RIVP

Skupština Valamar

Red je da i ove godine malo izvjestimo s glavne skupštine.

1. Novi resort, čije svečano otvorenje je sutra, je krasan, možda nešto najljepše na Jadranu. Prema izjavama uprave na GS, zaustavili su buking jer je većina soba već prodana. Pogledajte sami, nažalost nema fotki najljepšeg hotela, nego samo ovo s leđa (gdje je velika ravna livada):

Evo ipak Miramare s reklamne slike:

miramare

 

2. Evo nekih važnijih izjava s GS:

Marko Čižmek, član uprave:
– brojni sastanci s investitorima, u par mjeseci proputovali mnogo zemalja Europe … po našem sudu bi Valamar trebao biti prvi izbor za ulaganje u hrvatski turizam
– naglašava održivost dividende, a to znači barem 50 lipa godišnje
– prošla sezona jako opterećena vremenom (27 kišnih dana u Istri u srpnju i kolovozu) i naknadnim uvođenjem PDV, koji se više nije mogao ‘prevaliti’ na goste, a koji je koštao tvrtku oko 30 mil. kn
– EBITDA marža od 29% još ispod prosjeka branše u RH, što nama upravi daje jasan zadatak da u budućnosti, a već od 2015., vama dioničarimam isporučimo barem prosjek industrije, ako ne i liderstvo u tom smislu
– nizak troška financiranja, vrlo ponosni, sve vanjski izvori, prosječan trošak 2,5%
– tri hotela bila 2014. u rekonstrukciji, pa nisu imali doprinos, ali dat će doprinos već 2015.

Gustav Wurmboeck, predsjednik NO, koji je došao na GS usprkos težoj ozljedi noge:
– želimo imati zadovoljne dioničare

Mladen Markoč, predsjednik GS, oko odredbe o pravu uprave za izdavanje novih dionica bez odobrenja GS:
– pravo prvokupa dioničara je pravo, temeljeno pravo i može se nadvladati samo ako interes društva prevlada
– Uprava i NO ni u ludilu ne bi zloupotrijebila to pravo, bez, ne 100% nego 150% utemeljenog razloga
– pri eventualnoj dokapitalizaciji u novcu, Uprava i NO bi sigurno uložili dužnu pažnju da utvrde pravilnu cijenu, koja načelno nema veze s trenutnom tržišnom cijenom (time nije implicirao da li vrijedi manje ili više, vidite komentar niže).
– stavljeno je jer Zakon to dozvoljava (pa samo po sebi nije kontroverzno), kao što Zakon dozvoljava i da GS to može napaviti

Mislim i dalje da je ovo alat koji Društvu omogućava veću fleksibilnost pri eventualnim akvizicijama, da kontrolni dioničari neće biti toliko ludi da sami sebe nepovoljno razrijede, a mislim da nema šanse da oni to koriste za neke svoje manipulacije (s obzirom na cijeli razvoju u Društvu, povijest odnosa zadnjih 4 godine itd.)

3. Vrlo zanimljivo, pri dolasku na otočić smo vidjeli kako odlaze oba člana uprave našeg društva za upravljanje koje upravlja daleko najvećom imovinom, a koji ovu dionicu eveidentno do sada ‘ne bi ni štapom dirali’, ali eto sada su potegli čak do Poreča, pa do otočića … mislim da će biti jako teško pravdati raznim društvima najprije strukturu portfelja, a zatim one kolosalne i nevjerojatne promašaje u dionicama tvrtki koje su bile ‘investabilne’, a ne imati neki značajni dio u očitom, barem kao smokvin list.

EDIT 09.06.2015. 4. Dioničarima predlažem da razmotre učlanjivanje u Udrugu malih dioničara Valamara. Predsjednik udruge je jučer bio na GS, imao zapažen pristup, a uprava ga ja čak i potakla da ostane jednu noć na današnjem svečanom otvaranju resorta, što govori o ugledu udruge i u samoj kompaniji. Udruga je i napravila neku svoju procjenu teorijske revaluacije imovine Valamara.

Udruga malih dioničara Valamara je vrlo aktivna, uvjerljivo najaktivnija udruga dioničara u Hrvatskoj. Takve udruge su jako značajne za razvoj demokracije, jer kad tražimo accountability od dioničkih društava, naučit ćemo ih tražiti i od javne uprave. Odnosno kako se kod nas kaže: vlasti. A dok imamo ‘vlast’, dok netko nama ‘vlada’, tu nema odgovornosti, a pogotovo ne ‘accountability’.

 

 

Napomena: Imam dionice RIVP i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju istih, za savjet se obratite svom omiljenom financijskom savjetniku. Navedene dionice mogu možda kupovati ili prodavati, već kako mi dođe, iz mnoštva raznih razloga: osjećam se euforično, depresivno, treba mi novac za druge svrhe ili bez ikakvog razloga … zato se, kao i obično, ne oslanjajte na moje piskaranje nego olovku u ruku i zdrav razum u glavu.

Kategorije:RIVP, Turizam

197 replies »

 1. Mladen Markoč, predsjednik GS: “pri eventualnoj dokapitalizaciji u novcu, Uprava i NO bi sigurno uložili dužnu pažnju da utvrde pravilnu cijenu, koja nema veze s trenutnom tržišnom cijenom”. Ovdje i gosp. Markoč prihvača činjenicu da je dionica podcijenjena, zanima me i kako je Uprava i GS reagirao na revaluaciju Udruge i koliko će se po tom pitanju raditi u sljedećem razdoblju!!Sve ostalo što ste naveli, izgleda predobro da bi bilo istinito 🙂

  • To nije rekao. Naravno, teorijski može biti i niže od sadašnje tržišne cijene … poanta je bila samo da se ne bi išlo po tržišnoj cijeni nego po vrijednosti.

 2. Mamut je jako narasto, a vođen je fenomenalno. Iako uvijek može bolje meni se čini da trenutno i ne može 🙂 Sve pohvale većinskom i upravi. Mirovinci su dobrodošli, a talijanska poslovica kaže meglio tardi che mai! (bolje i kasnije nego nikad).
  Meni je osim što je lucky napisao zapelo za oko i ovo “da je ovo alat koji Društvu omogućava veću fleksibilnost pri eventualnim akvizicijama, da kontrolni dioničari neće biti toliko ludi da sami sebe nepovoljno razrijede, a mislim da nema šanse da oni to koriste za neke svoje manipulacije”. Nema razloga da tako i ne bude. Poželjne udavače koje se nude su Liburnija, vjerujem i Arena, a državi je interes riješiti se hotela Maestral i Imperijal tako da nam predstoji zanimljivo razdoblje 😀

 3. EDIT 09.06.2015. 4. Dioničarima predlažem da razmotre učlanjivanje u Udrugu malih dioničara Valamara. Predsjednik udruge je jučer bio na GS, imao zapažen pristup, a uprava ga ja čak i potakla da ostane jednu noć na današnjem svečanom otvaranju resorta, što govori o ugledu udruge i u samoj kompaniji. Udruga je i napravila neku svoju procjenu teorijske revaluacije imovine Valamara.

  Udruga malih dioničara Valamara je vrlo aktivna, uvjerljivo najaktivnija udruga dioničara u Hrvatskoj. Takve udruge su jako značajne za razvoj demokracije, jer kad tražimo accountability od dioničkih društava, naučit ćemo ih tražiti i od javne uprave. Odnosno kako se kod nas kaže: vlasti. A dok imamo ‘vlast’, dok netko nama ‘vlada’, tu nema odgovornosti, a pogotovo ne ‘accountability’.

 4. Gledam malo komentare na Booking.com….. Milina.

  Einfach ” ALLES “, aber besonders ist die
  Lage und die Schönheit der gesamten
  Anlage, einfach tollllll !!!!! => Jednostavno “sve”, a pogotovo Mjesto i ljepota cjeline Sustav, jednostavno super !!!!!

  Die Leute vom Personal sind alle freundlich, sogar die Gärtner, die im Moment noch die ganze Insel bepflanzen. => Ljudi iz osoblja su prijateljski, čak i vrtlari koji su posađene otok u ovom trenutku.

  La location è fantastica, un’isola tranquilla, senza rumore e senza macchine, con ogni tipo di soluzione balneare, spiaggia di ciottoli, spiaggia di sabbia, scogli e baie. => mjesto je fantastično, miran otok, nema buke i nema automobila, sa svim vrstama rješenja plaža, šljunčana plaža, pješčana plaža, hridi i uvala.

  (Preveo: Google translate)

 5. Pridružio bih se čestitkama g. Renjaku koji je, uz pomoć tajnika i još nekih agilnijih članova, svojim entuzijazmom i vremenom afirmativno predstavio Udrugu i njene male dioničare. Iako nismo imali dovoljno glasova da se usvoji naš protuprijedlog za neisključivanje prvenstva prvokupa postojećih dioničara društa kod eventualne dokapitalizacije (o čemu je g. Bakić gore pisao) mislim da se slažem s Nenadom da je g. Markoč dao, iako indirektno, vrlo jaku podršku načinu razmišljanja i vrlo jasno napomenuo da im je vrlo stalo do mišljenja svih dioničara te da su svi iz Uprave društva pozitivno akceptirali postojanje i rad Udruge.

  Time bih pozvao i sve koji još nisu, da se pridruže aktivnim i formalnim članstvom, radu udruge.

  Dražen

 6. Moj kratki komentar sa skupštine, ako Nenad dozvoljavaoj da i ja dam svoj skroman doprinos temi ….
  1. Resort izgleda fantastično, koliko znam takvog na Jadranu nema, barem za sada. Vidi se da još nije sve gotovo, još se finišira hortikultura, razne oznake, stazice itd, nadam se samo da kada bude sve gotovo da će protjerati sve aute sa otoka osim ovih električnih, servisnih za resort. E, sad bi trebalo sve upravljače raznih ‘NAŠIH’ hotelijerskih kuća, počevši od HIMR nadalje, pa i one sa Brijuna, dovesti za uši na Sv. Nikolu pa da vide šta sve ‘zli poduzetnici’ mogu napraviti. Inače, nisam uopće stekao dojam da su zaposlenici nešto nezadovoljni, dapače, raspadaju se od ljubaznosti, počevši od vozača kombija sa parkina, mornara na brodu pa do ljubaznog osoblja na otoku … (ako je netko ikada išao na Brijune, molim da se prisjeti kada mu je mornar na ulasku u brod zaželio dobar dan …) … Obzirom da sam u razdoblju od 1991-2003 intenzivno radio sa Rivierom Poreč (na lokacijama Poreč, Rabac, Krk i Dubrovnik), da znam kako je bilo nekad i kad vidim šta su sad napravili i na koji nivo su digli kompletnu uslugu koju nude danas i odnos prema gostima, mogu samo reći da sam ponosan što sam suvlasnik jednog malog dijela te kompanije…
  2. Kao što kaže Nenad, odnos prema malim dioničarima se definitivno promijenio, ne znam kako je bilo prije 4-5 godina, ali ovo danas je sasvim ok, korektno i uvažavajuće
  3. Bilo je govora o nagrađivanju uprave sa dionicama, zašto ih ne nagrađuju u novcu (mislim da je to pitao Dejan). Osobno nemam problema ako upravu nagrađuju trezorskim dionicama, mislim da je to čak i bolje, jer kako uostalom bolje motiovirati management nego tako da im daš dionice i da se oni onda potrude da im vrijednost raste …. raste njima, raste i meni, very simple, zar ne ? Jedino bi se moglo ugraditi neku klauzulu da ih ne mogu prodati dok su u kompaniji, kao neki osigurač protiv špekulacija ….
  4. Isto tako, bilo je puno govora o tom stavku u dokapitalizaciji, oko prava isključenja malih dioničara. Moram priznati da se toga ne bojim … Što se tiče same eventualne dokapitalizacije u novcu, kao što je Nenad već napisao, dobili smo objašnjenje da bi se u tom slučaju fer vrednovala imovina Valamara (znači ne trenutna tržišna vrijednost dionice već realna vrijednost imovine), što je i logično, jer bi inače u toj eventualnoj dokapitalizaciji i ovi veliki bili nekorektno razrijeđeni. A nekako sumnjam da će baš raditi protiv sebe … a meni se čini da šta je dobro za njih, dobro je i za nas male …. Ako će netko uložiti recimo 500 mil. kn i time proširiti biznis, red je da mu se da odgovarajući broj dionica, s time da se onda treba uzeti u obzir da je vrijednost Valamara ne 3 milijarde kao sad već recimo 7 (procjena udruge). I sve riuješeno, meni je to čisto Ok, jer sumnjam da bi od nas malih skupili 500 mil. kn, a i predugo bi trajalo …
  5. Kanapeići i vino, standardno dobro ….
  Eto, toliko, pretpostavljam da će se oglasiti i Dejan, sa njegovim viđenjem skupštine …
  Pozzz iz prevruće Pule
  P.S. Da bi se shvatila razlika u pristupu turizmu, dovoljno je bilo jučer prošetati Porečom, poslije proći kroz Rovinj i naposlijetku ‘sletiti’ u Pulu … Poreč i rovinj skoro krcati, turizam u punom pogonu, a u Puli nema žive duše, osim nešto duša na Verudeli u objektima Arenaturista …. toliko o tome kako i koliko koji grad živi za i od turizma ….

 7. Nenade, stalno se piše i govori o podcjenjenosti vrijednosti dionice RIVP. Može kratka analiza trenutne vrijednosti.

 8. Projekcija poslovanja

  I.dio – Povećanje prihoda (u kunama)
  _ 28M – zatvoren Dubrovnik
  _100M – hoteli Baška
  _ 95M – novi hoteli
  _ 26M – PDV

  249M kuna

  II.dio – Smanjenje rashoda
  _20M – Otpremnine i administrativni troškovi spajanja
  _25M – neto učinak pripajanja VHLJ

  Nepoznato, ali relevantno:
  – Nepovoljne vremenske prilike su utjecale na smanjeni rast prihoda i povećane troškove čišćenja i održavanja vegetacije, smanjen prihod izvanpansionskih objekata (hrana, oprema za plažu, sportski rekviziti)
  – povećane rezervacije direktno preko interneta što uzrokuje manje troškove, odnosno veći prihod
  – tečaj franka – tečajne razlike utječu na zaduženost i rezultat Društva
  – vrijeme – ako bude iole prosječna godina, topla i bez ekstremnih oborina, imat će značajan utjecaj na poslovanje, pogotovo kampove jer je iskorištenost za prošlu godinu bila tek oko 27%, odnosno 100 dana

  Ostalo
  – Porezna imovina – društvo može smanjiti porez na dobit u narednim godinama – naznaka iskazivanja veće dobiti

  Dakle, prihodi oko 1.400M, marža 30% -> EBITDA = 420M.

  Stići ćemo na 500M prije 2018 🙂

  LP

  • Na GS je g. Čižmek rekao kako sam napisao gore, te na ekplicitnije pitanje nije rekao više jer ga je na to upozorio predsjednik GS, ali smo saznali da je prosjek EBITDA marže o kojem govore 35%. Mi smo sada ispod 29%, možda bliže 28%. S obzirom da je rekao da je to jasan zadatak upravi već od ove godine, očekujem EBITDA maržu barem 32%, uz značajno povećanje prihoda (veće cijene, veća popunjenost i više kapaciteta, te stoga EBITDA oko 330-350 mil. kn.

  • Možda sam ja nešto previdio, ali EBITDA marža od 350M koja čini 32% prihoda daje iznos od 1.094M što je malo više od prihoda od prodaje, a manje od ukupnih prihoda za 2014 godinu. Stvarno očekujete tako male prihode u 2015? Samo od 4 obnovljena hotela ’14 i ’15 bi trebalo biti više od 75M više prihoda, a koliko tek od ostatka portfelja (uvjet:normalno vrijeme)?

 9. Franz Lanschützer, zamjenik predsjednika NO-a Valamara Riviere, na otvaranju Valamar Isabella Island Resorta na otoku Sv. Nikola pokraj Poreča, investicije teške 35 milijuna eura, izjavio je da razmatraju akvizicije u Austriji, sjevernoj Italiji, Sloveniji, ali fokus je, kako je istaknuo, još na Hrvatskoj.

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/valamar-novi-im-je-cilj-dalmacija-no-cekaju-dobru-priliku-297285

  Mislim da se danas baš neće cijena RIVP iskorigirati za iznos dividende, … ali to je samo moje ametersko mišljenje 🙂

  • Slazem se s tim da cijena nece padati danas a s obzirom da je u prvih 5 min kupljeno preko 7.000 dionica po 20.80 kn ocekujem tu razinu do kraja dana, ali to nije niti bitno vec cijena nakon zavrsetka sezone i objavljenih rezultata

   • Nisam mislio da neće padati (tko zna), nego da se neće iskorigirai za iznos dividende (50-55 lp, ovisno kako gledate).

    • Ovisi kako se gleda, ali svejedno raduje me konstantna likvidnost i tzv sustained growth, pa na kraju nije niti bitno da li ce se korigirat cijena za 0,55 kn/dionici danas ili slijedecih nekoliko dana. Svejedno me zanima tvoja “amaterska” procjena za danasnji dan i nekorigiranje cijene za dividendu 🙂

   • Sloveniju i Hrvatsku (čak i dalmaciju) mogu kroz jednu našu firmu preuzet. Dvije muhe sa jednim udarcem 🙂 Bit će zanimljivo vidjeti da li će ih Lukšić pratiti..

   • Zasto bi cijena uvijek pala za iznos dividende? Ako je recimo dionica u rastucem trendu pad za iznos dividende protivio bi se trendu i znacio stagnaciju. Gdje bi cijena bila da nije bilo dividende u rastucem trendu? Ista kao jucer?

   • Poslovni dnevnik u velikom naslovu Valamar preuzeo Hotele Baška za 23,2 mil. kuna, a zapravo se radi o 23,3 mil €. Kakva neprofesionalnost kao da je to slicno… Da je 23,3 mil kn to bi Nenad sam kupio…

 10. Nenade, ako može Vaše mišljenje na koji će način sad Valamar odraditi spajanje sa Hoteli Baška d.d. , jer je očito iz povijesti kompanije da vole sve integrirati u Valamar, a ne imati zasebne kompanije … da li mislite da će za preostale udjele u HB dati trezorske dionice Valamara (da li to uopće mogu bez odluke skupštine?) ili neka druga varijanta ? Tx na odgovoru ….

 11. Iz prve ruke sa Sv. Nikole, utisci su sasvim zadovoljavajuci i boravak je jako ugodan i opustajuci. Hrana u restoranu je ukusna ali ne i vrhunska. Osoblje je jako ljubazno ali evidentno neiskusno. Kompletan ugodjaj je pokvario A/C koji ne radi 😦 U Apartmanu je sad u 23 sata 29 stupnjeva i nije nimalo ugodno. Navodno ima jako puno problema s klima uradjajima i ne zvuci bas obecavajuce. Nespresso ipak u svakoj sobi 🙂

 12. Nenade znam da nepratite baš građevinare, ali da li i kod njih možda dolazi do preokreta u poslovanju, mislim na dlkv vezano uz najavljene i dobivene poslove, te orijentaciju na inozemna tržišta?

 13. Glede dlkv bilo bi zanimljivo vidjeti dali ga je norveški fond nastavio kupovati i u 2014 oj godini.
  Ima li itko ovdje da je zavirivao u knjigu dioničara?

 14. Nebudimiteško 🙂 baš sam provjerio, upucali su milijon kruna prošle godine.
  Dakle radi se o doista mizernom iznosu u usporedbi sa njegovom veličinom.
  To je kao da vama dok pospremate u džep milijon € ispadne na pločnik 1 lipa, e pa toliki iznos je u dlkv :))

  • I radi se o ekstremno diverzificiranom fondu tako da niti jedno njegovo pojedinačno ulaganje ne govori puno o samoj dionici, a niti je taj fond nešto poseban po svom stock-pickingu (ako uopće možemo govoriti o stock pickingu kod vrlo diverzificiranih fondova), to je prije svega veličinom poseban fond.

   Meni je puno zanimljivije vidjeti neki fond poznat po pravim value orijentiranim upraviteljima, koji nije diverzificaran baš u tisuće dionice, da ima bar oko 1 ‰ svog portfelja u nečemu izabranom na ZSE. Dakle “izabranom” njihovim value procesom biranja dionica a ne tek polu-mehanički odbaranom kroz alokaciju u tu “klasu” (ili nekako proizvoljno oređenu podklasu kao “dionice u tom i tom dijelu Europe koje zadovoljaju određene kriterije likvidnosti, mcap itd”, kako to veliki fondovi često rade).

   Jedina dionica za koju ja znam da ima takvog investitora je ADRS koju već puuno godina drže u ovom fondu, koja im je istina svega 0,09 % portfelja (no to je ipak relativno skoro 700.000 puta više nego ona lipa u milijun eura), ali koja je ipak izabrana od strane ljudi koji se bave value stock pickingom (donekle uspješno, kroz duže vremenske periode nešto sitno pobjede indeks, čak i u USA ): http://www.tweedy.com/resources/gvf/TBGVX%20Holdings%20-%20033115.pdf

  • Zadnjih šest mjeseci interes investicijskih kuća i fondova za naše dionice je jako velik i slijedom toga odradili smo desetke sastanaka s potencijalnim ulagačima u Baltičkim zemljama te zemljama srednje Europe, kao što su Poljska, Mađarska, Češka i Slovenija, te u Londonu i drugdje. A to je tek početak, očekujemo da ćemo efekte tog uvrštenja u idućem razdoblju još bolje vidjeti. Također intenzivno razmatramo angažiranje market makera”, rekao je Marko Čižmek, član Uprave Valamara.

 15. End game i sve rečeno 🙂 Vrhunska priča za ispričati jedan dan djeci, a i u školama. Lijepo je prisjetit se onih kupovina na 22kn prije splita i daljnje dokupljivanje dok je fondovska industrija drobila lovu u neke druge na žalost propale priče..Dosta je bilo skeptika no bili ste jako u pravu tako da još jednom hvala Vam što se dosta ljudima otvorili oči i omogućili kvalitetno ulaganje u turističku klasu.

 16. Pozdrav cjenjeni investitori, izgleda da polako KORF/RIVP ulazi u fazu “ekstaze” nakon koje očekujem da nam “mladu” zaprosi jedan fini đentlmen…

 17. Pitanje jedno. Obzirom da su im hoteli Imperial skupi, a za 24 mln eura su jeftino kupili hotele Baška, meni se trenutna cijena za hotele Maestral od 203 kn čini smiješnom. TK je cca 14 mln eura. E sad 5 hotela u Dubrovniku (ok potrebna su ulaganja i dizanje na 4*) su više od duplo jeftinija (75% ima CERP) od jednog hotela Isabella ili pak Lone! Kao kod SNHO ovdje se vidi sva neefikasnost tržišta, a vjerojatno je i mnogo špekulanata. Ja eto marljivo dokupljujem jer mi se čine fantastične prilike pa šta bude.

 18. Poki,vezano za Maestrale koje i sam imam u portfelju,tražena cijena od 478 kn neće proći, međutim ukoliko spuste cijenu na 350-380kn prodaja će biti formalnost.Burza nam je nelikvidna i neefikasna te su i cijene pojedinih dionica poprilično podcijenjene što pruža nevjerojatnu priliku za kupiti.

  • Slažem se iako mislim da će pokušati prvo ići sa nekim poreznim olakšicama ili sl. jer su bile najave da se cijena neće smanjivati. Eh ako ne mogu prodati hotele u Dubrovniku iz trećeg pokušaja onda bi ekipa iz Cerpa trebala letjeti..

 19. Kod tih hotela nije problem u imovini, problem je struktura uhljebljenih i način poslovanja, a koje morate kupiti s tom imovinom pa se onda iduće desetljeće hrvati s NAŠIMA da to sve skupa restrukturirate i postavite na zdrave noge. Kod hotela Baška imali ste privatno vlasništvo i normalno poslovanje. Neke stvari vam nemaju cijenu, a isto tako neke NAŠE komplikacije su tolike da i najpodcjenjeniju imovinu mogu učiniti lošom akvizicijom.

   • Uspredjivati CO i HMST je malo smijesno. HMST ima kosture u ormaru i bez snizavanja cijene, to nece proci. Mislim da su isto tako trazili da se u nerealnom roku podigne kategorizacija. CO je imao visak radnika i to lako rijesiv problem, a u HMST-u ne znas sta te ceka. Tako da se slazem sa Ianom…

    • CO je samo naizgled slična priča, ali u svojoj biti neka sasvim druga životinja, međutim, čak ni ta priča nije gotova niti prošla bezbolno jer na dnevnoj bazi možete slušati “fudbalskog sudiju” & Co koji osporavaju legalnu i transparentu privatizaciju te zazivaju poništavanje iste.
     Osim toga, nemojte zaboraviti da se kod ovih hotela ulazi na teren lokalnih šerifa o kojima dnevno ovisite, a koji imaju svoje uske interese u statusu quo i na sitno se mogu inatiti i komplicirati vam život do besvjesti.
     Ja ne mislim da je tu restrukturiranje neizvedivo, nego je za Valamar oportunitetni trošak sredstava i posebno vremena ovdje prevelik. Zbog toga je moje skromno mišljenje da po ovim cijenama ništa od te prodaje. Valamar tu nema što izgubiti čekajući jer ja ne vidim neke outsidere koji čekaju u redu da za bagatelu kupe te neprepoznate dragulje. Svi znamo da bi u retrospektivi bilo bolje da je država spomenute hotele pred 10 godina poklonila Valamaru ili nekom sličnom jer bi od harača u tom periodu već ubrala puno više nego će ikad dobiti za dionice, stoga ovdje nema baš nikakve žurbe, možda će se u konačnici moći kupiti za frakciju sadašnje cijene.

 20. Slazem se sa Ianom, nemozete usporedivati Hotele Baska i Masterale, to je kao da uspredujete AD Plastik i Petrokemiju. Uvjerili ste se na Petrokemiji sta su nasi sve u stanju napravit. Rade bi kupovao privatne zdravije hotelske kuce, moze i dividendne, nego cekao privatizaciju Maestrala ili Imperiala. Ako vam ni to nije dovoljno usporedite sto je Valamar dobio za 25 M eura i usporedite sa EV, od HMST ili HIMR, brojem soba, EV/EBIDA, pa cete vidit da i nisu tako jeftini kao sta se cine.

  • Ne može se EBITDA privatne i državne kompanije uspoređivati. Valamar će hotele Baška dići na viši nivo, a HMST bi digli za dva-tri nivoa više. Slažem se da je cijena od 480 kn previsoka, no ova trenutna je daleko preniska. Dubrovnik je pak druga priča koja radi čitavu sezonu i ima veću vrijednost od ostalih destinacija, a kamoli od jednog Krka.

  • Naravno da nisu usporedivi hoteli Baska i Imperijal i Maestral. Dovoljno je reci da je HMST lani imao dobit cca 1mil kn. To me podsjeca na Valamar u počecima. Dobit mala, “losi” hoteli, dobra uprava…godine…godine…i sad imamo sto imamo.

   • Da ih digne na veci nivo prvo ih treba srusit, jeste bili tamo ? Ja jesam vise puta, 70% radnika usred sezone setucka okolo ili pije kavu. Na Krku su kupili gotov proizvod a na HMST kupuju jedino lokaciju, iskreno mislim da to nebi bila pametna kupnja.

 21. Nekako mi se čini da bi sad cijena mogla ići dosta gore do 01.07. i da bi se moglo podosta većih naloga realizirati. Jedan veći je bio na 21 kn. No možda nas naše neefikasno tržište iznenadi i ode suprotnom smjerom. Al da je zanimljivo je zanimljivo. Svako malo neka lijepa vijest 🙂

  • Jasno je da MM imaju novac za kupnju dionica 🙂 ,ali mi je puno zanimljivije pitanje jesu li se vec nakupovali dionica koje misle izlagati na prodaju ili to tek imaju nakanu?!

   • Ako nemaju dovoljan broj bit će veselo 🙂 Vjerujem da će još neki jači igrači krenuti u kupnju (po izjavi člana uprave ima zainteresiranih) sad kad je sve posloženo. Ne znam ako Raiffeisenov OMF ima što god dionica, no zamislite da nema i da to bude jedini fond koji nema blue chip dionicu sa tendencijom rasta i isplate dividende, a dionica tako dosadna sa tim nagradama za dionicu godine! Suicid za imidž i profesionalnost njihovih fond managerčića 🙂

 22. Nakon dva dana MM, nekako ni sam nisam na čisto dal je to dobro ili loše za dionicu, dobro je da nema propada zbog nagle prodaje i da uvijek možeš prodat solidne količine ali mi se istovremeno i čini da će rast biti znatno otežan, odnosno bit će potreban stvarno malo veći igrač da bi to krenulo UP. To je naravno samo moje mišljenje. Ne vidim nigdje da su MM donijeli nešto dobro ili sam nešto previdio , zaboravio …?!

  • Prošlo je 7 mjeseci sa MM…zaista mi nije jasno to uporno “štopanje” mogućnosti porasta cijene i to kad je vrlo zasluženo – kao što su npr. danas – izvrsni rezultati poslovanja…ovakvo ponašanje MM je vrlo frustrijajuće, mnoge druge dionice pozitivno reagiraju i na najmanju dobru vijest, a Valamarovi MM svaku dobru “poklope” sa npr. askom od 7000 ili 2 puta po 3500 kom na niskoj razini, pa tko hoće prodavati može ispod te zadane cijene, a kupovati jeftino ili eventualno lipu iznad zadane cijene,,,molim komentar . kome to odgovara

    • Hvala na brzom komentaru, ali ipak se ne bih složila…u svakoj spomenutoj prilici za porast tržište je bilo spremno to i podržati…kao i jučer i kao i danas, ali MM TAJ PORAST JEDNOSTAVNO PRESIJECA i zaustavlja spuštanjem cijene na prodajnoj strani,..,a što je još gore, time se stvara dojam da sa dionicom nešto ne štima – jer nema vijesti koja je može podići

    • @zelenatrava

     da bi mogao “štopati” sa prodajom, MM je prethodno morao “pumpati” sa kupnjom.

     vi se žalite da štopa a onaj tko je pokušavao kupiti kad je raslo, se žalio da MM pumpa.

   • MM moze u pojedinim trenucima ‘usmjeriti’ trgovanje. Ali generalno gledano, kod vece likvidnosti, ne moze previse kociti niti u jednom smjeru.

   • Isto to o čemu pričate kod porasta cijene događa(lo) se pri padu cijene. Jeste i onda za da se maknu? Dakle to je tu gdje je otprilike, a prikraceni smo za dodatni high blood pressure prilikom pada…

 23. MM je osigurač od pretjerane kratkoročne volatilnosti cijene i određeni jamac likvidnosti te kao takav koristan, a to da li će dionica ići gore i dolje s njim nema veze, pa MM samo prati cijenu, a ne stvara je. Shvatite ga jednostavno kao amortizer.

  • Ian, jasno je meni što bi onu teoriji trebao biti, ali na našem tržištu se barem dosad pokazalo da je MM kočničar nekog ozbiljnijeg rasta ili možda nije bilo uvjeta da te dionice koje su ga imale porastu, zapravo su ovako iz glave koliko me sjećanje služi sve pale. E sad da li se MM pojavi slučajno prije zaronuća ne znam. No kako je RIVP dosad demantirao sve do i jedne teorije zavjere nema razloga da razbije i ovu moju novokomponovanu. Naravno da imam RIVP i ne mislim ga prodavat. Kažem ovo je samo jedan dojam osobe koja se dosta nabuljila u ekran u zadnjih 10 g.

  • Točno. Očito je da je MM neutralan glede cijene, ali puno pomaže likvidnosti.
   Usput, kada bude objava dividende RIVP će skočiti za iznos dividende i nakon što prođe
   dan D, pitanje je da li će pasti na cijenu prije dividende. Ne bi bilo prvi puta za Valamar da
   tako raste, a sve druge najave su odlične.

    • Uvijek zbog tržišta i tržišnih prilika… Solidan promet danas. Intimno bih volio da Valamar kupi HIMR,
     ali udio države je toliki koliki je. Ipak to je cijeli Rab dugoročno zlatna koka (kao i Baška).Kvalitetno upravljanja kompanija zaslužuje te destinacije. Win-win.

    • Oprostite, ali ovo nikako ne može biti u redu da su MM prvi i na kupovnoj i na prodajnoj strani sa količinama po 7000 kom, pa još poduprto sa po 2000 do 3500,,,za lipu niže, pa svi ostali ako žele trgovati mogu u tom “otvorenom” rasponu od 30 lp…( što nije niti 1,5%) a čim netko kupi nešto od njihove količine, u roku od 2 minute postavljaju novu količinu sa još nižom prodajnom cijenom…slažem se da budu prisutni, ali trebali bi ostaviti manevarski prostor od barem 5 – 6 % tj. od barem 1 kn, jer ovo je žalosno za vidjeti

 24. Bravo Dejo 🙂

  Ovo da se nekretnine prikažu u knjigama, a da se ne plati porez nisam još čuo i baš me zanima pa ću pitati malo. Ako je tako mislim da Epic ne bi imao ništa protiv toga – dapače.

 25. Gledam novac od dividende RIVP-R-A koji mi je sjeo na račun pa mi matematika nešto ne štima. Dobio sam naime nešto malo više nego je trebalo ostati nakon poreza. E sad sinulo mi je da je bio prijedlog isplate dijela dividende iz stare zadržane dobiti, ali želio bih biti siguran. Zna li tko koji udio dividende je oporeziv?

  • Najbolje vam se registrirati na SKDD portalu. Tamo vam sve piše i sve možete kontrolirati vezano za vaše dionice i isplate. I inače je korisno…

  • Ian, ako pomaže (copy paste brojki iz maila od skrbništva, nisam stigao još ni pogledati na račun 🙂

   0,179480669 kn iz stare dobiti

   0,370519331 kn porez 12%, prirez 18% (za mene, ZG)

   0,55 kn po dionici

  • Piše na vašem računu u SKDD, a dalo se izračunati otprilike i iz odluke o dodjeli dividende. 37,05 lipa po dionici oporezivo i 17,95 lipa neoporezivo po dionici.

 26. Mali dio ,možda ovih 5 lp je oporeziv.
  Dioničarima Društva isplati će se dividenda u iznosu od 0,55 kuna (pedesetpet lipa) po svakoj dionici..
  Dividenda će se isplatiti iz ostalih rezervi iz dobiti ostvarene u poslovnim godinama 2007., 2008. i 2009. u iznosu
  od 22.491.434,28 kuna a preostali potrebni iznos iz zadržane dobiti 2013. godine.

  Click to access 5Ns4lQAmWkZXivv64sa2og==.pdf

 27. Malo sam bacio oko na booking.com. Otok Sv.Nikola je sve naravno sold out (neke Isabelle ne možeš rezervirati sve do listopada). Za Dubrovnik nema straha, ali malo iznenadjenje mi je Rabac, pa tako recimo 3* Allegro i Miramar drže punu cijenu čak i za kraj kolovoza, a to su fine cijene za 3* 196€ odnosno 167€ (Allegro puni pansion) pogotovo što je to ipak Rabac a ne Poreč, a pogotovo ne Dubrovnik. Baška je isto OK, kamp Bunčuluka recimo izdaje mobilne kućice do druge polovice kolovoza za 166€ odnosno 180€ po danu (ne znam da li ima kod gdje skuplji kamp-gosti uštede na badićima, preporuka svakako tko nije bio).

  • Loše ali sa druge strane imamo veliki potencijal tj. prostor za rast. Ova predsezona je to pokazala i neka svaka pred i post sezona budu takve i za par godina ćemo dogurati do prosjeka, a to će se fino osjetiti na zaradi hoteljera.

  • “Iako je u svakoj kategoriji smještaja prisutan nominalni porast broja kreveta, snažna dominacija obiteljskog smještaja i rast broja kreveta u toj kategoriji nadmašuju rast u ostalim kategorijama. Stoga neprekidno pada udio hotelskog smještaja i kampova u ukupnoj ponudi kreveta. Takva struktura komplicira upravljanje destinacijama zbog velikog broja malih sudionika.
   Osim toga, za toliku količinu smještaja ne postoji strategija upravljanja, jasna regulacija ni tržišno prepoznatljive oznake kvalitete kojima bi se poticala i nagrađivala kvaliteta. ”

   Ovo mora da je pisao birokrat-uhljeb iz HGK ili TZ? Djeluje gnjusno, problem im je da tu (netko? tko?) nema mogućnost pisanja strategije, nema dovoljno mogućnosti reguliranja kao ni mogućnosti davanja ni više ni manje nego tržišne (kakav oksimoron) oznake kvalitete?!
   Zločesti obiteljski iznajmljivači!

   A da samo pustite ljude na miru?

  • Ako smo duplo gori od Španjolaca i Grka i triput gori od prosjeka mora biti loše, ali dobro je da ide i da će ića na bolje 🙂 Još da imamo PDV kao konkurencija bilo bi kud i kamo lakše..

 28. Jako lijepo: http://zse.hr/UserDocsImages/financ/RIVP-fin2015-2Q-NotREV-K-HR.pdf!

  I sad čekamo Q3 kad bi se zaista trebali vidjeti rezultati srpanjske, kolovoške i rujanske rupe! 🙂

  U prvih šest mjeseci 2015. godine Grupa Valamar
  Riviera ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 372
  milijuna kuna, što je 16 posto više u odnosu na isto
  razdoblje prošle godine, dok su prihodi od prodaje
  rasli 10 posto na 343 milijuna kuna.

  Povećana jeprofitabilnost i efikasnost poslovanja čime je EBITDA
  porasla za 36 milijuna kuna na 30 milijuna kuna.
  Rast broja noćenja (+5,2%) te prodanih smještajnih
  jedinica (+6,6%), zajedno s porastom usporedive
  prosječne cijene +3,6% rezultirao je porastom prihoda
  pansiona za 20,5 milijuna kuna. Porast broja noćenja
  i dolazaka u skladu je s rastom ostvarenim na razini
  destinacija, dok su rast prihoda i prosječnih cijena
  rezultat trajnih ulaganja u povećanje konkurentnosti
  turističkih proizvoda u portfelju.

  Najveći porast prihoda pansiona bilježe novo investirani
  objekti (Valamar Isabella Island Resort, Valamar Dubrovnik
  President, Valamar Argosy, Hotel & Casa Valamar Sanfior,
  Valamar Zagreb te kampovi) koji u prvom polugodištu
  2015. godine ostvaruju vrlo pozitivne rezultate i potvrđuju
  ulaganje u podizanje kvalitete kao jedan od ključnih
  stupova uspješnosti turističkog poslovanja.

  Usprkos povećanom volumenu poslovanja te širem
  opsegu konsolidacije, operativni troškovi smanjeni
  su za 2,7% (8,5 milijuna kuna) nastavljajući pozitivan
  trend po troškovnu efikasnost nakon prošlogodišnjeg
  objedinjavanje upravljanja, organizacijske i dioničke
  strukture te restrukturiranja Grupe.

  • Bomba!
   Treba također primijetiti da RDiG Baške nije uključen u izvještaj već će biti tek od 1.7.
   Ako bi se zadržali pokazatelji i u drugom dijelu godine prihodi bi mogli doseći razinu od 1350-1400M. Pa sad računajte EBITDA uz neku prosječnu maržu. Strava!

 29. E sad da li su normalni prodavači koji su ovih dana prodavali, plus i što je Erste dao ciljanu cijenu od 26,5 kn! K tome 3.kvartal će biti brutalno dobar..Najveća pozicija mi je Rivp i ne razmišljam je kratiti jer sam baš najsigurniji tu. Krratio sam je jednom i baš mi je žao, al eto na greškama se uči 🙂

   • Stvarno je veliko osvjezenje vidjeti nacin na koji RIVP i ADRS (a donekle i PODR) komuniciraju sa ulagacima u zadnje vrijeme. U svakom javnom istupu se naglasava kako im je cilj povecati vrijednost svojim ulagacima, a izvjesca i prezentacije su im sve transparentnije. Takve jasne poruke clanova uprava i optimizam su definitivno nesto sto je potrebno za ozivljavanje nase burze. Steta sto gazda Todoric ne pokazuje nikakvu namjeru da krene istim putem.

 30. Nenade,prije 3-4 godine ste napravili valuacijsku procjenu KORFA koji je tada vrijedio 70-80 kn.Vaša procjena vrijednosti je bila 280 kn po dionici i pokazala se 99,99% tocnom.Da ne kazem 100% ;)…
  Zanima me kolika bi bila valuacijska procjena sadasnje RIVP?Ako su primjenjivi isti kriteriji koje ste koristili kod procjene tadasnjeg KORFA?

 31. Danas Hypo banka dala preporuku za Valamar – kupiti ciljana cijena 27kn! Razlog odlična i transparentna uprava, moguće akvizicije i hehe PROFITABILNO poslovanje. Izvor JL.
  Btw danas i u petak je špekulacija za potencijalni posao digla Đuru za cca 30%. Ako dođe do dobivanja posla čini mi se da bi to moglo biti ludo 🙂

 32. Bude Poki…ako ne drugačije onda će fondovi ulaziti u Valamar zbog dividende ukoliko ona bude stabilna a naročito sa tendencijom rasta što i sam očekujem već kad nema mega investicija. Zanimljivo će bit pratiti kud će sa dobiti kako Adris tako i Valamar,možda nas ugodno iznenade?:-)

 33. Dođe mi za plakati svaki put kada vidim gdje nam ulupavaju novac… Ljudi se brinu o tome gdje nam zastupnici spavaju i koje dodatke koriste, sveukupno se iznosi računaju na nekoliko desetaka milijuna Kn godišnje, dok se ovdje stotine milijuna bacaju kroz prozor. I to nije problem, nema javnog zgražanja nad time… 😦

 34. Do sada su bili dosta oprezni i promišljeni i s ulaganjima pa mi se taj “konzervativni” pristup čini realniji i u dividendi. Osim toga i onako žele napraviti diverzifikaciju i ponudu proširiti na neku od zemalja Mediterana ili Alpe Adrija regije (Austrija i se čini željena opcija iako do sada nisu našli primjerenu priliku).
  Al to je ono što iščitavam samo iz njihovih dosadašnjih izjava i opreznog pristupa.

 35. Krediti nikad nisu bili jeftiniji nego ovih godina, tako da financirati razvoj (širenje, preuzimanja) ili obnovu kapaciteta vlastitim parama bi bila čista glupost. Obzirom da love ima dosta, ne trebaju se zaduživati, ja očekujem barem 0,8 kn, a nekako optimistična varijanta bi bila cijelu kunicu. Uostalom, znati ćemo slijedeći utorak, kada NO ispali poziv za skupštinu …

  • Jeste li probali barem pogledati finacijska ivješća? Nije valjda da aktivno birate dionice a niti ne otvarate financijska izvješća?

   • Gledam financijske izvjestaje ali zbog nedovljno slobodnog vremena zadnja 3 mjeseca nisam gledao zadnje FI za 2015!
    .Toliko sigurno se osjecam u RIVP da i ne pratim dnevne promjene cijene dionice.

  • Zadržane dobiti je cca 30 mil. kn, i to iz 2014 godine (mislim da je iz ranijih godina uglavnom sva isplaćena, ako i nije, ostalo je nešto sitno …), iz 2015 imamo cca 105 mil. kn što daje oko 135 mil. kn dobiti, znači cca 1,07 kn po dionici. Sumnjam da će sve isplatiti, ali mogli bi većinu … moja očekivanja su 0,8 kn … saznati ćemo u utorak ….

   • Ako se dobro sjecam imaju jos 30ak mil kn vrijednosti u dionicama!
    Koji god scenarij bude oko visine dividende bit ce odlicno.Ako bude manja dividenda ostat ce vise novaca za ulaganja a ako bude veca fino ce nam popraviti kucni budzet 🙂
    Moja ocekivanja su 1 kn dividende.

    • Nemojte brkati operativni novac, neovisno da li je keš, vrijednosni papir ili nešto treće sa dobiti. Firma svojim vlasnicima (u ovom slučaju d.d. svojim dioničarima) može isplatiti samo udio u dobiti društva a to je koliko vidim iz bilance ovo što sam napisao, dakle 1,07 kn/dionica. Istina, ima i nešto u rezervacijama, ali ne da mi se tražiti i ne znam porijeklo tih rezervacija (može biti iz zadržane dobiti, može biti i prije RDiG, tako da o tome ne bi špekulirao, da li se te rezervacije mogu ukinuti i vratiti u dobit, jer ne znam odakle potiču). Firma može isplatiti samo ako ima dobit, a odakle će isplatiti, to je na njima, mislim odakle je izvor operativnog keša za isplatu …. recimo ADPL redovno uzme kredit za isplatu dividende, i to nije ništa sporno … ne mora biti keš na računu da bi se isplatila dividenda … nadam se da je sada jasnije …

    • sad mi je sinulo da vjerojatno mislite na dionice koje ima trezor …. da, i to je varijanta, ali iskreno sumnjam u takvu varijantu, ne znam kako je to zakonski riješivo, da li se to smatra darovanjem, onda treba platiti porez na dar … onda je jednostavnije poništiti ih i time podići vrijednost dionice na burzi, ali opet, trezor ih ima svega malo više od 1%, to bi na burzi bilo cca 24 lipe …

    • Mislio sam dionice Koncara,Janafa,Ingre…ako bi to prodali zasto ne bi mogli taj novac isplatiti dionicarima kao izvanrednu dividendu?

    • Prihod od prodaje drugih dionica (Končar, Janaf, ne znam šta sve imamo u vlasništvu) je prihod kao i svaki drugi i da biste išta od toga isplatili, potrebno je da završi financijska godina i ako ima dobiti, onda se može isplatiti. Dakle, ako su ove godine prodali šta od navedenog (nisam pratio pa ne znam), to će ući u prihode 2016 i moči će se isplatiti u 2017 ako bude dobiti. A lovu koju su dobili prodajom mogu iskoristiti za tekuće poslovanje pa i za isplatu ove dividende …

 36. Ja mislim da ce dividenda biti bliza 1 kn nego proslogodisnjih 0.55 kn/dionici, a uskoro cemo znati…..

  Uz toliki napredak u poslovanju to bi bio logican slihed i nagrada dionicarima

  • Da bilo bi super da je dividenda 1 kunu, pogotovo sad kad su prodali Janaf ali mislim da bi bilo puno bolje da naprave neku vecu akviziciju ako ne i dvije.

  • Pozdrav Poki, na istom smo brodu i “navijamo” za naš turizam a s tim i za naše turističke dionice, ali me malo nervira ovo Vaše nabacivanje linkova svega i svačeg, možda me previše podsjeća na doba 2007..2008 kad su prolazile svakojake nebuloze i svakakvi linkovi ( tipa IGH dobiva posao stoljeća u Crnoj Gori, Dalekovod preuzima mostarski Aluminij, da ne idem dalje…). Jednostavno vas molim da malo budete koncentriraniji i odmjereniji u postanju linkova jer mi sve više liči na forumaško navijanje.. Ako već morate postat svašta onda bar da ne spamate svaku temu sa sadržajem koji možda u formi i prolazi ali funkcionalno nema veze sa Valamarom i njegovim poslovanjem. Isprika Nenadu što glumim moderatora. Hvala.

  • Samo dijelim lijepo vijesti. E sad ako sam to morao staviti pod Tuho ili nešto drugo ispričavam se. Ovo je jednostavno dosta relevantno i imat će utjecaj na Zadarski turizam ako se nešto neplanirano ne daj Bože desi. Možda i Đuro ne dobije posao, ali je blizu (i dobro je što se stavljaju linkovi) kao što su bili blizu naši građevinci tada, ali eto došla kriza i bye bye..

 37. u očekivanju objave dividende, ovako nam MM-ovi “čuvaju” cijenu (da slučajno ne poraste):
  na kupovnoj strani “štite pad” sa 5000 kom po 23,50 kn, pa još za svaki slučaj sa po cca 3500 kom na 23,48 i 23,47 kn.
  S druge strane na prodajnoj strani isto “paze” da ne bi slučajno previše porasla s objavom dividende, pa sa 2000 kom po 23,70 kn i još poduprto sa 7000 kom na 23,88 i 5000 kom na 23,94 kn..
  a da sve izgleda kao “realna slika tržišta”, prodaju podržavaju sa cca 100.000 kom, a kupnju sa 10.000 kom (10 puta manjom količinom), pa tako kao imamo sliku “tržišta” – kupuje se malo – ukupno cca 30.000 kom, dok je na prodaji pritisak sa ukupno 150.000 kom…
  …baš me zanima hoće li i danas, kao prije 3 tjedna, opet netko odlučiti kupiti neku veću kolićinu kad je već cijena tako “sprešana” a dividenda slijedi…

  • Ne znam kako je bilo u trenutku kad ste ovo pisali ali sada nije tako.
   Dva paketa sa po 3500 kom na kupnji i isto tako na prodaji. Vjerujem da je vecinu vremena tako.

 38. Click to access 6de107A2SFx4blP8e9XSfQ==.pdf

  Da povučemo paralelu između planiranja jednog resorta i državnog proračuna/reforme. Smiješno je,bespredmetno i populistički napadati Vladu da ovaj proračun nije reformski, i da šta čekaju sa reformama kada non stop samo o njima pričaju. Pogledajte timeline investicije jedne ozbiljne firme i koliko unaprijed je potrebno sve pripremiti da bi se ona realizirala. Pametnom dosta.

 39. već neko vrijeme pratim trgovinu a kad su ovako zanimljivi dani napravim nekoliko puta dnevno screen shotove…a trenutno stanje je sa MM-ovima u prvim redovima i na kupnji i na prodaji….
  Evo – sjednica NO je održana, skupština je 27.04. a dividenda će se znati možda već u petak, pa sad ćemo vidjeti da li će se cijena (dirigirano) spuštati i držati tako do neke veće kupnje…

  • Naravno da mm-i manipuliraju cijenom. Jer i oni su institucionalni igrači na tržištu. Kako dokazati kad održavaju likvidnost, a kako kad rade za svoj račun, budući je moguće da se oboje odvija istovremeno?

   To je tako i što da radimo? Jedino možemo biti svjesni vrijednosti imovine koju imamo i razumjeti da je ovakva praksa moguća samo kad je likvidnost slaba. I tražiti načine da se to promijeni. Ovdje ili vani. 4x zaredom dionica godine. Mislim da to dokazuje da smo prerasli zse, a i Beč nam je već premalen.

 40. Meni zapravo nije jasno što želite reći. Već je više puta objašnjeno da MM ne stvara ponudu i potražnju nego ih amortizira. Potpuno je nelogična teorija zavjere u kojoj on brani i rast i pad. Kad bi likvidnosti bilo više, a on umjetno pumpao ASK ili BID, bio bi počišćen – to je sva istina. Pa ukupni današnji volumen vam je bio 140kkn, da nema MMa, bio bi i manji, a cjenovna oscilacija veća, ali zar mislite da bi to s ovakvim volumenom išta značilo, osim što biste vi bili više euforični ili depresivni ovisno o tome u kojem smjeru je taj dan otklizala?
  Otključavanje vrijednosti nema veze s MMom nego s likvidnošću.
  Ako stvarno vjerujete da MM “dirigira” nisku cijenu – dokupljujte.

  • @rudar47 Za nas laike, koji je razlog da dionice za tih 30-ak mil. kuna ne kupe direktno na burzi (kao što su i dosad znali kupovati)? Jer je ovako brže s obzirom na likvidnost ili neki drugi razlog?

   thnx

   • Ja sam vjerojatno veci laik od vas, pa me nemojte uvijek ozbiljno shvacati.
    Jer sve je moje misljenje tojest kako sam si ja poslozio stvari u glavi.
    Glavni odgovor na vase pitanje je to da ih nema, pogledajte si malo koliko je dionica do razine od 25kn. Drugo da sad krenu kupovati toliku kolicinu na burzi jako brzo bi probili tu granicu od 25 kuna a nebi skupili ni 100k, ovako ce elegantno skupiti kolicinu(vjerojatno) bez da previse utjecu na cijenu na burzi (definitivno ce se sad ta granica podici blizu 25kn). Ovako isto daju priliku nekom vecem dionicaru da se iskrca. Evo npr. da je likvidnost kao danas trebalo bi 24 dana da kupe sve dionice koje su naumili, promijena u prosijecnoj cijeni od jucer do danas je 2%, pa si sad uzmite da bude tako svaki dan racunajte si do koliko bi podigli cijenu(38kn) plus mozda nemaju 24 dana, mozda je zurba. Valjda vam je jasno da im nije u cilju da sad cijena dionice skoci na 38kn!!
    Nisam ekspert i bilo bi super kad bi i Nenad dao svoje razmisljanje oko razloga.

 41. Probajte si samo predočiti gdje bi otišla cijena da odluče ovako u kratkom roku staviti cca 30 mil kn na bid ? A ovako su definirali raspon cijene u kojem žele kupovati i očito je da im je cilj kupiti veće pakete a ne kokošariti po parsto ili tisuću komada ….

 42. Ne samo to, ovim potezom će postići još jedan cilj a to je smanjivanje broja dioničara (i možda okrupnjivanja dionica) kojih sada ima jako puno koji nemaju pojma za burzu i kojima je trgovina na zse znanstvena fantastika. Ovako možda ova vijest dođe do njih i potakne ih se na prodaju.
  Znamo da ima na desetke tisuća takvim dioničara, s obzirom na vrijednost koju su dobili od države preko KORF-a, Valamar im sada nudi zaista premium cijenu.

 43. Čini se da je dobra predsezona u Dubrovniku:

  Poštovani gospodine *****,

  obraćamo Vam se vezano uz rezervaciju ********* za hotel Valamar Argosy 4* u Dubrovniku za sutra, 18/03 – 21/03.

  Obzirom na to da je radi tehničke greške hotel nažalost primio više rezervacija nego je moguće smjestiti, dogovorili smo za Vas premještaj u hotel pored (5 min), Valamr Dubrovnik Lacroma 4*.

  🙂 A ja sam se bojao da ćemo biti u pustom hotelu…

 44. Pisao prije mjesec dana da je booking na razini travnja. Znači iz branše koja se bavi bookingom sam tako čuo pa izađe onaj članak u Slobodnoj i mislio si tko tu koga! Jednostavno neki novinari uopće ne znaju kakve gluposti valjaju. Da je neka žuta štampa koja će utjecati na prodaju shvatio bi, ali ovako nije mi baš jasno šta im to treba. Sezona će biti fantastična i niti ružno vrijeme je neće moći pokvariti 🙂
  Btw @rudar47 bilo danas dosta lijepih naloga do 25 kn. Na 25 kn nešto preko 100 t komada dionica. E sad da li je više njih to stavilo ili pojedinačni dioničara to je pitanje. Pitanje koje uopće nije bitno. Barem meni nije. Tko želi moći će prodati i dati ponudu. Možda ima smisla prodavati onim koji su jako izloženi, a možda i ne jer je firma armirani beton kojoj je naša burza postala mala. Svako malo neka lijepa iz Valamara i to već traje i traje i samo neka se nastavi.

 45. Trenutno sam gost u Valamar Diamant hotelu u Poreču. Hotel je pun kao u špici sezone.
  Osoblje na baš svim pozicijama ljubazno, susretljivo i nasmješeno. Nisam znao da je ovako velik hotel (10 katova). Sveti Nikola otvara već za mjesec dana.

 46. ne znam tko je pisao ovaj tekst o pripremi za Skupštinu, sve što imam reći je da je koji put manje – više
  za lterarne uratke, eseje i slično mislim da ima i pametnijih mjesta IMHO
  realno što će mu svemirci?! prošla me volja već do toga..

 47. isprike g. Rnjaku! nisam mislio ništa loše…
  bitna je info kako se (ispravno) prijaviti za Skupštinu, da imam(o) više glasova
  a dok sam došao do toga, čitao sam o vanzemaljcima i Marsovcima 🙂
  svakao imate moj(e) glas(ove)!

 48. Zamjena dividende za dionice, po cijeni na dan 27.04.2016. (ispravite ako treba) i rok za razmišljanje dobrih 2 tjedna. Sasvim pristojna ponuda (rekli bi u kvizu Potjera). Da nije neka domaća investicija na obzoru, jer što se moglo promjeniti u tako kratkom roku. Možda su one najave oko ulaganja u Italiju i Austriju samo pokazivanje sirove snage 🙂

  Valamar je odlično upravljana kompanija (profesionalnost, vizija, cilj…), turistička sezona 2016. će prema svim najavama biti rekordna, dioničari vrednuju kontinuiranu stabilnu dividendu (ovdje rastuću), najave su smanjenja PDV-a u turizmu (još uvijek na dugom štapu) i zadnje, ali možda i najvažnije donosi zakon o turističkom zemljištu.

  Ako ovome dodamo “spajanje burzi” tj. platformi za trgovanje iz susjedstva tj. veću likvidnost
  ovo će biti ozbiljno razmotrena ponuda s moje strane. Korektno je i ovih praktički 3 tjedna vremena.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.