Uncategorized

Zdravstvo: smrtnost od raka

Jučer objavljeni podaci Eurostata pokazuju da je smrtnost od raka u Hrvatskoj ponajveća u Europi:

Eurostat:

“That said, some of the highest crude death rates from cancer were recorded in Croatia (both regions) and Hungary (all seven regions), where rates were consistently over 300 deaths per 100 000 inhabitants in 2011 (the darkest shade in Map 2).”

Deaths_from_cancer_(malignant_neoplasms),_by_NUTS_level_2_region,_2011_(crude_death_rates_per_100_000_inhabitants)_RYB15

A važno je da je to velikim dijelom SPRJEČIVO, pogledajte današnji članak s Daily Mail: How spotting cancer early TRIPLES chance of survival: 80% of patients with eight common forms survive for ten years if disease is spotted in initial stages.

Zar ne bi bilo super energiju malo preusmjeriti s crvenih-crnih u neki nacioanalni program prevencije, pregleda itd.?

Kategorije:Uncategorized

Tagged as:

17 replies »

 1. Bilo bi, bilo bolje, da je pameti i brige političara za boljitak naroda. Ali mi nemamo ni izdaleka preventivu, a ni dostupnost svih lijekova koje ima razvijeni svijet. Eto sada če se kilaviti i s tom legalizacijom marihuane u med. svrhe, birokrracija i interesne skupine učiniti če svoje. i odugovlačiti, a mi neka dotle pokrepamo.

 2. Vjerovatno postoji mnoštvo faktora, kao npr i starost stanovništva regije? Isto tako regije s najvećom stopom i najmanjom stopom bi trebale biti regije s malo stanovnika – ovo me podsjetilo na Kahnemanov primjer sličnog istraživanja u SADu (Thinking fast and slow)

  No naravno da se slažem da bi svi trebali paziti što više…
  Lp

 3. Intrigantna je ova karta… Tesko je bilo kako povezati Tursku, Irsku, Andaluziju, Svicarsku i Pariz… Ne mogu to dokuciti… Cak sam isao gledati kartu radona po Evropi (ne odgovara naravno…). Mozda bi poveznica mogla biti optimizam?
  Jer nama to bas nije osobina a nekak mi se cini da ni Madjari nisu bas najoptimisticnija nacija… Samo se sjetim crtica Gustav i odmah me neka depra uhvati…

  • Meni ovaj tamni pravac preko Madžarske, Hrvatske i dijela Italije izgleda kao neki sjeveroistočni vjetar iz Černobila.
   Turska, Irska, Andaluzija i Švicarska imaju geografsku sličnost terena – brdoviti predjeli, što znači manju gustoću naseljenosti, i posljedično manju koncentraciju kapitalizma, odn. industrije, odn. zagađenja.
   Pariz ima velik udio radnog stanovništa pristigao iz njihovih kolonija, koji su odrasli izvan EU, te tako kvare statistiku jer su stigli 20-ak godina kasnije.

   • Ipak se mogu vise ili manje vidjeti neke pravilnosti iako je to vjerojatno puno kompleksnije i tesko je pojednostavljivati jer je to kompleksan sustav s n faktora:
    – velika urbana sredista, npr.na karti London, Madrid i Pariz, vjerojatno bolja preventiva, sistematski pregledi, opcenito vjerojatno bolja zdravstvena skrb zbog viseg standarda i drugih razloga
    – u Italiji veća industrijaliziranost sjevera u odnosu na jug a takodjer od sjevera prema jugu i veca “umocenost” u mediteran sa svim njegovim prednostima od prehane na dalje, jako lijepo, gotovo gradacijski vidljiva na karti od sjevera prema jugu (a ovo iz nekog razloga ne vrijedi za Hrvatsku iako su navedene razlike cak i izrazenije i to me cudi, ne kuzim…)
    – opcenito ipak na sjeveru tamnije prema jugu svijetlije, recimo Njemacka
    -Alpe i mediteran bolje, nekak barem stereotipno zdraviji zivot
    – Ostaje Skotska, Wales (i kao kontrast Irska) i Madjarska… tu ne vidim neku logiku…

 4. U Biltenu HZJZ postoje obrađeni podatci za oboljenja od karcinoma u Hrvatskoj za 2013.g. u kojem se može vidjeti incidencija većine glavnih karcinoma u našoj populaciji

  Click to access Bilten-2013_final.pdf

  Slično postoji i za kariovaskularne bolesti što čini dva glavna uzroka bolesti i mortaliteta u svim zemljama zapadne civilizacije.

  I kod nas postoje programi prevencije od kojih neki već traju godinama (papa, screening mamografija), a neki su novijeg datuma (kolonoskopija) no problem je opet u edukaciji stanovništva, vjerojatno i stupnju razvoja društva jer neki od tih probira jedostavno prema kriterijima to više nisu jer su pali ispod statistički potrebnog broja odaziva da bi zadovoljavali uvjete za screening programi.

  Prema tome sve u svemu poentiranje Vam je opet u pravom smjeru jer očito da ideja i dobra volja medicinskog dijela postoji ali zajedno sa državom nije odrađen dobar marketing te je izostala opetovana edukacija da ranim otkrivanjem većina karcinoma postaju danas već kronične bolesti.

  lp

 5. Vjerodostojnost podataka? dovoljna
  Usporedba – kao Mađarska, neki dijelovi Italije, Njemačke…
  Što to znači?
  Što se može napraviti?
  Uzroci, faktori koji potiču, pomažu pojavu raka – pušenje, karcinogeni, – ukloniti koliko je moguće – zdrav način života
  Prepoznavanje – ranije, sveobuhvatnije – tu se vjerovatno može najviše učiniti u malo vremena, najveći je problem organizacija, ali barem može početi i priučeni manager
  prepoznate treba liječiti
  Liječenje – dostupno, standardno kvalitetno – i to se može popraviti ali tu već treba pravi ministar zdravstva, i pošten odgovor na ozbiljan izazov kako svima dati najbolje?

 6. U Biltenu HZJZ postoje obrađeni podatci za oboljenja od karcinoma u Hrvatskoj za 2013.g. u kojem se može vidjeti incidencija većine glavnih karcinoma u našoj populaciji

  Click to access Bilten-2013_final.pdf

  Na stranici 5. ovog Zdravstvenog Biltena čini mi se da je na Grafikonu u roku godine dana 1998. ili 1999. povećanje oboljelih od raka skokovito ( 20 – 25% ) a prije i nakon toga kontinuirano, ima li tko ideju što je dovelo do toga?

 7. Poznato je da su Hrvati među najvećim pušačima, a pušenje je direktno odgovorno za rak pluća – broj 1 po smrtnosti među muškarcima, povezuje se s barem desetak drugih karcinoma: grkljan, jezik, jednjak, mokraćni mjehur, gušterača… Pušenje uništava plućnu funkciju (kopb), doprinosi i ubrzava aterosklerotske promjene itd. Nadalje, postoje dosta porazni podaci o tjelesnoj aktivnosti, prehrani itd. Ako uzmemo i nesustavnu zdravstvenu politiku u obzir rezultati ne začuđuju. A što se tiče npr. Turaka, veliko je pitanje kako oni vode registar za rak itd…

 8. Odlazak na preventivne preglede je vrlo jednostavno motivirati. Kad bi postojali privatni osiguravatelji za osnovno zdravstveno osiguranje, taj problem bi bio riješen za manje od 24 sata – i vjerujte da bi odaziv bio barem 90%-tan.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.