Uncategorized

Hrvatska u biti uopće ne zna što su useljenici

Na Eurostatu imate vrlo zanimljivo novo izvješće o boravišnim dozvolama u EU: Residence permits statistics.

Najprije, možete vidjeti da je Hrvatska (uz Rumunjsku) na samom dnu EU po broju izdanih dozvola u 2014.

Total_first_residence_permits_issued_per_1000_inhabitants,_in_2014_V1

U brojkama, to je na 1.000 stanovnika 0,8 za Hrvatsku i 0,5 za Rumunjsku, spram 4,5 za prosjek EU: u EU se u prosjeku izda 5,6 PUTA više boravišnih dozvola nego u RH. Brojevi su ovdje, stranica 2.

Pogledajmo strukturu useljenika. Evo kako to stoji u EU, najveći broj izdanih dozvola po državama:

799px-Main_groups_of_citizenship_granted_a_first_residence_permit_in_the_EU-28_and_main_EU_Member_States_issuing_the_permit,_in_2014_V1

A sad pogledajte koji useljenici prevladavaju u Hrvatskoj:

Main_citizenships_of_persons_granted_first_residence_permits,_in_2014_V2

Dakle ljudi iste boje kože i koji govore jezikom koji razumijemo (u biti vjerojatno najviše Hrvati iz BiH?).

Zanimao bi me kako bi to izgledalo da se u RH doseli samo 2% (80.000) useljenika koji nisu iz našeg kulturnog kruga. Stav stavništva, medijska dreka, pristup političkih stranaka.

Kategorije:Uncategorized

7 replies »

 1. G. Bakić, ponovno ste uvidom u jednostavne činjenice prikazali taj konstantni jaz između stvarnosti i percepcije hrvatske javnosti o istoj. Hvala vam.

 2. … s time što je manji problem u tome da mi nećemo dati ljudima dozvole. Tragedija je činjenica da tu nitko ne želi doći. A kao divna smo zemlja……

  • Ali ipak za svaki slučaj im mi i nećemo dati dozvole. Tako vlast može tvrditi da štiti raju od useljenika koji bi im uzeli kruh. Sve više ličimo na Juche 🙂

  • Ideja Juchea

   Načela Juchea nalažu da je samo korejski narod vladar Koreje te da je potrebna snažna vojska za zaštitu Sjeverne Koreje. Politika “vojske na prvom mjestu” je kasnije usavršena politikom songuna. No najvažnije načelo je načelo samodostatnosti (autarkije), koje je dovedeno do apsurda jer se i u vremenima velike nestašice ograničavala trgovina čak i sa savezničkim zemljama, što je dovodilo do gladi (na primjer 1990-ih). Prema riječima Il-Sunga Kima, Juche je baziran na vjerovanju da je “čovjek gospodar svega i odlučuje o svemu”.

   Još jedna posebnost Juchea je kombinacija korejskog nacionalizma, konzervativizma i komunizma.

   https://hr.wikipedia.org/wiki/Juche

 3. Poštovani g. Bakiću, mislim da ste u pravu uspoređujući Juche s našim naslijeđem samoupravnog socijalizma. Malo je zemalja na svijetu u kojima komunistički sustav nije doživio poraz, u političkom smislu, možda dvije tri na svijetu… Kuba, Sjeverna Koreja, od zemalja nasljednica bivše Jugoslavije ponajprije Hrvatska, do neke granice i Slovenija. Svi su drugi poraženi, a negdje je poraz, osim smjene značio i fizičku likvidaciju (Ceaucescu).
  Kina je posebna priča, komunizam je uistinu poražen, ali iznutra, istinskom odlukom da se uvede sloboda tržišta, makar za sada bez slobode govora, slobode izbora političkih predstavnika.
  Ono što povezuje Hrvatsku sa Sjevernom Korejom je čvrsta volja da se načelo samodostatnosti brani do posljednjeg građanina Hrvatske i posljednjeg člana kompartije. Hrvatski je model još savršeniji jer uključuje i naizgled (minimalno) dvije stranke, pa i demokratske izbore.
  Budući je Hrvatska ipak zemlja jasne slobode govora, pa i razmišljanja, vidimo da je bit komunističkog sustava ipak, osim u sili, značajnim dijelom i u stvaranju:
  – klase koja profitira od baš ovakvog političkog sustava
  – uvjerljivoj propagandi, širenju straha od promjena

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.