Tržišta kapitala - turizam

Tržišta

I o razlici između špekulatora i investitora

0. Više ljudi me pitalo da ‘zašto ne pišem’ ili ‘kada ću pisati’ o jučerašnjim zbivanjima, koja su zasigurno vrlo zanimljiva. Nažalost, nemam što pametno reći ‘zašto je to bio i što će biti’, nego samo opisivati i konstatirati kako je i volatinost dio tržišta, te da se po zakonu vjerojatnosti kad-tad postiže svaka volatilnost, dakle, možete biti sigurni da će se svaka volatilnost postići, samo ne ne znate kad. Ilustracija ovoga je, primjerice, indeks povjerenja (na tržištu SAD) koji radi nobelovac Shiller, koji prikazuje povjerenje investitora da u idućih 6 mjeseci NEĆE biti ‘crasha’: samo trećina ulagača (individualnih i institucionalnih) smatra da ga neće biti.

A ipak žive s time: oko 80% ih ima povjerenje da će dionice rasti u idućih godinu dana

Oko 70% ih smatra da će tržište rasti upravo nakon pada.

Ali evo ipak nešto opisa.

1. Za početak stavimo stvari u kontekst. (Danas ćemo dosta pratiti NY Times koji se inače ne bavi ovim temema na naslovnici (jučer/danas da), obraća se širokoj, neprofesionalnoj publici — dobro je za povući paralelu s izvještavanjem naših medija.). S&P ne uključuje dividende, koje su oko 2% godišnje, pa donjem grafikonu treba dodati oko 10%. Izvor je ovdje:

sp500 nytimes

Kina je zaista jako pogođena, ali cijene su se spustile upravo na razinu s početka godine (prije 8 mjeseci), i veće su za 50% od onih prije godinu dana:

shcomp 2015-8-25

Ovdje imate njemački DAX u 20 godina (uključuje dividende).

2. Iako su neki mediji histerizirali (ne zato jer tako misle, nego jer histerija donosi klikove), primjerice, u roku nekoliko minuta je Business Insider u svom glavnom članku MARKET MAYHEM ovu vodeću ilustraciju:

mm 1

zamijenio s ovom:

mm 2

prevladavalo je ovakvo izvještavanje:

– NY Times, objavljeno u petak, ali reobjavljeno na njihovom FB feedu jučer: Advice After Stock Market Drop: Take Some Deep Breaths, and Don’t Do a Thing (“Pour yourself a drink, or sit down with a pint of ice cream, and consider these 6 pieces of advice to help get you through this unstable period.”)

– Ili recimo ovo na Market Watch:

mw 1

– I na BI sada ima više članaka poput ovoga: The most bullish chart in the world has a big stock market crash in the middle of it ili Here’s the No. 1 mistake investors can make right now

Svakako treba spomenuti i Justina Wolfersa u NYT koji u članku How Emotion Hurts Stock Returns kaže i:

As investors watched global stock markets tumble, the behavioral economist Richard Thaler, who is also an occasional contributor to The New York Times, offered the following advice: “Inhale, exhale. Repeat. Then watch ESPN.”

Wise words, even if they remain widely ignored.

Mr. Thaler’s advice flows from knowing that people are loss averse. It’s an insight he owes to the Nobel Prize-winning psychologist Daniel Kahneman, who has found that a loss yields roughly twice the psychological effect of an equivalent-size gain.

The problem is that if you look at the stock market each day, you’ll experience a whole lot of losses and feel a lot of pain. The heartburn that many investors are feeling this morning is an example of this loss aversion. The genius of Mr. Thaler’s advice is that if you tune into sports instead, you’ll avoid that pain. And it may lead you to make better financial decisions, too.

The numbers make the point. Over time, the stock market has risen enormously, but if you zoom in to the daily ups and downs, it’s easy to lose sight of these long-run gains.

Svakako pročitati članak!

– FAZ ima na naslovnici, odmah iza faktičkog izvještavanja o burzama u Kini ovaj smirujući članak, izjave CEO Deutshe Post DHL, za koje je Kina važno tržište: Ne paničarite oko Kine.

3. Iako se razlozi pada, nakon što se dogodi, mogu jasno opisivati, ključno pitanje je: da li je to bilo već uključeno u cijenu? Primjerice, nakon jake korekcije u Kini prošlih tjedana, je li to bilo to, ili je ‘trebala’ dodatna korekecija? Ako se ‘znalo’, zašto ‘investitori nisu prodavali’ sve do ovih razina već prošli petak?

Odličan primjer je euro. Mnogi su ‘znali’ da će nakon što dodirnuo samo 1,05 za dolar, da će se s njime ‘izjednačiti’, jer je grčka kriza baš tada kulminirala. Pa se pisalo ne o tome ‘hoće li’, nego koje su posljedice ‘kad bude’. Međutim, od onda euro samo raste i jučer je bio dobitnik dana, s rastom od oko 2% prema dolaru?! Znači: cijena od 1,05 je u sebi uključivala lošu perspektivu, možda najgori scenarij (iako skoro sigurno ne jer nisu ga svi tako gledali, a cijena je ravnoteža svih mišljenja).

Naravno, ima dobrih objašnjenja (ali uočite da ovo ne govori kada i koliko i ako tržišta ‘moraju pasti’), primjerice Rogoff (opet NYT).

Za urednike naših medija: kao što vidite, SAD imaju jako puno poznatih ekonomista, među kojima i nobelovci, koji NISU Krugman i Stiglitz (a koji su sverprisutni jer su agresvini politički aktivnisti, ako se ne varam, Stiglitz je bio ili je blagajnik/financijski direktor Socijalističke internacionale), samo ovdje smo naveli 3: Rogogg, Wolfers, Shiller. Vjerovali ili ne, čak je i Hayek nobelovac. Joj da, i Krugman se osvrnuo na Kinu, naravno u svrhu lokalnih političkih obračuna.

Nevjerojatno, čak je i inače vrlo negativistička (depresivna?) HINA objavila ovo: Merkel: MMF ne očekuje trajniju krizu u Kini.

4. Jučerašnjim zbivanjima je dominirala psihoza i špekulacija, uvijek se dobro prisjetiti ovog sjajnog The Economistovog stripa od prije 15-16 godina: Buy-Sell.

Može se reći da špekulanti kupuju-prodaju jer očekuju promjenu cijene imovine, a investitori jer misle da cijena imovine ne odgovara njenoj vrijednosti (ako misle da je imovini cijena određena nerealno), odnosno jer preuzimaju odgovarajući profil rizik/prinos, npr. izlaganje nekoj investicijskoj klasi. U tom smislu se može reći, primjerice, da je zlato tipično špekulativno ‘ulaganje’.

Međutim:

A. Razlika između špekulanta i investitora je često zamagljena, jer se promjene u perspektivi prinosa neke imovine ogledaju na neto sadašnjoj vrijednosti tih zarada, što je zapravo ‘vrijednost’, te je u tom trenuktu cijena postala neodgovarajuća vrijednosti, pa se investitor i špekulant ponašaju isto, i tko je onda tko?

B. Špekulanti su uglavnom vrlo korisni u brzom arbtiriranju vrijednosti i odgovarajuće cijene, tako da se možda može i reći da su špekulanti i paničari (prodavači i kupci) jučer sveli cijenu imovine na njenu vrijednost, s obzirom na dostupne informacije.

No, sad pogledajte ovo što se tiče investitora: 30 Years Ago Warren Buffett Gave Away The Secret To Good Investing And Correctly Predicted No One Would Listen, zaista jako bitno za pročitati!

Domaća tema koja ovo krasno opisuje su hrvatske turističke dionice.

Kao što smo vidjeli, S&P 500 (i svjetske burze općenito) su zadnjih godina imale brutalne prinose. Mnoigma nevjerojatno, a pogotovo špekulantima, je da u jednoj maloj zemljici, s katastroaflanim gospdoarskim razvojem zadnjih godina, koju su strani investitori zaobilazili, imamo investicijsku klasu čiji prinos izgleda ovako. Podaci su za maksimalni period za koji nam Zagrebačka burza daje izračun:

crobex turist vs sp500

Ulagači koji su prepoznali ovakve stvari (a među njima skoro da i nema naših profesionalaca, u smislu da imaju primjerene uloge, recimo srazmjerno ulaganjima u razne njihove ‘uspješnice’, iako mnogi imaju nešto malo kao ‘smokvin list’ – u našoj neukoj javnosti to može proći kao ‘prepoznali smo’), dobro su alocirali svoju imovinu. Pogledajte kako je to bilo očito, ovako sam pisao prije 3 godine: Paradoksi cijena na Zagrebačkoj burzi – cijeli hrvatski turizam 1 mlrd. eura!?

Mnogi špekulanti su ostali ‘sprženi’ ulascima-izlascima, malim zaradama (iako mnogi i ne računaju koliki su imali oportunitetni trošak), jer su se ravnali po kretanjima cijena i panikama, umjesto dugoročnim pogledom na vrijednost. Zar ne izgledaju sve te fluktuacije unutar mjesec-dva na gornjem grafikonu patetične?

Kao što znate, izrazito sam optimističan za ovogodišnje rezultate naših turističkih tvrtki, kao i za njihovu srednjoročnu/dugoročnu perspektivu. Ako mi se prognoze ostvare, velik broj njih bi nakon Q3 imao EV/EBITDA ispod 10, što znači da pri takvoj financijskoj izvedbi EBITDA (=’brza i prljava aproksimacija toka novca od operacija’) može otplatiti neto dug koji imaju tvrkte i čitavu njihvou dioničku vrijednost (kao što sam rekao, smatram da je ovo tek početak njihvog stvarno dobrog poslovanja).

5. Smatram da su mnoge hrvatske dinice jučer nerealno pale, zbog panične rasprodaje u uvjetima male likvidnosti ‘jer pada vani pa mora i kod nas’. Dok ovo pišem, futures za jutrošnje otvaranje DAX preko 2% u plusu, pa eto … vidjet ćemo što će biti kod nas 🙂

6. Skoro sam zaboravio: ne postoji nešto kao ‘jučer su investitori prodavali (ili kupovali)’ kao konstatacija, ili još gore, objašnjenje kretanja cijene. Svaka transakcija ima dvije strane.

Napomena: Podaci i izračuni mogu biti pogrešni, stoga ih ne koristite kao uputu za ulaganje nego sami analizirajte ili se za savjet se obratite svom omiljenom profesionalcu. Imam dionice raznih hrvatskih turističkih tvrtki (RIVP, ARNT, LPLH, SNHO i možda neznačajne pozicije nekih drugih turističkih dionica, uglavnom u svrhu pristupa knjizi dionica). Iako sam jako dugoročan ulagač, te ili druge dionice mogu kupovati ili prodavati ovisno o raznim stvarima, primjerice restrukturiranje portfelja, potreba za likvidnošću ili višak likvidnosti, par ili porast cijene, ili naprosto osjećam se eurforično ili depresivno …

61 replies »

 1. *RBITDA = EBITDA…..odlično objašnjenje razlike, ali dovoljno je pročitati “Inteligentnog investitora”. Mogu li se vratiti na demagogiju? Ma ko je kriv narodu (ovdje su u pitanju sudionici/ akteri na burzi) što se osvrću i što upijaju razno-razne priče (ima onaj ružan izraz vezan za konzumaciju cigareta). Ako si napravio dobru analizu poslovanja tvrtke, njenih fundamenata, analizu sektora pa i cjelokupnog gospodarstva onda znaš zašto si kupio neku dionicu. I točka. Meni je osobno, kao pasivnom promatraču (ali aktivnom konzumentu derivata) zanimljiv pad cijena nafte. Sad smo na cijeni iz 2009., baš me zanima dokle će još padati? P.S. Svaka čast za zaključak o klikovima!

 2. odličan članak..
  Moje mišljenje je da će se situacija danas stabilizirati, pogotovo nakon ovoga u Shanghaiu i trenutnog minusan od -7,48 %. Možda još danas dionice budu u blagom korektivnom minusu (iako futures DAX predviđa +1,48 % trenutno), no od sutra računam na period stabilniji porast cijena.
  A točka br. 6 vam je u konačnici najbolja!

 3. Nenade dugorocno ste vi svakako u pravu. Ali ljude jako boli ako su kupili nesto ” na vrhu” i onda čekaju godinu dvije ili tri da dođu na nulu. Pa spx 500 je jos 2000. bio 1500 bodova. Danas 15 godina kasnije je 1900. To je 25 % rasta. Onaj tko je kupio “basket” tada ne vjerujem da je bas zadovoljan. Ali s druge strane nije ni truda nista uložio. Mislim da nekada nije loše ni špekulirati s odredenim djelom portfelja. Npr. Imate 100 dionica x . 50 imate zauvijek, tj sve dok je tvrtka podcije jena a s 50 se igrate

 4. !!!!!!!!!!!

  a loss yields roughly twice the psychological effect of an equivalent-size gain.

  The problem is that if you look at the stock market each day, you’ll experience a whole lot of losses and feel a lot of pain.

  !!!!!!!!!!!!!!

 5. Ovo što Thaller govori o ignoriranju informacijskog šuma sjetilo mu na jednu ilustrativnu anegdotu o Amerikanki koja negdje početkom 70-tih uložila neki windfall od 10.000 USD u indeks fond. Poslije joj je ta lova izašla sa radara i praktički je zaboravila na nju do financijske krize 2009. Računajući da se sve istopilo sa velikim padom na burzama, zove ona telefonom brokera i pita da li je štogod od novca ostalo. A ovaj odgovara : “- Žao mi je što Vam moram reći madam, ali vrijednost imovine se trenutno značajno smanjila i sada iznosi 145.000 dolara”.

 6. Opet su mi baku prepali s tim negativnim vjestima. Zvala me i pitala sto da radi, cula je da dionice padaju. Mediji kod nas bi koji puta mogli i koju pozitivnu reci o burzi i tk. Posebno televizijske kuce.

 7. Odličan članak……no ZSE je van svih zakona, jučer poprati globalni sell of, pa su mi neke dionice pale gotovo 10% (bez razloga, naravno mala likvidnost), a danas polagano istim tempom prati jučerašnji dan, a zanemaruje kretanja na svjetskim burzama danas. Čini se da, unatoč nekim pozitivnim stvarima, na ZSE i dalje vladaju špekulanti, pa nam ne ostaje ništa nego strpljivo čekati priljev jačih igrača. Kad tad mora doći, no upitno je koliko će se stanje u Hrvatskoj još pogoršati…………

 8. Ja čučim na kupnji na nekim dionicama. Cijena je postavljena uz mali popust s obzirom na smak svijeta. Međutim još ništa. Jučer isto. Izgleda da je ekipa koja je preživjela 2008. ipak malo okorijelija.

 9. Na Bloombergu su stavili odlicnu tablicu kako se S&P kretao kroz povijest nakon pada od 5% ili vise:

  I ta tablica vise manje sve govori. Korekcije na burzi se dogadaju. Ne mozemo ih predvidjeti i nema smisla pokusavati ih “preskociti” ili tokom njih izaci pa uci na trzista.

  Ono sto je za sada ohrabrujuce je da jos uvijek nema naznaka neke ozbiljnije krize koja bi pogodila realni sektor i potaknula recesiju, vec ovo vise izgleda kao jedna od korekcija na kakve svi koji imaju veze sa trzistem kapitala moraju biti spremni.

 10. Što se to događa, kakvo sad to uzbuđenje oko oscilacija cijena. Ja sam na godišnjem i trenutno me ništa u vezi toga ne zanima. Vidio sam slučajno klikom na mojedionice.com da mi nešto palo i nesretnih 13 i nešto posto, ostalo razumnih 8, 9 i slično – odmah sam zatvorio taj tab :D. Nastojim na odmoru sve to ignorirati, na Internet odem samo na kratko (kao sinoć da provjerim Valamarovu pismenost, francuski jezik) i nažalost uvijek naletim na krivu stvar, sad me živo kopka što je to sve pojeftinilo i koliko, što ću shoppingirati kad se vratim s godišnjeg, ako ću, možda se sve opet vrati nazad, ili ako bude sreće neka još pojeftini, još dva dana po -13 % neka sve padne pa da bude koristi od godišnjeg i po tom pitanju. Još najlakše ne zamarati se cijenama je ne gledati ih jer radiš nešto zanimljivije i korisnije kao što je uživanje na plaži.

  Vidim da je čak i Tim Cook morao umirivati investitore http://www.cnbc.com/2015/08/24/apples-cook-on-china-to-cramer-seeing-strong-growth-in-china-through-july-august.html

  Kod Valamara sve super, malo sam obišao i Sv. Nikolu, lijepo je to sad uređeno. Gledam malo ove nižerangirane objekte u Poreču, to se stvarno sve još može podignuti za po zvijezdicu uz minimalna ulaganja. Imam samo pohvale za osoblje, na par mjesta sam sreo Valamarovo osoblje i svi su vrlo ljubazni.

  Jedina mana koju sam tu vidio je jedno krivo slovo na računu (Valamar Riviera hotel, restoran/caffe bar). Mislim da se niti na jednom jeziku ne piše “crame brulle”, ali za jesti (i serviranje!) bolje nego u Parizu 😀

  Valamar nam stvarno ima potencijala i organski, u samom Poreču u istim hotelima koji su tu danas još se može puno napraviti. I cijene su obzirom na rovinjske prava sitnica. Tu prihodi po i noćenju iz vrha sezone mogu još bitno rasti, da ne govorimo onda po ostalim noćenjima i koliko se još broj noćenja može povećati širenjem sezone.

 11. kad bi čovjek bar ‘znao’ da ide korekcija pa da se pripremi na čeki sa svotom gotovine…. 😦
  ovako na vrat na nos skupi nešto pa udri po rivp uz diskont od 5% 🙂

 12. Već sam neko vrijeme planirao uložiti u Vanguardov S&P500 ETF (VOO), i ova “kriza” ili “potop” je lijepa prilika za početak ulaganja. Kad sam gledao, VOO je bio 190$, sad sam kupio po 177$.

  Sad nastavljam na dvo- ili tro-mjesečnoj bazi dokupljivati.

 13. A da i ja komentiram CRNI DAN. Zdravoseljački i oportuno investitorski, imo nešto na računu i zovem brokera. Ono, uvod, bla bla; ja bi kupio…kako ste rekli? Kupujete? Ne PRODAJETE? Da, da. I dokup tata malo u portfelj. Win-win day. Pozz B-)

 14. interesantno je na našoj glupoj burzi kad su svjetskte burze rasle naša nije, ali kad padaju onda ih prati..kao naš silnim izvoznicima u Kini će pasti prihodi :)))))

 15. i jos bi dodao da ovakve pojave pada cijena su praznici za brokere kojima je u interesu što veće trgovanje, a onima koji u tome sudjeluju povećavaju svoj trošak na provizije za brokere.

  Nitko ne spominje današnji rast europskih burzi i ponovni rast američkih…

 16. Nenade vi imate headhunting agenciju,jel kod nas ima posla za ljude koji ne rade samo u svojoj struci,nego nekoj skroz drugoj,npr.sef mog bratica u banci u Londonu je povjesnicar…dali je tako nesto moguće u firmama kod nas?

  • Ne. Pri tome je u SAD i drugdje drugačije u smislu edukacije. Najprije, ima jako puno ljudi analitičkog uma koji idu na sve fakultete. Zatim, u SAD (možda sada i u Londonu) je običaj upisati MBA odmah po završetku faksa, i onda već s 25-26 godina imati i MBA.

   Bio sam mjesec dana u ‘Associate training programme’ (program za buduće direktore) kao gost u Citibank/Salomon Smith Barney, koji je tada bio jedan od tri takva najjaač programa (uz Goldman i Lehman). U njemu nas je bilo 150, skoro svi s vrhunski MBA (Yale, Harvard itd.), a sigurno barem 20% koji su na običnom fakultetu završili ‘liberal arts’ (književnost, povijest …) i onda upisali MBA.

    • Mislim da Vam u Hrvatskoj ne bi nešto baš koristio, te da je dobar samo ako imate čvrstvo osnovno obrazovanje u matematici ili fizici ili tako nešto, inače nemate šanse protiv takvih ljudi, pa ne bi bikli nešto atraktivni na tržišu rada.

  • Simpaticno je tocno ono stosam ti htio napisati… ups pa to si vec i sam rekao 🙂 dobar mi je kraj “…bacause it is fun…”

 17. Poštovani,
  da li u RH postoje ozbiljne i profesionalne radionice ili seminari za investitore “laike” o tome gdje i kako investirati, gdje parkirati novac 15-20 god.za mirovinu, kako formirati svoj portfelj kako trgovati na burzi i kako odabrati trenutak ulaska i izlaska iz dionice? Da li je bolje svakih 6 mj do godinu dana dio prodavati ili kupiti pa ostaviti da stoji duže vrijeme, 5-10 god., i sl?
  Znam da je izbor dionice i vrijeme kupnje i prodaje čisto osobna stvar i osobni rizik ali vjerujem da postoje neka pravila (ne mislim samo na ono kupuj jeftino prodaj kad raste-kako procjeniti dokle će rasti).Kada je odluka koju dionicu kupiti donešena a dionice kupljene stalno visi pitanjeda li prodavati ili držati , kada dio portfelja prodati a potom opet kupiti,to je već pitanje, nekako se čovjeku teško od njih dovoj kad se već odlučio da investira ali strah od gubitka stalno postoji….I čini mi se što čovjek ima manje novaca da je strah više prisutan. Teško je s manje novaca ne stavljati jaja u istu košaru. Knjiga Inteligentni investitor.B.Grahama mi nije baš u cijelosti pomogla razriješiti dileme. Mislim da bi neka poduka u vidu seminara dobro došla a i ljudi bi se tada više ohrabrili investirati u dionice. Ovako se samo među laicima vrti mantra: “to je prerizično nije za mene , najbolje je oročiti ili uplaćivati životno osiguranje, sva ta pravila su za USA ili neke bogate investitore” itd… .
  Vaš blog definitivno je jedna od rijetkih stvari koja nama laicima pomaže da barem malo shvatimo pravila tržišta i razumijemo kretanje novca i zato ga svakodnevno čitam. Ispričavam se unaprijed ako su pitanja “prelaička i predosadna” no jako cijenim Vaše mišljenje i zato sam se odlučila na ovakav post.
  Hvala na svemu do sada.
  Pozz iz oblačne Dalmacije.

  • Ne postoji. A kurikulum ne bi trebao biti kao ovo što ste pitali nego kakk sam naveo u uvodnom dijelu ovo moje nedovrše e ‘školice’ u desnom stupcu.

 18. Zahvaljujem.
  Dijagrami u tekstu o investicijskim ciljevima i alokacijama su iznimni argumenti za sve skeptične.
  Ovaj blog shvaćam kao borbu protiv rezigniranosti i osjećaja beznađa koji zadnjih godina vlada našim prostorom.
  ps. e-školicu bi bilo lijepo nastaviti i osvježiti sa ovim odmakom od 2-3 godine.

 19. Draga Sandra,
  Mislim da ako ste pažljivo pročitali inteligentnog investitora zasigurno možete investirati na dugi rok i tako štediti za mirovinu. Sve je jasno i logično opisano kako se investira a ne špekulira.

  Inače info za čitatelje bloga da me jučer popodne nazvao broker jedne brokerske kuće i ničim izazvan savjetovao da kupim na IPO-u dionice Ferarija i da ću sigurno zaraditi 20-tak i više posto. Nisam mogao vjerovati i probao sam biti pristojan i reći da nisam špekulant na kupi/prodaj, a da njemu kao brokeru je svejedno da li će cijena rasti ili padati već samo da ja prihvatim tu špekulaciju a on da zaradi na proviziji. I to baš u inteligentnom investitoru piše da je sva buka oko tzv dobrih prilika interes brokera kako bi se više trgovalo, a investicija za mirovinu znači proučiti dionicu, tj. tvrtku čija je donica i ako su fundamenti kvalitetni (o tome imate više puta pisano na ovom blogu) onda kupite određeni broj dionica i zaboravite na 10-15 god. Naravno poželjno je imati u portfelju više dionica. I naravno industrija treba biti jednostavna i razumljiva (primjerice proizvodnja hrane, turizam…)

 20. Davore, hvala na odgovoru. Sve što navodite jasno sam shvatila iz navedene knjige, no sumnja da je pisana davno sa primjerima dionica USA tržišta izazvala mi je dozu opreza u smislu primjenjivosti na naše prilike. I savjeti o ulaganju u obveznice RH koje su proglašenje popriličnim smećem prilično su zbunjujući. Mi smo ipak van svake pameti kad je išta racionalno u pitanju.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.