Društvene paradigme

Grafikon dana: Hrvati i automobili

Ne znam jeste li znali, 1988.-2014. smo uvezli cestovnih vozila za preko 18,7 milijardi eura. Sadašnja vrijednost vjerojatno preko 20. Samo 2008. smo uvezli cestovnih vozila za 1,8 milijardi eura (ima tu nešto i kamiona i autobusa). To je, jasno, bez PDV, carine i ostalih davanja: ‘mamica’ se isto jako lijepo osladila povrh toga.

Znam da se nekima neće svidjeti, ali (ako zanemarimo neki ekscesni mjesec 2001.), najveći uvoz je bio u ožujku i travnju 2008. To je bilo kad je svijet već bio jako udaren globalnom financijskom krizom, a naši političari tvrdili da će nas ‘kriza zaobići.

uvoz cestovnih vozila

Kategorije:Društvene paradigme

Tagged as:

23 replies »

 1. Nenade imas mozda grafikon kretanja cijena prosjecnih automobila za isto vrijeme? Mozda je u vrijeme pocetka krize cijena automobila pala, pa smo mi to iskoristili, jer kod nas “jos nije bilo” krize…

  • Ima na DZS baš iznos za osobna vozila, a drugdje ima broj uvezenih vozila pa se načelno može. Malo je komplikacija tipa nova/rabljena … iskreno ne da mi se sad 🙂

 2. Evo, pa sad ti kad lijepo objasnis gdje smo slicni grcima: u posjedovanju lijepih skupih ne ne bas potrebitih stvari ( npr.u slavoniji mooraš imat passat za u njivu), i gdje je zapravo brdo ojra i dojčmarki ošlo. Da ne računamo i brdo nekretnina u kojima nitko ne zivi, a niti se ne koriste, a niti se prodaju. Meni osobno kad sam došao iz jedne inozemne ture, bilo postavljeno pitanje: ” a gdje ti je džip?” i čudom se čudili što vozim trolovni autić. To je bilo 2006. i moj početak sa ht, cros, arnt. U ono vrijeme znao sam da cu ulaganjem bez napora i glupih kredita kad tad bez napora kupit prijevozno sredstvo. Sada kad vide moj ne luxuzni terenac pitaju me: ” kolika ti je rata?” Kakva rata? Kupljen kešom, i vec zaboravljeno. A da, možeš kad si ” bio vani”. Hoću reći da moždani sklopovi naših građana prosto se nisu mijenjali u skoro 10 god. A neće još dugo. Prestao sam dobrohotno savjetovati o nužnosti ulaganja viškovau fondove&dionice za budućnost. Njima je budućnost ostala u passatu.

 3. Nenade vi ste stvarno legenda i vrhunski analiticar…prije ne znam sad tocno ali barem mjesec dana rekli ste nasi crnu mediji u nedostatku “srpanjske rupe” sirit će crnilo i depru i raditi paniku oko pozara…tema otvorenog danas- strasni požari!

   • Da, borovi gore.
    Požari najčešće nastaju na zapuštenim poljoprivrednim površinama. Teško požar plane “u šumi”, al kad ju zahvati je loše, da. Autor članka je djelomično u pravu, ali stav mu je blago rečeno čudan, ne znam na kog je ljut?!
    Borova šuma je vrijedna isto kao i maslinik ili vinograd, i sastavni je dio dalmatinskog krajobraza.
    On kao zagovara poljoprivredu a protiv je šuma, umjesto da razumije da jedno drugo upotpunjuje, a ne da je jedno s drugim u nekom sukobu ili sl.
    Tko je kriv za zapuštene POLJOPRIVREDNE površine? Hrvatske Šume sigurno nisu, bez obzira o tome što mislili o toj ban… ovaj, organizaciji.
    Jedina pametna rečenica:
    “A zamislite kad bi se u onima požarom “očišćenim” područjima moglo posaditi štogod korisnoga, makar smilje.” – da, ok, napraviti to na izgorenim a ranije zapuštenim poljoprivrednim.
    Autor je i nestručan. Bor zove beskorisnom biljkom, a nije svjestan koliko su stabla=šume u odnosu na poljoprivredne kulture moćnija u proizvodnji kisika/vezivanju ugljika… Da, definitivno su mediteranske vrste zapaljive, da definitivno češer bora može proširiti požar, ali ponavljam požari ne izbijaju spontano u šumi. U šumi izbijaju zbog čovjeka. Nije tu ništa tako crno-bijelo.
    Kao borovina gori treba je ukloniti, ali gori i maslina i vinova loza koju on zagovara…
    p.s. a da ne govorimo o drugim funkcijama tih borova koje on zove “beskorisnima”, tipa zaštita od erozije, biološka raznolikost, itd… svatko voli prošetat kroz šumicu i ne gledati naokolo u goli krš: “estetska funkcija” itd.
    Bezveze sve u svemu.

    • Znači, da li bi zaključak bio da borovi nisu sami po sebi štetni, nego način kako se kod nas ‘sade’, naime da oni nakon požara naprsoto kao korov preplave sve, umjesto da se miješaju s autohtonom vegetacijom, djelomično kao prijelazna vegetacija itd.?

    • Kod Nikse Marinovica na zidu je bila bas rasprava o tome. Bor kao bor nije los, ali ova vrsta jest. Kao virus….i ona je odraz nebrige,tako da je autor clanka poprilicno u pravu.

 4. Svako zlo za neko dobro. Kad bi bar znali dugoročno razmišljati pa iskoristiti požarima očišćena područja za kultiviranje pustoši. Radne snage imamo na burzi samo ih netko treba organizirati. Možda vatrogasci dok čekaju da negdje plane.

  • Vatrogasci najmanje gase pozare. Imaju brdo dnevnih intervencija i bez gašenja vatre. Nego, imamo kaznionice, remetinac i instituciju rada za opće dobro. Na pošumljavanju, ne u slaganju knjiga. Dobro za kaznjenike jer rade i na zraku, dobro za porezne obveznike jer indirektno plaćaju za bilo kakav rad. Nije u duhu demokraciie, ali za teška djela staviti kuglu na noge i blizu naoružanog čuvara sa poluautomatskom sačmarom

   • Mislio sam da bi bilo dobro da vatrogasci organiziraju radnu snagu, a naravno da bi se javnim radovima trebali baviti svi koji žive na državnom proračunu, uključujući i one koji se dosađuju po zatvorima. I njihovim čuvarima bi bilo ljepše na zraku.

 5. Za nase politicare jos nije pocela kriza. Mi uspjesno izvozimo visak radne snage a uvozimo sve sto pozelimo i kakva je to kriza ?

 6. Vrhovni sovjet HRT-a nam je odlucio danas u primetimeu podariti gledanje emisije o Syrizi i kultu licnosti Tsiprasa…

  • Nisam u minusu i nemam vlastiti stan. Prodajem nedovrsenu kucu blizu mora(brzo ce ona u hartije). Stalno čitam neke knjige i gledam na free wifi grafikone…dok pijem kavu. Okolina misli da fejsam ili da igram igrice. Na staroj xperiji nemam nista vise od nuznih apl. Nisam normalan na 2. Bas nam je super kolega B-)

 7. Gosp. Bakic malo ste me razmazili svojim komentarima i lekcijama iz investiranja za malog investitora pa bi me zanimalo da li je moguce da se osvrnete bar ovako komentarom ako ne clankom vezano za “porez na kapitalnu dobit” jer sam dosta pogubljen oko toga, a vjerujem da je dosta malih investitora i citaca Vasega bloga u istoj katogeriji.

  Da li je zakon vec na snazi ili krece od 2016g.?

  Da li cemo sami biti obavezni racunati porez ili ce se to raditi automatski od strane brokeraja?

  Kakva je situacija s primicima iz inozemstva?

  Takodjer vidim da je gosp. Srecko Bahovec neke dionice prebacio na d.o.o kakve to ima pogodnosti?

  Unaprijed hvala, a bome i unazat na svemu sta cinite za obrazovanje malih investitora ali i za sve sta cinite za opce ekonomsko obrazovanje svih gradjana koje je na kriticno niskoj razini u Hrvatskoj i gdje javno obrazovanje na zalost ne daje nikakav doprinos.

 8. Nenade dugo niste komentirali nekretnine u Zagrebu,sto mislite slijedi li jos padanja,do kojih granica,znam da to nitko ne moze reci ali otprilike,sto vi mislite…vidio sam da se ponovno dosta gradi pogotovo u ovim boljim djelovima Zagreba…

  • Ljudi naprosto ne znaju bolje, to s kućama koje grade i grade je kao neki fantasy game … nitko ne kupuje gotove kuće i stanova, ali ‘oni drža vrijednost’.

   • Nazalost svih nas koji smo kupovali kad su bile najskuplje bojim se da ce morati jos padati. Grade se novi stanovi puno je neprodanih a stanovnistva sve manje.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.