Gospodarstvo - globalno

Malo o poduzetništvu i posebno start-upovima

U Hrvatskoj prevladava anti-tržišna atmosfera (inače ne znam jeste li primjetili da svi njeni raspirivači su oni kojima je bilo dobro, i sve bolje, tijekom ove ‘krize’, dakle nikako im ne odgovaraju promjene).

Pogledajmo neke zanimljive stvari o poduzetništvu i startupovima u svijetu:

1. U SAD je u zadnjih 5 godina (projekcije za 2015.) bilo oko 200 milijardi dolara equity (kapital) financiranja za tehnološke startupove. Srazmjerno broju stanovnika, to bi bilo kao da je u Hrvatskoj bilo oko 2,7 milijardi dolara!

2. U Izraelu je u samo prvoj polovici 2015. bilo 342 VC ulaganja, za 2,1 milijardi dolara. Na godišnjoj razini je to 4,2 milijardi! U Izraelu živi 8,35 mil. ljudi, od kojih 75% Židovi, 21% Arapi i 4% ostalih: The startup scene in Israel is going bonkers, and the Chinese are swooping in.

3. Startupovi – jednorozi, kentauri i poniji: Silicon Valley lingo is getting pretty ridiculous: Unicorns, centaurs, and ponies (Dave Mcclure je ‘stručni savjetnik’ u ZIP inkubaturu.

4. Možda trenutno najugledniji VC fond Andreessen Horowitz je upravo objavio 16 Startup Metrics:

We have the privilege of meeting with thousands of entrepreneurs every year, and in the course of those discussions are presented with all kinds of numbers, measures, and metrics that illustrate the promise and health of a particular company. Sometimes, however, the metrics may not be the best gauge of what’s actually happening in the business, or people may use different definitions of the same metric in a way that makes it hard to understand the health of the business.

So, while some of this may be obvious to many of you who live and breathe these metrics all day long, we compiled a list of the most common or confusing metrics. …

Jako dobar tekst za osnivače i ulagače.

5. U međuvremenu Velika Britanija ima službenu ‘Caricu’ za poduzetništvo: The incredible rags-to-riches story of Britain’s new entrepreneurship tsar Michelle Mone.

Kao što znate, naši vodeći političari tvrde da je ‘neoliberalni kapitalizam KUGA modernog doba’, ‘udaraju po liberalnom kapitalizmu‘, itd.

Pitam se zašto naši mladi odlaze u Veliku Britaniju, a njihovi kod nas dolaze samo na festivale?

6. Why Warren Buffett considers the deal he made with an 89-year-old woman one of the best of his career.

7. Naši talibani zatucaju javnost ‘nepravdama kapitalizma’, ‘bogatima koji pljačkaju siromašne’, itd. Ne znam jeste li znali ovo: It takes the typical self-made millionaire at least 32 years to get rich.

8. Usput: 15 successful entrepreneurs share the most important lesson they learned in their 30s.

9. Svijet nevjerojatno napreduje zahvaljujući tržišnom gospodarstvu (=kapitalizam) i liberalnoj demokraciji, pogledajte samo ove nevjeojatne podatke: Anyone Depressed About The State Of The World Needs To Look At These Stunning Charts. Svakako pogledati!

Nevjerojatno je kako svejedno, uz sve ove podatke, iz kojih se vidi da svijet napreduje s razlogom, usprkos tome da se kod nas iseljava ogroman broj mladih, vlada depresija i ogorčenost, anti-tržišni talibani imaju i dalje obraza prodavati svoje mizantropske fore, ‘braniti narod od kapitalizma koji ne smije za pravo doći u ovu jedno od zadnjih oaza humanog društva’ da im mediji to prenose pod ‘face value’ i ne ismiju ih svaki put?!

Jer pazite, ne govorimo o tome da li ćemo biti ‘mekše’ kapitalistički kao Njemačka ili Austrija, ili više kao Švicarska ili Singapur (a zamislite da ljudim u tvrdo kapitalističke zemljama poput Švicarske kažete da naši talibani tvrde da je ono što oni imaju ‘nehumano’, i da mi ‘nećemo to’, nego natavak našeg ‘humanizma’?), nego da uopće uđemo u suvremenost … da napredujemo, da se mladi prestanu iseljavati, ljudi budu zadovoljni, da bude dobro svima, a ne samo njima.

15 replies »

 1. Nenormalno velika birokracija ne sluzi da bi pomogla ljudima vec da bi sebe nahranila i puno puta otezala put onima koji zele pokrenuti neki biznis pa tako imamo preveliku birokraciju a nista nemozemo rjesiti

 2. Ulazim jučer u jednu poznatu knjižaru u samom centru Zagreba (da ne reklamiram koja je, počinje sa P. :)) kad ono na prvoj stalaži (to je valjda najprestižnija pozicija) redom knjige slijedećih autora: “Glob. Minotaur” od Vatafakisa (najgornji red), ispod toga “Kapital” od Marksa, pardon, Piketija (cijeli red) i ispod toga biografija “Tito”, pola reda. Eto, to je to.

 3. Nova kriza na pomolu://www.index.hr/vijesti/clanak/trzista-u-panici-stvari-pocinju-izgledati-kao-azijska-financijska-kriza-u-kasnim-90im/837812.aspx

 4. svijet se ruši… the sky is falling… hrvatski novinari i ini su došli na svoje. 😉
  sad će krenuti računanje koliko je koji prljavi svjetski kapitalist izgubio milijardi dolara u zadnjem danu, tjednu, mjesecu… za to imamo specijaliste.

 5. TRŽIŠTE NIJE OSTALO U SOCIJALIZMU, ALI JE PREŠLO U ORTAČKI KAPITALIZAM

  Pravom tržištu, na kojem su najuspješniji oni koji su najizvrsniji, mi u četvrt stoljeća samostalnosti nikada nismo ni dali priliku.

  Javna rasprava o karakteru ekonomskog sustava u Hrvatskoj izrazito je polarizirana. Dio javnosti zastupa stav da u Hrvatskoj vlada neoliberalni kapitalizam, a drugi dio nje, pak, tvrdi da mi, de facto, još živimo u socijalizmu. Zvuči pomalo nevjerojatno da građani koji žive u istoj zemlji imaju oprečna viđenja istog ekonomskog sustava. No, kako se rasprava odvija uglavnom na ideološkoj razini, često i da bi se skrenula pozornost sa stvarnih gospodarskih problema, ne iznenađuje da postoji velik jaz u percepciji ekonomskog sustava.

  Jedini način da se premosti jaz u percepcijama jest da se pogledaju empirijski nalazi o funkcioniranju tržišta u Hrvatskoj. A takve nalaze odnedavno, na sreću, imamo. Kao posljedica suradnje znanstvenika Ekonomskog instituta Zagreb s istraživačima Svjetske banke, hrvatska javnost dobila je istraživanje o stanju tržišnih mehanizama.
  Pod tržišnim mehanizmima podrazumijevamo proces formiranja novih poduzeća (ulazak na tržište) i eliminiranja starih poduzeća (izlazak s tržišta). Ti mehanizmi su temeljni zamašnjaci tržišnog kapitalizma. Oni omogućuju proces kreativne destrukcije koji s tržišta eliminira neučinkovita poduzeća kako bi se oslobodio prostor za nove i učinkovitije tvrtke, s ciljem povećanja ukupne količine proizvodnje.

  Kako se kod nas ukupna količina proizvodnje ne povećava, nije iznenađenje što istraživanje sugerira da tržišni mehanizmi ne funkcioniraju. Nova se poduzeća osnivaju, a stara gase dva do tri puta rjeđe nego u zemljama regije…Jutarnji List 24.08.2015. Dr. Maruška Vizek, Ekonomski Institut Zagreb

  http://www.jutarnji.hr/trziste-nije-ostalo-u-socijalizmu–ali-je-preslo-u-ortacki-kapitalizam/1404069/

 6. U Europi od Hrvatske restriktivnije samo Rusija i Turska

  Za razliku od Hrvatske u kojoj se ekonomska politika uglavnom svodi na fiskalnu i monetarnu politiku, EU se u provedbi svojih politika bitno oslanja na OECD-ove indikatore regulacije tržišta. Prema tim indikatroima, Hrvatska je najstrože regulirana članica EU, dapače, jedina s crvenim kartonom, piše Daniel Hinšt

  Međunarodna organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) razvila je tzv. Product Market Regulation (PMR), opsežan set indikatora regulacije tržišta koji mjeri stupanj administrativnog opterećenja i regulatorne restriktivnosti različitih tržišta. PMR je važan set indikatora koje donositelj odluka trebaju uzimati u obzir pri provedbi reformi…

  http://www.banka.hr/komentari-i-analize/u-europi-od-hrvatske-restriktivnije-samo-rusija-i-turska?fb_action_ids=10153497650842789&fb_action_types=og.likes

 7. Kad sam jutros pogledao burzu mislio sam da sanjam! Nakon 12h shvatio sam da dosta toga ne znam jer sam baš suprotno očekivao do kraja godine.. Nadam se samo da su paničari i kratkoročni investitori uspjeli rasprodati što su imali na lageru.

  • Ni prva ni zadnja korekcija, ništa strašno. Najgore je paničariti i prodavati fundamentalno jake i jeftine dionice.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.