Uncategorized

Kava za radni narod

Kako najbolje raditi kavu na sve načine!

1. Za one koji nisu kod mene na FB zidu pratili kava-sagu, znajte da smo imali baš veliku raspravu o kavi. Na moju konstataciju da je Nespresso super su me pošteno izvrijeđali Matija i Nik, ali naravno nitko se nije ljutio nego smo svi puno naučili, a u drugom i trećem nastavku pili kavu kod Nika (Eli’s kod Britanca): prvi dio, drugi dio, treći dio. U svakom slučaju od prije neki dan pijem bolju kavu.

2. No, jučer imam ovu vijest koja će se sigurno svidjeti kako Niku, tako i ulagačima, hipsterima poput mog frenda V. itd.: Blue Bottle, a coffee chain that techies love, just raised another $70 million.

3. Dolazimo do onoga što će vas najviše zanimati. A to je vodič za sve načine pripreme kave. Ovo nije trivijalno! Recimo, ja ujutro pijem fliter-kavu. Nekima to zvuči lejmerski, ali to ne mora biti loše, mnogi znalci upravo tako rade kavu, recimo tako se radi u Nomi: Coffee at Noma, The World’s Best Restaurant ili Inside The Coffee Service At Noma Tokyo. Gornji vodič je koristan, ali nije dogma. Primjerice, kroz kava-sagu na mom FB zidu sam shvatio kakvu grešku radim s najboljim vrstama kave: u standardnom aparatu za filter kavu ‘kuhanje’ kave traje tim duže, čim je više vode (kave), to znači da je kava izložena duže. Ali to ovisi o tome koliko stavite kave/vode. Kad radite čaj, sigurno ga ne kuhate ovisno o količini čaja, nego uvijek jednako. A iz kave prvo izlazi kiselost i kofein, zatim šećeri i na koncu gorčina (zato su vam oni espressi po načim kafićima gorki, mnogi ludi traže ‘dužu’ kavu, ‘da im ne bude prejaka’, a zapravo je više svega, a najviše gorčine).

Pa sam sad nabavio french press, koji koristim tako da stavim više kave nego bi ‘trebalo’, pa ju ostavim svega 15″ – dobijem ‘mekšu’ kavu bez gorčine. Recimo ovako kupite kod Nika kavu koja je svježa i nije prepržena (french press je na slici):

elis kava

4. Poslijepodne Nespresso. Vjerujem da niste znali da ga služe u 200 od 700 restorana koji imaju Michelinove zvjezdice? Monsoon Malabar mi je trenutni favorit.

5. Kava je ogroman biznis! Pogledajte ove brojke: Infographic: Coffee Around The World By The Numbers.

Kategorije:Uncategorized

20 replies »

 1. Jednostavno pitanje, zašto pijete kavu?

  Ne pitam zato što mislim da ne biste ili biste trebali, nego koji je vaš razlog, iz potrebe, jer volite okus…

  • Valjda: ovisnost i jer ju volim. Dakle ‘treba mi’. S time da kad ne spavam puno, onda mi baš treba fizički, a kad spavam puno, onda manje pijem.

 2. Ja na primjer koristim ovaj mlinac uz frenchpress: http://www.amazon.com/Hario-Coffee-Mill-Slim-Grinder/dp/B001804CLY

  Ima keramičke noževe i može se regulirati koliko krupno želite mljeti kavu (frenchpress, aeropress, …). Što se same svježine i aroma tiće, najbolje je mljeti odmah prije pripremanja kave. Kava nakon mljevenja vrlo brzo gubi svježinu. Zelena kava nepržena može stajati više od godinu dana, kava nakon prženja je optimalna oko dva tjedna dok samljevena izgubi pola aroma već isti dan. Osobno sam se uvjerio da je kave zapravo najbolje kupovati od pržionica u zrnu (kad dođem u Zg isto odem u Eliss :-)). Recimo nedavno sam kupio Illy u Konzumu za test i kava koja je zapravo vrhunska je bila bez veze. Zašto, vjerojatno zato što je stajala na polici mjesecima. Illy je čak objavio da ima nekakav patent koji navodno čuva svježinu u njihovim hermetički zatvorenim limenkama. Negdje sam na internetu pročitao da je to kao kad bi uzeli svježi kruh i stavili ga u limenku bez zraka i očekivali da je nakon nekoliko mjeseci svjež.

  Lijep pozdrav,
  Miro

 3. Odlično! U biti čovjek ne mora imati skupu opremu da bi doma napravio vrhunsku kavu. Meni je otkriće bila Ethiopia Sidamo sa Frenchpress-om i sa tim 20-dolarskim mlincem. Kava je bila light pržena. Bitno je da je kava vrhunska i da je svježe pržena. Mirisi i okusi su bili fantastični, totalno nešto drugačije nego što je čovjek navikao. Eliscaffe ima Ethiopia Yirgacheffe koja iz regije gdje je i Sidamo. U biti treba probati različite kave iz različitih regija pa naći što nam odgovara. I treba se malo igrati sa načinom pripreme. Ima puno varijabli, temperatura vode, gramaža kave, koliko vode i slično.

  • …formulacija da je nespresso dobar je ga 200 od 700 michelin restorana ima, je kao da je fiat panda super auto jer su je prodali u milijunima primjeraka i od tuda postotak na tržištu!!?!?! no nitko od ozbiljnijih vozača koji imalo drže do sebe ne vozi tu kantu 🙂 …sve je loše kod nespressa no ima samo jedan korak kojega ako ga srede, svi ostali smo u ‘banani’ no do tog dana, meni je i dalje draži al pacino od george clooneya…

   • Nisam neki ekspert za kavu (imam Nespresso aparat, no ova rasprava me potaknula da naručim mlinac za kavu i taj Aeropress), ali usporedba vam ne stoji. Bolja usporedba bi bila da 200 od 700 bivših vozača formule/relija vozi Fiat Pandu. Jer ipak su Michelin restorani u vrhu među restoranima, kao što su i bivši formula/reli vozači u svijetu vozača.

    Al oni ipak ne voze Fiat Pandu, nego najčešće Ferarri…

 4. nespresso nije možda loš kao proizvod za mase, no kao ideja iza proizvoda meni je gnušanje i ništa drugo. s druge strane, ostale kave i kavovine su loše i bez konstante tako da nemaju nikakve šanse sa mašinerijom koju ima nestle. ostaje mali postotak onih koji ih ili kopiraju pa se predaju, ili oni koji se žele boriti pa se bore za kvalitetu i svojih malo posto i čekaju ili da narastu pa da ih se kupi pod tuđu kapu, ili stagniraju no slobodni su…no tu treba velika snaga uma…kako god, a naveo sam već, kada nespresso sredi momenat koji im je i najveći teret i koji ih jedino drži da ne postanu ‘jedini’, do tada ćemo se mi boriti jer kada se to desi, ljudima će biti sve jedno jer i onako ne vjeruju svojoj paleti okusa već marketinškim trikovima…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.