Uncategorized

Hrvatska – zemlja Kargo kulta

Kako jednostavno dobiti izbore

1. Već sam prije skoro 6 godina pisao da je Kargo kult značajan u Hrvatskoj i prije 3 godine da je možda dominantna hrvatska ideologija (dobro, možda uz trash-marksizam). U predizborno vrijeme je to naročito jasno!

Pogledajmo najprije što je Kargo kult. Richard Feynam je ovako opisao Kargo kult:

„Na Južnim morima postoji Kargo kult. Tijekom rata su domoroci vidjeli koji slijeću s puno dobrih stvari, i žele da se to opet događa. Pa su uredili imitacije stvari kao što su avionske piste, stavili su vatre duž pista, drvene kolibe kako bi čovjek u nju mogao sjesti, s dva komada drveta na njegovoj glavi koja predstavljaju slušalice i bambusove štapove koji vire kao antene – on je kontrolor leta – i čekaju avionie da slete. Oni sve rade točno. Forma je savršena. Sve izgleda upravo kao i prije. Ali stvar ne radi. Ni jedan avion ne slijeće.“ (Caltech commencement address, 1974.)

2. Pogledajmo neke trenutne simptome Kargo kulta:

A. Vodeće stranke navodno imaju ‘programe’. U njima sve izgleda kao da su pravi (čak iako su glupi), ali istina je da one nemaju programe koji su u skladu s njihovim djelovanjem, to je samo ‘obavezni lik’ koji izvršavaju pred izbore. One su (besramno) oportunistički zastupnici jezgre svog biračkog tijela.

B. Investicije. Sve radimo ‘kako treba’, ali investicija nema. Avioni ne slijeću.

C. Obrazovanje. Strategije, ‘zemlja znanja’ i ‘djeca su najveće bogatstvo’, te eksplozija broja nastavnika s obzirom na broj učenika. Ipak, avioni ne slijeću, obrazovni sustav nam je među najgorima u Europi (ako vjerujemo zlim Zapadnjacima i Pisa izvještaju).

D. Borba protiv ‘zlih’ banaka. Galami se protiv njih, čak sada i ‘kažnjava’. Međutim, država i banke su najvažniji partneri. Sav porast štednje građana banke preusmjeruju državi, jednako kao što i ogromni obvezni mirovinski fondovi ogromnu većinu prisilne štednje građana proslijeđuju bankama.

Zaista je puno primjera. Da ne duljim evo još jednog zgodnog teksta o Kargo kultu, iz kojega:

This error in reasoning persists today, particularly in the realm of economics as it relates to the role of government. For example, relative to a hundred years ago, it is obvious that our standard of living has drastically improved. P.J. O’Rourke illustrated this brilliantly by observing, “When you think of the good old days, think one word: dentistry.” Quite simply, we owe this increased prosperity to staggering improvements in marginal productivity and the division of labour brought about by capital accumulation and savings in a society based on voluntary exchange and a price system resulting from the ownership of justly-acquired private property. There is no other path to prosperity.

In spite of this knowledge, there remain numerous court intellectuals and their acolytes who serve as apologists for government, falsely insisting that since we are more prosperous after such and such regulation or such and such measure of taxation (other factors not being equal), we are more prosperous because of such and such regulation or such and such measure of taxation. Therefore, they conclude, more and more economic intervention is needed to cure our accumulating economic woes. And so it is, that the post hoc ergo propter hoc fallacy reasserts itself.
But insofar as our well-being is concerned, government intervention in the economy is no more effective than the straw aeroplanes and wooden headphones of some bewildered “cargo cult.” In truth, it probably does more harm.

3. Evo i recepta kako jednostavno dobiti izbore. Treba razumjeti da je u Hrvatskoj Kargo kult dominantna ideologija. I stoga beskompromisno raditi tako, raja je pokazala da to voli. Dakle ‘test’ koji treba proći svaka akcija, PR, ‘program’ stranaka treba je: ‘Da li je to dovoljno ‘na liniji’ Kargo kulta?’. Ako da, uključiti u kampanju; ako ne, odbaciti.

Jako jako je zgodno da uz Kargo kult obično ide i ‘Big Man’, povlaštena osoba koja je jedina ovlaštena tumačiti smisao i komnunicirati s duhovima,. Više o tome je ovdje.

Kategorije:Uncategorized

29 replies »

 1. Ne znam ako je netko prekjučer gledao Otvoreno, ali ako nije neka si pogleda. U kratko Božo Petrov je blistao i rekao kako je razlika između njega i SDP-HDZ-a, ta šta je on sve rezao da bi sad počeo rast, te da nije gledao fotelju tj.šta će biti na idućim izborima jer ga to nije briga, već građani Metkovića. Zašto HDZ i SDP ne govore o ukidanju županija i pojedinih općina? To bi se moralo sprovesti te prema kompetencija birati ljude, a ne zapošljavati stranačke uhljebe. Na to će Holy: “lako općenito govoriti, a da li biste Vi to napravili u svom kraju”? Kaže Petrov pa naravno i o tome je prošle godine bilo riječ i to ćemo svakako napraviti, a ne ko lijevi i desni koji su godinama na vlasti i niš po tom pitanju nisu učinili. A Holy će: “svaka čast” ili tako nekako 🙂 Sjećam se da je prije predsjedničkih izbora rekao i za Josipovića da je imao 5 godina šansu nešto promjeniti, te da nije zaslužio novi mandat i pogodio je u sridu. Moj glas eto Petrovu i Prgometu i neka ljudi ne govori da nema alternative!!

  A dok mi vozimo u drugoj brzini okruženje vozi u četvrtoj.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/najvece-budale-u-eu-hrvatska-moze-samo-sanjati-rast-bdpa-kakav-imaju-ceska-poljska-i-rumunjska/847137.aspx

 2. Ja koliko god bih htio biti odusevljen Petrovom, u isto vrijeme sam jako razocaran da se u 2015. godini odusevljavamo ljudima koji nam samo pokazuju da nas nece toliko jako direktno pljackati. Podsjeca me na to kako smo proslog predsjednika izabrali samo po kriteriju sto zna strani jezik i ne psuje u javnosti.
  Ono sto jos uvijek cekam je opcija koja ce ekonomskim problemima pristupiti sa prave strane, a nisam siguran da je to Božo Petrov iako definitivno smatram da je pozitivna licnost i da nam treba vise takvih ljudi

  • U potpunosti se slažem! To mu je slaba točka kao i ekonomisti Jakovčević i Lovrinović. Umjesto njih po meni postoje kud i kamo bolja rješenja: Šonje, Novotny, Švaljek, Vuković i autor bloga, no opet Ferarri je u usporedbi sa ovim Yugićima! Neka mi oprosti Yugo koji je mnogima dugo služio. Da se samo sreže rashodovna strana, smanje porezi i ukinu pojedine općine i županije, te obračuna sa korupcijom bila bi to druga priča (mislim da bi to uspjeli riješiti), a kamoli da krenemo sa ekonomijom malo liberalnije!! Tu je i Drago Prgomet, a i jedna Puljakica koja je za razliku od većine objavila detaljan program. Vjerujem da bi promjene bile jako velike, a to nam treba.

   • Slažem se…Vjerujem da je Petrov pozitivan lik, ali samo uz ekonomiste kao što su Šonje ili Novotny. Naime, bojim se da Most ne postane novi Orah, to bi bila katastrofa. Ako Most bude za slobodno tržište, puno manje birokracije i države, ozbiljnu reformu javne uprave, ima moj glas…vrijeme će pokazati

   • Mislim da su uzeli ovu dvojicu ekonomista da im donesu koji glas dužnika u CHF. Po habitusu i Petrova i Prgometa, ne vjerujem da ijedan računa s njima u ekonomskom smislu. Prgomet je izuzetno karakteran čovjek (nadam se da jednom neću morati pregristi jezik :)), ne samo zato što je iz principa napustio komotnu poziciju u HDZ-u. U stranci koja funkcionira po putinovskom modelu, i gdje su glavne zvijezde i frontmeni Jandroković, Maletićka i ostali dokazani bezveznjaci, ponikli iz Sanaderovih ljudskih resursa; ionako nema što tražiti. Cijenim ga jer je u svim nastupima pokazao da je tolerantan, a ne isključiv, kičmenjak, a ne lignja, čovjek od dijaloga i rješenja, a ne stvaranja problema. Ništa lošije ne mislim ni o Petrovu, dapače. Trebaju nam normalni ljudi, a ne idioti kao dosada. Možda prijedlog za slogan? Bridge over the trouble water. 🙂

    U svakom slučaju moj glas imaju, i želim im/nam svu sreću ovoga svijeta. Trebat će im/nam. Hrabrosti imaju. 🙂

    Naravno da nisam naivan da bih vjerovao da mogu pobijediti na izborima, niti da mogu skupiti dovoljno da ili jedni ili drugi moraju koalirati s njima. Najbolje što nam se može dogoditi da i MOST i djeca iz “Živog zida”, koju za razliku od većine ovdje obožavam, pa čak i Bandić i možda još netko; uzmu što više glasova kartelu SDP-HDZ. Toliko da ni jednima ni drugima ne preostane ništa drugo, nego da kartel konačno moraju i ozakoniti velikom koalicijom. Ako se to desi, klauni će se za tri sekunde pretvoriti u mačkice kao Cipras, i tada sa domaćom zadaćom dolazi tetka Anđa i stric Dragho (Zmajo). 🙂 To je najbolji ishod kojem se, obzirom na okolnosti, kao građani možemo nadati. A ovim šupcima iz kartela ujedno najveća kazna i noćna mora, koju su pošto-poto htjeli izbjeći. Da moraju skupa jesti govna koja su proizveli. 😀

    • Čini mi se da bi njih dvojca mogla proći ala Mikšić, Sinčić i slični na izborima jer narod traži treći opciju, a ovi ostali su svi potrošeni i sa hrpom afera iza njih! Ključ je po meni na rashodovnoj strani i tko to bude imao volje i moći srezati napravit će velike benefite hrvatskoj na dugi rok. Taj recept je uspješno primijenjen u Metkoviću. Na žalost samo Petrov o tome razgovara i isto zagovara.
     E sad to je pretpostavka za mnoge stvari. Ne treba pisati programe na stotine stranica koji će ostati mrtvo slovo na papiru. Recimo uzmimo za primjer sektor turizma. Kako da nam turizam bude konkurentan i da da svake godine ostvarujemo visoke stope rasta? Lako sa dva-tri poteza. prvo se smanji PDV na 8-9%. Druge se potakne još jače kreditiranje preko HBOR-a (pogotovo za ruralni turizam, otoke i razno projekte kao golf resorti, aquaparkovi itd.) Tu ćemo dobiti nove kapacitete plus dodatnu vrijednost u kojoj će se sezona moći produžiti. I treće ubrzano davanje koncesija (Kupari, Brijuni, vojni objekti itd) na mrtvu imovinu koju treba staviti u funkciju i i brza privatizacija svega onoga nestrateškoga (HIMR, HMST itd.) E sad zamislite da se to i desi. Gdje bi naš turizam bio za četiri-pet godina tj. koliki bi prihod od njega bio?10,12 ili 15 mlrd eura? Koliko bi trgovina rasla? Kafići, restorani? Prodaja vode sladoleda tj.taj nevidljivi izvoz? Koliko bi se dodatno ljudi zaposlilo? Sigurno puno, ali preduvjet je ta rashodovna strana koje se nitko ne želi uhvatiti jer im je to izborna baza i mašinerija.

    • Zadnjih par dana sam razmišljao o tome kako bi volio vidjeti neke elemente Tea party movementa u Hrvatskoj. Nestranačko iskazivanje nezadovoljstva. Volio bih vidjeti deset tisuće ljudi na ‘trgu’/maksimiru/nijebitno i zahtjeva neku odgovornost od političara. Udruga Lipa je po meni napravio dobar korak s brojačem javnog duga (ne kažem da bi se to moglo/trebalo centralizirati oko te udruge). Pa recimo počet recimo s javnim dugom. Pitati koliko će koja ‘mjera’ koštati. Koliko bi radnih mjesta u građevini i turizmu od investicija snižavanje stope PDV-a u turizmo donijelo, a s time i nove prihode između ostalog i državi od PDV-a na te prihode, poreza na te plaće itd. Ja bih zahtjevao recimo da svaka udruga koja dobiva javni novac mora objaviti revidirana financijska izvješća u neki registar, kao što to svaka privatna firma mora (bez obzira dobivali poticaje ili ne). Pa recimo pravosuđe, koliko je prosječna duljina trajanje predmeta, koliko ih je riješeno godišnje itd. Da ne kažem kako može stranka na vlasti 4 tjedana prije izbora ne imati program, a najveća oporbena izdala khm ‘program’ tek nešto ranije?

   • A ja bih da udruge ne dobivaju javni novac nego da se financiraju od članarina i donacija. Ako ima dovoljno zainteresiranih za riješavanje nekog pitanja kroz udruge skupit će dovoljno priloga za financiranje svojih aktivnosti a ako pak nema dovoljno zainteresiranih onda udruga i ne treba postojat jer nema šta riješavat ili neka entuzijasti volontiraju. Šta fali volontiranju? I to je plemenito,

 3. koliko pratim politiku, izmedju svih ponudjenih opcija birat cu Bozu Petrova, mislim da je vise od svih zasluzio glas, barem ima neke rezultate a i svidja mi se njegovo razmisljanje kojim je pokazao da vise radi i brine za zajednicu nego za svoju fotelju .

 4. Stranka koja bi na izbore izašla sa samo jednom točkom programa – sveobuhvatnom reformom obrazovnog sustava i nekakvim nacionalnim pokretom za edukaciju svih slojeva društva (a na tragu onih grantova za putovanje koje je g. Bakić spomenuo) imala bi moj glas bez razmišljanja. Ovoj državi treba kolektivno buđenje i “bottom up” pristup u osnaživanju svih građana kroz obrazovanje. Sve ostalo po meni, a pritom riskiram da ispadnem naivan ili da trivijaliziram šriu sliku, je samo liječenje simptoma.

 5. Za naše vladare bi se stvarno moglo pomisliti da komuniciraju s duhovima i potpuno da su im potčinjeni. A to nije slučaj niti s tibetanskom vladom u egzilu. Oni stvarno imaju službene državne čarobnjake koji komunciraju s duhovima kako bi se dobio dodatni input u donošenju odluka i tu je baš naglasak na tome da je to “samo jedan od inputa”, koji se uzima kritički, ne prihvaća se ideje koje su protivne razumu itd. Kod nas kritičnost nije praksa, nerazumnost nije problem, kako duhovi kažu, naši tako postupaju.

 6. Božo je odličan na lokalnoj razini, na nacionalnoj, s obzirom na ekonomiste kojima se okružio, može samo napraviti još veći nered.

  • Jučer je bio jedan genijalan dokumentaracna HRT-u.. tank pun goriva za oko 7 kuna u Venezueli! Ljudi švercaju gorivo masovno u susjedne zemlje. Kažu da se političari na svakim izborima boje podizati cijene goriva jer bi sigurno izgubili izbore. Venezuela je najbogatija zemlja naftom na planeti a velika većina stanovnika je sirotinja i to zbog Chavezovog socijalizma i populizma političara koji su trenutno na vlasti. Svaka sličnost sa Hrvatskom je slučajna (naravno ne mislim na gorivo nego na reforme).

  • Istina Lovrinović ne zna šta je devizni swap, dok je Jakovčević bio u nadzornom odboru HPB-a u vrijeme Protege! Sa druge strane Linić je u onom prvom mandatu u Opatiji dao izjavu da je monopol HT-a dobar, dok je Lalovac izjavio da je burza kocka!? Sve biseri do bisera..

  • Jakovčević nikad nije imao veze s Mostom. Lovrinovića su, mislim, uzeli taktički. Ne toliko, kako je ovdje rečeno, da se uzmu glasovi zaduženih u CHF, koliko, puno više, da se Živi zid spusti ispod praga u anketama i da se ŽZ-u oduzme ikakva mogućnost “profesorske aureole”.

 7. Iz novoobjavljenog gospodarskog programa SDP-a:

  “Nismo prihvatili neoliberalne ekonomske i političke modele koji su stvarali uvjerenje da se jedino politikom štednje i rezova, udarom na socijalna davanja, od zdravstva i obrazovanja do socijalne skrbi, samoregulacijom tržišta i deregulacijom svake zaštite javnih interesa i socijalnih prava može ostvariti napredak. Takva politika u našem okruženju dovela je, nažalost, do općeg pada potrošnje i krize koja je produbila socijalne razlike bogatih i siromašnih.”

  Link na cijeli program: https://hrvatskaraste.org/ubrzanje-gospodarskog-rasta-jacanje-konkurentnosti-i-poboljsanje-poslovne-klime

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.