Grčka

Situacija u Grčkoj sjajna za Hrvatsku

Iz više razloga je razvoj u Grčkoj sjajan za Hrvatsku. Pogledajmo neke:

1. Turizam i promet. Ono što vam govorim već neko vrijeme danas kaže i ministar (ali meni nije palo na pamet za luke), Večernji danas:

grci dizu

Prema vijestima iz Grčke, sve je više otkaza ljetovanja i mislim da ovako sjajne brojke kao na grafikonu niže imaju veze s time. Ovo je moj omiljeni grafikon ovih dana, očekujem da će RH ove godine od turizma zaraditi preko 8 milijardi eura, dakle barem 700 mil. eura više nego prošle godine (pogledajte ranije postove za duže vremenske serije):

ulasci stranaca 2015-06-29 2

Siguran sam da će se ovo pretvoriti u dugoročnu konkurentsku prednost RH jer prelazak na drahmu neće vratiti sve te goste … pa tko želi ljetovati u ‘failed state’, a naši hotelijeri će velikom dobiti biti potentniji i ohrabreni da investiraju i dalje i time dižu konkurentnost.

2. Raskrinkavanje populista i blokatora reformi. Sada je već i skoro svima u Hrvatskoj jasno da je Cipras balkanski muljator, tatin sinek na BMW motoru, salonski ekstremistički ljevičar koji će radi svoje karijere žrtovati dobrobit naroda, i ‘mlado lice’ kojeg su progurali starci – pravi vladari Sirize,

Sad se međutim trebamo sjetiti svih onih koji su s udivljenjem pričali o ‘novom humanizmu’ koji se širi iz Grčke. Primjerice, tadašnji predsjednik države nedavno piše:

Nje sam se sjetio kada sam u proljeće 2013. primio sudionike Subversive festivala, među kojima i sadašnjeg grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, Slavoja Žižeka i druge kojih se oficijelna politička scena gnušala. Bilo je i prigovora da što predsjednik ima primati takvo društvo. Ali, rasprava je bila sjajna, a tadašnjeg subverzivca i mogućeg neprijatelja br. 1. Europe pozvao sam na razgovor u četiri oka.

Mlad i energičan, pun ideala o pravdi, ipak nije zvučao kao nerealni zanesenjak.

Molim da mi netko objasni, da li je Predsjednik RH ‘neoficijelna’ politika, kad njegovo primanje i razgovor u 4 oka s balkanskim muljatorom nije ‘oficijelno’. Ili je čak i Vlada RH ‘neoficijelna’, jer vidimo da je ipak to sve išlo pod visokim pokroviteljstvom (i baš te godine): ministrica Zlatar Violić dodjeljuje nagrade. Iako je već tada bilo sve jasno, pa pogledajte prisno druženje Varufakisa sa osuđenim (bivšim) teroristom Crvenih brigada: Na Varufakisov srednji prst pljeskao i terorist frakcije Crvene armije (sreća da Nijemci nisu vidjeli ovu sliku).

Dok u Grčkoj vlada sada već humanitarni kaos, naravno među siromašnijima, jer su bogatiji i pametniji povukli oko 100 milijardi (!!) eura iz svojih banaka od kad je počela kriza prije par godina — to je inače prilično bogata zemlja, gdje su sada oni koji su se poistovjećivali sa Sirizom iil joj pljeskali?

3. Ovo je jako korisno i zato jer pokazuje kako je besmisleno prekidanje besmislene potrošnje i pljačkanja vlastite države nazivati ‘štednjom’, i pokazuje kamo nas mogu odvesti vlastiti populisti. Mi smo jako zadužena zemlja s ogromnim javnim dugom i ako se ne opametimo, možemo ići grčkim scenarijem. Jako je dobro da vidimo izdaleka kako to izgleda: znate ono, blokiranje štednje, nema goriva, mirovina, novca na bankomatima …

4. Kao što danas pokazuju azijske burze, jučerašnji pad bio je dovoljan za ovu jednodnevnu senzaciju … očekujem kako će Grci na referendumu glasati ‘za’ i to je kraj ovog tužnog eksperimenta za njih …

indeksi azija

5. Vratimo se na ozbiljnije teme. Danas je otvaranje Vučedolskog muzeja … vidio sam ga prije otvaranja, kao ‘zgradu’, i znam o atraktivnosti i značaju Vučedolske kulture, pa ako imate prilike odite, mora da će biti sjajno.

U svakom slučaju čini se da mi zaslužujemo još više para od Grka jer je metalna kultura iz Vučedola došla do starih Grka (iako ova suvremena barbarska plemena što sad žive ondje nemaju previše veze s Helenima). Ako ovi barbari kažu da su ONI donijeli svijetu demokraciju, onda MI možemo reći da smo Helenima donijeli metal … ali nažalost i mi imamo veze s Vučedolcima kao i balkanski barbari s Helenima.

Inače ne znam jeste li znali da je ‘vučedolska glubica’ u stvari jarebica. A to je zato jer ta ptica koja se gnjezdi u travi odvlači pažnju nepritelja tako da se pravi da šepa (lak plijen) i odlazi od gnijezda … odvlači ga, pa onda otprhne. Tako su i kovači bili šepavi zbog dugotrajnog trovanja arsenom, koje se kumulira, i prvo stradaju udovi, zapravo noge. Zato su bogovi metala u staro doba isto bili ‘šepavi’. Zato je i vučedolska talinica bila odmaknuta od nasleja i odijeljena nasipom – da narod ne može prilaziti talinoci i trovati se.

vucedol

Napomena: Imam hrvatske turističke dionice i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:Grčka

144 replies »

 1. Da, izvrsno je da možemo izdaleka gledati kako to izgleda, da ne moramo osjećati to na svojoj koži, odnosno da imamo “bsplatni tečaj” na kojem možemo nešto naučiti, a nadam se i da hoćemo.
  Međutim, zanima me jedna stvar. Kažete “pa tko želi ljetovati u ‘failed state’”. Al, zar ne znači to onda da baš i nije dobro imati dionice hrvatskih turističkih firmi u slučaju istog scenarija i kod nas? Je li možda ovo samo kratkoročno loše za grčke turističke kompanije, a dugoročno će im se isplatiti?
  Ja osobno imam, čini mi se, preko 50% dionica baš u hrvatskim turističkim tvrtkama i sada je idealan trenutak baš za promišljanje što bi bilo kod nas u sličnom scenariju. Da sam sada Grk što bi napravio? Vjerojatno bi još malo čuvao gotovinu (eure) koju sam podignuo pred kojih mjesec-dva, ako sam bio dovoljno pametan pa shvatio kamo ovo vodi. Ali onda bih razmišljao baš u koje dionice uložiti. Vjerojatno baš turističke….. (napomena: nisam Grk, i nemam više od 200 eura doma) Jer, bili ste napomenuli da bi, vjerojatno kratkoročno, kao i cijela burza i naše turističke dionice pale određeni iznos zbog nastale situacije, ali onda bi baš one najbolje prošle jer bi turisti i dalje dolazili na naše more. A to je totalno suprotno od “tko želi ljetovati u ‘failed state’”.

  • Danas na FB zanimljivi podaci. Pogledajte ove linkove:

   Grčka avijacija:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Air_Force#Aircraft_inventory

   Grčka mornarica:

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Hellenic_Navy_ships

   Executive summary:

   Grci imaju mornaricu ravnu engleskoj ili njemačkoj, fali im samo nosač aviona. Imaju stotine lovaca f16, apache helikoptere, hoverkrafte, desetke fregata, podmornice…

   Vojska ima 500 leoparda i 2500 oklopnih vozila.

   Ukupno, Grčka je potrošila barem 30-40 milijardi dolara na vojnu opremu, uglavnom iz dva smjera – Njemačka i SAD (dio F16 je došao iz Njemačke, isto brodovi, podmornice, tenkovi).

   Nemam neke ljubavi za Grke, ali barem što se ovog dijela tiče, očito su kompleksni politički dealovi u pozadini. S kim to Grci planiraju ratovati, okruženi NATO članicama? Turskom, kojoj onaj dvojac ranije također iskrcava f16ice i raketne fregate?

   Koliko uopće običan čovjek može utjecati na političke elite, lijeve i desne, kad krenu u ovakvo bezumlje?

   • Čini se da ne poznajete Grčke prilike baš. Grčka nije nešto posebno siromašna (samo su neki stotinjak milijardi € sklonili na sigurno), a drugo i bitnije, vojska je u Grčkoj kao u Turskoj vrlo bitna i moćna. Dapače, neki se analitičari i pitaju što će na ovo sve reći vojska.

    • Zaista, ne živim u Grčkoj i ne zanima me pretjerano, ali znam čitati brojeve. Grčka ima dvaput više stanovnika od nas, a za vojsku troši mnogo viši iznos po stanovniku.

     Njemačka je s druge strane i Grčkoj i Turskoj prodala velik broj sofisiticiranih i skupih oružanih sustava, od raketnih fregata do lovaca i podmornica, a Grci su to kupovali njemačkim novcem po kamatama koje odražavaju rizik. Čini se razvidnim da je od te lokalne utrke u naoružanju među dvije članice NATO pakta profitirala upravo Njemačka koja je sad najizloženija. Utjecaj vojne vrhuške na grčku politiku na stranu, meni se ovo čini kao politički i sociološki moment na koji grčki građani nisu imali utjecaja, bez obzira koliko su inače skloni poreznoj evaziji i ostalim nepodopštinama.

     Uglavnom, rizik koji je opravdavao kamate sad se i pokazao. Slika ipak nije baš crno bijela, zar ne? Naravno, to se odnosi samo na mali dio ukupnog duga, razmjeri njihove porezne evazije, nonsens mirovinske politike i ostalo uopće nije sporno…

    • update

     Kupnje vojne opreme su i dalje predviđene u proračunu.
     http://www.politico.eu/article/cash-shortage-defeats-greek-army-military-spending-greece-crisis-grexit/

     Ima mjesta u svakom proračunu. Znate li dokle se može skratiti? Dokle god ima!

     uvođenje drahme

     Dok naši socrealistički profesori ekonomije trube kako će grčki turizam postati neznam kako konkurentan (znaju samo za taj način), grčki turistički poduzetnici znaju da konkurentnost danas nije samo cijena (istina sve je to čista kabala ako nije samo do cijene, ali value proposition je ipak danas kompleksniji), a i u eurima se cijena može spustiti (i u kunama)

     http://www.spiegel.de/reise/aktuell/tourismus-in-griechenland-wir-sind-der-kollateralschaden-a-1041766.html

  • Čini se da bi sljedeća turistička sezona ovdje mogla imati jaču grčku konkurenciju ukoliko ovaj sličan dogovor prođe u grčkom parlamentu. Navodno će ih napojiti sa skoro 90 milijardi € u sljedeće tri godine.

   Click to access draft1600_final.pdf

   Ovo je draft prije kompromisa. Vidjet ćemo što će biti u konačnom. Neki je kompromis zasad u tome da vanjski fond državne imovine za osiguranje i smanjenje duga neće biti u Luxembourgu već u Ateni.

   I sad ono za političare najslađe. Ili kako i dalje zadržati klijentelu. Navodno će grčka vlada odnosno Tsipras moći 15% gore navedenog iznosa iskoristiti potpuno autonomno za “poticanje interne ekonomije” i “socijalna pitanja”.

   Čini se da je to bila cijena cijelog ovog cirkusa.

   • Nije to ‘konkurencija’, pa time je sve kao prije ALI im dižu PDV na hotelijerstvo. Niti je ovo dolje ‘cijena’, naravno da je pomoć bila stalno na stolu, samo se čekalo da Grci pristanu na reforme … a pristali su na ‘bolnije’ nego im se nudilo u početku.

    • To je razlika između Vas i nas laika, u širini pogleda i iskustvu. Ovo je neki status quo, ali mi se činilo da je rizik da smisle nešto inovativno u kratkom roku ili srednjoročno manji ukoliko budu “failed state”. (Jesam li bar malo u pravu?) Ovako im se turizam može konsolidirati i ostati u igri i dogodine. Ukoliko budu brzi možda spase i nešto od ovogodišnje sezone.

     “Cijena”, cijena za političara da pristane nešto iznijeti pred svoje.

     Što se pomoći tiče to naravno nikad nije bilo u pitanju i tu je ta europska solidarnost, a ne u golom napajanju novim kreditima. Kad bi se samo u novcu kvantificiralo koliko su dobili besplatnih konzultacija, povelik bi to iznos bio. Dok su Nijemci igrali ulogu zlog policajca, Francuzi su ih kao dobar policajac za ručicu doveli ovdje pišući tehnički konkretne prijedloge za daljnje pregovore. Da i ne spominjem “task force for Greece”. I ne samo to, da su odlučili niz vodu opet bi EU bila solidarna i humanitarno ih zbrinula.

     No, vidjet ćemo što će biti u parlamentu u Ateni?

     Kako god bilo. U pravu ste kad kažete: “Ne paničarite, sve će biti OK.”

 2. “Siguran sam da će se ovo pretvoriti u dugoročnu konkurentsku prednost RH jer prelazak na drahmu neće vratiti sve te goste”

  ” … očekujem kako će Grci na referendumu glasati ‘za’ i to je kraj ovog tužnog eksperimenta za njih …”

  Ne može oboje!

  Ako očekuješ povratak na drahmu onda nema glasanja ZA!

  • Prvo se odnosi na to da mi navodno naš turizam trebao stradati ako se prijeđe na drahmu, pa kažem da čak i u tom slučaju to nije problem.

 3. ps stvarno me interesira;osobno mislim da će glasati za ne zato što sam opitmist nego jednostavno nemaju alternative ali isto tako milsim da sa ovom vladom(grčkom) to nije trajno rješenje

  • Ma to su pizd.rije da bi naš turzam trebao stradati!
   Mogu izabrati i “treću” valutu na nas će imati samo marginalni negativan utjecaj.
   U svakom slučaju bi trebalo biti više pizitvnih efekata prvenstveno u odbairu nas kao destinacije!

 4. Bilo je smješno slušati Srečka Horvata u srezu sa V.Šonjetom u jučerašnjem otvorenom, kako dva suprotna svijeta, mislim se sa koje galaksije je ovaj došao, sjetih se pa sa Filozofskog fakuklteta, rasadnika “pravih” ekonomista i pratitelja društvenih zbivanja.

 5. Sjajno je i to što će se našim tvrtkama pružiti prilika za povoljnu kupnju grčkih tvrtki, pogotovo turističkih.

  • Nažalost, Goranko se pogubio … naravno da neće vratiti cijeli dug, ali oni bi htjeli da ne vraćaju i NE provode reforme i nastave po starom.

 6. O ovome pričam već par dana ekipi. Sad bi svi lovu i dugove, a da ih ne vrate! I tata bi sine ali no pasaran. EU treba pokazati čvrstu ruku i dosljednost, a dugovi se moraju vraćati.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/siromasne-clanice-eu-protiv-grcke-imamo-daleko-manje-place-i-penzije-od-vas-ali-placamo-dugove/828115.aspx

  Nekako se čini da Cipi ipak shvaća ozbiljnost situacije i u kakav kaos vodi narod.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/sazvane-hitne-telefonske-konzultacije-eurozone-hoce-li-vjerovnici-prihvatiti-grcki-prijedlog/828200.aspx

 7. Život,pa i onaj poslovni,me naučio da ne treba likovati nad tuđom nesrećom, jer nikad ne znaš kad će zakucati ista na tvoja vrata. Ovo s Grčkom je bilo očekivano svakomu tko imalo prati situaciju i ovi djetinjasti PR-ovi Tsiprasa i društva su tragikomedija za one najugroženije .Doduše,kako se radi o političarima, premisa o nepogrešivosti je serijski ugrađena, imamo sijaset primjera ovdje,ne trebamo ići do tamo.
  Više me od toga zanimao gospodarski program HDZ-a od jučer, gdje se napravilo grčko jelo (musaka) od savjeta iz Bavarske i domaće političke igranke za sve koalicijske partnere. Idemo u istom populističkom pravcu, samo drugom cestom..
  Inače,zanimljivo će biti kako će njemački turisti odreagirati,oni su bili zadnjih godina nabrojnija skupina u Grčkoj…
  @Marko,u vezi preuzimanja tvrtki u Grčkoj bio bih jako skeptičan iz iskustva ,što osobnog,što pos.partnera,pošto pravne sigurnosti gotovo da i nema,a podrazumijeva se za sve učešće političara i “vitamini”. Slično,jako slično nama…

  • Ovo s HDZ-ovim programom je i meni upalo u oči.

   http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/tri-kljucna-hdz-ova-ministra-gospodarski-plan-doznali-smo-imena-strategiju-811805

   …progovorila je Maletić i o smanjenju javne uprave te naglasila da idu na kvalitetu u radu. Uvest će se pri tome mjere uspješnosti te zadati određeni rezultati i ciljevi.

   – Istovremeno imamo na određenim mjestima i suficit i deficit kadrova, tako da ćemo morati napraviti kvalitetnu preraspodjelu – odgovorila je na pitanje o mogućem smanjenju broja ljudi u javnoj upravi…

   …HDZ ima strategiju i za smanjenje broja županija, gradova i općina. „One koje ne budu pružale kvalitetne usluge poduzetnicima, građanima, javne usluge, koje ne budu radile po modelima uspješnih lokalnih jedinica, te će biti spajane i ukidane. A županije ćemo kroz definiranje kriterija učiniti što kvalitetnijim i učinkovitijim. 21 županija će ostati“.

   …Isto tako, radimo mjere za poticanje onih koji trenutno izvoze, da budu još bolji – rekla je Maletić te dodala da je njima cilj smanjenje PDV-a, a trenutak za to još valja odrediti.

   Čim vidim riječ preraspodjela, odmah mi je jasno o čemu se radi. Također – 21 županija će ostati, al bit će kvalitetne i učinkovite? Cilj im je smanjenje PDV-a, al moraju još vidjet točno kada? Možda tokom drugog mandata ako osvoje izbore? Polako će oni, ima vremena.

   • Iz teksta:

    “Goran Marić dijelu je javnosti zapeo je za oko zbog kritika na račun bankarskog sustava. No, on nije omiljeni Karamarkov lik, iako je dio HDZ-ovaca sklon ideji da upravo on preuzme državnu kasu u ruke.”

    te:

    “Neki su pak oko bacili i na nestranačkog Dragu Jakovčevića, koji bi se solidno uklopio u HDZ-ovi tim.”

    Ako će im ovo biti glavni igraći, ne treba ni čitati program.

    Meni nisu jasne male stranke. Čovjek bi očekivao da ponude neki novi proizvod kako bi zauzeli dio političkog tržišta. Da kažu da će sve privatizirati i otpustiti pola administracije, dobili bi bar 150 000 glasova i ušli u sabor.

    • Na prošlim izborima HSLS je temeljio kampanju na tezi da postoje dvije Hrvatske, proračunska i neproračunska i… nisu ušli u Sabor. Bili su treće ili četvrta stranka (mislim ipak 3.) po broju glasova ali im to nije bilo dovoljno a HSLS-ov gosp. program koji je napisao Josip Budimir ocijenjen je od strane struke kao najbolji do sada (ikad, šta bi se reklo). Nakon tog iskustva sve se stranke ustručavaju reći istinu i hrabro najavit reforme da ne prestraše samoupravljače.
     Tko želi provest reforme mora ili prevarit samoupravljače tj. jedno govorit a na kraju napravit nešto skroz drugo ili hrabro ustrajat na istini (kao HSLS na prošlim izborima), pa s velikom neizvijesnošću čekat da birači shvate suštinu, ako ne na slijedećim izborima onda na onima iza ili onima iza ili…

    • @laganini
     To su blagodati našeg izbornog sustava. HSLS je dobio 72 500 i 0 zastupnika, a HDSSB 69 000 i 6 zastupnika.

     Mislim da je danas svijest kod ljudi o ekonomskim problemima ipak veća nego prije 4 godine. Ili se bar nadam tome.

 8. Ništa konstruktivno samo sam se sjetio i malo se nasmijao…. ne daj Bože ali zamisli Karamarka kako “pregovara” sa Merkelicom (bilo bi češanje glave ko u “A je to” većinu vremena, onda pauza za ručak, pa opet nazad na češanje) … ili Milanovića kako se posvađa sa svima jer misli da je njegov ipak najveći…

  Ne daj Bože da nas ovako nešto dohvati bili bi javno poniženi kao narod samo zbog predstavnika koji bi po dužnosti nažalost morali biti predstavnici (sumnjam da bi i oni to htjeli – demonstracija “how, yes, no” retorike).

  Da me se krivo ne shvati itekako mislim da u Hrvatskoj postoji značajna masa pametnih ljudi koji bi stvarno mogli voditi konstruktivnu raspravu, nažalost takvih nema ni blizu trenutne ali i buduće vladajuće strukture.

  Grčkoj je nažalost slično, tuđim …. po slami mlati banda kojoj je možda i svejedno kako će ovo završiti. Narod puši populizam, a oni svoju imovinu čuvaju u EUR / CHF / USD u Švicarskoj. Ako odu u default kroz inflaciju drahme vrijednost imovine u Grčkoj pada, investicija je malo, a one koje i dođu budu u aranžmanu kvazi-ino investicija lokalne bande koja je kroz kreditiranje izvukla lovu, drži je vani i opet će kroz povrat iste kupovati po Grčkoj ali po ozbiljnom diskontu (naravno njima to nisu rizične investicije jer oni ionako vuku sve konce lokalno, dok je jednom Norvežaninu nije na kraj pameti mijenjati s njima drahmu za drahmu pa ni ne ulaže – zemlja u ino mraku 20 godina). Naravno to generira puno više drugih negativnih efekata koje će nažalost najviše osjetiti opet ovi koji sada tamo mašu zastave NO EUROPE – Divlji Socijalizam Second Round u majci Demokracije

  Ukoliko pak europa poklekne “manje vjerojatno” onda su trenutni predstavnici direktni politički pobjednici i na krilima toga još ozbiljnije mlate tuđim …. do kada naravno pitanje je ali bilo bi jedno dobro pijanstvo na tuđi račun…. – opet naravno Socijalizam

  Do tada Bugar tamo radi za par sto dolara – hehehe borba za nejednakost my ass

  • Dobro je rekao Milan Racic jucer u Otvorenom…da imamo samo 7 mjeseci da pocnemo ozbiljno razgovarat o korupciji ali i sijaset drugih tema. Naravno, dobro je poentirao, da ce se to sa strankama svesti samo na razgovor i od toga nece biti nista. Kao ni od HDZ-ovih reformi…

  • T Portal, što reći, pa njima je još Varufakis heroj … koliko vidim, činjenice su drugačije, i jučer ope dolasci značajno veći nego prošle godine na odgovarajući dan

   • Vedrana stučnije obrazlaže grčku krizu:http://www.jutarnji.hr/komentar-vedrane-pribicevic-puste-li-grcku-u-bankrot–pustit-ce-i-nas/1374848/ “Dobar dio 19. stoljeća i početak 20. stoljeća obilježila je Latinska monetarna unija koja je bila pokušaj uvođenja iste valute u europske zemlje dok se još koristio srebrni i zlatni novac. Ideja je bila da se sve zemlje drže propisanog omjera zlata i srebra u svojim kovanicama i na taj način efektivno izjednače vrijednosti valuta.

    Grčka se Francuskoj, Belgiji, Italiji i Švicarskoj u toj uniji pridružila 1867. godine, da bi bila izbačena 1908. godine. Razlog? Grci su monetarnu ekspanziju provodili na način da su u kovanice dodavali druge metale i time smanjili udio zlata, što je depreciralo drahmu.”

    Rekli bismo grčku muljatori, bili i ostali

 9. Pise upravo na finamcial timesu da je tsipras poslao pismo i pristaje na sve uvjete mmfa osim pdva za otoke..bas su balkanski muljatori…

 10. Via Jasmina Kuzmanović na zidu Martine Dalić (https://www.facebook.com/martina.dalic.3/posts/567809326691872?comment_id=567833983356073&offset=0&total_comments=30&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D)

   • +

  Jasmina Kuzmanovic from greek analyst demetrios:
  Pressure on Tsipras is building up from all sides

  Pensioners are reportedly queuing outside banks trying to withdraw their weekly allowance of EUR 120, while some pensions were not paid in full – Tsipras was elected to protect pensioners and end the humiliation of the people

  Polls indicate that nearly 80% of the population wants to stay in the eurozone

  The Yes campaign is gaining momentum

  Previously neutral or sympathetic to Syriza media are now turning against him

  There is reportedly dissent inside Syriza from ministers who consider Syriza a pro-European party

  Banks are closed, and will ONLY be able to re-open inside the eurozone AFTER a deal is done, or in the absence of a deal with a new currency

  Tourists are considering canceling their holidays dealing a blow to its most important industry

  Greece is the first developed country to default to the IMF

  The golden rule of negotiation is that you only negotiate from a position of strength, or you don’t negotiate at all.

  Tsipras’ strength in his negotiating tactics was built on two pillars. His first pillar was based on his belief that he was holding the moral high ground for trying to end the humiliation of poor Greeks and the unemployed. His second pillar was that a Grexit would blow up the Eurozone.

  The current chaotic state of the economy, and the scenes of pensioners queuing outside banks have all but neutralised his first pillar.

  With Europe united against Greece with 18 vs. 1, and markets coping well with the crisis, his second negotiating pillar appears to be also neutralised.

  Furthermore, Tsipras never understood that blackmailing your partners does not work in Europe, losing the trust of all European nations in the process. As a result, a Grexit would bring the rest of Europe united to do whatever it takes to protect the integrity of the Eurozone. And in that they will succeed.

  Tsipras has very few options left ahead of him, and agreeing a deal as soon as possible seems to be his best.

  Always appreciate your feedback.

  Demetrios Efstathiou
  Head of CEEMEA Strategy
  Demetrios.efstathiou@icbcstandard.com

  • Na neki način građani eurozone su to već jednom i napravili, kad su posudili prvih 3€.
   A. Einstein je lijepo rekao što je onaj koji istu metodu primjenjuje nadajući se da će ishod bit ovaj put drugačiji.
   Ja mislim da će Grci na referendumu pokazat da za novo i bolje rješenje ne treba bit Einstein.

    • To je last minute. Oni koji su planirali dole sigurno neće..Jedva čekam da vidim srpanjsku rupu okrenutu naopačke 🙂 Vrijeme je odlično, kampovi puni i naoko mi se čini da je(barem u mojim krajevima) turista u lipnju bilo znatno više. Brzo ćemo saznati kakav je bio lipanj, a bit će jako dobar..

 11. Evo Jadran d.d. +8% u lipnju 🙂 Plus što bi cijene trebale biti nešto više nego prošle sezone = bit će odlično!

  • Jadran je pod vodstvom aktualne uprave i g. Manestra jedna konsolidirana firma koja u danim uvjetima postiže vrlo dobre rezultate. Nadam se da će Valamar nakon Baške bacit oko u susjedstvo :-).
   .

 12. Na pocetnoj stranici
  http://www.imf.org
  nalazi se PDF dokument pod nazivom Preliminary debt sustainability analysis. Jako zanimljive brojke koje bacaju novo svjetlo na situaciju. Izgleda da ni Europa (sto god to bilo) nije nevina vec igra prljavo. Naime brojke kazu da je grcki dug matematicki nemoguce vratiti osim u slucaju nekakvog gospodarskog cuda. Znaci dogovor i otpis duga je uvijek i bila jedina opcija. Postavlja se pitanje – a zasto sva ova drama ?

  • To Vam je vrlo elementarno – nasjeli ste na propagadnu salonskih ljevičara. Naime svima je jasno da Grčka vjerojatno treba restrukturiranje duga, samo što su oni htjeli sve po starom: da im se oproste dugovi ALI da oni i dalje imaju ekstravagantne nezarađene mirovine, ne plaćaju poreze ‘a Vi budale šaljite lovu’.

   • Ma jasno mi je sto grci i tsipras traze i naravno da ce on taj izvjestaj iskoristiti da kaze svima – eto vidite bio sam u pravu. Kao generali koji vode ratove prema planovima iz prethodnog tako se i grcke elite ponasaju kao da jos uvijek traje Hladni rat i misle da se ucjenom sve moze rijesiti.

    Moja dilema se odnosi na sasvim nesto drugo. Grcka pozicija se proanalizirala do besvijesti na tv, novinama , blogovima i sl. Tu nema tajni. A EU ?

    Ako je analiza MMF ispravna a zasto te brojke nismo culi od EU pregovaraca? Samo ista prica kako su oni good guys ali eto nesposobna ljevica nas i grke zajedno gura u provaliju. To je pila naopako; kreiranje unaprijed izgovora za nesto (uklanjanje syrize) koje ne mogu direktno napraviti zbog njemacke ratne proslosti .

    • Mislim da nije, pa stalno se govori o reprogramu, što zapravo uključuje i djelomični oprost i naravno da se to i u većoj mjeri podrazumijevalo. Ovdje se radilo SAMO o produživanju trenutne, akutne pomoći (u manjoj mjeri) gdje su Grci odbijali ikakve značajne prilagodbe (zovući, apsurdno, odustajanje od rasipanja i krađe, ‘štwdnjom’) koje su, NARAVNO, prvibkorak u razgovorima.

  • Ako je grčki dug neotplativ, onda arguably ima zemalja u EU koje su i u goroj poziciji:

   Click to access OP6.pdf

   http://www.ft.com/intl/cms/s/0/6e5532c0-a310-11e4-ac1c-00144feab7de.html

   http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11372369/Three-myths-about-Greeces-enormous-debt-mountain.html

   Vidimo da ima zemalja s dosta kraćim prosječnim rokom dospijeća, s višom efektivnom kamatnom stopom, s višim udjelom BDP-a koji odlazi na otplatu, i naravno čiji je apsolutni iznos duga znatno veći…

   Nije potrebno gospodarsko čudo, ali je svakako potrebno jedno otrežnjenje.

    • Potpuno promašeno ovo u Spectatoru. Te ideološke rasprave koje zanemaruju činjenice u ‘genijalne’. Pa zar niste vidjeli podatke koji su i ovdje objavljeni o masovnoj pljački (od strane naroda) vlastite države, npr. masovno neplaćanje poreza i distribucija posuđenog novca (nagomilali 200 milijardi eura štednje u svojim bankama i tokom zadnjih nekolko godina povukli 100 milijari, e baš su ‘jadni’ i treba im ‘solidarsno’ 🙂 )

   • Ovdje uopće nije pitanje naplativosti nego načina restrukturiranja, ali da se mene pita… E ja bih rado da se potegne i pitanje naplativosti ali onda za ozbiljno, prave naplativosti (koja uključuje sve pa i netradicionalne metode utjerivanja dugova od države ili barem netradicionalne metode prikupljanja sredstava države ako će to raditi dobrovoljno bez da ih netko na to prisiljava baš nekim netradicionalnim metodama prisile, kao što su vojana metoda, mada i to se događalo, nekada su države plaćale dugove i pod prijetnjom vojne odmazde). Bitno je samo da se ne zavaravamo idejama te uvjetne naplativosti koja podrazumijeva bezbroj ograničenja kako se država financira ili državu prisiljava da vrati što je drugima uzela. A nitko ih na ništa ne mora prisiljavati, zašto bi si dopustili spasti na to, ako imaju časti sami će se prisiliti vratiti svoje dugove “pod bilo koju cijenu”, jer čast nema cijenu.

    Ako ćemo stvarno gledati pravu naplativost onda se bez puno filozofije može reći nešto što praktički uvijek vrijedi (i zato se državni dug zove risk-free!): država (praktički) uvijek može vratiti svoje dugove, državni dug ne može biti nenaplativ! Nikad se ne radi u bankrotu države o tome da država ne može vratiti dug, to je uvijek: ne želi vratiti dug!

    To je sasvim jasno (u praksi) čak i u okviru tradicionalnih metoda jer država ima metode prisile kojima uvijek može od svojih građana uzeti koliko god treba (dakle samo dovoljno poveća poreze i dovoljno efektno ih utjeruje, na raspolaganju ima sud/policiju/vojsku pa je uvijek moguće od svakog poreznog dužnika utjerati bilo kakvu poreznu obvezu).

    Ako Grčka ne želi tradicionalnim metodama, jer možda stope poreza na dohodak od preko 50 %, stope poreza na imovinu od desetak posto godišnje (uz možda još neki krizni jednokratni porez od 50 % itd.) nisu nešto što čime želi okovati svoje građane (iako im kao ljevičarima metode nacionalizacije ne bi trebale biti strane, ali valjda su im strani pojmovi odgovornosti, časti, plaćanja svojih obveza), onda su uvijek tu netradicionalne metode: prodaja državne imovine (bez tabua, sve može biti predmet prodaje!). Ako država nema što drugo prodati, uvijek može prodavati teritorij. Pa i to nije skroz nečuveno u povijesti. I cijela Aljaska je bila predmet kupoprodajnog ugovora.

    Grci bi mogli prodati nekoliko svojih većih otoka i bez problema skupiti novce za isplatiti cijeli dug i odjednom ako treba. To nije ni tehnički preteško za izvesti. Parlament može izglasati odricanje suvereniteta nad nekim teritorijima države koje ide u paketu sa potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. Ako slučajno po njihovom Ustavu ne može bez referenduma, pa neka ga organiziraju i građanima objasne zašto je to u njihovom interesu.

    Za Grčke otoke bi se našlo kupaca možda i među europskim državama. Njemačka i Francuska sigurno ne bi imali ništa protiv novih a tako blizu “prekomorskih teritorija”, a čisto sumnjam da bi grčkim otočanima nešto falilo biti u sastavu normalne države, biti jedna od saveznih njemačkih pokrajina umjesto u sastavu vječno trule države. Ako Europljani neće, onda Kinzei to kupe bez problema. Oni bi sigurno htjeli imati pokrajinu smještenu u Europi. To bi za njih bila jedna velika i povijesno prijelomna stvar. Tada bi zacementirali svoju sjajnu budućnost. Biti susjed EU, to bi Kinezi platili koliko god da ovi traže, makar kineska država još 50 godina vraćala kredit koji bi podignula za financiranje ove povijesno najvažnije teritorijalne ekspanzije.

    A stvarno, niti ih itko traži da prodaju velike dijelove svog teritorijima, niti je pogotovo ikome na kraj pameti prijetiti im ratom, zapravo nitko ih ne traži niti da prevelikim porezima ravnim nacionalizaciji vrate sve dugove sa svim i zateznim kamatama što bi bilo bilo sasvim fer, nego im se cijelo vrijeme nudi najblaža i najvelikodušnija moguća opcija: da se malo urazume, i vrate koliko se vratiti može! Ako oni zahvalno i ponizno ne žele prihvatiti niti tako velikodušne ponude, e onda im nema spasa, biti će s njima tko zna što, i što god da je to, zaslužili su.

  • Ministarska mirovina zajamčena, cilj ispunjen..!
   Samo je još tražio razlog da se povuče s funkcije kojoj nije dorastao. Možda ga je malo i iznenadio rezultat referenduma ali spremno se dočekao na noge i podnio ostavku. 🙂
   (Usput motor je Yamaha, Japanac, totalno nebitno…)

  • Mislim da je ovo Yamaha. Dakle japanska proizvodnja. Oni su puno bliže Sj.Koreji. Geografski doduše…

  • Papak vozi Yamahu XJR 1300 japanske proizvodnje s fensi Ohlinsom odozada, pravi proizvod socijalističke industrije hahaha!

   • haha da, hvala na ispravcima, doduše ne razumijem se u ‘dvokotače’ pa Vas molim da mi oprostite gaf.
    Znam kako izgleda logo BMW-a i baš sam gledao gdje je a znam da ga netko iz Čegevara vlade vozi (Cipi) pa sam pobrkao lončiće 🙂

    Ali nebitno, dok penzioner plaće na ulazu u banci (Mirovine zajamčene 🙂 ) on sjeda i odlazi na mrskom kapitalističkom proizvodu.
    Ma možda je to neka simbolika, on jaše na kapitalistima i na njihovom znoju/radu, ipak je on majstor teorije igara 😉

 13. Sa brojkama koje ste iznijeli nema rasprave. Ali jednu stvar mi je tesko prihvatiti; naime da su ideoloske rasprave nebitne. Ovo je vazilo do mislim 2010 kada su privatne institucije bile vlasnice grckog duga. Hedge fondovima ili bankama je svejedno sto grci rade sa posudenim novcem sve dok se placaju kamate i konzultantske naknade. Ali ovo ne vrijedi ako je vlasnik duga druga drzava. Financijska kalkulacija postaje sluga politickim ciljevima kreditora a za identificiranje tih ciljeva nuzno je znati ideologije sudionika.

  Vec i moja baba zna sto je syriza i tko su njezini domaci ekvivalenti. A druga strana jednadzbe – kreditori o njima se manje zna osim sto su designated good guys koji eto samo stite vlastite gradane od rasipnosti – danas grka sutra tko zna?

  A tek igraci tipa USA, Rusija i sl. Svi su oni za mir u svijetu i da sve nacije pjevaju kumbaya oko logorske vatre zar ne 🙂

 14. Ne kužim u čemu bi bila razlika. Ne radi se o ideologiji, već o dužničko-vjerovničkom odnosu. On je bio dobrovoljan, i obje strane su znale kome/od koga posuđuju novce.

  • Velika je razlika. Ako smatras da je projekt europske politicke unije najvaznija stvar koja se mora braniti time automatski ekonomska racunica pada u drugi plan.

   Ja ne navijam za jedne ili druge. Svaki racionalan covjek (ili onaj tko misli da je racionalan 🙂 treba sagledavati stvari iz vise kuteva. Zato ja i pisem o EU ekipi a ne o grckoj. Vidim raja se automatski stavlja u jedan od dva tabora – Kao da smo opet u djetinjstvu partizani protiv njemaca :).

   Naime o grcima i syrizi sve znamo a sto je sa EU? Kakva je to ekipa? Jedan svjezi primjer britanski pm hoce sad da bombardira isil i pomogne assadu. Prije par godina je htio da bombardira assada. Za dvije godine tko zna, mozda kurde 🙂 to je ekipa koja, van ljevicarskih portala, automatski biva proglasenom good guys. I to mi ne sjeda.

 15. Ljudi moji kad čitam komentare prosječnih građana ove države dođe mi da se smrznem. Prijatelji na fejsu masovno lajkaju ovu borbu grčkog Davida i golijata naravno navijaju za Grke. Meni se iskreno povraća i valjda sam jedini koji je na strani štednje i snošenja odgovornosti za odluke koje je grčki narod svih ovih godina donosio a sad je sve došlo na naplatu. S jedne strane pljujemo po našim političarima jer znamo da nam rade dugoročnu štetu a s druge strane empatiziramo s Grcima koji su naš put u provaliju već davno obavili i survali se. Ovo je za ozbiljnu analizu nekog psihologa.

 16. Malo su mi bezvezne ove rasprave o Grcima u kontekstu socijalizam vs. kapitalizam jer to nije bit njihova problema. Naime, ovdje se radi isključivo o populizmu koji su u Grčkoj prakticirale sve lijeve i desne vlade zadnjih godina pa su došli tu gdje jesu. Dakle, Cipras im je ponudio ono što su htjeli, obećanje o nevraćanju dugova. Slično je na vlast mogao doći i neki grčki Orban da se toga prvi sjetio.
  Ove ideje o nekorištenju tehnologije (mobitela i motora) jer su kakti socijalisti je čisti trash i banaliziranje.

  • Vi mora da ste upali u nekom trenutku i ‘ulovili’ 1% ili manje cijele priče 🙂

   Pa ovo u Grčkoj je bilo dugo vremena ekstremni socijalizam u praksi, masovno dijeljenje nezarađenog (posuđenog) novca raji, neviđenih razmjera. Zatim, stranka-koalicija koja je dobila izbore (Syriza) je ekstremno lijeva, s ekstremno-ekstremnom jezgrom (komunisti, maoisti (!) i čavisti (!)), a oni valjda nisu opterećeni ideologijom i potezi i rješenja im nisu socijalistička?!

   • Ja mislim da je ovdje taj isforsirani ideološki sukob samo pokriće odnosno izgovor za nevraćanje dugova i iza toga ne stoji puno više od toga. To što će slovenci, rumunji i bugari izgubiti novac je njihov problem. Uostalom i skandinavske demokracije imaju visoke socijalne transfere. Da li je novac zarađen ili ne vjerojatno je puno više pitanje odgovornosti i mentaliteta nacije, a manje sve ostalo (npr. sjever vs. jug Europe; protestanti vs. Katolici). Ako se sve ovo ponovi u Italiji ili Španjolskoj hoće li i one biti socijalističke oaze? A tu je i Kina koja je trenutno najuspješnije svjetsko gospodarstvo.

 17. Kažu na dnevniku da je u Grčkoj 14% više gostiju iz Britanije i da dolaze s kešom nadajući se padu cijena. Zapravo rekli su turista ali ja preferiram izraz gost. Kad čujem riječ turist a u 99% slučajeva naši novinari kažu ili pišu turist padne mi mrak na oči. Zar ne zvuči ljepše gost. Mislim da je to pristojnije.

  • Eto još jednog primjera nebrige za znanost u našoj zemlji. A onda se čudimo što svaku inovaciju moramo skupo plaćati (uvoziti) iz inozemstva…

   O NAŠIM turističkim zajednicama ne bih htio trošiti niti riječi, uberu milijune od tuđeg rada i sve što rade jest to da mjesečno prebrojavaju broj gostiju (podatke koje im drugi dostave) sazivaju tiskovne konferencije na kojima ispijaju šampanjce gdje se hvale brojem noćenja. (što drugi ostvare i teškom mukom privuku)

   Inače Korado korlević je naš, mogu reći, astronom-aktivist koji neumorno radi na divulgaciji znanosti i kritičnog razmišljanja. Ima njegova odlična emisija na Radio Puli

   http://radio.hrt.hr/aod/explora/81622/

 18. “grčka je na rubu potpune propasti i teško je ne imati suosjećanje prema umirovljenicima koji plaču na ulici ispred banaka i roditelja koji traže mrvice po praznim policama supermarketa. No, oni koji su pročitali novu knjigu Jamesa Angelosa “The Full Catastrophe: Travels among the New Greek Ruins” mogli su pročitati kako je Angelos razotkrio razmjere korupcije koja se uvukla u sve pore grčkog društva – od mještana malog otočića koji su se pretvarali da su slijepi kako bi dobili razne beneficije do liječnika koji su prijavljivali da mjesečno zarađuju tisuću eura, a živjeli su u najeltinijim kvartovima Atene.

  Knjiga donosi detalje o nevjerojatnim poreznim i raznim drugim prijevarama zbog kojih je državna blagajna bila ‘suha’. Nisu Grci naravno radili nešto što se ne radi i u drugim zemljama, ali nevjerojatna je raširenost korupcije i kriminala na svim, pa čak i onim najnižim razinama koje su obično ‘cijepljene’ od takvih stvari.

  Jedan od ‘luđih’ primjera je “otok slijepih”. Riječ je o otoku Zakintosu gdje je Angelos otišao 2011., nakon što je čuo da je na tom otoku većina populacije slijepa. Naime, od 680 stanovnika otoka čak 498 su bili registrirani kao sljepci, što je daleko iznad europskog prosjeka.
  Grčka Foto: DPA/PIXSELL

  Kada je Angelos stigao na otok imao je što vidjeti – svi su normalno vozili aute po otoku. Zapravo, od 680 stanovnika njih 498 čak ni ne nosi dioptrijske naočale. No, biti slijep u Grčkoj donosilo je beneficije – 724 eura pomoći svaka dva mjeseca, te popusti na razne druge stvari.

  Bila je to prevara koja se vrlo lako mogla razotkriti da je vlada poslala jednog oftamologa i jednog službenika na otok, umjesto da su “sljepci sa Zakintosa” koštali državu čak devet milijuna eura.

  Ono što je Angelos otkrio bio je samo vrh ledene sante. Koliko je veliki problem sa sličnim prevarama zamjenik ministra zdravlja Markos Bolaris kratko je, ali vrlo efektno odgovorio: Jako velik.

  Bolaris je ispričao kako je ministarstvo pozvalo na službeni pregled veliki broj prijavljenih invalida kako bi se utvrdilo jesu li doista invalidi i njih 36.000 se uopće nije pojavilo. To je državi automatski donijelo uštedu od sto milijuna eura godišnje, navodi Angelos u svojoj knjizi čije je djelove objavio Daily Mail.

  Potom se pojavio i problem s mirovinama. Vlada je primijetila sumnjivu brojku od 8.500 umirovljenika koji su imali više od sto godina. Kada su počeli još dublje provjeravati mirovinski sustav otkrili su 40.000 lažnih mirovina. Ljudi su ‘zaboravili’ prijaviti da su članovi njihovih obitelji preminuli i nastavili su godinama primati njihove mirovine.

  I njihova podzemna željeznica je praktički bila besplatna – temeljila se na poštenju građana, odnosno da će biti fer i platiti kartu. Podzemna nije imala nikakvu kontrolu i svi su se vozili kako su i kada htjeli.

  U Grčkoj je 2011. samo pet tisuća ljudi u poreznim prijavama navelo da zarađuju više od 90.000 eura godišnje, zbog čega su ekonomisti Grčku ironično opisali kao “siromašnu zemlju s užasno puno bogatih”. Naime, ulice su pune luksuznih vila s bazenima, a veliki broj liječnika i biznismena prijavljivao je mizerne godišnje zarade – izmđeu 8.500 i 12.000 eura.

  Od vlasnika vila njih 300 je prijavilo da imaju bazene i na to su uredno platili porez, međutim vlada je zahvaljujući Google Earthu dobila malo veću brojku – bazene ima više od 20.000 vila.

  Angelos, inače novinar Wall Street Journala piše kako je zbog svih mogućih prevara i neplaćanje davanja Grčka godišnje gubila i po 20 milijardi eura. Kad je Angelos jednom državnom dužnosniku rekao da bi trebali početi kažnjavati lopove i prevarante, dobio je prilično otužan odgovor.

  “To bi značilo da bi pola Grčke bilo u zatvoru.”

 19. Cipras malo prije u EU parlamentu :

  “The bail-out money never trickled down to the Greek people, but to save European banks.”

  Autobus leti prema provoliji, a šofer gazi po gasu. Ovo ni u ludilu ne bude dobro završilo.

  • To je i onaj idiot Ribić govorio na TV-u neki dan. Pa naravno da su išle bankama. Ako sam ja u kreditu, ne mogu plaćati rate, i netko mi posudi lovu – normalno je da ta lova onda ide banci. Nije normalno da ja uzmem taj novac i financiram si izlaske i kupnju odjeće, a banku ko j***.

  • nesto slicno postoji i u Njemackoj, samo ne znam koliki postotak od mirovine bracnog druga dobiva onaj koji ostane.

 20. Generally speaking, the people on the Balkans are still emotionally attached to state owned enterprises. They still see it as a ‘national treasure’, something their grandfathers have built. The prevailing opinion is that the foreigners will come and make profit, while they will work for them as slaves. Majority of people still see the privatisation of SOEs as a treason, loss of sovereignty and stuff like that. Some say that ‘’when you’re bankrupt, you need to grow up.’’ My response to them is: ‘’ Yes, but when you are retarded, you don’t see the need to grow up. It’s the mentality that is hard to change.’’

  I’m not saying all people from the Balkans are retarded. I’ve lived in the Balkans for 20 years, and I can unequivocally confirm that the vast majority of people are indeed retarded. They are not retarded in a traditional way. It’s just that they think they are superior to others (the prevailing opinion is that the Americans, Brits and others are stupid), and they refuse to accept the reality and the needs of the 21 century. It’s like those crazies from the mental hospital who think everyone else is crazy except for them.

  Due to their self-proclaimed superiority, which nobody else in the rest of the world has ever noticed, the majority of them are not willing to learn from others who have proven to be more successful. They are not willing to accept that others have found better ways to organise the society, and many of them are seriously delusional. For example, some of them think that the living standards in the UK and US are equally poor as in the Balkans. Others think the Brits and Americans are better off because their multinationals exploit the poor people from the Balkans. Despite the fact that very few multinationals have presence there. They blame capitalism for their misfortunes even though they have never experienced capitalism in their countries. Perhaps they’ve seen it on TV. In many places in the Balkans, to start a business, you still have to obtain the approval from the fire department and provide stool samples in the hospital. When I got my first job there, I had to undergo a thorough medical examination, which included eyesight tests, lung x-rays, etc. I mean, what the fu*k?

  They are very stubborn in their determination to keep things unchanged. That’s why their economies, educational and judiciary systems have not changed much in the past 30 years. The resistance to change is so strong that no government has the guts to implement any meaningful reforms. This is not to say that the governments are any better than the regular people. They are just a true reflection of the deficient mental capabilities of the majority of their voters.

  It’s hard to explain to someone who has never lived there the extent to which these people are ignorant, financially illiterate and irresponsible.

  • Pa nemojte nas drzati u neizvjesnosti; recite odakle vam tekst? Ovo cu da isprintam i pocnem dijeliti ko jehovini svjedoci : Probudite se! 🙂

  • Od rieči do rieči 250% točno. Samo trebam prevest na balkanski, i smanjit text da bi retardi mogli (htjeli) pročitati i spoznati. Svaka čast autoru. Sheram na fb da vidim koliko ce mi ljudi comm. Glasam za 2(dva).:-B

  • Generalno se slažem s tekstom, no ovaj dio sa zdravstvenim pregledom mi nije jasan. Osobno mi je iskustvo da sam morao proći sličan zdravstveni kako bih se zaposlio prvi put u Francuskoj, drugi put u Japanu. Dapače, kad se ide obnoviti dozvola, morao sam ponovno proći kroz proceduru… 🙂
   Možda bolje istaknuti neku drugu situaciju (nije da ih je teško za naći) koja je zaista apsurdna i time “make the kill”.

  • 20 years on the Balkans and you have not learned anything … You must be one of the stupid Americans or Brits. Conventional logic and math start to flicker around Ljubljana and go completely dark in Zagreb … You can not apply simple economics to complex Balkan problems, we are different and better …are you stupid … Or American? Guy from the Balkans won Wimbeldon yesterday which proves that we have better politicians and economists who will use their infinite wisdom to derive new principles of economics and will make everybody earn 5000+ euros per month while they drink coffee each morning until 10, take long lunch and make it back home by 3, take 2 months off in the summer and retire at 45.

  • Covjek zivio 20 godina na Balkanu, a nista nije skontao… Nije prvi.

   U biti populisticka analiza koja se moze prebaciti 1:1 na sve vece nacije.
   Jedino sto nigdje drugo nema znacajnijih drzavnih preduzeca u koje Balkan “toliko” vjeruje – sta napisa i osta ziv.
   U drzavna preduzeca na Balkanu vjeruju samo oni, koji za njih rade. :)) Resurs koja ta preduzeca zastupaju cijene samo mudri.

   Ovo mi vise lici na komentar nekoga, koji jos uvijek vjeruje u svoju literaturu ekonomskog fakulteta, nakon tri godine prakse.

   Btw. otidji i pokusaj se besplatno pregledati kod svog doktora. 🙂

 21. balkanska plemena su kao kolektivitet podanicka skupina ,koja se nemoze sama izorganizirati,kojom uvjek netko vlada, kojoj je gradjanska hrabrost nula(o) , koja osjecaj zajednistva i pripadnosti ne crpi iz dobrobiti i blagostanja koje to pripadanje nosi ; vec iz zajednickog djeljenja suzanjske poslusnicke sudbine. Nesto poput osjecaja pripadnosti zatocenika zatvorskoj gangi . OTOH Region i jest veliki zatvor- nema ko nebi zbriso da moze. Zaostalost je vjekovna konstanta. U svim bitnim za civilizaciju dogadjajima nismo ucestvovali Renesansa , Francuska Revolucija ,Otkrica novih kontinenata, Industriska revolucija , Informaticka , Za zakasnjenjem efekti istih su se trickle down to us.
  Nikada nije niti neće niti 1 novi stroj , lijek , software , ekonomski ili društveni pomak nastati ovdje.
  Riječ NEKONKURENTNOST je samo sinonim za zaostalost.
  “Koncepciju samoupravljanja razbila je sveopća civilizacijska zaostalost seljaĉkih balkanskih naroda” -Dusan-Bilandzic-Hrvatska-Moderna-Povijest “
  AKADEMIK VLADIMIR STIPETIĆ : I na početku 19. stoljeća Hrvatska ima svega trećinu dohotka kojeg u to doba ima razvijena Austrija. Od tada se taj raspon samo povećavao.”
  Promjenili smo sisteme I državne zajednice I opet ništa

  • g. Bojan,
   iako se slažem s gornjim tekstovima o balkanskom mentalitetu pa i dijelom vašeg, htio bih vam ukazati da neki dijelovi vaseg teksta jednostavno cinjenicno nisu tocni…

   Najvise me zulja ovo:
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Azithromycin
   -ovo nije obicni lijek, ovo je izvanserijski i revolucionaran lijek

   Balkanci su otkrili stvari skoro pa kao otkrica kontinenata, malo su rovarili i ispod kontinenata a i iznad:
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mohorovi%C4%8Di%C4%87_discontinuity
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles

   U renesansi smo ipak baren ucestvovali:
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Renaissance_in_Croatia

   Takodjer, nema smisla dalje nabrajati znastvenike, izumitelje, pionire, izume… i Tesla je bio balkanac izmedju ostalih, tko ce sve to nabrojat… ima tog po tv dosta u samodopadnom balkanskom stilu… ali hocu reci da nije bas tako crno bijelo i da nismo samo crna rupa Evrope… Osim toga unutar tog balkana ima i razlika, evo za Grcku i istinske balkance smo mi i pored rata i pretvorbe a i po mentalitetu cista Njemacka…

   • Azitromicin je bio manje-više slučajni uspjeh, kojeg bez stranog partnera bi bilo 8Pfizer). Došao je (slučajno) u pravo vrijeme baš kad je prethodna generacija antibiotika zapala u ograničenja i zato jer Pfizer bio spreman Plivi dati odlične uvjete za partnerstvo, Pliva je tu uzela daleko manji dio kolača. I sve upropastila s time.

    • I penicilin je bio dosta slucajan… Izgleda da je to skoro pa metodologija u medicini:)

     Ovo sto sam naveo su samo neke cinjenice koje dijelom demantiraju ono sto je mozda ishitreno naveo g.Bojan. To ne znaci da se ne slazem sa ogromnom vecinom u gornjim tekstovima o tome kak stvari stoje na balkanu…

     Iako ovo nije natjecanje tko ce vise popljuvat danasnji balkanski mentalitet i tko ce vise istaknut neke dobre stvari nabasao sam na jedan zgodan link:
     http://sibenskiportal.hr/2013/12/11/hrvati-koji-su-mijenjali-svijet-ima-ih-vise-nego-slutite/

    • Mislim da niste razumjeli, ne radi se o tome što je SVE slučano otkriveno, nego činjenice da netko nešto slučajno otkrije ne znači da je sistemski jak u tome.

   • Hrvatska je od svojih početaka pa do kraja Prvog svjetskog rata pripadala civilizaciji zapadnog kršćanstva. To jest, onome što se danas naziva Zapadom.

    Od 1918. godine se u Hrvatskoj nameće balkanski mentalitet, a zatire srednjeeuropski sustav vrijednosti i oblik života. Od istrebljenja Židova i Folksdojčera do ignoriranja sve povijesti i kulture nastale prije 1918. godine.

    Da bi Hrvatska prosperirala, mora raskrstiti ne samo sa socijalizmom već i sa idejom jedinstvene države južnih Slavena bez obzira na njeno ime(Kraljevina SHS, Jugoslavija, Region…) i vratiti se tamo gdje povijesto i pripada, na Zapad.

    Primjer pripadnosti Hrvata zapadnoj civilizaciji se može vidjeti na donjem linku. Oni koji misle da su Hrvati balkansko pleme koje stalno kaska za svijetom, neka obrate pozornost na zabranu ropstva 1416. godine.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Ragusa

  • Primjetio sam taj trickle-down nekih znanja i koncepta, kao da uvijek pri tom prođe efekt pokvarenog telefona pa onda nas pojedinci uče ‘tako se to u europi/svijetu radi’ a zapravo je to poprilično iskrivljena slika onoga ‘kako se u europi/svijetu radi’. Zadnje je bilo prije par dana kada razgovaram s prijateljem i pitam ga kako možemo imati takve idiote među ministrima i u saboru koji najavljuju uhićenja i borbu protiv određenih ljudi, i onda se još ljudi smiju kada određeni ljudi i nogometni menadžeri govore da se nad njim provodi politički progon, pa što je to nego najava političkog progona? Kaže prijatelj da ne možeš očekivati da u 20 godina naučimo kako funkcionira moderna zapadna demokracija.
   Ipak, mislim da malo pretjerujete u generalizaciji, na kraju ima i neki lik u Svetoj Nedelji koji prčka po strojevima koje prodaje stranim tvrtkama a sigurno bi mogao zbrisati van da želi.

 22. Hvala na zanimljivom prikazu i jednako zanimljivim komentarima. Čak bi se donekle i složila s anglofonim gospodinom da smo retardirani, posebno s obzirom na broj ljudi koji nekritički dijeli i hvali taj komentar. Komentar ima dobrih, ali i vrlo slabih strana. Živjela sam u Engleskoj i Njemačkoj i vidjela strašnu sirotinju (pogotovo u Engleskoj). Razlike između onih koji imaju i onih koji nemaju su dramatične. Meni se to čini kao veliki problem. Imigranti su vrlo često jeftina radna snaga čije su obitelji često žrtve ove razdvojenosti i sl. (http://ps.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ps.56.6.717) i ne znam koliko je društvo čije se djelatnosti temelje na takvom modelu održivo. Ljudi su u ovim balkanskim krajevima povezaniji i teže će dozvoliti da ljudsko biće propadne (naravno, ta povezanost, kao i svaka odlika, ima i svoje mračne strane).

  Govorite o potrebama 21. st. kojima se nismo prilagodili. Ne znam na koje potrebe mislite. Meni se čini da se konzumentski mentalitet koji se razvio na zapadu nije prilagodio 21. stoljeću. Zahvaljujući tom menatlitetu, sustavno uništavamo svijet oko sebe i ako ovako nastavimo, nemamo puno vremena (nažalost, sad to sva istraživanja pokazuju, pa takve tvrdnje nisu više new age hippy shit, kamo sreće da jesu). Ako baš moramo generalizirati, naš je problem ovdje da smo lijeni, a za to opet postoji antropološko objašnjenje. Lijeni smo jer nismo morali raditi da bismo preživjeli. Na sjeveru to nije bilo moguće. I to i dalje stoji. I to može vjerojatno objasniti i Grčku i Španjolsku i jug Italije, o Crnoj Gori da ne govorimo ;)) (ovo je šala, naravno).

  U svakoj državi se nađu ljudi koji misle da su oni baš ti koji najbolje znaju što treba i kako treba (kao što mnogi koji žive duže od 10 godina u nekom kvartu misle da je baš njegova kvart najbolji), ali uvijek ima onih koji kritički propituju. Ima onih koji vide sve što ne valja, ima onih koji idealiziraju i ima onih koji su svjesni i dobrih i loših strana. Meni je nevjerojatno koliko se ljudi odmah složilo s vašim komentarom, što nas vodi do gospodina Bojana i njegovog komentara o podaničkom mentalitetu balkanskih kolektiviteta.

  Sam je taj komentar oprimjerenost onoga što piše – sužanjski mentalitet koji ništa stvorio nije i silan osjećaj inferiornsti. Dok se tako razmišlja takvim se i biva (simboličko nasilje). Srećom, imamo ljude koji stvaraju i ne slušaju takve (vlastite i tuđe) glasove jer bismo onda stvarno bili za otpis.

  • Dajte mi molim vas recite gdje ste to u UK vidjeli ‘strasnu’ sirotinju? Ok, siromasnih ima svugdje, ali je malo deplasirano govoriti o strasnoj sirotinji u jednoj od najbogatijih drzava svijeta, sa stopom nezaposlenosti od 5,5% i jednim od najvisih zivotnih standarda na kugli zemaljskoj. Pravo je pitanje da li te sirotinje ima vise ili manje nego u ostatku svijeta? Mislim da znamo odgovor. Ako ste zivjeli tamo, onda znate da studenti odradjuju prakse za cca GBP 1,000 mjesecno. Oni studenti koji zive sa starcima i rade internship imaju bolji zivoni standard od vecine Balkanaca sa zavresenim faksom i 5-10g radnog iskustva. Drugi sheraju stanove i kuce s njih 4-5, malo izvan centra grada jer nisu fine guzice pa im to nije ispod casti, i opet im ostane cca 500-600 funti mjesecno. A troskovi zivota u Londonu, ako izuzmemo rentu i prijevoz, su na razini Hrvatske. Cak je i hrana u ducanima jeftinija jer mozes kupovat na discount. Pa vi sad meni pricajte o tome kako je tamo tesko.

   Jos bolje pitanje je ono o socijalnoj mobilnosti, a moje skromno misljenje je da je UK uz SAD po tom pitanju daleko ispred drugih. Dakle, bitna je mogucnost tj prilika da se izdignes od prosjeka i napravis neki k…. u zivotu. Realnost UK-a i SAD-a je ta da su takve mogucnosti velike i na raspolaganju velikoj vecini, sto dokazuje cinjenica da upravo oni najbogatiji potjecu iz skromnih obitelji. U tim se zemljama mladi nakon zavrsenog faksa zaposljavaju i jako dobro zaradjuju od samog pocetka. Ok, ima i NKV-a koji bas ne zive bajno, ali u prosjeku opet zive bolje od Balkanaca. Boze moj, takav je zivot. Nismo svi jedako lijepi pa tako nismo svi ni jednako sposobni. Imamo razlicite vjestine, znanja, ambicije i radne navike, a to se onda u vecoj ili manjoj mjeri reflektira i na materijalnoj strani. Ma zaboravite UK i SAD, pogledajte Poljake, Cehe i Slovake kojima ste se ne tako davno smijali kada su dolazili u RH na more. A danas si gologuzi hrvati ne mogu priustiti niti da dodju na vlastito more, osim ako ne vuku po starim cestama kao siptari.

   O kojim potrebama 21st je rijec ? Pa rijec je o potrebama mijenjanja arhaicnih zakona koji su pisani za vrijeme Franje Josipa. Rijec je o regulativama koje usporavaju hrv gospodarstvo u vremenima kada se stvari odvijaju munjevitom brzinom i pobjedjuju brzi, bolji, efikasniji i fleksibilniji, oni koji su u stanju anticipirati trendove i prilagoditi se istima. U takvom svijetu nema mjesta za drzavne petrokemije, podravke, hpb-ove i druge pospance cija je jedina svrha parazitiranje na drzavnim jaslama. Umjesto da to privatizirate, vi naricete kao neke babe i na kraju vam to propadne i ostanete bez icega. Pa vi u 21st imate drzavne hotele. Drzavne hotele, pa to je da vristis od smijeha. Jel niste mogli skuziti u zadnjih 70g da od tih drzavnih kompanija nema vajde? Koliko vam treba da to shvatite? Jos 70g, 100g ili 250g? Pa i najgluplji retardant prvog stupnja bi to vec shvatio. Rijec je o smanjenju javnog sektora, ukidanju izmisljenih radnih mjesta, poreznoj i drugim reformama koje ce biti poticajne za nove investicije, otvaranje novih businessa i zaposljavanje. Rijec je o trzisnom natjecanju u raznim segmentima ekonomije i vladavini prava. Kad ste vi ono liberalizirali trziste elektricne energije ? 2012 ili 2013? Pa boga ti dragog, jel vam stvarno trebalo 20g da to ucinite? Kojim potrebama se nismo prilagodili? Pa ljudi vam stoje u redu za kupnju karata za vlak. Jel moze to ici online u 2000 I fucking 15 godini? Pa pogledajte si drzavne fakultete. Na sto to lici? Pogledajte si onaj ubogi Ekonomski fakultet u Zagrebu i one reprezentativne profesore? Cuo sam i da imate tamo neke indekse pa s njima kampirate pred referadama i zbornicama, sta god da to vec je. Onlineeeee, hello!! I onda se cudite da da vas uopce nema na rankingu najboljih fakulteta na svijetu? Niste cak ni predzadnji niti zadnji vec vas uopce nema na listi. Koja bruka.

   Suzanjski mentalitet i inferiornost ? Haha, pa vi ste najpametniji na svijetu. Imate najljepse more, najbolje p…., , najbolju hranu. Vi ste prema skolskim udjbenicima svi pozicionrani na nekom jako vaznom geografskom polozaju. Ma vi ste supermeni, covjece. Stanite malo na loptu, pogledajte svijet oko sebe, ucite, propitkujte…Spustite se malo na zemlju. Niste ni najljepsi, ni najpemetniji, niti ste na nekom vaznom geografskom polozaju, niti imate najljepse more na svijetu (i ostale gluposti koje su vas ucili u skoli) BTW, nebiste vjerovali, ali Maldivi su fakat ljepsi od Jadrana a grska obala isto tako ne zaostaje po nicemu. Niste ‘meta’ niti ste zanimljivi nikakvim zlocestim stranim kapitalistima koji vas zele eksploatirat. Dapace, svi veci strani investitori i kompanije bjeze od Hrvatske kao od kuge u zadnjih nekoliko godina. Po tom pitanju, interes za RH pokazuju iskljucivo regionalni pikzibneri, sto su vam zorno pokazale i neke recentne akvizicije i privatizacije.
   Danas se cijeli svijet smije Grcima i gleda ih kao neke debile zaostale. Ako se ne probudite, i Hrvatskoj bi se mogli smijati za par godina, puno jace i glasnije nego sto se danas smiju.

   • E moj supersuper, pa kako ne znate da smo mi ‘plemeniti divljaci’ i po tome superiorni groznim materijalistima sa Zapada. Mi i Grci. 🙂

 23. Nenade, radi se o kompilaciji 4-5 komentara na temu Grcke. Originalni tekst sam skratio jer sam mislio da ga necete objaviti. S obzirom na interes, uz vas blagoslov, zelio bi objaviti cijeli tekst. Malo je duzi od prethodnog, ali ne previse. Hvala

 24. I often think that retardation is the root cause of the dire state of many economies across the Balkans. Yes, the people from the Balkans are fairly stupid. The level of stupidity is astonishing.

  I’m not saying all people from the Balkans are retarded. I’ve lived in the Balkans for 20 years, and I can unequivocally confirm that the vast majority of people are indeed retarded. They are not retarded in a traditional way. It’s just that they think they are superior to others (the prevailing opinion is that the Americans, Brits and others are stupid), and they refuse to accept the reality and the needs of the 21st century. They are very passionate about politics and many of them are firm believers in various types of conspiracy theories. They are like those crazies from the mental hospital who think everyone else is crazy except for them.

  Generally speaking, the people on the Balkans are still emotionally attached to state owned enterprises. They still see it as a ‘national treasure’, something their grandfathers have built. The prevailing opinion is that the foreigners will come and make profit, while they will work for them as slaves. Majority of people still see the privatisation of SOEs as a treason, loss of sovereignty and stuff like that. Some say that ‘’when you’re bankrupt, you need to grow up.’’ My response to them is: ‘’ Yes, but when you are retarded, you don’t see the need to grow up. It’s the mentality that is hard to change.’’

  Due to their self-proclaimed superiority, which nobody else in the rest of the world has ever noticed, the majority of them are not willing to learn from others who have proven to be more successful. They are not willing to accept that others have found better ways to organise the society, and many of them are seriously delusional. For example, some of them think that the living standards in the UK and US are equally poor as in the Balkans. Others think the Brits and Americans are better off because their multinationals exploit the poor people from the Balkans. Despite the fact that very few multinationals have presence there. They blame capitalism for their misfortunes even though they have never experienced capitalism in their countries. Perhaps they’ve seen it on TV.

  They invented corruption and have upgraded it to the level that is incomprehensible to the Western civilization. Greece has just gone one step further, but the rest of the Balkans is working hard to catch up. Can you bribe the police officer in NY to avoid getting the speeding ticket? In the Balkans, that’s not even considered corruption, although it is illegal. Can you buy college/high school exams? No? Well, you can buy the Degree there. I know the corruption is a global phenomenon, but the Balkans is the Founding Father of corruption.

  In many places in the Balkans, to start a business, you still have to obtain the approval from the fire department and provide stool samples in the hospital. When I got my first job there, I had to undergo a thorough medical examination, which included eyesight tests, lung x-rays, etc. I mean, what the f…? As opposed to the ‘’American dream’’, the ‘’Balkans dream’’ involves getting yourself an easy-going government job and using as little brain cells as possible. If you want to know what the red tape is, pack your stuff and move to the Balkans. Don’t forget to bring the stamp and get used to queuing. Have you ever encountered a civil servant in the Balkans? Get used to that as well. The way they talk, even the way they dress, with their funny haircuts and suits from the 70s – it’s just hilarious. If you were to put them in a theatre play, I bet they would be more popular than drag shows in Soho.

  Socialism has really done wonders there, not only in economic terms but also in the way people act and think. It often appears as if they are at war with common sense. For instance, they want their governments to cut spending but at the same time they fiercely oppose austerity. It took them a while to realise that the Swiss Franc is not a type of chocolate and that the exchange rate may fluctuate. Everyone seems to know everything. Even the ice cream guy around the corner will tell you what’s wrong with the country and what needs to be done to get the economy back on track. Do not try to engage in any meaningful discussion with them. It’s a total waste of time, as they are prepared to turn the logic upside down in order to make a point. If you disagree, you are likely to be labelled either as a fascist, neoliberal scumbag, traitor or mercenary. They are always right and you should respect that.

  They are very stubborn in their determination to keep things unchanged. That’s why their economies, educational and judiciary systems have not changed much in the past 30 years. The resistance to change is so strong that no government has the guts to implement any meaningful reforms. This is not to say that the governments are any better than the regular people. They are just a true reflection of the deficient mental capabilities of the majority of their voters.

  It’s hard to explain to someone who has never lived there the extent to which these people are ignorant, financially illiterate and irresponsible. No wonder they have always been poor. In places where sound judgement is scarcer than the pandas, it is impossible to achieve prosperity. If you really want to help them, stop bailing them out. Just send over a group of brain surgeons.

  • Pa sve ovo napisano cesto sazimam u to da je ovo zemlja domorodaca koji sve znaju. No, nazalost ne znaju koliko ne znaju.

 25. Tekst je pisan pomalo oštrim riječima, i ne treba ga svakako doslovno shvatiti, no u velikoj mjeri ukazuje na problematičnosti u našem mentalitetu koje bi morali mijenjati :

  raširen negativističan stav prema privatizaciji i privatnom vlasništvu i slobodnom tržištu uopće, koji su jedini na ovom svijetu u stanju stvoriti blagostanje i win-win situaciju za sve sudionike, dobrim dijelom uzrokovan dugogodišnjom vladavinom komunizma (nisu na to potpuno imuni ni Nijemci što su živjeli u DDR-u, a kamoli mi). Nažalost, dijelom je na to i utjecala tzv. “privatizacija” devedesetih.
  sklonost da se državno vlasništvo nad tvrtkama smatra superiornim, nacionalnim interesom, branom od kapitalista koji će to upropastiti. Nisu svi neuki pa ne shvaćaju dugoročnu neodrživost takva pristupa (uostalom, svi znamo zašto je komunizam propao), ali je puno ljepše i jednostavnije biti zaposlenik u državnoj tvrtci i živjeti od redistribuiranih sredstava onih koji su vrijednost stvorili ili posudili novac, nego se prepustiti slobodnom tržištu. To shvaćaju i birači na izborima i stranke koje na njima sudjeluju.
  sklonost potrošnji i životu na dug. To je prilično raširena navika, kako građana tako i države (nije bez vraga izreka da svatko ima vlast kakvu zaslužuje). Štednja koja je osnova bogatstva nacije i pojedinca itako postala jedna odizna, arhaična, gotovo proskribirana riječ. Tako misle i neki nobelovci.
  nedovoljna educiranost u vođenju osobnih financija i raspolaganju imovinom. To je uzrok i balona u nekretninama koji je puknuo, nepotrebnom i pogrešnog zaduživanju, visokorizičnim kreditima u stranoj valuti.

  • Svako drustvo ima odredeni broj “neukih” . Nas problem jest da onih koji mogu i znaju nema dovoljno. Povijesne okolnosti jednostavno ne mogu biti izgovor kada pogledamo druge nacije. Kinezi su u zadnjih sto godina imali europsku i japansku okupaciju, gradanski rat i kulturnu revoluciju pa im dobro ide. Na Japan su bacene dvije atomske i spaljen im je glavni grad pa su se izvukli. Koreja i njemacka imaju slicne price.

   Sto se tice nobelovaca u krivu su. Postoje mentalni limiti koji prijece covjeka da usvoji kompleksne informacije. Da ne govorimo o stvarima poput vremenske preference. U svakoj drzavi glavni razlog siromastva jest jednistavna cinjenica da siromasni cine lose zivotne odluke . Tu nema pomoci od “edukacije”.

   Zadnja recenica : Just send some brain surgeons je pogresna. Kao sto Kia bez obzira kako je tunirali nikad ne moze biti Porsche tako i neuki nikad ne moze biti pametan .

 26. Evo nam i službenog priopćenja u dnevniku da srpanjske “rupe”neće biti ove godine čak štoviše objavili su da je ušlo 600000 tis.više stranaca do sad ove godine u odnosu na prošlu godinu,Red bi bio da sada dođe do erupcije turističkih dionica pa da to objave u dnevniku te time malčice pokrenu znatiželju kod ljudi i ojačaju optimizam na burzi.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.