Uncategorized

Njemačka hegemonija

Uz svu dreku oko ‘Grka i Nijemaca’ svima je ispala iz vida ova ključna dimenzija njemačke ‘hegemonije’.  Štoviše, možda uzrok svega.  Tablica prikazuje broj aplikacija u Europski patentni zavod, podaci su za 2012., ali su najsvježiji (jučer objavljeni).

Zločesti Nijemci, ma otkud im PRAVO?!

Radi vaše komocije, onako usput sam označio i Hrvatsku (klik za veću).

Patent_applications_to_the_EPO,_2012_(¹)_(number)_YB15

 

Po stanovniku je to 278 aplikacija na milijun stanovnika za Njemačku, vs. 5 za Grčku: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Patent_applications_to_the_EPO,_2005_and_2012_YB15.png

 

Kategorije:Uncategorized

16 replies »

 1. Nije prigovor Njemačkoj što je uspješna, marljiva, kreativna, efikasna, izvozna
  nego što je škrta
  više nego što je potrebno,
  a baš ta škrtost (“austerity”) u Njemačkoj ometa, kvalitetnu reakciju Europske Centralne Banke, (nasuprot recimo u U.S.) nešto višu stopu inflacije i smanjuje mogućnosti potrošnje u Njemačkoj (iz toga i izvoz u Njemačku).
  Sve o Grčkoj nevjerovatnoj neefikasnosti, amaterizmu političko ekonomskom stoji.

 2. Jedna dubrovačka povijesna crtica o nijemcima: u povijesnom muzeju – ljevaonici ispod Minčete možete vidjeti ostatke alata i kalupa koji su se koristili u toj ljevaonici od 1500 i neke do potresa 1667. Oprema je nabavljena iz Njemačke, proizvođač Kaufman. Usporedbom sa drugim muzejima pronađen je njihov pečat na kalupima i alatima koji se tada koriste od Kine do Sjeverne Amerike. Pričamo o šesnaestom stoljeću – dakle tradicija je kod njih da rade kvalitetno i unaprijeđuju tehniku. I tako preko 500 godina. Kaufmana danas nema, ali Opele, WV, Marcedes, BMW, Škodu, Audi vidimo od Kine do Sjeverne Amerike,

 3. I nakon ovakve,i drugih informacija vezano za njihovu produktivnost bi neke zemlje poput Grčke,Hrvatske……..(a koje vole njihov novac) određivale pravila igre.

 4. Nema tu pomoći to je sve kako vi kažete ideološki obojeno. I što je zemlja zaostalija. Je li, napunjena domorocima koji sve znaju? To više krive druge. Primjerice, neki francuski političari (ti su kao malo bolji od domaćih) već godinama pile i govore “moramo sanjati njemačku industrijsku politiku” (ovo sanjati u smislu da se nikad ne smetne s uma, ne u smislu maštarije – misliti na to i kad spavate). “Moramo sve učiniti da budemo konkurentniji i dostižemo njemačku konkurentnost.” (ne dostignemo – nema ništa fiksno u današnjem svijetu – u današnjoj globaliziranoj ekonomiji sve su pokretne mete).
  Čak i Hollande, kako kažete klaun, tupi stalno ” treba učiniti sve za naša poduzeća i naš socijalni model”, “učiniti sve za naša poduzeća da budu konkurentna”.
  Uglavnom, racionalnim ljudima je jasno kako se treba nositi s njemačkim problemom. Pitanje je i je li to problem? Možda je mogućnost. Kineski gradovi se natječu koji će imati više njemačkih semafora. Kineske tvornice se natječu koja će se više opremiti njemačkom industrijskom opremom i strojevima. Za zemlje EU je sigurno mogućnost, a ne problem. Koliki češki, francuski, you name it, dobavljači rade za njemačke koncerne koji sve to izvoze iz EU. Prodaja iz Češke u Njemačku nije izvoz, izvoz se događa kad Nijemac to sve sklopi i proda Kinezu. Da samo vidite kako se Francuzi sad bruse što će sve prodati Irancima. To su poslovi, one priče kako su bogate zemlje EU kao nešto puno prodale Grcima su gluparije. Grci su tu uglavnom odgovorni što su kupovali bez pokrića, a pri državnim nabavama trebalo je namiriti sve klijente u lancu pa je koštalo tko zna koliko puta više nego što je realno. Hrvati su priučeni šegrti (srećom) što se tiče korupcije, bojanja tunela i socijalnih transfera – bit će da ima nade za nas :). Oni su sve radili maksimalno profesionalno i na velikoj skali, pa uzeli su Goldman Sachs da im uredi knjigovodstvo.
  Škrtost i austerity neću komentirat, BI članak je to odličan po tom pitanju.

  • Prica o Goldmanu i Grckoj je samo jedna u nizu prenapuhanih prica. Prema EU pravilima, clanice eurozone morale su translate-ati dug denominiran u stranoj valuti u Euro – sto bi, s obzirom na rast dolara u odnosu na euro s pocetka 2000-tih, povecalo razinu grckog duga. U tom periodu, Grcka je usla u nekoliko cross-currency i interest rate swapova, sto je praksa koje su radile i druge drzave. Tim transakcijama, Grcka je smanjila dug za otprilike $2mlrd, a njezin debt/gdp je pao za ‘vrtoglavih’ 1.6%. S obzirom na tadasnji i danasnji grcki dug, efekt transakcija s GS je zaista zanemarujuce minimalan. Za dobrim konjem se dize puno prasine, pa je tako i GS postao dio medijske mitologije na temu Grcka.

 5. Laži, proklete laži i statistika. Bas čitam ovo i spomenem ženi, a ona mi veli da kod nje (Ericsson Njemačka ) svaki developer ima u godišnjim ciljevima fajlat barem 2 patenta. Dakle samo oni fajlaju barem 100 od tih 2200 gore pod ICT. Možete zamisliti koja je kvaliteta tih patenata. Ne kažem da su nasi kvalitetniji, ali činjenica je da te brojke ne znače ama bas ništa. Svaka šuša može patentirat toplu vodu i sve dok netko to ne krene osporavat ili ubirat tantijeme to je samo mrtvo slovo na papiru.

  • Pa pozanto je da Grčka izvozi visoku tehnologiju, a Njemačka ne, a to je zato jer su njemački patenti lažni?

  • Sigurno je da ako samo štancaš patente, da to ne mora značiti ništa na polju kvalitete ili inovacija. Ali mi samo sa druge strane, druga krajnost. Mi pak ništa ne radimo, a bome ni grci. Poanta je da se grci moraju okrenuti proizvodnji. Oni ništa na tome nisu napravili u zadnjih 10 godina…5 bez krize, a 5 sa krizom. Pogledajte Švede kako već sada osnivaju i potiču start up-e. A di smo mi i di su grci?

 6. Da, statistika ne znači baš ništa….a kako drugačije u Hrvatskoj gledati na to, kada smo na začelju u skoro svakoj važnijoj statistici ili mjerenju, slučajnost valjda….dok su uređenije i uspješnije zemlje pri vrhu….ah ta slučajnost.

 7. “Tablica prikazuje broj aplikacija u Europski patentni zavod”

  Što bi ovo trebalo značiti? Nedostaje li riječ u rečenici?

 8. Govori se da njemačka treba konzumirati više proizvoda iz EU i tako potaknuti rast cijele unije. A što bi to trebali uvoziti? Automobile koje sami proizvode vrhunske kvalitete? Kućanske aparate? Ako je potreban uvoz oni dolaze iz azije. Što to EU članice proizvode bolje od njemačkih tvrtki? Njemačkoj trebaju sirovine a ne gotovi proizvodi (osim možda nutelle).

  Ako ćemo cjepidlaciti njemačka je sudjelovala u razvoju sofisticiranih proizvoda sa slabije razvijenim državama. Recimo Airbus – civilni i vojni pogoni postoje u svim državama članicama konzorcija. Zatim eurofighter – postoje četiri proizvodne linije i svaka država članica tog konzorcija ima svoj dio svijeta kojeg marketinški pokriva. Gore spomenuti hollande umjesto da sanja njemačku industriju mogao bi rezati npr. Strateške nuklearne podmornice koje su jaaako skupe a nepotrebne. Ali ne to je sveta krava i dokaz muškosti – slično kao grci.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.