Trzista kapitala - Hrvatska

Preporuke analitičara

Znam da ste navikli da se malo šalim s fond managerima i analitičarima, ali naravno nisu svi isti 🙂

Danas vrlo zanimljiv prilog u Market Espress od Intercapitala, ovdje vam ga stavljam, nadam se da se IC neće ljutiti 🙂 Market Espresso 15. listopada 2015.

Imaju danas vrlo zanimljiv prilog, naime reviziju svojih prepouraka za kupnju dionica. U ovom trenutku im trebamo vjerovati osim ako želimo sami istraživati, a ja im vjerujem da nisu muljatori.

Kao što znate, smatram da je hrvatsko tržište dionica vrlo neefikasno; to znači da cijene ne odražavaju sve dostupne informacije – da se analizom može doći do konkurentske prednosti. Na efikasnom tržitšu (za sve praktične svrhe su to za sve nas sva zapadna dionička tržišta, u biti sva velika dionička tržišta, sva valutna tržišta, te skoro sva špekulativna, uključivo zlato, srebro i Bitcoin) ne možete postići bolje od prosjeka koliko god analizirali. Znači da ako ste bolji od prosjeka (tržišt au cjelini), to je slučajnost.

Međutim, ekipa iz IC je značajno bolja od tržišta, i za to sam skoro pa siguran da NIJE slučajnost, iz više razloga.

U ovom pregledu na stranici 10 imate njihovu reviziju vlastitih preporuka i rezultat je odličan. 8 pogodaka i 4 promašaja. Već i 7-5 bi bilo odlično, ovo je tzv. ‘loser’s game’, a ne ‘winner’s game’, što manje promašaja, a koji se ne mogu izbjeći, nešto kao moderni tenis. I Buffett ima puno promašaja, samo je omjer bitan.

Znači stvar stoji ovako:

– pogodili su za 8 dionica
– promašili su za 4

U pogodak uključujem i prestanak praćenja ATPL, što je indirektan i jak ‘SELL’. Treba ih jako pohvaliti za karatkerni nastup jer se usude davati SELL preporuke, što je na našem tržištu skoro pa nezamislivo (pogotovo ne od banaka).

Score 8-4 je odličan.

Što se tiče postotaka, to treba gledati s rezervom. Dakle ako analitičar daje STRONG BUY onda uglavnom ne mora dati više od 30-35% potencijala za rast, jer koliko god da da, pogodit će smjer. Tako da je analitičar po svom habitusu ‘papak’. Naravno, analitičari čak i ako misle da vrijedi 100% više, onda im je problem u glavi (ako su pošteni) da napišu samo 35% više, pa onda i sami sebe uvjere da vrijedi samo 35% više. Pa onda namještaju modele, a najlakše je to napraviti s terminalnom vrijednošću ili WACC, od čega nisu imuni ni u IC (recimo, ni na koji način ne valorizriaju da je za Valamar preko 1 mlrd. kuna duga po svega oko 2%, ne ogleda se u WACC). No u analitičkom univerzumu, ovi ‘pogotci’ IC su za svaku pohvalu, a jasno kako ih više hvalimo, to će se i manje autocenzurirati.

S druge strane, ovo s ‘rezervom’ zapravo znači da su i bolji nego se sami sebi usude priznati (pardon: bili bolji do sada).

Osobno i sam radim s IC tako možete ovo shvatiti kako želite. U svakom slučaju imaju jako naprednu platformu za trgovanja, tj. ulaganje.

6 replies »

 1. Također je IC prije nešto više od godinu dana kada je cijena bila na oko 18 kn napravio projekciju da će cijena biti za godinu dana biti na 23,38 kn. Jako dobre prognoze daju kada je cijena jučer završila na 23,60 kn, pa takav vid analiza i procjene nije slučajan, a i vidi se da je procjena vrlo precizna. Ja ne trgujem preko IC-a ali mislim da se radi o ozbiljnoj brokerskoj kući s vrlo dobrim analitičarima bar kada govorim o prognozi na Valamaru.

  • Ta analiza je sama po sebi imala prilične greške, tako da se nikako ne može uzeti u obzir ‘pogađanja’ cijene, što joj i nije svrha.

 2. Analize, analitičari, fond manageri, fin.savjetnici, nobelovci…sve je to smiješno. Ako ja u svojoj struci sa 100% sigurnosti mogu i moram reći da će zgrada izdržati potres u IX potresnoj zoni, onda u tom kontekstu ovi gađaju, tipa par-nepar što znaći da je riječ o pseudoznanosti. Pratim izjave, analize, preporuke već dugo godina i shvaćam da uvijek, ali baš uvijek treba investirati suprotno od istih.

  • Ovdje je to drugačije. Ne može se apsolutno pobijediti nego relativno, kao u košarci. Logika koju kažete je kao da kažemo da pobjede ne vrijede ako nisu 100:0. Ovdje je i 60% pogotka jako puno, jer je to značajno bolje od tržišta.

   • Naglasak na “bolje od trzista”. Imam osjecaj da gospodin iznad ignorira to da su cijene dionica na trzistu konsenzus trzista, sto znaci da svaki put kada je netko “u pravu” sto se tice npr.rasta cijene to znaci da je on znao bolje od ostatka trzista, a ne neke nulte pocetne tocke s koje bi se odredila neka vrijednost.
    A i ne znam tko burzu uopce predstavlja kao neku “100%-tnu znanost”, tu je u pitanju puno previse faktora koji se ne mogu odrediti sami za sebe, npr.kako biste odredili cijenu Applea pred izlazak nekog novog njihovog gadgeta? Kako procijeniti subjektivnu, emocionalnu volju kupca?
    Burza je losers game, cilj je napraviti sto manje pogresaka, skupiti sto vise informacija i na temelju njih donijeti odluku i drzati se odredjenog koncepta dugorocno. A sto se tice tih savjeta i analiza koje se nalaze uokolo, mozda je najbolje kao i za sve drugo ignorirati opcenite besplatne savjete po dnevnim novinama, pa to je na razini horoskopa.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.