Uncategorized

Moj drugi izborni program: totalni trijumf demokracije (i ujedno prosvjetiteljskog apsolutizma) [re-post]

znam da izgleda kao nemogući spoj, ali pogledajte 🙂

Budući da je moj prvi izborni program dobio takvu podršku (većinu) u aneketi na 24sata, pa su dakle i HDZ-ov i SDP-ov totano nekonkurentni, a kako je red da u demokraciji svaki plan ima i konkurenciju, jedino je pravedno da ja sam dam i drugi program (pa ćete kasnije moći glasati između njih).

U biti, ovo mi je najjači od svih izbornih programa koje imam, totalni trijumf demokracije, najproduktivniji, najdemokratskiji itd., a ima za svakoga ponešto (recimo: ‘borba protiv zlih banaka’, kao na Islandu)

Evo ovako. Budući da:

A. Narod zasluuje vlast kakvu ima.

B. Postojanje demokracije ne garantira i njen uspjeh. Mnogi su primjeri, uzmimo za ekstremni Ugandu, ali i BiH, pa se sjetimo kako i u Hrvatskoj imamo već 25 pravi ‘praznik demokracije’: narod je imao upravo što je htio A neuspjeh može značiti i bankrot, te skretanje u krajnji populizam, totalitarizam i bijedu (što evidentno nije plodno tlo za razvoj demokracije)

C. Da je hrvatski narod razvio veliku ljubav prema referendumima, koji su TOTALNA, DIREKTNA demokracija,

Predlažem referendumsko pitanje:
Jeste li za to da:
– tri države koje su RH prve priznale (dakle, naši osvjedočeni prijatelji), a to su VATIKAN, NJEMAČKA i ISLAND
– odaberu koncenzusom na rok od 4 godine državu-privremenog skrbnika koja bi upravljala RH kao privremenom kolonijom ili protektoratom; evo recimo zamislite da izbaberu Norvešku?! (tko je za neka digne ruku!)
– a bila plaćena po uspjehu, naime 50% od rasta BDP preko benchmarka, tj. prosječne stope rasta BDP u EU
– a da domaće političke stranke svoje ambicije privremeno ostvaruju na lokalnoj razini?

Pogledajmo koje su prednosti ovog pristupa:

(i) Gubitka suvereniteta nema jer je dužničko ropstvo u koje smo već 90% ušli svakako veći gubitak suvereniteta

(ii) Evidentno su nam Vatikan i Njemačka prijatelji (nešto kao mama i tata), a i Island (jedna neagresivna i civilizirana zemlja koja nas je bez interesa priznala). Vatikan bi se zasigurno svidio našim ‘desnima’, Island ‘lijevima’, pa čak i ekolozima, a Njemačka svima. Na sreću, teško da može biti bolji odabir, a imamo objektivni kriterij da su to prve tri zemlje koje su nas priznale.

(iii) Uspjeh se mjeri u odnosu na benchmark, dakle ne mogu nas muljati da ako ostvare neki patetični rast ispod 0%-1%, da budu plaćeni. Patetični rast ispod benchmarka bi morala moći ostvariti i najnesposobnija vlast, naprosto zbog čvrstih međunarodnih gospodarskih veza. Budući da je skoro svakoj NAŠOJ vlasti vjerojatno praktički nemoguće ostvariti rast preko prosjeka EU, ne gubimo ništa.

(iv) Nakon 4 godine bi narodu postalo jasno što je to ‘dobra vlast’ i re-start prave demokracije bi bio daleko lakši (a i demokraciji je bolje kad je država bogatija, je li tako?)

(v) Domaće populističke stranke (a to su sve) bi shvatile prednosti tržišnog gospodarstva. A mogle bi se baviti onim što im je najvažnije, a to je lokalna razina (ondje je lova!), ali u objektivnim okolnostima.

Mogle bi se one požaliti ‘Ali nećemo se moći tako bahato ponašati ni na lokalnoj razni ako smo pod protektoratom!’, ali ionako više neka kruha niti za njihove dosadašnje načine, uglavnom je oglodano do kosti. Njihovi viši ešaloni bi se mogli posvetiti lokalnoj politici, ionako ih već nerviraju oni niži koji to shvaćaju pomalo vulgarno. Znači to bi za njih bio dobrodošao time-out za konsolidaciju, nešto kao ‘zaštita dužnika u predstečaju’.
Pogledajmo kalkulaciju. Recimo da njih 3 odaberu Švicarsku (ili Švedsku, Češku, Norvešku, Finsku, Kanadu, Novi Zeland …). Recimo da Švicarska ostvari s nama rast od 4%, dok EU raste 2%. Na sadašnji BDP od oko 56 mlrd. USD, to je oko 2,3 mlrd. USD. Švicarska dobija oko 560 mil. USD za svoju uslugu. Nije puno, a njima opet zanimljivo, je li tako?

+ + +

Ovaj referendum možda nije ostvariv. Ali ovo nam daje benchmark. Zamislite kad bi naše Vlade počele ponašati na način da uvijek promisle:
“Što bismo napravili u najboljem interesu ove zemlje, i naše naknade za uspješnost, da smo švicarska uprava nad RH, a koju su odabrali njeni prijatelji Njemačka, Vatikan i Island, a ne da radimo ono što smatramo najboljim za našu uhljebničku vojsku?”

Zatim naši novinari, poput gornjega: “Da li bih i dalje smatrao da se ništa ne može učiniti da Hrvatskom upravlja švicarski tim kojeg su odabrali Njemačka, Vatikan i Island?”
Pa javnost: “Zadovoljava li nas ono što nude vlast i opozicija u odnosu na ono što bi nam nudila švicarska uprava koju su odabrali Njemačka, Vatikan i Island?”
Sada vidimo da Hrvatska može biti daleko bolja zemlja. Stvar je samo u kriterijima i očekivanjima.

Drugi način kako bi se ovo moglo iskoristiti je da se nađu pravi aktivisti koji bi zaista krenuli prikupljati potpise za ovaj referendum. Zamislite da narod počne pričati o tome i zaista razmišljati o tome što bi bilo da Hrvatskom privremeno upravljaju Švicarci, a u najboljem interesu Hrvata. Zamislite kroz koju prizmu bi nakon toga gledali sve poteze i izjave naših političara!

Ovo je sve iz mog starijeg posta Kako Hrvatska može radikalno napredovati.

Kategorije:Uncategorized

30 replies »

 1. Mi smo cirkus država..gadi mi se gledati vijesti i ove naše političare..šta je u ovoj državi moguće to nema nigdje.Neki dan u jednu trgovinu nam dođe inspekcija i na 2-3 proizvoda nije bila istaknuta cijena-trgovkinja jednostavno nije stavila cijenu, nije primijetila da nema cijene i jučer nam dođe kazna od 10 000 kn za pravnu osobu i 10 000 za odgovornu osobu..Ako platimo u roku od 8 dana smanjuje se na 2/3.
  20 000 kn jer nije bilo 2-3 cijene!!!Kakav je to zakon?Koji kreteni pišu te zakone i pravilnike?
  I onda mi onaj fikus Ribić traži povećane plaće od 4 %.Ti sindikati su najveći uhljebi u ovoj državi.Gade mi se organski. 75 % mladih ne zna kakva je tvorevina NDH, a on hoće 4 % veću plaću…100000 ljudi iselilo iz Hrvatske jer nemaju posla ovdje , a oni hoće 4% veće plaće..Pa šta je njima…Dokle će ovo više ovako..Kakav nakaradni obrazovni sustav mi imamo….
  Očekivao sam nešto konkretno u Hdz-ovom programu, kad ono kao da slušam emisiju “želje ,čestitke i pozdravi “…Nigdje ništa o pravim reformama, a ovo što obećavaju ni riječi kako će to ostvariti….
  Ma ja bih odmah potpisao da nam npr.Njemačka vodi državu uz određenu naknadu ovisno o postignutim rezultatima.
  Ali tada bi se svi ovi uhljebi propeli na zadnje noge i govorili “što će nama drugi voditi državu kad mi to možemo i sami “.
  Možemo malo morgen. Šta smo mi napravili od ove države, to nema nigdje.

  I da završim :

  20 000 kn kazne jer nemate istaknutu cijenu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Tako se u Hrvatskoj potiče poduzetništvo.

  • Samo da komentiram navedeno za NDH. Nase novine su najobicnije senzacionalisticko smece koje truju ljude negativom i beznadem. Vjerujte mi da velika vecina mladih dobro zna sto je NDH. I savjetujem vam vise kriticnosti prema novinarima, pogotovo o Jutarnjem iz kojeg sam iz druge ruke vidjela kakva sra*a pisu i prevrcu tude rijeci.

   • Podatak od 75 % sam pročitao usput negdje i zapeo mi za oko pa sam se osvrnuo na njega..mene zanima biznis i kako mi moramo platiti 20 000 kn kazne da bi se nekom uhljebu mogla isplatiti plaća…Znači 20 000 kn za nešto gdje nije nastala nikakva šteta..jer kupac ukoliko pronađe artikl bez cijene pitati će trgovca kolika je cijena i ovaj će mu odgovoriti..i problem riješen..
    To je poanta mog komentara-“poticanje poduzetništva”…

 2. Štovani gosp. Bakić, Pratim vas već duže vremena, mada nezaposlen, igrom slučaja, bavim se dionicama, u zadnje vrijeme se one više bave sa mnom… Zaintrigirao me ovaj post, jer je bolno realan, pa me zanima hoće li on ostati samo mrtvo slovo na papiru ili ćete se angažirati politički, jer se već podosta priča o vama ili ćemo na izborima opet birati jedno od dva zla ? Pozdrav Ivan

 3. Možemo i tako gledati na stvari, a možemo uzeti 1000€ kao kompenzaciju za to što će nam dijeca odrastati zemlji sa očajnim zdravstvom, vrlo lošim obrazovnim sistemom i uz vjerojatno najlošiju pravnu zaštitu u EU.

  • Nadam se da ste samo cinicni – nisam siguran da bi itko pri zdravom razumu ni u kojem slucaju mogao staviti 1000 eura kao prihvatljivu cijenu odrastanja vlastite djece u zemlji sa “očajnim zdravstvom, vrlo lošim obrazovnim sistemom i uz vjerojatno najlošiju pravnu zaštitu u EU” (BTW, posve se slazem s citiranim). Bilo bi to zaista tuzno.

   Sto se tice predlozenog referenduma, potpisao bih odmah za uvodjenje protektorata. Kvragu, razmislio bih i o povratku nazad….

 4. Ideja za referendum je odlična!
  Lider nisam, ali ako treba stajat na štandu , objašnjavati ljudima i skupljat potpise – tu sam. Nisam nikad, ali za ovo bi 🙂

 5. Gosp.Bakić, osobno nemam ništa protiv protektorata, doduše za Vatikan bi još i razmislila, iako sa Papom Franjom je sasvim druga stvar. Potpuno razumijem i podržavam vašu političku pasivu (čovjek ima osjećaj da bi politiko mzaprljao vlastitu savjest) zato sam toliko slobodna da Vam ubacim bubu u uho zvanu “Financijska akademija” u smislu edukativnih materijala i predavanja koja bi poboljšala financijsku pismenost ovog naroda, investicijsko obrazovanje prilagodila uvjetima u RH a samim tim i pojačala srednji sloj društva kao glavni nositelj napretka jedne zemlje. Znanja i umjeća koja su nam dana i koja stječemo kroz život nisu samo za nas , svatko od nas ima poslanje mijenjati svijet oko sebe.Razmislite malo o ovom. Hvala na blogu. Pozz iz kišne Dalmacije.

 6. Ma ja bih potpisao na 10 godina i da je rast bude recimo 3% uz uvjet smanjenja javnog duga recimo za 10% (u odnosu na sadašnji dug). Sve više od toga neka si uzmu.

 7. Idemo dalje. Hrvatska raste. Predlažem serijal o tome što bi točno napravili švicarski manageri Hrvatske pod upravom Vatikana, Njemačke i Islanda. Ili, budući smo u predizbornom mjesecu, što ne bi radili. Još jasnije, što bi radili drugačije.
  Za početak:
  – bi li kandidati morali imati neko iskustvo za obavljanje posla npr. ministra?
  – bi li na izbor utjecali dosadašnji rezultati?

 8. Hrvati su poprilično nepovjerljiv narod, bolje rečeno konzervativni su i vjeruju samo u čvrste materijale tipa beton. Dionice su nešto što nam još uvijek miriše na “truli kapitalizam”, u glavama se projiciraju kao najnesigurnije ulaganje. Treskanje 2008. još nam je pod nogama. U sustavu obrazovanja vjeronauk je našao poprilično čvrsto mjesto, voljeli mi to ili ne, Crkva je ušla u sve pore života, ali u predmetu koji se neuspješno pokušao integrirati pod imenom “Građanski odgoj” ili tako nekako, više se i ne sijećam, moglo se naći mjesta za osnove financijskog i investicijskog odgoja kao što je to u nekim bogatim zemljama. U svojoj okolini imam veći broj primjera gdje su bivši Vukovci-superodlikaši danas zbunjena, fakultetski obrazovana inteligencija koja živi na peglanju kartica, diže kredite za automobil ili školovanje djece te živi od 1.do1. i jedva spaja kraj s krajem. Na pitanje od čega će živjeti u mirovini i kako plaćati skupe zdravstvene usluge prestrave se i zabranjuju bilo kakvu daljnju diskusiju.Isto tako promatram one koj isu bili poprilično loši u školi ali su danas časnici trgovačke mornarice na tankerima ili platformama koji su i sami zbunjeni količinom novaca koje zarađuju. Što više promišljam o tome (a poprilično frustrira) to se više proispitujem kamo usmjeriti vlastito dijete u izboru njegovog budućeg zanimanja. Činjenica je da nismo svi nadareni za poduzetništvo, ili informatiku a ako smo i zaposleni u pristojno plaćenom sektoru kako sačuvati novac za 20-30 godina i kao sebi omogućiti ranije umirovljenje, slobodu i kvalitetan život?

  • Jedino je bitna kreativnost, sklonost rješavanju problema i stvaranju nečeg novog. A te stvari su ljudima prirodno urođene, nema tu što poticati, usmjeravati, samo ih ne treba demotivirati kao što to naše tradicionalno obrazovanje čini. Hoće li to završiti kao poduzetništvo, neka inženjerska disciplina ili nekakav dizajnerska ili umjetnička, zapravo je sasvim svjejedno i stvar osobnih preferencija.

   Što se tiče spomenutoj informatici bliskih područja, nekakvog dakle IT sektora, softvera i vezanih djelatnosti, pa dugoročno nam zapravo neće trebati toliko puno programera koliko će nam trebati dizajnera svih vrsta (UX dizajnera, UI dizajnera i raznih grafičkih, audio/video umjetnika itd.).

   Svatko je nadaren za neki tip stvaranja, samo si mora pronaći što je to točno. Netko stvara tipkovnicom, netkom olovkom, kistom. A tko stvara, ne boji s gladi.

 9. Nenade onako bez politikanstva sta mislite o smanjenju pdv-a kao ekonomskoj politici?

  Zar to nije bas kontra onoga sta bi trebali raditi tj. radi postojece zaduzenosti destimulirati domacu potrosnju, a stimulirati izvoz smanjenjem poreza i parafiksalnih nameta ciljanih direktno na izvoz i proizvodnju, a na ustrub potrosnje?

 10. Meni stvarno nije jasno o cemu se tu radi da li je moguce da ljudi koji bi trebali voditi ovu drzavu i njihovi savjetnici imaju toliko ne razumijevanje prema stvarima koje su i laiku poput mene jasne.

  Ili se tu ipak radi o nekakvim drugim interesima.

 11. NE MOŽE OVO TRAJATI JOŠ DUGO, A ORKESTAR JOŠ SVIRA NA TITANIKU

  Prema mišljenju nekih uglednih ekonomista ovakvo stanje proračuna i javnog duga u RH može potrajati ( bez nekih radiklanijih promjena u smjeru poticanja poduzetništva i izvoza ) može trajati najviše još godinu, dve…, a onda će nužne rezove provoditi MMf. Ovdje kod nas je većina državne, županijske, gradske i općinske administracije svrha sama sebi, a ne poduzetnicima i izvoznicima. Većina kadrova je došla po stranačkim i rodbinskim vezama, a prevladava neka mješavina rodijačko-socijalističke ekonomije, daleko od prave tržišne ekonomije…E onda kada tresnemo u pod, kada u igri stolica većina ostane bez svoje uhljebničke stolice, onda će se radikalizirati desnica, a ljevica će se raslojiti na niz manjih pokreta od krajnje ljevih do ljevog centra…To se događalo već puno puta u povijesti, zadnji primjer je Grčka, gdje su siromašni prošli najgore…Ono što se mijenje najsporije, to je mentalitet ljudi i kolektivna svijest, ali u kriznim vremenima, i to se mijenja brzo…Inače podržavam ideje g. Nenada Bakića koji se trudi prosvjetliti malo ovu Balkansku krčmu, ali kada se ugasi svjetlo u noj, sreća je jedino što smo u Europkoj Uniji i imamo skrbnika, koji će nam onda krojiti sudbinu umjesto naših nepismenih i nesposobnih političara…

  VEČERNJI LIST: Hrvatska stagnira na 77. mjestu, preskočili nas Bugari i Rumunji

  Ne znači da nismo ništa radili, nego da smo i mi i ostali trčali ili se mijenjali istim tempom, a oni koji su napredovali bili su proaktivniji – komentar je predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) Ivice Mudrinića na činjenicu da je Hrvatska na najnovijoj listi globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma u 2015. zadržala lanjsko 77. mjesto.

  Hrvatskoj ocjena 4,1

  U najnovijem izvješću o globalnoj konkurentnosti 2015.-2016., koje je NVK jučer objavio, tvrdi se kako Hrvatska s ocjenom 4,1 drži korak s promjenama na globalnoj razini. Među 140 gospodarstava svijeta Švicarska je najkonkurentnija zemlja i ove godine, a slijede Singapur, SAD, Njemačka i Nizozemska. Od zemalja s kojima se pak mi uspoređujemo, napredak bilježe Slovenija, Slovačka, Češka, Makedonija, Rumunjska i Poljska. Slovenija je skočila za čak 11 mjesta. Hrvatska, Bugarska, Grčka i Srbija stagniraju, dok Mađarska i Crna Gora bilježe pad za tri mjesta.

  – Kada bismo se vratili 30 godina unazad, Hrvatska bi bila ispred svih ovih zemalja, osim možda ispred Slovenije, no rat i tranzicija su nas unazadili – rekao je Mudrinić.

  Bitan napredak zahtijeva provođenje strukturnih reformi ključnih za dugoročni održivi gospodarski razvoj. No i dalje su jasno vidljiva područja u kojima su potrebne intenzivnije reforme, pogotovo u makroekonomskom okruženju gdje je uočen pad za 16 mjesta te razvoju financijskog tržišta (pad za 14 mjesta). Prednosti u konkurentnosti Hrvatske u 2015. su carinske tarife (5. mjesto), poslovni trošak terorizma (4.), ukupne porezne stope (11.)…, no zato smo po troškovima poljoprivredne politike, utjecaju poreza na investicije, opterećenjima vladinim odlukama, efikasnosti pravnog okvira… gotovo na začelju, oko 137. mjesta.

  Potencijala ima

  Najproblematičniji faktori za poslovanje u Hrvatskoj prema gospodarstvenicima su niska učinkovitost javne uprave, nestabilnost politika, porezne stope, pristup financiranju, restriktivno radno zakonodavstvo… No Mudrinić smatra kako je potencijal RH za napredak značajan, ali nam nedostaje snage da ga iskoristimo.

  – Negativan trend u makroekonomskom okruženju rezultat je fiskalnog deficita te razvoja financijskog tržišta zbog nedostatka svježeg kapitala. Nije točno da ga nema. Ima ga koliko hoćete, no stranim se ulagačima isplati investirati samo tamo gdje imaju najmanji rizik i najveći povrat. To je jedno od područja gdje je Hrvatska najtanja – tvrdi Mudrinić. Analiza je pokazala da kasnimo u pokretanju strukturnih reformi važnih za gospodarski napredak. Stoga se hitno moraju stvoriti preduvjeti za pokretanje investicija i stvaranje novih radnih mjesta, a na kraju i životnog standarda i razine blagostanja.

  http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/izvjesce-o-globalnoj-konkurentnosti-2015-2016-za-140-zemalja-pokazalo-hrvatska-stagnira-na-77-mjestu-preskocili-nas-bugari-i-rumunji-1027930

  http://forbes.hr/ekonomija/kako-bi-trebao-izgledati-idealni-ekonomski-program-hrvatske-politicke-stranke/

 12. Gledam stanje skroz blizu, unutar sebe, svoje obitelji mojih poznanika. I oni koji su do jučer izgarali na poslu digli su ruke od svega. Rezignirani su, automatizmom ujutro idu na posao, daju najmanje od sebe koliko treba po krilatici Ne mogu me malo platit koliko ja mogu malo radit” tako da je žalosna realnost kako su nas uhljebi povukli niz svoj ustruju umjesto da smo mi vukli na našu. Njih je ipak na desetke i stotine tisuća više i svuda nam zapinju nogu. Danas više ne možeš ni pišat u javni wc ako nemaš stranačku iskaznicu.
  Ovo sve toliko dugo traje da je narod počeo prizivati zvuk “bronzina” (ono da vam kamen padne na dno limenog lonca) jer nakon toga može samo doći uspon , na niže više nema.

 13. Kaze Milanovic na otvaranju nove firme Luke Rajica,Rajic je prodao dukat i ulozio u nesto konkretno, u novi biznis,a ne u npr.obveznice Sad-a…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.