LPLH

‘Male’ dionice (ATLN, SAPN, RIZO, SNHO, SLRS …)

Veliku neefikasnost hrvatskog tržišta kapitala možda najviše odražavaju malo trgovane dionice (neke od njih se kasnije počnu više trgovati) o kojima sam pisao.

Pogledajte primjerice ovo:

1. ATLN. O njoj sam više puta pisao, i kupovao od cijena 20-25 kuna, primjerice ovdje: Koja su najbolja ulaganja u nekretnine u Hrvatskoj? Sada je preko 100 kn, uz jako lijepe dividende u međuvremenu. Njaveća greška mi je što sam prerano prodao (i to dva puta! 🙂 … jednom prodao, pa opet kupovao i opet prodao). Što je najbolje, ni sada mi se ne čini preskupa, pogledajte ovdje, i uzmite u obzir i udjel u ALH.

2. SAPN. Nju sam duže vrijeme htio kupiti, što sam čak i najavio skoro godinu dana ranije nego sam ozbiljno povećao poziciju (mislim da je to bilo prilično nesebično 🙂 ).

Krajem 2013. mi se ukazala prilika jer mi je broker ponudio blok dionica fonda s jako lošom izvedbom koji je bio zaglavio u toj nelikvidnoj doinici, a nije mu se uklapala više u portfelj. Mislim da je to bilo na nekih 185, što je dionicu odmah prebacilo u redovni režim, otkrilo u biti ovaj ‘dragulj’, značajno povećalo likvidnost itd. Nažalost i tu sam prerano prodao, a okidač je bila daljnja prodaja tog lošeg fonda koji umjesto da je dočekao pravi razvoj likvidnosti i cijene, i dalje opterećivao tržište ‘viseći’ na asku i javno prodavao, pa mi se nije dalo sam ‘boriti’ protiv njih. Tu sam opet napravio grešku jer vidite što se poslije dogodilo s dionicom, sada je na 270 i i dalje mi se čni vrlo jeftina (P/B = 0,55).

3. O SNHO sam počeo pisati točno prije godinu dana, na cijanama od oko 200 kn. Sada je na 220, plus svaki je dioničar za jednu dionicu SNHO dobio i po jednu LULG i PCTS, trenutno oko 65 kn, dakle ovo je ekivalent od 285 kn. I ovdje sam napravio grešku jer sam većinu pozicije prodao prerano (nisam siguran jesam li u nekom trenutku možda i sve prodao, pa opet dokupljivao).

4. RIZ sam prije jedno godinu i pol dana ‘pokupio’ paket koji se duže vrijeme nudio na burzi, i to nakon što su me upozorili na njega javno na mom vlastitom blogu 🙂 … taj sam komentar i obajvio čak prije svoje kupnje i ostavio dio paketa da i taj koji je to objavio može kupiti. Vlasnik toga je bio fond u eliminaciji, koji je (prema pričama kontra skupine u RIZ) navodno s drugim investitorom prije toga bezuspješno pokušao preuzeti RIZ. To je bilo po 17 kn, te kako je i ta dionica bila u posebnom režimu trgovanja, to je izvjestan ulazak u redovni režim (kao i u slučaju SAPN) već u izvanrednom značajno podigao cijenu … neke dionice su naprosto toliko opterećene nelikvidnošću da im povećanje likvidnosti brzo oslobađa potencijal. RIZ je nakon toga eksplozivno porastao na 60 kuna, zatim na 100 i 130 … imamo krasan razvoj poslovanja, o čemu sam pisao više puta (da će biti). ALI time sam i značajno pomogao DUUDIju koji se zbog te puno realnije cijene na burzi lakše odhrvao zahtjevima za privatizaciju ‘za jednu kunu’, uz argumente ‘ionako tvtka vrijedi samo 4 miliona kuna, pa zašto ju ne bi preuzeli radnici’ (taj smiješni argument je bio iznesen refereirajući se na cijenu od 17 kn, kad je ova već skočila na valjda 60, pa je argument bio razotkriven kao bedast).

I tu sam dionicu kako je rasla polako prodavalo jer mi se nije dalo biti ‘previše’ u krevetu s tom ekipom oko RIZ (pazite ovo: optuživali su me da sam ‘u pohodu na nekretnine’, a znate što mislim o nekretninama u Zg., te kako je to uopće moguće s mojim malim udjelom – ali mislim da su takve izjave upravo za ekipu koja je to izjaljivala pokazivale što im je na pameti, a eto i mene i dalje zanima što je s onom ogromnom nekretninom u Maksimiru koja još nije uknjižena i da li bi bila ekspresno uknjižena da RIZ ‘netko’ jeftino preuzme), a i opet smo imali velikog ulagača koji je loše prodavao i opterećivao cijenu (naravno i taktički kupovao kad je cijena padala).

Naravno, opet greška: nisam trebao prerano prodavati RIZ 😦

5. SLRS. Slična priča … otkrivanje dionice na oko 200 kn i s većinom prerani izlazak. LPLH … (ali tu nisam imao prerani izlazak 🙂 ).

6. Osim ukazivanja na velike ulagačke potencijale pojedinih dionica, ovo pokazuje i na širu društvenu ulogu ‘otkrivanja’ cijene dionica/tvrtki. Primjerice, vjerujem da i Solaris i Saponia sada lakše pregovaraju s banakama kad su im cijena dionice realnija i dionice relevantne. Da je DUUDI-ju daleko lakše racionalno voditi priču oko RIZ kad ima tržišnu potvrdu njegova potencijala i pritisci ‘daj za jednu kunu’ postaju besmisleni. Možda je i partnersko preslagivanje u SNHO postalo lakše kad se prokazuje prava vrijednost dionice.

7. Na ovim primjerima možete vidjeti i jednu drugu stvar. Kad otrkijem neku (malu) dionicu, to ne radim špekulativno i tako da ‘navedem’ neke da kupe od mene pa se ja ‘iskrcam’. Naravno neki špekulatni s ekstremno kratkim horizontom se oprže kao i kod svake druge dionice, ali kao što vidite, kod svih ovih dionica cijena je radikalno porasla i praktički svi su na dobitku (a recimo kod nekih dionica gdje nas razvoj događaja demantira, recimo kod Petrokemije gdje i jaki razvoj cijene nije motivirao Vladu da vidi kolika je to vrijednost i racionalno privatizira tvrtku — sjetite se javljanja Prvog Potpredsjenika Vlade u Dnevnik HTV iz Moskve koji je tvrdio da ima kupca za Petrokemiju, pa je to zaustavljeno?!, nažalost i sam ‘izgorim’ u kasnijem padu cijene).

Od velikih dionica pada mi na pamet Valamar, naše najznačajnije turističke tvrtke koju sam također otrkio i nažalost prerano skraćivao poziciju (na tržišu su čak širili i priče da sam korumpirao HMID jer je tadašnju dionicu KORF počeo kupovati po 100, nakon što je morao eliminirati RIVP; sadašnji ekvivalent s dividendama je valja oko 280).

8. Jako je teško biti taj koji ‘otkriva’ dionice i onda se ‘boriti’ protiv ovako nelikvidnog tržišta i često preostalih većih dioničara koji nemaju znanja i discipline nego početni razvoj likvidnosti jedva dočekaju za ‘iskrcaj’, i manjih špekulanata koji nesuvislo ‘love valove’, pa se ljute kad izgube … ali me to svejedno ne opravdava za prerane izlaske … opet, relativno gledajući, to možda i nije tako loše, jer s druge strane stotine ulagačkih profesionalaca te dionice nisu ni prepoznali (a kamolo izašli tako da zarade samo dio). U svakom slučaju nastojat ću učiti na tim greškama, što pozivam i vas.

Napomena: Od gorenavedenih dionica imam RIVP, RIZO, LPLH, SNHO i nešto malo preostale PTKM i ovo jasno nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. Nemojte pratiti moja ulaganja nego razmišljajte o vrijednosti, jer tko zna što meni sutra može pasti na pamet … možda baš prodam sjajne pozicije poput KORF iz tko zna kojih razloga, ili kupim neke glupe pozicije … ovo nije ‘winner’s game’, nego ‘loser’s game’, ‘igra’ u kojoj je bitno napraviti što manje greški, pa je i 60% biti u pravu jako dobro, a o 70% da i ne govorim.

Kategorije:LPLH, SAPN, SLRS, SNHO

118 replies »

 1. Bilo bi zanimljivo cuti malo vise o tome kako ste razmisljali kada ste prodavali (nesto ste i objasnili ovdje). Sad se neke odluke mozda cine kao pogresnima, ali za 10-15 g. mogu dobiti skroz drugaciji predznak. Kad smo vec kod toga, jeste li citali “Misliti brzo i sporo”? Aludiram tu na “intuitivni” mehanizam koji se opisuje u knjizi (jos uvijek citam) tj. donosenje odluka na osnovu “feelinga” (moja slobodna interpretacija). Koliko smatrate da “feeling” utjece na vase investicijske odluke?

  • Pa jasno da su kod svih nas važne te bihevioralne komponente, kod negok manje, kod nekog više. Kod nekog brutalno, reciom kod naših fond managerčića koji su promašili cijeli turistički sektor uz ‘objašenje razloga’ zašto ne treba kupovati te dionice, redom: neprofitabilne firme, preskupe, neivenstabilne, preskupe, neinvestabilne … ne znam jeste li čuli za one fond managera kojima je RIVP ‘neinvestabilan’, a TUHO ‘invstabilan’ 🙂

   O knjizi sam pisao: https://eclectica.hr/2011/12/26/ako-cete-u-2012-procitati-samo-jednu-knjigu/

   • Koji bi bio pravi razlog prodaje? Ako ste smatrali da su neke od njih i dalje jeftine zar nebi bilo logicno da ste ostavili bar dio paketa, pa nek “stoje” 10-15 godina. zar nebi trebala tako nekako izgledati teorija ulaganja a ne svako malo uci i izaci iz pozicije, kao sto ste naveli za ATLN. Cini mi se da ste svojevremeno isto napravili na VPIK i SLRS, usli, prodali, pa opet usli. Opet prodaja i kracenje RIVP, za mene bi bilo idealno skratiti dio a dio da ostaviti doslovno na long run, uopce ne razmislajti o njoj, nego uzivati u dividendi. Cini se da bez obzira sto zagovarate dugorocne, fundamentalno podcjenjene strategije svejedno precesto ulazite u kratkorocne pozicije i prodate na prvoj likvidnosti uz skok cjene.
    Ovo me zanima cisto ulagacki jer je meni vise od 60% portfelja netaknuto od prve kupnje s tim da nemam nista protiv da u njemu budem sljedecih 20-30 godina. Prodavao sam samo zbog boljih, jeftinijih prilika ili ako bi nesto ugrozilo samu firmu, kao npr. PTKM. Takoder ni blizu nisam strucan kao vi a nemam ni mogucnost stalno pratiti ZSE, pa mi taj nacin ulaganja vise odgovara.

    • Zapetljali ste se tu … kao što svi koji imalo prate moj blog, znaju da sam jako dugoročan i staložen ulagač u svojim najvažnijim pozicijama, tj. velikoj većini portfelja, plus naravno u mnogim malima (recimo još sam dioničar u RIZ). I u njima naravno ako im cijene jako naraste da ću ih skratiti, zbog udjela u portfelju. Ovdje sam govorio o manjim ili svojim manjim pozicijama koje su doživjele ili eksplozivni rast (što fali 100% u kratkom vremenu za ATLN) ili sam prodao zbog novih tržišnih okolnosti (SAPN I ponašanje glupastog fonda). Otkud vam ovo za VPIK, znate li kolika je moja pozicija u VPIK? Mislim da se opterećuje previše s time tko što ima i onda se zapetljate u to …:)

    • Uf, pa gdje ste našli VPIK, pa tamo je čovjek drugi najveći dioničar, sa preko 7%.. Nego, šta mislite o KTJV , vidim da ste i tamo dioničar, a meni se osobno čini kao zgodna firmica, zarobljena u nelikvidnosti…

    • Ja bih tu samo odgovorio, ne konkretno vama, nego svima koji tako stalno gledaju sto g.Bakic kupuje i prodaje. Prestanite to pratiti i razvijati razne teorije oko toga zasto netko nesto radi. Analize na ovom blogu trebate shvacati kao 1 izvor informacija, i to vise kao nesto sto ce vam skrenuti pozornost na odredjenu kompaniju pa da se sami dodatno informirate i donesete odluku, a manje kao sveto pismo koje cete koristiti za pokusaj kopiranja portfelja jer svatko treba imati portfelj prilagodjen svojim prilikama. Kad smo se vec dotakli knjiga gore, mogu vam slobodno reci da biste puno vise profitirali kad biste samo procitali barem 30% knjiga koje je g.Bakic preporucio na ovom blogu nego refreshajuci skdd u potrazi za tim u koju je dionicu uskocio.
     Stalno po ovom blogu i ostalim forumima nailazim na nagadanja zasto je netko kupio ili prodao nesto i smijesno je to citati jer za to moze postojati milijun razloga. Mozda je odredjena pozicija presla razinu alokacije koja joj je namijenjena, mozda je uletila koja bolja prilika, mozda mu je zatrebao novac za nesto drugo, mozda se ukazala prilika za prodaju jer onome tko ima nekoliko % odredjene kompanije izlazak nekada nije tako jednostavan kao onima koji lipare po asku sa par dionica, a mozda je jednostavno prodao dionice, digao cash i napunio madrac da vidi hoce li biti ugodnije spavati tako.
     Ljudi radite na sebi, ucite i informirajte se umjesto da nagadjate i spekulirate i sve ce doci na svoje mjesto.

  • Za VPIK ste jednom spomenili jos u samom pocetku da ste prodali cjelu poziciju, da bi nakon toga ponovno kupovali. Tada je cjena bila izmedu 70-80 kn a imali ste samo par tisuca komada. Kao sta sam naveo ovo me interesira samo da poboljsam svoju strategiju i naucim nesto novo. Najcesce greske dosad su mi prerana prodaja ili kracenje pozicije, npr. ARNT, VLHO.

   • MIslim da smo se nešto pogrešno razumjeli, ako nešto nisam zaboravio, otkad sam počeo ulaziti u VPIK imam veću poziciju … nažalost je tržište bilo jako slabo pa je Agrokor dokapitalizirao po 3-mj prosjeku (90kn), pa je dosta smanjen potencijal, ali i dalje mislim da je to vrlo dobra pozicija.

    • Slazem se za VPIK, kupovao sam ga prije par godina kad je cjena pala ispod 60 kn. Tada smo nas par bili na kupnji sa par desetaka komada i cesto sam se pitao dal mozda nesto radim krivo. Onda je Birtic pisao nesto u Poslovnom o Vupiku i vi ste ga kupili pa je skocila cjena i likvidnost. Danas je cjena ispod mog prosjeka, zbog dokupa. Ocito sam dobar kupac al los prodavac. Mozda se emotivno vezem za dionicu. To je razlog mog prvog posta, pokusat jahat na valovima (u cemu sam uzasno los) ili kupit i drzat.

    • E moj Saki, sad ste zbilja promašili … tamo neki Birtić je pisao u Poslovnom pa sam ga ja kupio, srećom otkad je Markušić otišao nema više kolumni nalik na njegove i Birtićeve .. 🙂

  • Naravno da niste zbog toga kupili, nisam naveo razloge, samo sljed dogadaja, prije toga VPIK je bio dosta nelikvidan, dnevno trgovanje po par komada.
   “Savjet ne trazim, niti bi ga dao” 😉

 2. Ne vidim zašto se ovdje često “pljuje” po kratkoročnim burzovnim igračima, odnosno tzv špekulativnbim ulagačima a s druge strane se priželjkuje veća likvidnost na burzi, dok se istovremeno cijela nacija “sprda” s činjenicom kako nam je burza nelikvidna, te kako su kratkoročni burzovni igrači uglavnom hazarderi koji žele “kruha bez motike”.
  Nemam ništa protiv vas velikih ulagača na duge staze, ali mislim da bi vi gospdine Bakiću kao i ostali koji se ovdje deklariraju kao igrači na duge staze, mogli afirmativno doprinijeti i tome da se više cjene i tzv. špekulativni ulagači, a posebno “mali igrači” koji su speremni svojih jedinih ili preostalih nekoliko desetaka tisuća kuna staviti na burzu pa “kud puko, da puklo”. Zar nije logično da netko tko ima u džepu npr. viška 20-30 tisuća kuna i želi se s njima izići na burzu i ne može biti ništa drugo nego mali špekulativni trgovac-hazarder (ili špekulant kako ih pogrdno zovu). Što je u tome nemoralno da svi po takvima pljuju?!? Koji bi bio smisao uložiti nekoliko desetaka tisuća kuna i čekati godinama na burzi da se desi nešto pozitivno u lijepoj našoj, umjesto da se novci oroče u sigurnu bankovnu štednju?! Ja mislim posve suprotno, da ako želimo da tržište oživi, ljude koji imaju koju tisuću viška i nešto trgovačkog duha treba poticati da dođu na burzu i da trguju svakodnevno na par postotaka gore i dolje a brokere treba pritiskati da snižuju provizije kako bi se sveopća likvidnost povećala. Mišljenja sam da potencijalne malie trgovce dionicama (koji se nikako ne mogu zvati investitori) treba poticati na uključivanje u brzu, te educirati da je burza prije svega trgovina a nikako štedionica i da su kao takvi dobrodošli, umjesto da ih se pogrdno etiketira kao špekulante. S druge strane velike špekulante koji ako ne rade ništa nemoralno, također ne treba osuđivati. Zar u konačnici svaka investicija na neki način nije i špekulacija?! Bilo da se trguje na dugo ili kratko cij je uvjek samo jedan: kupiti kad je jeftino a prodati kad bude skuplje od nabavne cjene. Inače se burza ne bi zvala “Market” nego štedionica.
  Stoga bih molio malo više afirmativnih tekstova o svim trgovcima na burzi pa makar i o nepopravljivim špekulantima.(u koje ja ne spadam 🙂 )
  Ja bih se čak založio da se iz zakona izbace ona sranja o “odricanju od odgovornosti…” jer čovjek po njima ne smije niti napisati što misli o nekoj dionici a da se za svako mišljenje ne ispriča cjelokupnoj Hrvatskoj i svjetskoj javnosti na način “ovo nije nagovor na kupnju ili na prodaju…blablabla ” Pa zar nije logično da je svako pozitivno mišljenje ili tekst o nekoj dionici ujedno i nagovor na kupnju,i suproto, negativno mišljenje nagovor na prodaju?! Čemu se onda zaboga ispričavati. Od pamtivjeka prodavatelj uvjek obmanjuje kupca preuveličavajući vrijednost robe, dok kupac “blati” robu koju ovaj prodaje s ciljem snižavanja cijene…
  Po meni je taj zakon protu-ustavan, jer zabranjuje slobodu mišljenja, govora i pisanja, a mi Hrvati smo po običaju veći katolici i od samog Pape, veći kulturnjaci i od Bečkog dvora pa se eto uvjek nešto ispričavamo, pa čak i za mišljenje.
  Pozdrav!

  • Možda smo se krivo razumjeli. Ne ‘pljuje’ se po (kratkoročnim) špekulantima, oni su korisni. Ali sam napomenuo dvije stvari:
   – da je MENi teško kad otkrijem neku nelikvidnu dionicu pa onda ima ‘zaglavljenih’ u njoj koji ne znaju racionalno prosuditi pa odmah ‘iskrcavaju’, a uz njih i kraktoročnih koji divljaju, napucavaju cijenu i onda čim malo padne prodaju, u takvim situcijama ju čine volatilnom
   – da ima špekulanata koji se LJUTE kad im se ne ostvari špekulacija kako su mislili, pa tko je špekulant, zašto bi se ljutio? 🙂

   • slažem se sa mišljenjem joozipa i preporučujem svakome punoljetnom građaninu RH da uđe na tržište kapitala sa 30000 – 40000 kuna i da trguje dionicama i da osjeti duh tržišta, mislim da bi tada svi više cijenili i rad i kapital, a političari bi se manje mješali u tržišnu ekonomiju različitim poticajima, mjerama, potporama, visokim nametima da bi financirali “socijalizam”

  • Naravno da su nam špekulanti sistemski korisni, ali sami sebi nisu.

   @JooZIP

   Zašto bi za izbor investicijske/špekulativne strategije bilo bitno koliki ti je kapital? Ja mislim da bih ja u načelu slično postupao i s 20 tisuća i s 20 milijardi kn. Stvar je samo u tome da je s manjim iznosima lakše baratati, imaš više dostupnih prilika, manje brige oko tehnike kako kupiti/prodati. Meni ne treba nikakv blok prodavač, nikakav veliki kupac, ja kupim kad i što hoću i prodam ako i kad hoću. Biti minijutarni “igrač” ti baš daje priliku za baviti se investiranjem lakše i bezbrižnije nego li je velikima. Ne znam zašto ti misliš da moraš biti “špekulant” ako si mali, da moraš izabrati strategiju koja mora donijeti dugoročno manji povrat? To što si mali ne znači da si osuđen na to, zapravo je sasvim normalno da manji portfelji rastu po većim stopama od velikih, a to možeš postići samo investiranjem. Ne možeš špekuliranjem dugoročno ostvariti veće povrate od onih koje možeš investiranjem. To je iznimno rijetkima u povijesti uspjelo (s vrlo sofisticiranim znanjima, moćnim računalima koja izvršavaju te kompleksne “racionalne špekulacije” oko kratkoročnih diskrepancija cijena itd.) dok je uspješnih malih investitora, često i široj javnosti nepoznatih malih value investitora koji pobjeđuju indeks sigurno neusporedivo puno više. Ako ništa drugo, na zapadu imaš milijune ulagaća u indeksni fond, a svi oni time uz nula truda zarade više od skoro svih špekulanata pa i onih pametnih koji se jako trude u tom svom poslu.

   Eto gore spomenuta SAPN-R-A. Ja sam to kupio prije više od dvije godine po 162 kn, ne želim to prodavati (a stalno mi se RIVP i SAPN smjenjuju kao vodeća pozicija), dok mi nekim malo ozbiljnijim rastom (pogledajmo tu i P/S itd., to izgleda zanimljivo) možda ne poremeti diverzifikaciju pa da zbog toga moram kratiti možda i prije nego mi se učini da su vrijednost i cijena na istom. Tako sam ja prodavao i KORF kada sam morao iako sam znao da je to još bezveze valuirano, pa već dugo nisam kako me ništa ne sili na prodaju i čini mi se još nije postalo fer cijenjeno. Ma daj Bože da me opet prisili. Ali dok ne moram, ne “trgujem”, nemam ja vremena za to. Eto sad imam RIVP već neko vrijeme iako nikakav RIVP ja nisam nikada ni kupio ni prodao. Tako ti je to kod investiranja. Drži se godinama, dođu neki tickeri i sami od sebe bez da si pod tim imenom kupovao. Meni se to baš sviđa. Neka se te dionice same tu u portfelju pojavljuju, nestaju, bez da ih ja moram “trgovati”. Tako mi neki ostaci PTKM koje nisam prodao i sad ne želim niti gledati koliko mi se gadi možda jednog dana samo nestane iz portfelja kad bankrotira kao Grčka.

   Držati dionice ništa ne košta i nije teško, ne troši ti vrijeme itd., i neovisno je o iznosu, tisuće ili milijarde, to su samo apsolutne brojke, suštinski ista stvar. Trgovati njima košta brokerske naknade i kasnije će i poreze itd., i zahtjeva tvoje vrijeme. Kada imaš jako mali portfelj onda su i apsolutni iznosi potencijalnog povrata mali, pa ako svoje vrijeme ne cijeniš baš jako skromno, onda ti se možda uopće ne isplati trošiti vrijeme na gledati u ekran radi nekakvog trgovanja.

 3. Kad smo već kod bihevioralnog “Misliti brzo i sporo” je mislim jedna od 3 najbolje “ne-beletrističke” knjige koje sam ikad pročitao.
  Iza nje neminovno ostane propitkivanje i samog sebe pa eto da malo podjelim i neke svoje sumnje..naime, i na blogu i kroz literaturu usvojio ideju portfeljnog ulaganja, pojedinih udjela u portfelju itd.
  Osobna odluka je “long run” i u principu takve dionice biram i na taj način i gradim portfelj što ne znači da ne bih iskoristio i neku “dobru” priliku 🙂
  Ono čega se ne mogu riješiti je ona poznata tuđmanovština “kibidabi” u trenutcima kad sam razmišljao skratiti neku poziciju na dobrom porastu pa sam odustao…
  E sad, najčešće nakon toga imam osjećaj da nisam odustao zbog neke nesigurnosti u odluku da je situacija dobra za prodati već dijelom zato što pomalo (intimno) mi se čini da imam “filatelistički” pristup 😉 te se teže riješavam stečene pozicije.
  S druge strane kad vidim da je nešto krenulo nizbrdo (čitaj PTKM) nije mi teško pregristi “G” i prodati, prihvatiti gubitak i idemo dalje..
  Znam da je jedan, možda i jedini način samodisciplina, te prodati kad udio vrijednosti određene dionice naraste iznad neke unaprijed određene postotne vrijednosti u portfelju. S druge strane to ne mora biti “sveto pismo” ukoliko očekujemo još rasta iste dionice no tako bi nekako trebalo biti..

  Nekako u tome mi se čini da sam postao “ljubitelj filatelističkog pristupa” ili sam jednostavno zadovoljan odabirom…

  Savjet, samodisciplina ili ima još nešto što sam propustio 🙂 ?

 4. @mclynx
  @saki

  Naravno da burza može biti i u rangu oročene štednje ako na njoj trgujete jednom u 3-5 godina kao što neki revidiraju oročenu štednju. Također je jasno da netko tko trguje sa milionima neće trgovati na 15-minutnom dijagramu, a posebno ne na Zagrebačkoj burzi 🙂
  Međutim ovdje se govorilo o kvalitetnim malim dionicama koje su zbog pomanjkaknja likvidnosti nezasluženo pale u zaborav, odnosno nestale su “sa radara” i malih i velikih burzovnih igrača. A onda posljedično i uprave takvih tvrtki zaključe da njihova dionica nikome nije zanimljiva pa donose odluke da tvrtku maknu s burze jer im se ne da “kilaviti” još i sa obevazama prema burzi. Rezultat takvog promišljanja je da im se više ne da niti slati godišnja financijska izvješća na burzu. Pa tako za neke od gore spomenutih vrijednih tvrtki jedva da imamo financijska izvješća za 2012 godinu.
  To sve doprinosi anti-investicijskoj klimi koja hara na Zagrebačkoj burzi koju čitatelji ovoga portala svakako ne bi trebali dodatno pogoršavati.
  Zbog toga sam i napisao ovaj “mali protest” protiv svih verbalnih sukoba između velikih i malih igrača, odnosno dugoročni i kratkoročnih investitora.
  Tko će koju trgovačku strategiju odabrati ovisi o puno faktora ali svakom neka bude po njegovoj volji. Ovdje bi jedino dobrodošla konstruktivna karsprava o strategijama umjesto izrugivanja jednih prema drugima.
  Mislim da oni koji za sebe i svoju strategiju tvrde da su “pravi” a svi ostali su glupani najviše govori sami o sebi.
  S obzirom na postojeće stanje na ZSE-u, svaki tgovac i svaka strategija trgovanja je po meni doista vrijedna poštovanja i nema razloga da se na ovom portalu takvi “jalovi” dodatno raspiruju.

  I dajte molim vas da se napokon usuglasimo oko toga “TKO SU TO ŠPEKULANTI NA BURZI ?
  – Kratkoročni trgovci?
  – Dugoročni investitori ?
  – Fond menadžeri?
  – Privatizacijski eksperti ?
  – Ili možda “obični prevaranti” čije trgovačke strategije uopće nisu bitne, a koji putem različitih medija nastoje obmanjivati postojeće dioničare (i javnost) sa netočnim podacima s ciljem ostvarenja osobne zarade?

  Ja sam čak sklon mišljenju da su i ovi posljednji dobrodošli na ZSE-u ako ništa drugo, onda da prodrmaju postojeće dioničare (usjediličare) i potaknu zamrlu trgovinu.
  Promatrati dionice s kojima sa u proteklih godinu dana uopće nije trgovalo ili se trgovalo svega nekoliko puta, je po meni dno-dna i ništa gore po burzu od toga ne može biti.

  • @JooZIP

   Nisam siguran da se razumijemo. Ja ti ne govorim o nikakvim subjektivnim mišljenjima, vjerovanjima itd. nego o stvarima koje su empirijski već dobro istražene. Zna se kako na burzi možeš zaraditi i koliko te kako slabo zaraditi odnosno izgubiti. Samo sam htio reći da se nitko ne mora opredijeliti na loš rezultat zato što imaš mali kapital jer i sa malim kapitalom se može (zapravo i lakše nego s velikim) koristiti metode koje se kroz povijest pokazuju kao dobitničke.

   A posebice mi nije jasno tvoje pitanje na kraju. Pitaš za definiciju špekuliranja dionicama na tržištu kapitala? Definicija kojom ja ovdje baratam bi glasila otprilike ovako: “Špekuliranje dionicom znači kupiti dionicu kako bi ju prodao po višoj cijeni, uglavnom u kratkom roku, pri čemu očekivanja više prodajne cijene nisu temeljena na ideji konvergencije cijena unutar diverzificaranog portfelja intrinzičnim vrijednostima biznisa koje te dionice predstavljaju”.

   To znači da špekulant može biti i dugoročan iako to uglavnom nije (i bilo kakvog tipa, fond, mali ili veliki investitor, ekspert ili amater), a planirano kratkoročan držatelj dionice niti ne može biti ništa osim špekulant jer se ti tržišišni mehanizmi ne odvijaju brzo (špekulacija je reći da će se nešto “otključati” u nekom određenom i kratkom roku), i držatelj nedovoljno velikog broja dionica (manje od 5-6) ne može biti ništa osim špekulant jer nitko nema sposobnost predviđanja budućnosti pa sve procijene dolaze u vjerojatnostima terminima pa koje treba pokriti diverzifikacijom (špekulacija je reći da si siguran u svoje procijene pojdinačno, moraš niti nesiguran i tu nesigurnost učiniti nebitnom pomoću diverzifikacije).

   I opet ponavljam, špekulanti su dobro došli i korisni za cijeli sustav. Oni jedino nisu korisni sami sebi (izgubit će pare dugoročno).

   • Zar ne bi bio špekulant onaj koji trguje samo na osnovu toga što pretpostavlja rast cijene dionice neovisno o njenoj nekoj procjenjenoj vrijednosti. Znači, osoba koja bi rekla za dioncu da možda ne vrijedi nii pišljivog boba, al će je kupiti jer špekulira da će narasti cijena iz “toga” i “toga” razloga….

    Samo što kod naših špekulanata osim što ih nije briga za vrijednost, vode se onom da to “MORA” narasti (najčešće zato jer je puno palo ili jer je neko kupio). A ako slučajno ne naraste, e onda je urota. Najčešće je kriv “bloger”, a ako ne on onda već neka unutarnja urota unutar dionice, skuplja se u tišini i zato je nisko. A kad se nakrcaju “oni koji znaju”, e onda će narasti.

 5. Mislim da bi u ovu skupinu išao i BDSS. Pitao sam Vas na blogu jednom prilikom za mišljenje, jer se meni ovo stvarno čini nevjerojatno. Prema rezultatima za 2013. dionica se trži (mojedionice) na P/E 6,8, P/BV 0,41, EV/EBITDA 4,85 a operativni novčani tok u odnosu na cijenu je 2,35, pa se ulog isplati za malo više od dvije godine. Što je najbolje kompanija slično profitabilno posluje godinama, recimo za 2014. neto dobit (nekons.) je 18,4 znači da je P/E (nekons.) i manji. Dvije nevjerojatne stvari ovdje su što kompanija ima nekih 400 mil. kn vrijednosti u brodovima koji se obračunavaju u USD dok su im krediti u EUR pa su samo na tečajnim razlikama povećali vrijednost u zadnjih godinu dana 18% (eur/usd) na 400 mil. bilančne imovine u brodovima 72 mil. tj. 60% mcap-a ili 193kn po dionici okvirno.

  Druga stvar je potencijalni upside ako zaživi projekt eksploatacije Jadrana, tu bi Brodospas mogao kao kvalitetan domaći offshore opslužitelj naftno-plinskih platformi uz određena ulaganja doživjeti eksploziju poslovnih ugovora.

 6. Dali imate kakvih novih saznanja o Proficiu?…njega riietko navodite u obrazloženjima, vidim da čuvate početnu poziciju u njemu i vjerojatno čekate daljnji rasplet događaja. Neke pozitivne stvari su se desile…prodali su gubitaša Adriatic mediu,dodatno investirali u Pakoštane koje dobro rade….

 7. Dali imate kakvih novih saznanja o Proficiu?s obzirom da njega ne navodite često u svojim obrazloženjima…vidim da čuvate početnu poziciju u njemu i čekate vjerojatno daljnji rasplet događaja. Neke pozitivne stvari su se desile..prodali su gubitaša Adriatic mediu i dodatno investirali u Pakoštane koje pozitivno posluju…

 8. Sjećam se prija par godina kad su gotovo sve turističke dionice imale P/B manji od 1! Danas je malo takvih ostalo, a ako se tk probudi lako bi neke mogle dogurati i do 2 (samo Maistra je na toj razini, dok je Tuho na 4!). Naravno da taj pokazatelj nije i ne može biti mjerodavan, no uzimali smo ga okvirno kao bencmark pa ga i sad nije loše pogledati.

  • Ove dvije su na tim čudnim cijenama jer neki neznalice iz fondova to nalupavaju, ‘e nećemo mi kupovati ono što nismo prije da ne ispadnemo budale, rađe ćemo po svom (tako valjda nećemo ispasti)?’

 9. Eto vidite svi upiru prstom u špekulante a nisam siguran da bi smo se mi ovdje, kao i većina igrača na burzi jednoznačno usaglasili oko toga tko su uopće špekulanti 🙂 To liči na onu poznatu parolu kad svi viču “držite lopova” a sami su “u igri” do grla.
  @mclynx cijenim tvoje kompleksno a ja bih rekao i zapetljano mišljenje o ulaganju ali tvoja tvrdnja da je svatko tko nema diversificiran portfelj u stvari špekulant mi je smješna. Ti u stvari tvrdiš da je svatko tko je sklon preuzimanju rizika ustvari špekulant a najmanji špekulanti među svima su dugoročni investitori sa pametno odabranim diversificiranim portfeljem! (ako sam te dobro razumio)
  Ne znam što drugi misle ali ja ne “viđeh” investitora na burzi ili van burze koji je uložio novce u nešto a da nije preuzeo određeni rizik. Rizik jednostavno ide sa svakom investicijom pa makar ona bila diversificirana u bezbroj smjerova.
  Ali dobro neka to bude tvoje mišljenje i tvoja investitorska strategija i filozofija, ali jedno je sigurno da ti i takvi trgovci (ili investitori ako te vrijeđa riječ trgovac) svakako ne doprinosite povećanju likvidnosti na burzi a o tome je ovdje bila riječ.
  Ali bih ja još jednom zamolio tebe i tebi slične “stratege” da prestanete prstom upirati u kratkoročne burzovne igrače koji trguju na dnevnoj ili tjednoj razini, podrugljivo ih zovući “špekulanti” jer doista niste u pravu, a prije svega zato što jedino oni doprinose likvidnosti na burzi a ne vi sa svojim “extra promišljenim” dugoročnim strategijama. Jebeš dionicu koju u roku jednog dana ili bar jednog tjedna ne možeš prodati na burzi. Takva imovina se zove mrtva dionica ili mrtvi kapital, a takvih je previše na našoj burzi zahvaljujući sveopćoj medijskoj haranzi kojoj i vi djelomično doprinosite upirući prstom u tzv. špekulante pri čemu obično vrlo neskromno veličate svoju investicijsku mudrost.

  • Iako mislim da ste oboje u pravu, mrtvi kapital bi bio onaj koji ne stvara novu vrijednost nego propada. U tom smislu se udio u produktivnoj imovini – što dionice jesu, nikako ne može smatrati mrtvim kapitalom, jer iako se nekima od njih ne trguje, one predstavljaju vlasništvo nad biznisom koji nešto stvara.
   Uzmite npr. farmu – netko ju ima, uzgaja povrće ili stoku, prodaje, i od toga živi. A nigdje nije izlistana, nema quote i ne može ju se kupiti, a i teško bi ju se prodalo i u roku od jednog dana ili tjedna.
   S druge strane, imate dva stana u Zagrebu, od kojih u jednom živite, a drugog iznajmljujete. Kad bi razmišljali dugoročno, i vrijednost od 100-200 tis eura koju bi mogli dobiti za njih uložite na period od recimo 50 godina, ako svijet ne propadne, gotovo je sigurno da ćete imati puno mirniju i ljepšu mirovinu, iako “ne bi imali ništa svoje” i “ionako bi morali plaćati stanarinu”. Stanovi će za 50 godina biti ruševine, i kad usporedite ta dva scenarija, onda je jasno da je kapital vezan u stanovima mrtvi kapital. Ne stvara novu vrijednost, nego protekom vremena propada.
   Ono što je bitno da nešto nije mrtvi kapital je dakle stvaranje vrijednosti, a ne quote na burzi ili likvidnost. To naravno nije u kontradikciji s time da je likvidnost generalno poželjna karakteristika imovine.

   • Ma djelomično se slažem s tobom, ali kad kažem “mrtvi kapital” onda mislim na kapital ili imovinu koja nije unovčiva u “za mene prihvatljivom roku”.
    Međutim ako će mo biti precizni, mislim da se pri utvrđivanju “fer vrijednosti” neke imovine po međunarodnim računovodstvenim standardima “tržišno mrtvim kapitalom” smatra svaka neiskoristiva imovina koja nije unovčiva u roku od godine dana, (tako sam negdje pročitao) i nije bitno je li vrijednost imovine po nečijoj procjeni trenutno raste ili pada, nego je bitno koliko vi najviše za tu imovinu možete dobiti na tržištu u razumnom roku (od godinu dana) ako ju već ne koristite.
    Pa evo primjera: Seljak napravio sinu kuću na kraju nekog zabitog sela. Utukao u nju stvarnih 200.000€ a sin ne želi živjeti u toj kući nego odselio u grad u podstanare. I onda seljak odlučio prodati kuću ispod cijene, te ju oglašava već 10 godina, pri čemu mu se do sada nitko nije javio na oglas. Pitanje je koliko bi sada tržišno vrijedila ta kuća ako joj je građevinska stopa amortizacije npr. 1% ?. Po meni 0 € jer je ni ja ne bih kupio pošto ne planiram živjeti u njegovom zabitom selu, a kako vidimo ni preprodati se ne može. To bi bio “mrtvi kapital ili neiskoristiva imovina” kakvog u mome kraju (Hercegovini) ima koliko hoćete, a to bi bio i primjer “Hrvatskog poduzetničkog duha” kakav vlada na ovim prostorima. 🙂
    Pozz.

 10. http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/node_1585/Oglas-na-internetu-LRH-prodaje-hotel-Imperial-za-14-5-milijuna-eura

  Prodaja vila koje nisu u funkciji je na tragu dosadašnje poslovne politike Uprave ali prodaja Imperijala i to ovako preko oglasa je većini malo iznenađujuća, pa čak i gradonačelniku Opatije koja ima kontrolni paket u LRH.
  Nije baš ohrabrujuće za male dioničare LRH koji su se hrabrili tim kontrolnim paketom.
  Možda je sve samo manevar kojim Ostoja želi pokazati tko je gazda u LRH.

 11. Logički bi bilo da je našao kupca za jednu od tih lokacija. Možda griješim, ali čini mi se da je to jako izgledno.

   • Al onda bi se trebao podijeliti opet SNHO na dva dijela, jedan koji će imati LRH, a jedan koji će imati LRH-HC (ili kako već)…. Jer kome bi inače išla nenovčana dividenda? Svim imaocima LRH? Onda bi vlasnici SNHO bili itekako razvodnjeni i najveći pojedinačni udio imale bi Općine koje i žele izaći iz ovog “nekvarnerskog” dijela koji valjda im samo smeta jer “ništa ne vrijedi” (ne vide dalje od nosa?, tj. ne vide dalje od onoga gdje im ruka može dosegnuti….)!

    • Svi dioničari Lrh dobijaju tu dividendu, udjeli u LRH ostaju isti a Ostoja svoj dio u LRH-HC uz novac iz Imperijala koristi da se nagodi sa Ksenijom i sasvim prevlada u SNHO.

    • Da, udjeli ostaju isti trenutno kao u LRH, tj. SNHO je većinski vlasnik LRH-HC, Tako je trenutno, kada se napravi podjela.

     Al o kakvoj onda nenovčanoj dividendi govorite? Svaki dioničar LRH dobiti će 1 dinonicu LRH i 1 dionicu LRH-HC, pa tako i SNHO. Ostoja neće dobiti dionice LRH-HC ako trenutno nema LRH. A dionice LRH-HC koje će dobiti SNHO su od svih nas dioničara SNHO.

     Kako vi onda to vidite što ste napisali, a bez da se ponovno podijeli SNHO na dva dijela ili bez da se Općine postanu najveći pojedinačni vlasnik LRH-HC?

  • Zanimljiva je cijena, tj. valuacija koja po prilici odgovara trenutnom EV-u (MojeDionice) i nekih je 50tak % premije na trenutni Mcap. Sad pogledajte EV/Mcap za recimo RIVP, ARNT, ili cak SAPN. Znam da to nije peer grupa ali svejedno je znakovito 🙂

 12. Iznosit ću ovdje razmišljanja o vrijednosti Žitnjaka (ili, kako mi je prijatelj komentirao: još jedna “štedna knjižica d.d.”). Imamo 62 milijuna kuna, od kojih je 59 milijuna zajmovi povezanim osobama većinskog vlasnika (Konzum s 89% dionica). Prema zadnjoj transakciji na burzi firma vrijedi 46 milijuna kuna.

  Uz to, imamo i 122 milijuna kuna dugotrajne imovine (zemljište i građevinski objekti), a praktički jedine obveze su odgođena porezna obveza nastala revalorizacijom spomenute dugotrajne imovine. Prema prošlogodišnjem revizorskom izvješću, Konzumu su posuđivali novce po kamati od 7%. U drugom mjestu se spominje eskontna stopa HNB-a, koja je prije mjesec-dva smanjena na 3%.

  Ne znam koji je daljniji plan, prodaja i dobit padaju, ali je glavna djelatnost veleprodaja, a kako u zadnje 3 godine zaliha (u odnosu na ostatak imovine) praktički nema, ovdje vidim vrlo malo rizika pri ovoj valuaciji. Većina troškova poslovanja su materijalni, a troškovi osoblja su manji od financijskih prihoda. P/B = 0,26, a 39% booka su posuđene kune, potraživanja ili depoziti, EV je negativan.

  • Ne baš zanimljiva firma :D, i ne baš likvidna dionica… , ne bez svojih rizika…, ali sve u svemu kako bi se ono reklo, “kupovanje kune za 50 lipa”. Vjerojatno ne loša ideja ukoliko imaš veći broj takvih za potrebu diverzifikaciju, u sklopu nekakvog “deep value” portfelja. Imam i ja malo ovog. U zadnje vrijeme sam baš kupovao takvih stvari P/B 0,2 – 0,8, P/S 0,2 – 0,8, P/E 2,0 – 8,0 :D. Fora su stvari gdje imaš sve to istovremeno (kao BDSS, MDKA, SAPN, LURA, RIZO…)

   • Likvidnost me nije brinula kada sam Saponiju kupovao prije nego je Nenad onaj paket od jednog fonda uzeo, a na kupnji je bilo svega 30 komada, čak sam ušao u top 10 (doduše za to je bilo potrebno 20-ak tis. kuna). Naravno da ima svojih rizika, ali bitan je diskont. A diverzifikacija je potrebna kod ovakvih po meni više jer ne možeš predvidjeti kada (i kako) će se takoreći ‘otključat vrijednost’, jer su mnogi rizici višestruko diskontirani (naravno ovisi i o ciljevima i vremenskim horizontima portfelja). Kotka bi se isto mogla pridružiti navedenom društvu.

    • Tih dionica s malim jednoznamenkastim P/E, a kojima dobit može samo rasti (i imaju mali P/S, dakle mali P/E nije zbog neke neprirodno visoke/privremene marže dobiti nego zbog totalne jeftinoće), i kojima je P/B također mali (uz nerijetko NCAVPS tu negdje oko P), zapravo možeš naći puno na ZSE. Čak i onih gdje je jasno da se poslovanje stabilizira, da to neće poslovati negativno u skoroj budućnosti, da će svi parametri poslovanja rasti, i uz sasvim OK vlasničk strukturu itd. Tu je ljudima uvijek problem jedino likvidnost, u praktičnom smislu i valuacijskom (koliko treba diskontirati po toj osnovi). Vjerojatno da pravi dugoročni value investitor tu nema puno brige: diverzifikacija poništava sve te rizike/”nedoumice”…

 13. Eh da … još jedna greška. Ovu sam dionicu odlično otkrio, veliki problem je bio u tome što je bila nelikvidna i jedan je loš fond zaglavio u njoj i opterećivao cijenu.

  Kupio sam oko pola pozicije od njih, a oni su neuki i dalje na slaboj livkdinosti navaljivali na prodaju umjesto da pričekaju likvidnost … pa sam na koncu sve prodao jer se ne mogu ‘boriti’ baš protiv svakog i uvijek. Greška! SAPN je sada na 5-godišnjem maksimumu, uz i dalje vrlo atraktivne fundamente (P/B oko 0,6, EV/EBITDA malo preko 6).

  • Nenade kada bi mogao bas kod svake dionice uz svoj holisticki pristup i odlicnu procjenu kvalitete dionice donjeti i uvijek pravu odluku za buducnost gdje bi ti bio kraj… 🙂

   • Ma dobro, nisam baš izgubio ovdje 🙂 … i ponio sam se racionalno, vratio sam novce u KORF, ali sam htio pokazati ljudima kako je velik oportunitetni trošak histerično-hiperkativnog ponašanja. Moja je situacija tu bila posebna, kao i u RIZ gdje se ekipa okomila na mene, pa sam opet ja bio grombran (uglavnom zato sam prodavao sve od 60 kn nadalje).

    • Nenade, pokazujete da ste covjek 🙂 Često sam se danima “mraka” i “kraja svijeta” na burzi ili opcenito, kad je oko nas vladao kaos,čudio vašoj psihološkoj čvrstini. Znam da se nećete naljutit, ako napišem da sam u nekoliko navrata pomislio da ste allien…trebalo je sve izdržati i vjerovati u stvari koje su drugi uglavnom ocjenjivali kao vašim bijelim miševima..odnosno znate što to znači. 🙂

 14. http://www.cerp.hr/default.aspx?id=4414

  Točke 5., 6. i 9. dnevnog reda odnosno prijedlog pokretanja postupka prodaje društava Jadran d.d. Crikvenica, RIZ d.d. Zagreb i Agroduhan d.o.o. Slatina skinute su s dnevnog reda.

  Vama gospodine Bakicu treba podici spomenik, jer stvarno znati prepoznati mafiju i pobjeci na vrijeme. Riz ce zavrsiti kao petrokemija

  • @rudar47, ne gledam to tako. Naime usprkos ‘petrokemijanju’ u RIZ ja se nisam bojao i mislim da je upraov zahvaljujući meni spriječeno da se tvrtka proda za 1 kunu. Mislim da ima velike šanse dobiti dobre ugovore i da ovaj razvoj ne liči na Petrokemiju. Ali da bi moglo biti ‘radničkog dioničarstva’, to da.

  • Mene ne muci sta cu izgubiti novce ovdje, fakat nije problem. Muci me to da je nesto prezentirano u EU, da ce se prodati i sad pet radnika srusi to. Pa recite da nismo banana drzava. Zao mi je sta nas imaju za budale, lova je na kraju krajeva najmanji problem, jer fakat nisu svi toliko glupi kako oni misle
   Ah kaos i korupcija

   • Ne znam sta ovdje vise reci…da mi je samo 5 minuta vlasti da ja napravim reda u ovoj drzavi. Doslovno, samo mi 5 minuta treba.
    Za porez na kapitalnu dobit, nitko ne moze utjecat, ne mozes ga ukinut, uza svu silu koju ulazes…a ovdje se pojavi 5 radnika iz jedne nevazne firme, i oni imaju silu za blokirat prodaju. Katastrofa! Treba bjezat iz ove drzave, pa nek on blokira koga hoce.

 15. Oduševio me kad sam bio dole. Nisam očekivao takvu uslugu od osoblja. Sve je bilo na visokom nivou. Nadam se da će se i dionica ubrzo otključati kao i neke druge obzirom da je potencijal velik, fundamentalni pokazatelji niski, a rezultati su sve bolji.

 16. EV/EBITDA je ispod 8, a P/B ispod 0,5. Fer cijenu ćemo znati ako jedan dan dođe do prodaje poduzeća. Sad je ta cijena na burzi daleko od neke fer cijene. TK je 50 mln eur za resort sa 5 hotela i dva kampa.

  • Omogućuje se u slučaju veće dobiti slijedećih godina povećanje temeljnog kapitala da se oslobodi poreza na dobit ili isplata dividende. Sa prenesenim gubicima je to čini mi se nemoguće.

  • provodi u prilikama kada dioničko društvo ima višak kapitala, i u prilikama kad je društvo pretrpjelo veći gubitak. Načini smanjenja temeljnog kapitala su sljedeći:

   redovito smanjenje temeljnog kapitala, efektivno smanjenje (njem. ordentliche Kapitalherabsetzung, effektive Kapitalherabsetzung) je takvo koje služi da se prekomjerni kapital društva vrati dioničarima, a provodi se smanjenjem nominalne svote dionica, što je dopušteno samo ako se nominalna svota dionica ne može više smanjiti. U usporednim pravima ovo se smanjenje provodi iznimno, pošto su rijetki slučajevi da društvo ima previše kapitala, pa se odluči na smanjenje temeljnog kapitala, što znači njegovo vraćanje dioničarima;

   pojednostavnjeno smanjenje temeljnog kapitala, nominalno smanjenje (njem. Vereinfachte Kapitalherabsetzung, nominelle Kapitalherabsetzung) provodi se kada zbog gubitaka vrijednost temeljnog kapitala ne odgovara više njegovoj stvarnoj vrijednosti, pa se ta razlika izravnava s pravim stanjem njegovim nominalnim smanjenjem. Ovo smanjenje dopušteno je samo u svrhe ozdravljenja društva i u praksi se najčešće provodi. Kod ovog smanjenja temeljnog kapitala to se čini i stoga kako bi se dio temeljnog kapitala prenio u kapitalnu dobit. Kod nominalnog smanjenja temeljnog kapitala dioničari ne primaju nikakvu naknadu iz imovine društva;
   povlačenje dionica (Kapitalherabsetzung durch Einziehung von Aktien) je takvo smanjenje temeljnog kapitala kod kojeg se smanjenje sastoji od povlačenja dijela dionica iz prometa. Povučene dionice gube vrijednost, a kako zbroj nominalnih svota vrijednosti dionica čini temeljni kapital, povlačenjem dionica. Povlačenjem dionica pogođeni su njihovi imaoci, jer gube sva imovinska i upravljačka prava vezana uz povučene dionice, makar i primili od društva nešto za povučene dionice, ali i vjerovnici, jer se za povučene dionice daje naplata iz kapitala društva čime se on smanjuje, pa vjerovnicima treba dati osiguranje.

  • Eh, kad bi sve dionice bile kao SAPN, jednostavno, jasno, sigurno. Volim te o kojima ne treba puno razmišljati, gdje se ne treba ništa brinuti, pa nema veze što tu nemamo neke spektakularne rastove cijene od više stotina posto u nekom velebnom otključavanju vrijednosti, dovoljno je da se to ovako postepeno godinama “prilagođava” (ako zanemarimo onu mini eksploziju u 2013., kada je možda bilo taktički ispravno malo skratiti, ali propustio sam to). Od kad sam kupio prije 3,5 godine do sada CAGR mi preko 20 % i nema razloga da tako ne nastavi još puno godina. Ponekad mi se to ovako fino postepeno čini i ljepše nego ona eksplozivna otključavanja.

  • Mislim da to nema veze s ovim sadašnjim stanjem u RIZ-u. Ta ekipa koja je navodno htjela prije poklopiti RIZ je odavno razrijeđena onom dokapitalizacijom države, i onda su došli ‘novi’ koji su to htjeli poklopiti za 1 kn (kako je izjavljivao ravnatelj DUUDIja, Pejnović), jer da to trebaju dobiti ‘radnici’. Isti radnici su u krugu prije toga prodali svoje doinice skupo istom tom Cvjetku kojeg se spominje. Čini im se da su i neki među njima imali dosta glupe izjave tipa ‘zašto nam to država ne bi dala kad na burzi vrijedi SAMO 4 mil. kn’, a cijena je već bila jako narasla, zato ih je i smetao porast cijene, tj. otkrivanje vrijednosti (pa odatle i prijetnje meni koji sam to bio uočio i pošteno kupio na burzi). Za RIZ je najbolje da se okrene budućnosti, jer mu rezultati trenutno i nisu nešto. Nekretnine su nažalost RIZ-ova pokora, i ako ovako nastave, izgubit će sve.

  • Ova lokacija za gradnju nebodera koja se spominje u tekstu se nalazi preko puta RIZA na mjestu gdje je prije bila stanica za tehnicki pregled i mislim da nema nikakve veze s RIZOM…

  • Kako je super ova nasa neefikasna burza! Vec duze vrijeme SAPN radi odlicno, cijena je takva kakva jest da nudi takav EV/EBITDA pa kad se to malo “korigira” opet ce ljudi ostat iznenadeni…

 17. Poštovani, da li možda možete iznijeti promišljanja u vezi PRFC i SZAIF-a tj. ove zadnje “spin” odluke Vrhovnog suda. Vrlo sam mali ulagač i nemam nikakve pravne naobrazbe pa ako ste slucajno imali kakve pravne konzultacije o eventualnim opcijama i sl….bio bih zahvalan na podjeli vvaše perspektive. Inače sam dioničar PRFC i vjerujem i da bez presude ima potencijal. Ipak, ovakva presuda definitivno može poljuljati rekao bih i “vjeru investitora”.

  • SAPN je zakon! Ali ako ćemo ovdje o baš “malim” dionicama, ja bih spomenuo KOES, to je nešto kao mali SAPN 🙂 Od nedavno imam i KOES.

 18. Kratki osvrt na jučerašnju skupšinu RIZ-O-a : konacno se dogodila malo konstruktivnija rasprava koju su potaknuli upiti malog dionicara i predstavnika cerpa o poslovanju i financijskim rezultatima u 2016 g.Na upit malog dionicara direktor je izbjegavao dati odgovor pravdajuci se kako bi bilo pošteno da svi dionicari imaju imaju taj odgovor u pisanom obliku pa je rekao da se upit posalje pisanim putem pa ce uprava odgovoriti i objaviti odgovor na stranicama društva da bude dostupan svim dioničarima. Na pitanje predstavnika CERPA ipak je odgovorio u par smislenih recenica da je poslovanje u 2016. g. bilo slabije zbog odgode potpisa ugovora na programu odašiljača za Saudijsku Arabiju (ugovor je potpisan pocetkom ove godine) i takodjer zbog odgode realizacije dijela programa brojila sa HEP-om,netko je ulozio zalbu na natjecaj pa je doslo do odgode i rjesavanje po toj zalbi ce se dogoditi sredinom 9 mj. Takodjer je direktor rekao da se ne vodi nikakav sudski spor s državom u vezi povrata dionica.
  Skupština je trajala sat vremena i bilo je prisutno dosta malih dioničara.
  U nadzorni odbor je izabrana mag. ekonomije Ivana Pavic kao predstavnik CERPA,čini se jako sposobna i kompetentna osoba koja ce vjerujem pokrenuti stvari u pozitivnom smjeru.
  Opći dojam sa skupštine je da je drzava konacno odlucila uvesti reda u poslovanje,u prilog tome ide izbor u nadzorni odbor Ivane Pavic koja je ostavila jako dobar dojam i izgleda kao osoba koja je prije svega stručna i kompetentna i zna što radi.

 19. Bartolomej možete li navesti kako su konkretno glasila pitanja malih dioničara na koja čekamo odgovor u pisanom obliku? Hvala!

  • Jedno pitanje je bilo ” rezultati poslovanja u prosloj godini ” a drugo pitanje se odnosilo na stavku u financijskom izvješću o prihodu od vlastitih usluga u iznosu od cca 9 mil. kn.

 20. http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/vts-odbio-zalbu-drzave-svjezi-kapital-do-ljeta-337144

  Nakon Varteksa, još jedna “mala” dionica u velikim problemima i potencijalno velikim akcijama s ciljem opstanka i oporavka.
  S nestrpljenjem očekujem da vidimo i čujemo kako će Zvečevo zaključiti započete pregovore o dokapitalizaciji a posebno zanimljivo je tko su potencijalni investitori u postupku pregovora.
  Za početak mi je drago da se radi stranim investitorima.

  • Evo imamo ovo kao javno dostupni dokument iz PSN: https://trzistakapitala.files.wordpress.com/2018/02/1080_013.pdf

   Prema njoj bi BV prije planirane dokapitalizacije bio oko 120 mil. kn. S obzirom na postojećih 0,38 mil. dionica, to bi bilo preko 300 kn knjigovodstvene vrijednosti po dioinci. Recimo da se izda novih dionica u vrijednosti 35 mil. kn. Nekako mi se čini nevjerojatno da bi postojeći dioničari glasali da se izda ispod 150 kn. To bi značilo još 0,35 mil. kn novih dionica, dakle oko 0,23 mil. dionica. To bi onda bilo oko 616k dionica, na 158 mil. kn kapitala, odnosno oko 250 kn po dionici. Pri čemu meni ovo na stranici 10 u Planu poslovanja ne izgleda loše: https://eclectica.hr/1080_010/

 21. Sad nam ostaje pričekati da vidimo o kojim se potencijalnim investitorima radi i kakvu računicu oni imaju. U slučaju da ostvare planirano iz nacrta i ako strateški partner bude netko iz businessa te sve to još malo ubrza i posloži, eto nove prilike za sve skupa.
  U svakom slučaju dolazi vrijeme da se počnemo izvlačiti iz ovog cjenovnog gliba.

 22. Ako ostvare 50% planiranog u nacrtu bit ce super…Trenutno cijena izgleda privlacno, ali je jako tesko kupiti ozbiljne kolicine s obzirom da nije u modalitetu kontinuirane trgovine….

 23. Koliko je cijena privlačna mogli bi vidjeti vrlo brzo.
  Čitam danas u Jutarnjem listu na business stranici kako je Podravka vrlo jako pojačala poslovnu suradnju sa Zvečevom.
  Naime Zvečevo od Podravke kupuje sirovine i prodaje joj svoje proizvode.
  Navodi se kako je ta suradnja nekoliko desetaka puta veća nego do sada.
  Može li to značiti zainteresiranost Podravke za strateški ulaz u Zvečevo ili ipak služe kao bypass do pronalaska nekog trećeg?!

  • Da, sada kada se rasčistilo pitanje koncesije postala je lijepa keš mašina. Još ako uspiju dogovoriti “Centar iza Grada” projekt sa gradom 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.