Nekretnine.

Ovaj sam grafikon objavio prije godinu-dvije (uskoro ću ga ažurirati novim zanimljivim podacima), ali odličan je za ilustraciju. E eks-socijalističkim (komunitičkim) zemljama, vlansištvo nekretnina je znatno veće nego na Zapadu (crvene oznake), a kao što znamo i nezadvoljstvo životom (mislim da je manje uzročno povezano – iako ne bez veze! – a više ima zajednički uzrok). Grafikon prikazuje vlasništvo nekretnine u kojoj se stanuje, u usporedbi sa starijim istraživanjem zadovoljstva životom:

vlasnistvo nekretnina i zadovoljstvo zivotom

Međutim, sada šokantni podaci!

Hrvati su među najnezdavoljnijima svojim smještajem:

zadovoljstvo smjestajem

Velikim dijelom je to uzrokovano prenapučenim stanovima, tu smo među najgorima u Europi (zajedno s drugim ex-soc. zemljama):

prenapuceni stanovi

Iako stanovi imaju ispodprosječno strukturnih problema (mislim da je to zato jer ima puno novih stanova):

nezadovoljstvo smjestajem vs. strukturini problemi

Evo što mislim da se dogodilo: Hrvati su zarobljeni u nekretninskoj investicijskoj priči s dvije teške posljedice:
– loša alokacija imovine (koliko imaju u produktivnoj imovini, tj. dionicama?)
– istovremeno su i fizičko-financijski zarobljeni u kupljenoj nekretnini, pa se jako teško sele kad obitelj naraste, ili su naproto kupili premali stan, ‘ali glavno da je naš’

Nevjerojatan paradoks!

3. Osobni odnosi.

Iznimno smo nezadovoljni osobnim odnosima (treći s desna na ovom grafikonu):

zadovoljstvo osobnim odnosima

Mnogi Hrvati nemaju nikoga na koga se mogu osloniti, jako tužno …

ne imati nikoga

Međutim, i u ovom području pretjerujemo, ‘žrtve’ smo i depresivni. Pogledajte kako jako odudaramo od svih što se tiče stvarne nesigurnosti od kriminala i njegove percepcije. Ovdje su zasirguno krivi i naši mediji: primjerice, u obje vodeće novine rubrika Crna kronika (to još uvijek postoji – mislim da je nasljeđe socijalizma) ispred rubrike Biznis! Naravno, nisu samo te dvije novine ‘krive’ (puno veći utjecaj ima TV), oni daju ‘što raja traži’ (ili misle da ‘raja traži’), a ‘raja’ je dugo vremena tako odgajana … pa je to sada samoispunjavajuće proročanstvo!

stvarno nasilje i nesigurnost

4. Posao i ostalo.

Velik dio nezadovoljstva je zbog gubitka posla, Postotak zapsolenih 2011. koji su izgubili posao do 2012.:

postotak populacije koja je izgubila posao

Ipak, Hrvati su šampioni u naglašavanju nejednakosti, kao i ono o radnim satima (vidjeli smo nedavno u JL da smo cijelo vrijeme Europskoj komisiji, tj. Eurostatu izvješavali 2,5 sati tjedno više nego radimo, jer svi drugi u radno vrijeme NE računaju pauzu za ručak). Ovdje vidite da gornja trećina ‘pati’ srazmjerno donjoj. Grafikon prikazuje postotak u gornjo trećini koji ne bi mogli pokriti neočekivane izdatke, u odnosu na one u donjoj:

tesko je svima

Ako mislite da samo ovo prilično olako interpretirao, pogledajte ovu fascinantnu tablicu iz upravo objavljenog rada na uglednom NBER: Misperceiving Inequality.

Ova tablica ugrubo prikazuje koliko stanovništo dobro procjenjuje nejednakosti u odnosu na stvarno stanje (u Hrvatskoj značajno precjenjuje – uočite da je u SAD obratnoi!):

gini perception and reality

5. Ukupno gledajući, nikako ne želim reći da je situacija bajna.
A. Ali svojom percepcijom i stavovima činimo ju još gorom, zauzimamo mentalitet žrtve (‘neoliberalni’ nas ugrožava, TTiP, suci nas oštećuju na natjecanjima, turizam pati zbog ‘srpanjske rupe’ …)
B. Plus, sami sebe zabijamo u zemlju objetkivnim problemima, kao što je ovo gore s nekretninama, ili sustav obrazovanja, o kojem također govori gornji izvještaj Eurostata, ali ću mu se posebno obratiti kasnije.

Podsjećam i na ovaj fascinantni prikaz štednje građana u hrvatskim bankama. Začuđujuće je da je kroz krizu štednja uvjerljivo rasla. To znači da jedan veliki dio Hrvatske krizu nije osjetio, i to su oni koji se najviše opiru promjenama. Među njima su i ‘crveni i crni’ koji žive od perpetuacije bijede – čim je drugima lošije, njima je bolje!

kucanstva stednja i krediti

20 replies »

 1. Ma grubo je reći,ali Hrvati obožavaju kukati bez razloga,naravno da ima ljudi kojima je teško,ali većina puuuno više kuka nego što im je stvarno tako teško kako oni to predstavljaju,ja mislim da je to zato da imaju ispriku za neuspjeh…nisam bogat,uspješan,sretan zbog…ubaci nekog izmišljenog neprijatelja ili nerješiv,nepremostiv problem

  • Ne samo da Hrvati obožavaju kukati već i obožavaju izigravati žrtvu i mučenika. Ponekad mi se čini da pojedinci priželjkuju nesreću i to samo zato da bi mogli ispasti veći patnici u svojoj zajednici.
   Takvom negativnom mentalitetu djelomično pridonosi i katolička crkva, koja propagira patnju i stalna odricanja umjesto sreće i zadovoljstva. Ta propaganda pali posebice kod slabije obrazovanog i siromašnog stanovništva.
   Sve ukupno smo nekako apatična nacija i sumnjam da će se u skorijoj budućnosti tu nešto bitnije promijeniti.

   Evo jutarnji piše da će uskoro izići rezultati velikog istraživanja o mladima u EU,
   http://www.jutarnji.hr/veliko-istrazivanje-o-mladim-hrvatima-zele-vodu-cvrste-ruke–odobravaju-nasilje–ne-druze-se-sa-srbima–muslimanima-i-romima-i-ne-bi-imali-nista-protiv-uvodenja-vojne-diktature/1359356/

   • Katolička crkva ne propagira patnju! Stalna odricanja su nešto drugo, ona su potrebna da bi se uspjelo u životu, pogledajte sve uspješne ljude koliko su se morali odricati…..

    To je preširoka tema, nije za ovdje…. Ili ne poznajete to dovoljno ili ne shvaćate ispravno. Pravi katolik je sretan čovjek koji se ne boji života i životnih situacija (ili barem teži tome da se ne boji, odnosno da se pravilno nosi sa svojim strahom).

    • U pravu ste Krešo,lipo ste to napisali.Crkva ne propagira patnju, nego nešto drugo da bi bili sretni i zadovoljni. Široka tema svakako ionako je često dostatno samo odlučit bit sretan

 2. Vec sam to jednom davno napisao. Uvijek kad me pitaju kako si odgovorim dobro ili nikad bolje. 🙂 Vecinom na drugoj strani sloze facu iznenadenja. Ja bih se skroz slozio da vecina bezrazlozno kuka.

  • i meni su to omiljeni odgovori na ‘kako si’, a face iznenađena nisu bitne, prijatelju će biti drago da mi je dobro a ne-prijatelju krivo 🙂

 3. Mislim da je glupo izračunati aritmetičku sredinu iz navedenih aspekata života i reći da nam je loše.
  1. Personal-relationships – osobni odnosi bi bili isti i da odselimo na Mars, ne diktira ih država.
  2. Green and recreational areas – 5.8 bodova svi kažu da nam je zemlja lijepa, čista, zelena, nezagađena, da imamo prekrasno more, a to što anketirani hrvati žive na asfaltu u centru Zagreba ne opravdava ovu ocjenu.
  3. Job – 7.0 bodova, a Financial situation 4.6 – te dvije stvari bi po meni trebale biti povezane, ako niste zadovoljni plaćom napravite nešto, nemojte samo kukati kako je loše. Ne možete biti zadovoljni poslom a ne dobiti plaću 6 mjeseci. Tu nešto ne štima.

 4. Kratko rečeno, želje i mogućnosti su nam u disproporciji. Uzmimo recimo zdravstvo, gdje smo kao kukavne Jeremije, ali gdje 20-tak godina broj osiguranika privatnog zd.osiguranika nikako da prebaci onih magičnih 15 %, uprkos tomu što prosječna polica dodatnih usluga za obitelj košta manje od troškova njihovih mobitela mjesečno.
  Dakle,prioriteti su totalno pobrkani, slično je i s obrazovanjem.
  Naš paradoks je da bi htjeli bolji život,investirajući u pogrešne stvari .
  Inače, kad već govorimo o doživljavanju svog okruženja, po HPI-u,najskeptičniji smo po eco footprintu.

   • pa ja ne znam čemu se vi čudite!
    zar ne znate da je kapitalizam = bijeda?

    ovakvi članci služe za podizanje morala domaćem stanovništvu koji će s odobravanjem, na jutarnjoj kavi u lokalnom bircu, reću svome sudrugu u neradu i beneficijama koje mu omogućuju tu istu kavu i novac za kladionicu: gle, jesam ti rek’o, vidiš kako tamo loše žive!
    S odobravanjem će okrenuti na sljedeću stranicu i nastaviti sa vijestima sa sportskih terena. Najčešće županijska malonogometna liga.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.