Uncategorized

Hrvati sve više vole Zapad (SAD, Njemačku, EU…)

Svaki hrvatski političar, a naročito populisti, bi morao ovo pročitati!

1. Neki dan je izašlo Gallupovo istraživanje Rating World Leaders: What People Worldwide Think of the U.S., China, Russia, the EU and Germany — U.S. Highest Rated of Major World Leaders.

2. Jako je zanimljiva pozicija Hrvata. Iako se kod nas još uvijek ekstremni anti-tržišni fundamentalizam (paleo anti-liberalizam) ponekad smatra ‘centrom’ ili ‘lijevim centrom’, čini se da su političari-populisti propustili uočiti ‘sign of the times’.

Iako Hrvati u prosjeku još nisu veliki obožavatelji Amerike (iako i najveći anti-tržišni fundamentalisti jako vole iPhone, internet, Facebook, Google, holivudske filmove, Netflix itd.), napredak je velik (ostatak nije ‘neodobravanje’ nego ima i neutralnih i možda još neke kategorije):

amerika - napredak odobravanje

Braća Slovenci su među najvećim ‘neodobravateljima’ SAD:

neodobravanje SAD

E sad ovo je jako zanimljivo!! Iako Hrvati (još) nisu među najvećim obožavateljima Njemačke, prošle godine su ostvarili najveći napredak:

odobravanje Njemacka

Pogledajte naročito napomenu na dnu o drugim zemljama Europe.

Naši su nas mediji pak jako puno trovali ‘novom nadom Europe i svijeta Ciprasom’ (u stvari balkankskim muljatorom), hvalili se čak i važni političari (uočite ovaj paradoks gdje Predsjednik države kaže da se oficijalna hrvatska politika Ciprasa ‘gnjuša’, a on ga, najoficijalni političar prisno prima — što to znači, da Predsjednik nije ‘oficijalna politika’?!)

… kada sam u proljeće 2013. primio sudionike Subversive festivala, među kojima i sadašnjeg grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, Slavoja Žižeka i druge kojih se oficijelna politička scena gnušala. Bilo je i prigovora da što predsjednik ima primati takvo društvo. Ali, rasprava je bila sjajna, a tadašnjeg subverzivca i mogućeg neprijatelja br. 1. Europe pozvao sam na razgovor u četiri oka.

Mlad i energičan, pun ideala o pravdi, ipak nije zvučao kao nerealni zanesenjak.

(Ja sam vam odmah bio napisao: Cipras je najobičniji balkanski muljator.)

Inače su se obožavatelji Ciprasa bili kasnije bacili na Pikettyja, ali su ga potpuno trashali nakon herojskog nastupa u Zagrebu nakon što je Hrvatskoj savjetovao porez na nasljedstvo (čitaj: nekretnine) – pitamo se onda tko su bili obožavatelji Pikettyja i Ciprasa, ne valjda naša srednja klasa koja se opire promjenama.

Slično je i za EU (ovo što jako neuredno ispada znači da koristim trackpoint, koji je super inače ali jaaaako loš za crtanje 🙂 ).

approval EU

Uglavno, ima nade za Hrvate. Čak i najveći anti-modernisti (anti-tržišni fundamentalisti) koji ‘mrze Ameriku’ jako vole iPhone, internet, Facebook, Google, Hollywood, Netflix itd.

Kategorije:Uncategorized

5 replies »

  1. Rezultati istraživanja su razumljivi. U pogledu SAD, koja je velika i razvijena zemlja, engleski jezik se upotrebljava u cijelom svijetu,američki dolar, amrički film, muzika i druge stvari koje ljudi u svijetu svakodnevno susreću. SAD je vodeća zemlja NATO pakta i realno je očekivati da ce stanovništvo tih zemalja biti naklonjeno SAD.Istraživanje bi možda trebalo biti kompleksno, da se postave pitanja o ekonomiji, kulturi, politici.SAD su prisutne vojno u cijelom svijetu i vodile su ratove, Vijetnam, Afganistan, Irak. Netko tko je zadovoljan američkim filmovima, bi možda dao drugačiji odgovor u pogledu politike i vojnih intervencija.
    Prošle godine je Pew Research Center prikazao ankete o popularnosti SAD i Rusije u svijetu. Dati su podaci za 2013 i 2014 godinu. Ima sličnosti sa rezultatima ovog istraživanja.
    2013 je 54% ispitanih u Evropi imalo negativni stav prema Rusiji. 2014 je taj broj bio 74%, nakon krize u Ukrajini. Jedina zemlja u Evropi koje je imala vise pozitivan nego negativan stav prema Rusiji je Grčka, 61% . U Južnoj Americi su SAD bile bolje od Rusije, osim u Nikaragvi. U Aziji je odnos prema Rusiji bio povoljniji, Malezija, Juzna Koreja, Indija, Indonezia, Kina pozitivni stav. Kina najviše,. 66% . Japan i Filipini vecinom negativan stav prema Rusiji.

  2. Ah opet taj prljavi Zapad! Što li sve neće izmisliti njihovi znanstvenici i inženjeri samo da bi se dokopali teško stečenog hrvatskog radničkog novca!
    Poslodavci! Hoćemo više plaće (uz manje rada) ((dajte nam iz ‘ekstra profita’)) jer inaće, uz ajfone ajpade mekintoše bemveje i ostale neophodnosti kako da si priuštimo i ovo?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.