Grčka

Još dobrih vijesti iz Grčke

Najposjećeniji novinski website engleskog govornog područja piše ovako: Warning for British tourists as Greece nears bankruptcy: Holidaymakers warned to take enough cash incase cash machines are switched off.

Zvuči baš kao bi čovjek htio ići u Grčku na ljetovanje, pogledajte:

British government sources said ‘contingency planning’ was last night under way involving ministers from across Whitehall departments.

Experts believe the threat of a Greek default could lead to a run on the banks that could result in cash machines being left without money or being turned off altogether. There are also fears the situation could spark civil unrest.

UK officials have held talks with tour operators, who would have responsibility for flying home any stranded British tourists.

A source said they are also making sure they ‘have the resources in place’ to provide consular assistance to help facilitate any repatriation of British nationals who might get into difficulties.

Around two million British tourists head to Greece each year.

Ovo je i dugoročno važno. Mislim da će ova godina biti katalizatorska u smislu pozicioniranja Hrvatske kao ‘Floride Europe’: Hotelske tvrtke sve jače, svjim ulaganjima dižu profil našeg turizma (pokazuju da se može), mnoge druge destinacije se razotkrivaju kao vrlo nestabilne, a investicijske barijere se ruše.

A ogroman potencijal za zdravstveni turizam, ‘sustainable living’ i ostalo, pokazuju i ovi podaci o poslovanju naše vodeće zubarske poliklinike (o čemu sam već pisao) orijentirane strancima (Izvor: Poslovna.hr):

zubarija

Kategorije:Grčka, Turizam

35 replies »

   • Modžda nema veliki impact na naš turizam ali sigurno malo. I mi bi voljeli viditi Iran ili Egipat (dobro, možda malo extremni primjer) ali zbog extremista ne putujemo tamo. Dobar primjer je Turska, obožavam tu zemlju, pogotovo liberalni Istanbul i zapadnu obalu ali zbog Erdogana postoji i lagani prezir.

 1. Ima milijun različitih kombinacija zašto je netko napravio tu diverziju na Poljudu, ali nijedna od njih ne dokazuje da je Hrvatska sklona tome. Čak i taj koji je to napravio sumnjam da ima takvu motivaciju. Ali zapanjujuća je samodestruktivnost silnih dušebrižnika koji vide fašizam na svakom koraku. A možda je trebalo olakšati ekipi iz Minhena da se pokaže da su se oni borili protiv fašista, jer evo i dan danas Hrvati su skloni tome. Malo toga, malo namjere da se sruši HNS, malo dalmatinskog dišpeta, a netko lagano to usmjeri. Sličan mi je rukopis jad je labrador ekipa stavila eksploziv na židovsko groblje. Ta ekipa nažalost nikad nije uhapšena već i danas daje ton medijima a možda i vlasti.

  • Argument koji se navodi, jaka funta spram eura, vrijedi jednako i za Hrvatsku. A kaže i ovo:

   ‘The FCO issuing a warning that it is risky to go to Greece could also deter people from travelling to the country, which means that resorts could be emptier and feel a little more private from the lack of people,’ Ebisch told MailOnline.

   ‘There could be no more waiting in the buffet line if things keep getting worse for Greece.’

 2. Ako dođe do defaulta Grčka će kao valutu vratiti drahmu,zar nije u tom slučaju realno očekivati devalvaciju drahme za 30-40%?Što bi značilo da se za jedan euro,funtu,dolar…dobije znatno više?

  • Bezveze … prošle godine srpanjska rupa, iduće valjda ovo … fokusirajmo se na ovu. Inače rezoniranje je malo jače, zbog drahme će PASTI izvoz?!

  • Ovo je malo veća glupost, percepcija sigurnosti i ukupnog ugodjaja na destinaciji najvažniji su faktori, a ove sezone Grčkoj sigurno neće pomoći. Srednjeročno, ukupno grčko suočavanje s realnošću sigurnosti će utjecati I na konkurentnost njihovog turizma, ali ukupnu štetu njihovom imageu teško će nadoknaditi.
   Mi se trebamo posvetiti sebi i razvoju svog potencijala, tržište će uvijek biti dovoljno veliko za našu kvalitetnu ponudu. To posebnu ulogu potencijalno ima zdravstveni I lječilišni element.

 3. Grci polako podvijaju rep shvaćajući da balkansko blefiranje i muljanje baš i ne impresionira Nijemce.

  http://www.cnbc.com/id/102775208

  Ne kužim kako netko može pisat ovakve gluposti o drahmi. Jasno da bi to bilo korisno za grčki turizam, ali kakve to veze ima sa nama? Definitivno Grcima to diže konkurentnost, ali ne mora susjedova krava valjda krepat da bi našem turizmu bilo bolje, kao da on ne postaje sve bolji i bolji proizvod na tržištu. Sveprisutna je još marksistička logika, ono, ako je jednom bolje, drugi po defaultu mora propadat.

 4. Danas u Jutarnjem da Grčke banke još danas rade, a pitanje je da li će u ponedjeljak raditi!! Čini mi se da će nova ekipa dokrajčiti grčku ekonomiju..

  • Finalni čin ultimativnog kukavičluka. Prvo seksi ministra žena brani od više nego zasluženih batina, a onda se lepi premijer referendumom brani od obavljanja posla za koji je plaćen i donošenja odluka za što je dobio ovlasti na izborima. Macho pičkice. 😀 Sad si mogu čestitati na odličnom poslu i sa prkosno isukanim srednjacima rukovati se na lički način 😀 (citat bloger Krule jučer u JL).

   Zapravo u cijeloj priči čini mi se da se ima istinske pa i božanske pravde, koja šatro socijalistima nikad ni ne silazi s usta. Jer morala se desiti suštinska nepravda prije toga. Slično ili isto kao kod nas, da bi ovakva dva dibidusa i još hrpa bezličnih koji nisu tako eksponirani kao ovi, uopće izmigoljili na relevantnu društvenu scenu i pozicije; tisuće pametnih, čestitih, radišnih,ambicioznih Grka, moralo je uteći iz vlastite zemlje glavom bez obzira.

   Pouka situacije bi bila da možeš biti seksi i lep k’o greh, sve to ne vrijedi ti ni po’ pizde ‘ladne vode, ako si kao karakter lignja, a kao čovjek govno i kvaran k’o šuplji zub. 😉

 5. Evo, najvjerojatnije eurozona ostaje bi jednog člana. Koji scenarij imamo, utjecaj na europske, svjetske burze, utjecaj na našu burzu?

 6. Nenade, ne znam da li ste Vi ili netko drugi već pisali o tome na ovom blogu pa ako jeste molio bih samo za link; da li grčki default i izlazak iz eurozone mogu pokrenuti novu globalnu krizu i potop na europskim ali i svjetskim burzama?

   • Sjecam se Crobexa na 1600, 2012 godine, katastrofalnih naslova u dnevnim novinama (jer crno se prodaje), prijatelja koji su mi stalno slali linkove na takve naslove. Bas tada sam ulozio zadnji dinar u dionice i nisam pogrjesio, sta ce bit sutra neznam, indexi mogu potonit i 30%, al to je kao da svakog dana prolazite pored izloga i odjednom se pojavi snizenje od 30%, diskont…napokon prilika kupit nesto jeftino…
    I ako strani indexi budu u padu, sumnjam da ce ih Crobex pratit, kao sto ih nije pratio u rastu, mi smo prica za sebe.

    • Nadodao bi da je u to vrjeme jedino gospodin Bakic pisao pozitivno i sirio optimizam. Za razliku od svih novina, portala, jedan je cak zazivao Crobex na 800-900 i kupnju zlata. Naravno pokazalo se da je bilo opet “jesam vam reko”

  • Ponekad se u ovako ekstremnim događanjima dogode upravo suprotne stvari od ovakvih bojazni. Tržišta mogu “zaključiti” kako je tim razrješenjem situacije konačno “postalo sve jasno” (a da se možda “očekivalo” još dugo mučenja s time, gomilanje neizvjesnosti), da su se nesigurnosti/rizici otklonile, da se gomilanje neizvijensoti ne samo prekinulo, nego se skroz raspetljalo, uklonile se sve nepoznanice, vidimo konačni impakt na realno gospodarstvo, možda vidimo da smo ga i više nego ukalkulirali u proteklom razdoblju prilagođavanja gomilajućim neizvijensotima, pa da se stvari vrate u novo razjašnjenu ravnotežu sve naglo poraste 🙂

   Meni se čini da je tako neki nagli rast vjerojatniji od naglog pada, iako je naravno ono najvjerojatnije nešto oko neutralnoga jer su svjetska tržišta u ovako relativno mirnijim vremenima kao što su zadnje godine dosta efikasna a Grčka prilično mala stvar čak i u EU razmjerima pa da ne govorimo u svjetski razmijerima ovog svijeta gdje zapravo cijela EU postaje subjekt trećerazrednog značaja.

   • Ova situacija s Grčkom je samo dokaz da je i u ovakvim pred-bankrotnim situacijama bolje imati dionice naspram štednje u bankama. U Grčkoj se dnevno izvlači po 600-700 mil. EUR. Moguće je da će ljudi ostati bez milijardi svoje štednje ili novaca koji im je ležao na tekućim računima.

 7. Super Mario se pobrinuo za stabilnost eurozone sa 60 milijardi svaki mjesec….ako sad neće biti dvoznamenkastog rasta u turizmu kod nas onda ne znam kad će biti…za uspjeh u svakom poslu nužno je imati i sreću a to u turizmu Hrvatsku prati unazad par godina a izgledno je i za ovu sezonu koja će biti rekordna…uskoro nam dolaze dividende od RIVP i ADRS te se barem kod mene ne postavlja pitanje u koje dionice će biti reinvestirane.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.