Tržišta kapitala - turizam

Turizam (opet)

Kako je turizam i dalje (i sve više) prvoklasna gospodarska, politička i društvena tema, red je pregledati zadnje podatke.

1. Najbolji izvor je svakako jučerašnji press release ministarstva turizma. A što će biti u njemu, mogli ste vidjeti u mom članku od prije dva i pol mjeseca: Turizam: Ove godine oko 10%-12% veći rezultati, i moguće značajno veća dobit, na što se vraćam kasnije (jer nitko za sada ne govori previše o rezultatima).

To je snaga analize bazirane na podacima – a sjetite se kako sam i praktički sve ‘pogodio’ oko Grčke: da su Cirpas & Co. najobičniji balkanski muljatori, da Grci nisu žrtve ‘neoliberalnog’, da je Cipras mačkica koja jede iz ruke Merkel, u ožujku da će za koji mjesec otperjati Varufakis, pa onda i Cipras, da će Cirpas sazvati referendum … naravno ne može se predvidjeti baš svaki podatak, ali uglavnom sve je tu.

Evo najprije noćenja prvih 8 mjeseci:

noćenja prvih 8 mjeseci

U gornjem članku sam predvidio (konzervativno) 7-8% povećanja noćenja, što će se i ostvariti s obzirom na očekivano puno jači rujan, kako to i ministarstvo najavljuje. Iako sam bio očekivao maloproduljenje prosječnog boravka (koje se malo smanjilo), to se poništilo s većim brojem posjeta u kolovozu (a to je dvoje vjerojatno i korelirano, tj. jedno povlači drugo, veća fluktuacija) – right on target!

Ovaj grafikon vam je vjerojatno poznat (MUP nije lagao!), to je upravo ovaj gore-lijevo (ulasci stranaca):

profil nocenja

Mislim da dioničari stanovitih poduzeća mogu biti zadovoljni ovim najnovijim podacima za kolovoz:

nocenja u kolovozu

nocenja u kolovozu 2

Analitičari Erstea su danas posebno to uočili za Valamar:

valamar rezultati

2. Ispravno je bilo procjeniti da će rezultati u srpnju zapravo značajno popraviti sezonu, jer je prošle godine srpanj bio meteorološki katastrofalan, o čemu imate više u ovom jučer objavljenom izvještaju DZS.

Podsjećam da je prošle godine i rujan bio izrazito vremenski nepovoljan!

3. Ovo se ogleda i u kvalitativnim pokazateljima, recimo FOTO: Valamarovi hoteli u sve četiri kategorije nadmašili konkurenciju.

4. Što se tiče financijskih rezultata, i dalje ostajem kod procjene od (barem) 10-12% većih rezultata, kao što sam rekao iz više razloga, što znači podosta preko 8 milijardi eura (ministarstvo se još ne usudi reći više od 8).

Mnogim ljudima je teško razumjeti neke stvari:
– utjecaj investicijskog ciklusa (tako su mnogi profesionalci promašili ‘nepromašivo’, kao npr. Valamar, Arenaturist …)
– povećanje broja volumena uz veće cijene je neuobičajeno u raznim drugim biznisima
– kako je turizam biznis velike marginalne dobiti, to može značiti baš značajno veću dobit.

Uvjerljivo najveću naznaku koju sam vidio do sada (i iako sam dioničar koji pažljivo prati tu tvrtku, i sam se iznenadio) je najava Arenaturista: Prihod Arenaturista narastao 20 posto (jedva čekam vidjeti koliko će to biti u EBITDA, a mislim da bi moralo biti puno više u %).

5. Očekujem, kao i ministarstvo, da je ovo samo početak novog trenda u Hrvatskom turizmu.

Napomena: Podaci i izračuni mogu biti pogrešni, stoga ih ne koristite kao uputu za ulaganje nego sami analizirajte ili se za savjet se obratite svom omiljenom profesionalcu. Imam dionice RIVP, ARNT, LPLH, SNHO i manje količine nekih drugih turističkih dionica, i iako sam jako dugoročan ulagač, te ili druge dionice mogu kupovati ili prodavati ovisno o raznim stvarima, primjerice restrukturiranje portfelja, potreba za likvidnošću ili višak likvidnosti, par ili porast cijene, ili naprosto osjećam se eurforično ili depresivno …

40 replies »

 1. Svaka čast na analizi i predviđanjima, veselim se rezultatima.
  Samo bih nadodao da pretpostavljam da sada vec i vrapci u ‘ministarstvu smiješnog hoda’ znaju da će to biti preko 8 mlrd, ali će u valovima donositi lijepe vijesti da to što bolje politički kapitaliziraju.
  Možda sam u krivu, ali ja stvarno ne vidim svrhu postojanja tog ministarstva.
  Čak mislim da su i sami svjesni da oni imaju utjecaj na te rezultate koliko i meteorolozi na smanjenje temperature mora, jer realno i jedni i drugi samo izvještavaju.
  U svakom slučaju da se zadržimo na ljepim vijestima, čestitke ljudima koji vode i rade u turizmu.

 2. U grafu Nocenja usporedba vidimo i neki cilj popunjenosti. Dobro je, da znamo kamo putujemo 🙂

  A to znaći: više gosta + više cijene = viša zarada.

  Ali toga još nema u valuacijama firmi.

  • I ja se slažem s Matejt, čak dapače kod više turističkih firmi primječujem pad vrijednosti.Kako to objašnjava g-din Nenad ?

    • Čini mi se da se pod padom vrijednosti misli na svotu koju ovih dana kao protuvrijednost nudi onaj lik iz knjige B. Grahama.

   • Kolega, vi vjerojatno mislite na trenute cijene pojedinih turističkih dionica na ZSE. No panic, opušteno do objave kvartalnih ili konačnih rezultata, vidjeti ćete onda PANIKU. Ja necu sad ovdje puno pametovati, ali sigurno znam da u svojim biljeskama imam MOJA predviđanja za ovu godinu, tj. za moj portfelj. I vidim da sam bio jako skroman. Obećao sam sebi za Božić objaviti rezultate makar u grubo. Imam privilegiju življenja na moru i kontakta sa stranim gostima, toplo je, sunčano, iznenaditi ce nas sve rujan sa solidnim prometom. Kako bi rekao neki naš ministar, potpisujem i pečatiram. Pozdrav sa špica Istre B-)

 3. angelodoro.com

  Jeste li znali da je Proficio ukomponirao svojih 19 apartmana zajedno s novoobnovljenim hotelom u staroj jezgri grada Rovinja u obliku difuznog hotela. U međuvremenu povećali su i udio u hotelu Rovinj pa i tamo nakon dobivanja dozvole mogu neometano ulagati. Više informavija i na tzrovinj.hr

   • Možemo se mi i dalje hvaliti o uspješnoj sezoni i porastu turista i noćenja kad burza ne reagira, dapače dionice turističkih firmi od sredine kolovoza su u korekciji.

    • I što sad? Čudi me da niste suprotno pisalinkad su jako rasle … bojim se da ste preopterrćeni dnevnim kretanjima cijena … sreća da ne možere dnevno ‘mjeriti’ cijenu Vaših nekretnina, vjerujujte mi, izbezumili histe se 🙂

    • Kako burza ne reagira? Pa nekada burza reagira i u ocekivanju boljih rezultata. Ako smo prosle godine kupovali dionice i pricali ovdje kako ce ova sezona biti bolja od prethodne, pa nisu nam onda ove vijesti valjda dosle kao iznenadenje pa da sada sve mora opet rasti? Pricekajmo novi ciklus, da umjesto ulaganja, akvizicija i pricanja pocne prikazivanje profita u izvjestajima pa cemo vidjeti kako ce ici dalje.
     Ali za sada imamo crobex turist u 3 godine rast od 300%, ail nece svake 3 godine bit ovakve.

    • vlasnici nekretnina mogu spavati na jedno oko do uvođenja poreza na nekretnine, a onda bjež tko može…:) Zato naspavajte se dok možete, jer poslije mirnog sna nema. Sigurno pretjerujem ?! Živi bili pa vidjeli, ali neke stvari su očite. Možda nije loše razmisliti o diverzifikaciji portfelja. Izgleda mi kockarski imati sve ili skoro sve u nekretninama (uglavnom na kredit), a ništa u dionicama. Ali i za pasionirane ljubitelje nekretnina na ZSE je izbor kao u rajskom vrtu…
     Razvoj velikih turističkih kompanija je nemoguće zaustaviti. Sve bolje mi izgleda jedna sve ozbiljnija tvrtka iz Koprivnice i volio bih da je Nenad komentira radi šire publike…(možda nakon FI..)

    • Kako mogu spavati kad se već i sad ruše cijene, samo nema puno transakcija i šuti se o tome … a nekretninski agenti pričaju bajke da ‘sad kad BDP raste će i cijene nekretninama rasti, a ‘prvoklasne’ uvijek drže cijenu)’

 4. možete li mi, molim, odgovoriti na pitanje kako znate da je Proficio povećao udjel u HRovinj?
  u GFI za 2014. tvrtke Adriatic Net (koja ima udjel u Hotelu Rovinj) stoji udjel od 50% u tem. kapitalu (toč. 7. bilježaka)
  pa Vas molim ako već imate neke provjerene info, odakle su Vam one dostupne (izvor)?

  • na stranicama proficio.hr imate zapisnik sa skupstine od prije par dana i tamo je navedeno da su vlasnici udjela od 53 posto

  • na proficio.hr imate zapisnik skupstine od prije par dana i tamo je navedeno da su povecali udio na 53 posto kupnjom nekih potrazivanja i kad dobiju dozvole idu ulagati

   • da li to onda znači da su stavili neispravan podatak u bilješke Adriatic Net? ili je to u međuvremenu, do održavanja skupštine Proficija, provedeno? to povećanje?
    malo sam zbunjen?!

    • na skupštini raspravljaju samo o izvještajima za 2014. godinu…dakle godinu iza..a daju i neke informacije za razdoblje nakon izvještaja a do održavanja skupštine i od tuda taj podatak…biti će vidljiv u izvještajima za 2015. godinu

 5. Iznenađuje Rovinj sa -1% noćenja u kolovozu, posebno kada se komparira sa sličnim velikim destinacijama ( Poreč, Dubrovnik, Umag ). Destinacija Rovinj ima najveći broj noćenja u dosadašnjem razdoblju 2015. (razni mediji prethodnih dana su eksploatirali taj podatak). Druge velike destinacije imaju viši postotak povećanja broja noćenja, pa bi se moglo reći da bi njihovo poslovanje trebalo biti uspješnije?

 6. Svidja mi se analiza, na zalost, nama je i dalje veliki problem sezonalnost posla i dalje smatram da bi se moglo puno puno vise dobiti od turizma kada bi se vodio kao zajednicki proces. Kod nas su svi stakeholderi razdvojeni i ostavljeni sami sebi umjesto da se stvar radi sa nekakvim zajednickim ciljem. Sam koncept timskog rada vidi se u jednostavnim stvarima, npr. mi sami ne bismo bili u stanju izraditi ni obican cavao, ali kao covjecanstvo saljemo ljude u svemir i cijepamo atome.
  Ako povucemo paralelu sa turizmom, evo jedan glupi primjer (dobro, nadam se da nije toliko glupi):
  Recimo da ja imam aviokompaniju koja u 11 mjesecu leti iz Osla u Split sa 100 stranih turista. Avion ima 180 sjedista i ja sa 100 turista + 20 domacih radim gubitak oko 5000E po povratnom letu.
  Zbog toga, ukidam tu liniju, i vise nitko ne leti iz Osla u Split. Zbog toga, na svakom letu 100 ljudi manje dodje u Split, jer po zimi nemaju kako. To je 100 nocenja, vecera, dorucaka, autobusa, suvernira itd. Ako svaki taj gost potrosi, sa nocenjem recimo 40E i ostane 3 dana u Splitu, nase gospodarstvo gubi 12000E. Od tih 12000 E, preko PDV-a, poreza na place i ostalih nameta, skoro sve na kraju zavrsi u proracunu.
  U idealnom slucaju, trziste bi samo trebalo prepoznati mogucnost za zaradu, ali radi se o tome da se konkurenciji ne da zezati sa tim stvarima jer se nalaze u Parizu, Londonu, Rimu i sl. i nemaju nikakvih problema sa punjenjem aviona za Bali, Tursku i sl. Plus toga, oni nemaju avion u Splitu pa su njihovi letovi skuplji zbog praznih letova.
  Isto tako, napravio sam izracun, na temelju neki poslova koje smo davno radili, da bi jedan avion kostao oko 250,000 dolara mjesecno da stoji u Puli, a sa tri leta tjedno privredio bi oko 2,25 mil dolara raznim stake holderima u istarskom turizmu. Mi, na zalost, nismo u stanju uloziti 250 da zaradimo 2,25 mil cisto iz razloga jer ne postoji nitko na toj najvisoj razini da se brine za to. U trenutnoj organizaciji to nije nicija greska cisto zato jer nitkonije zaduzen za to.
  Evo primjer Turske (gdje sam zivio 2 god i radio sa njima). Cappadocia, tjedan dana, hotel sa 5 zvjezdica, sa avionskom kartom, 2000kn. Kako? Sakupili su trgovce, restorane i ostale i svatko je dao dio novaca da se dovedu ljudi. Npr., ako vlasnih trgovine sa loncarijom da 1000E da se odradi let, njemu ce doci 180 ljudi u ducan, i neka svatko ostavi 10E, on je 1800E u profitu. 1790 ako odbije troskove za place LOL. Isto tako, nikome ne pada na pamet pitati da li Turkish Airlines posluje pozitivno ili je to knjigovodstvena magija, kada im dovodi 180 musterija u ducan. Svaki dan.

 7. Gro manifestacija je po Istri. Iron man u Puli, turnir najboljih veterana svijeta u tenisu u Umagu, Porečka fešta 24 sata, Big fishing game u Poreču..

  • Tekst je blago rečeno neozbiljan, a vjerojatno i puno gore od toga. Ne znam što je htio ovim načinom pisanja jer izgleda kao osobni sukob sa vladajućima, a ne stvarni cilj ka nećemu. Moram priznati da sam razočaran. Takvi tekstovi se ne pišu u ime udruge.

   • Slažem se. Sve izneseno stoji, no na razini na kojoj se zahtjeva promjena stava Vlade i razmatranje rješavanja tako ozbiljnog zahtjeva, otvoreno pismo je krajnje neprofesionalno. Osobno sam član Udruge koji je platio članarinu, no sa ovim potezom se ne slažem i smatram ga vrlo negativnim za ugled Udruge i uopće promoviranje malog dioničarstva u RH. Svi koji imalo pratimo situaciju znamo i imamo mišljenje o politici na Našoj Maloj, no ovakav zahtjev, siguran sam, ne bi bio ozbiljno shvaćen niti u puno politički i gospodarski razvijenijim zemljama. Ljudi smo, griješimo, opraštamo. Na dosadašnji rad Udruge, kao i ogroman trud i energiju gospodina Rnjaka imam samo riječi hvale, stoga vjerujem da ovo pismo (iako iskreno i istinito, no neprimjereno zahtjevu) neće umanjiti entuzijazam rada u budućnosti.

   • Slazem se da je sadrzaj pisma neozbiljno napisan i neodgovorno je potpisivati cijelu udrugu jer vecina ne bi podrzala ovakav sadrzaj. Ovo je kao da pucate s corcima. Tako se ne komunicira s vladom, a posebno ako je pismo poslano radi pistizanja cilja

 8. Odličan tekst. Svaka čast Deanu i ekipi. Na žalost gro ovih stvari ne razumiju niti žele razumjeti ni Milanović ni Grčić. Jedino Lorencin kuži stvar ali nema utjecaja na Vladu. Izbori su brzo ljudi moji i puno je demagogije koje će još više biti. Možda i obećaju smanjenje PDV-a, ali niš od toga. Već su obećali da će ga vratiti na 10% pa klinac! Čitao sam prije par dana tekst Budimira i najrealnije razmišlja. U biti zagovara radikalne reforme i rezove, te smanjenje županija i općina za što je HDZ protiv. Takva nam politika treba, a ne obećanje ludom radovanje i demagogija. Uostalom plan 21 nije ni djelomično ostvaren. Josipović je pao i pokazao pravo lice tako da sam mišljenja da će ova Vlada istim putem. Na žalost da imamo neku dobru opciju nemamo. Trebaju nam stručnjaci, a ne političari i ne vidim tko bi mogao biti taj premijer koji će takve ljudi postaviti na najodgovornije pozicije. U biti ima par pojedinaca, no oni nemaju na žalost stranačku mašineriju iza sebe.

 9. I na ovom mjestu dugujem objašnjenje. Žao mi je što je pismo shvaćeno kao da sam iskoristio Udrugu za iznošenje svojih stavova i osobni obračun. Jer tko sam ja i kakav utjecaj imam igdje, da bih bio relevantan u bilo čemu? Kad pišete nešto takvo, neizbježan je “autorski pečat”. Upravo zato sam pazio da u cijelom tekstu uvijek odvojim osobni stav od stava Udruge. I negdje pred kraj pogriješio, valjda mi popustila koncentracija.

  @dlipanovic
  Kako znate da većina članstva ne bi podržala ovakav stav? Ne mislite valjda, ako je već ideja i inicijativa moja, da bih išao sa nečim takvim da nisam razgovarao i konzultirao se sa velikim brojem članova, i ne samo članova? Možda sam mogao, vjerojatno i trebao, najaviti inicijativu i staviti je na glasovanje. I bez toga svaki član koji je bilo kad nazvao, poslao mail ili bilo što drugo, mogao je znati što namjeravamo. Ja idem proaktivno prema članstvu, maksimalno koliko mi vrijeme i obaveze dozvoljavaju. Ali dopušten je, čak i poželjan, i obrnuti put. Nikad nikoga nisam odbio i za svakog sam našao vremena. Kao i tajnik Udruge, uostalom.

  Volio bih da svaki član bude iskren i prizna sam sebi, sudi li pismo prema osobnim političkim afinitetima? Jer morate znati da bih bio jednako oštar i da je druga opcija u pitanju. Udruga je prije svega interesna organizacija, i što god radimo, ne vodimo se srcem nego džepom. A kad nam se izbija iz džepa više nego treba, svejedno je da li nam to čine naši ili njihovi.

  Drago mi je da pismo već izaziva reakcije, pa i negativne. Znači da ima boju, miris i okus. A nakon što se strasti stišaju, nadam se da ćemo doći do rasprave o samoj temi i naslovu pisma. I faktima u njemu koji se tiču branše i materije. Ne samo ovdje, nego i na javnoj i medijskoj sceni.

  Najviše mi se zamjera nepristojnost prema Vladi. Vidite, “Valamar” i cijela branša kroz UPUHH je svojevremeno odigrala pristojno i po pravilima, svi skupa se naplaćali PR i lobističkih usluga, obadva ministra turizma iz aktualne Vlade usko vezana uz “Valamar” i profesionalno i privatno. I što im je to pomoglo? Svejedno nas sve skupa zgazilo nemilosrdnom poreznom čizmom. Kažu mi ljudi u privatnoj mail komunikaciji da se boje političke osvete. Dajte ljudi ne budimo kmetovi, nego građani. Borimo se za svoje interese konvencionalnim i nekonvencionalnim sredstvima i metodama. I razgovarajmo o činjenicama i brojkama, ne o stilu, dojmu ili stavu.

  • Da, mozda je napisano zdravoseljački, ali riječnikom da ga moze shvatiti i običan čovjek bez diplomatsko-političko-visokoumnog razgovora, kojeg obično i koriste vlast i stranačke mašinerije da u stvari ne kažu ništa. Usudio bi se reći da se radi više o monologu emocijama nabijenog dioničara Valamara, nego o pismu koje ce eto, bas pročitati u Vladi. Stvar je u tome da na osobnoj razini ( npr. Min turizma) možda i razumije stav i naglas promišljanja gosp. Rnjaka, ali odluke o promjeni PDV i ostalim stvarima koje tište ne samo dioničare, nego i obične građane ove zemlje, NEĆE se niti mijenjati a i nesmiju se. To su unaprijed dogovorene političke i uskogrudno-uhljebske varijante događanja umotane u demokraciju i višestranačje. Vrijedi za sve stranke i sve dosadašnje vlade. Kravu će musti dokle god ima mlijeka, a na kraju zaklati. Možda bi ja u pismu bio i žešći, ali sviđalo se nekima ili ne, ili ispada NEOZBILJNO, bar je čovjek rekao istinu. A ne laž umotan u celofan. Ja lajkam za. Ako se koji član Vlade uvrijedi, neka. Mene Oni vrijeđaju godinama.

   • P.S. Politička osveta? Kad nakon godina j u mozak, radno sposobni, i mladi napuste zemlju, vidjeti će Vlast da nemaju s kime vladati. Onda ce i Sirijci i ini biti ok. Dobrodošli!

 10. Ma koja politička osveta , pismo je napisano odlično bez uvijanja (da se napiše puno a pritom se ne kaže ništa iili vrlo malo ) , a ako to nekoga smeta to je njegov problem. Ako neće sadašnji slušati što im se govori , slušat će sljedeći koji dođu! Što se mene tiče pismo podržavam u potpunosti.

 11. Mali doprinos komentarima na pismo Udruge kroz samo moj osobni stav.

  Dejan je i u osobnim kontaktima osebujna osoba koja u stvarnosti vrlo dobro razumije odnose kojih se dotiče u pismu.

  Osobno mislim da je stvar samo u stilu kojim je “Pismo” napisano, a koji je vrlo slobodnog, neformalnog stila što nije uobičajeno kad se ophodimo u službenoj komunikaciji i samim time je vjerojatno “fulana” forma ozbiljnosti, jer je to bila intencija samim naslovom “Otvoreno pismo Vladi RH”.
  No time nisam rekao ništa posebno, jer nakon komentara vjerojatno i Dejan razmišlja da je malo drugačija forma mogla postići isti učinak bez ove rasprave.

  Ono što je bitno je da je rečeno sve što je trebalo biti rečeno, što, nažalost sam siguran, znaju i svi članovi Vlade RH i bez ovog otvorenog pisma.

  Ipak, Dejan mislim da bi trebao ubuduće samo stil spustiti za “oktavu” niže, ali te isto molim da ne odustaneš do kraja od osjebujnog stila jer mi smo Udruga malih dioničara “Valamar Riviere” i pravo na osobno mišljenje kao Udruge nam ne može oduzeti nitko.

  Pojedinačni interesi svih dioničara te korektnost, iskrenost i istina u radu i promišljanju dosadašnjih i budućih aktivnosti Udruge su nam prioritet.

  Unaprijed zahvaljujem g. Bakiću na dopuštanju objave ovih komentara koji su direktno vezani za samu Udrugu malih dioničara Valamara.

  Dražen

 12. Ma je dopis jako dobar i laiku shvatljiv. Ipak je to udruga, a ne politikanstvo ili pak nastup nekog predsjednika uprave. Ja bi osobno jedino smaijliće izbacio. Neka se pere sve koji zaslužuju biti oprani. Jedino što Zoki zna je vikati da su pošteni, a gro njih ima kaznene prijave itd.

  Treba pohvaliti Index.hr koji stvarno piše realno i udara po svima!!Ekonomske teme su pogođene u sridu. Čak su i brojač javnog duga stavili u zaglavlje 😀 O korupciji stalno pišu! Samo tako naprijed.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/brojac-javnog-duga-javni-dug-raste-44366-kune-u-sekundi-politicka-bagra-samo-nas-zaduzuje/843570.aspx

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/grafika–evo-tko-nas-je-najvise-zaduzio/843615.aspx

  http://www.index.hr/sport/clanak/nogometasi-vrijeme-je-da-odaberete-uz-navijace-ili-uz-mamica-/843452.aspx

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.