ARNT

Rezultati turisti

Naša najveća turistička kompanija Valamar Riviera je upravo objavila rezultate. Iako me često okrivljuju za ‘pretjeranu optimistično’ jer jesam optimističan (pa je to veliki krimen u našoj ogorčenoj depresivnosti), ovdje sam debelo podbacio.

Optimistično sam očekivao u Q3 480 mil. kn EBITDA (što sam ovdje dva puta napisao), a ostvareno je 525, što je 35% više nego lani! Pogledajte sami ovdje.

valamar

Također, da podsjetim, Arenaturist je objavila cijelih 17% veći EBITDA.

Također, danas je Ilirija objavila 19% veći EBITDA.

Sunčani Hvar je također objavio odlične rezultate.

Kao što znate, prije točno tri mjeseca sam napisao Turizam: Ove godine oko 10%-12% veći rezultati, i moguće značajno veća dobit i na tome uglavnom temeljim i svoje prognoze od 3% rasta BDP u Q3 (s obzirom na deal sa sindikatima, mislim da će ipak biti samo 2,7% 🙂 ).

Napomena: Imam dionice RIVP i ARNT i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju.

64 replies »

  • Nenade, može komentar na RIVP.
   Znači uzeo sam u obzir – EV (vrijednost poduzeća) na dan 30.09.2015 u iznosu od 3.698.020.218 i podIjelio sa brojem dionica u opticaju na dan 30.09.2015 ( umanjeno za trezor) od 124.500.460 i dobio vrijednost dionice na dan 30.09.2015 od 29,70 kuna. Naravno po mom mišljenju to je i puno veći iznos je velik dio imovine nije revaloriziran i vrijedi puno više nego što je knjigovodstvena vrijednost. Znači dionica još uvijek ima veliku perspektivu rasta.

 1. Nije mi jasno da cijena nakon ovakvog izvjesca moze padat! Znam da ne treba gledat dnevnu i minutnu promjenu cijene, ali ovo je smijeh. Inace, ne komentiram te stvari, ali ovo kod nas je luda kuca.
  Mozda se to moze i pripisati tome sto se zadnjih par dana puno trgovalo, pa se dosta njih ispuhalo…

  • Klasicni “sell on news”.. ali to je zapravo dobra stvar.. trejderi izlaze, digli su 15tak posto, longterm ulaze.. #prilikazadokup 😉

 2. Čini se kako će turizam opet povući I spasiti godinu. Samo je pitanje koliko će ju spasiti.

  Ono što ove brojke ne pokazuju je, koliko je u toj strukturi prihodovano sekundarno, dakle plasiranjem drugih hrvatskih proizvoda : hrane, pića, suvenira…

 3. Ne kužim ! Poslije objave ovako senzacionalni financijskih izvješća, RIVP “rokne dolje” za 4%.. Jel to netko od malih dioničara pravi majmune ili je pak pozitivan rezultat već odavno bio uračunat u tržišnu cijenu. Volio bih čuti vjerodostojno objašnjenje ako ga uopće ima za ovakve događaje na ZSE-u.

  • Mislim da je naprosto neki fond managerčić se već ranije dao cilj da će izaći ‘kad se objavi dobro izvješće i cijena bude jaka’, uz par špekulanata koji su se pridružili, a nema likvidnosti da to posiše. Pa vidjeli ste kako je luzerski SZIF opterećivao cijenu dugo (čak i mislim da su ovo njegovi zadnji trzaji).

   Valuacija je po mom sudu ‘beton’ sada, tako da ovakav glup izlazak znači nešto za trenutnu cijenu ali to će brzo doći na svoje … i popravlja likvidnost.

  • To samo znači je RIVP postala ultimativni blue chip ZSE 😀

   Te najglavnije dionice, iz nekog (meni) nepoznatnog razloga, obično imaju vrlo neobične cjenovne oscilacije u vrijeme objave rezultata. To je danas najpoznatije na slučaju AAPL, praktički uvijek rokne na objavu dobrog izvješća a ono “Apple je podbacio” je već postalo internetski meme.

   Danas nam je samo dionica malo padala, ali sigurno da ćemo kroz godinu-dvije ovdje imati kao i tamo baš ono cijele serije novinskih članaka diljem domaćeg medijskog prostora (kad novine počnu malo više pisati o rezultatima kompanija) o tome “kako je RIVP podbacio, pokazao da je iscrpio mogućnosti svog rasta bla bla” (ono, na objavu normalnog do vro lijepog rasa prihoda/dobiti). Ne treba se čuditi kratkoročnim tržišnim ocijalacijama, novinskim naslovima itd., to su uvijek stohastičke pojave, bez razumnog objašnjenaj.

    • P.S. Za sve naše “financijaše” koji još uvijek misle da je Mac skupo računalo za posjedovati: “Inside IBM, Macs are gaining tremendous traction. 30,000 Macs within the company, with 1,900 more. Each Mac is saving $270 vs a traditional PC thanks to reduced support cost and higher residual value.” A za kompjuteraše: to valjda konačno simbolizira zalazak ere “IBM PC” računala? A za sve “doom and gloom”, još jedan pokazatelj da Kina nije u nikakvoj krizi: prihodi u Kini + 99 % YOY.

    • Mac košta koliko košta, kome vrijedi neka ga kupi, kome ne nek kupi nešto jeftino. Estetika i Appleov ekosistem imaju svoju cijenu, kome su važni.

     Ali nemojte niti za trenutak pomisliti da su Apple računala i OS X ista kategorija kao mobilni uređaji, ios i itunes. Primjerice, lako ćete naći podatke da chromebookovi polako istiskuju apple iz učionica – niša u kojoj Apple dominira od osamdesetih.

     Isto tako, zahvaljujući raznim breakdown analizama, znamo otprilike koliko je Appleova dodana vrijednost na komponente u svim njihovim uređajima. Ako se Appleu ponovi “El Crapitan”, rušenja sustava i office alata usred rada i ostali bugovi koje nikao da otklone, neke kategorije korisnika će biti vrlo nesretne. Pazite, u Jobsovoj strategiji su bili i serveri, Apple je to trziste potiho napustio.

     Tako da bravo Apple za stvari koje rade dobro, hoce li ih nastaviti radit dobro vidjet cemo, da su bezgresni – nisu. Da im se u posljednjih sest mjeseci budi konkurencija na trzistu osobnih racunala – budi. Je li PC mrtav? Nije, i neće biti. Za Apple bi sad bilo najbolje da sljedecih godinu dana samo polira proizvode i osigura apsolutnu glatkocu rada i stabilnost po kojoj je donedavno bio poznat.

    • @Acturus

     Ma naravno, nitko nije savršen, ali nekima je opis posla asimptotski se približavati savršenstvu. Ne ide mi loše u u tome, ali naravno još desetljećima će se imati na čemu raditi, što usavršavati itd. Dobro je da se ima na čemu raditi.

     Mac već godinama raste brže od PC tržišta. Rast će se vjerojatno i nastaviti godinama. Prostora za rast i u tom opadajućem tržištu je još puno obzirom koliki im je trenutni udio. Rast će događati između ostalog i iz tog razloga iz kojega IBM kupuje Macove (financijska ušteda). Ali tu je i puno drugih razloga a koji su u consumer segmentu puno važniji.

     Učionice će se osporaviti između ostalog i kroz za koji dan dostupni nam iPad Pro! Post-PC era je tu važniji faktor, ali naravno da će se i po koji Mac (pro)dati školama. Uvijek će biti mjesta i za taj “PC” form factor. Taj “pro” iPad računalo budućnosti. Što se tiče uočionica, njima će se ako bude potrebno oprema poklanjati i besplatno. Kompaniji od preko 500 milijardi dolara prihoda godišnje (za koju godinu), neće biti problem baviti se i takvim društveno odgovornim djelovanjem 🙂 Samo iPhone je u prošlom kvartalu uprihodovao više nego cijeli Microsoft i Facebook zajedno a apsolutni iznos rasta prihoda kompanije u zadnjoj godini veći je od ukupnog godišnjeg prihoda 90 % svih kompanija iz Forune 500. To je snaga koja može i školama dati jako puno. Oni puno slabiji ne mogu puno dati.

     Ove brojke su posebno zanimljive kada se stave u pravi kontekst a koji glasi: ovo je tek početak :). Naime, Apple tek postaje najbolji dizajner poluvodiča na svijetu. A to je jedna stvarčica koja će započeti ubrzano spajanje jedne zanimljive slagalice koja se već dugo slaže. Ovo sve što Apple radi danas izgleda kao hrpa dijelova slagalice, koji se nekako iz daljine približavaju, i približavaju, samo se čeka da se spoje u jednu sliku. Kad se ta slika spoji, to će biti nešto jako moćno, nešto čega je današnji Apple tek sjena.

     Evo ovdje zanimljivo o samom procesu jedne tu puno više/konkretnije stvari, dizajn Mac uređaja (a slično to ide i na niskoj razini, npr. u dizajnu CPU jezgre): http://mashable.com/2015/10/28/apple-phil-schiller-mac/#Q_4SEKNDOkqI

    • Mclynx, očito ste veliki ljubitelj jabuke 🙂 Osobno nemam Apple dionice, a od mobilnih uređaja koristim ipad i iphone, za ozbiljan produkcijski rad preferiram windows desktop i laptop. I meni se sviđaju krasno dizajnirani macovi, no cost benefit analiza mi ne opravdava cijenu.

     O PostPC eri slušamo već godinama – nikako da se dogodi. Zaista, prodaja osobnih računala stagnira, ali razlog tome je primarno usporeni tempo inovacije – jeste li primijetili kako smo već pola desetljeća na četverojezgrenim procesorima i 4-8 gb radne memorije. Pet godina stari strojevi pogone najnovije igraće naslove – nečuveno za razdoblje 1985-2007,8 (prije i-procesora). Trenutno nema pretjeranog motiva za zamjenom.

     Ipad Pro kao niti bilo koji drugi i-uređaj nikad neće zamijeniti PC – klasičnom uredskom stroju s punom tipkovnicom i velikim ekranom nema adekvatne ergonomske zamjene, jeftinom uredskom laptopu također (previše dostupnog softvera, adekvatni uredski laptopi za 300$, to nije Appleova ciljana publika). Međutim, dok Apple temelji svoje proizvode na Intelu, dotle je i PC tržište sasvim sigurno od propasti.

     Inače, Apple već osam godina gleda kako će zamijeniti Intel svojim procesorima, ali dan u kojem će Macbook imati ARM procesor kao mainstream ponudu je daleko. Prije gotovo pet godina imao sam sličnu raspravu na sada praktički ugaslom gigaomu – njihova novinarka se na tradicionalno američki način napila apple coolaida i najavila arm laptope za 2012. Jel. Microsoft je probao (windows rt), niš od toga imho.

     Što se macova tiče, vidim da im nije najbolje sjeo novi update osx, pogotovo na starijim strojevima. 2015. uvoditi strojeve s performansama iz 2012 je isto blesavo. Spominje se i nestabilnost office alata. Valjda si neće pucat u nogu kao svojevremeno s os9, tamo oko 2000. Ispada da bez korporativnog hitlera sve teže odolijevaju entropiji. Iphone i ipad sve to sjajno pokrivaju zasad, a tu su i itunes i apple tv koji bi trebali snažno rasti ubuduće, no imaju što za radit i popravljat.

    • @ Arcturus

     Dobro, svaki workflow je drugačiji… ali ja bih lakše mogao preživjeti s Windowsom na mobitelu nego koristiti Windows PC za rad 😀 Što se tiče cost benefit analize, niti to nije za svakoga isto, za IBM je kao što smo čuli kako…

     Post-PC era je već tu, to govore trendovi prodaje računala raznih form factora, trendovi korištenja. A unutar “PC” tržišta kao što znamo Mac već godinama raste brže od tržišta. To je ona fora koju sam već par puta spomenuo: profitirati na dvije strane, s jedne strane na Post-PC uređajima koji su budućnost, s druge strane na ovladavanju opadajućim PC-tržištem. Ako na opadajućem tržištu polaziš sa jednozamenkastim tržšnim udjelom s ciljem na osvajanje 50+ % tržišnog udjela kroz 10-ak godina, zapravo imaš puno mjesta za dugoročni rast svojih volumena bez obzira što je tržište lagano opadajuće.

     Kad sam govorio o dizajnu procesora, nisam mislio na to kako će se Mac prebaciti na “ARM”, nego govorim o puno bližoj budućnosti, o tome koliko će hardware na nekim iOS uređajima postati jak u odnosu na Mac ili Windows PC uređaj baziran na Intel procesorima i kako to davati dodatni zamah uređajima kao što je iPad Pro. Ljudi će za par godina kupiti iPad Pro između ostaloga i onda kada traže takvu sirovu snagu kakvu ne mogu dobiti u drugoj vrsti kompjutera, iako sirova snaga tu neće niti za 5 godina biti glavni dizajn cilj, nego više “slučajna” posljedica drugih ciljeva. To je baš fora jer danas “ARM” procesore nitko ne poistovjećuje s brzinom, svima je to pojam isključivo energetske efikanosti. A ne mora biti tako, neće biti tako, jer Apple dizajn nema veze sa ARM-ovim CPU dizajnom kojega licenciraju proizvođači raznih mobilnih procesora. Apple licencira samo instrukcijski set, i uopće ne robuju ciljevima/filozofiji ARM-ovog dizajna, oni rade po svom 🙂 Adobe čak tvrdi da već i dan danas na iPad Pro (kombinacijom snage A9X CPU koristeći SIMD instrukcije na svim jezgrama + Metal na genijalnom GPU Appleove partnerske firme Imagination Technologies) može neke stvari koje ne može ponuditi u desktop verzijama svojih alata koje se moraju vrtjeti na raznim, često zastarijelim, PC-ovima. Ali to danas još nije poanta. To će biti sutra. Danas je bitno koliko traje baterija 😀

     Prelazak samog Maca na A-procesore ćemo ipak morati pričekati još veći broj godina jer se to može dogoditi tek kada Apple dizajnirani A-procesori trenutne generacije budu drastično većih performansi od Intelovih x86 procesora iste generacije, a obizirom da niti Intel ne stoji na mjestu taj trenutak se neće dogoditi baš brzo, neće Apple baš tako lako napraviti dovoljno veliki odmak u apsolutnim performansama. Zapravo smo još uvijek i vjerojatno još koju godinu u fazi gdje se primarno optimizira za performanse po watu a tek onda u drugom planu su maksimalne ukupne performanse koje se cilja ugraditi u konkrenti dizajn, stvarni uređaj.

     A ovo za updejt zadnjeg OS X što opet spominješ uopće ne kužim. Pa baš je El Capitanu glavni feature mala zahtjevnost za resursima, i ja imam jedan baš stari Mac (2011. godište) kojega sam odmah updejtao radi toga i definitivno se isplatilo, produžilo mu je život bar za još godinu-dvije. Što se tiče nestabilnosti MS Office paketa kojega updejt se Microsoft nije udostojio pripremiti kroz beta razdoblje OS-a… to se zbilja trebate obraiti Microsoftu. Ja srećom ne koristim MS Office pa nisam imao nikakvih neugodnih iskustava s “nestabilnosti Officea” 🙂

 4. Cini se da je vecina odlucila prodavati kad izide izvjesce. Koje je po meni izvanredno.
  A i vjerujem da ima prostora za izvanrednu dividendnu. Ili za jacu kupnju trezora.

  • Kako mislite ‘većina’? Pa to je vjerojatno neki fondić s 50-70k dionica, par špekulanata koji kupe na 22, prodaju na 22,34; kupe na 23,67 i prodaju na 24,00 i misle da su pametni – sutra će opet kupovati po 25. Plus nešto day tradinga. Uzmite u obzir da je mcap RIVP sada već oko 3 milijarde kuna. 3 mil. kn je 0,1% mcapa.

   • Nisam se najspretnije izrazio. Vecina danasnjih trgovatelja. S obzirom da je cijena kliznula dolje. Pred samu objavu je dotaknula ATH a onda nakon objave jaca prodaja. Naravno, misljenja sam da je to samo kratkorocan utjecaj. I imam rivp-r-a.

   • Ne znam jesam li zapisao negdje, ali kad kažem ‘fondić’ mislim netko kao nrp. SZIZ (i njemu povezane osobe kao npr. Auctor invest, naime govorim iz javnih podataka, ono što je bilo vidljovo u top 10, ali onima koji žele pogledati knjigu dionica vidjet će li i sada to istina) koji su do sada vrlo glupo bili zabijali cijenu … s jedne strane je razumljivo kako novi vlasnici žele kapitalizirati i povući sa stola ono što je pok. Marijan sklapao jako dugo, ali začuđuje neukost i blentavost upravitelja fonda koji to tako prodaju, umjesto da su napravili plasman odjednom, sigurno bi se našlo kupca koji pak traži veće količine. Začudna nesposobnost …

 5. Stvarno brutala 🙂 Samo neka prodaju. Pametni se krcaju. Bilo bi još bolje da je pdv vraćen na 10%, ali šta je tu je. Treba i taj glomazni raštimani paradržavni aparat nahraniti! Ja sam za još koju akviziciju pa onda dividenda.

 6. 01.01.2015. – 19,76
  27.10.2015. – 24,49 + 0.55 dividenda

  Znaci u ovoj godini dionica je donijela povrat od 27%, nek nastavi ovim tempom pa nek i pada ovako nakon svakog izvjesca, potpisujem odmah.

  • Itekako! Al dividenda ima psihološki učinak, pogotovo kod ovih naših “investitora” koji žive samo od toga jer misle da u kompaniji ostane sve isto ako isplate dividendu.

   Ali i bez toga, dionica ima drugačiji imidž kada isplaćuje redovito dividendu, i kod velikih investitora.

   Treći način “dividende” bio bi još i najbolji, a to je da ulažu u širenje poslovanja jer kako vidimo, svaka kuna se višestruko oplodi.

 7. Poštovani g.Bakić da li možete pojasniti izračun EBITDA-e za RIVP, naime i Vi ste naveli 525 mil, ja sam amaterski došao tu negdje 521 iz kumulativnog izvješća za 01.-09. dok je u službenoj publikaciji 556 mil. HVALA!

 8. Nenade šta mislite o ARNT u smislu preslagivanja snaga u našem turizmu.Ima li tu zainteresiranih igrača koji su već prisutni na našem tržištu ili je izglednije očekivati nekog novog igrača.Činimi se da je sada dobro vrijeme za prodaju koja je prije nekolko godina najavljena iz ARNT.

 9. Ja sam kao friško diplomirani ing.el. bez formalnog obrazovanja u financijama još 2008 u onom ludilu, kada nisi znao kako izgleda crvena boja na gledalici vidio da se 12% smještajnih kapaciteta hr. turrizma prodaje po 0,25 BV. Tada je korf bio preko 100kn. Uložio sam novce od HT i još nešto ušteđevine u to. U padu do 20 i nešto sam još dokupljivao. Kada je 2009 bila na minimu nije mi bilo svejedno, ali sam opet otvorio Moje dionice i porvjerio BV, stiznuo zube i odlolio porivu da to sve prodam. Taman u to virjeme je g Bakić ppočeo pisati o tome i to mi je bila dodatna potvrda da sam možda ipak u pravu. Negdje oko 50kn sam prodao manji dio, a ostatak mi danas čini 1/3 portfelja. Graham bi mi vjerovatno imao šta za reći zbog toga,ali oko te 1/3 se danas najmanje živciram.
  Nende, hvala Vam još jednom.

  • Ispričavam se ako griješim, s obzirom na moje godine i zaboravljivost, ali se ne sjećam da je KORF sa 100 padao na 20. Moje sjećanje mi kaže da je bio najprije oko 30-40 kn kad sam ulazio. Kupovao sam ga nakon toga i po 50 kn, da bi dokupljivao i po 30-ak (viškom novca od prodaje stana i manjeg stambenog kredita). Kad je pao na 20 kn više nisam imao para ali sam čvrsto odlučio da mi gro portfelja bude u KORF-u. ne znam zašto ali me nije bilo nimalo strah da griješim, s obzirom na podatke o dionici. No, možda sam ja u priču sa KORF-om ušao malo kasnije, vrag će ga znat. Nakon što sam počeo pratiti ovaj blog ništa me više nije moglo pokolebati u opredjeljenju za KORF. Istina bog, nešto malo diverzifikacije mi je smanjilo prinos :D. I da partafraziram Mladena Delića (kad je B: Petrič osvojio zlatnu medalju 1991.), hvala banci (na kreditu), hvala rođaku (koji mi je ukazao na ovaj blog), hvala gosp. Bakiću (na svemu učinjenom), a hvala i meni na provedenom :D. Usput, sina koji je dobio neke novčane nagrade na školskim natjecanjima sam “navukao” na dionice što smatram još jednim velikim dobitkom

 10. Kao da je bilo jucer kad sam tad vidio 5000 kom na kupnji na 2x,xx koji lagano idu prema gore. I ‘rusenje’ ponude vecinskog dionicara.

  • Koliko vidim, sada posluju s dobiti.
   EV/EBITDA je ispod 9 (a stvarni sigurno i dosta ispod toga jer se ne vidi EBITDA od velikog kampa u kojme imaju malo manje od pola, pa se samo dobit iskazuje kao financijski prihod, što ne ulazi u EBITDA).

   Pri čemu imamo i još ogromnu neutiliziranu imovinu (Rujnica za projekt 5*, pozicija Brodogradilišta i njegovu imovinu koja je skoro skroz amortizirana), te Zračnu luku.

   Financijska stabilnost je pak valjda neviđena na Zagrebačkoj burzi. Uz veliku količinu novca/depozita je dugoročni dug / kapital = 2,55%?!

   http://www.mojedionice.com/dionica/LPLH-R-A

 11. TURISTIČKI PLUS U listopadu 5 posto više noćenja, sveukupno 7 posto više

  U Istri je u listopadu zabilježen broj dolazaka od 106 tisuća gostiju (porast od 5 posto), odnosno broj noćenja od 424 tisuće (porast od 5 posto). Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija sa 106 tisuća dolazaka (porast od 5 posto) i 378 tisuća noćenja (porast od 4,4 posto).

  Od siječnja do listopada najveći broj noćenja ostvaren je u Istarskoj županiji s 23 milijuna i 413 tisuća noćenja (porast od 6 posto), a u Istri je ostvareno i 3 milijuna i 500 tisuća dolazaka (porast od 8,6 posto). U Dubrovačko- neretvanskoj županijai ostvareno je 6 milijuna i 689 tisuće noćenja (porast od 4,4 posto) te milijun i 468 tisuće dolazaka (porast od 6,8 posto).

  http://www.dulist.hr/turisticki-plus-u-listopadu-5-posto-vise-nocenja-sveukupno-7-posto-vise/278475/

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.